Opis przepisu
Sernik z borówkami i polewą czekoladową to moja najnowsza, słodka propozycja na blogu. Jest niezwykle prosty do zrobienia – wszystkie składniki na masę serową miksujemy dosłownie przez 30 sekund, aby się jedynie połączyły.
Na spodzie sernika jest ciasteczkowy, szybki do zrobienia spód na bazie maślanych herbatników. Jeśli wolisz to równie dobrze możesz przygotować kruche, maślane ciasto.
To niezwykle smaczny sernik, gdzie słodycz przełamują borówki – możesz je zastąpić jagodami czy malinami. Bardzo polecam go wypróbować!
Przepis na: Sernik z borówkami
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 5 jajek
- 160 g cukru
- 60 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
- 80 g mleka w proszku
- 200 g borówek (świeżych lub mrożonych)
Polewa czekoladowa:
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki 30 lub 36%
Zobacz również:
Jak zrobić sernik z borówkami?
Krok 1
Krok 2
Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki.
Krok 3
Masa serowa:
Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.
Do miski wkładamy twaróg (1 kg), jajka (5 dużych sztuk), miękkie masło (60 g), cukier (160 g), skrobię lub sypki budyń (2 płaskie łyżki), a także mleko w proszku (80 g). PS. Jeśli wolisz to zamiast mleka w proszku, dodaj roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną białą czekoladę (3/4 tabliczki).
Krok 4
Masa serowa ma być gęsta, jednolita. Dzięki temu borówki, które za chwilę będziemy umieszczać na wierzchu nie spadną na dno, tylko przez cały proces pieczenia pozostaną na górze.
Jeśli masa serowa wyszła rzadka, to znaczy, że za długo mieszałaś/eś lub użyty twaróg był dość rzadki/mazisty.
Krok 5
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
Krok 6
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni, a później przez 35 minut w temperaturze 155 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Po tym czasie studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 10 minut. Następnie studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 7
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (nie zagotowujemy). Zdejmujemy z palnika i po chwili wrzucamy drobno pokrojoną białą czekoladę. Mieszamy do momentu powstania gładkiej polewy.
Dekorujemy nią przestudzony sernik z borówkami. Smacznego!
Koniecznie pochwal się swoim serniczkiem w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane! Czekam na Wasze piękne wypieki!
Wolisz sernika w wersji bez pieczenia? W takim razie polecam wypróbować sernik borówkowy na zimno.
Zachęca
Komentarze
Czy podczas pieczenia tergo sernika ma być na dnie umieszczone naczynie z wodą? Pozdrawiam 🙂
Można dać 🙂
Czym możemy zastąpić bądź czy można pominąć mleko w proszku w przepisie?
Wystarczy przeczytać przepis 🙂
“Do miski wkładamy twaróg (1 kg), jajka (5 dużych sztuk), miękkie masło (60 g), cukier (160 g), skrobię lub sypki budyń (2 płaskie łyżki), a także mleko w proszku (80 g). PS. Jeśli wolisz to zamiast mleka w proszku, dodaj roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną białą czekoladę (3/4 tabliczki).”
Fantastyczny sernik, łatwy w wykonaniu (u mnie spód z ciasteczek maślano-kakaowych)
Asiu dziękuje 😚
Dziękuję za zdjęcie, wyszedł cudny! 😍 Cieszę się, że smakuje ❤️
Planuję upiec sernik w prostokątnej blaszce z 1,5 porcji. O ile myśli Pani, że powinnam wydłużyć czas pieczenia?
Zwiększyłabym chociaż o 15 minut 🙂
Serniczek bardzo prosty i pyszny, robi się ekspresowo a efekt jest naprawdę super 👌
Wygląda naprawdę pysznie 🙂
Czy polewę można dać na jeszcze lekko ciepły sernik? Pozdrawiam
Nie, polewę się nakłada na przestygnięty sernik. Tak jak napisałam w przepisie studzimy go w piekarniku – czyli do momentu aż będzie zimny. Pozdrawiam 🙂
Czy przechowywać w lodówce po upieczeniu?
Tak, najlepiej przechowywać w lodówce 🙂
Serniczek pych👌
Wyszedł idealnie! Smacznego <3 Dziękuję za dodanie fotki swojego wypieku.
Ciacho ekspresowe i do tego niebo w gębie 🤩
Rewelacja! 🙂
Czy można ten sernik zrobić bez owoców? Nie mogę nigdzie dostać borówek, chyba że maliny też będą ok?
Pewnie, można zrobić bez owoców lub zamienić borówki na inne owoce 🙂 Sernik mamy już na tym etapie ukończony, a owoce i polewa czekoladowa to tylko dekoracja 🙂
Zawsze mam problem… miękkie masło to roztopione masło i ostudzone czy miękkie tzn. w temperaturze pokojowej?
Miękkie tzn. w temperaturze pokojowej 🙂
A gdy gdy wymieszalam wszystkie składniki i ser jest wodnisty?
No to w takim razie musiał być użyty jakiś kiepskiej jakości twaróg, skoro po wymieszaniu składników masa serowa wyszła rzadka…
Ten sernik jest obłędny,nie jest pierwszym który zrobiłam z tego bloga i każdy zawsze bardzo udany,po prostu pycha♥️♥️
Rewelacyjnie wygląda na czarnym spodzie 🙂 Dzięki wielkie za miłe słowo i foteczkę wypieku!
Mniam mniam
Piękny serniczek! ❤️❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂
Przepychota A do tego jak wygląda.
Idealny 🙂
Super przespis, polecam
Serniczek pierwsza klasa! 🙂
Ciasto pyszne !!!
Przepiękne wyszło! Z malinkami wygląda rewelacyjnie ❤️ Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego 🙂
Najlepszy z Najlepszych u mnie bez polewy 🩷polecam !!! Rewelacja !!!
Wyszedł idealnie! ❤️ Wielkie dzięki za tak miłą recenzję i piękną foteczkę 🙂
Sernik bardzo łatwy w przygotowaniu, a wygląda i smakuje super.😀
Idealny ❤️ Dzięki wielkie za foteczkę! Sama bym go zjadła tak pysznie wygląda 😛
Łatwy, smaczny i efektowny.Serniczek pierwsza klasa, daję 5 gwiazdek Michelin. Polecam.
Uuuu nie sądziłam, że je kiedyś dostanę, dziękuję! 😍 Cieszę się, że tak posmakował ❤️
Wyszedł obłędny! Polecam ! To nie sernik.. to delicja! ❤️ Mój mąż powiedział, ze jest w niebiosach 😍🤣
Bardzo się cieszę, że tak posmakował ❤️ Recenzja męża bezcenna! 😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego! 🙂
Jakiej firmy sera w wiaderku najlepiej użyć, żeby nie był za rzadki?
Ja najczęściej korzystam z firmy Wieluń lub Piątnica. Są sprawdzone przeze mnie wielokrotnie przy sernikach i mają dobre składy 🙂
Muszę go zrobić 😍 Czy pieczymy w kąpieli wodnej czy standardowo?
Ja akurat tego sernika nie robiłam w kąpieli wodnej, ale oczywiście jak najbardziej można 🙂 Udanych wypieków! ❤️
Jakiego sera Pani użyła ? 🙂
Użyłam sera z wiaderka firmy Wieluń, który polecam do serników. Ewentualnie może być również Piątnica 🙂
Super pyszny serniczek 👍
Rewelacyjny wyszedł! ❤️❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego 🙂
Pyszny serniczek 👌😊
U mnie na spodzie z oreo 🙂
Superowy pomysł z tymi ciasteczkami oreo 😍😍 Piękny wyszedł ❤️ Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego 🙂
Przepyszny 🌸😊
Cieszę się, że smakuje ❤️ następnym razem radziłabym zmniejszyć temp. o 10 stopni bo troszkę za mocno jest upieczony moim zdaniem 🙂
Czym można zastąpić mleko w proszku?
Tak jak napisałam w przepisie, można zastąpić białą czekoladą lub ewentualnie całkiem pominąć 🙂