Biszkopt
W ostatnim czasie sporo osób wysyłało do mnie wiadomości prywatne odnośnie tego, jak upiec biszkopt. Niedawno zaczął się sezon komunijny, weselny, więc sporo osób potrzebuje uniwersalnego biszkoptu, który sprawdzi się do każdego możliwego tortu. W tym wpisie postanowiłam stworzyć szczegółowy opis krok po kroku wraz ze zdjęciami, żeby ułatwić Wam to jak najbardziej. Mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort wychodzi jaśniutki, miękki i delikatny w smaku. Najlepiej go upiec w mniejszej tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm. Wtedy wychodzi równiutki i wysoki. Upieczony i przestudzony biszkopt można podzielić na dwa czy trzy równe blaty.
Biszkopt na tort
Przed Wami mój sprawdzony i uniwersalny przepis na biszkopt na tort. Wychodzi jaśniutki, miękki i delikatny w smaku. Rośnie naprawdę bardzo ładnie w tortownicy, a tego sekret tkwi przede wszystkim we właściwym i długotrwałym ubijaniu jajek. Nie potrzebujesz proszku do pieczenia, aby upiec wysoki, równiutki biszkopt! Wystarczy ręczny mikser i chwila cierpliwości. Sekret idealnego biszkoptu to przede wszystkim właściwe i długotrwałe ubijanie jajek i to koniecznie w temperaturze pokojowej. Ważne jest także użycie świeżych jajek i idealne oddzielenie białek od żółtek. Dlatego najlepiej wyjąć je kilka godzin szybciej z lodówki. Pamiętaj, że nie potrzebujesz proszku do pieczenia, żeby upiec taki wysoki i równy biszkopt! Jeżeli masa będzie idealnie i długo miksowana to z pewnością wyjdzie Wam biszkopt idealny! To takie proste! Wystarczy tak naprawdę tylko ręczny mikser i odrobina cierpliwości.
Przepis na biszkopt
Jeżeli planujesz pieczenie tortu, to kluczowym elementem jest dobry, wysoki i puszysty biszkopt. Ważne, żeby skorzystać ze sprawdzonego przepisu na biszkopt, który wyjdzie Ci za każdym razem. Ja korzystam z wielopokoleniowego przepisu, który stosuje także moja mama i babcia. Pamiętaj, że biszkopt nadaje się nie tylko do tortów. Można przy jego użyciu zrobić wiele wypieków, takich jak ciasto z owocami czy ciasto z galaretką. Mój biszkopt na tort piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Zazwyczaj właśnie w takim rozmiarze foremki przygotowuję swoje torty. Po upieczeniu mój biszkopt osiąga wysokość około 7-8 cm. Jeśli macie jednak nieco większą tortownicę, np. o rozmiarze 24 czy 26 cm to Wasz biszkopt wyjdzie po prostu nieco niższy.
Przepis na: Biszkopt na tort
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru np. drobnego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Zobacz również:
Jak zrobić biszkopt na tort?
Krok 1
Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.
Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (najlepiej drobnego do wypieków). Za każdym razem dokładnie miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywna. Całość ubijamy około 10 minut. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nie wylecą z miski.
Krok 5
Krok 6
Komentarze
Biszkopt wyszedł idealny 🙂 pachnie obłędnie i jak smakuje… ☺️☺️☺️
Cieszę się 🙂 Jakis torcik będzie robiony? 🙂
Owszem 🙂 na urodziny syna 🙂 każdy zachwalał 🙂 przepis zostaje ze mną na zawsze 🙂
A jutro będę miała okazję piec kolejny na urodziny Męża 🙂
Dzień dobry a oto mój biszkopt wykonany z tego przepisu
Super 🙂
Zrobiłam wszystko jak trzeba i nie wiem dlaczego opadło mi w jednym miejscu
Ale widać wyraźnie, że ten biszkopt jest na środku nieco zjarany, a powinien wyjść tylko rumiany, jak kolor biszkopcików jak ze sklepu, więc w Pani piekarniku trzeba piec w niższej o okolo 10-20 stopni. Najwyrazniej z zewnątrz biszkopt się szybko przypalił, a w środku nie zdążył się dopiec, mógł byc surowy i klapł.
Zrobiłam pierwszy raz od Pani. Miałam mąkę 00 w domu. Postanowiłam na niej spróbować. Biszkopt nie opadł i wygląda naprawdę ładnie jak na mój drugi raz w życiu pieczenia biszkoptu 😊Pozdrawiam i dziękuję za przepis mimo mojej modyfikacji na mące 00 a nie innej pszennej tortowej😊
Super wyszedł biszkopt! 🙂 Brawo! Również pozdrawiam serdecznie ❤️
“..ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na blat kuchenny czy podłogę”. Ja mam pytanie odnośnie tego kroku. Na czym polega upuszczanie z wysokości biszkoptu? Robi to się razem z torownicą, czy z tej tortownicy powinien zostać upuszczony sam biszkopt na blat?
Normalnie się upuszcza razem z tortownicą 🙂 Najlepiej sobie to wpisać na youtube dla zobrazowania tego kroku 🙂
Jak długo można przechowywać taki biszkopt przed przełożeniem go kremem?
Radziłabym dzień wcześniej zrobić biszkopt. Maksymalnie dwa dni i zawinąć w folię spożywczą, żeby nie wysechł.
Zawsze robie z tego przepisu i zawsze ładnie wychodzi tylko nigdy nie mogę go.podzielic na 3 czesci. Zawsze na dwie.
A używa Pani noża strunowego?
🙋Dodaję 1 łyżkę oleju by biszkopt nie kruszył się oraz 1 łyżkę wody, która parując unosi go do góry mieszam na wolniejszych obrotach wtedy jest więcej równomiernych bąbelków i piana sztywniejsza.
Pozdrawiam wszystkich.
Jak pokroić biszkopt na równe blaty? Są na to jakieś patenty czy należy nabrać wprawy?:)
Najlepiej wykorzystać do tego nóż strunowy do ciast 🙂 Z reguły kosztuje kilkanaście złotych, a przynajmniej mamy pewność, że przekroimy biszkopt równo 🙂
Rewelacyjny biszkopt, zawsze wychodzi!:)
cieszę się 🙂
Rośnie pięknie i jest przepyszny 🩷🧡🤎
Wow, pięknie wygląda! 😍😍
Biszkopt zupełnie nie urósł
W takim razie został źle przygotowany. To podstawowy przepis na biszkopt…
Mój pierwszy biszkopt w życiu. Ma jakieś 6 cm.
No i elegancki wyszedł! Jak na pierwszy raz bomba 🙂 Dzięki za zdjęcie 🙂
Rośnie biszkopcik😁😁😁
No i super! Będzie jakiś torcik? 🙂
Hej,jak dodam kakao do mąki to będzie z tego fajny biszkopt kakaowy?
Wlasnie tez chcialam zrobic. Ten przepis jest super, ale chcialam zrobic kakaowy i jednal cos nie wyszlo. Asiu, gdyby Ci udalo sie dodac przepis przed 10tym maja bylabym wdzieczna. Chcialam na urodziny syna zrobic 🙂
ja wtedy robię tak – 1 łyżka kakao to jedna łyżka mniej mąki (czyli wymiana 1 na 1)
Wtedy się zmieniają nieco proporcje. W najblizszym czasie postaram się dodać przepis na bloga.
Biszkopt wyszedł super, to mój pierwszy w życiu 😅
To jest super 🥳🥳🥳.
Wyszło pani doskonale.😊☺️.
🙂
Piękny wyszedł, zwłaszcza jak na pierwszy w życiu 😍😍
Przepis fantastyczny pierwszy raz robiłam biszkopt i ten przepis wyszedł mi wspaniale prościutki biszkopt.
Cieszę się! 🙂
Hej, chcialabym zrobić biszkopt czekoladowy. Czy można ten przepis zmodyfikować czy masz inny przepis na biszkopt czekoladowy ? Z góry dziękuję!
Akurat biszkopt kakaowy zawsze robilam na oko, nie mam przepisu na blogu 🙂
A tak mniej więcej ile kako dodać? Tak na oko? 😉
Właśnie też szukam na blogu przepisu na biszkopt czekoladowy,szkoda,że nie ma 🙁
Przepis rewelacja! Już dawno mi tak nie wyrosło!
Piękny wyszedł! ❤️❤️ Cieszę się, że przepis się podoba 🙂 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!
Czy mogę przepis wykonać na prostokątnej blaszce? Nie posiadam w domu okrągłej.
A tort i tak ma być kwadratem.
Czy muszę zwrócić na coś większą uwagę?
Kształt foremki przecież nie ma znaczenia… Tylko wie Pani, że jeśli piecze się w większej foremce to proporcje też trzeba zwiększyć? 🙂
Witam, dzis spróbowałam upiec , piekarnik mam na gaz wiec troszkę się bałam ale wyszedł tak .. Co Pani myśli? 😊
A jak w przekroju wyszedł? Bo tak ciężko ocenić od góry 🙂
Jedyne co mnie martwi to , że jest niski bo ma może 4cm ale wydaje się być dobrze upieczony, może to winna piekarnika , ale też połączyłam żółtka na wysokich obrotach i zamiast skrobi ziemniaczanej miałam skrobie kukurydziana . 🙂
No to w takim razie niestety został źle przygotowany skoro taki niski. Jeśli są dobrze ubite białka i kolejne etapy już słabiej wymieszane to wychodzi wysoki i równiutki. Do biszkoptów nie dodaje się skrobi kukurydzianej tylko zawsze ziemniaczaną 🙂
Dziękuję, będę próbować raz jeszcze i poprawię błędy 🙂
Super ❤️ w takim razie udanych wypieków 🤗
Hej, właśnie piekę biszkopt z przepisu. Lekko zmodyfikowałam tzn. Wylałam część masy do tortownicy a do drugiej części dodałam Barwnik spożywczy kilka kropel dla koloru i wylałm na wierzch, wyszły mi dwie warstwy jedna biała a druga różowa. Ciekawa jestem efektu po upieczeniu. Na tortownice 27 cm pięknie rośnie. Pozdrawiam
Super, to czekam na efekty 🙂 Może uda się wrzucić jakieś zdjęcie 🙂
Cześć,
Korzystam z przepisu, piekę tort na roczek dla znajomej. Biszkopt jest już w piekarniku, ale już widzę, że na pewno wyjdzie! 🙂
Super! ❤️ w takim razie udanych wypieków i liczę na jakaś foteczkę efektu końcowego 🤗
Biszkopt rewelacja. Polecam
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️
Mam pytanie, czy mogę użyć mniejszej ilości cukru? I czy musi to być cukier drobny czy może być normalny ponieważ nie posiadam drobnego?
Może być cukier normalny, ale nie polecam zmniejszać ilości cukru 🙂
Mam pytanie czy drobny cukier to cukier puder?
Nie 🙂 Cukier drobny można kupić z reguły w każdym większym sklepie np. z firmy diamant 🙂
Witaj. W jaki sposób wykładasz blachę papierem? Na zdjęciach widzę jakby tylko był spod, papier zawinięty pod blachę i nałożony rant. Pierwszy raz się z tym spotykam 🙂
Ponieważ to foremka dwuczęściowa 🙂 spód jest osobno i rant osobno. Na spód nakładam papier i przyciskam rantem 🙂
Świetny patent z tym papierem. Ja się zawsze męczyłam jak ten papier wyłożyć 😁
Godzinka czasu i biszkopt gotowy. Duży, puszysty. I tylko z 5 jaj. Na koniec jak go upuściłam to się pięknie wyrównał, zrobila się na nim taka szata, zdjęłam ją i zjadłam hehe. Teraz przełożę masą makową (bo zostało ze świąt) i budyń z masłem a na koniec obleje czekoladą.
Dzięki za przepis 😁 pozdrawiam
Brzmi jak pyszny plan! ❤️ Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego 🤗 Również pozdrawiam i cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂
Wspaniały, przepyszny, domowa REWELACJA!!!
Dzięki 🙂
Właśnie ubijamy białka
Jakiej wysokości musi być blacha do pieczenia? Bo chyba nie taka standardowa, ponieważ widzę, że biszkopt jest wysoki…
Nie no blaszka raczej taka raczej standardowa 🙂
Mogę dodać skrobi ziemniaczanej
Tak, oczywiście 🙂
Piecze się super😊
A co będzie z tego biszkoptu? 🙂 Torcik czy jakieś ciacho? 🙂
Dodałam więcej mąki i mi się zrobił bardzo puszysty i wysoki
No to superowo 🧡
Jak zrobię biszkopt z podwojnej porcji na rant 28 cm to dłużej go piec?
Na tortownicę 28 cm przemnożyłabym składniki X 1.6. Trudno określić dokładny czas pieczenia, dlatego po 35 minutach radzę zrobić test suchego patyczka. Jak nie będzie dopieczony, to radziłabym przetrzymać jeszcze kilka minut 🙂
Dlaczego w przepisie nie ma proszku do pieczenia?
Bo w biszkopcie nie ma potrzeby używania proszku do pieczenia 🙂 Wystarczy, że są dobrze ubite białka.
Zrobiłam drugi raz, tym razem dodałam 2,5 szklanki cukru i wyszedł idealny, bardzo możliwe że poprzednim razem cukier nie do końca się rozpuścił
Ciasto w ogóle mi nie urosło, tylko jeszcze bardziej opadło i tego biszkoptu starczyło na 1 warstwę do tortu :(((
No to w takim razie źle zostały ubite białka 🙁
hej :)Jaka mąka bedzie najlepsza?
Hej! Zwykła pszenna tortowa 450 🙂
Najlepszy biszkopt jaki robiłam. Wyszedł idealny, puszysty, delikatny i pyszny. Tort z bitą śmietaną i owocami zniknął w pięć minut. Dziękuję za super przepis. Zapisuję sobie na zawsze 🙂
Bardzo się cieszę, że biszkopt stał się częścią pysznego torta! 🙂
Wyrósł poza rorme 18cm genialnie, upuściłam , nieco wklesł, studzę i za krem się biorę, mama ma urodziny 74
Dobry przepis, choć dodałam proszku łyżeczkę i 6 jaj …
Dzięki serdeczne
Pozdrawiam
W takim razie wszystkiego najlepszego dla mamy! ♥️ Cieszę się, że przepis przydał do gustu 🙂 Również pozdrawiam!
Biszkopt w smaku jest bardzo dobry, nie wiem co poszło nie tak …jest aż za puszysty i za miękki..nie nadaje się zeby przelozyc nim tort ktory trzeba potem otynkowac, łamie się i kruszy..ucieka z formy 22cm a robilam wszystko jak nalezy
Nie powinien wyjść zbyt puszysty (zakładam też, że pewnie zbyt kruszący się)… Ciężko mi powiedzieć co poszło źle. To klasyczny przepis na biszkopt i sama go używam od zawsze – ładnie się kroi i składa w torcik 🙂 Następnym razem pójdzie lepiej!
Moja przygoda z pieczeniem dopiero się zaczęła i to był mój pierwszy biszkopt w życiu i jestem w szoku. Trzymałam się jak najbardziej mogłam przepisu i wyszedł naprawdę cu-do-wny, puszysty, wilgotny, nie zakalcowaty i urósł jak złoto. Goście w szoku, ja w szoku, musiałam wrócić napisać komentarz!! <3
Ooo, niezmiernie mi miło w takim razie! 🙂 Cieszę się, że pierwszy biszkopt w życiu wyszedł tak perfekcyjnie. Życzę kolejnych udanych wypieków! 🙂
ZA KAZDYM RAZEM JAK COS ROBICIE TO NAJPOERW SKLADNIKI A POZNIEJ OPINIE! Ja robiłam z przepisu, a tam nie było proszku do pieczenia i nie urosło (robiłam pierwszy raz, jestem początkująca). Owszem, jest puszysty ale nie urósł..
Hej Oliwia 🙂 W przypadku biszkoptu nie ma potrzeby używania proszku do pieczenia, co też wspominałam w 1 akapicie przepisu. Jeżeli białka są dobrze ubite to podczas pieczenia biszkopt urośnie.
Ale spróbujmy znaleźć powód 🙂
Kilka pytań weryfikacyjnych:
1) Jaki był rozmiar foremki?
2) Czy białka były dobrze ubite, tzn. czy piana była sztywna? (krok 1)
3) Czy żółtka zostały dodane i mieszane na niskich obrotach do momentu zmiany koloru? (krok 2)
4) Czy po dodaniu mąki mieszałaś delikatnie trzepaczką, a nie mikserem? (krok 4)
5) Czy biszkopt włożyłaś do piekarnika nagrzanego do 170 stopni czy do zimnego? (krok 6)
Nie rozumiem skąd krytyczne uwagi (pewnie pochodzą od slabych kucharzy, albo ktoś trafił na niezbyt dobrej jakości składniki). Ten biszkopt to NAJLEPSZY przepis, który testowałam, włącznie z babcinymi, ciocinymi, itp. Wyszedł tak puszysty, że rodzinka nie mogła uwierzyc, ze tort nie jest z cukierni. Dziękuję serdecznie, CUDO!
O matko! Jak mi jest niezmiernie miło w takim razie! ❤️ Cieszę się, że przepis się sprawdza. Nawet nie sądziłam, że będę mogła konkurować z babciami i ciociami 🙂 Bardzo często problemy z biszkoptem wynikają z wysłużonego już piekarnika, który już np. nie piecze równomiernie.
Osobom ze starym piekarnikiem polecam włożyć na 50 min i nie wyciągać dopóki nie ostygnie w piekarniku. Poza tym przepis bardzo dobry
Tak, ze starszymi piekarnikami trzeba mieć trochę wyczucia 🙂 Dziękuję za rady dla czytelników 🙂
Nie polecam, straszny zakalec wyszedł mimo skrupulatnego trzymania się przepisu
Bo jak się człowiek bierze za pieczenie to musi umieć czytać i musi być trzeźwy
Ten przepis na biszkopt stosuję od x lat i jest to najbardziej uniwersalny przepis jaki tylko może być. Jest także na wielu innych blogach, więc niestety coś poszło źle w trakcie przygotowań…
Nie rozumiem jak można, “… ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na blat kuchenny czy podłogę.”
Gdy ciasto się nam upiecze, wyjmujemy foremkę i zamiast odłożyć ją normalnie na blat kuchenny, to upuszczamy foremkę z wysokości 30-40 cm na blat lub podłogę. Tak, aby foremka spadała sama pod siłą grawitacji 🙂
Witam, a jeżeli piekarnik działa mi tylko na górze to jest możliwość przekręcenia tego biszkoptu?
Można próbować, ale raczej takie obrócenie będzie mega trudne 🙂
Witam! Czy mogłaby Pani pomoc w proporcjach na ten biszkopt ale na tortownice 16 i 18 cm?
Na Internecie są różne przeliczniki foremek 🙂