Zupa kalafiorowa

4.8/5 (185 ocen)
Zupa kalafiorowa to jak ulubiona piosenka - zawsze dobra, bez względu na nastrój. Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalną okazję. Prosta, ale mega smaczna - idealna na każdą pogodę!

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa to jedna ze smaczniejszych potraw. Szybka i prosta do przygotowania! Ta warzywna zupa znika zawsze do ostatniej łyżki.

Można ją przygotowywać przez cały rok. Wychodzi równie smaczna ze świeżego, jak i mrożonego kalafiora.

kalafior

Koniecznie wypróbujcie mój sprawdzony przepis! Jeśli wolicie bardziej kremową, aksamitną zupę to bardzo polecam krem z kalafiora.

Jeżeli tak jak ja jesteś fanem kalafiora, to koniecznie wypróbuj również:

Przepis na: Zupa kalafiorowa

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 duży kalafior – ok. 700 g
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • większy kawałek pora
  • 2 płaskie łyżki natki pietruszki
  • 2 płaskie łyżki koperku
  • 1/2 selera
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki świeżego lub suszonego lubczyku
  • 3-4 ziemniaki – ok. 300 g
  • 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 3 płaskie łyżki śmietany 18%
Wyślij emailem

Jak zrobić zupę kalafiorową?


Krok 1

marchewka, seler, pietruszka i koperek

Zupa kalafiorowa może być przygotowana na bazie świeżego lub mrożonego kalafiora (gotowe mieszanki do zupy kalafiorowej można kupić w wielu marketach).

Zaczynamy od obrania marchewek (3 sztuki), pietruszek (2 sztuki) i selera (1/2 sztuki). Natkę pietruszki, dłuższy kawałek pora i koperek płuczemy pod strumieniem wody.


Krok 2

starte warzywa na zupę

Marchewki i pietruszki ścieramy na tarce o dużych lub średnich oczkach.


Krok 3

kalafior przed obraniem

Z większego kalafiora wycinamy jego różyczki, zaś wystający głąb oraz liście odcinamy i wyrzucamy. Jeśli w markecie czy warzywniaku będą tylko małe główki kalafiora to użyj dwóch sztuk. 


Krok 4

krojenie kalafiora

 Kalafior można posiekać na większe kawałki (różyczki), lecz ja siekam go dość drobno, bo w takiej formie zupa kalafiorowa smakuje mi najbardziej. 


Krok 5

przygotowanie zupy z kalafiora

Do większego garnka wlewamy bulion warzywny lub rosół (2 litry). Dodajemy starte na tarce marchewki, pietruszki, pokrojony w kosteczkę seler, posiekaną drobno natkę pietruszki, koperek oraz posiekany kalafior. Wrzucamy także por (można go pokroić w mniejsze kawałki, ale ja zwykle dzielę na dwie części). Wsypujemy sól (1/2 łyżeczki), świeży lub suszony lubczyk (2 łyżeczki) oraz większą szczyptę pieprzu.

Całość gotujemy przez około 20 minut na większej mocy palnika.


Krok 6

pokrojone ziemniaki

W moim domu zupa kalafiorowa jest często przygotowywana z ziemniakami, ale jeśli wolicie to możecie je zamienić na drobny makaron np. gwiazdki.

Ziemniaki (3-4 średniej wielkości) kroimy w małą kostkę i podsmażamy przez chwilkę na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy.


Krok 7

przepis na zupę kalafiorową

Do gotującej się zupy dodajemy podsmażone ziemniaki. Gotujemy przez około 10 minut.


Krok 8

śmietana do zupy kalafiorowej

Do kubka wlewamy około 100 ml gotującej się zupy, a także śmietankę kremówkę (150 ml, lub 3 płaskie łyżki śmietany 18%). Mieszamy i wlewamy całość do zupy.


Krok 9

gotowanie zupy kalafiorowej

Gotujemy jeszcze przez około 2 minuty na małym ogniu. Posypujemy jeszcze odrobiną posiekanego koperku i doprawiamy ewentualnie do smaku solą oraz pieprzem.

Zupa kalafiorowa gotowa!

Kalafior przepisy

Szukasz innych przepisów z kalafiorem w roli głównej? W takim razie polecam kalafior w panierce, a także kalafior z piekarnika.


zupa kalafiorowa przepis

zupa kalafiorowa z ziemniakami

przepis na zupę kalafiorową

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 185

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Wiecie co jest super? Zupy! Te ciepłe posiłki, które można pochłaniać łyżką za łyżką, są prawdziwym skarbem kulinariów na całym świecie. A jednym z tych kulinarnych skarbów jest zupa kalafiorowa z ziemniakami. Tak, dobrze słyszycie – ta z pozoru skromna zupa potrafi zapewnić niezapomniane doznania smakowe i bardzo często pojawia się na naszych stołach. Tym razem chciałam Wam przedstawić mój sprawdzony przepis na pyszną zupę kalafiorową z ziemniakami. Ogólnie możemy ją przygotować na wiele różnych sposobów, ale jak smakuje moja wersja? Według mnie wychodzi zupa kalafiorowa jak u babci. Oczywiście każdy ma swoje indywidualne odczucia, do tego jak powinna wyglądać tradycyjna zupa kalafiorowa, ale jestem przekonana, że moja wersja przypadnie Ci do gustu – idealna zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Co więcej, dzięki ziemniakom, które dodają jej sycącej tekstury, to danie staje się nie tylko smaczne, ale również sycące i zbalansowane pod względem odżywczym. Trzeba jednak pamiętać, że zupa kalafiorowa powinna być przechowywana w lodówce i spożyta maksymalnie w przeciągu 2-3 dni.

Zupa kalafiorowa przepis

Domowa zupa kalafiorowa to jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych dań, które można przygotować. Dzięki swojemu bogatemu profilowi smakowemu i odżywczemu, zupa kalafiorowa bez mięsa staje się doskonałym wyborem dla tych, którzy poszukują pysznych i zdrowych opcji na obiad czy kolację. Jeśli myślisz o zupie kalafiorowej, to prawdopodobnie masz na myśli coś delikatnego i pełnego smaku. I nie mylisz się – to właśnie to danie. Ta prosta zupa kalafiorowa jest przygotowywana z podstawowych składników: świeżego kalafiora, bulionu, śmietany oraz kilku warzyw i przypraw. Proces gotowania jest prosty, ale efekt końcowy jest wyjątkowo satysfakcjonujący. Ta zupa jest bogata w błonnik i witaminy, co sprawia, że jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. Dla tych, którzy prowadzą zdrowy styl życia, zupa kalafiorowa to idealny wybór. Jej główny składnik, kalafior, jest bogaty w antyoksydanty, które mają liczne korzyści dla zdrowia. Ponadto, kalafior jest niskokaloryczny, co czyni go doskonałym składnikiem dla osób na diecie. Dla tych, którzy szukają czegoś pysznego i zdrowego, zupa kalafiorowa to absolutnie doskonały wybór.

Nie możemy zapomnieć o najważniejszym – zaletach zupy kalafiorowej. Po pierwsze, jest pyszna. Tak, to może wydawać się oczywiste, ale warto to podkreślić po raz kolejny. Jest bogata w smaku i dobrze zbalansowana – coś, co na pewno pokocha każdy miłośnik zup. Po drugie, jest zdrowa. Dzięki swojej bazie – kalafiorowi – zupa jest pełna błonnika, witamin i minerałów, które są kluczowe dla naszego zdrowia. Wreszcie, jest prosta do zrobienia. Naprawdę, nawet jeśli nie jesteś doświadczonym kucharzem, ten przepis na zupę kalafiorową wykonasz bez większego problemu.

RozwińZwiń