
Krem czekoladowy do tortu smakuje naprawdę niesamowicie! Jest uniwersalny i sprawdzi się świetnie do różnych deserów, ciast czy tortów. Jak dla mnie domowy krem czekoladowy jest tak smaczny, że ciężko mu się oprzeć i nie wyjadać go łyżką z miseczki (mój mąż jest mistrzem podkradania się i podjadania tego kremu).
Krem czekoladowy
Mój przepis na krem czekoladowy opisałam dokładnie krok po kroku, byście nie mieli jakichkolwiek problemów z jego przygotowaniem. To takie proste, a takie smaczne! Prawidłowo przygotowany krem czekoladowy z mascarpone jest dosyć gęsty, jednak przy okazji ma kremową konsystencję. Naprawdę pięknie się rozsmarowuje. Co więcej ten prosty krem czekoladowy do tortu ciężko zepsuć! Wystarczy się tylko trzymać przepisu.
Prawdziwy krem czekoladowy do tortu
W przypadku tortu to tym kremem czekoladowym można przełożyć blaty biszkopta. Ta porcja wystarczy jako jedna warstwa tortu o średnicy 26 cm. Jeśli robisz mniejszy tort np. o średnicy 18-20 cm to spokojnie Ci wystarczy tego kremu czekoladowego na jedną warstwę pomiędzy blatami biszkoptu i otynkowanie całości.
Przy okazji koniecznie zobacz mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort!
Jeśli szukasz czekoladowego smarowidła do kanapek to koniecznie odwiedź mój przepis na domową nutellę.
Przepis na: Krem czekoladowy do tortu
Łącznie: 20 min + chłodzenie min. 5 h
Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 180 g czekolady mlecznej
- 130 g mascarpone
Krem czekoladowy do tortu – przepis krok po kroku:
Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę (250 ml) – ja używam np. śmietanki UHT (tej czerwonej). Podgrzewamy na małym ogniu, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy będzie bardzo gorąca, wtedy zdejmujemy z palnika i automatycznie wrzucamy lekko posiekaną czekoladę mleczną (180g) – to niecałe 2 tabliczki czekolady.
Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji. Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin. Ewentualnie można przyśpieszyć ten proces wkładając garnek do zamrażalnika, jednak nie może masa zamarznąć, więc musicie kontrolować konsystencję kremu.
Po kilku godzinach w lodówce wyciągamy garnek i łyżką mieszamy lekko masę. Powinna być gęsta.
Następnie dodajemy zimne mascarpone (130g) i całość miksujemy przez kilkanaście sekund za pomocą miksera do powstania gęstego, kremowego kremu. Pamiętaj, że mascarpone musi być dobrze schłodzone, bo jeśli do zimnej masy czekoladowej dodasz ciepłe mascarpone to krem może Ci się zwarzyć i nie będzie do odratowania.
Krem czekoladowy jest już gotowy do przekładania tortu. Smacznego!