Murzynki i piernikiSłodkości

Wegańskie brownie bounty

Wegańskie brownie o smaku bounty to moje najnowsze ciacho na blogu, które z pewnością podbije Wasze serca! Musicie mi uwierzyć na słowo… Jeśli macie jednak ochotę na tradycyjne brownie to zachęcam do odwiedzenia mojego przepisu na brownie z truskawkami!

Wegańskie ciasto

To moje pierwsze wegańskie ciasto w tym roku i z pewnością nie ostatnie! Przygotowałam pyszne wegańskie brownie czekoladowe z dodatkiem kremu kokosowego na bazie kaszy jaglanej i wiórków kokosowych. Spód wyszedł zbity, zakalcowaty i mięsisty… Tak właśnie powinno smakować i wyglądać brownie. W moim przypadku to wegańskie brownie stanowiło bardziej spód do ciasta i piekłam je w tortownicy o średnicy 24 cm. Jeśli będziecie chcieli je przygotować bez kremu kokosowego i polewy to wystarczy je upiec w nieco mniejszej foremce żeby wyszło nieco wyższe (pamiętajcie, że brownie praktycznie nie rośnie w trakcie pieczenia, więc najlepiej je piec w małych foremkach).

Do przygotowania mojego wegańskiego brownie użyłam wysokiej jakości surowej czekolady ciemnej RAW 70% (na wagę)- BIO COCOA od polskiego producenta ekologicznych czekolad i produktów czekoladowych. Ta gorzka czekolada została wytworzona z surowych ziaren kakaowca, w której gorycz surowego ziarna przenika się z karmelową nutą nektaru z kwiatu palmy kokosowej. Tabliczka tej czekolady zaskakuje łagodnością, przy czym nie jest pozbawiona swojego intensywnego charakteru.

Jeżeli cenisz sobie zdrowe odżywianie i chcecie aktywnie dbać o środowisko naturalne to polecam słodycze zero waste, które są sprzedawane na wagę bez tzw. opakowań jednostkowych. W ofercie marki znajdziecie między innymi czekolady na wagę z ciekawymi dodatkami, suszone owoce i orzechy oblewane czekoladą różnego typu oraz kuwertury. Ich cały asortyment oferowany jest w dowolnej gramaturze i pakowany w biokompostowalne opakowania.

Co więcej produkty sygnowane marką OctoChocolatecertyfikowane ekologicznie, bezglutenowe, bezmleczne i słodzone wyłącznie cukrem kokosowym. Dlatego będą idealnym uzupełnieniem diety wegańskiej czy bezglutenowej.

W ofercie firmy znajdziecie między innymi:

  • surowa czekolada wytwarzana z nieprażonych ziaren kakaowca,
  • czekolada z dodatkiem orzechów laskowych, pistacji czy migdałów,
  • suszone owoce w czekoladzie deserowej, kremowej lub białej (np. śliwki, figi, morele i jagody goji),
  • orzechy w polewie czekoladowej (np. orzechy brazylijskie, macadamia czy pecan),
  • kuwertura czekolady białej, ciemnej, migdałowej czy kokosowej.

PS. Mam dla Was kod zniżkowy o wartości 15% rabatu na kategorię „ kupuj na wagę „ na hasło-   poprostupycha15 (będzie on aktywny do końca stycznia).

Przepis na: Wegańskie brownie bounty

Składniki:

Brownie:

  • 4 płaskie łyżki oleju kokosowego
  • 150 g surowej czekolady ciemnej RAW 70% (na wagę) – BIO COCOA
  • 1 szklanka aquafaby (z około 1,5 puszki słoika ciecierzycy)
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki mąki np. orkiszowej lub pszennej
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Krem kokosowy:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki ksylitolu (do smaku)

Polewa czekoladowa:


Jak zrobić wegańskie brownie czekoladowe?

wegańskie ciasto
Krok 1 

W mniejszym garnku rozpuszczamy na bardzo małym ogniu pokruszoną czekoladę (150g) z olejem kokosowym (4 płaskie łyżki). Mieszamy do momentu roztopienia czekolady i powstania jednolitej masy. Odstawiamy do przestygnięcia.  


wegańskie ciasto
Krok 2 

Dwie puszki ciecierzycy wyciągamy z lodówki.

Do miski wlej aquafabę (1 szklankę) z puszki ciecierzycy (ja użyłam 1,5 puszki). Ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera. Dodajemy stopniowo po jednej łyżce ksylitolu (najlepiej go zblendować wcześniej na puder). Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana.

Do osobnej miski wsypujemy mąkę orkiszową (1 i 1/3 szklanki, można użyć np. pszenną), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), kakao (1/3 szklanki), a także opcjonalnie cukier wanilinowy (1 łyżka). Wlewamy przestygniętą czekoladę i delikatnie mieszamy z suchymi składnikami za pomocą łyżki do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy ubitą aquafabę i ponownie mieszamy, bardzo delikatnie aż składniki się połączą. 


wegańskie ciasto
Krok 3

Przygotowane ciasto przekładamy do keksówki czy do tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni. Pieczemy przez 20-23 minut (góra-dół, bez termoobiegu). Od razu uprzedzam, że wyjdzie Wam ono dosyć niskie. Brownie powinno być nieco niedopieczone, zbite i zakalcowate. Dopiero po całkowitym przestygnięciu powinno nabrać odpowiedniej konsystencji do krojenia.  


ciasto czekoladowe
Krok4 

Kaszę jaglaną (1/2 szklanki suchej kaszy) wsypujemy na sitko i porządnie płuczemy pod zimną wodą. Wsypujemy do garnka. Wlewamy wodę (1,5 szklanki) i mleko kokosowe (1 szklanka). Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając przez 11-13 minut. W tym czasie warto zaglądać do kaszy i mieszać żeby się nie przypaliła gdy wchłonie całą wodę (ewentualnie dolewamy odrobinę więcej wody). Ugotowaną kaszę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a po tym czasie blendujemy na gładką masę. Wsypujemy wiórki kokosowe (1/2 szklanki). Dosładzamy do smaku – dajemy miód (2 łyżki) i ksylitol (3-4 łyżki). Jednak jeśli chcecie możecie dodać więcej ksylitolu lub opcjonalnie dodać kilka kostek białej czekolady czy odżywkę białkową o smaku białej czekolady.


ciasto czekoladowe
Krok 5 

Przestygniętą masę kokosową nakładamy na zimne brownie. Wyrównujemy i odstawiamy, aby kasza całkiem przestygła.


polewa czekoladowa
Krok 6

W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę gorzką (80g) wraz z olejem kokosowym (1 płaska łyżka) do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.

Wierzch ciasta oblewamy polewą czekoladową i opcjonalnie dekorujemy odrobiną wiórków kokosowych.


brownie czekoladowe

Wegańskie brownie czekoladowe

Wegańskie brownie

Wegańskie brownie

Wegańskie brownie

Wegańskie brownie

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button