Domowa zupa czosnkowa jest prosta i szybka do zrobienia, a efekt zachwycający 😊 Można ją zrobić na wiele sposobów, ale moim ulubionym jest dodanie do niej ziemniaków, które powodują, że zupa jest bardziej gęsta oraz serka topionego, który nadaje ciekawszego smaku – może to być kremowy Cheddar czy Gouda.
Tym razem zaserwowałam ją z chipsem z szynki parmeńskiej oraz podpieczoną bagietką z mozzarellą i jak dla mnie te dodatki pasują rewelacyjnie. Jeśli jednak wolisz to możesz ją zaserwować z groszkiem ptysiowym, który możesz kupić w wielu sklepach. Fajnie sprawdzą się także domowe grzanki z dowolnego chleba, które można pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Przepis na: Zupa czosnkowa
Składniki:
- 1 duża cebula
- około 850 g ziemniaków
- 1 duża pietruszka (korzeń)
- natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 małe główki czosnku (po obraniu około 140 g)
- opcjonalnie 2 łyżki świeżego lubczyku
- 100 g serka kremowego topionego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
- kilka plasterków boczku lub szynki parmeńskiej
- kilka kromek np. bagietki
- odrobina szczypiorku
Zobacz również:
Zupa czosnkowa - przepis krok po kroku
Krok 1

Zupa czosnkowa może być przygotowywana zarówno w średnim wielkości garnku z nieprzywierającym dnem (aby najpierw móc podsmażyć cebulę z ziemniakami). Opcja nr 2 (tak jak ja) – korzystamy najpierw z patelni do podsmażenia składników, a potem gotujemy zupę w średniej wielkości garnku.
Dużą cebulę drobno kroimy. Podsmażamy ją na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju czy masła klarowanego.
Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (u mnie około 800 g po obraniu) i smażymy przez 5 minut na małym lub średnim ogniu. Co chwilkę mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę pietruszkę i dalej smażymy przez kilka minut. Posypujemy solą (1/2 płaskiej łyżeczki) oraz pieprzem (szczypta).
Krok 2

Do użycia tej zupy użyłam 3 małe główki czosnku, po obraniu wyszło mi 140 g.
Nie bójcie się ilości dodawanego czosnku – też miałam obawy jak robiłam ją pierwszy raz. Jednak tutaj mała sugestia, bo czosnek czosnkowi nie jest równy. Najlepiej zacząć od dodania do zupy 100 g czosnku, a opcjonalnie po wstępnym zblendowaniu sprawdzić czy jest wystarczająco “czosnkowa” w smaku.
Krok 3

Do garnka przekładamy podsmażoną zawartość patelni. Wlewamy litr bulionu – może to być zarówno domowy, klasyczny rosół, bulion warzywny jak i rozcieńczony bulion ze słoiczka (np. Winiary na bazie wolno gotowanego wywaru).
Dodajemy także ząbki czosnku, natkę pietruszki (ja użyłam około 1/3 pęczka) – wyciągamy go z zupy przed samym momentem blendowania całości. Opcjonalnie warto dodać także świeży lubczyk.
Gotujemy na małym lub średnim ogniu przez 20 minut.
Krok 4

Wlewamy śmietankę kremówkę 30% (około 100 ml) i zdejmujemy z palnika.
Krok 5

Blendujemy na jednolitą konsystencję.
Sprawdzamy smak zupy – jeśli jest mało wyrazista, słabo czuć czosnek to dodaj śmiało jeszcze kilka ząbków.
Moja wyszła dość delikatna w smaku, jednak smak czosnkowy był wyczuwalny.
Doprawiamy ewentualnie do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 6

Do tej zupy świetnie pasuje podpieczona w piekarniku bagietka z ciągnącą się mozzarellą, a także chrupiące chipsy z parzonego boczku czy szynki parmeńskiej.
Kilka plasterków szynki parmeńskiej (każdy plasterek rozdzieliłam na 2-3 mniejsze kawałki) smażymy na większej patelni z kilkoma kroplami oleju. Można też smażyć na suchej patelni przez dosłownie chwilę.
Fajnie do tego sprawdzi się patelnia do grillowania. Zdejmujemy na talerz.
Krok 7

Szukasz innych przepisów na pyszne i aromatyczne zupy? W takim razie wypróbuj krem z brokułów czy zupę krem z dyni.
Komentarze
Zawsze robiłem czosnkowa z pieczonego czosnku , dziś wg tego przepisu i wyszła mega pyszna . Naprawdę nie ma co się być ilości czosnku. Zostanie że mną na stałe ten przepis
No to bardzo się cieszę, że zupa smakowała 🙂
Wyglada tak, jakby w liście składników nie było czosnku, domyślam się, że “3 małe główki ząbku”, to główki czosnku. Może warto byłoby poprawić? :-)) Pozdrawiam
Dziękuję za wyłapanie błędu! Poprawione 🙂 Również pozdrawiam!
Naprawdę pyszna zupa, dzisiaj trafiłam na przepis i dzisiaj od razu ugotowałam. Doskonała, świetna jest👍🙂
Super! Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂
Po prostu PYCHA !
Idealnie rozgrzewająca i aromatyczna zupa 🙂
Cieszę się, że smakowała 🙂