CiastaCiasta z krememCiasteczkaCiastka z krememDeserySłodkościTorty

Krem budyniowy

Mam dla Was prosty i naprawdę przepyszny przepis na krem budyniowy, który wychodzi za każdym razem! W swoim życiu próbowałam różnych przepisów, ale ten stary, sprawdzony przepis króluje w mojej kuchni. To jeden z kremów, który wyjada się z miski, a nawet wiecznie trwa walka kto obliże ostatnią łyżkę kremu!

Krem budyniowy do tortu

Domowy krem do karpatki z budyniu jest naprawdę uniwersalny. Nadaje się do kruchych rurek, tarty z owocami, karpatki czy babeczek. Jeśli szykuje Ci się jakaś większa impreza to ten krem budyniowy do tortu również będzie jak najbardziej pasować.

Jak zrobić krem budyniowy? To bardzo proste! Powstaje on na bazie domowego budyniu, a gdy przestygnie, wtedy ucieram miękkie masło na puch i dodaję po łyżce waniliowego budyniu.

Wykonuję mój krem budyniowy z żółtkami z jajek wiejskich (najczęściej je stosuję w moich wypiekach). Jeśli korzystasz ze sklepowych jajek, wtedy kolor Twojego kremu może się nieco różnić od mojego.

Jeśli chcesz zrobić dużą karpatkę czy kremówkę to potrzebna będzie podwójna porcja tego kremu.

Szukasz podobnych przepisów? W takim razie wypróbuj mój sprawdzony przepis na krem czekoladowy do tortu.

Przepis na: Krem budyniowy

 Łącznie: 15 min + chłodzenie

Składniki:

Budyń waniliowy:

  • 500 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 120 g mąki pszennej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek)

Dodatkowo:

  • 100 g masła

Domowy budyń:

Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do garnka wlewamy 400 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 3 żółtka z cukrem (120g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką pszenną (120g),  budyniem (proszek, 1 czubata łyżeczka) oraz pozostałym mlekiem (100 ml).


domowy budyń
Krok 2 

Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka.


domowy budyń
Krok 3 

Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut), nie miksujemy mikserem. Wtedy zdejmujemy z ognia.  


Krem budyniowy
Krok 4 

Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krem budyniowy
Krok 5 

Krem budyniowy

Jeśli chcesz uzyskać krem budyniowy, a nie zwykły budyń to wystarczy dodać masło w następujący sposób: Miękkie masło (100g) ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ważne jest to, aby przed miksowaniem wyciągnąć wcześniej budyń z lodówki by nabrał temp. pokojową. Masło ma być miękkie, a nie roztopione czy nawet nieco płynne.  


Krem budyniowy
Krok 6

Cały czas miksujemy po dodaniu każdej łyżki budyniu aż powstanie jednolity krem.


Krem budyniowy

Krem budyniowy

Krem budyniowy

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 591

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
18 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kama
29 dni temu

Zawsze budyń robiłam mikserem i zastanawiam się, dlaczego tak się nie robi. Bardzo mnie to ciekawi. Liczę na odpowiedź.

Iga
1 miesiąc temu

Czy jeżeli przygotuję tartaletki z tym kremem dzień wcześniej, to na kremie nie zrobi się “kożuch”, tak jak w przypadku budyniu?

Madzia0405
3 miesięcy temu

Czy można podwoić porcję?

Po Prostu Pycha
3 miesięcy temu
Odpowiedź do  Madzia0405

Tak, można 🙂

Luiza
4 miesięcy temu

Moja mama robi bardzo podobny krem do napoleonki. Polecam gotować mleko z laską wanilii – to dopiero sztos!

Monika G.
4 miesięcy temu

Asiu to najlepszy krem budyniowy jaki zrobiłam. Na początku zastanawiałam się po co aż taka ilość mąki, ale zaryzykowałam… No wyszła mi najlepsza karpatka jak do tej pory 🙂 dzięki wielkie!!

Patrycja Reszko
6 miesięcy temu

Obłedny

Aalisz22
10 miesięcy temu

Tylko że u mnie temp pokojowa to 40.c

Po Prostu Pycha
6 miesięcy temu
Odpowiedź do  Aalisz22

Temperatura pokojowa to inaczej temperatura otoczenia mieszcząca się w zakresie od 15 do 25 stopni Celsjusza.

Zosia
11 miesięcy temu

Witam, czy mogę przygotować ten krem dzień wcześniej i trzymać w lodówce?

Po Prostu Pycha
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Zosia

Oczywiście 🙂

Ewa Stando
1 rok temu

Witam. Czy mozna zastapic budyn skrobia ziemniaczana? Jesli tak to ile?Pozdrawiam.

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Ewa Stando

Witam, w takim razie trzeba dodać 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Również pozdrawiam 🙂

Ewa Stando
1 rok temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

Dziekuje☺

wt., 23 mar 2021 o 23:25 Disqus napisał(a):

Madzia0405
3 miesięcy temu

Czy można podwoić porcję?

3 miesięcy temu
Odpowiedź do  Madzia0405

Tak, można 🙂

Krem budyniowy przepis

Często dostawałam od Was pytania odnośnie przepisu na sprawdzony krem do tortu. Niedawno dodałam na bloga mój sprawdzony przepis na krem czekoladowy do tortu, lecz tym razem chciałam się z Wami podzielić innym smakiem. Waniliowy krem budyniowy jest po prostu obłędny w smaku! Robię go już od kilku lat i zawsze wychodzi idealnie. Krem budyniowy – przepis jest naprawdę bardzo prosty do zrobienia z ogólnodostępnych składników.

Masa budyniowa do ciasta

Masa budyniowa do ciasta jest naprawdę uniwersalna. Zawsze jest walka o wylizanie ostatniej łyżki. Mój domowy krem z budyniu robię na bazie wiejskich jajek, gdzie żółtka mają piękną żółciutką barwę. Ta masa budyniowa do tortu nada się idealnie! Spokojnie przełożysz nią nawet dwa blaty biszkoptowe o średnicy np. 18-22 cm. Ten krem do tortu budyniowy z pewnością Ci posmakuje. Warto jednak trzymać się dokładnie opisanego przepisu, aby wyszedł gładki i jedwabisty.
Krem budyniowy do ciasta
Mój krem budyniowy do karpatki sprawdzi się świetnie w wielu wypiekach. Serio! Domowy krem budyniowy do tarty czy babeczek na kruchym cieście wraz ze świeżymi owocami będzie pasować idealnie. Koniecznie odwiedź mój przepis na tartę z malinami i borówkami (tam również użyła kremu waniliowego). 
Back to top button