Przepis na babkę z mascarpone i pomarańczą

4.5/5 (77 ocen)
Przepis na babkę

Zapraszam na mój pyszny przepis na babkę pomarańczową z mascarpone! Wychodzi wilgotna, mięciutka i ładnie się kroi. Bardzo aromatyczna i rozpływa się w ustach!

Przepis na: Przepis na babkę z mascarpone i pomarańczą

Składniki:

  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • sok z 1 pomarańczy
  • opcjonalnie skórka z 1 pomarańczy lub łyżeczka kandyzowanej
  • 330 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wyślij emailem

Babka z mascarpone przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasto pomarańczowe

Przepis na babkę pomarańczową z mascarpone jest naprawdę prosty. Pamiętaj jednak, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej – jajka, masło, mascarpone wyciągnij szybciej z lodówki.

Zaczynamy od roztopienia masła (150 g). Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 2

ciasto pomarańczowe

Jajka (5 sztuk) miksujemy z cukrem (200 g) na wysokich obrotach miksera przez około 4-5 minut.


Krok 3

ciasto pomarańczowe

Ma powstać jasna, puszysta masa jajeczna.  


Krok 4

babka wielkanocna

Od tego momentu nie będziemy już używać miksera. Wsypujemy mąkę pszenną (330 g), proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki), a także dodajemy przestygnięte masło, mascarpone (250 g) i sok z wyciśniętej pomarańczy (1 średnia sztuka). Jeśli chcesz to dodaj także skórkę z pomarańczy – może być starta na tarce lub użyta kandyzowana.


Krok 5

babka wielkanocna

Całość mieszamy delikatnie za pomocą łyżki – tylko do powstania jednolitego ciasta (nie dłużej).


Krok 6

babka pomarańczowa

Babkę można upiec w zwykłej keksówce lub specjalnej foremce do babek – moim zdaniem nie ma sensu podawać średnicy czy wymiarów takich blaszek, ponieważ i tak każdy zapewne ma z mniejszym/większym kominem na środku. Dodatkowo te foremki mają różne kształty – podłużne, inne są bardziej rozlazłe i np. z dekoracyjnymi wgłębieniami.

Zanim przelejemy ciasto do foremki to trzeba ją najpierw nieco natłuścić i lekko oprószyć mąką żeby później po upieczeniu nie było problemu z jej wyciągnięciem.

Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 170 stopni (góra-dół) – babka ma być ładnie rumiana i tylko lekko wyrośnięta.

Gdy przestygnie, wtedy zaczynamy jej dekorację na wierzchu. Można przygotować klasyczny lukier na bazie cukru pudru i wody czy soku z pomarańczy. Ja polecam polewę czekoladową. W małym rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę (nie zagotowujemy). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy posiekaną drobno czekoladę. Mieszamy i polewamy polewą wierzch naszej babki. Ja dodatkowo posypałam ją podprażonymi płatkami migdałowymi, posiekanymi pistacjami i płatkami róży.


Przepis na babkę

Przepis na babkę

Przepis na babkę

babka pomarańczowa

babka przepis

 

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 77

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
21 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota
Dorota
28 dni temu

Czy można zrobić bez soku z pomarańczy?

Sylwia
Sylwia
28 dni temu

Co to za płatki jak się nazywają nie widzę tego w opisie ?

Dorota
Dorota
2 miesięcy temu

Mam kolejne pytanko. Chodzi o płatki róż. Zamówiłam je, przysłali i zauważyłam, że jest w nich taki pyłek. Można go usunąć przez sitko? No i czy te płatki przed dekoracją, to się je moczy w wodzie czy takimi suchymi się posypuje?

Dorota
Dorota
2 miesięcy temu

Na spodzie opakowania pod płatkami jest taki – pyłek, proszek, coś bardzo miałkiego 😉 Nie wiem, czy wziąć płatki tylko z góry, a to co zostało na dole, to po prostu wyrzucić? 🤔 Pierwszy raz w życiu będę używała czegoś takiego w kuchni, więc stąd moje pytanie 😊

Dorota
Dorota
2 miesięcy temu

Dziękuję 😊

Ania
Ania
2 miesięcy temu

Nie wiem co poszło nie tak, ale wyszedł mi zakalec 😞

Ania
Ania
2 miesięcy temu

Dziękuję za odpowiedź. Produkty wyciągnęłam odpowiednio wcześniej, ale za jakiś czas chce spróbować jeszcze raz i mam nadzieję, że się uda.

Ania
Ania
2 miesięcy temu

No nie mogłam dłużej czekać i zrobiłam po raz drugi😁 tym razem wyszła! Myślę, ze za pierwszym razem zbyt szybko jednak masło dodałam. Babka pyszna, dziękuję! 😊

Dorota
Dorota
2 miesięcy temu
Reply to  Ania

A w jakiej foremce Pani piekła? ☺️

Ania
Ania
2 miesięcy temu
Reply to  Dorota

W takiej standardowej na babkę 😉

Dorota
Dorota
3 miesięcy temu

No to ja jednak zapytam o średnicę blaszki 😀 Czy tortownica w formie wianuszka o średnicy 26 cm nada się? Czy babka po upieczeniu nie będzie zbyt niska?😉

Dorota
Dorota
3 miesięcy temu

Rozumiem, dziękuję 😊