Zupa pieczarkowa przepis
Ten sprawdzony przepis na zupę pieczarkową wychodzi za każdym razem i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Jestem wręcz zaskoczona, że tak późno dzielę się z wami tym przepisem. Tak naprawdę zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami to u mnie w domu to taki klasyk, który pojawia się regularnie i to zarówno w okresie zimowym, jak i letnim. Dzięki łatwo dostępnym składnikom, które znajdziemy w każdym sklepie, możemy przygotować zupę pieczarkową kiedy będziemy mieli na nią tylko ochotę. Wiele osób wyszukuje w internecie frazę zupa pieczarkowa przepis babci lub zupa pieczarkowa najlepsza – w obydwu przypadkach ten przepis odpowiada na to wyszukiwanie, ponieważ jest to przepis na zupę pieczarkową mojej babci i faktycznie uważam, że jest to najlepszy przepis 🙂
Najpierw przyrządzamy bulion warzywny, czyli do wody dodaj warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera oraz zioła: natkę pietruszki, koperek, lubczyk. Na koniec dopraw doprawiamy solą. Całość gotuj aż warzywa zmiękną czyli około 20 minut. W tym czasie możesz przygotować pieczarki i borowiki, czyli pokroić je w cienkie plasterki. Jeżeli używasz suszonych grzybów, to zalej je wcześniej wrzątkiem w miseczce, tak aby je całkowicie przykryło. Następnie opal na palniku obraną cebulę. Jeżeli jednak masz płytę grzewczą lub indukcyjną, to wtedy użyj po prostu patelni. Następnie do bulionu dodaj cebulę, czosnek, oraz pieprz (najlepiej świeżo mielony). W kolejnym kroku podsmażam na patelni pieczarki oraz borowiki i dodaję do zupy. Jeżeli używasz suszonych grzybów, to wodę z borowików dodaj do wywaru. Zupa pieczarkowa będzie miała dzięki temu bardziej intensywny smak grzybów. Następnie dodaj ewentualnie ziemniaki, które wcześniej podsmażysz na patelni. Gotuj całość jeszcze przez 10-15 min . Na koniec wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Następnie wlej ją stopniowo z powrotem do zupy, cały czas mieszając. Ewentualnie możesz doprawić zupę pieczarkową z makaronem do smaku.
Zupa pieczarkowa bez mięsa
Zupa pieczarkowa, to jedno z tych dań, w których mięso nie do końca mi pasuje. Ja do jej przygotowania wykorzystuję jedynie warzywa. Wiem, że jest wiele przepisów na internecie, w których do wywaru dodaje się mięso drobiowe. Najczęściej jest to ćwiartka z kurczaka, chociaż czasami wykorzystuje się również mięso z indyka lub miesza się obydwa rodzaje. Oczywiście jeżeli zostało Ci mięso np. z rosołu lub lubisz w takiej wersji, to oczywiście możesz je dodać. Pamiętaj jednak, aby mięso nie było zbyt tłuste. Najlepiej wcześniej odkroić bardziej tłuste kawałki. Zwykle tłustą częścią jest również skóra, którą polecam Ci usunąć, dzięki temu unikniesz dużych tłustych oczek w zupie. Jeżeli jednak się tak zdarzy, to na szczęście zupę pieczarkową można jeszcze odratować. Wystarczy, że większe oka wyciągniesz z garnka za pomocą zwykłej łyżki. Jednak tak jak wspominałam wcześniej, ja wolę wykorzystywać tylko warzywa, dlatego na moim stole najczęściej występuje zupa pieczarkowa bez mięsa. Jednak ostatecznie wybór podejmiesz sama 🙂
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupę pieczarkową można zrobić na wiele różnych sposobów i wykorzystując różne składniki. Często sama przygotowuję ją na różne sposoby np. w formie kremu. Jednak jedną z moich ulubionych wersji jest zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem. Taką przygotowywała mi moje mama jak byłam dzieckiem i jest to z całą pewnością jeden ze smaków dzieciństwa.
Ważne jest jednak przygotowanie ziemniaków w odpowiedni sposób, aby nie były twarde podczas jedzenia. Nie ma chyba nic gorszego podczas jedzenia jak trafienie na coś surowego 🙂 Ja ziemniaki najpierw obieram ze skórki i kroję w małą kostkę. Po pierwsze łatwiej jeść je w takiej postaci niż jako duże ćwiartki. Po drugie szybciej nam się ugotują w naszym bulionie. Jednak jeszcze przed dodaniem do wywaru, podsmażam je na patelni. Wystarczy przytrzymać je na patelni przez 3-4 minuty i wrzucić do bulionu. Następnie zupa powinna gotować się na małym ogniu jeszcze przez około 10-15 minut. Jeżeli tak zrobisz to możesz mieć pewność, że twoja zupa pieczarkowa z ziemniakami będzie przepyszna.
Zupa pieczarkowa z makaronem świderki
Jaka jest jedna rzecz, która wyróżnia tę zupę pieczarkową na tle innych? Zdecydowanie grzybowy smak, który na pewno przypadnie Ci do gustu! Może zabrzmi to dziwnie, ale najczęściej zupa pieczarkowa z makaronem robiona jest jako zwykły bulion warzywny z kilkoma grzybami na wierzchu. Nie jest to wtedy niestety dobra zupa. Mam dla Ciebie jednak kilka porad, dzięki którym Twoja zupa pieczarkowa z makaronem świderki wyjdzie naprawdę rewelacyjna!
Po pierwsze nie używaj samych pieczarek, ale dodaj również trochę borowików (najlepiej świeżych, ale suszone też będą ok). Po drugie nie spiesz się ze smażeniem grzybów – pozwól, aby wydobyły się ich naturalne soki, a następnie pozwól im nabrać trochę koloru. Mają być ładne, ciemne ale nie przypalone. Po trzecie użyj śmietany kremówki 30% zamiast kwaśnej śmietany 18%. Nada to zupie pieczarkowej bardziej zupełnie inny, kremowy smak, który naprawdę pasuje rewelacyjnie.
Komentarze
Przydałyby się dokładniejsze instrukcje dla poczatkujących. Czy marchew, pietruszkę, selera kroimy w małą kostkę wrzucamy w całości, wyławiamy na koniec, jemy z zupą? Co z cebulą itp.
Ale przepis jest naprawdę szczegółowo opisany… Ja wrzucam do bulionu obrane warzywa w całości, nie kroję w kostkę, ale jeśli ktoś lubi to można jak najbardziej.
Wszystkie warzywa zostają w tej zupie. Jaki sens jest ich wyłowienia?
Przepis jest naprawdę świetnie napisany 🙂
dziękuję 🙂
Lubczyk to maggi jak coś😉