Krem budyniowy

4.6/5 (1051 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + chłodzenie

Krem budyniowy przepis

Opis przepisu

Mam dla Was prosty i naprawdę przepyszny przepis na krem budyniowy, który wychodzi za każdym razem! W swoim życiu próbowałam różnych przepisów, ale ten stary, sprawdzony przepis króluje w mojej kuchni. To jeden z kremów, który wyjada się z miski, a nawet wiecznie trwa walka kto obliże ostatnią łyżkę kremu!

Krem budyniowy do tortu

Domowy krem do karpatki z budyniu jest naprawdę uniwersalny. Nadaje się do kruchych rurek, tarty z owocami, karpatki czy babeczek. Jeśli szykuje Ci się jakaś większa impreza to ten krem budyniowy do tortu również będzie jak najbardziej pasować.

Jak zrobić krem budyniowy? To bardzo proste! Powstaje on na bazie domowego budyniu, a gdy przestygnie, wtedy ucieram miękkie masło na puch i dodaję po łyżce waniliowego budyniu.

Wykonuję mój krem budyniowy z żółtkami z jajek wiejskich (najczęściej je stosuję w moich wypiekach). Jeśli korzystasz ze sklepowych jajek, wtedy kolor Twojego kremu może się nieco różnić od mojego.

Jeśli chcesz zrobić dużą karpatkę czy kremówkę to potrzebna będzie podwójna porcja tego kremu.

Szukasz podobnych przepisów? W takim razie wypróbuj mój sprawdzony przepis na krem czekoladowy do tortu.

Przepis na: Krem budyniowy

Składniki:

Budyń waniliowy:

  • 500 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek)

Dodatkowo:

  • 100 g masła
Wyślij emailem

Jak zrobić domowy budyń?


Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Do garnka wlewamy 400 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 3 żółtka z cukrem (120g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką pszenną (100g),  budyniem (proszek, 1 czubata łyżeczka) oraz pozostałym mlekiem (100 ml).


Krok 2

domowy budyń

Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka.


Krok 3

domowy budyń

Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut), nie miksujemy mikserem. Wtedy zdejmujemy z ognia.  


Krok 4

Krem budyniowy

Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 5

Krem budyniowy

Krem budyniowy

Jeśli chcesz uzyskać krem budyniowy, a nie zwykły budyń to wystarczy dodać masło w następujący sposób: Miękkie masło (100g) ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ważne jest to, aby przed miksowaniem wyciągnąć wcześniej budyń z lodówki by nabrał temp. pokojową. Masło ma być miękkie, a nie roztopione czy nawet nieco płynne.  


Krok 6

Krem budyniowy

Cały czas miksujemy po dodaniu każdej łyżki budyniu aż powstanie jednolity krem.


Krem budyniowy

Krem budyniowy

Krem budyniowy

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 1051

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
117 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dosia
Dominika
1 miesiąc temu

Krem idealny do karpatki 🙂 super przepis!

Karolina
Karolina
1 miesiąc temu

Witam! Będę robiła tort na blachę 27×36 więc potrzebuje więcej tego obłędnego kremu 😊 czy mogę ugotować od razu podwójną porcję tego budyniu?

Anna
Anna
1 miesiąc temu

Czy ten krem ma być aż tak bardzo gęsty, że mikser nie ma siły miksować? 🙁

Dominika
Dominika
2 miesięcy temu

Najlepszy krem budyniowy jaki robiłam. Uwielbiam go! Przepyszny smak, zawsze wychodzi bez najmniejszego problemu, nie ma porównania ze zwykłym budyniem z masłem. Najlepszy!

Ania
Ania
3 miesięcy temu

Jakie masło używa Pani do tego kremu?

Gosia
Gosia
4 miesięcy temu

Miałam na myśli masła klarowanego oczywiście

Gosia
Gosia
4 miesięcy temu

Dzień dobry , czy mogę użyć Marka klarowanego zamiast normalnego z przyczyn zdrowotnych ?

Anastazja
Anastazja
4 miesięcy temu

Witam. Czy jeśli zrobię krem w proporcjach takich jak w przepisie ale z 200g masła, to czy w nim będzie bardzo wyczuwalne masło? Chodzi mi o to, że potrzebuję troszkę większą ilość kremu niż wychodzi z tego przepisu, a podwójna porcja to z kolei za dużo.

Alicja
Alicja
4 miesięcy temu

Najlepszy! Robiony dziesiątki razy, w różnych proporcjach, wychodzi zawsze! I w dodatku ten smak… można jeść łyżkami i palcem prosto z miski!

Kinga
Kinga
4 miesięcy temu

Budyń wyszedł mączny w smaku i jest w nim trochę grudek (a został dokładnie wymieszany i zagotowany), tak czułam że mąka pszenna to kiepski pomysł w budyniu

Kinga
Kinga
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Mnie również wyszedł mączny niestety a mieszałam 10 minut non stop

Małgorzata
Małgorzata
5 miesięcy temu

Wpadł mi w ręce przepis na tartę z kremem i malinami, ale opis kremu w przepisie nie był jasny. Dla kogoś kto absolutnie nie ma telentu do pieczenia, to gwarancja porażki. I tak trafiłam na ten przepis. Pomyślałam “raz kozie śmierć” – spróbuję. Zrobiłam pierwszy raz w życiu tartę z malinami i najlepszym kremem na świecie. Dziękuję z ❤️ Jestem z siebie dumna, tarta obłędna, krem zwala z nóg!

Anna
Anna
5 miesięcy temu

Witam,
Ten krem jest przepyszny! Pierwszy raz go s że robiłam o od razu mi wyszedł!
Mam 2 pytania:
1. Czy zamiast mąki przennej można użyć orkiszowej?
2. Czy można ten krem nałożyć na surowe ciasto drożdżowe by je upiec jako drożdżówki z kremem budyniowym i owocami?
Pozdrawiam,
Anna

Anna
Anna
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Bardzo dziękuję za odpowiedź

Aneta
Aneta
6 miesięcy temu

Witam,
Czy kremu z tych proporcji wystarczy do przełożenia jednej warstwy tortu, o średnicy 20cm? Czy krem jest stabilny? Dziękuję za odpowiedź.

Aneta
Aneta
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję bardzo 🙂

Patrycja
Patrycja
6 miesięcy temu

Witam, ile może taki krem stać w cieście? Chciałam użyć go do miodownika więc musi odstać z ciastem i zastanawiam się czy po kilku dniach w lodówce nic mu nie będzie?

Ola
Ola
7 miesięcy temu

Najlepszy krem budyniowy jaki jadłam. A jadłam wiele !

monika
monika
8 miesięcy temu

Krem rewelacyjny, pyszny, gładki, mimo że budyń po ugotowaniu jest bardzo gęsty to idealnie miesza się z masłem, nie ma żadnych grudek. Polecam również z dodatkiem adwokata (dodaję na koniec już po wymieszaniu z masłem). Jest wtedy jeszcze bardziej aksamitny i puszysty, konsystencją zbliżony do bitej śmietany i cudnie smakuje. Nie traci przy tym na stabilności i ciasto nie “rozjeżdża się”.

Olga
Olga
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  monika

Ja dodaję do kremu spirytus – świetnie podkręca smak! 🙂

Ola
Ola
8 miesięcy temu

Czy do tego kremu śmiało można dodać owoce np maliny, aby uzyskać malinowy krem budyniowy? Jest opcja, że może wtedy nie trzymać swojej konsystencji?

Ewa
Ewa
10 miesięcy temu

Czy mogę tym kremem nadziać pączki?

Katarzyna
Katarzyna
10 miesięcy temu

Krem wyszedł petarda.
Pyszny i udał się bez problemu

1000004853
MartA
MartA
10 miesięcy temu

Jutro będę gotować, proszę trzymać kciuki 😉
Ps czy ta porcja wystarczy do przełożenia ciasta?

MartA
MartA
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Fakt, nie sprecyzowałam 😉
Budyń ugotowany, wyszedł naprawdę aksamitny! Jutro będę robić krem, bo dziś zbyt ciepły. Pozdrawiam, dziękuję ❤️

MartA
MartA
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ciasto z tym kremem wyszło super, dziękuję za to że dzieli się Pani tym co ma najlepsze ❤️

Tola
Tola
11 miesięcy temu

Cześć, miłego dnia!

maria
maria
1 rok temu

Pierwszy raz w życiu udał mi się krem budyniowy. Chociaż lubię i potrafię piec to krem budyniowy był moim przekleństwem – za gęsty, za rzadki, za bardzo maślany, czasami wogóle niejadalny, a wypróbowałam dziesiątki przepisów. Dopiero ten okazał się trafiony. Jest pyszny, idealnie gładki, aksamitny, pięknie się wymieszał z masłem.Innego już nie będę próbować:)

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Kremu z przepisu użyłam do karpatki z groszku ptysiowego. Krem jest aksamitny, idealnie gęsty. Super. Miałam obawy czy mi wyjdzie ale proporcje są doskonałe.

Izabela.01
Izabela.01
1 rok temu

Czy do kremu można dodać kakao lub czekoladę? Ten jest przepyszny ale chciałabym trochę zmodyfikować 😊
Pozdrawiam

Barbara
Barbara
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Izabela.01

Można, bo ja robiłam z kakaem. Dodaję już na końcu ucierania, przesiane kakao, zwykle “na oko”, wg mojego aktualnego smaku i wychodzi bardzo dobrze.

Natalia
Natalia
1 rok temu

Witam
Czy do kremu można dodać barwniki ?

Irena
Irena
1 rok temu

Pierwszy raz w życiu wyszedł mi tak aksamitny i idealny krem. Czy tak ugotowany budyń można zmiksować z serkiem Mascarpone 250g zamiast 200g masła???

Edyta
Edyta
1 rok temu

Witam. Chcialam udekorowac bababeczki tym kremem? Na ile babeczek wystarczy?

Karolina
Karolina
1 rok temu

Za każdym razem wracam do tego kremu. Jest on idealny i bardzo dobry. Naprawdę polecam każdemu. Lepszego nie jadłam.

Tala
Tala
1 rok temu

To jest po prostu PIĘKNE. <3

Sandta
Sandta
1 rok temu

Smak pyszny kremu to fakt, ale wyszedł mi tak rzadki, że nie trzymał się w ogóle w rurkach . Aż mi się płakać chciało tyle roboty i czasu A tu taka lipa 🙁 coś musiałam zrobić nie tak , ale ogólnie smak mega dobry

Aga
Aga
1 rok temu

Czy na pewno dobre proporcje mleka i mąki? Robiłam dwa razy, zgodnie z przepisem i wyszła klucha, krem po nadzieniu jest mega twardy.

Oskar
Oskar
1 rok temu

Mogę do gotowego kremu wlać troche wódki?

Marek
Marek
1 rok temu

Czy można użyć tego kremu do tartaletek z owocami ?

Natalia
Natalia
1 rok temu

Dzień dobry. Czy gotowe tartaletki z kremem powinnam przechowywać w lodówce czy w temp pokojowej(jedną noc)?

Beata
Beata
1 rok temu

Na ile sztuk rurek wystarczy taka porcja?

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Witam, czy do tego kremu budyniowego pasują inne kremy na bazie mascarpone lub musy owocowe? ☺️

Wiki
Wiki
1 rok temu

Dzień dobry, ile może stać w lodówce krem zrobiony z żółtek, połączony z masłem i masą krówkową?

Ewa
Ewa
1 rok temu

Zdradzi Pani jakiego masła Pani używa? Do kremu budyniowego zawsze używałam z mlekovity 82%, ale już kilka razy zdarzyło się, że krem zrobił się bardzo rzadki i nie gęstnieje nawet w lodówce:-(

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu
W odpowiedzi do  Ewa

Mam tak samo z kremem, wydaje mi się że to może być wina “masła” może zmieniło skład, tak samo mam z mąką, od wielu lat taką samą a ciasto raz wyjdzie raz nie, zmieniłam mąkę i jest ok.

Tatiana
Tatiana
2 lat temu

Czy krem można zrobić z połowy? Albo zamrozić?

Natalia
Natalia
2 lat temu

Masło 60 czy 82%

coja
coja
2 lat temu

fajne

Katarzyna
Katarzyna
2 lat temu

Bardzo dobry przepis na krem budyniowy, mi wyszedl idealny w smaku i konsystencji, najlepszy przepis, też na swojskich jajkach

Katarzyna
Katarzyna
2 lat temu

Zrobiłam te krem scisle według przepisu i wyszedł bardzo dobry smaku jak i konsstencji. Jest idealny

Patrycja
Patrycja
2 lat temu

120g cukru to bardzo dużo,
dałam 120g Erytrol którym generalnie ciężko coś przesłodzić, jeżeli ktoś lubi krem a nie cukier to polecam zmniejszyć ilość cukru o polowe
konsystencja kremu bardzo ładna wyszła

maria
maria
8 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Patrycja

Robiłam kilka razy dokładnie według przepisu i na pewno nie jest za słodki a nie lubię przesłodzonych deserów i zdarza mi się w niektórych przepisach zmniejszać podaną ilość cukru, ale na pewno nie w tym przypadku. Jest idealny.

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu
W odpowiedzi do  Patrycja

Po dołożeniu masła krem jest mniej słodki, niż sam budyń. Jestem cukrzykiem, niezwykle rzadko sięgam po prawdziwy cukier bo jest dla mnie koszmarnie słodki. Ale ten krem absolutnie nie jest przesłodzony 🙂

Kama
Kama
2 lat temu

Zawsze budyń robiłam mikserem i zastanawiam się, dlaczego tak się nie robi. Bardzo mnie to ciekawi. Liczę na odpowiedź.

Iga
Iga
2 lat temu

Czy jeżeli przygotuję tartaletki z tym kremem dzień wcześniej, to na kremie nie zrobi się “kożuch”, tak jak w przypadku budyniu?

Madzia0405
Madzia0405
2 lat temu

Czy można podwoić porcję?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Madzia0405

Tak, można 🙂

Madzia0405
Madzia0405
2 lat temu

Czy można podwoić porcję?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Madzia0405

Tak, można 🙂

Luiza
Luiza
2 lat temu

Moja mama robi bardzo podobny krem do napoleonki. Polecam gotować mleko z laską wanilii – to dopiero sztos!

Monika G.
Monika G.
2 lat temu

Asiu to najlepszy krem budyniowy jaki zrobiłam. Na początku zastanawiałam się po co aż taka ilość mąki, ale zaryzykowałam… No wyszła mi najlepsza karpatka jak do tej pory 🙂 dzięki wielkie!!

Krem budyniowy przepis

Często dostawałam od Was pytania odnośnie przepisu na sprawdzony krem do tortu. Niedawno dodałam na bloga mój sprawdzony przepis na krem czekoladowy do tortu, lecz tym razem chciałam się z Wami podzielić innym smakiem. Waniliowy krem budyniowy jest po prostu obłędny w smaku! Robię go już od kilku lat i zawsze wychodzi idealnie. Krem budyniowy – przepis jest naprawdę bardzo prosty do zrobienia z ogólnodostępnych składników.

Masa budyniowa do ciasta

Masa budyniowa do ciasta jest naprawdę uniwersalna. Zawsze jest walka o wylizanie ostatniej łyżki. Mój domowy krem z budyniu robię na bazie wiejskich jajek, gdzie żółtka mają piękną żółciutką barwę. Ta masa budyniowa do tortu nada się idealnie! Spokojnie przełożysz nią nawet dwa blaty biszkoptowe o średnicy np. 18-22 cm. Ten krem do tortu budyniowy z pewnością Ci posmakuje. Warto jednak trzymać się dokładnie opisanego przepisu, aby wyszedł gładki i jedwabisty.

Krem budyniowy do ciasta

Mój krem budyniowy do karpatki sprawdzi się świetnie w wielu wypiekach. Serio! Domowy krem budyniowy do tarty czy babeczek na kruchym cieście wraz ze świeżymi owocami będzie pasować idealnie. Koniecznie odwiedź mój przepis na tartę z malinami i borówkami (tam również użyła kremu waniliowego).

RozwińZwiń