Krem czekoladowy do tortu

4.5/5 (913 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 5 h chłodzenia

krem czekoladowy do tortu

Opis przepisu

Krem czekoladowy do tortu smakuje naprawdę niesamowicie! Jest uniwersalny i sprawdzi się świetnie do różnych deserów, ciast czy tortów. Jak dla mnie domowy krem czekoladowy jest tak smaczny, że ciężko mu się oprzeć i nie wyjadać go łyżką z miseczki (mój mąż jest mistrzem podkradania się i podjadania tego kremu).

Krem czekoladowy

Mój przepis na krem czekoladowy opisałam dokładnie krok po kroku, byście nie mieli jakichkolwiek problemów z jego przygotowaniem. To takie proste, a takie smaczne! Prawidłowo przygotowany krem czekoladowy z mascarpone jest dosyć gęsty, jednak przy okazji ma kremową konsystencję. Naprawdę pięknie się rozsmarowuje. Co więcej ten prosty krem czekoladowy do tortu ciężko zepsuć! Wystarczy się tylko trzymać przepisu.

Prawdziwy krem czekoladowy do tortu

W przypadku tortu to tym kremem czekoladowym można przełożyć blaty biszkopta. Ta porcja wystarczy jako jedna warstwa tortu o średnicy 26 cm. Jeśli robisz mniejszy tort np. o średnicy 18-20 cm to spokojnie Ci wystarczy tego kremu czekoladowego na jedną warstwę pomiędzy blatami biszkoptu i otynkowanie całości.

Przy okazji koniecznie zobacz mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj mój krem budyniowy lub krem śmietankowy z mascarpone.

Przepis na: Krem czekoladowy do tortu

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 180 g czekolady mlecznej
  • 130 g mascarpone
Wyślij emailem

Krem czekoladowy do tortu - przepis krok po kroku


Krok 1

Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę (250 ml) – ja używam np. śmietanki UHT (tej czerwonej). Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki to od razu zdejmujemy z palnika.

Minutę później wrzucamy lekko posiekaną czekoladę mleczną (180g) – to niecałe 2 tabliczki czekolady.


Krok 2

Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji. Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.  


Krok 3

Po kilku godzinach w lodówce wyciągamy garnek i łyżką mieszamy lekko masę. Powinna być gęsta, jednak może się zdarzyć, że będzie nieco rzadka -kwestia użytej śmietanki oraz czekolady.


Krok 4

Następnie dodajemy zimne mascarpone (130g) i całość miksujemy przez kilkanaście sekund za pomocą miksera do powstania gęstego, kremowego kremu. Pamiętaj, że mascarpone musi być dobrze schłodzone, bo jeśli do zimnej masy czekoladowej dodasz ciepłe mascarpone to krem może Ci się zwarzyć i nie będzie do odratowania. 


Krok 5

Krem czekoladowy jest już gotowy do przekładania tortu. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj mój krem budyniowy lub krem śmietankowy z mascarpone


krem czekoladowy do tortu

krem czekoladowy do tortu

krem czekoladowy do tortu

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 913

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
191 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jagoda
Jagoda
10 dni temu

Świetny przepis, prosty i nawet mi zawsze wychodzi. Pyszny i delikatny, ale idealnie stabilny do tortu.

Aneta
Aneta
14 dni temu

Konstrukcja bardzo rzadka nie nadaje się na krem. Nie polecam tego przepisu. Załączam zdjęcie na dowód.

1000030182
Joanna
Joanna
16 dni temu

U mnie odwrotnie. Po wyjęciu z lodówki mega gęsty krem. Natomiast po dodaniu mascarpone i krótkim z ieszaniu zrobił się rzadszy. Boję się że mi się tort rozpłynie po zdjęciu rantu. Wstawiłam do lodówki licząc że stężeje choc obawiamsue że będzie klapa. Robiłam na śmietance Piątnicy 36 i biedronkowym mascarpone. Przy kremie na śmietance i mascarpone zawsze mi wychodził gęsty krem na tym mascarpone więc nie wiem co zrobiłam źle że krem nie jest taki gęsty. Miszałam krótko tylko do połączenia składników

Emilia
Emilia
1 miesiąc temu

Zrobiłam z czekoladą deserową 50%, wyszedł mega stabilny aż ciężko było go rozsmarować, lepiej byłoby nałożyć na blat za pomocą okrągłej tylki. Ilość starczyłaby na dwa przełożenia 22 cm. Następnym razem dodam więcej śmietany żeby był rzadszy.

Basia
Basia
1 miesiąc temu

Super masa! Tort z tą masą smakuje obłędnie !

Maria
Maria
1 miesiąc temu

Czy jeżeli robiłabym krem z 1¼ proporcji, to czy mogłabym dodać pół tabliczki gorzkiej (60%) czekolady?

Emilia
Emilia
1 miesiąc temu

Czym na szybko posmarować blat pod ten krem żeby pasowało, niekoniecznie owocowo? A jeśli już owocowo to jaki smak (marmolady)?

Emilia
Emilia
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

A jeśli niczym nie posmaruję, czy krem może wsiąknąć w biszkopt? Jeśli będzie na sztywno ubity…

Karina
Karina
1 miesiąc temu

Wyszedł mi bardzo gesty , mogę dojść śmietanki, przed dodaniem mascarpone??

Dorota
Dorota
1 miesiąc temu

Wyszedł mi dość lejący krem, stoi w lodowce już 10h czy jutro rano gdy wyciągnę śmietankę z czekolada to najpierw zmiksować czy wrzucić serek mascarpone i ubijać razem ?

Roksanak
Roksanak
2 miesięcy temu

Krem położony na bezach, pycha 🤗

Messenger_creation_2959613D-D78C-4606-9DBA-913FDF8CE97D
Izabela
Izabela
2 miesięcy temu

Czy krem wystarczy na jedno przełożenie tortu średnica 18 cm?

Katarzyna
Katarzyna
2 miesięcy temu

Coś jest nie tak w proporcji. Mi też nie wyszło takie gęste jak na zdjęciach. Może śmietanki powinno by mniej, a czekolady więcej.

Ania
Ania
4 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Niestety mnie również wyszedł lejący. W smaku super natomiast konsystencja nie za bardzo. Szkoda bo krem z mascarpone za to wyszedł idealny.

kasia
kasia
4 miesięcy temu

Czy ten krem jest na jedno przelozenie czy dwa f15? Dziekuje 🙂

Iwona
Iwona
5 miesięcy temu

Dzień dobry. Czy do tego kremu mogę użyć białej czekolady?

Basia
Basia
5 miesięcy temu

Hej jak ktoś ma problem że masa wyszła lejącą mimo czasu w lodówce i dodania mascarpone mam rozwiązanie ktore mi pomogło.
Najlepiej bedzie rozpouscic trochę czekolady w kompieli wodnej. Po jej rozpuszczeniu dodajcie ją małymi porcjami do masy cały czas miksując ją mikserem (żeby masa mi się nie nagrzała dawałam ta czekoladę na łopatki miksera). W zależności jaka konsystencję chcecie uzyskać dodajecie mniej lub więcej czekolady.
Mam madzieję że komuś to pomoże.

Aneta
Aneta
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Basia

Smietanofix 1op do miksowania i będzie gęste

Kasia
Kasia
7 miesięcy temu

Mi niestety nie wyszlo takie geste na ten pierwszy etap, podgrzałam śmietankę do wrzenia i zdjęłam z ognia dodałam czekolady i konsystencja płynna była nawet po wystygnieciu, śmietanka Łaciata 30% czekolada Wedla 2 tqbliczki 160g razem ale mocno mleczna zastanawiam się czy to wina czekolady. Zostawilam na noc w lodówce trochę zgęstniało ale nie jest takie sztywne jak na obrazku przed podaniem maskarpone, zastanawiam się czy to nadal mogę wymieszać z maskarpone a jak będzie zbyt lane to jak to uratować? Bardzo proszę o odpowiedź dziś będę robić tort na jutro a szkoda mi tego wyrzucać

20240523_195452
klaudia
klaudia
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Kasia

im więcej czekolady tym powinno być gęściejsze, zostaw na dłużej w lodówce, czasem jak krem nie jest wystarczająco stabilny dodaje śmietanfix lub żelatynę 😉

Ania
Ania
7 miesięcy temu

Jeżeli trzymałam go w lodówce około tych 5 godzin a on nadal nie doszedł do tej prawidłowej konsystencji co robić

Kinga
Kinga
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Ania

Ja zawsze daje 2 cale tabliczki czekolady do śmietanki 30% 250ml. I co najważniejsze zostawiam to w lodówce na całą noc. Przynajmniej 12-14h w lodówce stoi i zawsze wychodzi mi sztywny krem.

Malwina
Malwina
8 miesięcy temu

Witam czy śmietanka ma mieć temperaturę pokojową?

Dorota
Dorota
9 miesięcy temu

A co jeśli nie jest takie gęste ? Robię według przepisu już 3 x i ani razu nie miałam tak gęstego 🙁

Wikkkk
Wikkkk
9 miesięcy temu

Czy krem może stać mniej niż 5 h w lodówce? Np. 3 h?

Marta
Marta
9 miesięcy temu

Ten krem jest tak pyszny, że mogłabym go wyjeść łyżką bez niczego 😁

Karolka
Karolka
9 miesięcy temu

Dzień dobry ☺️ wczoraj zaczęłam robić krem czekoladowy, dzisiaj rano dodałam mascarpone i przełożyłam tort. Pytanie czy jak od 8 rano tort jest przełożony kremem i jest w lodówce to zrobi się jeszcze bardziej stabilny do 16? ☺️
A to mój tort dla syna na 11 urodziny 😉

IMG_20240323_103942
Monika
Monika
9 miesięcy temu

Cześć 😉
Nie wiem co zrobiłam nie tak ale po całej nocy ta śmietanka jest bardziej lejąca niż gęsta. Czy mogę to jeszcze uratować? Muszę dzisiaj składać tort.
Pomocy🙈

Monika
Monika
9 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dzięki, wszystko się udało😉
Jak zaczęłam miksować z mascarpone to się wszystko ładnie ścięło.

IMG20240322205731
Joanna
Joanna
10 miesięcy temu

Witam, krem wyszedł mi strasznie słodki, przełożyłam już nim niestety tort, zastanawiam się jakiego tynku użyć żeby zbalansowac nieco tą słodycz😅

Anna
Anna
10 miesięcy temu

cytując Kamilę @milabyli #teamnaree – Kurwa wyszło ! :d
Pierwszy raz krem na bazie ganache wyszedł, nie zważył się itp. Próbowałam kilkukrotnie z różnych przepisów i już byłam pewna, że no nie ma szans nie wyjdzie mi nigdy i będę skazana na krem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Z duszą na ramieniu wkładałam posiekaną czekoladę do śmietanki a następnie dodawałam mascarpone przed miksowaniem i jestem przeszczęśliwa ! Zostaję przy tym przepisie na stałe 😀

Aga
Aga
10 miesięcy temu

Ile blatów tortu (24 cm okrągły) udekoruje tym kremem? Bo zastanawiam się czy nie zwiększyć proporcji. Jutro będę robiła 😄

Ania
Ania
11 miesięcy temu

Witam, czy ten krem mogę połączyć z chrupką jako jedną warstwę w torcie? Nigdy nie robiłam a wyczytałam, że mascarpone i śmietanka nie jest dobrym rozwiązaniem do chrupki bo namiętnie. Jakieś porady? Dziękuję

Kornelai
Kornelai
11 miesięcy temu

Mam pytanie mogę trzymać masę czekoladawą w lodówce ponad 20godz i potem ubić mascarpone

Kornelai
Kornelai
11 miesięcy temu

Czy można trzymać ten krem 20godz w lodówce i dodać mascarpone

Asia
Asia
11 miesięcy temu

Robię ten krem od lat. Zawsze wychodzi i jest pyszny.

Sara
Sara
11 miesięcy temu

Za długo moksowalam mascarpone z czekoladą i zrobiło się rzadkie. Jak odratować?

Karola
Karola
1 rok temu

Dzień dobry, przygotowałam krem i przełożyłam nim biszkopt. Resztę kremu ( chce go wykorzystać do obłożenia tortu) wsadziłam do lodówki i on stężał 🙈 czy mogę jakoś go ponownie ogrzać i zrobić żeby był plastyczny czy trzeba zrobić nowy?

Aga
Aga
1 rok temu

Masa jest lejącą raczej nie nadaje się ani do środka tortu ani do tynkowania. Nie polecam

Hanna
Hanna
1 rok temu
W odpowiedzi do  Aga

Witam, krem ten robię już chyba czwarty raz , za każdym razem śmietana z czekolada po schłodzeniu wychodzi u mnie płynna. Po dodaniu mascarpone i zmiksowaniu dłuższym niż w przepisie (kilka minut na srednich obrotach)wychodzi piękny gesty krem.

1000013828
Dorota
Dorota
9 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

A jakieś śmietanki Pani używa ?

Maciej Polaczuk
Maciej Polaczuk
1 rok temu

Witam .Takie mam Pytanie .W jednym z przepisów ” nie Pani” napisano że po połączeniu serka maskarpone i kremu z czekolady i śmietanki (wszystko schłodzone) i wymieszani na jednolity i gotowy już krem. Należy go nałożyć na blat ( to oczywiste) ale nie można już kłaść tortu do lodówki bo krem się odpowietrzy i zważy. To absurd chyba jakiś.Przecież jak orynkuję tort i chcę go obkleić masą cukrową ro musi się schłodzić . WIĘC JAK TO JEST Z TYM KREMEM?

Dorota
Dorota
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Panu chyba chodzi o przepis, gdzie było napisane ze w rękawie nie chować do lodówki, tylko od razu na biszkopt.

Krzysiek
Krzysiek
1 rok temu

Witam
Robiłem już ten krem jest pyszny,ale nam pytanie:
Czy będzie problem jak zmodyfikuje troszkę i dam podwójną dawkę śmietanki i mascarpone?
Pozdrawiam

Jowita
Jowita
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Krzysiek

Ja zrobilam ten krem z podwójnych proporcji, ale śmietanki dałam trochę mniej czyli
450 ml śmietanki 30 %
Czekolady 360 g i tam pomieszałam 300 g mlecznej, 40 g gorzkiej i 20 g białej
250 g mascarpone
Po rozpuszczeniu i wystudzeniu wkładałam przykryty folia na przemian do zamrażalnika i do lodowki, byl bardzo plynny. Finalnie po około 6 godzinach dodałam mascarpone i zmiksowalam. Wyszedl idealnie gesty i pyszny. Przelozylam nim 2 wysokie warstwy tortu 20 cm plus ranty na frużelinę. Polecam ten przepis.

Ola
Ola
1 rok temu

Dzień dobry
Czy tort przełożony tym kremem moze stac 1 noc przed podaniem w lodówce?

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu
W odpowiedzi do  Ola

może

Ola
Ola
1 rok temu

Dzień dobry
Czy do kremu można dodać wiśnie ze słoika odsączone?

Marta
Marta
1 rok temu

Witam, nie wiem co zrobiłam źle, moja czekolada ze śmietaną po całej nocy w lodówce jest płynna. Nie jest taka gęsta jak na zdjęciu. Trzymałam się podanych proporcji

Ralf
Ralf
1 rok temu

Witam a czy musi być koniecznie śmietanka UHT nie może być ta z lodówki?

Tatiana
Tatiana
1 rok temu

Czy zamiast śmietany 30 może być 36 ?

Zuzia
Zuzia
1 rok temu

Dzień dobry, czy jeżeli zamiast czekolady dałabym krem ciasteczkowy Lotus to wyszłoby? Szukam przepisu na taki właśnie krem ale nie mogę znaleźć…

Zuzia
Zuzia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję za odpowiedź 😁

Joanna
Joanna
1 rok temu

Pani Asiu,szybkie pytanie,mam nadzieję,ze mi Pani odpisze najszybciej jak to możliwe. Muszę na szybko zrobić torta,tzn. na jutro, czy mogę tę masę dać do zamrażalnika zamiast do lodówki i jakoś przyspieszyć ten proces chłodzenia i gęstnienia? 0-o

Dorota
Dorota
1 rok temu
W odpowiedzi do  Joanna

Oczywiście że można tylko nie wolno dopuści do przymarzniecia. Ja musiałam ten sposób wypróbować bo zapomniałam zrobić dzień wcześniej i zaryzykować musiałam

Aga
Aga
1 rok temu

Masz kobieto zdrowie zeby odpowiadac na Takie glupie pytania.

Lila
Lila
1 rok temu

A czy zmiast mlecznej czekolady mozna dodać gorzką i zeby byl slodki to posłodzić cukrem pudrem?

Honorata
Honorata
1 rok temu

Czy ten krem jeszcze stężeje w torcie w lodówce? Bo nie wyszedł mi taki stabilny jak u Pani

Ania
Ania
1 rok temu

Dzień dobry, czy zamiast folii spożywczej można użyć folii aluminiowej? Jeśli tak to stroną błyszczącą czy matową do wewnątrz? Jeśli nie, to w jaki inny sposób mogę zabezpieczyć śmietankę z czekoladą abym mogła wstawić do lodówki?

Małgorzata
Małgorzata
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Można zawinąć torebką foliową, jednorazówką.

Ania
Ania
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Super, dziękuję bardzo za odpowiedź 😊

Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

Wypróbuj przy pierwszej okazji bo czesto mi się zdarza że tradycyjny krem czekoladowy na budyniu waży mi się

Ewa
Ewa
1 rok temu

Dzień dobry, po czym poznać, że śmietanka się zachorowała? Czy ona ma kipić/pienić się jak gotujące się mleko? I dlaczego trzeba na małym ogniu gotować?

Ewa
Ewa
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

A dlaczego trzeba gotować na wolnym ogniu?

Ewa
Ewa
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

A czemu trzeba ją gotować na wolnym ogniu?

Aga
Aga
1 rok temu

Krem przepyszny, super przepis! Wyszedł za pierwszym razem.
Chciałam tylko dodać do informacji tutaj, że ubity krem (po dodaniu mascarpone) przestał w lodówce całą dobę z uwagi na brak czasu żeby przełożyć ciasto i jak go wyciągnęłam po tym czasie, to jakby był lekko płynny. Już myślałam że się nie udał, ale wystarczyło go ubić ponownie mikserem i był super 🙂 Zużyłam w sumie do rurek i nic nie płynęło już 🙂
Następnym razem zrobię z białą czekoladą 😁

Ola
Ola
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Wlasnie sie zastanawiam bo zawsze tort przekładam kremami wieczorem dzien wczesniej i martwię się czy jesli zrobię tak z tym kremem to sie nie rozwodni… (Tort jest na jutro a chciała bym Przygotować go dzis i schować do lodówki

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Witam,
Potrzebuje przełożyć kremem dwie warstwy tortu. Czy wystarczy jak pomnożę składniki razy dwa czy lepiej dwa osobne kremy przygotować

Krem do tortu czekoladowy

Chciałabyś zrobić jakiś fajny tort, ale brakuje Ci pomysłu na krem? Mam dla Ciebie propozycję na pyszny, domowy krem do tortu czekoladowy, który wyjdzie każdemu! Wychodzi kremowy, jednolity i naprawdę pięknie się rozsmarowuje. Prawdziwy krem czekoladowy sprawdzi się idealnie do przełożenia blatów biszkoptów na tort (koniecznie sprawdź mój przepis), czy ciast, a nawet deserów.

Krem czekoladowy z mascarpone

Krem czekoladowy z mascarpone jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Jednak trzeba doliczyć przynajmniej 5 minut na chłodzenie się masy czekoladowej, więc najlepiej zacząć robić przepis wieczorem, a skończyć robić krem czekoladowy rano. Ewentualnie można przyspieszyć proces chłodzenia i włożyć garnek na chwile do zamrażalnika czy na balkon w zimie.

Krem czekoladowy do tortu z mascarpone

Ten szybki krem czekoladowy do tortu można śmiało wyjadać z miski za pomocą łyżki. Naprawdę ciężko mu się oprzeć już po pierwszym kęsie. Jestem pewna, że Ci posmakuje! Koniecznie wypróbuj mój prosty krem czekoladowy.

RozwińZwiń