Babka majonezowa jest niezwykle wilgotna i puszysta. Świetnie się kroi i długo zachowuje świeżość.
Szczerze mówiąc to jedna z najlepszych babek jakie do tej pory (na podium z babką intensywnie cytrynową). To idealna propozycja na zbliżające się święta Wielkanocne!
Przepis na: Babka majonezowa
Składniki:
- 4 duże jajka lub 5 małych
- szczypta soli
- 160 g cukru
- kilka kropli soku z cytryny
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g majonezu
Zobacz również:
Babka majonezowa przepis krok po kroku:
Krok 1
Przepis na babkę majonezową jest naprawdę prosty. Pamiętaj jednak, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej – jajka oraz majonez wyjmij szybciej z lodówki.
Żółtka dokładnie oddzielamy od białek.
W suchej, czystej misce miksujemy białka wraz ze szczyptą soli aż zaczną się robić sztywne. Wtedy dodajemy stopniowo cukier (łącznie 160 g). Miksujemy do momentu powstania sztywnej piany.
Krok 2
Krok 3
Miksujemy przez chwilkę. Ma powstać puszysta, jasna masa jajeczna.
Krok 4
Do osobnej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną tortową (200 g) oraz proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka).
Jeśli chcesz to można wymieszać mąkę pszenną pół na pół ze skrobią ziemniaczaną, aby babka była bardziej puszysta.
Do mąki dodajemy masę jajeczną i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Krok 5
Dodajemy także majonez i ponownie lekko mieszamy za pomocą trzepaczki.
Krok 6
Babkę można upiec w zwykłej keksówce lub specjalnej foremce do babek – moim zdaniem nie ma sensu podawać średnicy czy wymiarów takich blaszek, ponieważ i tak każdy zapewne ma z mniejszym/większym kominem na środku. Dodatkowo te foremki mają różne kształty – podłużne, inne są bardziej rozlazłe i np. z dekoracyjnymi wgłębieniami.
Zanim przelejemy ciasto do foremki to trzeba ją najpierw nieco natłuścić i lekko oprószyć mąką żeby później po upieczeniu nie było problemu z jej wyciągnięciem.
Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) – babka ma być ładnie rumiana i tylko lekko wyrośnięta.
Krok 7
Gdy przestygnie, wtedy zaczynamy jej dekorację na wierzchu. Można wierzch oprószyć cukrem pudrem, lukrem czy polewą czekoladową. Ja polałam wierzch roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
Dodatkowo posypałam jadalnymi płatkami róży.
Zachęcam także do wypróbowania moich innych sprawdzonych babek na święta Wielkanocne. Bardzo polecam babkę z mascarpone i pomarańczą, a także drożdżową czy marmurkową.
Komentarze
Babka majonezowa wyszła idealnie 💛
Jaka wysoka wyszła! Super 🙂
Udało się tylko zrobić zdjęcie “gołej” babki i babeczek, ponieważ zostały skonsumowane bez żadnej polewy. Babka jest przepyszna, mięciutka, rozpływa się w ustach i robi się w ekspresowym tempie. Polecam każdemu ♥️🥰 Kolejny przepis od Pani Asi i mój kolejny sukces z wypiekiem 😅
Bardzo miło mi to czytac! 🙂 Według mnie ta babka majonezowa to jedna z lepszych, wilgotniejszych jakie do tej pory piekłam.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za zdjęcie.
Babka majonezowa pierwsza klasa 🥰
Pięknie wyszła babka 🙂
Pani Asiu, czy z tego przepisu wyjdą też może pyszne mini babeczki?
Pewnie tak, chociaż sama nie robiłam 🙂
Udana próbna babeczka przed świętami, trochę za rzadka polewą wyszła,ale wypiek po prostu 🙂 pyszny♥️
Rewelacyjna wyszła 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowała ♥️
jaki jest przepis na polewę z białej czekolady do babki?
Nie ma żadnego przepisu 🙂 Normalnie rozpuściłam tylko samą białą czekoladę. Nie dodawałam żadnej śmietanki czy innych składników.
Uwielbiam babki majonezowe. Są pyszne, wilgotne i pachnące. Kiedyś myślałam, że majonez wpływa na smak i jest wyczuwalny. Ale babka smakuje wyśmienicie. Muszę kupić te jadalne płatki róży bo wygląda obłędnie, dzięki nim.
Bez problemu można je kupić na allegro 🙂 Ja kupuję właśnie różne jadalne kwiaty do dekoracji ciast, oryginalnie wtedy wyglądają wypieki moim zdaniem.