Opis przepisu
Sernik na zimno z borówkami i galaretką jagodową jest leciutki jak chmurka. Spód wyłożyłam okrągłymi biszkopcikami, chociaż można po prostu upiec najzwyklejszy biszkopt. Obie masy są piankowe, jedna o smaku śmietankowym, a druga borówkowym. Całość pasuje do siebie idealnie! Koniecznie wypróbuj ten pyszny sernik na zimno z borówkami!
Sernik z borówkami
Ten domowy sernik z borówkami jest bardzo prosty do zrobienia. Najdłużej trwa tak naprawdę oczekiwanie na stężenie galeretek, bo reszta jest niezwykle banalna i ekspresowa. Na wierzchu lubię dodawać dużą dawkę owoców – tym razem w jagodowej galaretce zanurzyłam borówki, ale świetnie się sprawdzą także jagody, maliny czy nawet jeżyny.
Przepis na: Sernik na zimno z borówkami
Składniki:
Masa śmietankowa:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka przeźroczysta lub cytrynowa
- 250 ml wrzątku
Masa borówkowa:
- 200 ml śmietanki 30%
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- większa garść borówek
- 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa
- 250 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 2 galaretki jagodowe
- 800 ml wrzątku
- 250 g borówek amerykańskich
- 100 g okrągłych biszkoptów
Zobacz również:
Ciasto z borówkami i galaretką – przepis krok po kroku
Krok 1
W większym naczyniu rozpuszczamy 2 galaretki jagodowe w około 800 ml wrzątku. W jednym większym kubku rozpuszczamy galaretkę jagodową w 250 ml wrzątku, a w drugim galaretkę przeźroczystą w 250 ml wrzątku.
Odstawiamy do lekkiego stężenia – gdy lekko przestygną, wkładamy je do lodówki (tylko należy co jakiś czas sprawdzać, żeby całkiem nie stężały!). Najszybciej będą tężeć te dwie galaretki w kubkach, ale to dobrze, bo ich będziemy potrzebować do przygotowania mas.
Krok 2
Zaczynamy ubijać masę śmietankową dopiero gdy galaretka krystaliczna (przeźroczysta) zrobi się lekko tężejąca.
W misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml) z mascarpone (250 g) i cukrem pudrem (2 płaskie łyżki). Gdy masa zacznie robić się nieco sztywna, wtedy dodajemy lekko tężejącą galaretkę.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
W misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml) z cukrem pudrem (2 łyżki). Następnie dodajemy serek homogenizowany (300 g) i ponownie miksujemy. Gdy masa zacznie robić się nieco sztywna, wtedy dodajemy lekko tężejącą galaretkę jagodową, miksujemy. Można wrzucić garść borówek (całych lub posiekanych) i wymieszać łyżką.
Krok 6
Komentarze
Należy dobrze wybrać tortownice, wysokosc. Moja o średnicy 22 cm okaza się za mała, nie mogłam wlac na wierzch galaretki
Ten sernik wychodzi bardzo wysoki nawet przy uzyciu tortownicy o srednicy 24 czy 26 cm, wiec 22 cm z pewnością mogła się okazać za mała…
Czy biszkopty nie są suche ? Może je czymś nasączyć ?
One miękną pod wpływem masy 🙂
Mam pytanie jakiej wysokości jest Twoja folia rantowa?
Czy można na górę dać więcej borówek niż te 250g? Żeby były gęściej ułożone? (Jedna obok drugiej)?
Może Pani dać nawet kilogram 🙂 Co kto lubi.