Pierniczki alpejskie

4.8/5 (318 ocen)
pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie są mięciutkie i delikatne w smaku. Przygotowuje się je przez dwa dni, ale tak naprawdę nie są dużo bardziej pracochłonne od innych pierniczków. W pierwszym dniu robimy ciasto, które wychodzi dość gęste i klejące. Następnie owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Przez te minimum 12 godzin ciasto nabiera całkiem innej konsystencji i można je już na spokojnie rozwałkować. Pamiętajcie tylko o tym żeby nie przesadzić z ilością podsypywanej mąki (bo wtedy mogą Wam wyjść nieco twardawe).

Alpejskie pierniczki

Domowe pierniczki alpejskie nadziewane powidłami śliwkowymi (ja użyłam swoich domowych, dość gęstych powideł) są przepyszne! Muszę przyznać, że bardzo je lubię piec na święta Bożego Narodzenia. W tym roku planuję zrobić je z potrójnej porcji!

Z podanego przepisu wychodzi około 30 nadziewanych pierniczków (ich ilość zależy od wielkości użytej foremki).

Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis dotyczący 12 potraw wigilijnych >>, gdzie znajdziesz naprawdę sporo sprawdzonych inspiracji.

Przepis na: Pierniczki alpejskie

Składniki:

Ciasto:

  • 140 g miodu naturalnego
  • 70 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika lub pierniczków
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 2 jajka rozmiar L
  • 80 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

  • marmolada wieloowocowa
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek wody
Wyślij emailem

Pierniczki alpejskie - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasteczka na święta

Wszystkie składniki  na pierniczki alpejskie powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Do garnka wlewamy płynny, naturalny miód (około 140 g). Dodajemy także przyprawę do piernika (2 płaskie łyżeczki) oraz cynamon (1 płaska łyżeczka). Mieszamy i zagotowujemy. Po tym czasie zmniejszamy ogień i dodajemy masło (70 g). Mieszamy do momentu jego rozpuszczenia, ściągamy z palnika. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 


Krok 2

pierniki

W miseczce mieszamy gęstą śmietanę (2 łyżki) wraz z sodą (1 łyżeczka, można zastąpić sodą). Odstawiamy na czas ubijania jajek.


Krok 3

ciasteczka na święta

Dwa białka ubijamy na puszystą pianę z cukrem (80 g), dodajemy żółtka i dalej przez chwilkę miksujemy.  


Krok 4

Pierniczki przepis

Śmietana powinna nieco zwiększyć swoją objętość.


Krok 5

pierniczki

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (400 g) oraz kakao (1 czubata łyżka).


Krok 6

pierniczki

Do mąki dodajemy przestygniętą masę z rondelka, ubite jajka, szczyptę soli oraz śmietanę. Całość miksujemy dosłownie przez kilka sekund do powstania jednolitej, bardzo gęstej i klejącej masy.

Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. 


Krok 7

ciasteczka na święta

Ciasto przez ten czas spędzony w lodówce powinno nieco zgęstnieć, lecz dalej będzie nieco klejące. Lekko wyrabiamy je w dłoniach na lekko podsypanym mąką blacie.

Jeśli wolisz pierniczki bez nadzienia to rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru, lekko oprósz je mąką i wycinaj foremkami pierniczki.

W przypadku pierniczków z nadzieniem:

Dzielimy je na dwie części, ponownie lekko je oprószamy mąką.

Każdą część ciasta najlepiej rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia .


Krok 8

ciasteczka na święta

Z obu rozwałkowanych ciast (na około 3 mm) zdejmujemy z góry jeden arkusz papieru do pieczenia.


Krok 9

Pierniczki alpejskie

Na jednym rozwałkowanym cieście nakładamy w równych odstępach po pół łyżeczki twardej marmolady.  


Krok 10

Pierniczki alpejskie

Przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Powinny powstać widoczne “górki” gdzie została przykryta marmolada. Dookoła tych górek lekko dociskamy placami i wycinamy foremkami pierniczki.

Z pozostałego ciasta ponownie zagniatamy kulę, dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy. Następnie znowu nakładamy marmoladę i wycinamy foremkami pierniczki.

PS. Mój papier do pieczenia, na którym rozwałkowywałam ciasto był lekko pogięty, dlatego na zdjęciu widać jego lekkie zmarszczenia – po upieczeniu ciasto się wyrównało.


Krok 11

przepis na Pierniczki alpejskie

Pierniczki układamy równomiernie na blaszce. Mi wyszło około 35 nadziewanych pierniczków. Pieczemy przez około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół). 


Krok 12

Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie są już gotowe do jedzenia!


Krok 13

pierniczki

Jeśli chcesz to możesz wierzch pierniczków udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Jednak same w sobie są już bardzo smaczne. Przechowujemy je w szczelnym pojemniku. Spokojnie poleżą 2 tygodnie, a te pierniczki bez nadzienia dłużej.

Zapraszam także do wypróbowania moich miękkich pierniczków z polewą czekoladową oraz ciast na Boże Narodzenie.


pierniczki alpejskie

pierniczki alpejskie

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 318

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
4 miesięcy temu

Sprawdzony przepis, polecam każdemu kto się zastanawia:) pierniczki pyszne mięciutkie w sam raz słodkie i idealnie dobrana ilość przypraw. Na początku miałam problem z rozwalkowaniem między dwoma arkuszami papieru więc rozwałkowałam na silikonowej stolnicy bez papieru i o wiele łatwiej poszło (taka mała rada jak ktoś będzie miał ten sam problem co ja) Polecam

Małgorzata
Małgorzata
4 miesięcy temu

Pierniczki wyszły pyszne.Mąż wcina beż polewy i lukru.

20231220_160045
Natalia
Natalia
4 miesięcy temu

Wyszły boskie ! Zapisuję przepis i będę używać 😉 j zamiast cukru dałam erytrytol do jajek i wyszły super 😉 🙌

IMG_0373.jpeg
Ela
Ela
4 miesięcy temu

Wyszły super,będę piekła następną partię ta zniknie przed świętami 🙂

20231211_134052.jpg
Ewa
Ewa
4 miesięcy temu

Super przepis wyszły znakomicie 😍

IMG_5932.jpeg
Sylwia
Sylwia
5 miesięcy temu

Super przepis! Pierniczki wyszły mieciutkie, rozpływały się w ustach!!!! Po prostu idealne!!!

Pierniczki jak alpejskie – jak przygotować?

Do garnka należy dodać miód cynamon oraz dodajemy przyprawę do piernika. Całość zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, a następnie dodajemy masło. Po rozpuszczeniu się odstawiamy do przestygnięcia. W miseczce dajemy śmietanę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy na chwilę na bok. Następnie w dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli i dodajem stopniowo cukier. Następnie należy dodać żółtka i delikatnie wymieszać przez kilkanaście sekund na niskich obrotach.

Do osobnej miski należy przesiać mąkę pszenną, kakao, przygotowaną wcześniej śmietanę i masę miodową i lekko mieszamy. Dodajemy ubite jajka i całość mieszamy do połączenia się składników. Następnie wkładamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia ciasta formujemy dwie równe części. Rozwałkowujemy każdą część na blacie posypane mąką. Na jedną część nakładamy w równych odstępach powidła śliwkowe i przykrywamy drugą częścią. Następnie musimy wyciąć foremką kształty. Pierniczki alpejskie moim zdaniem najlepiej wyglądają w kształcie gwiazdek, ale możesz wykrawać pierniczki alpejskie z dowolnej formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 10-12 min.

Czym udekorować miękkie pierniczki alpejskie?

Miękkie pierniczki alpejskie możemy udekorować roztopioną czekoladą, lukrem lub wykorzystać gotowe produkty takie jak: pisaki cukrowe, cukrowe posypki, jadalny brokat czy barwniki w sprayu.

RozwińZwiń