Pierniczki miękkie i pulchniutkie

4.3/5 (368 ocen)

Ilość porcji

30-35

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

Bez jakiego smaku czy zapachu nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia? Ja od razu bym powiedziała – bez przyprawy do piernika! Dla mnie to obowiązkowy element wigilijnych wypieków. Tym razem przygotowałam dla Was przepyszne pierniczki miękkie i pulchniutkie, od których ciężko się oderwać.

Te miękkie pierniczki są gotowe do jedzenia już zaraz po ich upieczeniu. Nie należą do takich pierniczków, które na początku są twarde, a dopiero po kilku dniach miękną… Z pewnością zakochacie się w nich od pierwszego kęsa! Użyłam do nich przyprawy do pierniczków KAMIS. Ta mieszanka jest bardzo aromatyczna i ma bardzo dobry skład. Przyprawy KAMIS są bez wątpienia idealnym dopełnieniem wielu różnorodnych dań. Pozwalają na uzyskanie niepowtarzalnego smaku i aromatu potraw czy wypieków.

Oczywiście po ich upieczeniu polecam je przełożyć do szczelnego pojemnika (można do tego pojemnika włożyć plasterek jabłka czy pomarańczy). Ja udekorowałam moje pierniczki polewą czekoladową, ale równie dobrze możecie je oblać lukrem lub nie dekorować niczym. Już same w sobie są bardzo smaczne.

Jeśli szukasz innego przepisu na pierniczki np. z nadzieniem to koniecznie wypróbuj moje pierniczki świąteczne.

Przepis na: Pierniczki miękkie i pulchniutkie

Składniki:

Ciasto:

  • 370 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 czubata łyżka masła
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierniczków KAMIS
  • 2 łyżeczki kakao

Polewa czekoladowa:

  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Wyślij emailem

Miękkie pierniczki – przepis krok po kroku


Krok 1

Do miski dodajemy po kolei wszystkie składniki: mąkę pszenną (370g), jajko (1 duża sztuka rozmiar L), miód (1/2 szklanki), cukier puder (1/2 szklanki), masło (1 czubata łyżka), przyprawę do pierniczków (2 płaskie łyżeczki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), kakao (2 łyżeczki) i wodę (3 łyżki). Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie jednak troszkę lepkie (konsystencja ciasta zależy w dużej mierze od miodu, im bardziej płynny, tym troszkę mniej wody wchodzi w ciasto, a trzeba dosypać np. łyżkę mąki). Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Jeśli chodzi o rozwałkowywanie ciasta to blat najlepiej podsypać sobie nieco mąką lub ciasto przełożyć pomiędzy dwa arkusze papieru i wtedy rozwałkować do wysokości około 5-7 mm (będzie ono nieco klejące i papier do pieczenia ułatwi rozwałkowanie). Za pomocą foremek wycinamy gwiazdki (ale mogą też być inne kształty).

Pierniczki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15 min. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Śmietankę wlewamy do malutkiego garnuszka i dodajemy posiekaną czekoladę. Podgrzewamy na minimalnym ogniu i cały czas mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Równie dobrze można posiekaną czekoladę wraz ze śmietanką podgrzać w w miseczce w mikrofalówce. Gotową polewę odkładamy do lekkiego przestygnięcia. Przekładamy ją do miseczki.

Upieczone i przestygnięte pierniczki moczymy z jednej strony w polewie czekoladowej. Smacznego!


Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 368

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
30 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jadzia
Jadzia
1 miesiąc temu

Witam piekłam właśnie pierniczki miękkie po upieczeniu ale ranty później twarde się robią czy zmiękną pozdrawiam 😄 ogólnie pyszne są mąż mówi że wystaw tylko dobry komentarz 🤣🤣 pozdrawiam 😄

Jadzia
Jadzia
1 miesiąc temu

Pewnie tak stopniowo zmiejszalam czas i niektóre są miękkie

Ewa
Ewa
2 miesięcy temu

Piekłam dziś pierniczki, niestety wyszły mi strasznie twarde a mąki tyle ile w przepisie. Nawet nie dałam do rozwałkowania

Kinga
Kinga
2 miesięcy temu

Ciasto wyszło bardzo miękkie i lepiące, czy tak powinno być? Ciężko je rozwałkować i wykroić kształt.

Dagmara
Dagmara
2 miesięcy temu
Reply to  Kinga

Ja dodałam dużo więcej mąki, bo nie dało się z tym ciastem pracować.

Joanna
Joanna
2 miesięcy temu

340g mąki ile to na szklanki?

Dominika
Dominika
2 miesięcy temu

Pierniczki wyszły pyszne ! Od razu miękkie po upieczeniu, polecam !

Weronika
Weronika
1 rok temu

Super przepis, bardzo smaczne 🙂

Klaudia
Klaudia
1 rok temu

Niestety ciasto wyszło bardzo lepiące, w ogóle nie dało się rozwałkować. Trzeba było dosypywać mąki co chwila, żeby wykroić pierniczki. Do tego wyszły twarde, czyli jak zwykłe pierniki. Ogólnie nie są złe, ale liczyłam na coś lepszego

Klaudia
Klaudia
1 rok temu

Ile takich porcji wychodzi z tych produktów?

Mariusz
Mariusz
1 rok temu

Piekarnik nastawić na termoobieg czy grzanie góra dół?

Ilona
Ilona
1 rok temu

A jaka to metoda na tak piękne udekorowanie polewą?

mila99114
Milena
1 rok temu

Czy proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną? W jakich proporcjach?

Asia
Asia
1 rok temu

Jak długo można je przechować ?

Klaudia Oślizło
Klaudia Oślizło
2 lat temu

Pyszne i szybkie pierniczki:) jednak pierwszą część piekłam 14min i już były bardzo spieczone. Drugą piekłam tylko 12 min i są idealne. Polecam 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu

Cieszę się, że smakowały! 🙂 Czas pieczenia często zależy od piekarnika, np. u mnie dużo szybciej wypieki wychodzą, niż w piekarniku u moich rodziców 🙂