Moja marynata do kurczaka jest bardzo uniwersalna. Dzięki niej mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i pyszne w smaku. Miodowo-musztardowa marynata pasuje do kurczaka idealnie!
Marynata do udek z kurczaka
Domowa marynata do kurczaka jest ekpresowa do przygotowania. Wystarczą dwie minuty i gotowe. Pamiętaj, że mięso wychodzi najsmaczniejsze gdy je potrzymamy w marynacie przynajmniej przez kilka godzin w lodówce.
Ta smaczna i uniwersalna marynata do udek jest bardzo prosta do przygotowania. Składa się z kilku tanich i ogólnodostępnych składników. Ja do niej zazwyczaj używam płynnego miodu np. nektarowego i musztardy miodowej, stołowej lub dijon. Do tego oliwa z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym), przyprawa do mięs, papryka słodka i curry… Super połączenie smakowe.
Zamarynowane mięso można usmażyć na patelni czy upiec w piekarniku. Równie dobrze można je przygotować na grillu. Jeśli szukasz podobnego przepisu to wypróbuj mojej marynaty do karkówki. Taka karkówka z grilla smakuje naprawdę obłędnie.
Do tego zamarynowanego mięsa super będzie pasować surówka z młodej kapusty czy sałatka do grilla.
Przepis na: Marynata do kurczaka
Składniki:
- 800 g filetów z piersi z kurczaka (lub udek, skrzydełek)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy miodowej lub stołowej
- 2 płaskie łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs lub kurczaka
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta curry
- szczypta soli i pieprzu
Zobacz również:
Marynata do kurczaka – przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Pokrojone w większe plastry piersi z kurczaka wkładamy do szczelnego pojemnika. Zalewamy przygotowaną marynatą i mięso dokładnie nią nacieramy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowane w taki sposób mięso z kurczaka można usmażyć na patelni (np. z nieprzywierającą powłoką, wtedy nie trzeba dodawać zbytnio dodatkowego tłuszczu podczas smażenia) czy upiec w piekarniku (około 20 minut w temp. 180 stopni). Równie dobrze można przygotować mięso na grillu.
Jeżeli tylko potrzebujesz podobnego przepisu to wypróbuj mojej marynaty do karkówki. Taka zamarynowana karkówka z grilla smakuje naprawdę obłędnie. Wychodzi soczysta i wyrazista w smaku.
Komentarze
Mięso na grilla jak usmażyć we foli aluminiowej czy inaczej?
Nie smaży się w folii aluminiowej, ale na tackach do grilla… Przynajmniej ja inaczej nie robiłam 🙂