Ciasta biszkoptowe i babkiSłodkości

Biszkopt na tort

Przed Wami mój sprawdzony i uniwersalny przepis na biszkopt na tort. Wychodzi jaśniutki, miękki i delikatny w smaku. Rośnie naprawdę bardzo ładnie w tortownicy, a tego sekret tkwi przede wszystkim we właściwym i długotrwałym ubijaniu jajek. Nie potrzebujesz proszku do pieczenia, aby upiec wysoki, równiutki biszkopt! Wystarczy ręczny mikser i chwila cierpliwości.

Biszkopt na tort

Mój biszkopt na tort piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Zazwyczaj właśnie w takim rozmiarze foremki przygotowuję swoje torty. Po upieczeniu mój biszkopt osiąga wysokość około 7-8 cm. Jeśli macie jednak nieco większą tortownicę, np. o rozmiarze 24 czy 26 cm to Wasz biszkopt wyjdzie po prostu nieco niższy.

Przepis na: Biszkopt

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 50 min

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru np. drobnego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Jak zrobić biszkopt na tort?

Wykonanie:

ubite białka
Krok 1 

Jajka powinny być w temp. pokojowej!

Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.

Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (najlepiej drobnego do wypieków). Za każdym razem dokładnie miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywna. Całość ubijamy około 10 minut. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nie wylecą z miski.  


ubite białka
Krok 2 

Dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez chwilkę.


biszkopt uniwersalny
Krok 3 

Dodajemy przesianą mąkę pszenną tortową i ziemniaczaną.


biszkopt przepis
Krok 4 

Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.


przygotowana tortownica
Krok 5

Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy lekko tłuszczem i posypujemy odrobiną bułki tartej lub mąki.


biszkopt przepis
Krok 6

Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na blat kuchenny czy podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiutki i nie opadnie po przestygnięciu. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na równe blaty do tortu.


przepis na biszkopt

przepis na biszkopt

biszkopt na tort

ciasto biszkoptowe

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Biszkopt

W ostatnim czasie sporo osób wysyłało do mnie wiadomości prywatne odnośnie sprawdzonego przepisu na biszkopt. Niedawno zaczął się sezon komunijny, weselny, więc sporo osób potrzebuje uniwersalnego biszkoptu, który sprawdzi się do każdego możliwego tortu. W tym wpisie postanowiłam stworzyć szczegółowy opis krok po kroku wraz ze zdjęciami żeby ułatwić Wam to jak najbardziej. Mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort wychodzi jaśniutki, miękki i delikatny w smaku. Najlepiej go upiec w mniejszej tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm. Wtedy wychodzi równiutki i wysoki. Upieczony i przestudzony biszkopt można podzielić na dwa czy trzy równe blaty.

Biszkopt na tort

Mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort. Sekret idealnego biszkoptu to przede wszystkim właściwe i długotrwałe ubijaniu jajek i to koniecznie w temperaturze pokojowej. Ważne jest także użycie świeżych jajek i idealne oddzielenie białek od żółtek. Dlatego najlepiej wyjąć je kilka godzin szybciej z lodówki. Pamiętaj, że nie potrzebujesz proszku do pieczenia, żeby upiec taki wysoki i równy biszkopt! Jeżeli masa będzie idealnie i długo miksowana to z pewnością wyjdzie Wam biszkopt idealny! To takie proste! Wystarczy tak naprawdę tylko ręczny mikser i odrobina cierpliwości.

Przepis na biszkopt

Jeżeli planujesz pieczeniu tortu to kluczowym elementem jest dobry, wysoki i puszysty biszkopt. Ważne, żeby skorzystać ze sprawdzonego przepisu na biszkopt, który wyjdzie Ci za każdym razem. Ja korzystam z wielopokoleniowego przepisu, który stosuje także moja mama i babcia. Pamiętaj, że biszkopt nadaje się nie tylko do tortów. Można przy jego użyciu zrobić wiele ciast np. z owocami i galaretką.

Close