Marynata do kurczaka

4.6/5 (100 ocen)
Marynata do kurczaka przepis

Moja marynata do kurczaka jest bardzo uniwersalna. Dzięki niej mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i pyszne w smaku. Miodowo-musztardowa marynata pasuje do kurczaka idealnie!

Marynata do udek z kurczaka

Domowa marynata do kurczaka jest ekpresowa do przygotowania. Wystarczą dwie minuty i gotowe. Pamiętaj, że mięso wychodzi najsmaczniejsze gdy je potrzymamy w marynacie przynajmniej przez kilka godzin w lodówce.

Ta smaczna i uniwersalna marynata do udek jest bardzo prosta do przygotowania. Składa się z kilku tanich i ogólnodostępnych składników. Ja do niej zazwyczaj używam płynnego miodu np. nektarowego i musztardy miodowej, stołowej lub dijon. Do tego oliwa z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym), przyprawa do mięs, papryka słodka i curry… Super połączenie smakowe.

Zamarynowane mięso można usmażyć na patelni czy upiec w piekarniku. Równie dobrze można je przygotować na grillu. Jeśli szukasz podobnego przepisu to wypróbuj mojej marynaty do karkówki. Taka karkówka z grilla smakuje naprawdę obłędnie.

Do tego zamarynowanego mięsa super będzie pasować surówka z młodej kapusty czy sałatka do grilla.

Przepis na: Marynata do kurczaka

Składniki:

  • 800 g filetów z piersi z kurczaka (lub udek, skrzydełek)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki musztardy miodowej lub stołowej
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs lub kurczaka
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta curry
  • szczypta soli i pieprzu
Wyślij emailem

Marynata do kurczaka – przepis krok po kroku


Krok 1

przyprawa do mięs

Do miseczki dodajemy 3 łyżki musztardy miodowej lub stołowej, 2 płaskie łyżki miodu, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs lub kurczaka (świetna jest przyprawa do kurczaka po prowansalsku, można ją kupić w większych sklepach), 1/3 łyżeczki papryki słodkiej, a także szczyptę curry, soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. 


Krok 2

przyprawa do mięs

Tą marynatę możecie użyć do udek, pałek z kurczaka czy filetów z piersi kurczaka. Ja miałam 3 pojedyncze piersi z kurczaka o wadze około 800 g.

Pokrojone w większe plastry piersi z kurczaka wkładamy do szczelnego pojemnika. Zalewamy przygotowaną marynatą i mięso dokładnie nią nacieramy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zamarynowane w taki sposób mięso z kurczaka można usmażyć na patelni (np. z nieprzywierającą powłoką, wtedy nie trzeba dodawać zbytnio dodatkowego tłuszczu podczas smażenia) czy upiec w piekarniku (około 20 minut w temp. 180 stopni). Równie dobrze można przygotować mięso na grillu.

Jeżeli tylko potrzebujesz podobnego przepisu to wypróbuj mojej marynaty do karkówki. Taka zamarynowana karkówka z grilla smakuje naprawdę obłędnie. Wychodzi soczysta i wyrazista w smaku. 


marynata do pierś z kurczaka na grilla

Marynata do kurczaka

marynata do skrzydełek na grilla

najlepsza marynata do kurczaka

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 100

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Marynata do udek z kurczaka

Pragniesz, aby Twoje mięso było soczyste, pełne smaku i aromatu? Przychodzę Ci z pomocą! Domowa marynata do udek z kurczaka jest ekspresowa i bardzo łatwa do przygotowania. Wystarczy tylko kilka tanich i ogólnodostępnych składników. Marynata do piersi z kurczaka sprawia, że mięso wychodzi bardzo soczyste. Można zamarynować nią udka, pałki, filety czy nawet skrzydełka z kurczaka. To taki prosty patent na przepyszne mięso, od którego ciężko się oderwać.

Marynata do kurczaka z piekarnika

Marynata do kurczaka z piekarnika o lekkim, miodowym posmaku to tak naprawdę wymieszanie dosłownie kilku składników w miseczce. Następnie należy natrzeć nią mięso np. w szczelnie zamykanym pojemniku i schować do lodówki, najlepiej na całą noc. Marynata do kurczaka z grilla sprawia, że mięso po usmażeniu nie wychodzi suche i twarde, bez smaku. Wręcz przeciwnie. Pamiętaj tylko, że podczas grillowania ważne jest kontrolowanie ognia, ponieważ gdy jest zbyt duża temperatura to po prostu spalimy mięso w ekspresowym tempie i żadna marynata do piersi z kurczaka tu nie pomoże.

Prosta marynata do kurczaka

Ta prosta marynata do kurczaka z pewnością Ci przypadnie do gustu. Jestem o tym przekonana. To najlepsza marynata do kurczaka jaka tylko może być. Jeśli tylko szukasz podobnego przepisu to wypróbuj mojej marynaty do karkówki. Wypróbuj także moje udka pieczone lub udka pieczone w sosie z powidłami śliwkowymi.

RozwińZwiń