Dla fanów kurczaka – wersja w pysznym pieczarkowym sosie. Bardzo pasuje z młodymi ziemniaczkami, koperkiem + surówka z kapusty pekińskiej…
Przepis na: Kurczak w sosie pieczarkowym
Łącznie: 35 min
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
- szczypta przyprawy do kurczaka
- szczypta oregano
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Krok 1
Na oliwie podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki, smażymy na małym ogniu aż się skurczą. Kurczaka kroimy w większe kawałki, przekładamy na patelnię. Smażymy kilka minut, następnie wlewamy śmietanę wymieszaną z wodą, przyprawiamy, smażymy jeszcze przynajmniej 10 minut. Smacznego!