Makaron w sosie kurkowym to pomysł na szybki, sycący obiad. Do tego soczysty kurczak (chociaż oczywiście można zastąpić go indykiem)… To są totalnie moje smaki!
Kremowy sos kurkowy wzbogaciłam wyrazistym w smaku włoskim parmezanem oraz świeżą natką pietruszki. Moim zdaniem w takim wydaniu to danie smakuje jak w naprawdę dobrej restauracji!
Jestem bardzo ciekawa Waszej opinii! Jeśli je wypróbujesz to koniecznie podziel się opinią w komentarzu.
Polecam także mój niezawodny sos kurkowy – pasuje on do wielu mięs smażonych czy pieczonych.
Przepis na: Makaron w sosie kurkowym
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- większa szczypta pieprzu
- większa szczypta przyprawy do kurczaka
- 250 g kurek
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 ml wody lub bulionu
- 1 nieco czubata łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki parmezanu
- 250-300 g makaronu np. tagliatelle, penne
Zobacz również:
Makaron z kurkami – przepis krok po kroku:
Krok 1
Z tego przepisu wychodzą 4 porcje.
Piersi z kurczaka (600 g) kroimy w kostkę i przekładamy go do miseczki. Posypujemy solą (1/3 płaskiej łyżeczki), pieprzem (większa szczypta) i przyprawą do kurczaka (większa szczypta). Dodajemy także przeciśnięty przez praskę większy ząbek czosnku i całość mieszamy.
Krok 2
Krok 3
Mieszamy cały czas. Mięso po około 3-4 minutach smażenia na średnim ogniu powinno już nie być surowe w środku.
Krok 4
Krok 5
Nie polecam za długo gotować sosu, ponieważ z biegiem czasu kurczak zrobi się twardy, a chodzi nam o to, żeby był delikatny i soczysty.
Krok 6
Po chwili sos powinien nieco zgęstnieć.
Jeśli chcecie uzyskać bardziej wyrazisty smak sosu to polecam do niego dodać 2-3 łyżki startego sera np. parmezan.
Krok 7
Gotujemy ulubiony makaron zgodnie z zaleceniami producenta. Moim zdaniem najlepiej pasuje pappardelle (w lidlu można kupić taki świeży makaron z lodówki), ale równie dobrze możesz użyć tagliatelle, penne lub inny. Gorący, odcedzony makaron nakładamy na talerze. Polewamy przygotowanym sosem kurkowym. Smacznego!
Dania z grzybami
Zostało Ci więcej kurek i nie wiesz do czego je wykorzystać? Polecam pyszny sos kurkowy, który pasuje do dań zarówno smażonych jak i pieczonych. Możesz je także dodać do wytrawnej tarty z kurczakiem czy makaronu z grzybami w sosie śmietanowym. Zachęcam także do odwiedzenia mojej zakładki – DANIA Z GRZYBAMI.
Komentarze
Zrobiłam wczoraj to Pani danie i wyszło obłędne. Cała rodzinka się zajadała. 🙂 dziękuję za przepis i życzę dalszych owocnych, kulinarnych podbojów.
Bardzo dziękuję za komentarz i życzenia! ❤️ Cieszę się, że rodzince posmakowało! 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Ten sos jest rewelacyjny!!! ❤️ Będę robić regularnie, póki można kupić kurki!!! ❤️
Bardzo się cieszę, że posmakował! 🙂