Krem czekoladowy do tortu

4.6/5 (789 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 5 h chłodzenia

krem czekoladowy do tortu

Opis przepisu

Krem czekoladowy do tortu smakuje naprawdę niesamowicie! Jest uniwersalny i sprawdzi się świetnie do różnych deserów, ciast czy tortów. Jak dla mnie domowy krem czekoladowy jest tak smaczny, że ciężko mu się oprzeć i nie wyjadać go łyżką z miseczki (mój mąż jest mistrzem podkradania się i podjadania tego kremu).

Krem czekoladowy

Mój przepis na krem czekoladowy opisałam dokładnie krok po kroku, byście nie mieli jakichkolwiek problemów z jego przygotowaniem. To takie proste, a takie smaczne! Prawidłowo przygotowany krem czekoladowy z mascarpone jest dosyć gęsty, jednak przy okazji ma kremową konsystencję. Naprawdę pięknie się rozsmarowuje. Co więcej ten prosty krem czekoladowy do tortu ciężko zepsuć! Wystarczy się tylko trzymać przepisu.

Prawdziwy krem czekoladowy do tortu

W przypadku tortu to tym kremem czekoladowym można przełożyć blaty biszkopta. Ta porcja wystarczy jako jedna warstwa tortu o średnicy 26 cm. Jeśli robisz mniejszy tort np. o średnicy 18-20 cm to spokojnie Ci wystarczy tego kremu czekoladowego na jedną warstwę pomiędzy blatami biszkoptu i otynkowanie całości.

Przy okazji koniecznie zobacz mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj mój krem budyniowy lub krem śmietankowy z mascarpone.

Przepis na: Krem czekoladowy do tortu

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 180 g czekolady mlecznej
  • 130 g mascarpone
Wyślij emailem

Krem czekoladowy do tortu - przepis krok po kroku


Krok 1

Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę (250 ml) – ja używam np. śmietanki UHT (tej czerwonej). Podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z palnika. Automatycznie wrzucamy lekko posiekaną czekoladę mleczną (180g) – to niecałe 2 tabliczki czekolady.


Krok 2

Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji. Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.  


Krok 3

Po kilku godzinach w lodówce wyciągamy garnek i łyżką mieszamy lekko masę. Powinna być gęsta.


Krok 4

Następnie dodajemy zimne mascarpone (130g) i całość miksujemy przez kilkanaście sekund za pomocą miksera do powstania gęstego, kremowego kremu. Pamiętaj, że mascarpone musi być dobrze schłodzone, bo jeśli do zimnej masy czekoladowej dodasz ciepłe mascarpone to krem może Ci się zwarzyć i nie będzie do odratowania. 


Krok 5

Krem czekoladowy jest już gotowy do przekładania tortu. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj mój krem budyniowy lub krem śmietankowy z mascarpone


krem czekoladowy do tortu

krem czekoladowy do tortu

krem czekoladowy do tortu

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 789

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
149 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota
Dorota
26 dni temu

A co jeśli nie jest takie gęste ? Robię według przepisu już 3 x i ani razu nie miałam tak gęstego 🙁

Wikkkk
Wikkkk
27 dni temu

Czy krem może stać mniej niż 5 h w lodówce? Np. 3 h?

Marta
Marta
1 miesiąc temu

Ten krem jest tak pyszny, że mogłabym go wyjeść łyżką bez niczego 😁

Karolka
Karolka
1 miesiąc temu

Dzień dobry ☺️ wczoraj zaczęłam robić krem czekoladowy, dzisiaj rano dodałam mascarpone i przełożyłam tort. Pytanie czy jak od 8 rano tort jest przełożony kremem i jest w lodówce to zrobi się jeszcze bardziej stabilny do 16? ☺️
A to mój tort dla syna na 11 urodziny 😉

IMG_20240323_103942
Monika
Monika
1 miesiąc temu

Cześć 😉
Nie wiem co zrobiłam nie tak ale po całej nocy ta śmietanka jest bardziej lejąca niż gęsta. Czy mogę to jeszcze uratować? Muszę dzisiaj składać tort.
Pomocy🙈

Monika
Monika
1 miesiąc temu

Dzięki, wszystko się udało😉
Jak zaczęłam miksować z mascarpone to się wszystko ładnie ścięło.

IMG20240322205731
Joanna
Joanna
1 miesiąc temu

Witam, krem wyszedł mi strasznie słodki, przełożyłam już nim niestety tort, zastanawiam się jakiego tynku użyć żeby zbalansowac nieco tą słodycz😅

Anna
Anna
1 miesiąc temu

cytując Kamilę @milabyli #teamnaree – Kurwa wyszło ! :d
Pierwszy raz krem na bazie ganache wyszedł, nie zważył się itp. Próbowałam kilkukrotnie z różnych przepisów i już byłam pewna, że no nie ma szans nie wyjdzie mi nigdy i będę skazana na krem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Z duszą na ramieniu wkładałam posiekaną czekoladę do śmietanki a następnie dodawałam mascarpone przed miksowaniem i jestem przeszczęśliwa ! Zostaję przy tym przepisie na stałe 😀

Aga
Aga
2 miesięcy temu

Ile blatów tortu (24 cm okrągły) udekoruje tym kremem? Bo zastanawiam się czy nie zwiększyć proporcji. Jutro będę robiła 😄

Ania
Ania
2 miesięcy temu

Witam, czy ten krem mogę połączyć z chrupką jako jedną warstwę w torcie? Nigdy nie robiłam a wyczytałam, że mascarpone i śmietanka nie jest dobrym rozwiązaniem do chrupki bo namiętnie. Jakieś porady? Dziękuję

Kornelai
Kornelai
2 miesięcy temu

Mam pytanie mogę trzymać masę czekoladawą w lodówce ponad 20godz i potem ubić mascarpone

Kornelai
Kornelai
2 miesięcy temu

Czy można trzymać ten krem 20godz w lodówce i dodać mascarpone

Asia
Asia
2 miesięcy temu

Robię ten krem od lat. Zawsze wychodzi i jest pyszny.

Sara
Sara
2 miesięcy temu

Za długo moksowalam mascarpone z czekoladą i zrobiło się rzadkie. Jak odratować?

Karola
Karola
3 miesięcy temu

Dzień dobry, przygotowałam krem i przełożyłam nim biszkopt. Resztę kremu ( chce go wykorzystać do obłożenia tortu) wsadziłam do lodówki i on stężał 🙈 czy mogę jakoś go ponownie ogrzać i zrobić żeby był plastyczny czy trzeba zrobić nowy?

Aga
Aga
3 miesięcy temu

Masa jest lejącą raczej nie nadaje się ani do środka tortu ani do tynkowania. Nie polecam

Hanna
Hanna
3 miesięcy temu
Reply to  Aga

Witam, krem ten robię już chyba czwarty raz , za każdym razem śmietana z czekolada po schłodzeniu wychodzi u mnie płynna. Po dodaniu mascarpone i zmiksowaniu dłuższym niż w przepisie (kilka minut na srednich obrotach)wychodzi piękny gesty krem.

1000013828
Dorota
Dorota
26 dni temu

A jakieś śmietanki Pani używa ?

Maciej Polaczuk
Maciej Polaczuk
4 miesięcy temu

Witam .Takie mam Pytanie .W jednym z przepisów ” nie Pani” napisano że po połączeniu serka maskarpone i kremu z czekolady i śmietanki (wszystko schłodzone) i wymieszani na jednolity i gotowy już krem. Należy go nałożyć na blat ( to oczywiste) ale nie można już kłaść tortu do lodówki bo krem się odpowietrzy i zważy. To absurd chyba jakiś.Przecież jak orynkuję tort i chcę go obkleić masą cukrową ro musi się schłodzić . WIĘC JAK TO JEST Z TYM KREMEM?

Dorota
Dorota
3 miesięcy temu

Panu chyba chodzi o przepis, gdzie było napisane ze w rękawie nie chować do lodówki, tylko od razu na biszkopt.

Krzysiek
Krzysiek
4 miesięcy temu

Witam
Robiłem już ten krem jest pyszny,ale nam pytanie:
Czy będzie problem jak zmodyfikuje troszkę i dam podwójną dawkę śmietanki i mascarpone?
Pozdrawiam

Ola
Ola
5 miesięcy temu

Dzień dobry
Czy tort przełożony tym kremem moze stac 1 noc przed podaniem w lodówce?

Agnieszka
Agnieszka
4 miesięcy temu
Reply to  Ola

może

Ola
Ola
5 miesięcy temu

Dzień dobry
Czy do kremu można dodać wiśnie ze słoika odsączone?

Marta
Marta
5 miesięcy temu

Witam, nie wiem co zrobiłam źle, moja czekolada ze śmietaną po całej nocy w lodówce jest płynna. Nie jest taka gęsta jak na zdjęciu. Trzymałam się podanych proporcji

Ralf
Ralf
5 miesięcy temu

Witam a czy musi być koniecznie śmietanka UHT nie może być ta z lodówki?

Tatiana
Tatiana
5 miesięcy temu

Czy zamiast śmietany 30 może być 36 ?

Zuzia
Zuzia
5 miesięcy temu

Dzień dobry, czy jeżeli zamiast czekolady dałabym krem ciasteczkowy Lotus to wyszłoby? Szukam przepisu na taki właśnie krem ale nie mogę znaleźć…

Zuzia
Zuzia
5 miesięcy temu

Dziękuję za odpowiedź 😁

Joanna
Joanna
5 miesięcy temu

Pani Asiu,szybkie pytanie,mam nadzieję,ze mi Pani odpisze najszybciej jak to możliwe. Muszę na szybko zrobić torta,tzn. na jutro, czy mogę tę masę dać do zamrażalnika zamiast do lodówki i jakoś przyspieszyć ten proces chłodzenia i gęstnienia? 0-o

Dorota
Dorota
5 miesięcy temu
Reply to  Joanna

Oczywiście że można tylko nie wolno dopuści do przymarzniecia. Ja musiałam ten sposób wypróbować bo zapomniałam zrobić dzień wcześniej i zaryzykować musiałam

Aga
Aga
5 miesięcy temu

Masz kobieto zdrowie zeby odpowiadac na Takie glupie pytania.

Lila
Lila
5 miesięcy temu

A czy zmiast mlecznej czekolady mozna dodać gorzką i zeby byl slodki to posłodzić cukrem pudrem?

Honorata
Honorata
5 miesięcy temu

Czy ten krem jeszcze stężeje w torcie w lodówce? Bo nie wyszedł mi taki stabilny jak u Pani

Ania
Ania
6 miesięcy temu

Dzień dobry, czy zamiast folii spożywczej można użyć folii aluminiowej? Jeśli tak to stroną błyszczącą czy matową do wewnątrz? Jeśli nie, to w jaki inny sposób mogę zabezpieczyć śmietankę z czekoladą abym mogła wstawić do lodówki?

Ania
Ania
6 miesięcy temu

Super, dziękuję bardzo za odpowiedź 😊

Małgorzata
Małgorzata
6 miesięcy temu

Wypróbuj przy pierwszej okazji bo czesto mi się zdarza że tradycyjny krem czekoladowy na budyniu waży mi się

Ewa
Ewa
8 miesięcy temu

Dzień dobry, po czym poznać, że śmietanka się zachorowała? Czy ona ma kipić/pienić się jak gotujące się mleko? I dlaczego trzeba na małym ogniu gotować?

Ewa
Ewa
7 miesięcy temu

A dlaczego trzeba gotować na wolnym ogniu?

Ewa
Ewa
7 miesięcy temu

A czemu trzeba ją gotować na wolnym ogniu?

Aga
Aga
11 miesięcy temu

Krem przepyszny, super przepis! Wyszedł za pierwszym razem.
Chciałam tylko dodać do informacji tutaj, że ubity krem (po dodaniu mascarpone) przestał w lodówce całą dobę z uwagi na brak czasu żeby przełożyć ciasto i jak go wyciągnęłam po tym czasie, to jakby był lekko płynny. Już myślałam że się nie udał, ale wystarczyło go ubić ponownie mikserem i był super 🙂 Zużyłam w sumie do rurek i nic nie płynęło już 🙂
Następnym razem zrobię z białą czekoladą 😁

Ola
Ola
5 miesięcy temu

Wlasnie sie zastanawiam bo zawsze tort przekładam kremami wieczorem dzien wczesniej i martwię się czy jesli zrobię tak z tym kremem to sie nie rozwodni… (Tort jest na jutro a chciała bym Przygotować go dzis i schować do lodówki

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Witam,
Potrzebuje przełożyć kremem dwie warstwy tortu. Czy wystarczy jak pomnożę składniki razy dwa czy lepiej dwa osobne kremy przygotować

Ania
Ania
1 rok temu

Dzień dobry.
Krem jest przepyszny – robiłam go na próbę i specjalnie upiekłam do niego gofry. Teraz robiłam go do tortu i wyszło pysznie! Zastanawiam się, czy jeśli chciałabym uzyskać krem z białej czekolady, to proporocje dąc takie same?
Bardzo dziękuję za ten przepis, jest naprawdę super smaczny i banalnie prosty w przygotowaniu :).

Marta
Marta
1 rok temu

Moja śmietana po wrzuceniu czekolady nie zgestniała. Co teraz? Pomocy

Marysia
Marysia
1 rok temu

Dzień dobry, czy można użyć białej czekolady aby krem był jasny ? 🙂

Monika
Monika
1 rok temu
Reply to  Marysia

Czesto robie z bialej czekolady i wychodzi mega pyszny.

Ania
Ania
1 rok temu

To najlepszy krem do tortów! Robię go w wersji z czekoladą mleczna, również gorzką lub białą. Jak raz się go zrobi – nie chce się jeść ani robić innego. Idealna konsystencja, delikatność, słodycz – wszystko wyważone. Torty z tym kremem zachwycają wszystkich.

Kasia
Kasia
1 rok temu

Mialam dwie próby do tego kremu. Pierwsza skończyła się tym że krem się zważył ale to dlatego że za krótko chodziłam śmietankę z czekoladą. Druga próba pełen sukces 😄 chodź na początku myślałam że również zakończy się fiaskiem ponieważ śmietanka z kremem była bardzo wodnista po całej nocy w lodówce ale po dodaniu mascarpone i miksowaniu wyszedł piękny puszysty krem którym przełożyłam tort😄

Julia
Julia
1 rok temu

Co mam zrobić kiedy po całej nowy w lodowce krem nie jest gęsty?? Chciałam dziś przekładać tort.

Julia
Julia
1 rok temu

Czy jest jakaś maksymalna ilość godzin ile śmietana z czekolada może być w lodowce? Bo chciałabym zrobić teraz koło 20 i wymieszać z mascarpone i dekorować ciasto jutro koło 16 dopiero

Kasia
Kasia
1 rok temu

Czy przy śmietanie 36 % zmieniają się proporcje na czekoladę i mascarpone?

Ania
Ania
1 rok temu
Reply to  Kasia

Ja mam takie doświadczenie (robiłam krem wiele razy), że masa ze śmietanką 36% jest zdecydowanie za gęsta, gorzej się rozsmarowuje, gorzej też się ubija, nie nabiera puszystości, wychodzi jej mniej. Używając 36% trzeba dać mniej czekolady i mascarpone. A najlepiej jednak użyć śmietanki 25%.

Malgosia
Malgosia
1 rok temu

Hej, chciałam podziękować za przepis , moja 12 letnia córka zrobiła ten krem, wyszedł idealny ! Dziś przełożyła biszkopt plus sos z malin! Powiem Wam ze to był jej pierwszy raz tego typu wypiek i wyszło pysznie !

Gosia
Gosia
1 rok temu

Co zamiast mascarpone? Nietolerancja laktozy. O ile znajdę śmietankę lacto free o tyle nie spotkałam się z mascarpone bez laktozy

Natalia
Natalia
1 rok temu

Dzień dobry, można użyć śmietanki kremówki 36 % ?

KAROLA
KAROLA
1 rok temu

Witam, krem wystarczy na przełożenie tortu o jakiej średnicy?

Ania
Ania
1 rok temu

Dzień dobry, czy mogę użyć zwykłej śmietany 30%?

Monika
Monika
1 rok temu

Witam serdecznie! Mam duże opakowanie śmietany 600ml i spory biszkopt więc definitywnie chciałabym zużyć ją całą. Ile czekolady i ile gramów mascarpone powinnam użyć?

IWA
IWA
1 rok temu

Czy na zwykłą blaszkę na placek starczy tego tortu czy musi być składników razy 2?

Magda
Magda
1 rok temu

Witam serdecznie, zrobiłam ten krem do tortu na urodziny córeczki. Finalnie wyszedł bardzo smaczny, jednak prawdopodobnie przez to że użyłam świeżej śmietanki a nie uht masa z śmietanki i rozpuszczonej czekolady nie zgęstniała tak mocno jak na zdjęciu w przepisie. Ubijalam te masę dłużej z mascarpone aż wyszła porządna konsystencja i jest super ! Dziele się doświadczeniem,bo może ktoś będzie chciał zrezygnować z ubijania takiej płynnej masy z mascarpone bojąc się że się nie uda 🙂 uda się! Pozdrawiam, Magda

AGNIESZKA
AGNIESZKA
1 rok temu

ile taki ktem moze stac w lodowce do przelozenia tortu?

Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

Dzień dobry, czy zamiast 180g czekolady mlecznej mogę dodać pół na pół mleczną i np. gorzką lub deserową?

Krem do tortu czekoladowy

Chciałabyś zrobić jakiś fajny tort, ale brakuje Ci pomysłu na krem? Mam dla Ciebie propozycję na pyszny, domowy krem do tortu czekoladowy, który wyjdzie każdemu! Wychodzi kremowy, jednolity i naprawdę pięknie się rozsmarowuje. Prawdziwy krem czekoladowy sprawdzi się idealnie do przełożenia blatów biszkoptów na tort (koniecznie sprawdź mój przepis), czy ciast, a nawet deserów.

Krem czekoladowy z mascarpone

Krem czekoladowy z mascarpone jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Jednak trzeba doliczyć przynajmniej 5 minut na chłodzenie się masy czekoladowej, więc najlepiej zacząć robić przepis wieczorem, a skończyć robić krem czekoladowy rano. Ewentualnie można przyspieszyć proces chłodzenia i włożyć garnek na chwile do zamrażalnika czy na balkon w zimie.

Krem czekoladowy do tortu z mascarpone

Ten szybki krem czekoladowy do tortu można śmiało wyjadać z miski za pomocą łyżki. Naprawdę ciężko mu się oprzeć już po pierwszym kęsie. Jestem pewna, że Ci posmakuje! Koniecznie wypróbuj mój prosty krem czekoladowy.

RozwińZwiń