Zupa pieczarkowa

4.8/5 (166 ocen)
Zupa pieczarkowa to klasyczna i aromatyczna zupa, która jest popularna na całym świecie. Jest idealnym daniem na początek posiłku lub jako lekki obiad. Jeśli Jeśli lubisz grzyby, na pewno docenisz jej bogaty smak i kremową konsystencję.

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

45 min

zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa to jedna z takich klasycznych, bardzo prostych zup do przygotowania. U mnie w domu jest dość popularna. Oprócz pieczarek zwykle dodaję do niej suszone grzyby, bo wtedy wychodzi bardziej wyrazista i aromatyczna. Jednak jeśli chcecie to możecie je pominąć.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Domowa zupa pieczarkowa z makaronem jest pyszna i sycąca. Gotuję ją na bulionie z dużą ilością warzyw. Nie może w niej zabraknąć świeżej natki pietruszki, lubczyku i koperku. Oprócz makaronu świderków dodaję do niej także pokrojone w kosteczkę ziemniaki.

Jeśli zostało Ci jeszcze trochę pieczarek, w takim razie polecam zrobić pyszny sos pieczarkowy. Jest on idealny do mięs, gołąbków czy placków ziemniaczanych.

Przepis na: Zupa pieczarkowa

Składniki:

  • 4 l wody
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g pieczarek
  • 50 g świeżych borowików lub 20 g suszonych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1/2 większego selera
  • cebula
  • 1 płaska łyżka soli
  • większa szczypta pieprzu
  • 3 ziemniaki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • dodatkowo ugotowany osobno makaron świderki
  • kilka listków magi do smaku (opcjonalnie)
Wyślij emailem

Zupa pieczarkowa przepis krok po kroku:


Krok 1

pokrojone pieczarki na zupę pieczarkową

Zupę pieczarkową zaczynamy od nastawienia bulionu warzywnego. Do garnka wlewamy wodę (około 4 litry). Gotujemy na średnim ogniu dodając obrane marchewki (2 sztuki), pietruszki (2 sztuki), selera (1/2 sztuki), sól (1 płaska łyżka), posiekaną natkę pietruszki (2 łyżki), koperek (1 łyżkę), a także lubczyk (1 łyżka) i opcjonalnie liście magi (kilka szt.) lub suszony lubczyk (1 łyżeczka).

Zupa pieczarkowa jest bardziej aromatyczna jeśli doda się do niej nieco suszonych grzybów. Jeżeli jednak chcesz to możesz je oczywiście pominąć.

W tym czasie suszone grzyby zalewamy w miseczce wrzątkiem, a pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.

Po około 20 minutach dodajemy opaloną na palniku lub patelni cebulę (obraną przed opaleniem), a także czosnek (około 2 lub 3 ząbki) i pieprz czarny (większa szczypta).


Krok 2

smażenie pieczarek do zupy

Na małej ilości oleju podsmażamy pieczarki oraz lekko posiekane suszone grzyby (zaś wywar z suszonych grzybów wlewamy bezpośrednio do zupy). Smażymy dosłownie przez 2-3 minuty na średnim lub dużym ogniu.


Krok 3

bulion warzywny na zupę

Podsmażone grzyby dodajemy do zupy.


Krok 4

ziemniaki do zupy pieczarkowej

Opcjonalnie dodajemy także ziemniaki. Ja je najpierw obieram, kroję w kosteczkę i podsmażam na małej ilości oleju przez 3-4 minuty co chwilkę mieszając (można je lekko posolić na patelni). Dodajemy je do zupy i gotujemy 10-15 minut.


Krok 5

W kubku mieszamy śmietankę 30% lub ewentualnie śmietanę 18% z 1/2 szklanki wywaru (można także dodać płaską łyżeczkę mąki do lekkiego zagęszczenia zupy).


Krok 6

Zawartość kubka wlewamy do zupy, mieszamy.

Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem lub wlewamy odrobinę magi. Zdejmujemy z palnika.

Podajemy z osobno ugotowanym makaronem np. świderkami (gotujemy według wskazań producenta na opakowaniu).

Zupa pieczarkowa gotowa! Smacznego.

Szukasz innych przepisów z pieczarkami w roli głównej? W takim razie polecam makaron z pieczarkami, naleśniki z pieczarkami lub sałatkę z pieczarkami.


zupa pieczarkowa

zupa pieczarkowa

zupa pieczarkowa

 

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 166

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zupa pieczarkowa przepis

Ten sprawdzony przepis na zupę pieczarkową wychodzi za każdym razem i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Jestem wręcz zaskoczona, że tak późno dzielę się z wami tym przepisem. Tak naprawdę zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami to u mnie w domu to taki klasyk, który pojawia się regularnie i to zarówno w okresie zimowym, jak i letnim. Dzięki łatwo dostępnym składnikom, które znajdziemy w każdym sklepie, możemy przygotować zupę pieczarkową kiedy będziemy mieli na nią tylko ochotę. Wiele osób wyszukuje w internecie frazę zupa pieczarkowa przepis babci lub zupa pieczarkowa najlepsza – w obydwu przypadkach ten przepis odpowiada na to wyszukiwanie, ponieważ jest to przepis na zupę pieczarkową mojej babci i faktycznie uważam, że jest to najlepszy przepis 🙂

Najpierw przyrządzamy bulion warzywny, czyli do wody dodaj warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera oraz zioła: natkę pietruszki, koperek, lubczyk. Na koniec dopraw doprawiamy solą. Całość gotuj aż warzywa zmiękną czyli około 20 minut. W tym czasie możesz przygotować pieczarki i borowiki, czyli pokroić je w cienkie plasterki. Jeżeli używasz suszonych grzybów, to zalej je wcześniej wrzątkiem w miseczce, tak aby je całkowicie przykryło. Następnie opal na palniku obraną cebulę. Jeżeli jednak masz płytę grzewczą lub indukcyjną, to wtedy użyj po prostu patelni. Następnie do bulionu dodaj cebulę, czosnek, oraz pieprz (najlepiej świeżo mielony). W kolejnym kroku podsmażam na patelni pieczarki oraz borowiki i dodaję do zupy. Jeżeli używasz suszonych grzybów, to wodę z borowików dodaj do wywaru. Zupa pieczarkowa będzie miała dzięki temu bardziej intensywny smak grzybów. Następnie dodaj ewentualnie ziemniaki, które wcześniej podsmażysz na patelni. Gotuj całość jeszcze przez 10-15 min . Na koniec wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Następnie wlej ją stopniowo z powrotem do zupy, cały czas mieszając. Ewentualnie możesz doprawić zupę pieczarkową z makaronem do smaku.

Zupa pieczarkowa bez mięsa

Zupa pieczarkowa, to jedno z tych dań, w których mięso nie do końca mi pasuje. Ja do jej przygotowania wykorzystuję jedynie warzywa. Wiem, że jest wiele przepisów na internecie, w których do wywaru dodaje się mięso drobiowe. Najczęściej jest to ćwiartka z kurczaka, chociaż czasami wykorzystuje się również mięso z indyka lub miesza się obydwa rodzaje. Oczywiście jeżeli zostało Ci mięso np. z rosołu lub lubisz w takiej wersji, to oczywiście możesz je dodać. Pamiętaj jednak, aby mięso nie było zbyt tłuste. Najlepiej wcześniej odkroić bardziej tłuste kawałki. Zwykle tłustą częścią jest również skóra, którą polecam Ci usunąć, dzięki temu unikniesz dużych tłustych oczek w zupie. Jeżeli jednak się tak zdarzy, to na szczęście zupę pieczarkową można jeszcze odratować. Wystarczy, że większe oka wyciągniesz z garnka za pomocą zwykłej łyżki. Jednak tak jak wspominałam wcześniej, ja wolę wykorzystywać tylko warzywa, dlatego na moim stole najczęściej występuje zupa pieczarkowa bez mięsa. Jednak ostatecznie wybór podejmiesz sama 🙂

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Zupę pieczarkową można zrobić na wiele różnych sposobów i wykorzystując różne składniki. Często sama przygotowuję ją na różne sposoby np. w formie kremu. Jednak jedną z moich ulubionych wersji jest zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem. Taką przygotowywała mi moje mama jak byłam dzieckiem i jest to z całą pewnością jeden ze smaków dzieciństwa.

Ważne jest jednak przygotowanie ziemniaków w odpowiedni sposób, aby nie były twarde podczas jedzenia. Nie ma chyba nic gorszego podczas jedzenia jak trafienie na coś surowego 🙂 Ja ziemniaki najpierw obieram ze skórki i kroję w małą kostkę. Po pierwsze łatwiej jeść je w takiej postaci niż jako duże ćwiartki. Po drugie szybciej nam się ugotują w naszym bulionie. Jednak jeszcze przed dodaniem do wywaru, podsmażam je na patelni. Wystarczy przytrzymać je na patelni przez 3-4 minuty i wrzucić do bulionu. Następnie zupa powinna gotować się na małym ogniu jeszcze przez około 10-15 minut. Jeżeli tak zrobisz to możesz mieć pewność, że twoja zupa pieczarkowa z ziemniakami będzie przepyszna.

Zupa pieczarkowa z makaronem świderki

Jaka jest jedna rzecz, która wyróżnia tę zupę pieczarkową na tle innych? Zdecydowanie grzybowy smak, który na pewno przypadnie Ci do gustu! Może zabrzmi to dziwnie, ale najczęściej zupa pieczarkowa z makaronem robiona jest jako zwykły bulion warzywny z kilkoma grzybami na wierzchu. Nie jest to wtedy niestety dobra zupa. Mam dla Ciebie jednak kilka porad, dzięki którym Twoja zupa pieczarkowa z makaronem świderki wyjdzie naprawdę rewelacyjna!

Po pierwsze nie używaj samych pieczarek, ale dodaj również trochę borowików (najlepiej świeżych, ale suszone też będą ok). Po drugie nie spiesz się ze smażeniem grzybów – pozwól, aby wydobyły się ich naturalne soki, a następnie pozwól im nabrać trochę koloru. Mają być ładne, ciemne ale nie przypalone. Po trzecie użyj śmietany kremówki 30% zamiast kwaśnej śmietany 18%. Nada to zupie pieczarkowej bardziej zupełnie inny, kremowy smak, który naprawdę pasuje rewelacyjnie.

RozwińZwiń