Kurczak curry to świetna propozycja na obiad w nieco pikantnej postaci. Smakuje genialnie! Kurczak curry przygotowałam w mojej ulubionej wersji czyli z kolorowymi paprykami, mlekiem kokosowym, świeżym imbirem, papryczką chili, a także pastą curry. To naprawdę sycący i prosty do przygotowania obiad, który z pewnością przypadnie Ci do gustu! Pamiętaj, że warto stopniowo dodawać drobno posiekaną papryczkę chili czy paprykę ostrą w proszku, ponieważ bardzo łatwo przedobrzyć i sprawić, że kurczak curry wyjdzie zbyt ostry. Moim zdaniem świetnym dodatkiem do curry jest świeża kolendra, a także drobno posiekane orzeszki ziemne.
Kurczak w sosie curry
Kurczak w sosie curry najlepiej smakuje w połączeniu z chlebkami naan, które przygotowujemy na bazie drożdży i smażymy na nieprzywierającej patelni. Są one pysznym i sycącym dodatkiem do sosu curry. A do tego jakim prostym do przygotowania… Koniecznie wypróbujcie curry w połączeniu z tymi chlebkami naan!
Przepis na: Kurczak curry
Składniki:
- 800 g piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2-3 łyżki oleju
- 1/2 limonki
- świeży imbir ok. 4 cm
- mała garść świeżej kolendry
- 1/2 papryczki chili (w zależności jaką ostrość chcecie uzyskać)
- 1/2 płaskiej łyżeczki papryki czerwonej słodkiej (w proszku)
- 1 papryka czerwona, zielona i żółta (lub po prostu 3 czerwone)
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 płaska łyżka pasty curry (np. żółtej)
- 300 ml mleczka kokosowego
- 3/4 płaskiej łyżeczki curry
- świeża kolendra
Dodatkowo:
- chlebki Naan (przepis tu)
- opcjonalnie odrobina orzeszków ziemnych i łyżka śmietany
Zobacz również:
Jak zrobić curry z kurczakiem?
Wykonanie
Krok 1
Filety z piersi kurczaka kroimy w kostkę (około 800 g) i wkładamy do miski. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki) i przyprawę do kurczaka (1/2 łyżeczki).
Krok 2
Do małej miseczki olej (2-3 łyżki), sok z limonki (z około 1/2 mniejszej sztuki), starty na tarce świeży imbir (około 4 cm kawałek), garść kolendry, posiekaną papryczkę chili (1/2 małej sztuki) i paprykę słodką (1/2 łyżeczki).
Krok 3
Całość blendujemy przez kilka sekund.
Krok 4
Nacieramy tą marynatą kurczaka i odstawiamy na przynajmniej 30 minut (można nawet zostawić na całą noc, aby mięso przesiąkło przyprawami).
Krok 5
Papryki kroimy w kostkę.
Krok 6
W głębszej patelni, na małej ilości oleju podsmażamy kolorowe papryki. Po kilku minutach dodajemy zamarynowane mięso i smażymy na średnim ogniu aż kurczak nie będzie surowy.
Krok 7
Wlewamy śmietankę kremówkę 30% (lub śmietanę 18%, około 250 ml) i mleczko kokosowe (około 300 ml). Dodajemy także pastę curry (ja użyłam żółtej, około 1 łyżki, ale jeśli lubicie pikantniejsze smaki to można dodać więcej) i przyprawę curry (około 3/4 płaskiej łyżeczki). Mieszamy i gotujemy przez około 4-5 minut. Doprawiamy opcjonalnie solą i pieprzem.
Krok 8
Wierzch posypujemy odrobiną posiekanej kolendry.
Kurczak curry podajemy z chlebkami naan i opcjonalnie łyżką śmietany, a także z podprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.
Komentarze