Biszkopt na tort

4.7/5 (885 ocen)
przepis na biszkopt

Biszkopt

W ostatnim czasie sporo osób wysyłało do mnie wiadomości prywatne odnośnie tego, jak upiec biszkopt. Niedawno zaczął się sezon komunijny, weselny, więc sporo osób potrzebuje uniwersalnego biszkoptu, który sprawdzi się do każdego możliwego tortu. W tym wpisie postanowiłam stworzyć szczegółowy opis krok po kroku wraz ze zdjęciami, żeby ułatwić Wam to jak najbardziej. Mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort wychodzi jaśniutki, miękki i delikatny w smaku. Najlepiej go upiec w mniejszej tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm. Wtedy wychodzi równiutki i wysoki. Upieczony i przestudzony biszkopt można podzielić na dwa czy trzy równe blaty.

Biszkopt na tort

Przed Wami mój sprawdzony i uniwersalny przepis na biszkopt na tort. Wychodzi jaśniutki, miękki i delikatny w smaku. Rośnie naprawdę bardzo ładnie w tortownicy, a tego sekret tkwi przede wszystkim we właściwym i długotrwałym ubijaniu jajek. Nie potrzebujesz proszku do pieczenia, aby upiec wysoki, równiutki biszkopt! Wystarczy ręczny mikser i chwila cierpliwości. Sekret idealnego biszkoptu to przede wszystkim właściwe i długotrwałe ubijanie jajek i to koniecznie w temperaturze pokojowej. Ważne jest także użycie świeżych jajek i idealne oddzielenie białek od żółtek. Dlatego najlepiej wyjąć je kilka godzin szybciej z lodówki. Pamiętaj, że nie potrzebujesz proszku do pieczenia, żeby upiec taki wysoki i równy biszkopt! Jeżeli masa będzie idealnie i długo miksowana to z pewnością wyjdzie Wam biszkopt idealny! To takie proste! Wystarczy tak naprawdę tylko ręczny mikser i odrobina cierpliwości.

Przepis na biszkopt

Jeżeli planujesz pieczenie tortu, to kluczowym elementem jest dobry, wysoki i puszysty biszkopt. Ważne, żeby skorzystać ze sprawdzonego przepisu na biszkopt, który wyjdzie Ci za każdym razem. Ja korzystam z wielopokoleniowego przepisu, który stosuje także moja mama i babcia. Pamiętaj, że biszkopt nadaje się nie tylko do tortów. Można przy jego użyciu zrobić wiele wypieków, takich jak ciasto z owocami czy ciasto z galaretką. Mój biszkopt na tort piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Zazwyczaj właśnie w takim rozmiarze foremki przygotowuję swoje torty. Po upieczeniu mój biszkopt osiąga wysokość około 7-8 cm. Jeśli macie jednak nieco większą tortownicę, np. o rozmiarze 24 czy 26 cm to Wasz biszkopt wyjdzie po prostu nieco niższy.

Przepis na: Biszkopt na tort

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru np. drobnego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Wyślij emailem

Jak zrobić biszkopt na tort?


Krok 1

ubite białka

Jajka powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.

Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (najlepiej drobnego do wypieków). Za każdym razem dokładnie miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywna. Całość ubijamy około 10 minut. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nie wylecą z miski.  


Krok 2

ubite białka

Dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez chwilkę.


Krok 3

biszkopt uniwersalny

Dodajemy przesianą mąkę pszenną tortową i ziemniaczaną.


Krok 4

biszkopt przepis

Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.


Krok 5

przygotowana tortownica

Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy lekko tłuszczem i posypujemy odrobiną bułki tartej lub mąki.


Krok 6

biszkopt przepis

Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 170ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na blat kuchenny czy podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiutki i nie opadnie po przestygnięciu. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na równe blaty do tortu np. za pomocą noża strunowego do biszkoptu.


przepis na biszkopt

przepis na biszkopt

biszkopt na tort

 

ciasto biszkoptowe

 

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 885

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
146 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Claudia
Claudia
7 dni temu

Wyszedł piękny 🙂 mimo tego, że po 20 minutach się skapnęłam, że ma być bez termoobiegu i wyłączyłam termoobieg.

Sylwia
Sylwia
14 dni temu

Rosnie

IMG20240404161922
Sylwia
Sylwia
14 dni temu

Mój już rośnie

Kosti
Kosti
19 dni temu

Piekłam z tego przepisu bo znalazłam przepis na tort na tej stronie. Zwykle piekę z innego. No i nie wyrósł niestety za bardzo. Przekroje go jedynie na 2 części. Pytanie jak będzie smakować. Jedyna różnica z przepisem to tyle ze mam funkcji beż termooborgu w piekarniku więc piekłam w 160 stopniach. Normalnie dużo piekę i wszystko wychodzi więc nie wiem czemu nie wyszedl…. myślę czy robić kolejne podejście ale sama nie wiem.

2024-03-2918.24.506640501488142282810
Kinga
Kinga
20 dni temu

Dziękuję. Super przepis. Biszkopt wyszedł 10/10 🙂

Barbara
Barbara
1 miesiąc temu

Dla mnie petarda👌🏻 zawsze wychodzi

IMG_20240316_154210
Aga
Aga
1 miesiąc temu

Dlaczego mój się piecze już 10 minut dłużej i nadal w środku jest surowy? Czy powodem może być dodanie barwnika w żelu? Małą ilość, dosłownie pół łyżeczki

Marlena
Marlena
1 miesiąc temu

Mam pytanie, bo chciałam zrobić tort ala Basia, a więc,czy mogę do masy dodać kakao i ile, aby biszkopt wyrósł i był czekoladowy,jak do Basi? 🙂

Joanna
Joanna
2 miesięcy temu

Dziękuję za przepis ☺️wyszedł po raz pierwszy w życiu ☺️

Alina
Alina
2 miesięcy temu

Przepraszam pomyliłam zawsze wyszedł prawidłowo a nie nigdy.

Alina
Alina
2 miesięcy temu

Biszkopt wychodzi super,zawsze robię z tego przepisu i nigdy nie wyszedł prawidłowo.Bardzo dobry przepis.

Wiktoria Litewka
Wiktoria Litewka
3 miesięcy temu

A nie dodajemy proszku do pieczenia

Karolina
Karolina
3 miesięcy temu

Witam czy do ciasta mogę dodać kakao?

Kulinarna
Kulinarna
3 miesięcy temu

Witam jeśli zrobię w tortownicy 24 cm to proporcji składników nie zmieniać tylko wyjdzie po prostu nieco niższy? Pozdrawiam

Kulinarna
Kulinarna
3 miesięcy temu

Dziękuję za odpowiedź 😊

Mon.
Mon.
3 miesięcy temu

Jak mocno trzeba nasączyć każdy blat biszkopta.? 🙂 gdzieś czytalam, że około 30 ml na każdy.?

Emilia
Emilia
3 miesięcy temu

Czy w termoobiegu wyjdzie równie dobrze w tej samej temperaturze? Jak długo stygnie biszkopt? Czy może zostać w temperaturze pokojowej na noc (w folii?), czy lepiej włożyć do lodówki, żeby wykorzystać następnego dnia?

Emilia
Emilia
3 miesięcy temu
Reply to  Emilia

Proszę o odpowiedź.

Ewelina
Ewelina
4 miesięcy temu

Dzisiaj zrobiłam 2 biszkopty na tort. Wyszły PRZEPIĘKNIE i smacznie, ale ja troszkę „podrasowałam” bo dodałam barwnik czerwony i zielony zaraz po dodaniu zółtek, a przed mąką i wymieszałam mikserem delikatnie, aby nadać im barwy. Tort będzie z kolorowymi makaronikami na wierzchu. Zobaczymy co z tego wyjdzie 😉. Trzymajcie kciuki 💋

IMG_6216.jpeg
Sandra
Sandra
4 miesięcy temu

Biszkopt wyszedł piękny i wysoki *-*

Angelika
Angelika
5 miesięcy temu

Biszkopt wyszedł idealny 🙂 pachnie obłędnie i jak smakuje… ☺️☺️☺️

Angelika
Angelika
5 miesięcy temu

Owszem 🙂 na urodziny syna 🙂 każdy zachwalał 🙂 przepis zostaje ze mną na zawsze 🙂
A jutro będę miała okazję piec kolejny na urodziny Męża 🙂

IMG_20231104_163500.jpg
Anna
Anna
5 miesięcy temu

Dzień dobry a oto mój biszkopt wykonany z tego przepisu

20231023_123512.jpg
Agnieszka
Agnieszka
6 miesięcy temu

Zrobiłam wszystko jak trzeba i nie wiem dlaczego opadło mi w jednym miejscu

16969746376155760912624722680060.jpg
Anna
Anna
6 miesięcy temu

Zrobiłam pierwszy raz od Pani. Miałam mąkę 00 w domu. Postanowiłam na niej spróbować. Biszkopt nie opadł i wygląda naprawdę ładnie jak na mój drugi raz w życiu pieczenia biszkoptu 😊Pozdrawiam i dziękuję za przepis mimo mojej modyfikacji na mące 00 a nie innej pszennej tortowej😊

IMG_20231003_215102.jpg
Martyna
Martyna
7 miesięcy temu

“..ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na blat kuchenny czy podłogę”. Ja mam pytanie odnośnie tego kroku. Na czym polega upuszczanie z wysokości biszkoptu? Robi to się razem z torownicą, czy z tej tortownicy powinien zostać upuszczony sam biszkopt na blat?

Krystyna
Krystyna
8 miesięcy temu

Jak długo można przechowywać taki biszkopt przed przełożeniem go kremem?

Ania
Ania
8 miesięcy temu

Zawsze robie z tego przepisu i zawsze ładnie wychodzi tylko nigdy nie mogę go.podzielic na 3 czesci. Zawsze na dwie.

Sebastian
Sebastian
10 miesięcy temu

🙋Dodaję 1 łyżkę oleju by biszkopt nie kruszył się oraz 1 łyżkę wody, która parując unosi go do góry mieszam na wolniejszych obrotach wtedy jest więcej równomiernych bąbelków i piana sztywniejsza.
Pozdrawiam wszystkich.

Hania
Hania
10 miesięcy temu

Jak pokroić biszkopt na równe blaty? Są na to jakieś patenty czy należy nabrać wprawy?:)

Anna
Anna
10 miesięcy temu

Rewelacyjny biszkopt, zawsze wychodzi!:)

Katarzyna
Katarzyna
10 miesięcy temu

Rośnie pięknie i jest przepyszny 🩷🧡🤎

inbound4964378419886994974.jpg
ULA
ULA
10 miesięcy temu

Biszkopt zupełnie nie urósł

Małgorzata
Małgorzata
11 miesięcy temu

Mój pierwszy biszkopt w życiu. Ma jakieś 6 cm.

IMG20230427125620.jpg
Izabela
Izabela
11 miesięcy temu

Rośnie biszkopcik😁😁😁

16825005798863336521007985628519.jpg
Izabela
Izabela
11 miesięcy temu

Hej,jak dodam kakao do mąki to będzie z tego fajny biszkopt kakaowy?

Monika
Monika
11 miesięcy temu
Reply to  Izabela

Wlasnie tez chcialam zrobic. Ten przepis jest super, ale chcialam zrobic kakaowy i jednal cos nie wyszlo. Asiu, gdyby Ci udalo sie dodac przepis przed 10tym maja bylabym wdzieczna. Chcialam na urodziny syna zrobic 🙂

Ewa
Ewa
11 miesięcy temu
Reply to  Monika

ja wtedy robię tak – 1 łyżka kakao to jedna łyżka mniej mąki (czyli wymiana 1 na 1)

Sylwia
Sylwia
11 miesięcy temu

Biszkopt wyszedł super, to mój pierwszy w życiu 😅

IMG20230422080306.jpg
Sylwia
Sylwia
5 miesięcy temu
Reply to  Sylwia

To jest super 🥳🥳🥳.
Wyszło pani doskonale.😊☺️.

Dominika
Dominika
1 rok temu

Przepis fantastyczny pierwszy raz robiłam biszkopt i ten przepis wyszedł mi wspaniale prościutki biszkopt.

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Hej, chcialabym zrobić biszkopt czekoladowy. Czy można ten przepis zmodyfikować czy masz inny przepis na biszkopt czekoladowy ? Z góry dziękuję!

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

A tak mniej więcej ile kako dodać? Tak na oko? 😉

Izabela
Izabela
11 miesięcy temu
Reply to  Agnieszka

Właśnie też szukam na blogu przepisu na biszkopt czekoladowy,szkoda,że nie ma 🙁

Iwona
Iwona
1 rok temu

Przepis rewelacja! Już dawno mi tak nie wyrosło!

16801778911551728113015014797692.jpg
Jagoda
Jagoda
1 rok temu

Czy mogę przepis wykonać na prostokątnej blaszce? Nie posiadam w domu okrągłej.
A tort i tak ma być kwadratem.
Czy muszę zwrócić na coś większą uwagę?

Magdalena95
Magdalena
1 rok temu

Witam, dzis spróbowałam upiec , piekarnik mam na gaz wiec troszkę się bałam ale wyszedł tak .. Co Pani myśli? 😊

20230302_133527.jpg
Magdalena95
Magdalena95
1 rok temu

Jedyne co mnie martwi to , że jest niski bo ma może 4cm ale wydaje się być dobrze upieczony, może to winna piekarnika , ale też połączyłam żółtka na wysokich obrotach i zamiast skrobi ziemniaczanej miałam skrobie kukurydziana . 🙂

20230302_160459.jpg
Magdalena95
Magdalena95
1 rok temu

Dziękuję, będę próbować raz jeszcze i poprawię błędy 🙂

Basia
Basia
1 rok temu

Hej, właśnie piekę biszkopt z przepisu. Lekko zmodyfikowałam tzn. Wylałam część masy do tortownicy a do drugiej części dodałam Barwnik spożywczy kilka kropel dla koloru i wylałm na wierzch, wyszły mi dwie warstwy jedna biała a druga różowa. Ciekawa jestem efektu po upieczeniu. Na tortownice 27 cm pięknie rośnie. Pozdrawiam

Marek
Marek
1 rok temu

Cześć,
Korzystam z przepisu, piekę tort na roczek dla znajomej. Biszkopt jest już w piekarniku, ale już widzę, że na pewno wyjdzie! 🙂

Aneta
Aneta
1 rok temu

Biszkopt rewelacja. Polecam

Maja
Maja
1 rok temu

Mam pytanie, czy mogę użyć mniejszej ilości cukru? I czy musi to być cukier drobny czy może być normalny ponieważ nie posiadam drobnego?

Gosia
Gosia
1 rok temu

Mam pytanie czy drobny cukier to cukier puder?

PatrycjaSobieGotuje
Patrycja
1 rok temu

Witaj. W jaki sposób wykładasz blachę papierem? Na zdjęciach widzę jakby tylko był spod, papier zawinięty pod blachę i nałożony rant. Pierwszy raz się z tym spotykam 🙂

PatrycjaSobieGotuje
Patrycja
1 rok temu

Świetny patent z tym papierem. Ja się zawsze męczyłam jak ten papier wyłożyć 😁
Godzinka czasu i biszkopt gotowy. Duży, puszysty. I tylko z 5 jaj. Na koniec jak go upuściłam to się pięknie wyrównał, zrobila się na nim taka szata, zdjęłam ją i zjadłam hehe. Teraz przełożę masą makową (bo zostało ze świąt) i budyń z masłem a na koniec obleje czekoladą.
Dzięki za przepis 😁 pozdrawiam

Alicja
Alicja
1 rok temu

Wspaniały, przepyszny, domowa REWELACJA!!!

Łukasz
Łukasz
1 rok temu

Właśnie ubijamy białka

Anna
Anna
1 rok temu

Jakiej wysokości musi być blacha do pieczenia? Bo chyba nie taka standardowa, ponieważ widzę, że biszkopt jest wysoki…

Dobry
Dobry
1 rok temu

Mogę dodać skrobi ziemniaczanej

Dawid
Dawid
1 rok temu

Piecze się super😊

1670007855441617689032594921110.jpg

Biszkopt

W ostatnim czasie sporo osób wysyłało do mnie wiadomości prywatne odnośnie tego, jak upiec biszkopt. Niedawno zaczął się sezon komunijny, weselny, więc sporo osób potrzebuje uniwersalnego biszkoptu, który sprawdzi się do każdego możliwego tortu. W tym wpisie postanowiłam stworzyć szczegółowy opis krok po kroku wraz ze zdjęciami żeby ułatwić Wam to jak najbardziej. Mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort wychodzi jaśniutki, miękki i delikatny w smaku. Najlepiej go upiec w mniejszej tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm. Wtedy wychodzi równiutki i wysoki. Upieczony i przestudzony biszkopt można podzielić na dwa czy trzy równe blaty.

Biszkopt na tort

Mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort. Sekret idealnego biszkoptu to przede wszystkim właściwe i długotrwałe ubijaniu jajek i to koniecznie w temperaturze pokojowej. Ważne jest także użycie świeżych jajek i idealne oddzielenie białek od żółtek. Dlatego najlepiej wyjąć je kilka godzin szybciej z lodówki. Pamiętaj, że nie potrzebujesz proszku do pieczenia, żeby upiec taki wysoki i równy biszkopt! Jeżeli masa będzie idealnie i długo miksowana to z pewnością wyjdzie Wam biszkopt idealny! To takie proste! Wystarczy tak naprawdę tylko ręczny mikser i odrobina cierpliwości.

Przepis na biszkopt

Jeżeli planujesz pieczeniu tortu to kluczowym elementem jest dobry, wysoki i puszysty biszkopt. Ważne, żeby skorzystać ze sprawdzonego przepisu na biszkopt, który wyjdzie Ci za każdym razem. Ja korzystam z wielopokoleniowego przepisu, który stosuje także moja mama i babcia. Pamiętaj, że biszkopt nadaje się nie tylko do tortów. Można przy jego użyciu zrobić wiele wypieków, takich jak ciasto z owocami, czy ciasto z galaretką.

Puszysty biszkopt – przepis, który zawsze wychodzi

Słyszysz biszkopt, myślisz – problemy? To fakt, że wykonanie biszkoptowego spodu do ciasta nie jest najłatwiejsze. Dzięki moim wskazówkom bez problemu sobie jednak z nim poradzisz. Wystarczy odrobina cierpliwości, chwila wolnego czasu i dużo kulinarnego zapału. Nie jesteś pewien swoich umiejętności, ale chcesz przyrządzić puszysty biszkopt? Przepis u góry strony pokaże Ci, jakie to łatwe!

Przepis na biszkopt, z którym sobie poradzisz

Każdy, kto próbował kiedyś swoich sił z przepisem na biszkopta, wie, że jego realizacja jest o wiele trudniejsza, niż się wydaje. Szczególnie dla osób, które w pieczeniu stawiają dopiero pierwsze kroki. Biszkopt często nie wyrasta, spieka się albo wychodzi za suchy. Mimo że ja sama biszkopty bardzo lubię, zdaję sobie sprawę, że ich przygotowanie to dla wielu udręka. Dlatego właśnie postarałam się zawrzeć na mojej stronie przepis, który dokładnie i krok po kroku przeprowadzi Cię przez proces pieczenia biszkopta. Wystarczy, że będziesz podążać za moimi wskazówkami, a puszysty i pyszny biszkopt nie powinien sprawić Ci większych kłopotów.

Biszkopt – z czym go połączyć?

Biszkopt to niezwykle uniwersalny spód do ciasta, który można połączyć z niemal każdym rodzajem dodatków. Możesz zestawić go m.in. z owocami, z galaretkami oraz z masą czekoladową. Możesz wykorzystać go jako podstawę do lekkiego deseru oraz do imponującego tortu. Możesz zaserwować go w wydaniu ociekającym słodyczą i zaskakującymi słodko-kwaśnymi połączeniami. Ograniczeniem naprawdę jest tutaj tylko Twoja wyobraźnia. Zajrzyj więc do lodówki albo przejdź się na targ ze świeżymi owocami i zobacz, co możesz wyczarować z najprostszych składników i puszystego biszkoptu.

Szybki biszkopt na przyjęcie

Ciasto z biszkoptem to świetny pomysł na deser. Jest bardzo uniwersalne – zaserwować je możesz zarówno podczas wyjątkowych okazji, jak i w ramach poobiedniej przekąski. Sprawdza się też świetnie, gdy słodkościami chcesz poczęstować większą liczbę gości. Wbrew pozorom przyrządzenie takiego deseru wcale nie zajmuje dużo czasu, a idealnie nadaje się do podzielenia pomiędzy towarzystwo. Dzięki mojemu przepisowi na szybki biszkopt, pyszne i puszyste ciasto upieczesz w zaledwie godzinę. Za jego przygotowanie możesz więc zabrać się niedługo przed przybyciem gości – dzięki temu ciągle będzie też puszyste i ciepłe.

Przepis na biszkopta według sprawdzonej receptury

Przepis na biszkopt, który dla Ciebie przygotowałam, powstał na drodze prób i błędów. To rezultat lat doświadczenia i wielu podejść do pichcenia, z których nie wszystkie kończyły się powodzeniem. Każde jednak nauczyło mnie czegoś nowego i pokazało, jakich błędów unikać. Dzięki temu opracowałam kilka technik i trików, które sprawiają, że dziś mój biszkopt zawsze wychodzi lekki, delikatny i rumiany. Tą wiedzą chciałam podzielić się z innymi – dlatego właśnie zapraszam Cię do skorzystania z receptury, którą przygotowałam dla moich czytelników.

RozwińZwiń