Moje najnowsze brownie z bananów składa się jedynie z czterech składników. Nie zawiera jajek, mąki, cukru czy tłuszczu (masła/oleju). Jest bardzo smaczne i proste do przygotowania. W sam raz jako coś słodkiego do kawy. Jest to zdecydowanie zdrowsza alternatywa wypieku!
Jeśli tylko macie ochotę to możecie dodatkowo wzbogacić to brownie o kilka świeżych truskawek (lub malin, borówek), czy małą garść posiekanej czekolady gorzkiej.
To brownie z bananów i masła orzechowego pieczemy w małej blaszce czy keksówce. Od razu uprzedzam, ze nie wychodzi ono zbyt wysokie. Jest to mały wypiek, który sobie pokroisz na 8-10 kawałków i zjesz wraz z domownikami bez większych wyrzutów sumienia.
Przepis na: Brownie z bananów – z 4 składników!
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 10 x 20 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto:
- 4 średniej wielkości banany
- 150 g masła orzechowego np. crunchy
- 50 g kakao (u mnie extra ciemne)
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
- 3-4 truskawki
- 30 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
Zobacz również:
Jak zrobić fit brownie z bananów?
Krok 1
Cztery dojrzałe banany blendujemy za pomocą blendera ręcznego.
Krok 2
Dodajemy kakao (50 g), masło orzechowe (150 g) oraz proszek do pieczenia (3/4 płaskiej łyżeczki).
Krok 3
Krok 4
Ciasto przelewamy do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – moja blaszka o wymiarach 10 x 20 cm. Możesz je już włożyć do piekarnika, albo tak jak ja dodać na wierzch nieco posiekanej czekolady gorzkiej (lub groszków czekoladowych) oraz kilka plasterków świeżych truskawek czy malin.
Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, na środkowej półce). Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania klasycznego brownie z truskawkami z mojego przepisu.
Komentarze
Dziś zrobione pierwszy raz, z pewnością nie ostatni! Masło orzechowe crunchy to strzał w dziesiątkę! Następnym razem zastanawiam się nad dodaniem wiórek kokosowych, bo jestem fanką kokosa w każdym wydaniu 😂
Ps do zdjęcia nie załapało się całe ciasto, za szybko znika!
No to bardzo miło mi to czytać 🙂 Dobrze, że udało się cokolwiek uchwycić do zdjęcia, bo faktycznie szybko znika!
Wczoraj piekłam – potwierdzam pyszne. Ja dałam 3 duże banany, wyszło wilgotne, orzechowe i mocno czekoladowe. Pycha 🩷
Bardzo się cieszę, że posmakowało 😍
Wygląda pysznie!😘
Dzięki 🙂