Zupa kalafiorowa krem jest pyszna, sycąca i niezwykle aromatyczna. Z domowymi grzankami smakuje rewelacyjnie. Muszę przyznać, że to jedna z moich ulubionych zup!
Zupa krem z kalafiora
Mogłabym jeść codziennie ten krem z białych warzyw. Przyznam bez bicia, że miałam taki okres, że robiłam go przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo uzależnia swoim smakiem! Jest bardzo prosty do przygotowania. Koniecznie wypróbuj mój przepis na krem z kalafiora!
Szukasz innych przepisów z kalafiorem w roli głównej? W takim razie polecam kalafior w panierce, a także kalafior z piekarnika.
Przepis na: Zupa kalafiorowa krem
Składniki:
- 1 duży kalafior – ok. 700 g
- 3-4 ziemniaki – ok. 300 g
- 2 pietruszki (korzeń)
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1/2 selera
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki świeżego lubczyku
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka masła np. klarowanego
- szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- kilka kromek chleba pszennego lub tostowego
- 2-3 łyżki oliwy lub masła
Zobacz również:
Zupa kalafiorowa krem - przepis krok po kroku
Krok 1
Z większego kalafiora wycinamy jego różyczki, zaś wystający głąb odcinamy i wyrzucamy.
Do garnka wlewamy bulion warzywny (1 litr) i dodajemy obrane oraz pokrojone w kostkę warzywa: połówkę selera (jeśli jest dosyć mały to możesz dodać całego), dwie pietruszki (korzeń i natkę, w przypadku natki, to później ją wyciągamy z zupy przed blendowaniem, więc dodajemy ją do wody bez jakiekolwiek siekania), a także ziemniaki (ok. 3-4 szt), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), świeży lubczyk (nie musimy go siekać) i kalafiora. Wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy całość przez ok. 30-35 minut na średnim ogniu (do miękkości warzyw). Wlewamy śmietankę kremówkę (100 ml),a także dodajemy masło klarowane (1 płaska łyżka). Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wyciągamy z zupy natkę pietruszki i lubczyk.
Zupę krem z kalafiora blendujemy do momentu uzyskania aksamitnej i jednolitej konsystencji. Jeśli wyjdzie Wam zbyt gęsty krem to można dodać odrobinę więcej śmietanki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, a także np. gałką muszkatołową. Gotowe!
Krem z kalafiora można podawać z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Jeśli chcesz to fajnie będzie tu pasować chips z bekonu czy szynki parmeńskiej.
Chleb kroimy najpierw w kromki, a następnie w małą kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z masłem lub oliwą. Mieszamy i smażymy z obu stron na średnim ogniu, aż grzanki się zarumienią i staną się chrupiące.
Gorący krem z kalafiora podajemy z grzankami i świeżymi ziołami np. kiełkami rzodkiewki, natką pietruszki czy kolendrą. Smacznego!
Szukasz innych przepisów na pyszne i aromatyczne zupy? W takim razie wypróbuj krem z brokułów czy zupę krem z dyni.
Komentarze
ile 100 g tej zupy ma kalorii?
Szczerze to nie wiem, ponieważ nie obliczam kaloryczności dań, ale można skorzystać z kalkulatorów dostępnych w internecie 🙂
pyszna zupka
Cieszę się, że smakowała 🙂