Zupa kalafiorowa krem

4.8/5 (170 ocen)

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

Zupa kalafiorowa krem przepis

Zupa kalafiorowa krem jest pyszna, sycąca i niezwykle aromatyczna. Z domowymi grzankami smakuje rewelacyjnie. Muszę przyznać, że to jedna z moich ulubionych zup!

Zupa krem z kalafiora

Mogłabym jeść codziennie ten krem z białych warzyw. Przyznam bez bicia, że miałam taki okres, że robiłam go przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo uzależnia swoim smakiem! Jest bardzo prosty do przygotowania. Koniecznie wypróbuj mój przepis na krem z kalafiora!

Szukasz innych przepisów z kalafiorem w roli głównej? W takim razie polecam kalafior w panierce, a także kalafior z piekarnika.

Przepis na: Zupa kalafiorowa krem

Składniki:

  • 1 duży kalafior – ok. 700 g
  • 3-4 ziemniaki – ok. 300 g
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki świeżego lubczyku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka masła np. klarowanego
  • szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • kilka kromek chleba pszennego lub tostowego
  • 2-3 łyżki oliwy lub masła
Wyślij emailem

Zupa kalafiorowa krem - przepis krok po kroku


Krok 1

zupy

Do przygotowania tej zupy krem można użyć świeży lub mrożony kalafior.

Z większego kalafiora wycinamy jego różyczki, zaś wystający głąb odcinamy i wyrzucamy.

Do garnka wlewamy bulion warzywny (1 litr) i dodajemy obrane oraz pokrojone w kostkę warzywa: połówkę selera (jeśli jest dosyć mały to możesz dodać całego), dwie pietruszki (korzeń i natkę, w przypadku natki, to później ją wyciągamy z zupy przed blendowaniem, więc dodajemy ją do wody bez jakiekolwiek siekania), a także ziemniaki (ok. 3-4 szt), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), świeży lubczyk (nie musimy go siekać) i kalafiora. Wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy całość przez ok. 30-35 minut na średnim ogniu (do miękkości warzyw). Wlewamy śmietankę kremówkę (100 ml),a także dodajemy masło klarowane (1 płaska łyżka). Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wyciągamy z zupy natkę pietruszki i lubczyk.

Zupę krem z kalafiora blendujemy do momentu uzyskania aksamitnej i jednolitej konsystencji. Jeśli wyjdzie Wam zbyt gęsty krem to można dodać odrobinę więcej śmietanki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, a także np. gałką muszkatołową. Gotowe!

Krem z kalafiora można podawać z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Jeśli chcesz to fajnie będzie tu pasować chips z bekonu czy szynki parmeńskiej.

Chleb kroimy najpierw w kromki, a następnie w małą kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z masłem lub oliwą. Mieszamy i smażymy z obu stron na średnim ogniu, aż grzanki się zarumienią i staną się chrupiące.

Gorący krem z kalafiora podajemy z grzankami i świeżymi ziołami np. kiełkami rzodkiewki, natką pietruszki czy kolendrą. Smacznego!

Szukasz innych przepisów na pyszne i aromatyczne zupy? W takim razie wypróbuj krem z brokułów czy zupę krem z dyni.


Zupa krem z kalafiora

zupa krem kalafiorowa

zupa krem kalafiorowa

zupa krem z kalafiora z grzankami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 170

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Iza
Iza
10 miesięcy temu

ile 100 g tej zupy ma kalorii?

Nat
Nat
2 lat temu

pyszna zupka

Przepis na zupę kalafiorową krem

Brak pomysłu na obiad, a może pożywną kolację na ciepło? Mój przepis na zupę z kalafiora to idealna propozycja dla każdego smakosza warzywnych kremów, które nie tylko zaspokoją głód, lecz dodatkowo wybornie smakują i trafiają w różne gusta. Zaletą prezentowanej przeze mnie receptury jest łatwość jej wykonania. Nieważne, czy dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z gotowaniem, czy w tej dziedzinie jesteś już mistrzem – polecana przeze mnie zupa kalafiorowa w postaci kremu to przykład prostego dania, które będzie pięknie się prezentować i jeszcze lepiej smakować. Chcesz to sprawdzić samodzielnie? A więc do dzieła!

Najważniejsze składniki do przygotowania zupy kalafiorowej

Zanim przystąpisz do przyrządzania tego pysznego dania, odwiedź dobry warzywniak lub lokalnego dostawcę. Do zupy kalafiorowej będziesz potrzebować oczywiście kalafiora, a także ziemniaków, pietruszki (nać oraz korzeń), selera, czosnku i liści świeżego lubczyku. Postaw na warzywa wysokiej jakości, bo choć zaserwujesz je w formie kremu, warto, by zachowały swoje wartości odżywcze. Co więcej, pochodzące ze sprawdzonego źródła produkty to gwarancja dobrego smaku. Oczywiście te najlepsze, świeże i pachnące zdobędziesz późną wiosną i latem.

Poza całymi warzywami do ugotowania zupy krem z kalafiora niezbędny jest też warzywny bulion, śmietanka 30%, gałka muszkatołowa i masło klarowane. Jeśli posiadasz te składniki, możesz przystąpić do przygotowywania aromatycznego dania. Wystarczy, że będziesz postępować według opisanych przeze mnie kolejno kroków, by osiągnąć rewelacyjny efekt!

Co sprawia, że krem z kalafiora ma wyjątkowy smak?

Czy można połączyć dobry smak z prostymi posiłkami? Oczywiście, że tak! Idealnym tego dowodem jest prezentowany przeze mnie przepis na zupę z kalafiora. To warzywo, które wraz z innymi dodatkami potrafi stworzyć prawdziwą harmonię smaków, czym zachwyci nie tylko dorosłych, lecz również często wybredne pod tym względem dzieci. Do zupy kremu z kalafiora wykorzystuje się też seler i pietruszkę, których nierzadko najmłodsi nie chcą spożywać w surowej postaci.

Czy już przekonałam Cię do przygotowania tego wyjątkowego dania? Jeśli nie, wyobraź sobie, że ten cudowny smak możesz uzyskać w formie aromatycznego kremu, który bardzo prosto się przygotowuje. Bez wątpienia warto włączyć go do swojego codziennego lub świątecznego menu.

Idealna na co dzień i na specjalne okazje zupa kalafiorowa

Nie masz pomysłu, jaki obiad przygotować dla siebie i dla rodziny? Zastanawiasz się, jak skłonić dzieci do jedzenia warzyw? A może podejmujesz gości i nie wiesz, co im zaserwować? Tak naprawdę we wszystkich tych sytuacjach zupa kalafiorowa typu krem sprawdzi się doskonale. To propozycja w sam raz zarówno na codzienny posiłek w gronie domowników, jak i na przyjęcie organizowane z powodu szczególnego wydarzenia. Może stanowić przystawkę lub pełnić funkcję dania głównego. Co więcej, zupa kalafiorowa jest odpowiednia na każdą porę roku – podawana na gorąco, rozgrzeje, a tylko lekko podgrzana będzie idealna na letnie upały. Wyśmienity smak ma również na zimno. Z powodzeniem można zabrać ją ze sobą jako lunch do pracy. Serwowana z chlebem jeszcze lepiej zasyci głód.

Inne propozycje pysznych zup

Wśród moich kuchennych inspiracji znaleźć możesz nie tylko przepis na pyszną kalafiorową. Lubisz intensywny smak pomidorów, pieczarek lub grzybów leśnych? Jeśli tak, koniecznie spróbuj więc propozycji warzywnych kremów i nie tylko, w których te składniki grają główną rolę. Aromatyczna zupa pomidorowa zachwyci nie tylko dorosłych – istnieje duże prawdopodobieństwo, że sprosta również wybrednym gustom najmłodszych. Natomiast zupa grzybowa, a w tym popularna zupa pieczarkowa, to doskonała propozycja na jesień, kiedy grzybów jest pod dostatkiem, lub na wigilijny stół, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść ją przez cały rok!

Zapraszam do przetestowania moich przepisów na pyszne i aromatyczne zupy, które wniosą do Twojej kuchni powiew świeżości, oczarują domowników, a także przyjmowanych gości. Powodzenia i smacznego!

RozwińZwiń