Biszkopt
W ostatnim czasie sporo osób wysyłało do mnie wiadomości prywatne odnośnie tego, jak upiec biszkopt. Niedawno zaczął się sezon komunijny, weselny, więc sporo osób potrzebuje uniwersalnego biszkoptu, który sprawdzi się do każdego możliwego tortu. W tym wpisie postanowiłam stworzyć szczegółowy opis krok po kroku wraz ze zdjęciami, żeby ułatwić Wam to jak najbardziej. Mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort wychodzi jaśniutki, miękki i delikatny w smaku. Najlepiej go upiec w mniejszej tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm. Wtedy wychodzi równiutki i wysoki. Upieczony i przestudzony biszkopt można podzielić na dwa czy trzy równe blaty.
Biszkopt na tort
Przed Wami mój sprawdzony i uniwersalny przepis na biszkopt na tort. Wychodzi jaśniutki, miękki i delikatny w smaku. Rośnie naprawdę bardzo ładnie w tortownicy, a tego sekret tkwi przede wszystkim we właściwym i długotrwałym ubijaniu jajek. Nie potrzebujesz proszku do pieczenia, aby upiec wysoki, równiutki biszkopt! Wystarczy ręczny mikser i chwila cierpliwości. Sekret idealnego biszkoptu to przede wszystkim właściwe i długotrwałe ubijanie jajek i to koniecznie w temperaturze pokojowej. Ważne jest także użycie świeżych jajek i idealne oddzielenie białek od żółtek. Dlatego najlepiej wyjąć je kilka godzin szybciej z lodówki. Pamiętaj, że nie potrzebujesz proszku do pieczenia, żeby upiec taki wysoki i równy biszkopt! Jeżeli masa będzie idealnie i długo miksowana to z pewnością wyjdzie Wam biszkopt idealny! To takie proste! Wystarczy tak naprawdę tylko ręczny mikser i odrobina cierpliwości.
Przepis na biszkopt
Jeżeli planujesz pieczenie tortu, to kluczowym elementem jest dobry, wysoki i puszysty biszkopt. Ważne, żeby skorzystać ze sprawdzonego przepisu na biszkopt, który wyjdzie Ci za każdym razem. Ja korzystam z wielopokoleniowego przepisu, który stosuje także moja mama i babcia. Pamiętaj, że biszkopt nadaje się nie tylko do tortów. Można przy jego użyciu zrobić wiele wypieków, takich jak ciasto z owocami czy ciasto z galaretką. Mój biszkopt na tort piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Zazwyczaj właśnie w takim rozmiarze foremki przygotowuję swoje torty. Po upieczeniu mój biszkopt osiąga wysokość około 7-8 cm. Jeśli macie jednak nieco większą tortownicę, np. o rozmiarze 24 czy 26 cm to Wasz biszkopt wyjdzie po prostu nieco niższy.
Przepis na: Biszkopt na tort
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru np. drobnego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Zobacz również:
Jak zrobić biszkopt na tort?
Krok 1
Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.
Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (najlepiej drobnego do wypieków). Za każdym razem dokładnie miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywna. Całość ubijamy około 10 minut. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nie wylecą z miski.
Krok 5
Krok 6
Komentarze
Dziękuję za ten przepis! Nie miałam nigdy problemu z biszkoptem, po 4 latach przerwy w pieczeniu, wracam powoli do okolicznościowego pieczenia i jak na złość sprawdzone i zapisane przeze mnie przepisy kończą się co jakiś czas cukierniczą katastrofą. Dwa biszkopty mi nie wyszły, pomyślałam “do 3 razy sztuka” i zaczęłam szukać przepisów w internecie… i ten wydawał mi się najprostszy i najbardziej przejrzysty… Bez większego wysiłku, bez stresu i oto jest! Formę wykorzystałam większą, więc biszkopt nie jest może wysoki, ale jest super. Nie jest kruchy, ładnie wyrósł i ładnie się kroi, nie łamie się, nie jest też potwornie słodki jak dotychczasowe, z którymi się spotkałam… I jest równy, jak z obrazka! Mam nadzieję, że to nie jest szczęście pierwszego razu i kolejny też mi taki wyjdzie elegancko. 🥰
Cieszę się ogromnie, że przepis przypadł do gustu i pomógł upiec taki piękny biszkopt! 😊 Ogromnie się cieszę, że po przerwie w pieczeniu trafiła Pani na mój przepis i że udało się go upiec bez problemów. Jestem przekonana, że to nie kwestia szczęścia i że kolejne biszkopty będą równie udane! Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w dalszych wypiekach ❤️
Nie wyszedł 😔 to nie pierwszy tort i biszkopt w moim życiu, no ale cóż… Wszystko wg przepisu krok po kroku.
W takim razie niestety coś zostało źle przez Panią zrobione 🙁 Przepis na pewno jest dobry, ponieważ sama robiłam go wiele razy, a poniżej są dziesiątki zdjęć osób którym biszkopt wyszedł. Może zostały źle ubite po prostu białka lub coś zostało pominięte lub dodane dwa razy przez pomyłkę? Zachęcam do przeanalizowania przepisu ponownie, może uda się znaleźć błąd 🙂
Mój kolejny z tego samego przepisu biszkopt, jest tak miękki i puszysty, że nie trzeba go pończować
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂
Dzień dobry, jajka rozmiaru M czy L?
Dzień dobry, zwykle używam większych jajek w rozmiarze L 🙂
Czy to ciasto nie posiada proszku do pieczenia?
Biszkopt nie potrzebuje proszku do pieczenia, tylko ładnie rośnie na dobrze ubitych jajkach 🙂
To nasz torcik nie mam zbytnio talentu do takich mało kreatywna jestem ale chyba ładny wyszedł
Według mnie wyszedł super 🙂 Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin dla synka!
Mi wyszedł taki chyba ok oby nie opadł jutro podeślę finisz tortu dla syna a urodziny ma pojutrze
Trzymam kciuki 🙂
Jeśli chcę zrobić z sześciu jajek biszkopta to jaka by była gramatura reszty składników?
Białka trzeba dokładnie ubić inaczej nie wyjdzie. Dzisiaj druga próba i wyszedł. Biszkopt wyszedł idealny. 🥰
Dokładnie tak. Bez dobrze ubitych białek niestety biszkopt nie wyjdzie 🙂
Mi nie wyszedł za wysoki, trochę opadł, na tort polecam zrobić jeszcze jeden
W takim razie białka nie były wystarczająco dobrze ubite. Prawidłowo przygotowane ciasto biszkoptowe nie opada 🙂
To mój biszkopt z tego przepisu. Zawsze z niego robię i się udaje 🙂
Pięknie się prezentuje! 😍 I tutaj widać, że białka zostały poprawnie ubite 🙂 Dziękuję za podzieleniem się zdjęciem ❤️
Ten przepis jest idealny, dziekuje!
Brawo! 🙂
Robiłam z przepisu pierwszy raz i jestem zadowolona 😊
Cieszę się 🙂
jak na pierwszy raz to chyba mi wyszedł efekt końcowy wrzucę później dziękuje za przepis
Witam, kupiłam specjalną mąkę do pieczenia którą my chyba proszek do pieczenia – self rising – czy mogę ją tu użyć ?
Niestety nie wiem co to za mąka… Do biszkoptów stosuje się głównie pszenną tortową 🙂
Torcik dla mojego wnusia Filipka😁udany wyszedl super.
Super 🙂 Wszystkiego najlepszego dla solenizanta!
A tu kolejny torcik na urodziny. Pozdrawiam
Sporo było imprez urodzinowych u Pani 🙂 Wszystkiego najlepszego dla wszystkich solenizantów!
Biszkopt udany. Powstał z niego tort na urodziny synka. Pozdrawiam
Robiłam wielokrotnie biszkopt z tego przepisu. Zawsze udany. Mała modyfikacja polega na dodaniu samej mąki pszennej 1.5 szklanki no i nie opuszczam na blat tylko po wystudzeniu odwracam do góry nogami (bez blaszki już), pozdrawiam i dodaje zdjęcie tortu z urodzin męża.
Wygląda super! 🙂
Najgorszy biszkopt jaki robiłam, nie polecam musiałam robić od nowa z innego przepisu
Ale z jakiego powodu najgorszy? Nie wyrósł, nie smakował, czy jakiś inny powód? Bez dodatkowych informacji niestety nie jestem w stanie nic doradzić…
Robiłem już 3 torty gdzie wykorzystałem ten przepis na biszkopt i zawsze wyszedł. Aktualnie w piekarniku piecze się czwarty 😄 można robić go w ciemno bo ten przepis to pewniak.
Miło mi to czytać 🙂
A dla mnie super przepis
Dziękuję, piękny torcik! 🙂
Wyszedł piękny 🙂 mimo tego, że po 20 minutach się skapnęłam, że ma być bez termoobiegu i wyłączyłam termoobieg.
Bardzo się cieszę w takim razie ❤️
Rosnie
Ekstra wyrasta! ❤️
Mój już rośnie
Super! 🙂
Piekłam z tego przepisu bo znalazłam przepis na tort na tej stronie. Zwykle piekę z innego. No i nie wyrósł niestety za bardzo. Przekroje go jedynie na 2 części. Pytanie jak będzie smakować. Jedyna różnica z przepisem to tyle ze mam funkcji beż termooborgu w piekarniku więc piekłam w 160 stopniach. Normalnie dużo piekę i wszystko wychodzi więc nie wiem czemu nie wyszedl…. myślę czy robić kolejne podejście ale sama nie wiem.
Ale to jest standardowy przepis na biszkopt, który pojawia się w wielu książkach kulinarnych. Nie ma tu żadnej filozofii… Biszkopt pięknie rośnie na dobrze ubitych białkach i nie ma potrzeby dodawania proszku do pieczenia. Korzystam tylko z tych proporcji i używam w wielu przepisach na moim blogu, a z tego co widzę po zdjęciach w komentarzach to ludzie chwalą 🙂
Dziękuję. Super przepis. Biszkopt wyszedł 10/10 🙂
cieszę się bardzo 🙂
Dla mnie petarda👌🏻 zawsze wychodzi
Dlaczego mój się piecze już 10 minut dłużej i nadal w środku jest surowy? Czy powodem może być dodanie barwnika w żelu? Małą ilość, dosłownie pół łyżeczki
Dodanie barwnika nie powinno mieć znaczenia. Czy biszkopt został włożony do gorącego piekarnika?
Mam pytanie, bo chciałam zrobić tort ala Basia, a więc,czy mogę do masy dodać kakao i ile, aby biszkopt wyrósł i był czekoladowy,jak do Basi? 🙂
Nie znam takiego tortu, więc ciężko mi powiedzieć…
Dziękuję za przepis ☺️wyszedł po raz pierwszy w życiu ☺️
Super, cieszę się 🙂
Przepraszam pomyliłam zawsze wyszedł prawidłowo a nie nigdy.
Biszkopt wychodzi super,zawsze robię z tego przepisu i nigdy nie wyszedł prawidłowo.Bardzo dobry przepis.
Super, że wyszedł 🙂
A nie dodajemy proszku do pieczenia
A po co? Prawidłowo przygotowany biszkopt rośnie na ubitych jajkach, a nie na proszku 🙂
Witam czy do ciasta mogę dodać kakao?
Można, ale wtedy odjąć tyle mąki ile się dodało kakao 🙂
Witam jeśli zrobię w tortownicy 24 cm to proporcji składników nie zmieniać tylko wyjdzie po prostu nieco niższy? Pozdrawiam
Witam, tak tak, najwyżej wyjdzie nieco niższy 🙂
Dziękuję za odpowiedź 😊
Proszę 🙂
Jak mocno trzeba nasączyć każdy blat biszkopta.? 🙂 gdzieś czytalam, że około 30 ml na każdy.?
A ja nie nadaczalam wyszedł idealnie mięciutki
Cieszę się, że wyszedł 🙂
Ja to w sumie robię na oko, nigdy tego nie mierzyłam 🙂 te 30 ml to wydaje mi się całkiem sporo, ale tez zalezy od srednicy blatów..
Czy w termoobiegu wyjdzie równie dobrze w tej samej temperaturze? Jak długo stygnie biszkopt? Czy może zostać w temperaturze pokojowej na noc (w folii?), czy lepiej włożyć do lodówki, żeby wykorzystać następnego dnia?
Proszę o odpowiedź.
Dzisiaj zrobiłam 2 biszkopty na tort. Wyszły PRZEPIĘKNIE i smacznie, ale ja troszkę „podrasowałam” bo dodałam barwnik czerwony i zielony zaraz po dodaniu zółtek, a przed mąką i wymieszałam mikserem delikatnie, aby nadać im barwy. Tort będzie z kolorowymi makaronikami na wierzchu. Zobaczymy co z tego wyjdzie 😉. Trzymajcie kciuki 💋
Kolor wyszedł przepiękny 😍😍 zapowiada się, że torcik będzie rewelacyjny ❤️ Trzymam mocno kciuki i liczę na jakąś foteczkę 🤗
Biszkopt wyszedł piękny i wysoki *-*
Cieszę się 🙂
Biszkopt wyszedł idealny 🙂 pachnie obłędnie i jak smakuje… ☺️☺️☺️
Cieszę się 🙂 Jakis torcik będzie robiony? 🙂
Owszem 🙂 na urodziny syna 🙂 każdy zachwalał 🙂 przepis zostaje ze mną na zawsze 🙂
A jutro będę miała okazję piec kolejny na urodziny Męża 🙂
Dzień dobry a oto mój biszkopt wykonany z tego przepisu
Super 🙂
Zrobiłam wszystko jak trzeba i nie wiem dlaczego opadło mi w jednym miejscu
Ale widać wyraźnie, że ten biszkopt jest na środku nieco zjarany, a powinien wyjść tylko rumiany, jak kolor biszkopcików jak ze sklepu, więc w Pani piekarniku trzeba piec w niższej o okolo 10-20 stopni. Najwyrazniej z zewnątrz biszkopt się szybko przypalił, a w środku nie zdążył się dopiec, mógł byc surowy i klapł.
Zrobiłam pierwszy raz od Pani. Miałam mąkę 00 w domu. Postanowiłam na niej spróbować. Biszkopt nie opadł i wygląda naprawdę ładnie jak na mój drugi raz w życiu pieczenia biszkoptu 😊Pozdrawiam i dziękuję za przepis mimo mojej modyfikacji na mące 00 a nie innej pszennej tortowej😊
Super wyszedł biszkopt! 🙂 Brawo! Również pozdrawiam serdecznie ❤️
“..ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na blat kuchenny czy podłogę”. Ja mam pytanie odnośnie tego kroku. Na czym polega upuszczanie z wysokości biszkoptu? Robi to się razem z torownicą, czy z tej tortownicy powinien zostać upuszczony sam biszkopt na blat?
Normalnie się upuszcza razem z tortownicą 🙂 Najlepiej sobie to wpisać na youtube dla zobrazowania tego kroku 🙂
Jak długo można przechowywać taki biszkopt przed przełożeniem go kremem?
Radziłabym dzień wcześniej zrobić biszkopt. Maksymalnie dwa dni i zawinąć w folię spożywczą, żeby nie wysechł.
Zawsze robie z tego przepisu i zawsze ładnie wychodzi tylko nigdy nie mogę go.podzielic na 3 czesci. Zawsze na dwie.
A używa Pani noża strunowego?
🙋Dodaję 1 łyżkę oleju by biszkopt nie kruszył się oraz 1 łyżkę wody, która parując unosi go do góry mieszam na wolniejszych obrotach wtedy jest więcej równomiernych bąbelków i piana sztywniejsza.
Pozdrawiam wszystkich.
Jak pokroić biszkopt na równe blaty? Są na to jakieś patenty czy należy nabrać wprawy?:)
Najlepiej wykorzystać do tego nóż strunowy do ciast 🙂 Z reguły kosztuje kilkanaście złotych, a przynajmniej mamy pewność, że przekroimy biszkopt równo 🙂
Rewelacyjny biszkopt, zawsze wychodzi!:)
cieszę się 🙂
Rośnie pięknie i jest przepyszny 🩷🧡🤎
Wow, pięknie wygląda! 😍😍
Biszkopt zupełnie nie urósł
W takim razie został źle przygotowany. To podstawowy przepis na biszkopt…
Mój pierwszy biszkopt w życiu. Ma jakieś 6 cm.
No i elegancki wyszedł! Jak na pierwszy raz bomba 🙂 Dzięki za zdjęcie 🙂