Sernik z borówkami

4.8/5 (221 ocen)
Jeżeli jesteś fanem serników, to nie możesz nie zrobić tego sernika z borówkami i białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie! Wychodzi niesamowicie smaczny, a borówki idealnie przełamują słodkość sernika i czekolady.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

10 min + 80 min pieczenia

Sernik z borówkami

Opis przepisu

Sernik z borówkami i polewą czekoladową to moja najnowsza, słodka propozycja na blogu. Jest niezwykle prosty do zrobienia – wszystkie składniki na masę serową miksujemy dosłownie przez 30 sekund, aby się jedynie połączyły.

Na spodzie sernika jest ciasteczkowy, szybki do zrobienia spód na bazie maślanych herbatników. Jeśli wolisz to równie dobrze możesz przygotować kruche, maślane ciasto.

To niezwykle smaczny sernik, gdzie słodycz przełamują borówki – możesz je zastąpić jagodami czy malinami. Bardzo polecam go wypróbować!

Przepis na: Sernik z borówkami

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 80 g mleka w proszku
  • 200 g borówek (świeżych lub mrożonych)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki 30 lub 36%
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik z borówkami?

Krok 1

ciasteczkowy spód

Herbatniki (200g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (80g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Krok 2

spód z herbatników do sernika

Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.

Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki. 


Krok 3

składniki na sernik - twaróg jajka masło cukier skrobia i mleko w proszku

Masa serowa:

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Do miski wkładamy twaróg (1 kg), jajka (5 dużych sztuk), miękkie masło (60 g), cukier (160 g), skrobię lub sypki budyń (2 płaskie łyżki), a także mleko w proszku (80 g). PS. Jeśli wolisz to zamiast mleka w proszku, dodaj roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną białą czekoladę (3/4 tabliczki). 


Krok 4

masa serowa na sernik

Całość miksujemy dosłownie przez 30 sekund.

Masa serowa ma być gęsta, jednolita. Dzięki temu borówki, które za chwilę będziemy umieszczać na wierzchu nie spadną na dno, tylko przez cały proces pieczenia pozostaną na górze.

Jeśli masa serowa wyszła rzadka, to znaczy, że za długo mieszałaś/eś lub użyty twaróg był dość rzadki/mazisty.  


Krok 5

sernik przed upieczeniem

Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. 


Krok 6

sernik z borówkami

Delikatnie, równomiernie umieszczamy na wierzchu umyte i osuszone borówki. Jeśli używasz mrożonych to wcześniej trzeba je rozmrozić na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku.

Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a później zmniejszamy temp. do 155 stopni i pieczemy jeszcze przez 35 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.

Po tym czasie studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 10 minut. Następnie lekko otwieramy drzwiczki i czekamy, aż sernik wystudzi się całkowicie w piekarniku.  


Krok 7

sernik z borówkami i białą czekoladą

Polewa czekoladowa:

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (nie zagotowujemy). Zdejmujemy z palnika i po chwili wrzucamy drobno pokrojoną białą czekoladę. Mieszamy do momentu powstania gładkiej polewy.

Dekorujemy nią przestudzony sernik z borówkami. Smacznego!

Koniecznie pochwal się swoim serniczkiem w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane! Czekam na Wasze piękne wypieki!

Wolisz sernika w wersji bez pieczenia? W takim razie polecam wypróbować sernik borówkowy na zimno.

Zachęca


Sernik z borówkami i białą czekoladą

Sernik z wiaderka z borówkami

Sernik z borówkami przepis

Sernik z borówkami amerykańskimi

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 221

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
74 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
11 dni temu

W przepisie pisze-miekkie masło a na zdjęciu widać roztopione?

Patrycja
Patrycja
1 miesiąc temu

Pyszny !!! Dzięki Pani przepisom uwielbiam przygotowywać serniki, bo mam pewność, że zawsze wyjdą i będą przepyszne 🥰

17112213443701320256289801171041
Blanka
Blanka
1 miesiąc temu

Pani Asiu, jak nienawidzilam sernika tak w tym się zakochałam 🥰 faktycznie zamiast mleka w proszku dodałam białą czekoladę, ba i zapomnialo mi się dodać masła do masy 😅 ale wyszedł cudowny…
Miałam troszeczkę większą blachę i wyszedł nieco niższy ale dziś rano wszyscy się zajadaliśmy ❤️
Jest Pani wielką inspiracją, dziękuję za fenomenalny przepis !
Pozdrowionka ☺️❤️

IMG_0558
Ewelina
Ewelina
2 miesięcy temu

Wyszedł pyszny! Bardzo łatwy i szybki przepis. Dzisiaj robię kolejny, tym razem z malinami☺️ dziękuję

IMG_3696
Żaneta
Żaneta
4 miesięcy temu

Robię już kolejny sernik z Twojego przepisu i jak zawsze wychodzi wyśmienity 😊🥰 Dziękuję

20240112_102919
Vivi
Vivi
5 miesięcy temu

Pyszne, robię już drugi raz ☺️

IMG_4014.jpeg
Bożena
Bożena
5 miesięcy temu

A czy zamiast mleka w proszku albo czekolady, mogę dodać 100 ml śmietany 30proc.

Justyna
Justyna
5 miesięcy temu

Bardzo dobre ciasto i proste dziękuję za przepis 😍

IMG-20231208-WA0010.jpeg
Maria
Maria
5 miesięcy temu

Dzien dobry!pieczenie wypiekow to moje male hobby i nasladujac pani strone stwierdzilam ze potrafie! To wszystko co dotychczas upieklam jest wyborne!!!!Dziekuje!

Mrtslawek
Marta
5 miesięcy temu

Czy podczas pieczenia tergo sernika ma być na dnie umieszczone naczynie z wodą? Pozdrawiam 🙂

Anna
Anna
6 miesięcy temu

Czym możemy zastąpić bądź czy można pominąć mleko w proszku w przepisie?

Marta
Marta
7 miesięcy temu

Fantastyczny sernik, łatwy w wykonaniu (u mnie spód z ciasteczek maślano-kakaowych)
Asiu dziękuje 😚

IMG_4849.jpeg
Gosia
Gosia
7 miesięcy temu

Planuję upiec sernik w prostokątnej blaszce z 1,5 porcji. O ile myśli Pani, że powinnam wydłużyć czas pieczenia?

Klaudia
Klaudia
7 miesięcy temu

Serniczek bardzo prosty i pyszny, robi się ekspresowo a efekt jest naprawdę super 👌

IMG_20230923_151528.jpg
Klaudia
Klaudia
8 miesięcy temu

Czy polewę można dać na jeszcze lekko ciepły sernik? Pozdrawiam

Karol
Karol
8 miesięcy temu

Czy przechowywać w lodówce po upieczeniu?

Justyna
Justyna
8 miesięcy temu

Serniczek pych👌

inbound2510782396466731880.jpg
Anna
Anna
8 miesięcy temu

Ciacho ekspresowe i do tego niebo w gębie 🤩

inbound7002270048088378922.jpg
Asia
Asia
8 miesięcy temu

Czy można ten sernik zrobić bez owoców? Nie mogę nigdzie dostać borówek, chyba że maliny też będą ok?

Agata
Agata
8 miesięcy temu

Zawsze mam problem… miękkie masło to roztopione masło i ostudzone czy miękkie tzn. w temperaturze pokojowej?

Gosia
Gosia
8 miesięcy temu

A gdy gdy wymieszalam wszystkie składniki i ser jest wodnisty?

Monika
Monika
8 miesięcy temu

Ten sernik jest obłędny,nie jest pierwszym który zrobiłam z tego bloga i każdy zawsze bardzo udany,po prostu pycha♥️♥️

inbound3324186562793087311.jpg
ELIZA
ELIZA
9 miesięcy temu

Mniam mniam

20230818_182725.jpg
Elżbieta
Elżbieta
9 miesięcy temu

Przepychota A do tego jak wygląda.

20230813_141503.jpg
Monika
Monika
9 miesięcy temu

Super przespis, polecam

inbound9122609901813041232.jpg
Magdalena
Magdalena
9 miesięcy temu

Ciasto pyszne !!!

A51D8873-1944-4CA1-992E-7EF5B0C46827.jpeg
Agnieszka
Agnieszka
9 miesięcy temu

Najlepszy z Najlepszych u mnie bez polewy 🩷polecam !!! Rewelacja !!!

inbound8090122707843122394.jpg
Agata
Agata
9 miesięcy temu

Sernik bardzo łatwy w przygotowaniu, a wygląda i smakuje super.😀

IMG20230817091750.jpg
Edyta
Edyta
9 miesięcy temu

Łatwy, smaczny i efektowny.Serniczek pierwsza klasa, daję 5 gwiazdek Michelin. Polecam.

Paulina
Paulina
9 miesięcy temu

Wyszedł obłędny! Polecam ! To nie sernik.. to delicja! ❤️ Mój mąż powiedział, ze jest w niebiosach 😍🤣

1CB600E5-6A33-4649-97E8-4B287389D2C0.jpeg
Justyna
Justyna
9 miesięcy temu

Jakiej firmy sera w wiaderku najlepiej użyć, żeby nie był za rzadki?

Maja
Maja
9 miesięcy temu

Muszę go zrobić 😍 Czy pieczymy w kąpieli wodnej czy standardowo?

Angelika
Angelika
9 miesięcy temu

Jakiego sera Pani użyła ? 🙂

Magdalena
Magdalena
9 miesięcy temu

Super pyszny serniczek 👍

IMG20230812105123.jpg
Justyna
Justyna
9 miesięcy temu

Pyszny serniczek 👌😊
U mnie na spodzie z oreo 🙂

IMG_4249.jpeg
Monika
Monika
9 miesięcy temu

Przepyszny 🌸😊

AirBrush_20230811141518.jpg
Kasia
Kasia
9 miesięcy temu

Czym można zastąpić mleko w proszku?

Sernik z borówkami i białą czekoladą

Sernik z borówkami i białą czekoladą to pyszny deser, który zachwyci każdego miłośnika słodkości. Kremowa masa serowa, soczyste borówki i rozpływająca się biała czekolada tworzą idealną całość. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów. Sernik z borówkami i białą czekoladą to idealne ciacho na każdą okazję. Najlepiej smakuje w okresie letnim, kiedy mamy borówki świeże ale równie dobrze nadadzą się borówki mrożone, oczywiście po wcześniejszym rozmrożeniu. Jestem jednak przekonana, że ciacho zachwyci każdego i to bez znaczenia jakich borówek amerykańskich użyjesz podczas przygotowywania.

Sernik z wiaderka z borówkami

Jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, wypróbuj ten przepis na sernik z wiaderka z borówkami. Możesz użyć kremowego sera z wiaderka, który nadaje mu aksamitną konsystencję, albo zwykłego twarogu, dwukrotnie zmielonego, dla równie pysznego efektu. Soczyste borówki, ukryte w serze, dodają świeżości i idealnie przełamują słodycz sernika z wiaderka z borówkami. Ja chętnie korzystam z twarogu z wiaderka, ponieważ jest to wygodniejsze rozwiązanie, a przy używaniu dobrej jakości produktów, nie zauważyłam żadnej znaczącej różnicy w serniku, czy to twaróg sernikowy, czy zmielony twaróg.

Sernik z borówkami amerykańskimi

Jeśli lubisz sernik z borówkami, ale chcesz spróbować czegoś innego, śmiało zastąp borówki amerykańskie np. jagodami. To nic innego jak eksperymentowanie w kuchni – zamiast charakterystycznych borówek, użyj jagód, które nadadzą sernikowi nieco innego smaku. Wciąż będziesz miał/a pyszny, kremowy ser w połączeniu z owocami, tylko z odrobiną zmiany. To twoja szansa, by dać upust kreatywności i stworzyć własną wersję tego smacznego sernika. Ja sama przygotowuję raz sernik z borówkami amerykańskimi, a raz z jagodami. Wszystko zależy od tego, co akurat uda mi się kupić na targu.

Sernik z borówkami pieczony

Muszę przyznać, że sernik z borówkami pieczony ma w sobie pewne czarodziejskie coś, czego nie dostarcza nam wersja bez pieczenia. Oczywiście uwielbiam sernik w każdej postaci, ale pieczony sernik i jego zapach jest dla mnie uzależniający 🙂 Podczas pieczenia sernik uwalnia pyszny aromat, który roznosi się po całym domu i sprawia, że nie można się doczekać, aż się upiecze. Oczywiście w letnie dni chętnie sięgam również po opcję na zimno, aby nie nagrzewać mieszkania piekarnikiem, ale jakbym miała wybrać którąś opcję, to jednak numerem jeden jest dla mnie sernik z borówkami pieczony.

RozwińZwiń