Opis przepisu
Krem czekoladowy do tortu smakuje naprawdę niesamowicie! Jest uniwersalny i sprawdzi się świetnie do różnych deserów, ciast czy tortów. Jak dla mnie domowy krem czekoladowy jest tak smaczny, że ciężko mu się oprzeć i nie wyjadać go łyżką z miseczki (mój mąż jest mistrzem podkradania się i podjadania tego kremu).
Krem czekoladowy
Mój przepis na krem czekoladowy opisałam dokładnie krok po kroku, byście nie mieli jakichkolwiek problemów z jego przygotowaniem. To takie proste, a takie smaczne! Prawidłowo przygotowany krem czekoladowy z mascarpone jest dosyć gęsty, jednak przy okazji ma kremową konsystencję. Naprawdę pięknie się rozsmarowuje. Co więcej ten prosty krem czekoladowy do tortu ciężko zepsuć! Wystarczy się tylko trzymać przepisu.
Prawdziwy krem czekoladowy do tortu
W przypadku tortu to tym kremem czekoladowym można przełożyć blaty biszkopta. Ta porcja wystarczy jako jedna warstwa tortu o średnicy 26 cm. Jeśli robisz mniejszy tort np. o średnicy 18-20 cm to spokojnie Ci wystarczy tego kremu czekoladowego na jedną warstwę pomiędzy blatami biszkoptu i otynkowanie całości.
Przy okazji koniecznie zobacz mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort!
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj mój krem budyniowy lub krem śmietankowy z mascarpone.
Przepis na: Krem czekoladowy do tortu
Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 180 g czekolady mlecznej
- 130 g mascarpone
Zobacz również:
Krem czekoladowy do tortu - przepis krok po kroku
Krok 1
Minutę później wrzucamy lekko posiekaną czekoladę mleczną (180g) – to niecałe 2 tabliczki czekolady.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj mój krem budyniowy lub krem śmietankowy z mascarpone
Komentarze
Świetny przepis, prosty i nawet mi zawsze wychodzi. Pyszny i delikatny, ale idealnie stabilny do tortu.
Ciesze się 🙂
Konstrukcja bardzo rzadka nie nadaje się na krem. Nie polecam tego przepisu. Załączam zdjęcie na dowód.
Czyli niestety został źle przygotowany. Robiłam go wielokrotnie i zawsze wychodzi sztywny. Poza tym używam go także w kilku innych przepisach i czytelnikom wychodzi, wiec wina nie leży po stronie przepisu tylko jego wykonania.
U mnie odwrotnie. Po wyjęciu z lodówki mega gęsty krem. Natomiast po dodaniu mascarpone i krótkim z ieszaniu zrobił się rzadszy. Boję się że mi się tort rozpłynie po zdjęciu rantu. Wstawiłam do lodówki licząc że stężeje choc obawiamsue że będzie klapa. Robiłam na śmietance Piątnicy 36 i biedronkowym mascarpone. Przy kremie na śmietance i mascarpone zawsze mi wychodził gęsty krem na tym mascarpone więc nie wiem co zrobiłam źle że krem nie jest taki gęsty. Miszałam krótko tylko do połączenia składników
Zrobiłam z czekoladą deserową 50%, wyszedł mega stabilny aż ciężko było go rozsmarować, lepiej byłoby nałożyć na blat za pomocą okrągłej tylki. Ilość starczyłaby na dwa przełożenia 22 cm. Następnym razem dodam więcej śmietany żeby był rzadszy.
Robiłam ten krem kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt razy i jest on w kilku przepisach na blogu, ale nigdy nie wyszedł mi aż tak sztywny żeby ciężko było rozsmarować… W tym przepisie jest użyta czekolada mleczna, a nie deserowa, więc to też mogło mieć na to wpływ 🙂
Super masa! Tort z tą masą smakuje obłędnie !
Cieszę się 🙂
Czy jeżeli robiłabym krem z 1¼ proporcji, to czy mogłabym dodać pół tabliczki gorzkiej (60%) czekolady?
Jeżeli chodzi o to, czy do 180 g mlecznej można dodać jeszcze pół tabliczki gorzkiej to tak, jeżeli zwiększy się pozostałe proporcje o te 25% 🙂
Czym na szybko posmarować blat pod ten krem żeby pasowało, niekoniecznie owocowo? A jeśli już owocowo to jaki smak (marmolady)?
Najlepiej jakby to była warstwa z owoców lekko kwaskowatych dla kontrastu, tylko musi być to gęsta, aby nie rozrzedziła kremu. Np. konfitura z malin, jagód czy porzeczek.
A jeśli niczym nie posmaruję, czy krem może wsiąknąć w biszkopt? Jeśli będzie na sztywno ubity…
Wyszedł mi bardzo gesty , mogę dojść śmietanki, przed dodaniem mascarpone??
Nie, najpierw się miksuje z mascarpone. Krem ma wyjść gęsty i sztywny.
Wyszedł mi dość lejący krem, stoi w lodowce już 10h czy jutro rano gdy wyciągnę śmietankę z czekolada to najpierw zmiksować czy wrzucić serek mascarpone i ubijać razem ?
Mi też czasem wychodzi dość lejący, to zależy od użytej śmietanki, a także jakości czekolady.
Tak jak napisałam w przepisie – “Następnie dodajemy zimne mascarpone (130g) i całość miksujemy przez kilkanaście sekund za pomocą miksera do powstania gęstego, kremowego kremu.”
Dodajemy mascarpone i dopiero wtedy miksujemy do powstania sztywnego kremu.
Krem położony na bezach, pycha 🤗
Rewelka 😍 Cieszę się, że posmakował 🙂
Czy krem wystarczy na jedno przełożenie tortu średnica 18 cm?
Tak jak wspomniałam na początku przepisu “Ta porcja wystarczy jako jedna warstwa tortu o średnicy 26 cm. Jeśli robisz mniejszy tort np. o średnicy 18-20 cm to spokojnie Ci wystarczy tego kremu czekoladowego na jedną warstwę pomiędzy blatami biszkoptu i otynkowanie całości.” 🙂
Coś jest nie tak w proporcji. Mi też nie wyszło takie gęste jak na zdjęciach. Może śmietanki powinno by mniej, a czekolady więcej.
Proporcje są jak najbardziej prawidłowe. Konsystencja po schłodzeniu zależy od użytej śmietanki, jednak nie ma to znaczenia czy będzie mniej czy bardziej gęsta, bo i tak po zmiksowaniu z mascarpone krem robi się super sztywny 🙂
No chyba, że ktoś wykona go nieprawidłowo.
Niestety mnie również wyszedł lejący. W smaku super natomiast konsystencja nie za bardzo. Szkoda bo krem z mascarpone za to wyszedł idealny.
Czy ten krem jest na jedno przelozenie czy dwa f15? Dziekuje 🙂
Ta porcja starczy na przełożenie jednej warstwy tortu 26 cm. Przy średnicy 15 cm to jedna warstwa będzie już z 1/3 składników użytych w przepisie 🙂
Dzień dobry. Czy do tego kremu mogę użyć białej czekolady?
Dzień dobry, tak 🙂
Hej jak ktoś ma problem że masa wyszła lejącą mimo czasu w lodówce i dodania mascarpone mam rozwiązanie ktore mi pomogło.
Najlepiej bedzie rozpouscic trochę czekolady w kompieli wodnej. Po jej rozpuszczeniu dodajcie ją małymi porcjami do masy cały czas miksując ją mikserem (żeby masa mi się nie nagrzała dawałam ta czekoladę na łopatki miksera). W zależności jaka konsystencję chcecie uzyskać dodajecie mniej lub więcej czekolady.
Mam madzieję że komuś to pomoże.
Smietanofix 1op do miksowania i będzie gęste
Bardzo dziękuję za podzielenie się swoim doświadczeniem! ❤️
Mi niestety nie wyszlo takie geste na ten pierwszy etap, podgrzałam śmietankę do wrzenia i zdjęłam z ognia dodałam czekolady i konsystencja płynna była nawet po wystygnieciu, śmietanka Łaciata 30% czekolada Wedla 2 tqbliczki 160g razem ale mocno mleczna zastanawiam się czy to wina czekolady. Zostawilam na noc w lodówce trochę zgęstniało ale nie jest takie sztywne jak na obrazku przed podaniem maskarpone, zastanawiam się czy to nadal mogę wymieszać z maskarpone a jak będzie zbyt lane to jak to uratować? Bardzo proszę o odpowiedź dziś będę robić tort na jutro a szkoda mi tego wyrzucać
im więcej czekolady tym powinno być gęściejsze, zostaw na dłużej w lodówce, czasem jak krem nie jest wystarczająco stabilny dodaje śmietanfix lub żelatynę 😉
Czy wyjdzie bardzo gęste czy “srednio” gęsste po schłodzeniu to zależy właśnie od użytych składników. Ja najczęściej używam śmietanki 30% UHT, a czekoladę belgijską (kupuję na necie) lub z Milka, Wedla itp. Jeśli nieco zgęstniało to spokojnie można zmiksować z mascarpone. Jeśli praktycznie w ogóle, to raczej bym nie ryzykowała zmiksowaniem z mascarpone…
Jeżeli trzymałam go w lodówce około tych 5 godzin a on nadal nie doszedł do tej prawidłowej konsystencji co robić
Ja zawsze daje 2 cale tabliczki czekolady do śmietanki 30% 250ml. I co najważniejsze zostawiam to w lodówce na całą noc. Przynajmniej 12-14h w lodówce stoi i zawsze wychodzi mi sztywny krem.
Witam czy śmietanka ma mieć temperaturę pokojową?
Obojętnie, bo i tak ją podgrzewamy 🙂
A co jeśli nie jest takie gęste ? Robię według przepisu już 3 x i ani razu nie miałam tak gęstego 🙁
To zależy od użytej śmietanki. Ważne żeby po zmiksowaniu z mascarpone było gęste i sztywne 🙂
Czy krem może stać mniej niż 5 h w lodówce? Np. 3 h?
Trochę krótki czas, ale w ostateczności można zaryzykować.
Ten krem jest tak pyszny, że mogłabym go wyjeść łyżką bez niczego 😁
Cieszę się, że tak posmakował! 😍
Dzień dobry ☺️ wczoraj zaczęłam robić krem czekoladowy, dzisiaj rano dodałam mascarpone i przełożyłam tort. Pytanie czy jak od 8 rano tort jest przełożony kremem i jest w lodówce to zrobi się jeszcze bardziej stabilny do 16? ☺️
A to mój tort dla syna na 11 urodziny 😉
Dzień dobry, krem raczej już bardzo nie zmieni swojej konsystencji po tym czasie 🙂 Ale torcik wyszedł rewelacyjnie 😍 Wszystkiego najlepszego dla solenizanta! ❤️
Cześć 😉
Nie wiem co zrobiłam nie tak ale po całej nocy ta śmietanka jest bardziej lejąca niż gęsta. Czy mogę to jeszcze uratować? Muszę dzisiaj składać tort.
Pomocy🙈
To nic, to chyba zależne od użytej śmietanki po prostu… Powinno się na spokojnie ubić 🙂
Dzięki, wszystko się udało😉
Jak zaczęłam miksować z mascarpone to się wszystko ładnie ścięło.
No i super! Cieszę się w takim razie ❤️
Witam, krem wyszedł mi strasznie słodki, przełożyłam już nim niestety tort, zastanawiam się jakiego tynku użyć żeby zbalansowac nieco tą słodycz😅
cytując Kamilę @milabyli #teamnaree – Kurwa wyszło ! :d
Pierwszy raz krem na bazie ganache wyszedł, nie zważył się itp. Próbowałam kilkukrotnie z różnych przepisów i już byłam pewna, że no nie ma szans nie wyjdzie mi nigdy i będę skazana na krem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Z duszą na ramieniu wkładałam posiekaną czekoladę do śmietanki a następnie dodawałam mascarpone przed miksowaniem i jestem przeszczęśliwa ! Zostaję przy tym przepisie na stałe 😀
No to niezmiernie miło mi to czytać!!!! 🙂 Rewelacja <3
Ile blatów tortu (24 cm okrągły) udekoruje tym kremem? Bo zastanawiam się czy nie zwiększyć proporcji. Jutro będę robiła 😄
Tak jak napisałam w tekście “Ta porcja wystarczy jako jedna warstwa tortu o średnicy 26 cm.”, więc przy 24 też starczy na jedno przełożenie 🙂
Witam, czy ten krem mogę połączyć z chrupką jako jedną warstwę w torcie? Nigdy nie robiłam a wyczytałam, że mascarpone i śmietanka nie jest dobrym rozwiązaniem do chrupki bo namiętnie. Jakieś porady? Dziękuję
Witam, niestety nie ma to złotego środka. Każda chrupka pod wpływem jakiegokolwiek kremu nieco zmięknie. Im dłużej są ze sobą połączone, to tym bardziej chrupka mięknie. Z kolei sama chrupka jako warstwa nie przyklei się do niczego.
Mam pytanie mogę trzymać masę czekoladawą w lodówce ponad 20godz i potem ubić mascarpone
Tak 🙂
Czy można trzymać ten krem 20godz w lodówce i dodać mascarpone
Robię ten krem od lat. Zawsze wychodzi i jest pyszny.
Bardzo się cieszę, że posmakował! ❤️
Za długo moksowalam mascarpone z czekoladą i zrobiło się rzadkie. Jak odratować?
Tu po chwili miksowania robi się już sztywny krem, więc niepotrzebnie było tak długo miksowane… Raczej ciężko to będzie niestety odratować.
Dzień dobry, przygotowałam krem i przełożyłam nim biszkopt. Resztę kremu ( chce go wykorzystać do obłożenia tortu) wsadziłam do lodówki i on stężał 🙈 czy mogę jakoś go ponownie ogrzać i zrobić żeby był plastyczny czy trzeba zrobić nowy?
Wystarczy jeszcze raz zmiksować 🙂
Masa jest lejącą raczej nie nadaje się ani do środka tortu ani do tynkowania. Nie polecam
Witam, krem ten robię już chyba czwarty raz , za każdym razem śmietana z czekolada po schłodzeniu wychodzi u mnie płynna. Po dodaniu mascarpone i zmiksowaniu dłuższym niż w przepisie (kilka minut na srednich obrotach)wychodzi piękny gesty krem.
A bo to zależy od użytej śmietanki – mi też ostatnio wyszło płynne po schłodzeniu, a ubiło się super 🙂
A jakieś śmietanki Pani używa ?
Już w pierwszym zdaniu w przepisie napisałam – “Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę (250 ml) – ja używam np. śmietanki UHT (tej czerwonej).”
Jeśli jest źle przygotowana to faktycznie wtedy może być lejąca.
Witam .Takie mam Pytanie .W jednym z przepisów ” nie Pani” napisano że po połączeniu serka maskarpone i kremu z czekolady i śmietanki (wszystko schłodzone) i wymieszani na jednolity i gotowy już krem. Należy go nałożyć na blat ( to oczywiste) ale nie można już kłaść tortu do lodówki bo krem się odpowietrzy i zważy. To absurd chyba jakiś.Przecież jak orynkuję tort i chcę go obkleić masą cukrową ro musi się schłodzić . WIĘC JAK TO JEST Z TYM KREMEM?
Pierwsze słyszę, żeby taki krem się zważył po schłodzeniu 🙂 Taki przypadek nie wydaje mi się w ogóle prawdopodobny. Z resztą każdy tort po zrobieniu przechowuje się w lodówce, ponieważ w innym przypadku skiśnie, więc moim zdaniem też absurd 🙂
Panu chyba chodzi o przepis, gdzie było napisane ze w rękawie nie chować do lodówki, tylko od razu na biszkopt.
Witam
Robiłem już ten krem jest pyszny,ale nam pytanie:
Czy będzie problem jak zmodyfikuje troszkę i dam podwójną dawkę śmietanki i mascarpone?
Pozdrawiam
Ja zrobilam ten krem z podwójnych proporcji, ale śmietanki dałam trochę mniej czyli
450 ml śmietanki 30 %
Czekolady 360 g i tam pomieszałam 300 g mlecznej, 40 g gorzkiej i 20 g białej
250 g mascarpone
Po rozpuszczeniu i wystudzeniu wkładałam przykryty folia na przemian do zamrażalnika i do lodowki, byl bardzo plynny. Finalnie po około 6 godzinach dodałam mascarpone i zmiksowalam. Wyszedl idealnie gesty i pyszny. Przelozylam nim 2 wysokie warstwy tortu 20 cm plus ranty na frużelinę. Polecam ten przepis.
Dzień dobry
Czy tort przełożony tym kremem moze stac 1 noc przed podaniem w lodówce?
Dzień dobry,
tak jak napisała Agnieszka jak najbardziej można 🙂
może
Dzień dobry
Czy do kremu można dodać wiśnie ze słoika odsączone?
Można, tylko może on wpłynąć na konsystencję kremu i go trochę rozwodnić…
Witam, nie wiem co zrobiłam źle, moja czekolada ze śmietaną po całej nocy w lodówce jest płynna. Nie jest taka gęsta jak na zdjęciu. Trzymałam się podanych proporcji
Witam, ale proszę się tym nie przejmować, bo to akurat zależy od użytej smietanki. Mi też raz wyjdzie gęste jak na zdjęciu, a czasami nieco rzadsze. Ważne żeby po tym kilkugodzinnym schłodzeniu zmiksować z mascarpone i wtedy ma być gęste oraz sztywne 🙂
Witam a czy musi być koniecznie śmietanka UHT nie może być ta z lodówki?
Każda użyta śmietanka ma być dobrze schłodzona w lodówce… Nie musi być Łaciata UHT.
Czy zamiast śmietany 30 może być 36 ?
Płynna śmietanka 36% np. UHT Łaciata będzie ok 🙂
Dzień dobry, czy jeżeli zamiast czekolady dałabym krem ciasteczkowy Lotus to wyszłoby? Szukam przepisu na taki właśnie krem ale nie mogę znaleźć…
Niestety to nie jest dobry pomysł… Prędzej zmiksowałabym krem lotus np. z mascarpone 🙂
Dziękuję za odpowiedź 😁
Proszę bardzo 🙂
Pani Asiu,szybkie pytanie,mam nadzieję,ze mi Pani odpisze najszybciej jak to możliwe. Muszę na szybko zrobić torta,tzn. na jutro, czy mogę tę masę dać do zamrażalnika zamiast do lodówki i jakoś przyspieszyć ten proces chłodzenia i gęstnienia? 0-o
Oczywiście że można tylko nie wolno dopuści do przymarzniecia. Ja musiałam ten sposób wypróbować bo zapomniałam zrobić dzień wcześniej i zaryzykować musiałam
Niestety nie próbowałam chłodzić go w zamrażalce, więc niestety ciężko mi powiedzieć czy ten zabieg się uda 🙁 Jeśli ma Pani mało czasu, to wykonałabym jednak inny krem, aby nie eksperymentować w takim napiętym harmonogramie:)
Masz kobieto zdrowie zeby odpowiadac na Takie glupie pytania.
Nie ukrywam, że czasami pytania mnie przerastają 😛
A czy zmiast mlecznej czekolady mozna dodać gorzką i zeby byl slodki to posłodzić cukrem pudrem?
Nie ma sensu kombinować. W tym wydaniu podanym w przepisie smakuje najlepiej 🙂
Czy ten krem jeszcze stężeje w torcie w lodówce? Bo nie wyszedł mi taki stabilny jak u Pani
Ale po dodaniu mascarpone wyszedł rzadki? Na tym etapie powinien wyjść gęsty i stabliny – jeśli po zmiksowaniu taki nie jest, to niestety nie stężeje bardziej.
Dzień dobry, czy zamiast folii spożywczej można użyć folii aluminiowej? Jeśli tak to stroną błyszczącą czy matową do wewnątrz? Jeśli nie, to w jaki inny sposób mogę zabezpieczyć śmietankę z czekoladą abym mogła wstawić do lodówki?
Dzień dobry, oczywiście można zastąpić aluminiową. Jej strona nie ma kompletnie znaczenia podczas zabezpieczania kremu w lodówce 😉
Można zawinąć torebką foliową, jednorazówką.
Super, dziękuję bardzo za odpowiedź 😊
Proszę bardzo 🙂
Wypróbuj przy pierwszej okazji bo czesto mi się zdarza że tradycyjny krem czekoladowy na budyniu waży mi się
Dzień dobry, po czym poznać, że śmietanka się zachorowała? Czy ona ma kipić/pienić się jak gotujące się mleko? I dlaczego trzeba na małym ogniu gotować?
Tak, jak woda się zagotowuje – pojawiają się bąbelki 🙂 Śmietanka nie różni się od innych płynów, zagotowuje się w ten sam sposób.
Gdy pojawiają się pierwsze bąbelki to zdejmujemy od razu z palnika.
A dlaczego trzeba gotować na wolnym ogniu?
A czemu trzeba ją gotować na wolnym ogniu?
Żeby łatwiej skontrolować kiedy zacznie bąbelkować.
Krem przepyszny, super przepis! Wyszedł za pierwszym razem.
Chciałam tylko dodać do informacji tutaj, że ubity krem (po dodaniu mascarpone) przestał w lodówce całą dobę z uwagi na brak czasu żeby przełożyć ciasto i jak go wyciągnęłam po tym czasie, to jakby był lekko płynny. Już myślałam że się nie udał, ale wystarczyło go ubić ponownie mikserem i był super 🙂 Zużyłam w sumie do rurek i nic nie płynęło już 🙂
Następnym razem zrobię z białą czekoladą 😁
No to nawet nie wiedziałam, bo po ubiciu z mascarpone zawsze od razu wykładałam go na ciasto czy torcik 🙂 Nie wkładałam nigdy do lodówki, więc dobrze wiedzieć 🙂 cieszę się, że smakował!
Wlasnie sie zastanawiam bo zawsze tort przekładam kremami wieczorem dzien wczesniej i martwię się czy jesli zrobię tak z tym kremem to sie nie rozwodni… (Tort jest na jutro a chciała bym Przygotować go dzis i schować do lodówki
Ale czemu miałby się rozwodnić? Tylko proszę wziąć pod uwagę, że ten krem trzeba byłoby rozpocząć już teraz, schłodzić przed noc i dopiero rano ubijać z mascarpone…
Witam,
Potrzebuje przełożyć kremem dwie warstwy tortu. Czy wystarczy jak pomnożę składniki razy dwa czy lepiej dwa osobne kremy przygotować
Razy dwa 🙂