Biszkopt na tort

4.6/5 (1078 ocen)
przepis na biszkopt

Biszkopt

W ostatnim czasie sporo osób wysyłało do mnie wiadomości prywatne odnośnie tego, jak upiec biszkopt. Niedawno zaczął się sezon komunijny, weselny, więc sporo osób potrzebuje uniwersalnego biszkoptu, który sprawdzi się do każdego możliwego tortu. W tym wpisie postanowiłam stworzyć szczegółowy opis krok po kroku wraz ze zdjęciami, żeby ułatwić Wam to jak najbardziej. Mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort wychodzi jaśniutki, miękki i delikatny w smaku. Najlepiej go upiec w mniejszej tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm. Wtedy wychodzi równiutki i wysoki. Upieczony i przestudzony biszkopt można podzielić na dwa czy trzy równe blaty.

Biszkopt na tort

Przed Wami mój sprawdzony i uniwersalny przepis na biszkopt na tort. Wychodzi jaśniutki, miękki i delikatny w smaku. Rośnie naprawdę bardzo ładnie w tortownicy, a tego sekret tkwi przede wszystkim we właściwym i długotrwałym ubijaniu jajek. Nie potrzebujesz proszku do pieczenia, aby upiec wysoki, równiutki biszkopt! Wystarczy ręczny mikser i chwila cierpliwości. Sekret idealnego biszkoptu to przede wszystkim właściwe i długotrwałe ubijanie jajek i to koniecznie w temperaturze pokojowej. Ważne jest także użycie świeżych jajek i idealne oddzielenie białek od żółtek. Dlatego najlepiej wyjąć je kilka godzin szybciej z lodówki. Pamiętaj, że nie potrzebujesz proszku do pieczenia, żeby upiec taki wysoki i równy biszkopt! Jeżeli masa będzie idealnie i długo miksowana to z pewnością wyjdzie Wam biszkopt idealny! To takie proste! Wystarczy tak naprawdę tylko ręczny mikser i odrobina cierpliwości.

Przepis na biszkopt

Jeżeli planujesz pieczenie tortu, to kluczowym elementem jest dobry, wysoki i puszysty biszkopt. Ważne, żeby skorzystać ze sprawdzonego przepisu na biszkopt, który wyjdzie Ci za każdym razem. Ja korzystam z wielopokoleniowego przepisu, który stosuje także moja mama i babcia. Pamiętaj, że biszkopt nadaje się nie tylko do tortów. Można przy jego użyciu zrobić wiele wypieków, takich jak ciasto z owocami czy ciasto z galaretką. Mój biszkopt na tort piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Zazwyczaj właśnie w takim rozmiarze foremki przygotowuję swoje torty. Po upieczeniu mój biszkopt osiąga wysokość około 7-8 cm. Jeśli macie jednak nieco większą tortownicę, np. o rozmiarze 24 czy 26 cm to Wasz biszkopt wyjdzie po prostu nieco niższy.

Przepis na: Biszkopt na tort

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 180 g cukru np. drobnego
  • 160 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Wyślij emailem

Jak zrobić biszkopt na tort?


Krok 1

ubite białka

Biszkopt na tort powinien być przygotowany przynajmniej kilka godzin lub nawet dzień wcześniej przed składaniem tortu w całość.

Jajka powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty. Masa być bardzo puszysta i sztywna.

Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (łącznie 180 g). Za każdym razem dokładnie miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywna. Całość ubijamy około 10 minut. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nie wylecą z miski.  


Krok 2

ubite białka

Dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez chwilkę.


Krok 3

biszkopt uniwersalny

Dodajemy przesianą mąkę pszenną tortową (160 g) i skrobię ziemniaczaną (20 g).


Krok 4

biszkopt przepis

Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.

Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.


Krok 5

biszkopt przepis

Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 170ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na blat kuchenny czy podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiutki i nie opadnie po przestygnięciu.

Biszkopt na tort odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kroimy na równe blaty do tortu np. za pomocą noża strunowego do biszkoptu (najlepszy jest taki z ząbkami).

Zachęcam także do wypróbowania mojego przepisu na biszkopt czekoladowy.

Jeśli szukasz gotowych inspiracji na domowe, smaczne torty to polecam wypróbować ten tort urodzinowy, tort Kinder lub prosty tort śmietankowy


przepis na biszkopt

przepis na biszkopt

biszkopt na tort

 

ciasto biszkoptowe

 

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 1078

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
203 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta
Aneta
2 dni temu

Wyszedł idealny 🖤

Oliwier
Oliwier
16 dni temu

Z pani przepisu taki biszkopt wyszedł !🥰😁

1000006279
Angelika
Angelika
17 dni temu

Biszkopt po upuszczeniu ma stygnąć w otwartym piekarniku?

Aneta
Aneta
25 dni temu

Biszkopt wyszedł idealny nie zdążył wystygnac

Sylwia
Sylwia
2 miesięcy temu

Witam, mój pierwszy w życiu, udał się 🙂 piekłam tylko 10 min dłużej.
Będę polecać każdemu ten przepis ,dziękuję!!

20241123_101057
Monika
Monika
2 miesięcy temu

Wyszedł piękny i sprężysty 😍

1000001992
dim3431
Iwcia
3 miesięcy temu

Biszkopt pulchny, super,moja forma okrągła śr 23 cm.piekłam 30 min…

IMG_20241028_110635
Alicja
Alicja
5 miesięcy temu

Dziękuję za ten przepis! Nie miałam nigdy problemu z biszkoptem, po 4 latach przerwy w pieczeniu, wracam powoli do okolicznościowego pieczenia i jak na złość sprawdzone i zapisane przeze mnie przepisy kończą się co jakiś czas cukierniczą katastrofą. Dwa biszkopty mi nie wyszły, pomyślałam “do 3 razy sztuka” i zaczęłam szukać przepisów w internecie… i ten wydawał mi się najprostszy i najbardziej przejrzysty… Bez większego wysiłku, bez stresu i oto jest! Formę wykorzystałam większą, więc biszkopt nie jest może wysoki, ale jest super. Nie jest kruchy, ładnie wyrósł i ładnie się kroi, nie łamie się, nie jest też potwornie słodki jak dotychczasowe, z którymi się spotkałam… I jest równy, jak z obrazka! Mam nadzieję, że to nie jest szczęście pierwszego razu i kolejny też mi taki wyjdzie elegancko. 🥰

IMG_20240908_151129
Kasia
Kasia
5 miesięcy temu

Nie wyszedł 😔 to nie pierwszy tort i biszkopt w moim życiu, no ale cóż… Wszystko wg przepisu krok po kroku.

Anna
Anna
5 miesięcy temu

Mój kolejny z tego samego przepisu biszkopt, jest tak miękki i puszysty, że nie trzeba go pończować

Teresa
Teresa
6 miesięcy temu

Dzień dobry, jajka rozmiaru M czy L?

Dorota
Dorota
6 miesięcy temu

Czy to ciasto nie posiada proszku do pieczenia?

Mama 4dzieci
Mama 4dzieci
6 miesięcy temu

To nasz torcik nie mam zbytnio talentu do takich mało kreatywna jestem ale chyba ładny wyszedł

IMG20240725114809
Mama 4dzieci
Mama 4dzieci
6 miesięcy temu

Mi wyszedł taki chyba ok oby nie opadł jutro podeślę finisz tortu dla syna a urodziny ma pojutrze

IMG20240723164700
Wanessa
Wanessa
7 miesięcy temu

Jeśli chcę zrobić z sześciu jajek biszkopta to jaka by była gramatura reszty składników?

Paulina
Paulina
7 miesięcy temu

Białka trzeba dokładnie ubić inaczej nie wyjdzie. Dzisiaj druga próba i wyszedł. Biszkopt wyszedł idealny. 🥰

20240627_142230
Ada
Ada
7 miesięcy temu

Mi nie wyszedł za wysoki, trochę opadł, na tort polecam zrobić jeszcze jeden

image
Agnieszka
Agnieszka
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

To mój biszkopt z tego przepisu. Zawsze z niego robię i się udaje 🙂

IMG_20240528_224559
charlotte
charlotte
7 miesięcy temu

Ten przepis jest idealny, dziekuje!

20240530_074751
Alicja
Alicja
8 miesięcy temu

Robiłam z przepisu pierwszy raz i jestem zadowolona 😊

1000006276
Dawid
Dawid
8 miesięcy temu

jak na pierwszy raz to chyba mi wyszedł efekt końcowy wrzucę później dziękuje za przepis

IMG-20240608-WA0012
Agnieszka
Agnieszka
8 miesięcy temu

Witam, kupiłam specjalną mąkę do pieczenia którą my chyba proszek do pieczenia – self rising – czy mogę ją tu użyć ?

Malajka
Malajka
8 miesięcy temu

Torcik dla mojego wnusia Filipka😁udany wyszedl super.

IMG_1148
Gosia
Gosia
9 miesięcy temu

A tu kolejny torcik na urodziny. Pozdrawiam

IMG_20240428_141132849_HDR
Gosia
Gosia
9 miesięcy temu

Biszkopt udany. Powstał z niego tort na urodziny synka. Pozdrawiam

IMG_20240310_103007931_HDR
Gosia
Gosia
9 miesięcy temu

Robiłam wielokrotnie biszkopt z tego przepisu. Zawsze udany. Mała modyfikacja polega na dodaniu samej mąki pszennej 1.5 szklanki no i nie opuszczam na blat tylko po wystudzeniu odwracam do góry nogami (bez blaszki już), pozdrawiam i dodaje zdjęcie tortu z urodzin męża.

IMG_20240418_184528767_HDR
Izabela
Izabela
9 miesięcy temu

Najgorszy biszkopt jaki robiłam, nie polecam musiałam robić od nowa z innego przepisu

Krystian
Krystian
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Robiłem już 3 torty gdzie wykorzystałem ten przepis na biszkopt i zawsze wyszedł. Aktualnie w piekarniku piecze się czwarty 😄 można robić go w ciemno bo ten przepis to pewniak.

Anna
Anna
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

A dla mnie super przepis

inbound2379839442570155707
Claudia
Claudia
9 miesięcy temu

Wyszedł piękny 🙂 mimo tego, że po 20 minutach się skapnęłam, że ma być bez termoobiegu i wyłączyłam termoobieg.

Sylwia
Sylwia
10 miesięcy temu

Rosnie

IMG20240404161922
Sylwia
Sylwia
10 miesięcy temu

Mój już rośnie

Kosti
Kosti
10 miesięcy temu

Piekłam z tego przepisu bo znalazłam przepis na tort na tej stronie. Zwykle piekę z innego. No i nie wyrósł niestety za bardzo. Przekroje go jedynie na 2 części. Pytanie jak będzie smakować. Jedyna różnica z przepisem to tyle ze mam funkcji beż termooborgu w piekarniku więc piekłam w 160 stopniach. Normalnie dużo piekę i wszystko wychodzi więc nie wiem czemu nie wyszedl…. myślę czy robić kolejne podejście ale sama nie wiem.

2024-03-2918.24.506640501488142282810
Kinga
Kinga
10 miesięcy temu

Dziękuję. Super przepis. Biszkopt wyszedł 10/10 🙂

Barbara
Barbara
10 miesięcy temu

Dla mnie petarda👌🏻 zawsze wychodzi

IMG_20240316_154210
Aga
Aga
11 miesięcy temu

Dlaczego mój się piecze już 10 minut dłużej i nadal w środku jest surowy? Czy powodem może być dodanie barwnika w żelu? Małą ilość, dosłownie pół łyżeczki

Marlena
Marlena
11 miesięcy temu

Mam pytanie, bo chciałam zrobić tort ala Basia, a więc,czy mogę do masy dodać kakao i ile, aby biszkopt wyrósł i był czekoladowy,jak do Basi? 🙂

Joanna
Joanna
1 rok temu

Dziękuję za przepis ☺️wyszedł po raz pierwszy w życiu ☺️

Alina
Alina
1 rok temu

Przepraszam pomyliłam zawsze wyszedł prawidłowo a nie nigdy.

Alina
Alina
1 rok temu

Biszkopt wychodzi super,zawsze robię z tego przepisu i nigdy nie wyszedł prawidłowo.Bardzo dobry przepis.

Wiktoria Litewka
Wiktoria Litewka
1 rok temu

A nie dodajemy proszku do pieczenia

Karolina
Karolina
1 rok temu

Witam czy do ciasta mogę dodać kakao?

Kulinarna
Kulinarna
1 rok temu

Witam jeśli zrobię w tortownicy 24 cm to proporcji składników nie zmieniać tylko wyjdzie po prostu nieco niższy? Pozdrawiam

Kulinarna
Kulinarna
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję za odpowiedź 😊

Mon.
Mon.
1 rok temu

Jak mocno trzeba nasączyć każdy blat biszkopta.? 🙂 gdzieś czytalam, że około 30 ml na każdy.?

Anna
Anna
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Mon.

A ja nie nadaczalam wyszedł idealnie mięciutki

Emilia
Emilia
1 rok temu

Czy w termoobiegu wyjdzie równie dobrze w tej samej temperaturze? Jak długo stygnie biszkopt? Czy może zostać w temperaturze pokojowej na noc (w folii?), czy lepiej włożyć do lodówki, żeby wykorzystać następnego dnia?

Emilia
Emilia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Emilia

Proszę o odpowiedź.

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Dzisiaj zrobiłam 2 biszkopty na tort. Wyszły PRZEPIĘKNIE i smacznie, ale ja troszkę „podrasowałam” bo dodałam barwnik czerwony i zielony zaraz po dodaniu zółtek, a przed mąką i wymieszałam mikserem delikatnie, aby nadać im barwy. Tort będzie z kolorowymi makaronikami na wierzchu. Zobaczymy co z tego wyjdzie 😉. Trzymajcie kciuki 💋

IMG_6216.jpeg
Sandra
Sandra
1 rok temu

Biszkopt wyszedł piękny i wysoki *-*

Angelika
Angelika
1 rok temu

Biszkopt wyszedł idealny 🙂 pachnie obłędnie i jak smakuje… ☺️☺️☺️

Angelika
Angelika
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Owszem 🙂 na urodziny syna 🙂 każdy zachwalał 🙂 przepis zostaje ze mną na zawsze 🙂
A jutro będę miała okazję piec kolejny na urodziny Męża 🙂

IMG_20231104_163500.jpg
Anna
Anna
1 rok temu

Dzień dobry a oto mój biszkopt wykonany z tego przepisu

20231023_123512.jpg
Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Zrobiłam wszystko jak trzeba i nie wiem dlaczego opadło mi w jednym miejscu

16969746376155760912624722680060.jpg
Anna
Anna
1 rok temu

Zrobiłam pierwszy raz od Pani. Miałam mąkę 00 w domu. Postanowiłam na niej spróbować. Biszkopt nie opadł i wygląda naprawdę ładnie jak na mój drugi raz w życiu pieczenia biszkoptu 😊Pozdrawiam i dziękuję za przepis mimo mojej modyfikacji na mące 00 a nie innej pszennej tortowej😊

IMG_20231003_215102.jpg
Martyna
Martyna
1 rok temu

“..ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na blat kuchenny czy podłogę”. Ja mam pytanie odnośnie tego kroku. Na czym polega upuszczanie z wysokości biszkoptu? Robi to się razem z torownicą, czy z tej tortownicy powinien zostać upuszczony sam biszkopt na blat?

Biszkopt

W ostatnim czasie sporo osób wysyłało do mnie wiadomości prywatne odnośnie tego, jak upiec biszkopt. Niedawno zaczął się sezon komunijny, weselny, więc sporo osób potrzebuje uniwersalnego biszkoptu, który sprawdzi się do każdego możliwego tortu. W tym wpisie postanowiłam stworzyć szczegółowy opis krok po kroku wraz ze zdjęciami żeby ułatwić Wam to jak najbardziej. Mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort wychodzi jaśniutki, miękki i delikatny w smaku. Najlepiej go upiec w mniejszej tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm. Wtedy wychodzi równiutki i wysoki. Upieczony i przestudzony biszkopt można podzielić na dwa czy trzy równe blaty.

Biszkopt na tort

Mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort. Sekret idealnego biszkoptu to przede wszystkim właściwe i długotrwałe ubijaniu jajek i to koniecznie w temperaturze pokojowej. Ważne jest także użycie świeżych jajek i idealne oddzielenie białek od żółtek. Dlatego najlepiej wyjąć je kilka godzin szybciej z lodówki. Pamiętaj, że nie potrzebujesz proszku do pieczenia, żeby upiec taki wysoki i równy biszkopt! Jeżeli masa będzie idealnie i długo miksowana to z pewnością wyjdzie Wam biszkopt idealny! To takie proste! Wystarczy tak naprawdę tylko ręczny mikser i odrobina cierpliwości.

Przepis na biszkopt

Jeżeli planujesz pieczeniu tortu to kluczowym elementem jest dobry, wysoki i puszysty biszkopt. Ważne, żeby skorzystać ze sprawdzonego przepisu na biszkopt, który wyjdzie Ci za każdym razem. Ja korzystam z wielopokoleniowego przepisu, który stosuje także moja mama i babcia. Pamiętaj, że biszkopt nadaje się nie tylko do tortów. Można przy jego użyciu zrobić wiele wypieków, takich jak ciasto z owocami, czy ciasto z galaretką.

Puszysty biszkopt – przepis, który zawsze wychodzi

Słyszysz biszkopt, myślisz – problemy? To fakt, że wykonanie biszkoptowego spodu do ciasta nie jest najłatwiejsze. Dzięki moim wskazówkom bez problemu sobie jednak z nim poradzisz. Wystarczy odrobina cierpliwości, chwila wolnego czasu i dużo kulinarnego zapału. Nie jesteś pewien swoich umiejętności, ale chcesz przyrządzić puszysty biszkopt? Przepis u góry strony pokaże Ci, jakie to łatwe!

Przepis na biszkopt, z którym sobie poradzisz

Każdy, kto próbował kiedyś swoich sił z przepisem na biszkopta, wie, że jego realizacja jest o wiele trudniejsza, niż się wydaje. Szczególnie dla osób, które w pieczeniu stawiają dopiero pierwsze kroki. Biszkopt często nie wyrasta, spieka się albo wychodzi za suchy. Mimo że ja sama biszkopty bardzo lubię, zdaję sobie sprawę, że ich przygotowanie to dla wielu udręka. Dlatego właśnie postarałam się zawrzeć na mojej stronie przepis, który dokładnie i krok po kroku przeprowadzi Cię przez proces pieczenia biszkopta. Wystarczy, że będziesz podążać za moimi wskazówkami, a puszysty i pyszny biszkopt nie powinien sprawić Ci większych kłopotów.

Biszkopt – z czym go połączyć?

Biszkopt to niezwykle uniwersalny spód do ciasta, który można połączyć z niemal każdym rodzajem dodatków. Możesz zestawić go m.in. z owocami, z galaretkami oraz z masą czekoladową. Możesz wykorzystać go jako podstawę do lekkiego deseru oraz do imponującego tortu. Możesz zaserwować go w wydaniu ociekającym słodyczą i zaskakującymi słodko-kwaśnymi połączeniami. Ograniczeniem naprawdę jest tutaj tylko Twoja wyobraźnia. Zajrzyj więc do lodówki albo przejdź się na targ ze świeżymi owocami i zobacz, co możesz wyczarować z najprostszych składników i puszystego biszkoptu.

Szybki biszkopt na przyjęcie

Ciasto z biszkoptem to świetny pomysł na deser. Jest bardzo uniwersalne – zaserwować je możesz zarówno podczas wyjątkowych okazji, jak i w ramach poobiedniej przekąski. Sprawdza się też świetnie, gdy słodkościami chcesz poczęstować większą liczbę gości. Wbrew pozorom przyrządzenie takiego deseru wcale nie zajmuje dużo czasu, a idealnie nadaje się do podzielenia pomiędzy towarzystwo. Dzięki mojemu przepisowi na szybki biszkopt, pyszne i puszyste ciasto upieczesz w zaledwie godzinę. Za jego przygotowanie możesz więc zabrać się niedługo przed przybyciem gości – dzięki temu ciągle będzie też puszyste i ciepłe.

Przepis na biszkopta według sprawdzonej receptury

Przepis na biszkopt, który dla Ciebie przygotowałam, powstał na drodze prób i błędów. To rezultat lat doświadczenia i wielu podejść do pichcenia, z których nie wszystkie kończyły się powodzeniem. Każde jednak nauczyło mnie czegoś nowego i pokazało, jakich błędów unikać. Dzięki temu opracowałam kilka technik i trików, które sprawiają, że dziś mój biszkopt zawsze wychodzi lekki, delikatny i rumiany. Tą wiedzą chciałam podzielić się z innymi – dlatego właśnie zapraszam Cię do skorzystania z receptury, którą przygotowałam dla moich czytelników.

RozwińZwiń