Brownie z bananów – z 4 składników!

4.8/5 (54 ocen)
Szukasz szybkiego i zdrowego przepisu na słodką przekąskę? W takim razie to brownie z bananów będzie idealnym rozwiązaniem! Bez jajek, mąki, cukru ani dodatku tłuszczu - ten deser jest nie tylko pyszny, ale i zaskakująco łatwy do przygotowania.

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Moje najnowsze brownie z bananów składa się jedynie z czterech składników. Nie zawiera jajek, mąki, cukru czy tłuszczu (masła/oleju). Jest bardzo smaczne i proste do przygotowania. W sam raz jako coś słodkiego do kawy. Jest to zdecydowanie zdrowsza alternatywa wypieku!

Jeśli tylko macie ochotę to możecie dodatkowo wzbogacić to brownie o kilka świeżych truskawek (lub malin, borówek), czy małą garść posiekanej czekolady gorzkiej.

To brownie z bananów i masła orzechowego pieczemy w małej blaszce czy keksówce. Od razu uprzedzam, ze nie wychodzi ono zbyt wysokie. Jest to mały wypiek, który sobie pokroisz na 8-10 kawałków i zjesz wraz z domownikami bez większych wyrzutów sumienia.

Przepis na: Brownie z bananów – z 4 składników!

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 10 x 20 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 średniej wielkości banany
  • 150 g masła orzechowego np. crunchy
  • 50 g kakao (u mnie extra ciemne)
  • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Opcjonalnie:

  • 3-4 truskawki
  • 30 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
Wyślij emailem

Jak zrobić fit brownie z bananów?

Krok 1

Brownie z bananów przygotowuje się dość szybko, więc od razu można sobie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Cztery dojrzałe banany blendujemy za pomocą blendera ręcznego.


Krok 2

Dodajemy kakao (50 g), masło orzechowe (150 g) oraz proszek do pieczenia (3/4 płaskiej łyżeczki).


Krok 3

Blendujemy jedynie do połączenia się składników. 


Krok 4

Ciasto przelewamy do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – moja blaszka o wymiarach 10 x 20 cm. Możesz je już włożyć do piekarnika, albo tak jak ja dodać na wierzch nieco posiekanej czekolady gorzkiej (lub groszków czekoladowych) oraz kilka plasterków świeżych truskawek czy malin.

Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, na środkowej półce). Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania klasycznego brownie z truskawkami z mojego przepisu.  


Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 54

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
ametka
ametka
6 dni temu

Dziś zrobione pierwszy raz, z pewnością nie ostatni! Masło orzechowe crunchy to strzał w dziesiątkę! Następnym razem zastanawiam się nad dodaniem wiórek kokosowych, bo jestem fanką kokosa w każdym wydaniu 😂
Ps do zdjęcia nie załapało się całe ciasto, za szybko znika!

1000013334
Magdalena
Magdalena
9 dni temu

Wczoraj piekłam – potwierdzam pyszne. Ja dałam 3 duże banany, wyszło wilgotne, orzechowe i mocno czekoladowe. Pycha 🩷

Nalesniczki
LILSON
11 dni temu

Wygląda pysznie!😘