Krem budyniowy

4.6/5 (927 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + chłodzenie

Krem budyniowy przepis

Opis przepisu

Mam dla Was prosty i naprawdę przepyszny przepis na krem budyniowy, który wychodzi za każdym razem! W swoim życiu próbowałam różnych przepisów, ale ten stary, sprawdzony przepis króluje w mojej kuchni. To jeden z kremów, który wyjada się z miski, a nawet wiecznie trwa walka kto obliże ostatnią łyżkę kremu!

Krem budyniowy do tortu

Domowy krem do karpatki z budyniu jest naprawdę uniwersalny. Nadaje się do kruchych rurek, tarty z owocami, karpatki czy babeczek. Jeśli szykuje Ci się jakaś większa impreza to ten krem budyniowy do tortu również będzie jak najbardziej pasować.

Jak zrobić krem budyniowy? To bardzo proste! Powstaje on na bazie domowego budyniu, a gdy przestygnie, wtedy ucieram miękkie masło na puch i dodaję po łyżce waniliowego budyniu.

Wykonuję mój krem budyniowy z żółtkami z jajek wiejskich (najczęściej je stosuję w moich wypiekach). Jeśli korzystasz ze sklepowych jajek, wtedy kolor Twojego kremu może się nieco różnić od mojego.

Jeśli chcesz zrobić dużą karpatkę czy kremówkę to potrzebna będzie podwójna porcja tego kremu.

Szukasz podobnych przepisów? W takim razie wypróbuj mój sprawdzony przepis na krem czekoladowy do tortu.

Przepis na: Krem budyniowy

Składniki:

Budyń waniliowy:

  • 500 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 120 g mąki pszennej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek)

Dodatkowo:

  • 100 g masła
Wyślij emailem

Jak zrobić domowy budyń?


Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Do garnka wlewamy 400 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 3 żółtka z cukrem (120g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką pszenną (120g),  budyniem (proszek, 1 czubata łyżeczka) oraz pozostałym mlekiem (100 ml).


Krok 2

domowy budyń

Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka.


Krok 3

domowy budyń

Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut), nie miksujemy mikserem. Wtedy zdejmujemy z ognia.  


Krok 4

Krem budyniowy

Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 5

Krem budyniowy

Krem budyniowy

Jeśli chcesz uzyskać krem budyniowy, a nie zwykły budyń to wystarczy dodać masło w następujący sposób: Miękkie masło (100g) ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ważne jest to, aby przed miksowaniem wyciągnąć wcześniej budyń z lodówki by nabrał temp. pokojową. Masło ma być miękkie, a nie roztopione czy nawet nieco płynne.  


Krok 6

Krem budyniowy

Cały czas miksujemy po dodaniu każdej łyżki budyniu aż powstanie jednolity krem.


Krem budyniowy

Krem budyniowy

Krem budyniowy

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 927

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
79 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
1 miesiąc temu

Czy mogę tym kremem nadziać pączki?

Katarzyna
Katarzyna
1 miesiąc temu

Krem wyszedł petarda.
Pyszny i udał się bez problemu

1000004853
MartA
MartA
1 miesiąc temu

Jutro będę gotować, proszę trzymać kciuki 😉
Ps czy ta porcja wystarczy do przełożenia ciasta?

MartA
MartA
1 miesiąc temu

Fakt, nie sprecyzowałam 😉
Budyń ugotowany, wyszedł naprawdę aksamitny! Jutro będę robić krem, bo dziś zbyt ciepły. Pozdrawiam, dziękuję ❤️

MartA
MartA
1 miesiąc temu

Ciasto z tym kremem wyszło super, dziękuję za to że dzieli się Pani tym co ma najlepsze ❤️

Tola
Tola
2 miesięcy temu

Cześć, miłego dnia!

maria
maria
3 miesięcy temu

Pierwszy raz w życiu udał mi się krem budyniowy. Chociaż lubię i potrafię piec to krem budyniowy był moim przekleństwem – za gęsty, za rzadki, za bardzo maślany, czasami wogóle niejadalny, a wypróbowałam dziesiątki przepisów. Dopiero ten okazał się trafiony. Jest pyszny, idealnie gładki, aksamitny, pięknie się wymieszał z masłem.Innego już nie będę próbować:)

Magdalena
Magdalena
5 miesięcy temu

Kremu z przepisu użyłam do karpatki z groszku ptysiowego. Krem jest aksamitny, idealnie gęsty. Super. Miałam obawy czy mi wyjdzie ale proporcje są doskonałe.

Izabela.01
Izabela.01
6 miesięcy temu

Czy do kremu można dodać kakao lub czekoladę? Ten jest przepyszny ale chciałabym trochę zmodyfikować 😊
Pozdrawiam

Barbara
Barbara
2 miesięcy temu
Reply to  Izabela.01

Można, bo ja robiłam z kakaem. Dodaję już na końcu ucierania, przesiane kakao, zwykle “na oko”, wg mojego aktualnego smaku i wychodzi bardzo dobrze.

Natalia
Natalia
7 miesięcy temu

Witam
Czy do kremu można dodać barwniki ?

Irena
Irena
7 miesięcy temu

Pierwszy raz w życiu wyszedł mi tak aksamitny i idealny krem. Czy tak ugotowany budyń można zmiksować z serkiem Mascarpone 250g zamiast 200g masła???

Edyta
Edyta
7 miesięcy temu

Witam. Chcialam udekorowac bababeczki tym kremem? Na ile babeczek wystarczy?

Karolina
Karolina
7 miesięcy temu

Za każdym razem wracam do tego kremu. Jest on idealny i bardzo dobry. Naprawdę polecam każdemu. Lepszego nie jadłam.

Tala
Tala
7 miesięcy temu

To jest po prostu PIĘKNE. <3

Sandta
Sandta
9 miesięcy temu

Smak pyszny kremu to fakt, ale wyszedł mi tak rzadki, że nie trzymał się w ogóle w rurkach . Aż mi się płakać chciało tyle roboty i czasu A tu taka lipa 🙁 coś musiałam zrobić nie tak , ale ogólnie smak mega dobry

Aga
Aga
9 miesięcy temu

Czy na pewno dobre proporcje mleka i mąki? Robiłam dwa razy, zgodnie z przepisem i wyszła klucha, krem po nadzieniu jest mega twardy.

Oskar
Oskar
9 miesięcy temu

Mogę do gotowego kremu wlać troche wódki?

Marek
Marek
10 miesięcy temu

Czy można użyć tego kremu do tartaletek z owocami ?

Natalia
Natalia
11 miesięcy temu

Dzień dobry. Czy gotowe tartaletki z kremem powinnam przechowywać w lodówce czy w temp pokojowej(jedną noc)?

Beata
Beata
11 miesięcy temu

Na ile sztuk rurek wystarczy taka porcja?

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Witam, czy do tego kremu budyniowego pasują inne kremy na bazie mascarpone lub musy owocowe? ☺️

Wiki
Wiki
1 rok temu

Dzień dobry, ile może stać w lodówce krem zrobiony z żółtek, połączony z masłem i masą krówkową?

Ewa
Ewa
1 rok temu

Zdradzi Pani jakiego masła Pani używa? Do kremu budyniowego zawsze używałam z mlekovity 82%, ale już kilka razy zdarzyło się, że krem zrobił się bardzo rzadki i nie gęstnieje nawet w lodówce:-(

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu
Reply to  Ewa

Mam tak samo z kremem, wydaje mi się że to może być wina “masła” może zmieniło skład, tak samo mam z mąką, od wielu lat taką samą a ciasto raz wyjdzie raz nie, zmieniłam mąkę i jest ok.

Tatiana
Tatiana
1 rok temu

Czy krem można zrobić z połowy? Albo zamrozić?

Natalia
Natalia
1 rok temu

Masło 60 czy 82%

coja
coja
1 rok temu

fajne

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Bardzo dobry przepis na krem budyniowy, mi wyszedl idealny w smaku i konsystencji, najlepszy przepis, też na swojskich jajkach

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Zrobiłam te krem scisle według przepisu i wyszedł bardzo dobry smaku jak i konsstencji. Jest idealny

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

120g cukru to bardzo dużo,
dałam 120g Erytrol którym generalnie ciężko coś przesłodzić, jeżeli ktoś lubi krem a nie cukier to polecam zmniejszyć ilość cukru o polowe
konsystencja kremu bardzo ładna wyszła

maria
maria
4 dni temu
Reply to  Patrycja

Robiłam kilka razy dokładnie według przepisu i na pewno nie jest za słodki a nie lubię przesłodzonych deserów i zdarza mi się w niektórych przepisach zmniejszać podaną ilość cukru, ale na pewno nie w tym przypadku. Jest idealny.

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu
Reply to  Patrycja

Po dołożeniu masła krem jest mniej słodki, niż sam budyń. Jestem cukrzykiem, niezwykle rzadko sięgam po prawdziwy cukier bo jest dla mnie koszmarnie słodki. Ale ten krem absolutnie nie jest przesłodzony 🙂

Kama
Kama
1 rok temu

Zawsze budyń robiłam mikserem i zastanawiam się, dlaczego tak się nie robi. Bardzo mnie to ciekawi. Liczę na odpowiedź.

Iga
Iga
1 rok temu

Czy jeżeli przygotuję tartaletki z tym kremem dzień wcześniej, to na kremie nie zrobi się “kożuch”, tak jak w przypadku budyniu?

Madzia0405
Madzia0405
2 lat temu

Czy można podwoić porcję?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Madzia0405

Tak, można 🙂

Madzia0405
Madzia0405
2 lat temu

Czy można podwoić porcję?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Madzia0405

Tak, można 🙂

Luiza
Luiza
2 lat temu

Moja mama robi bardzo podobny krem do napoleonki. Polecam gotować mleko z laską wanilii – to dopiero sztos!

Monika G.
Monika G.
2 lat temu

Asiu to najlepszy krem budyniowy jaki zrobiłam. Na początku zastanawiałam się po co aż taka ilość mąki, ale zaryzykowałam… No wyszła mi najlepsza karpatka jak do tej pory 🙂 dzięki wielkie!!

Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
2 lat temu

Obłedny

Aalisz22
Aalisz22
2 lat temu

Tylko że u mnie temp pokojowa to 40.c

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Aalisz22

Temperatura pokojowa to inaczej temperatura otoczenia mieszcząca się w zakresie od 15 do 25 stopni Celsjusza.

Zosia
Zosia
2 lat temu

Witam, czy mogę przygotować ten krem dzień wcześniej i trzymać w lodówce?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Zosia

Oczywiście 🙂

Ewa Stando
Ewa Stando
2 lat temu

Witam. Czy mozna zastapic budyn skrobia ziemniaczana? Jesli tak to ile?Pozdrawiam.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Ewa Stando

Witam, w takim razie trzeba dodać 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Również pozdrawiam 🙂

Ewa Stando
Ewa Stando
2 lat temu

Dziekuje☺

wt., 23 mar 2021 o 23:25 Disqus napisał(a):

Krem budyniowy przepis

Często dostawałam od Was pytania odnośnie przepisu na sprawdzony krem do tortu. Niedawno dodałam na bloga mój sprawdzony przepis na krem czekoladowy do tortu, lecz tym razem chciałam się z Wami podzielić innym smakiem. Waniliowy krem budyniowy jest po prostu obłędny w smaku! Robię go już od kilku lat i zawsze wychodzi idealnie. Krem budyniowy – przepis jest naprawdę bardzo prosty do zrobienia z ogólnodostępnych składników.

Masa budyniowa do ciasta

Masa budyniowa do ciasta jest naprawdę uniwersalna. Zawsze jest walka o wylizanie ostatniej łyżki. Mój domowy krem z budyniu robię na bazie wiejskich jajek, gdzie żółtka mają piękną żółciutką barwę. Ta masa budyniowa do tortu nada się idealnie! Spokojnie przełożysz nią nawet dwa blaty biszkoptowe o średnicy np. 18-22 cm. Ten krem do tortu budyniowy z pewnością Ci posmakuje. Warto jednak trzymać się dokładnie opisanego przepisu, aby wyszedł gładki i jedwabisty.

Krem budyniowy do ciasta

Mój krem budyniowy do karpatki sprawdzi się świetnie w wielu wypiekach. Serio! Domowy krem budyniowy do tarty czy babeczek na kruchym cieście wraz ze świeżymi owocami będzie pasować idealnie. Koniecznie odwiedź mój przepis na tartę z malinami i borówkami (tam również użyła kremu waniliowego).

RozwińZwiń