vitamoc blendery
vitamoc blendery

Zupy

  • Krem z dyni

    Krem z dyni – najlepszy!

    Sezon dyniowy w pełni! Ja dzisiaj kupiłam swoją pierwszą dynię piżmową i chciałam ją wykorzystać jak najlepiej i jak najsmaczniej. Przygotowałam niesamowicie aromatyczną zupkę, a mianowicie krem z dyni. Wyszła bardzo kremowa, a także intensywna w smaku dzięki zagęszczeniu jej słodkimi batatami, mleczkiem kokosowym oraz świeżej natce kolendry,…

    Czytaj dalej »
  • krem czosnkowy

    Aksamitny krem czosnkowy

    Rewelacyjny krem czosnkowy z chlebowymi grzankami! Świetnie rozgrzewa na chłodniejsze zimowe dni 🙂 Jest mocno czosnkowa, dodaje do niej zawsze dużo pietruszki, a zagęszczam głównie ziemniakami. Robiłam różne podchody do tej zupy, ale w tym wydaniu smakuje mi najbardziej. Wykonanie:  Krok 1 Zaczynamy od zrobienia bulionu. W garnku gotujemy wodę z posiekana…

    Czytaj dalej »
  • Zupa pomidorowa ze smażonych pomidorów

    Domowa zupa pomidorowa… To jest to! Szczególnie w ostatnie zimne dni powinniśmy jeść jak najwięcej taki ciepłych, rozgrzewających zup. Pomidorówka jest na ogół lubiana przez wszystkich, jednak każdy robi ją po swojemu i ile osób, które ją przyrządza tyle jej interpretacji i smaków. Jedni ją jedzą jedynie…

    Czytaj dalej »
  • Zupa grzybowa z wolnowaru

    Zupa grzybowa z wolnowaru

    Kto się potrafi oprzeć aromatycznej zupie grzybowej? Ja dodałam do mojej pieczarki, suszone borowiki, suszone podgrzybki. Osobno ugotowałam makaron świderki. Zupę grzybową przygotowałam przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką Dura Ceramic.   Wykonanie: Misę wolnowaru wyjmujemy, smażymy na płycie indukcyjnej z małą ilością oleju posiekaną…

    Czytaj dalej »
  • zupa z suszonych owoców

    Świąteczna zupa z suszonych owoców

    Świąteczna zupa z suszonych owoców na bazie naparu Basilur może być fajną alternatywą dla wigilijnego suszu. Przygotowałam ją z makaronem w kształcie serduszek, jednakże można go pominąć. Wykonanie: W garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, wtedy wsypujemy suszone owoce, zaparzony napar z suszu owocowego. Całość gotujemy na małym…

    Czytaj dalej »
  • Barszcz na żeberkach z wolnowaru

    Barszcz na żeberkach z wolnowaru

    Barszcz czerwony na żeberkach, który można przygotować na domowym zakwasie buraczanym jest to mistrzostwo świata w zimny dzień. Jest kwaśny, aromatyczny i idealnie przyprawiony. Taki barszcz można przygotować nie tylko na święta, lecz również w każdy zwykły dzień. Do niego idealnie pasują paszteciki czy krokiety. Barszcz przygotowałam przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką Dura…

    Czytaj dalej »
  • Zupa z dyni i batatów

    Może mieliście ostatnio okazję obejrzeć recenzję robota wielofunkcyjnego Kohersen (klik). Przy jego użyciu przygotowałam świetną dyniową chałkę z maślaną kruszonką. Tym razem użyłam również dyni, lecz w całkiem innym wydaniu. Przygotowałam aromatyczną zupę z dyni, batatów. Dodałam do niej również mleko kokosowe, curry co nadało…

    Czytaj dalej »
  • Krem z kurek

    Krem z kurek

    Sezon na grzyby uważam za otwarty! Z tej okazji przygotowałam pyszny krem z kurek oraz pieczarek. Można go podawać w wersji solo lub np. z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzankami itp. W każdym wariancie smakuje super. Wykonanie: Do gotującej się wody wrzucamy pietruszkę, marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, koperku, liście magi, przyprawiamy solą…

    Czytaj dalej »
  • Zupa kalafiorowa

    Zupa kalafiorowa- mój smak dzieciństwa! 🙂 Jest to jedna z najlepszych i najsmaczniejszych zup, które dość często przygotowuję. Polecam dodanie do niej drobnego, małego makaronu np. muszelki. Krok 1  Do gotującej się wody dodajemy startą na tarce marchewkę, pietruszkę, poszatkowany kalafior na mniejsze kawałki oraz vegetę, pietruszkę, koperek. Do kubka nalewamy…

    Czytaj dalej »
  • Krem ze szparagów

    Krem ze szparagów

    Jedliście kiedyś krem ze szparagów? Ja również nie, więc koniecznie musiałam go przygotować 🙂 W końcu jest sezon na szparagi, więc warto się pokusić żeby coś z nich fajnego przygotować. Szczerze mówiąc nie wiedziałam jak się za nie zabrać więc zainspirowałam się przepisem z Kuchni Lidla i wyszedł całkiem niezły. Użyłam zielone szparagi,…

    Czytaj dalej »
Close