Rosół

4.6/5 (24 ocen)
Rosół to niekwestionowana królowa polskiej kuchni i powszechnie wiadomo, że najlepiej smakuje w niedzielę! Każda babcia, mama czy kucharz ma swój własny przepis na rosół i choć podstawowe składniki są zazwyczaj takie same, to właśnie drobne różnice w proporcjach i dodatkach sprawiają, że każdy smakuje inaczej. Zapraszam Cię do wypróbowania mojej ulubionej wersji, która może również skradnie Twoje serce!

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 4h gotowania

Rosół

Opis przepisu

Domowy rosół to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych zup jakie tylko mogą być. Jest to wywar mięsno-warzywny, który jest gotowany przez minimum 3-4 godziny na minimalnym ogniu. To jedna z naszych narodowych polskich potraw. Z pewnością każdy go jadł wielokrotnie, ale jeśli chcesz go wykonać samodzielnie i szukasz sprawdzonego przepisu to dobrze trafiłaś/eś!

Rosół jest najczęściej przygotowany z kury czy kurczaka, a czasem z dodatkiem wołowiny. Najczęściej podawany z makaronem (nitki), ale co region to inne zwyczaje i może być serwowany naprawdę różnie. Żeby przygotować naprawdę esencjonalny i znakomity rosół należy rozpocząć gotowanie składników w zimnej wodzie, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Ten sposób gotowania sprawi, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. Rosół stanowi także bazę do wielu innych zup, które uwielbiamy.

Od razu zaznaczam, że nie ma jednego, właściwego przepisu na rosół. Jest to tak popularna zupa i tyle szkół jej wykonywania, że z pewnością pojawią się komentarze typu: “to profanacja, ja od 50 lat gotuję go inaczej…”. Jednak zapraszam do wypróbowania mojej wersji, którą wykonuję od dłuższego czasu po przeanalizowaniu kilku naprawdę starych książek kucharskich. Jestem pewna, że Wam posmakuje!

Przepis na: Rosół

Porady na start

  • Do przygotowania rosołu będzie potrzebny naprawdę spory garnek o pojemności minimum 5 litrów.
  • Zaczynam od gotowania samego mięsa, później dopiero dodaję warzywa – czas gotowania rosołu to około 4 godziny, więc warzywa i tak zdążą bardzo zmięknąć w tym czasie. Może się to dla niektórych wydawać dużo, ponieważ w internecie spotkamy przepisy gdzie co niektórzy w 1-2 godziny przygotowują cały rosół, ale jeżeli chcemy uzyskać naprawdę smaczną i aromatyczną zupę, to musimy dać czas, aby warzywa i mięso “oddało smak”.
  • Kluczowe jest tu dobrej jakości mięso. Warto korzystać z produktów z lokalnych targów i kupować u zaufanych sprzedawców. Jeżeli nie masz takiej możliwości, to polecam skorzystanie z ekologicznych hodowli, których produkty coraz częściej znajdziemy w marketach.
  • Zostało Ci trochę rosołu? W takim razie warto poporcjować sobie do małych pojemników, przechowywać w zamrażalniku, a później używać jako bazę do wszelakich sosów czy nawet innych zup.

Składniki:

  • 1 cała kura o wadze ponad 1 kg (lub 3-4 duże udka z kurczaka, 400 g filetu z piersi kurczaka)
  • opcjonalnie 400 g wołowiny (np. antrykot, szponder, pręga, łopatka)
  • 3 litry wody
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości pietruszki (korzeń)
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • duży ząbek czosnku
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego lubczyku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 bardzo płaska łyżka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
Wyślij emailem

Jak zrobić rosół?


Krok 1

gotowanie udka z kurczaka na rosół

Do przygotowania domowego rosołu będziesz potrzebować dużego garnka.

Można użyć całej kury, która będzie ważyła ponad kilogram. Ja tym razem wykorzystałam 3 duże udka z kurczaka oraz jedną dużą pierś o wadze około 400 g. Dodałam także około 400 g wołowiny – może być np. antrykot, szponder, pręga, łopatka. Jednak nie jest to opcjonalny składnik, bo głównie bazujemy na mięsie z kurczaka.

Mięso płuczemy pod zimną wodą. Zalewamy zimną wodą (3 litry) i moczymy przez minimum godzinę.

Gotujemy na małym ogniu doprowadzając do lekkiego zagotowania (małych bąbelków), a później gotujemy na minimalnym ogniu przez około godzinę – półtorej (ma sobie lekko “pyrkać”).

Jest kilka szkół przygotowywania rosołu – jedni usuwają szumowiny (ścięte białko) za pomocą łyżki cedzakowej, inni nie usuwają, a pod koniec szykowania rosołu one same opadają na dno garnka. Decyzja należy do Was czy je usuniecie czy nie (ja nie usuwam).


Krok 2

składniki na rosół

Dodajemy obrane i przekrojone na połówki marchewki (4 średnie sztuki), pietruszki (2 średnie sztuki), seler (1/2 sztuki), por (1/2 sztuki), a także lubczyk (1 łyżka świeżej, choć możesz zastąpić łyżeczką suszonej) oraz połówkę cebuli opaloną na suchej patelni lub nad palnikiem kuchenki gazowej. Dodajemy liście laurowe (3 liście) oraz ziele angielskie (3 kulki). Opcjonalnie można dać nieco liści kapusty włoskiej.

Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy (warzymy) na minimalnym ogniu przez 2- 2,5 godziny.


Krok 3

gotowanie rosołu

Po tym czasie dodajemy sól (1 bardzo płaska łyżka), pieprz czarny (1/3 płaskiej łyżeczki lub kilka kulek), ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki (1 łyżka) i całość mieszamy. Ewentualnie dodajemy dodatkową porcję świeżego lubczyku.


Krok 4

makaron do rosołu

Rosół z kury gotowy! Podajemy go z ugotowanym makaronem (nitki).

Z ugotowanego mięsa możesz śmiało zrobić pasztet, farsz do pierogów z mięsem czy farsz do krokietów z mięsem.


Rosół

Rosół przepis tradycyjny

Rosół z kurczaka

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 24

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Rosół przepis

Nie istnieje jeden prawdziwy przepis na rosół, ponieważ często składniki i proporcje różnią się od użytej receptury. W wielu domach można się spotkać z tym, że stary przepis na rosół jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Dla mnie najlepszy przepis to ten z użyciem kurczaka i wołowiny. Są jednak rejony, gdzie wykorzystujemy do rosołu kaczkę, gołębia czy bażanta. Na pewno każda wersja ma swoich wielbicieli, ale osobiście próbowałam w swoim życiu wielu alternatyw, ale dla mnie rosół drobiowo-wołowy smakuje po prostu najlepiej. Te mięsa w Polsce są też dużo łatwiej dostępne w standardowym sklepie niż te wymienione wcześniej.

Rosół przepis tradycyjny

Chyba najbliżej prawdy będzie stwierdzenie, że tradycyjny przepis na rosół to taki, który przygotowujemy tylko z kurczaka, jednak nie brakuje fanów innych wersji. Ja osobiście najbardziej lubię na bazie kurczaka i wołowiny, ale również wiele osób przygotowuje wersję wegetariańską. Podobnie jest z dodatkami – najczęściej robimy rosół z makaronem, czyli klasycznymi wielojajecznymi nitkami, ale spotkamy również wersje z zacierkami, kluskami lanymi czy nawet ziemniakami (chociaż przyznaję się, że ta ostatnia wersja to w ogóle nie moje klimaty 🙂 ).

Rosół z kury

Wiele osób zadaje sobie pytanie jak zrobić dobry rosół? Odpowiedź jest dosyć prosta – trzeba cierpliwości 🙂 Rosół z kury wymaga przynajmniej kilku godzin gotowania, ale na małym ogniu. Zupka powinna sobie delikatnie “pyrkać” na kuchence. To właśnie w tym momencie z warzyw i mięsa wydobywają się najlepsze smaki. Dodatkowo ja zawsze delikatnie opalam cebulę nad palnikiem lub w przypadku kuchenki indukcyjnej wykorzystuję do tego suchą patelnię – to mały trik, który nadaje rosołowi wyjątkowego smaku. Tak jak w przypadku większości przepisów, jeżeli wykorzystamy dobrej jakości składniki (a zwłaszcza mięso), to smak będzie dużo, dużo lepszy.

Rosół z kurczaka

Jeżeli miałabym odpowiedzieć jaka jest najbardziej uniwersalna zupa, to stwierdziłabym, że z pewnością rosół z kurczaka. Zupa sama w sobie jest pyszna, ale ilość rzeczy, które można przygotować na jej bazie jest naprawdę ogromna. Z mięsa z rosołu możemy przygotować pasztet, pierogi, potrawkę, krokiety, czy nawet sałatkę z jego użyciem. Dodatkowo z samego rosołu można przygotować bulion, który jest świetnym składnikiem w wielu daniach. Warzywa oczywiście też możemy wykorzystać! Zrobimy z nich pyszne kotlety warzywne lub pasztet. A co jeżeli zrobimy za dużo rosołu i nam się przeje? Możemy go zamrozić, albo na jego bazie przygotować zupę pomidorową! Czy można wyobrazić sobie bardziej uniwersalną zupę?

RozwińZwiń