Brownie z bananów – z 4 składników!

4.3/5 (166 ocen)
Szukasz szybkiego i zdrowego przepisu na słodką przekąskę? W takim razie to brownie z bananów będzie idealnym rozwiązaniem! Bez jajek, mąki, cukru ani dodatku tłuszczu - ten deser jest nie tylko pyszny, ale i zaskakująco łatwy do przygotowania.

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Moje najnowsze brownie z bananów składa się jedynie z czterech składników. Nie zawiera jajek, mąki, cukru czy tłuszczu (masła/oleju). Jest bardzo smaczne i proste do przygotowania. W sam raz jako coś słodkiego do kawy. Jest to zdecydowanie zdrowsza alternatywa wypieku!

Jeśli tylko macie ochotę to możecie dodatkowo wzbogacić to brownie o kilka świeżych truskawek (lub malin, borówek), czy małą garść posiekanej czekolady gorzkiej.

To brownie z bananów i masła orzechowego pieczemy w małej blaszce czy keksówce. Od razu uprzedzam, ze nie wychodzi ono zbyt wysokie. Jest to mały wypiek, który sobie pokroisz na 8-10 kawałków i zjesz wraz z domownikami bez większych wyrzutów sumienia.

Przepis na: Brownie z bananów – z 4 składników!

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 10 x 20 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 średniej wielkości banany
  • 150 g masła orzechowego np. crunchy
  • 50 g kakao (u mnie extra ciemne)
  • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Opcjonalnie:

  • 3-4 truskawki
  • 30 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
Wyślij emailem

Jak zrobić fit brownie z bananów?

Krok 1

Brownie z bananów przygotowuje się dość szybko, więc od razu można sobie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Cztery dojrzałe banany blendujemy za pomocą blendera ręcznego.


Krok 2

Dodajemy kakao (50 g), masło orzechowe (150 g) oraz proszek do pieczenia (3/4 płaskiej łyżeczki).


Krok 3

Blendujemy jedynie do połączenia się składników. 


Krok 4

Ciasto przelewamy do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – moja blaszka o wymiarach 10 x 20 cm. Możesz je już włożyć do piekarnika, albo tak jak ja dodać na wierzch nieco posiekanej czekolady gorzkiej (lub groszków czekoladowych) oraz kilka plasterków świeżych truskawek czy malin.

Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, na środkowej półce). Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania klasycznego brownie z truskawkami z mojego przepisu.  


Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 166

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
17 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila
Kamila
3 godzin temu

Dzień dobry, mam pytanie co do masła orzechowego. Czy ma być ono w wersji słodzonej czy bez dodatku cukru?
Pozdrawiam serdecznie. 🙂

julia
julia
1 miesiąc temu

przeeepyszne!

Sandra
Sandra
1 miesiąc temu

Pycha!

D06555CE-4028-419E-AE61-292487655418
Justyna
Justyna
4 miesięcy temu

Proszę powiedzieć ile ma kalorii takie ciasto?

wtf
wtf
5 miesięcy temu

Bez dodatku cukru czy tłuszczu, wcale nie oznacza jego brak. Masło orzechowe to w ~50% tłuszcz i ~7% cukier w 100g produktu 48g tłuszczu i 6,7g cukru. 1 średniej wielkości banan ma aż 12,2g cukru a tutaj mamy aż 4. Także to jest tłuszczowo-cukrowa bomba a nie fit ciasto.

przemek
przemek
6 miesięcy temu

dawajcie makro w tych przepisach

ametka
ametka
7 miesięcy temu

Dziś zrobione pierwszy raz, z pewnością nie ostatni! Masło orzechowe crunchy to strzał w dziesiątkę! Następnym razem zastanawiam się nad dodaniem wiórek kokosowych, bo jestem fanką kokosa w każdym wydaniu 😂
Ps do zdjęcia nie załapało się całe ciasto, za szybko znika!

1000013334
Magdalena
Magdalena
7 miesięcy temu

Wczoraj piekłam – potwierdzam pyszne. Ja dałam 3 duże banany, wyszło wilgotne, orzechowe i mocno czekoladowe. Pycha 🩷

Nalesniczki
LILSON
7 miesięcy temu

Wygląda pysznie!😘