Kolacja we dwojeKuchnia polskaKuchnie świataSpecjalne okazjeZupyZupy kremyZupy polskieZupy wegetariańskie

Zupa kalafiorowa krem

Zupa kalafiorowa krem jest pyszna, sycąca i niezwykle aromatyczna. Z domowymi grzankami smakuje rewelacyjnie. Muszę przyznać, że to jedna z moich ulubionych zup!

Zupa krem z kalafiora

Mogłabym jeść codziennie ten krem z białych warzyw. Przyznam bez bicia, że miałam taki okres, że robiłam go przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo uzależnia swoim smakiem! Jest bardzo prosty do przygotowania. Koniecznie wypróbuj mój przepis na krem z kalafiora!

Szukasz innych przepisów z kalafiorem w roli głównej? W takim razie polecam kalafior w panierce, a także kalafior z piekarnika.

Przepis na: Zupa kalafiorowa krem

 Łącznie: 40 min

Składniki:

  • 1 duży kalafior – ok. 700 g
  • 3-4 ziemniaki – ok. 300 g
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki świeżego lubczyku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka masła np. klarowanego
  • szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • kilka kromek chleba pszennego lub tostowego
  • 2-3 łyżki oliwy lub masła

Zupa kalafiorowa krem – przepis krok po kroku:

zupy
Krok 1 

Do przygotowania tej zupy krem można użyć świeży lub mrożony kalafior.

Z większego kalafiora wycinamy jego różyczki, zaś wystający głąb odcinamy i wyrzucamy.

Do garnka wlewamy bulion warzywny (1 litr) i dodajemy obrane oraz pokrojone w kostkę warzywa: połówkę selera (jeśli jest dosyć mały to możesz dodać całego), dwie pietruszki (korzeń i natkę, w przypadku natki, to później ją wyciągamy z zupy przed blendowaniem, więc dodajemy ją do wody bez jakiekolwiek siekania), a także ziemniaki (ok. 3-4 szt), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), świeży lubczyk (nie musimy go siekać) i kalafiora. Wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy całość przez ok. 30-35 minut na średnim ogniu (do miękkości warzyw). Wlewamy śmietankę kremówkę (100 ml),a także dodajemy masło klarowane (1 płaska łyżka). Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wyciągamy z zupy natkę pietruszki i lubczyk.

Zupę krem z kalafiora blendujemy do momentu uzyskania aksamitnej i jednolitej konsystencji. Jeśli wyjdzie Wam zbyt gęsty krem to można dodać odrobinę więcej śmietanki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, a także np. gałką muszkatołową. Gotowe!

Krem z kalafiora można podawać z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Jeśli chcesz to fajnie będzie tu pasować chips z bekonu czy szynki parmeńskiej.

Chleb kroimy najpierw w kromki, a następnie w małą kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z masłem lub oliwą. Mieszamy i smażymy z obu stron na średnim ogniu, aż grzanki się zarumienią i staną się chrupiące.

Gorący krem z kalafiora podajemy z grzankami i świeżymi ziołami np. kiełkami rzodkiewki, natką pietruszki czy kolendrą. Smacznego!

Szukasz innych przepisów na pyszne i aromatyczne zupy? W takim razie wypróbuj krem z brokułów czy zupę krem z dyni.


Zupa krem z kalafiora

zupa krem kalafiorowa

zupa krem kalafiorowa

zupa krem z kalafiora z grzankami

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 149

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Nat
2 miesięcy temu

pyszna zupka

Back to top button