Opis przepisu
Przed Wami przepis na pierniczki, które są uwielbiane w naszej rodzinie! Piekę je co roku na święta Bożego Narodzenia. Te pierniczki są niesamowicie proste, mięciutkie zaraz po upieczeniu. Zazwyczaj z tego ciasta połowę pierniczków piekę z nadzieniem, a drugą połowę bez jakiegokolwiek nadzienia. Wychodzą aromatyczne, delikatne w smaku i ciężko się od nich oderwać!
Pierniczki
Mój przepis na pierniczki jest dosyć prosty, jednak robi się je przez 2 dni! Pierwszego dnia przygotowujemy ciasto, które będzie dosyć lepkie i rzadkie. Następnie wkłada się je do lodówki (lub na balkon) i dopiero na drugi dzień pieczemy. Te pierniczki piekę co roku (od 4 lub 5 lat) i są naprawdę warte wypróbowania!
Przepis na: Przepis na pierniczki nadziewane – mięciutkie!
Składniki:
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100g masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka sody
- 500 g mąki
- 100 g cukru białego
- 1 łyżka kakao
- 2 żółtka
- 2 białka
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych lub twardej marmolady
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek wody
Zobacz również:
Jak zrobić pierniczki nadziewane?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Do garnka dodajemy miód (ok. 3/4 szklanki) oraz przyprawę do piernika (3 łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Po tym czasie zmniejszamy ogień i dodajemy masło (100g). Mieszamy do momentu jego rozpuszczenia, ściągamy z palnika. Masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę (3 łyżki) przekładamy do małej miseczki. Następnie wsypujemy do niej sodę (1 łyżeczka), lekko mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Śmietana po tym czasie nieco zwiększy swoją objętość.
Białka (z dwóch jajek) oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę przez minimum 4-5 minut. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier (100g), łyżeczka po łyżeczce. Dodajemy później żółtka i zmniejszamy obroty miksera.
Dodajemy mąkę (ok. 500g), kakao (1 łyżka), przestudzoną masę z garnka, a także śmietanę.
Mieszamy za pomocą łyżki jedynie do momentu połączenia się składników. Ciasto powinno być lepkie, dosyć rzadkie. Przykrywamy je z wierzchu folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
20 minut przed ich pieczeniem wkładamy ciasto do zamrażalnika, aby było łatwiejsze do rozwałkowywania.
Pieczenie pierniczków
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Teraz możemy zdecydować czy nasze pierniczki będą nadziewane czy nie. Ja połowę upiekłam bez nadzienia (wtedy ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm). Gdyby ciasto nadal było bardzo klejące, wtedy po prostu podsypujemy blat mąką. Pierniczki układamy równomiernie na blaszce i pieczemy około 10-11 minut.
Jednak jeżeli chcecie zrobić pierniczki z nadzieniem, wtedy ciasto piernikowe rozwałkowujemy na około 3-4 mm. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy lekko podsypując mąką lub pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia (ciasto powinno być nieco klejące). Na jeden blat rozwałkowanego ciasta nakładamy za pomocą łyżeczki powidła śliwkowe (najlepiej żeby były gęste) lub marmoladę, w odstępach od siebie żeby można było wycinać kształty za pomocą foremek gwiazdek czy szklanki. Przykrywamy drugim blatem ciasta, dociskamy w miejscach gdzie nie ma nadzienia. Wycinamy pierniczki i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 12-14 minut w temp. 175 stopni (u mnie góra-dół z termoobiegiem).
Gdy pierniczki świąteczne ostygną możemy je polukrować (ok. 3/4 szklanki cukru pudru mieszamy z kilkoma łyżkami wody, stopniowo dodając wodę, aby kontrolować gęstość lukru) lub oblać polewą czekoladową.
Komentarze