
Zupa czosnkowa jest niezwykle smaczna, aromatyczna i sycąca. Muszę przyznać, że bardzo długo jej nie robiłam i postanowiłam to nadrobić. Uwielbiam smak i zapach tej zupy!
Krem czosnkowy
Domowa zupa czosnkowa jest bardzo prosta do zrobienia. Zwykle zagęszczam ją lekko ziemniakami, a także dodaję do niej serek topiony o smaku serowym, który nadaje fajny posmak i klarowność. W takiej wersji z grzankami mi smakuje najbardziej. Jeśli jednak wolisz to możesz domowe grzanki zastąpić groszkiem ptysiowym, który możesz kupić w wielu sklepach.
Przepis na: Zupa czosnkowa
Łącznie: 45 min
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 8-10 dużych ząbków czosnku
- 3-4 ziemniaki – ok. 300 g
- 3 pietruszki średniej wielkości (korzeń)
- natka pietruszki
- 1/2 selera
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki świeżego lubczyku
- 100 g sera kremowego topionego
Dodatkowo:
- kilka kromek chleba pszennego lub tostowego
- 2-3 łyżki oliwy lub masła
Zupa czosnkowa – przepis krok po kroku:
Do garnka wlewamy bulion warzywny (1,5 l) i dodajemy obrane oraz pokrojone w dużą kostkę warzywa: połówkę selera (jeśli jest dosyć mały to możesz dodać całego), trzy pietruszki (korzeń i natkę, w przypadku natki, to później ją wyciągamy z zupy przed blendowaniem, więc dodajemy ją do wody bez jakiekolwiek siekania), a także ziemniaki (ok. 3-4 średnie sztuki), przeciśnięty przez praskę czosnek (10 bardzo dużych ząbków – jeśli Wasze główki czosnku są małe to można użyć nawet 2 główki) i świeży lubczyk (nie musimy go siekać). Wsypujemy sól (1/2 łyżeczki) i większą szczyptę pieprzu czarnego. Gotujemy całość przez ok. 30-35 minut na średnim ogniu (do miękkości warzyw).
Dodajemy serek topiony (100 g) – można użyć serek kremowy topiony np. o smaku serowym lub śmietankowym. Mieszamy za pomocą łyżki aż się rozpuści. Wyciągamy z zupy natkę pietruszki i lubczyk.
Zupę czosnkową blendujemy za pomocą blendera ręcznego do momentu uzyskania aksamitnej i jednolitej konsystencji. Opcjonalnie dodajemy 100 ml śmietanki kremówki.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, a także np. gałką muszkatołową.
Tą zupę czosnkową można podawać z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Chleb kroimy najpierw w kromki, a następnie w małą kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z masłem lub oliwą. Mieszamy i smażymy z obu stron na średnim ogniu, aż grzanki się zarumienią i staną się chrupiące. Podajemy z gorącą zupą.
Szukasz innych przepisów na pyszne i aromatyczne zupy? W takim razie wypróbuj krem z brokułów czy zupę krem z dyni.