Sernik na zimno z borówkami

4.6/5 (52 ocen)

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + chłodzenie

Sernik na zimno z borówkami

Opis przepisu

Sernik na zimno z borówkami i galaretką jagodową jest leciutki jak chmurka. Spód wyłożyłam okrągłymi biszkopcikami, chociaż można po prostu upiec najzwyklejszy biszkopt. Obie masy są piankowe, jedna o smaku śmietankowym, a druga borówkowym. Całość pasuje do siebie idealnie! Koniecznie wypróbuj ten pyszny sernik na zimno z borówkami!

Sernik z borówkami

Ten domowy sernik z borówkami jest bardzo prosty do zrobienia. Najdłużej trwa tak naprawdę oczekiwanie na stężenie galeretek, bo reszta jest niezwykle banalna i ekspresowa. Na wierzchu lubię dodawać dużą dawkę owoców – tym razem w jagodowej galaretce zanurzyłam borówki, ale świetnie się sprawdzą także jagody, maliny czy nawet jeżyny.

Przepis na: Sernik na zimno z borówkami

Składniki:

Masa śmietankowa:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka przeźroczysta lub cytrynowa
  • 250 ml wrzątku

Masa borówkowa:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • większa garść borówek
  • 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa
  • 250 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 2 galaretki jagodowe
  • 800 ml wrzątku
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 100 g okrągłych biszkoptów
Wyślij emailem

Ciasto z borówkami i galaretką – przepis krok po kroku


Krok 1

ciasta bez pieczenia szybkie

Zaczynamy od przygotowania galaretek.

W większym naczyniu rozpuszczamy 2 galaretki jagodowe w około 800 ml wrzątku. W jednym większym kubku rozpuszczamy galaretkę jagodową w 250 ml wrzątku, a w drugim galaretkę przeźroczystą w 250 ml wrzątku.

Odstawiamy do lekkiego stężenia – gdy lekko przestygną, wkładamy je do lodówki (tylko należy co jakiś czas sprawdzać, żeby całkiem nie stężały!). Najszybciej będą tężeć te dwie galaretki w kubkach, ale to dobrze, bo ich będziemy potrzebować do przygotowania mas.


Krok 2

ciasto na biszkoptach

Masa śmietankowa

Zaczynamy ubijać masę śmietankową dopiero gdy galaretka krystaliczna (przeźroczysta) zrobi się lekko tężejąca.

W misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml) z mascarpone (250 g) i cukrem pudrem (2 płaskie łyżki). Gdy masa zacznie robić się nieco sztywna, wtedy dodajemy lekko tężejącą galaretkę.


Krok 3

szybkie ciasto bez pieczenia

Tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm, ale moze byc tez 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ja zawsze lekko natłuszczam spód i boki foremki. Następnie nakładam papier. Z kolei do wyłożenia boków blaszki użyłam takiej specjalnej sztywnej folii do tortów.


Krok 4

proste ciasto bez pieczenia

Masę śmietankową przelewamy na okrągłe biszkopty. Wierzch wyrównujemy i wkładamy od razu do lodówki na minimum 20 minut. Masa musi nieco zastygnąć zanim zaczniemy przygotowywać masę borówkową.


Krok 5

sernik z jagodami

Masa borówkowa

W misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml) z cukrem pudrem (2 łyżki). Następnie dodajemy serek homogenizowany (300 g) i ponownie miksujemy. Gdy masa zacznie robić się nieco sztywna, wtedy dodajemy lekko tężejącą galaretkę jagodową, miksujemy. Można wrzucić garść borówek (całych lub posiekanych) i wymieszać łyżką.


Krok 6

sernik z borówkami

Na masę śmietankową nakładamy masę borówkową i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy równomiernie borówki (około 200-250 g).


Krok 7

sernik z borówkami na zimno

Gdy przezroczyste galaretki będą już lekko tężejące, wtedy wylewamy je na wierzch sernika.


Krok 8

sernik na zimno z jagodami

Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!


Sernik na zimno z borówkami

sernik z borówkami

ciasto z borówkami i galaretką

ciasto z borówkami bez pieczenia

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 52

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Daria
Daria
9 miesięcy temu

Należy dobrze wybrać tortownice, wysokosc. Moja o średnicy 22 cm okaza się za mała, nie mogłam wlac na wierzch galaretki

Aleksandra
Aleksandra
9 miesięcy temu

Czy biszkopty nie są suche ? Może je czymś nasączyć ?

Justyna
Justyna
9 miesięcy temu

Mam pytanie jakiej wysokości jest Twoja folia rantowa?

Kasia
Kasia
10 miesięcy temu

Czy można na górę dać więcej borówek niż te 250g? Żeby były gęściej ułożone? (Jedna obok drugiej)?