Kurczak w sosie pieczarkowym

4.7/5 (93 ocen)
Masz ochotę na szybki, domowy obiad bez zbędnego kombinowania? Kurczak w sosie pieczarkowym to klasyk, który zawsze jest dobrym pomysłem na obiad. Niezależnie od tego, czy podasz je z makaronem, ryżem, kaszą, czy ziemniakami to zawsze świetnie smakuje.

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

kurczak w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie pieczarkowym to naprawdę szybki i pyszny pomysł na obiad. Bardzo często go przygotowuję! Delikatny, kremowy sos w połączeniu z soczystym mięsem i pieczarkami to połączenie doskonałe.

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym można podać z makaronem, ryżem czy kaszą. Równie dobrze będzie smakować z pieczonymi ziemniakami czy kopytkami. Ja lubię makaron w sosie pieczarkowym, niezależnie czy to tagliatelle, spaghetti czy penne. Jestem pewna, że posmakuje Ci to danie i będziesz robić je bardzo często!

Makaron w sosie pieczarkowym

Jeśli szukasz podobnych pomysłów na szybki obiad z kurczakiem w roli głównej to koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Kurczak w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g pieczarek lub kurek
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanego koperku lub natki pietruszki
Wyślij emailem

Kurczak w sosie pieczarkowym przepis krok po kroku:


Krok 1

Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w małą kostkę (około 700 g). Przekładamy do miski.

Do miseczki dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (2 większe sztuki), 1/3 płaskiej łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy do kurczaka i 2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek. Do mięsa wlewamy marynatę i nacieramy nią mięso. Od razu można smażyć mięso, ale ja zazwyczaj odstawiam na minimum godzinę, a czasem nawet na całą noc do lodówki.


Krok 2

Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej (1 lub 2 łyżki). Mięso smażymy na patelni przez około 2 minuty na dużym ogniu, co chwilkę mieszając.


Krok 3

Po tym czasie dodajemy pokrojone pieczarki (150 g) i smażymy przez 3 minuty. Co chwilę mieszamy.

Wlewamy bulion (około 150 ml) oraz śmietankę (150 ml, ja użyłam śmietanki 30%, ale możesz użyć gęstą śmietanę 18%) wymieszaną w kubku z mąką pszenną (1 płaska łyżka). Gotujemy na małym ogniu przez maksymalnie 5 minut.


Krok 4

Po chwili sos powinien zrobić się kremowy i aksamitny. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki (1 łyżeczka).

Kurczak w sosie pieczarkowym gotowy! Można go podawać zarówno z ugotowanym makaronem (u mnie penne), kaszą, ryżem, kopytkami czy pieczonymi ziemniaczkami (klik >>). Smacznego!

Potrzebujesz wykonać bezmięsną wersję tego dania? W takim razie wypróbuj mój przepis na makaron z pieczarkami w lekkim sosie śmietanowym.

Szukasz innych pomysłów na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>


kurczak w sosie pieczarkowym

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 93

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
8 miesięcy temu

Bardzo smaczne, aromatyczne danie,łatwe w wykonaniu I nie zajmuje duzo czasu w przgotowaniu potrawy. Drugi raz gotuje w przeciagu krotkiego czasu. Dziekuje za przepis.

Natalia
Natalia
1 rok temu

Naprawdę bardzo dobry przepis, ale ja dałam trochę więcej mąki żeby sos zgęstniał. Podawany z ziemniakami również bardzo dobry!!!

Aneta
Aneta
2 lat temu

Wyszło przepyszne 🥰

Makaron w sosie pieczarkowym

Prosty makaron w sosie pieczarkowym jest naprawdę genialny w smaku! Jak dla mnie to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad.