
Mam dla Was prosty i naprawdę przepyszny przepis na krem budyniowy, który wychodzi za każdym razem! W swoim życiu próbowałam różnych przepisów, ale ten stary, sprawdzony przepis króluje w mojej kuchni. To jeden z kremów, który wyjada się z miski, a nawet wiecznie trwa walka kto obliże ostatnią łyżkę kremu!
Krem budyniowy do tortu
Domowy krem do karpatki z budyniu jest naprawdę uniwersalny. Nadaje się do kruchych rurek, tarty z owocami, karpatki czy babeczek. Jeśli szykuje Ci się jakaś większa impreza to ten krem budyniowy do tortu również będzie jak najbardziej pasować.
Jak zrobić krem budyniowy? To bardzo proste! Powstaje on na bazie domowego budyniu, a gdy przestygnie, wtedy ucieram miękkie masło na puch i dodaję po łyżce waniliowego budyniu.
Wykonuję mój krem budyniowy z żółtkami z jajek wiejskich (najczęściej je stosuję w moich wypiekach). Jeśli korzystasz ze sklepowych jajek, wtedy kolor Twojego kremu może się nieco różnić od mojego.
Jeśli chcesz zrobić dużą karpatkę czy kremówkę to potrzebna będzie podwójna porcja tego kremu.
Szukasz podobnych przepisów? W takim razie wypróbuj mój sprawdzony przepis na krem czekoladowy do tortu.
Przepis na: Krem budyniowy
Łącznie: 15 min + chłodzenie
Składniki:
Budyń waniliowy:
- 500 ml mleka
- 120 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 4 żółtka
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek)
Dodatkowo:
- 100 g masła
Domowy budyń:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do garnka wlewamy 400 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 4 żółtka z cukrem (120g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką pszenną (120g), budyniem (proszek, 1 czubata łyżeczka) oraz pozostałym mlekiem (100 ml).
Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka.
Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut), nie miksujemy mikserem. Wtedy zdejmujemy z ognia.
Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krem budyniowy
Jeśli chcesz uzyskać krem budyniowy, a nie zwykły budyń to wystarczy dodać masło w następujący sposób: Miękkie masło (100g) ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ważne jest to, aby przed miksowaniem wyciągnąć wcześniej budyń z lodówki by nabrał temp. pokojową. Masło ma być miękkie, a nie roztopione czy nawet nieco płynne.
Cały czas miksujemy po dodaniu każdej łyżki budyniu aż powstanie jednolity krem.