CiasteczkaSłodkości

Pierniczki miękkie i pulchniutkie

Bez jakiego smaku czy zapachu nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia? Ja od razu bym powiedziała – bez przyprawy do piernika! Dla mnie to obowiązkowy element wigilijnych wypieków. Tym razem przygotowałam dla Was przepyszne pierniczki miękkie i pulchniutkie, od których ciężko się oderwać.

Te miękkie pierniczki są gotowe do jedzenia już zaraz po ich upieczeniu. Nie należą do takich pierniczków, które na początku są twarde, a dopiero po kilku dniach miękną… Z pewnością zakochacie się w nich od pierwszego kęsa! Użyłam do nich przyprawy do pierniczków KAMIS. Ta mieszanka jest bardzo aromatyczna i ma bardzo dobry skład. Przyprawy KAMIS są bez wątpienia idealnym dopełnieniem wielu różnorodnych dań. Pozwalają na uzyskanie niepowtarzalnego smaku i aromatu potraw czy wypieków.

Oczywiście po ich upieczeniu polecam je przełożyć do szczelnego pojemnika (można do tego pojemnika włożyć plasterek jabłka czy pomarańczy). Ja udekorowałam moje pierniczki polewą czekoladową, ale równie dobrze możecie je oblać lukrem lub nie dekorować niczym. Już same w sobie są bardzo smaczne.

Jeśli szukasz innego przepisu na pierniczki np. z nadzieniem to koniecznie wypróbuj moje pierniczki świąteczne.

Przepis na: Pierniczki miękkie i pulchniutkie

  Łącznie: 40 min

 Liczba porcji: 30-35 sztuk

Składniki :

Ciasto:

  • 340 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 czubata łyżka masła
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierniczków KAMIS
  • 2 łyżeczki kakao

Polewa czekoladowa:

  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Miękkie pierniczki – przepis krok po kroku:

Krok 1

Do miski dodajemy po kolei wszystkie składniki: mąkę pszenną (330g), jajko (1 duża sztuka rozmiar L), miód (1/2 szklanki), cukier puder (1/2 szklanki), masło (1 czubata łyżka), przyprawę do pierniczków (2 płaskie łyżeczki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), kakao (2 łyżeczki) i wodę (3 łyżki). Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie jednak troszkę lepkie (konsystencja ciasta zależy w dużej mierze od miodu, im bardziej płynny, tym troszkę mniej wody wchodzi w ciasto, a trzeba dosypać np. łyżkę mąki).

Jeśli chodzi o rozwałkowywanie ciasta to blat najlepiej podsypać sobie nieco mąką lub ciasto przełożyć pomiędzy dwa arkusze papieru i wtedy rozwałkować do wysokości około 5-7 mm (będzie ono nieco klejące i papier do pieczenia ułatwi rozwałkowanie). Za pomocą foremek wycinamy gwiazdki (ale mogą też być inne kształty).

Pierniczki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15 min. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Śmietankę wlewamy do malutkiego garnuszka i dodajemy posiekaną czekoladę. Podgrzewamy na minimalnym ogniu i cały czas mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Równie dobrze można posiekaną czekoladę wraz ze śmietanką podgrzać w w miseczce w mikrofalówce. Gotową polewę odkładamy do lekkiego przestygnięcia. Przekładamy ją do miseczki.

Upieczone i przestygnięte pierniczki moczymy z jednej strony w polewie czekoladowej. Smacznego!


Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 69

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button