Fit brownie z bananami

4.2/5 (235 ocen)
brownie z bananami

Jestem teraz na etapie czytania książek Nicholasa Sparksa. Moja wielka miłość do melodramatów sprawiła, że same jego filmy, które powstały na podstawie ekranizacji książek (jak np. “Pamiętnik”,”List w butelce”, “Wciąż ją kocham”, “Dla Ciebie wszystko”, “Najdłuższa podróż”, “Szkoła uczuć”) mi już nie wystarczają. Zrobiłam sobie ostatnio dzień dziecka i kupiłam kilka jego książek, które czytam z wielką namiętnością. Na zewnątrz zimno, więc wieczorami zabieram kocyk, książkę no i… Oczywiście coś słodkiego na przegrychę 🙂 W ramach wielkiej potrzeby powstał ten oto przepis, o którym kilka słów poniżej.

Lubisz brownie tak jak ja, ale masz wyrzuty sumienia (pod względem liczby kalorii oczywiście!) po jego zjedzeniu? Przygotowałam wilgotne, lekko zbite brownie na bazie gorzkiej czekolady, bananów, jogurtu naturalnego (koniecznie gęstego!), mąki ryżowej. Całość wymieszałam za pomocą łyżki, nie ma tu konieczności używania miksera. Dojrzałe banany można rozgnieść za pomocą widelca, zostawiając również małe kawałki banana, które po upieczeniu się fajnie rozpływają w ustach. Wierzch udekorowałam polewą z gorzkiej czekolady oraz mieszanką orzechów. Tak jak to typowe brownie jest lekko zakalcowate, lecz pięknie się kroi i znika w oka mgnieniu 🙂

Przepis na: Fit brownie z bananami

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 22 x 14 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

  • 120 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła Ghee
  • 2 dojrzałe banany
  •  duży jogurt naturalny (koniecznie gęsty) lub grecki (300 g)
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej lub pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • orzechy do dekoracji (u mnie mieszanka różnych)
Wyślij emailem

Fit brownie z bananami - przepis krok po kroku


Krok 1

brownie z bananami

Czekoladę kruszymy, rozpuszczamy w małym rondelku wraz z olejem kokosowym, mieszamy, (nie zagotowujemy!),odstawiamy do przestygnięcia.

W misce mieszamy ze sobą (łyżką, nie ma konieczności używania miksera): jogurt, mąkę, sodę, przestygniętą czekoladę. Na końcu dodajemy lekko rozgniecione widelcem banany, całość mieszamy za pomocą łyżki. Przelewamy masę do foremki (u mnie mała bo o rozmiarze 22 x 14 cm, możecie użyć keksówki), wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.

Gdy ciasto się upiecze, przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy wraz z łyżką masła, mieszamy, polewamy nią upieczone brownie. Dekorujemy posiekanymi orzechami. Smacznego!


brownie z bananami

fit brownie z bananami

Średnia ocena 4.2 / 5. Ilość głosów: 235

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
23 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Iza
Iza
2 miesięcy temu

Zdjęcie niech jest moja opinia ☺️

inbound298834115615271932
Max
Max
3 miesięcy temu

Pyszota. Jak nie przepadam za ciastami to te mi bardzo smakowało.

Ola
Ola
4 miesięcy temu

A przepraszam teraz znalazłam dane o szklance. 😭

Ola
Ola
4 miesięcy temu

Przepraszam ale ile ml ma Twoja szklanka bo wiem , ze niektórzy maja200ml a niektórzy używają 250 ml to wazne żeby nie dodać za dużo maki

Krystyna
Krystyna
4 miesięcy temu

Witam, czy w tym przepisie nie ma jajek ???

Magda
Magda
8 miesięcy temu

Hej. Czy po wystudzeniu wkładacie ciasto do lodówki ?

agacia
agacia
8 miesięcy temu

Super przepis, Brownie wyszło przepyszne🥰😋😋

IMG20230828132509.jpg
Edyta
Edyta
1 rok temu

Moje Brownie wyszło suche dlaczego? Zrobiłam wszystko wg proporcji. Help.

Ola
Ola
1 rok temu

Może i nie mało kaloryczne ale to są zdrowe kalorie bo witamin duże i w bananach, orzechach i gorzkiej czekoladzie lepsze takie niż z białym cukrem, który ma puste kalorie, nikt nie każe Ci piec

Karolina B.
Karolina B.
2 lat temu

Całkiem niezłe chociaż specyficzne. Mój mąż od razu je odrzucił jako “niesłodkie”.
I nie nazwałabym go fit. To że nie ma cukru nie czyni go ”fit”. Ma za to dużą ilość tłuszczu który jest znacznie bardziej kaloryczny. Tłuszczu z czekolady, oleju kokosowego i orzechów. I do tego banany, najbardziej kaloryczne owoce

AsiaAsia
AsiaAsia
4 lat temu

Ile porcja ma kalorii?

Kika
Kika
4 lat temu

Czym zastąpić mąkę ryżowa?

Maja
Maja
3 lat temu
W odpowiedzi do  Kika

A czy mąka owsiana też się nada?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Kika

Migdałową lub w ostateczności pszenną 🙂

Justyna R.
Justyna R.
5 lat temu

zrobiłam na rodzinna imprezkę, wszyscy odchudzający się byli zachwyceni alternatywą 🙂 pychotka!