
Kurczak curry to świetna propozycja na obiad w nieco pikantnej postaci. Smakuje genialnie! Kurczak curry przygotowałam w mojej ulubionej wersji czyli z kolorowymi paprykami, mlekiem kokosowym, świeżym imbirem, papryczką chili, a także pastą curry. To naprawdę sycący i prosty do przygotowania obiad, który z pewnością przypadnie Ci do gustu! Pamiętaj, że warto stopniowo dodawać drobno posiekaną papryczkę chili czy paprykę ostrą w proszku, ponieważ bardzo łatwo przedobrzyć i sprawić, że kurczak curry wyjdzie zbyt ostry. Moim zdaniem świetnym dodatkiem do curry jest świeża kolendra, a także drobno posiekane orzeszki ziemne.
Kurczak curry najlepiej smakuje w połączeniu z chlebkami naan, które przygotowujemy na bazie drożdży i smażymy na nieprzywierającej patelni. Są one pysznym i sycącym dodatkiem do sosu curry. A do tego jakim prostym do przygotowania… Koniecznie wypróbujcie curry w połączeniu z tymi chlebkami naan!
Przepis na: Kurczak curry
Łącznie: 40 min
Składniki:
- 800 g piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- świeży imbir ok. 4 cm
- 1/2 limonki
- 3-4 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chili (w zależności jaką ostrość chcecie uzyskać)
- 1/2 płaskiej łyżeczki papryki czerwonej słodkiej (w proszku)
- 1 papryka czerwona, zielona i żółta (lub po prostu 3 czerwone)
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 płaska łyżka pasty curry (np. żółtej)
- 300 ml mleczka kokosowego
- 1 płaska łyżeczka curry
- świeża kolendra
Dodatkowo:
- chlebki Naan (przepis tu)
- opcjonalnie odrobina orzeszków ziemnych i łyżka śmietany
Jak zrobić curry z kurczakiem?
Wykonanie
Kurczaka kroimy na małe kawałki. Do miski dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, sok z 1/2 limonki, skórkę z limonki, przyprawę do kurczaka, bardzo drobno posiekaną papryczkę chili oraz 2 łyżki oleju – blendujemy przez chwilkę. Tą marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy na minimum 20 minut, a najlepiej na całą noc w zamykanym pudełku. Na większą, rozgrzaną patelnię nalewamy olej. Następnie nakładamy pokrojone trzy papryki, podsmażamy. Dodajemy kurczaka wraz z całą marynatą. Smażymy pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień. Dodajemy curry, mleko kokosowe, śmietankę, pastę curry i dusimy pod przykryciem przez 10 minut, co chwilkę mieszając. Pod sam koniec dodajemy drobno posiekaną kolendrę.
Kurczak curry podajemy z chlebkami naan i opcjonalnie łyżką śmietany, a także z podprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.