DeserySłodkości

Krem czekoladowy do tortu

Krem czekoladowy do tortu smakuje naprawdę niesamowicie! Jest uniwersalny i sprawdzi się świetnie do różnych deserów, ciast czy tortów. Jak dla mnie domowy krem czekoladowy jest tak smaczny, że ciężko mu się oprzeć i nie wyjadać go łyżką z miseczki (mój mąż jest mistrzem podkradania się i podjadania tego kremu).

Krem czekoladowy

Mój przepis na krem czekoladowy opisałam dokładnie krok po kroku, byście nie mieli jakichkolwiek problemów z jego przygotowaniem. To takie proste, a takie smaczne! Prawidłowo przygotowany krem czekoladowy z mascarpone jest dosyć gęsty, jednak przy okazji ma kremową konsystencję. Naprawdę pięknie się rozsmarowuje. Co więcej ten prosty krem czekoladowy do tortu ciężko zepsuć! Wystarczy się tylko trzymać przepisu.

Prawdziwy krem czekoladowy do tortu

W przypadku tortu to tym kremem czekoladowym można przełożyć blaty biszkopta. Ta porcja wystarczy jako jedna warstwa tortu o średnicy 26 cm. Jeśli robisz mniejszy tort np. o średnicy 18-20 cm to spokojnie Ci wystarczy tego kremu czekoladowego na jedną warstwę pomiędzy blatami biszkoptu i otynkowanie całości.

Przy okazji koniecznie zobacz mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj mój krem budyniowy lub krem śmietankowy z mascarpone.

Przepis na: Krem czekoladowy do tortu

 Łącznie: 20 min + chłodzenie min. 5 h

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 180 g czekolady mlecznej
  • 130 g mascarpone

Krem czekoladowy do tortu – przepis krok po kroku:

Krok 1 

Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę (250 ml) – ja używam np. śmietanki UHT (tej czerwonej). Podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z palnika. Automatycznie wrzucamy lekko posiekaną czekoladę mleczną (180g) – to niecałe 2 tabliczki czekolady.


Krok 2 

Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji. Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin. Ewentualnie można przyśpieszyć ten proces wkładając garnek do zamrażalnika, jednak nie może masa zamarznąć, więc musicie kontrolować konsystencję kremu.


Krok 3 

Po kilku godzinach w lodówce wyciągamy garnek i łyżką mieszamy lekko masę. Powinna być gęsta.


Krok 4 

Następnie dodajemy zimne mascarpone (130g) i całość miksujemy przez kilkanaście sekund za pomocą miksera do powstania gęstego, kremowego kremu. Pamiętaj, że mascarpone musi być dobrze schłodzone, bo jeśli do zimnej masy czekoladowej dodasz ciepłe mascarpone to krem może Ci się zwarzyć i nie będzie do odratowania. 


Krok 5 

Krem czekoladowy jest już gotowy do przekładania tortu. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj mój krem budyniowy lub krem śmietankowy z mascarpone


krem czekoladowy do tortu

krem czekoladowy do tortu

krem czekoladowy do tortu

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 208

Oceń ten post jako pierwszy!

Krem do tortu czekoladowy

Chciałabyś zrobić jakiś fajny tort, ale brakuje Ci pomysłu na krem? Mam dla Ciebie propozycję na pyszny, domowy krem do tortu czekoladowy, który wyjdzie każdemu! Wychodzi kremowy, jednolity i naprawdę pięknie się rozsmarowuje. Prawdziwy krem czekoladowy sprawdzi się idealnie do przełożenia blatów biszkoptów na tort (koniecznie sprawdź mój przepis), czy ciast, a nawet deserów.

Krem czekoladowy z mascarpone

Krem czekoladowy z mascarpone jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Jednak trzeba doliczyć przynajmniej 5 minut na chłodzenie się masy czekoladowej, więc najlepiej zacząć robić przepis wieczorem, a skończyć robić krem czekoladowy rano. Ewentualnie można przyspieszyć proces chłodzenia i włożyć garnek na chwile do zamrażalnika czy na balkon w zimie.

Krem czekoladowy do tortu z mascarpone

Ten szybki krem czekoladowy do tortu można śmiało wyjadać z miski za pomocą łyżki. Naprawdę ciężko mu się oprzeć już po pierwszym kęsie. Jestem pewna, że Ci posmakuje! Koniecznie wypróbuj mój prosty krem czekoladowy.

Back to top button