Bez jakiego smaku czy zapachu nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia? Ja od razu bym powiedziała – bez przyprawy do piernika! Dla mnie to obowiązkowy element wigilijnych wypieków. Tym razem przygotowałam dla Was przepyszne pierniczki miękkie i pulchniutkie, od których ciężko się oderwać.
Te miękkie pierniczki są gotowe do jedzenia już zaraz po ich upieczeniu. Nie należą do takich pierniczków, które na początku są twarde, a dopiero po kilku dniach miękną… Z pewnością zakochacie się w nich od pierwszego kęsa! Użyłam do nich przyprawy do pierniczków KAMIS. Ta mieszanka jest bardzo aromatyczna i ma bardzo dobry skład. Przyprawy KAMIS są bez wątpienia idealnym dopełnieniem wielu różnorodnych dań. Pozwalają na uzyskanie niepowtarzalnego smaku i aromatu potraw czy wypieków.
Oczywiście po ich upieczeniu polecam je przełożyć do szczelnego pojemnika (można do tego pojemnika włożyć plasterek jabłka czy pomarańczy). Ja udekorowałam moje pierniczki polewą czekoladową, ale równie dobrze możecie je oblać lukrem lub nie dekorować niczym. Już same w sobie są bardzo smaczne.
Jeśli szukasz innego przepisu na pierniczki np. z nadzieniem to koniecznie wypróbuj moje pierniczki świąteczne.
Przepis na: Pierniczki miękkie i pulchniutkie
Składniki:
Ciasto:
- 370 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 czubata łyżka masła
- 3 łyżki wody
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do pierniczków KAMIS
- 2 łyżeczki kakao
Polewa czekoladowa:
- 50 ml śmietanki kremówki
- 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Zobacz również:
Miękkie pierniczki – przepis krok po kroku
Krok 1
Jeśli chodzi o rozwałkowywanie ciasta to blat najlepiej podsypać sobie nieco mąką lub ciasto przełożyć pomiędzy dwa arkusze papieru i wtedy rozwałkować do wysokości około 5-7 mm (będzie ono nieco klejące i papier do pieczenia ułatwi rozwałkowanie). Za pomocą foremek wycinamy gwiazdki (ale mogą też być inne kształty).
Pierniczki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15 min. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Śmietankę wlewamy do malutkiego garnuszka i dodajemy posiekaną czekoladę. Podgrzewamy na minimalnym ogniu i cały czas mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Równie dobrze można posiekaną czekoladę wraz ze śmietanką podgrzać w w miseczce w mikrofalówce. Gotową polewę odkładamy do lekkiego przestygnięcia. Przekładamy ją do miseczki.
Upieczone i przestygnięte pierniczki moczymy z jednej strony w polewie czekoladowej. Smacznego!
Komentarze
Witam piekłam właśnie pierniczki miękkie po upieczeniu ale ranty później twarde się robią czy zmiękną pozdrawiam 😄 ogólnie pyszne są mąż mówi że wystaw tylko dobry komentarz 🤣🤣 pozdrawiam 😄
Czyli mogły być za długo pieczone. Delikatnie powinny zmięknąć, ale też ciężko mi to ocenić nie widząc stopnia ich twardości 🙂
Pewnie tak stopniowo zmiejszalam czas i niektóre są miękkie
Piekłam dziś pierniczki, niestety wyszły mi strasznie twarde a mąki tyle ile w przepisie. Nawet nie dałam do rozwałkowania
No to coś poszło źle… Raczej dostaję komentarze, że ciasto jest zbyt miękkie podczas rozwałkowywania, a nie na odwrót.
Ciasto wyszło bardzo miękkie i lepiące, czy tak powinno być? Ciężko je rozwałkować i wykroić kształt.
Ja dodałam dużo więcej mąki, bo nie dało się z tym ciastem pracować.
Dosypując dużej ilości mąki można sprawić, ze te pierniczki będą twarde. Jak sama nazwa – pierniczki miękkie – ciasto jest luźniejsze niż tradycyjne,ale jeśli prawidłowo przygotowane to nie ma potrzeby dosypywania dużej ilości mąki. Trzeba rozwałkowywać pomiędzy dwoma arkuszami schłodzone ciasto 🙂
Nalepiej je schłodzić w lodówce przed rozwałkowaniem. Z tego co pamiętam to moje też było nieco lepkie, ale najpierw posypałam blat mąką, a później bez problemu rozwałkowałam je pomiędzy dwoma arkuszami papieru 🙂
340g mąki ile to na szklanki?
Szklanka mąki do około 150-160 g, więc lekko ponad 2 szklanki 🙂
Pierniczki wyszły pyszne ! Od razu miękkie po upieczeniu, polecam !
Bardzo mi miło to czytać 🙂
Bardzo się cieszę, że posmakowały! 😍
Super przepis, bardzo smaczne 🙂
Dzięki 🙂
Niestety ciasto wyszło bardzo lepiące, w ogóle nie dało się rozwałkować. Trzeba było dosypywać mąki co chwila, żeby wykroić pierniczki. Do tego wyszły twarde, czyli jak zwykłe pierniki. Ogólnie nie są złe, ale liczyłam na coś lepszego
Wyszły twarde właśnie przez dosypywanie mąki… Robiłam je kilkukrotnie i ciasto nie wychodzi lejące. Później faktycznie jest lepkie, więc najlpiej je rozwałkować przez dwa arkusze papieru tak jak pisałam w przepisie.
Ile takich porcji wychodzi z tych produktów?
30-35 szt. Pod tytułem na samej górze strony są podane ilości 🙂
Piekarnik nastawić na termoobieg czy grzanie góra dół?
Góra dół bez termoobiegu 🙂
A jaka to metoda na tak piękne udekorowanie polewą?
Po prostu moczyłam w czekoladzie i przechylałam pierniczki aby zszedł nadmiar polewy i wtedy taki wzorek się tworzy 🤗
Czy proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną? W jakich proporcjach?
Można zastąpić, ale trzeba dać mniej w proporcji 1:3
Jak długo można je przechować ?
W zamkniętym pojemniczku przez 1-2 tygodnie 🙂
Pyszne i szybkie pierniczki:) jednak pierwszą część piekłam 14min i już były bardzo spieczone. Drugą piekłam tylko 12 min i są idealne. Polecam 🙂
Cieszę się, że smakowały! 🙂 Czas pieczenia często zależy od piekarnika, np. u mnie dużo szybciej wypieki wychodzą, niż w piekarniku u moich rodziców 🙂