Biszkopt na tort

4.8/5 (779 ocen)
przepis na biszkopt

Biszkopt

W ostatnim czasie sporo osób wysyłało do mnie wiadomości prywatne odnośnie tego, jak upiec biszkopt. Niedawno zaczął się sezon komunijny, weselny, więc sporo osób potrzebuje uniwersalnego biszkoptu, który sprawdzi się do każdego możliwego tortu. W tym wpisie postanowiłam stworzyć szczegółowy opis krok po kroku wraz ze zdjęciami, żeby ułatwić Wam to jak najbardziej. Mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort wychodzi jaśniutki, miękki i delikatny w smaku. Najlepiej go upiec w mniejszej tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm. Wtedy wychodzi równiutki i wysoki. Upieczony i przestudzony biszkopt można podzielić na dwa czy trzy równe blaty.

Biszkopt na tort

Przed Wami mój sprawdzony i uniwersalny przepis na biszkopt na tort. Wychodzi jaśniutki, miękki i delikatny w smaku. Rośnie naprawdę bardzo ładnie w tortownicy, a tego sekret tkwi przede wszystkim we właściwym i długotrwałym ubijaniu jajek. Nie potrzebujesz proszku do pieczenia, aby upiec wysoki, równiutki biszkopt! Wystarczy ręczny mikser i chwila cierpliwości. Sekret idealnego biszkoptu to przede wszystkim właściwe i długotrwałe ubijanie jajek i to koniecznie w temperaturze pokojowej. Ważne jest także użycie świeżych jajek i idealne oddzielenie białek od żółtek. Dlatego najlepiej wyjąć je kilka godzin szybciej z lodówki. Pamiętaj, że nie potrzebujesz proszku do pieczenia, żeby upiec taki wysoki i równy biszkopt! Jeżeli masa będzie idealnie i długo miksowana to z pewnością wyjdzie Wam biszkopt idealny! To takie proste! Wystarczy tak naprawdę tylko ręczny mikser i odrobina cierpliwości.

Przepis na biszkopt

Jeżeli planujesz pieczenie tortu, to kluczowym elementem jest dobry, wysoki i puszysty biszkopt. Ważne, żeby skorzystać ze sprawdzonego przepisu na biszkopt, który wyjdzie Ci za każdym razem. Ja korzystam z wielopokoleniowego przepisu, który stosuje także moja mama i babcia. Pamiętaj, że biszkopt nadaje się nie tylko do tortów. Można przy jego użyciu zrobić wiele wypieków, takich jak ciasto z owocami czy ciasto z galaretką. Mój biszkopt na tort piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Zazwyczaj właśnie w takim rozmiarze foremki przygotowuję swoje torty. Po upieczeniu mój biszkopt osiąga wysokość około 7-8 cm. Jeśli macie jednak nieco większą tortownicę, np. o rozmiarze 24 czy 26 cm to Wasz biszkopt wyjdzie po prostu nieco niższy.

Przepis na: Biszkopt na tort

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru np. drobnego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Wyślij emailem

Jak zrobić biszkopt na tort?


Krok 1

ubite białka

Jajka powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.

Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (najlepiej drobnego do wypieków). Za każdym razem dokładnie miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywna. Całość ubijamy około 10 minut. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nie wylecą z miski.  


Krok 2

ubite białka

Dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez chwilkę.


Krok 3

biszkopt uniwersalny

Dodajemy przesianą mąkę pszenną tortową i ziemniaczaną.


Krok 4

biszkopt przepis

Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.


Krok 5

przygotowana tortownica

Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy lekko tłuszczem i posypujemy odrobiną bułki tartej lub mąki.


Krok 6

biszkopt przepis

Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temp. 170ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na blat kuchenny czy podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiutki i nie opadnie po przestygnięciu. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na równe blaty do tortu np. za pomocą noża strunowego do biszkoptu.


przepis na biszkopt

przepis na biszkopt

biszkopt na tort

 

ciasto biszkoptowe

 

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 779

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
110 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Angelika
Angelika
1 miesiąc temu

Biszkopt wyszedł idealny 🙂 pachnie obłędnie i jak smakuje… ☺️☺️☺️

Angelika
Angelika
27 dni temu

Owszem 🙂 na urodziny syna 🙂 każdy zachwalał 🙂 przepis zostaje ze mną na zawsze 🙂
A jutro będę miała okazję piec kolejny na urodziny Męża 🙂

IMG_20231104_163500.jpg
Anna
Anna
1 miesiąc temu

Dzień dobry a oto mój biszkopt wykonany z tego przepisu

20231023_123512.jpg
Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

Zrobiłam wszystko jak trzeba i nie wiem dlaczego opadło mi w jednym miejscu

16969746376155760912624722680060.jpg
Anna
Anna
2 miesięcy temu

Zrobiłam pierwszy raz od Pani. Miałam mąkę 00 w domu. Postanowiłam na niej spróbować. Biszkopt nie opadł i wygląda naprawdę ładnie jak na mój drugi raz w życiu pieczenia biszkoptu 😊Pozdrawiam i dziękuję za przepis mimo mojej modyfikacji na mące 00 a nie innej pszennej tortowej😊

IMG_20231003_215102.jpg
Martyna
Martyna
3 miesięcy temu

“..ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na blat kuchenny czy podłogę”. Ja mam pytanie odnośnie tego kroku. Na czym polega upuszczanie z wysokości biszkoptu? Robi to się razem z torownicą, czy z tej tortownicy powinien zostać upuszczony sam biszkopt na blat?

Krystyna
Krystyna
3 miesięcy temu

Jak długo można przechowywać taki biszkopt przed przełożeniem go kremem?

Ania
Ania
4 miesięcy temu

Zawsze robie z tego przepisu i zawsze ładnie wychodzi tylko nigdy nie mogę go.podzielic na 3 czesci. Zawsze na dwie.

Sebastian
Sebastian
6 miesięcy temu

🙋Dodaję 1 łyżkę oleju by biszkopt nie kruszył się oraz 1 łyżkę wody, która parując unosi go do góry mieszam na wolniejszych obrotach wtedy jest więcej równomiernych bąbelków i piana sztywniejsza.
Pozdrawiam wszystkich.

Hania
Hania
6 miesięcy temu

Jak pokroić biszkopt na równe blaty? Są na to jakieś patenty czy należy nabrać wprawy?:)

Anna
Anna
6 miesięcy temu

Rewelacyjny biszkopt, zawsze wychodzi!:)

Katarzyna
Katarzyna
6 miesięcy temu

Rośnie pięknie i jest przepyszny 🩷🧡🤎

inbound4964378419886994974.jpg
ULA
ULA
6 miesięcy temu

Biszkopt zupełnie nie urósł

Małgorzata
Małgorzata
7 miesięcy temu

Mój pierwszy biszkopt w życiu. Ma jakieś 6 cm.

IMG20230427125620.jpg
Izabela
Izabela
7 miesięcy temu

Rośnie biszkopcik😁😁😁

16825005798863336521007985628519.jpg
Izabela
Izabela
7 miesięcy temu

Hej,jak dodam kakao do mąki to będzie z tego fajny biszkopt kakaowy?

Monika
Monika
7 miesięcy temu
Reply to  Izabela

Wlasnie tez chcialam zrobic. Ten przepis jest super, ale chcialam zrobic kakaowy i jednal cos nie wyszlo. Asiu, gdyby Ci udalo sie dodac przepis przed 10tym maja bylabym wdzieczna. Chcialam na urodziny syna zrobic 🙂

Ewa
Ewa
6 miesięcy temu
Reply to  Monika

ja wtedy robię tak – 1 łyżka kakao to jedna łyżka mniej mąki (czyli wymiana 1 na 1)

Sylwia
Sylwia
7 miesięcy temu

Biszkopt wyszedł super, to mój pierwszy w życiu 😅

IMG20230422080306.jpg
Sylwia
Sylwia
1 miesiąc temu
Reply to  Sylwia

To jest super 🥳🥳🥳.
Wyszło pani doskonale.😊☺️.

Dominika
Dominika
8 miesięcy temu

Przepis fantastyczny pierwszy raz robiłam biszkopt i ten przepis wyszedł mi wspaniale prościutki biszkopt.

Agnieszka
Agnieszka
8 miesięcy temu

Hej, chcialabym zrobić biszkopt czekoladowy. Czy można ten przepis zmodyfikować czy masz inny przepis na biszkopt czekoladowy ? Z góry dziękuję!

Agnieszka
Agnieszka
8 miesięcy temu

A tak mniej więcej ile kako dodać? Tak na oko? 😉

Izabela
Izabela
7 miesięcy temu
Reply to  Agnieszka

Właśnie też szukam na blogu przepisu na biszkopt czekoladowy,szkoda,że nie ma 🙁

Iwona
Iwona
8 miesięcy temu

Przepis rewelacja! Już dawno mi tak nie wyrosło!

16801778911551728113015014797692.jpg
Jagoda
Jagoda
8 miesięcy temu

Czy mogę przepis wykonać na prostokątnej blaszce? Nie posiadam w domu okrągłej.
A tort i tak ma być kwadratem.
Czy muszę zwrócić na coś większą uwagę?

Magdalena95
Magdalena
9 miesięcy temu

Witam, dzis spróbowałam upiec , piekarnik mam na gaz wiec troszkę się bałam ale wyszedł tak .. Co Pani myśli? 😊

20230302_133527.jpg
Magdalena95
Magdalena95
9 miesięcy temu

Jedyne co mnie martwi to , że jest niski bo ma może 4cm ale wydaje się być dobrze upieczony, może to winna piekarnika , ale też połączyłam żółtka na wysokich obrotach i zamiast skrobi ziemniaczanej miałam skrobie kukurydziana . 🙂

20230302_160459.jpg
Magdalena95
Magdalena95
9 miesięcy temu

Dziękuję, będę próbować raz jeszcze i poprawię błędy 🙂

Basia
Basia
9 miesięcy temu

Hej, właśnie piekę biszkopt z przepisu. Lekko zmodyfikowałam tzn. Wylałam część masy do tortownicy a do drugiej części dodałam Barwnik spożywczy kilka kropel dla koloru i wylałm na wierzch, wyszły mi dwie warstwy jedna biała a druga różowa. Ciekawa jestem efektu po upieczeniu. Na tortownice 27 cm pięknie rośnie. Pozdrawiam

Marek
Marek
9 miesięcy temu

Cześć,
Korzystam z przepisu, piekę tort na roczek dla znajomej. Biszkopt jest już w piekarniku, ale już widzę, że na pewno wyjdzie! 🙂

Aneta
Aneta
9 miesięcy temu

Biszkopt rewelacja. Polecam

Maja
Maja
9 miesięcy temu

Mam pytanie, czy mogę użyć mniejszej ilości cukru? I czy musi to być cukier drobny czy może być normalny ponieważ nie posiadam drobnego?

Gosia
Gosia
10 miesięcy temu

Mam pytanie czy drobny cukier to cukier puder?

PatrycjaSobieGotuje
Patrycja
11 miesięcy temu

Witaj. W jaki sposób wykładasz blachę papierem? Na zdjęciach widzę jakby tylko był spod, papier zawinięty pod blachę i nałożony rant. Pierwszy raz się z tym spotykam 🙂

PatrycjaSobieGotuje
Patrycja
11 miesięcy temu

Świetny patent z tym papierem. Ja się zawsze męczyłam jak ten papier wyłożyć 😁
Godzinka czasu i biszkopt gotowy. Duży, puszysty. I tylko z 5 jaj. Na koniec jak go upuściłam to się pięknie wyrównał, zrobila się na nim taka szata, zdjęłam ją i zjadłam hehe. Teraz przełożę masą makową (bo zostało ze świąt) i budyń z masłem a na koniec obleje czekoladą.
Dzięki za przepis 😁 pozdrawiam

Alicja
Alicja
11 miesięcy temu

Wspaniały, przepyszny, domowa REWELACJA!!!

Łukasz
Łukasz
11 miesięcy temu

Właśnie ubijamy białka

Anna
Anna
11 miesięcy temu

Jakiej wysokości musi być blacha do pieczenia? Bo chyba nie taka standardowa, ponieważ widzę, że biszkopt jest wysoki…

Dobry
Dobry
1 rok temu

Mogę dodać skrobi ziemniaczanej

Dawid
Dawid
1 rok temu

Piecze się super😊

1670007855441617689032594921110.jpg
Michalinka gotuje
Michalinka gotuje
1 rok temu

Dodałam więcej mąki i mi się zrobił bardzo puszysty i wysoki

Karolina
Karolina
1 rok temu

Jak zrobię biszkopt z podwojnej porcji na rant 28 cm to dłużej go piec?

Alicja
Alicja
1 rok temu

Dlaczego w przepisie nie ma proszku do pieczenia?

Maja
Maja
1 rok temu

Zrobiłam drugi raz, tym razem dodałam 2,5 szklanki cukru i wyszedł idealny, bardzo możliwe że poprzednim razem cukier nie do końca się rozpuścił

Maja
Maja
1 rok temu

Ciasto w ogóle mi nie urosło, tylko jeszcze bardziej opadło i tego biszkoptu starczyło na 1 warstwę do tortu :(((

Kaorlina
Kaorlina
1 rok temu

hej :)Jaka mąka bedzie najlepsza?

Eliza
Eliza
1 rok temu

Najlepszy biszkopt jaki robiłam. Wyszedł idealny, puszysty, delikatny i pyszny. Tort z bitą śmietaną i owocami zniknął w pięć minut. Dziękuję za super przepis. Zapisuję sobie na zawsze 🙂

Anna
Anna
1 rok temu

Wyrósł poza rorme 18cm genialnie, upuściłam , nieco wklesł, studzę i za krem się biorę, mama ma urodziny 74
Dobry przepis, choć dodałam proszku łyżeczkę i 6 jaj …
Dzięki serdeczne
Pozdrawiam

Nikola
Nikola
1 rok temu

Biszkopt w smaku jest bardzo dobry, nie wiem co poszło nie tak …jest aż za puszysty i za miękki..nie nadaje się zeby przelozyc nim tort ktory trzeba potem otynkowac, łamie się i kruszy..ucieka z formy 22cm a robilam wszystko jak nalezy

Zuzanna
Zuzanna
1 rok temu

Moja przygoda z pieczeniem dopiero się zaczęła i to był mój pierwszy biszkopt w życiu i jestem w szoku. Trzymałam się jak najbardziej mogłam przepisu i wyszedł naprawdę cu-do-wny, puszysty, wilgotny, nie zakalcowaty i urósł jak złoto. Goście w szoku, ja w szoku, musiałam wrócić napisać komentarz!! <3

Oliwia
Oliwia
1 rok temu

ZA KAZDYM RAZEM JAK COS ROBICIE TO NAJPOERW SKLADNIKI A POZNIEJ OPINIE! Ja robiłam z przepisu, a tam nie było proszku do pieczenia i nie urosło (robiłam pierwszy raz, jestem początkująca). Owszem, jest puszysty ale nie urósł..

Lonka
Lonka
1 rok temu

Nie rozumiem skąd krytyczne uwagi (pewnie pochodzą od slabych kucharzy, albo ktoś trafił na niezbyt dobrej jakości składniki). Ten biszkopt to NAJLEPSZY przepis, który testowałam, włącznie z babcinymi, ciocinymi, itp. Wyszedł tak puszysty, że rodzinka nie mogła uwierzyc, ze tort nie jest z cukierni. Dziękuję serdecznie, CUDO!

Lexi
Lexi
1 rok temu

Osobom ze starym piekarnikiem polecam włożyć na 50 min i nie wyciągać dopóki nie ostygnie w piekarniku. Poza tym przepis bardzo dobry

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Nie polecam, straszny zakalec wyszedł mimo skrupulatnego trzymania się przepisu

Ryszard
Ryszard
5 miesięcy temu
Reply to  Patrycja

Bo jak się człowiek bierze za pieczenie to musi umieć czytać i musi być trzeźwy

Wieslawa
Wieslawa
1 rok temu

Nie rozumiem jak można, “… ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na blat kuchenny czy podłogę.”

Amelka
Amelka
1 rok temu

Witam, a jeżeli piekarnik działa mi tylko na górze to jest możliwość przekręcenia tego biszkoptu?

Kasia
Kasia
2 lat temu

Witam! Czy mogłaby Pani pomoc w proporcjach na ten biszkopt ale na tortownice 16 i 18 cm?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Kasia

Na Internecie są różne przeliczniki foremek 🙂

Biszkopt

W ostatnim czasie sporo osób wysyłało do mnie wiadomości prywatne odnośnie tego, jak upiec biszkopt. Niedawno zaczął się sezon komunijny, weselny, więc sporo osób potrzebuje uniwersalnego biszkoptu, który sprawdzi się do każdego możliwego tortu. W tym wpisie postanowiłam stworzyć szczegółowy opis krok po kroku wraz ze zdjęciami żeby ułatwić Wam to jak najbardziej. Mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort wychodzi jaśniutki, miękki i delikatny w smaku. Najlepiej go upiec w mniejszej tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm. Wtedy wychodzi równiutki i wysoki. Upieczony i przestudzony biszkopt można podzielić na dwa czy trzy równe blaty.

Biszkopt na tort

Mój sprawdzony przepis na biszkopt na tort. Sekret idealnego biszkoptu to przede wszystkim właściwe i długotrwałe ubijaniu jajek i to koniecznie w temperaturze pokojowej. Ważne jest także użycie świeżych jajek i idealne oddzielenie białek od żółtek. Dlatego najlepiej wyjąć je kilka godzin szybciej z lodówki. Pamiętaj, że nie potrzebujesz proszku do pieczenia, żeby upiec taki wysoki i równy biszkopt! Jeżeli masa będzie idealnie i długo miksowana to z pewnością wyjdzie Wam biszkopt idealny! To takie proste! Wystarczy tak naprawdę tylko ręczny mikser i odrobina cierpliwości.

Przepis na biszkopt

Jeżeli planujesz pieczeniu tortu to kluczowym elementem jest dobry, wysoki i puszysty biszkopt. Ważne, żeby skorzystać ze sprawdzonego przepisu na biszkopt, który wyjdzie Ci za każdym razem. Ja korzystam z wielopokoleniowego przepisu, który stosuje także moja mama i babcia. Pamiętaj, że biszkopt nadaje się nie tylko do tortów. Można przy jego użyciu zrobić wiele wypieków, takich jak ciasto z owocami, czy ciasto z galaretką.

Puszysty biszkopt – przepis, który zawsze wychodzi

Słyszysz biszkopt, myślisz – problemy? To fakt, że wykonanie biszkoptowego spodu do ciasta nie jest najłatwiejsze. Dzięki moim wskazówkom bez problemu sobie jednak z nim poradzisz. Wystarczy odrobina cierpliwości, chwila wolnego czasu i dużo kulinarnego zapału. Nie jesteś pewien swoich umiejętności, ale chcesz przyrządzić puszysty biszkopt? Przepis u góry strony pokaże Ci, jakie to łatwe!

Przepis na biszkopt, z którym sobie poradzisz

Każdy, kto próbował kiedyś swoich sił z przepisem na biszkopta, wie, że jego realizacja jest o wiele trudniejsza, niż się wydaje. Szczególnie dla osób, które w pieczeniu stawiają dopiero pierwsze kroki. Biszkopt często nie wyrasta, spieka się albo wychodzi za suchy. Mimo że ja sama biszkopty bardzo lubię, zdaję sobie sprawę, że ich przygotowanie to dla wielu udręka. Dlatego właśnie postarałam się zawrzeć na mojej stronie przepis, który dokładnie i krok po kroku przeprowadzi Cię przez proces pieczenia biszkopta. Wystarczy, że będziesz podążać za moimi wskazówkami, a puszysty i pyszny biszkopt nie powinien sprawić Ci większych kłopotów.

Biszkopt – z czym go połączyć?

Biszkopt to niezwykle uniwersalny spód do ciasta, który można połączyć z niemal każdym rodzajem dodatków. Możesz zestawić go m.in. z owocami, z galaretkami oraz z masą czekoladową. Możesz wykorzystać go jako podstawę do lekkiego deseru oraz do imponującego tortu. Możesz zaserwować go w wydaniu ociekającym słodyczą i zaskakującymi słodko-kwaśnymi połączeniami. Ograniczeniem naprawdę jest tutaj tylko Twoja wyobraźnia. Zajrzyj więc do lodówki albo przejdź się na targ ze świeżymi owocami i zobacz, co możesz wyczarować z najprostszych składników i puszystego biszkoptu.

Szybki biszkopt na przyjęcie

Ciasto z biszkoptem to świetny pomysł na deser. Jest bardzo uniwersalne – zaserwować je możesz zarówno podczas wyjątkowych okazji, jak i w ramach poobiedniej przekąski. Sprawdza się też świetnie, gdy słodkościami chcesz poczęstować większą liczbę gości. Wbrew pozorom przyrządzenie takiego deseru wcale nie zajmuje dużo czasu, a idealnie nadaje się do podzielenia pomiędzy towarzystwo. Dzięki mojemu przepisowi na szybki biszkopt, pyszne i puszyste ciasto upieczesz w zaledwie godzinę. Za jego przygotowanie możesz więc zabrać się niedługo przed przybyciem gości – dzięki temu ciągle będzie też puszyste i ciepłe.

Przepis na biszkopta według sprawdzonej receptury

Przepis na biszkopt, który dla Ciebie przygotowałam, powstał na drodze prób i błędów. To rezultat lat doświadczenia i wielu podejść do pichcenia, z których nie wszystkie kończyły się powodzeniem. Każde jednak nauczyło mnie czegoś nowego i pokazało, jakich błędów unikać. Dzięki temu opracowałam kilka technik i trików, które sprawiają, że dziś mój biszkopt zawsze wychodzi lekki, delikatny i rumiany. Tą wiedzą chciałam podzielić się z innymi – dlatego właśnie zapraszam Cię do skorzystania z receptury, którą przygotowałam dla moich czytelników.

RozwińZwiń