Sernik na zimno z borówkami

4.7/5 (49 ocen)

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + chłodzenie

Sernik na zimno z borówkami

Opis przepisu

Sernik na zimno z borówkami i galaretką jagodową jest leciutki jak chmurka. Spód wyłożyłam okrągłymi biszkopcikami, chociaż można po prostu upiec najzwyklejszy biszkopt. Obie masy są piankowe, jedna o smaku śmietankowym, a druga borówkowym. Całość pasuje do siebie idealnie! Koniecznie wypróbuj ten pyszny sernik na zimno z borówkami!

Sernik z borówkami

Ten domowy sernik z borówkami jest bardzo prosty do zrobienia. Najdłużej trwa tak naprawdę oczekiwanie na stężenie galeretek, bo reszta jest niezwykle banalna i ekspresowa. Na wierzchu lubię dodawać dużą dawkę owoców – tym razem w jagodowej galaretce zanurzyłam borówki, ale świetnie się sprawdzą także jagody, maliny czy nawet jeżyny.

Przepis na: Sernik na zimno z borówkami

Składniki:

Masa śmietankowa:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka przeźroczysta lub cytrynowa
  • 250 ml wrzątku

Masa borówkowa:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • większa garść borówek
  • 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa
  • 250 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 2 galaretki jagodowe
  • 800 ml wrzątku
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 100 g okrągłych biszkoptów
Wyślij emailem

Ciasto z borówkami i galaretką – przepis krok po kroku


Krok 1

ciasta bez pieczenia szybkie

Zaczynamy od przygotowania galaretek.

W większym naczyniu rozpuszczamy 2 galaretki jagodowe w około 800 ml wrzątku. W jednym większym kubku rozpuszczamy galaretkę jagodową w 250 ml wrzątku, a w drugim galaretkę przeźroczystą w 250 ml wrzątku.

Odstawiamy do lekkiego stężenia – gdy lekko przestygną, wkładamy je do lodówki (tylko należy co jakiś czas sprawdzać, żeby całkiem nie stężały!). Najszybciej będą tężeć te dwie galaretki w kubkach, ale to dobrze, bo ich będziemy potrzebować do przygotowania mas.


Krok 2

ciasto na biszkoptach

Masa śmietankowa

Zaczynamy ubijać masę śmietankową dopiero gdy galaretka krystaliczna (przeźroczysta) zrobi się lekko tężejąca.

W misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml) z mascarpone (250 g) i cukrem pudrem (2 płaskie łyżki). Gdy masa zacznie robić się nieco sztywna, wtedy dodajemy lekko tężejącą galaretkę.


Krok 3

szybkie ciasto bez pieczenia

Tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ja zawsze lekko natłuszczam spód i boki foremki. Następnie nakładam papier. Z kolei do wyłożenia boków blaszki użyłam takiej specjalnej sztywnej folii do tortów.


Krok 4

proste ciasto bez pieczenia

Masę śmietankową przelewamy na okrągłe biszkopty. Wierzch wyrównujemy i wkładamy od razu do lodówki na minimum 20 minut. Masa musi nieco zastygnąć zanim zaczniemy przygotowywać masę borówkową.


Krok 5

sernik z jagodami

Masa borówkowa

W misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml) z cukrem pudrem (2 łyżki). Następnie dodajemy serek homogenizowany (300 g) i ponownie miksujemy. Gdy masa zacznie robić się nieco sztywna, wtedy dodajemy lekko tężejącą galaretkę jagodową, miksujemy. Można wrzucić garść borówek (całych lub posiekanych) i wymieszać łyżką.


Krok 6

sernik z borówkami

Na masę śmietankową nakładamy masę borówkową i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy równomiernie borówki (około 200-250 g).


Krok 7

sernik z borówkami na zimno

Gdy przezroczyste galaretki będą już lekko tężejące, wtedy wylewamy je na wierzch sernika.


Krok 8

sernik na zimno z jagodami

Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!


Sernik na zimno z borówkami

sernik z borówkami

ciasto z borówkami i galaretką

ciasto z borówkami bez pieczenia

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 49

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
12 dni temu

Mam pytanie jakiej wysokości jest Twoja folia rantowa?

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Czy można na górę dać więcej borówek niż te 250g? Żeby były gęściej ułożone? (Jedna obok drugiej)?