Zupa kalafiorowa to jedna ze smaczniejszych potraw. Szybka i prosta do przygotowania! Ta warzywna zupa znika zawsze do ostatniej łyżki.
Można ją przygotowywać przez cały rok. Wychodzi równie smaczna ze świeżego, jak i mrożonego kalafiora.
Koniecznie wypróbujcie mój sprawdzony przepis! Jeśli wolicie bardziej kremową, aksamitną zupę to bardzo polecam krem z kalafiora.
Jeżeli tak jak ja jesteś fanem kalafiora, to koniecznie wypróbuj również:
Przepis na: Zupa kalafiorowa
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 duży kalafior – ok. 700 g
- 3 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- większy kawałek pora
- 2 płaskie łyżki natki pietruszki
- 2 płaskie łyżki koperku
- 1/2 selera
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki świeżego lub suszonego lubczyku
- 3-4 ziemniaki – ok. 300 g
- 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 3 płaskie łyżki śmietany 18%
Zobacz również:
Jak zrobić zupę kalafiorową?
Krok 1
Zaczynamy od obrania marchewek (3 sztuki), pietruszek (2 sztuki) i selera (1/2 sztuki). Natkę pietruszki, dłuższy kawałek pora i koperek płuczemy pod strumieniem wody.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Do większego garnka wlewamy bulion warzywny lub rosół (2 litry). Dodajemy starte na tarce marchewki, pietruszki, pokrojony w kosteczkę seler, posiekaną drobno natkę pietruszki, koperek oraz posiekany kalafior. Wrzucamy także por (można go pokroić w mniejsze kawałki, ale ja zwykle dzielę na dwie części). Wsypujemy sól (1/2 łyżeczki), świeży lub suszony lubczyk (2 łyżeczki) oraz większą szczyptę pieprzu.
Całość gotujemy przez około 20 minut na większej mocy palnika.
Krok 6
Ziemniaki (3-4 średniej wielkości) kroimy w małą kostkę i podsmażamy przez chwilkę na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy.
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Zupa kalafiorowa gotowa!
Kalafior przepisy
Szukasz innych przepisów z kalafiorem w roli głównej? W takim razie polecam kalafior w panierce, a także kalafior z piekarnika.
Komentarze
Przepis genialny , szybki , zupka faktycznie lepiej smakuje ze śmietaną , polecam
Moja i może nie wygląda ale smakuje 🤣♥️
super 🙂