Bez jakiego smaku czy zapachu nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia? Ja od razu bym powiedziała – bez przyprawy do piernika! Dla mnie to obowiązkowy element wigilijnych wypieków. Tym razem przygotowałam dla Was przepyszne pierniczki miękkie i pulchniutkie, od których ciężko się oderwać.
Te miękkie pierniczki są gotowe do jedzenia już zaraz po ich upieczeniu. Nie należą do takich pierniczków, które na początku są twarde, a dopiero po kilku dniach miękną… Z pewnością zakochacie się w nich od pierwszego kęsa! Użyłam do nich przyprawy do pierniczków KAMIS. Ta mieszanka jest bardzo aromatyczna i ma bardzo dobry skład. Przyprawy KAMIS są bez wątpienia idealnym dopełnieniem wielu różnorodnych dań. Pozwalają na uzyskanie niepowtarzalnego smaku i aromatu potraw czy wypieków.
Oczywiście po ich upieczeniu polecam je przełożyć do szczelnego pojemnika (można do tego pojemnika włożyć plasterek jabłka czy pomarańczy). Ja udekorowałam moje pierniczki polewą czekoladową, ale równie dobrze możecie je oblać lukrem lub nie dekorować niczym. Już same w sobie są bardzo smaczne.
Jeśli szukasz innego przepisu na pierniczki np. z nadzieniem to koniecznie wypróbuj moje pierniczki świąteczne.
Przepis na: Pierniczki miękkie i pulchniutkie
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 czubata łyżka masła
- 3 łyżki wody
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do pierniczków KAMIS lub przyprawa do piernika
- 2 łyżeczki kakao
Polewa czekoladowa:
- 50 ml śmietanki kremówki
- 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Zobacz również:
Miękkie pierniczki – przepis krok po kroku
Krok 1
Do miski dodajemy po kolei wszystkie składniki: mąkę pszenną (400 g), jajko (1 duża sztuka rozmiar L), miód (1/2 szklanki), cukier puder (1/2 szklanki), masło (1 czubata łyżka), przyprawę do pierniczków lub do piernika (2 płaskie łyżeczki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), kakao (2 łyżeczki) i wodę (3 łyżki). Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie jednak troszkę lepkie (konsystencja ciasta zależy w dużej mierze od miodu, im bardziej płynny, tym troszkę mniej wody wchodzi w ciasto, a trzeba dosypać np. łyżkę mąki). Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jeśli chodzi o rozwałkowywanie ciasta to blat najlepiej podsypać sobie nieco mąką lub ciasto przełożyć pomiędzy dwa arkusze papieru i wtedy rozwałkować do wysokości około 7 mm – 1 cm (będzie ono nieco klejące i papier do pieczenia ułatwi rozwałkowanie). Za pomocą foremek wycinamy gwiazdki (ale mogą też być inne kształty).
Pierniczki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15 min. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Śmietankę wlewamy do malutkiego garnuszka i dodajemy posiekaną czekoladę. Podgrzewamy na minimalnym ogniu i cały czas mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Równie dobrze można posiekaną czekoladę wraz ze śmietanką podgrzać w w miseczce w mikrofalówce. Gotową polewę odkładamy do lekkiego przestygnięcia. Przekładamy ją do miseczki.
Upieczone i przestygnięte pierniczki moczymy z jednej strony w polewie czekoladowej. Smacznego!
Komentarze
Czy ciasto może leżeć w lodówce dłużej? Np do następnego dnia?
Może spokojnie poleżeć 🙂
Wyszły przepyszne, robiłam z synkiem, przepis łatwy i mój 6 latek świetnie sobie z nim poradził 😍 Dziękujemy, zapisujemy na kolejny rok 😍
Super, ciesze się 🙂
Pierniczki wyszły miękkie, ale tylko do ostygnięcia. Kiedy ostygły, zrobiły się twarde 🙁
Piekłam je w ok. 170 stopniach przez 10 minut…
Tez tak malam ale wlozylam obierki z jablka i mandarynke obrana do pojemnika z pierniczkami i juz na drugi dzien byly mieciutkiei pyszne
Ale chyba też były bardzo cienko rozwałkowane, widać to po zdjęciu upieczonych pierniczków. Im cieńsze, tym będą niestety twardsze.
PS. Zawsze można je włożyć do zamykanego pojemnika i włożyć kawałek jabłka. Powinny zmięknąć 🙂
Pierniczki pyszne ale niestety twarde. Do świąt jeszcze 2 tyg mam nadzieję, że jeszcze zmiękną. Szkoda byłoby wyrzucić bo naprawdę są bardzo smaczne
Może zostały zbyt cienko rozwałkowane lub za długo pieczone… Ciężko powiedzieć 🙁
Dzień dobry 🙂 jak długo takie pierniki są do zjedzenia? Pozdrawiam
U mnie najdłużej były 2 tygodnie, ale pewnie by wytrzymały i dłużej 🙂
Tylko mówimy oczywiście o takim dłuższym czasie bez polewy. Z polewą do 5-6 max.
Przepis jest super! Od dawna takiego szukałam. Gorąco polecam:))
Super, bardzo się cieszę 🙂
Czy może być poprostu przyprawa do piernika ?
Tak, może być 🙂
robiłam po raz pierwszy pierniczki w swoim życiu. wybrałam ten przepis ze względu na mniejszą ilość (mniejsza ilość do wyrzucenia w razie co) a tu boom – wyszło mi ponad 60 🥹. ale wyszły miękkie i smaczne!
Jak to mówią dobrego nigdy nie za wiele 😅 Cieszę się, że posmakowały! 🙂
Witam piekłam właśnie pierniczki miękkie po upieczeniu ale ranty później twarde się robią czy zmiękną pozdrawiam 😄 ogólnie pyszne są mąż mówi że wystaw tylko dobry komentarz 🤣🤣 pozdrawiam 😄
Czyli mogły być za długo pieczone. Delikatnie powinny zmięknąć, ale też ciężko mi to ocenić nie widząc stopnia ich twardości 🙂
Pewnie tak stopniowo zmiejszalam czas i niektóre są miękkie
Dosypując dużej ilości mąki można sprawić, ze te pierniczki będą twarde. Jak sama nazwa – pierniczki miękkie – ciasto jest luźniejsze niż tradycyjne,ale jeśli prawidłowo przygotowane to nie ma potrzeby dosypywania dużej ilości mąki. Trzeba rozwałkowywać pomiędzy dwoma arkuszami schłodzone ciasto 🙂
340g mąki ile to na szklanki?
Szklanka mąki do około 150-160 g, więc lekko ponad 2 szklanki 🙂
Pierniczki wyszły pyszne ! Od razu miękkie po upieczeniu, polecam !
Bardzo mi miło to czytać 🙂
Bardzo się cieszę, że posmakowały! 😍
Super przepis, bardzo smaczne 🙂
Dzięki 🙂
Niestety ciasto wyszło bardzo lepiące, w ogóle nie dało się rozwałkować. Trzeba było dosypywać mąki co chwila, żeby wykroić pierniczki. Do tego wyszły twarde, czyli jak zwykłe pierniki. Ogólnie nie są złe, ale liczyłam na coś lepszego
Wyszły twarde właśnie przez dosypywanie mąki… Robiłam je kilkukrotnie i ciasto nie wychodzi lejące. Później faktycznie jest lepkie, więc najlpiej je rozwałkować przez dwa arkusze papieru tak jak pisałam w przepisie.
Ile takich porcji wychodzi z tych produktów?
30-35 szt. Pod tytułem na samej górze strony są podane ilości 🙂
Piekarnik nastawić na termoobieg czy grzanie góra dół?
Góra dół bez termoobiegu 🙂
A jaka to metoda na tak piękne udekorowanie polewą?
Po prostu moczyłam w czekoladzie i przechylałam pierniczki aby zszedł nadmiar polewy i wtedy taki wzorek się tworzy 🤗
Czy proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną? W jakich proporcjach?
Można zastąpić, ale trzeba dać mniej w proporcji 1:3
Jak długo można je przechować ?
W zamkniętym pojemniczku przez 1-2 tygodnie 🙂
Pyszne i szybkie pierniczki:) jednak pierwszą część piekłam 14min i już były bardzo spieczone. Drugą piekłam tylko 12 min i są idealne. Polecam 🙂
Cieszę się, że smakowały! 🙂 Czas pieczenia często zależy od piekarnika, np. u mnie dużo szybciej wypieki wychodzą, niż w piekarniku u moich rodziców 🙂