Opis przepisu
Domowy rosół to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych zup jakie tylko mogą być. Jest to wywar mięsno-warzywny, który jest gotowany przez minimum 3-4 godziny na minimalnym ogniu. To jedna z naszych narodowych polskich potraw. Z pewnością każdy go jadł wielokrotnie, ale jeśli chcesz go wykonać samodzielnie i szukasz sprawdzonego przepisu to dobrze trafiłaś/eś!
Rosół jest najczęściej przygotowany z kury czy kurczaka, a czasem z dodatkiem wołowiny. Najczęściej podawany z makaronem (nitki), ale co region to inne zwyczaje i może być serwowany naprawdę różnie. Żeby przygotować naprawdę esencjonalny i znakomity rosół należy rozpocząć gotowanie składników w zimnej wodzie, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Ten sposób gotowania sprawi, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. Rosół stanowi także bazę do wielu innych zup, które uwielbiamy.
Od razu zaznaczam, że nie ma jednego, właściwego przepisu na rosół. Jest to tak popularna zupa i tyle szkół jej wykonywania, że z pewnością pojawią się komentarze typu: “to profanacja, ja od 50 lat gotuję go inaczej…”. Jednak zapraszam do wypróbowania mojej wersji, którą wykonuję od dłuższego czasu po przeanalizowaniu kilku naprawdę starych książek kucharskich. Jestem pewna, że Wam posmakuje!
Przepis na: Rosół
Porady na start
- Do przygotowania rosołu będzie potrzebny naprawdę spory garnek o pojemności minimum 5 litrów.
- Zaczynam od gotowania samego mięsa, później dopiero dodaję warzywa – czas gotowania rosołu to około 4 godziny, więc warzywa i tak zdążą bardzo zmięknąć w tym czasie. Może się to dla niektórych wydawać dużo, ponieważ w internecie spotkamy przepisy gdzie co niektórzy w 1-2 godziny przygotowują cały rosół, ale jeżeli chcemy uzyskać naprawdę smaczną i aromatyczną zupę, to musimy dać czas, aby warzywa i mięso “oddało smak”.
- Kluczowe jest tu dobrej jakości mięso. Warto korzystać z produktów z lokalnych targów i kupować u zaufanych sprzedawców. Jeżeli nie masz takiej możliwości, to polecam skorzystanie z ekologicznych hodowli, których produkty coraz częściej znajdziemy w marketach.
- Zostało Ci trochę rosołu? W takim razie warto poporcjować sobie do małych pojemników, przechowywać w zamrażalniku, a później używać jako bazę do wszelakich sosów czy nawet innych zup.
Składniki:
- 1 cała kura o wadze ponad 1 kg (lub 3-4 duże udka z kurczaka, 400 g filetu z piersi kurczaka)
- opcjonalnie 400 g wołowiny (np. antrykot, szponder, pręga, łopatka)
- 3 litry wody
- 4 średniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości pietruszki (korzeń)
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- duży ząbek czosnku
- 1/2 dużej cebuli
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego lubczyku
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 bardzo płaska łyżka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz również:
Jak zrobić rosół?
Krok 1
Do przygotowania domowego rosołu będziesz potrzebować dużego garnka.
Można użyć całej kury, która będzie ważyła ponad kilogram. Ja tym razem wykorzystałam 3 duże udka z kurczaka oraz jedną dużą pierś o wadze około 400 g. Dodałam także około 400 g wołowiny – może być np. antrykot, szponder, pręga, łopatka. Jednak nie jest to opcjonalny składnik, bo głównie bazujemy na mięsie z kurczaka.
Mięso płuczemy pod zimną wodą. Zalewamy zimną wodą (3 litry) i moczymy przez minimum godzinę.
Gotujemy na małym ogniu doprowadzając do lekkiego zagotowania (małych bąbelków), a później gotujemy na minimalnym ogniu przez około godzinę – półtorej (ma sobie lekko “pyrkać”).
Jest kilka szkół przygotowywania rosołu – jedni usuwają szumowiny (ścięte białko) za pomocą łyżki cedzakowej, inni nie usuwają, a pod koniec szykowania rosołu one same opadają na dno garnka. Decyzja należy do Was czy je usuniecie czy nie (ja nie usuwam).
Krok 2
Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy (warzymy) na minimalnym ogniu przez 2- 2,5 godziny.
Krok 3
Po tym czasie dodajemy sól (1 bardzo płaska łyżka), pieprz czarny (1/3 płaskiej łyżeczki lub kilka kulek), ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki (1 łyżka) i całość mieszamy. Ewentualnie dodajemy dodatkową porcję świeżego lubczyku.
Krok 4
Rosół z kury gotowy! Podajemy go z ugotowanym makaronem (nitki).
Z ugotowanego mięsa możesz śmiało zrobić pasztet, farsz do pierogów z mięsem czy farsz do krokietów z mięsem.
Komentarze