Zupa czosnkowa

4.8/5 (72 ocen)
Ta zupa czosnkowa wychodzi kremowa, aromatyczna, i jestem przekonana, że jej smak podbije Twoje kubki smakowe! Tym razem podałam ją z chipsem z szynki parmeńskiej oraz ciepłą bagietką z ciągnącą się mozzarellą i to był strzał w dziesiątkę!

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Zupa czosnkowa

Domowa zupa czosnkowa jest prosta i szybka do zrobienia, a efekt zachwycający 😊 Można ją zrobić na wiele sposobów, ale moim ulubionym jest dodanie do niej ziemniaków, które powodują, że zupa jest bardziej gęsta oraz serka topionego, który nadaje ciekawszego smaku – może to być kremowy Cheddar czy Gouda.

Tym razem zaserwowałam ją z chipsem z szynki parmeńskiej oraz podpieczoną bagietką z mozzarellą i jak dla mnie te dodatki pasują rewelacyjnie. Jeśli jednak wolisz to możesz ją zaserwować z groszkiem ptysiowym, który możesz kupić w wielu sklepach. Fajnie sprawdzą się także domowe grzanki z dowolnego chleba, które można pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.

Przepis na: Zupa czosnkowa

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • około 850 g ziemniaków
  • 1 duża pietruszka (korzeń)
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 małe główki czosnku (po obraniu około 140 g)
  • opcjonalnie 2 łyżki świeżego lubczyku
  • 100 g serka kremowego topionego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:

  • kilka plasterków boczku lub szynki parmeńskiej
  • kilka kromek np. bagietki
  • odrobina szczypiorku
Wyślij emailem

Zupa czosnkowa - przepis krok po kroku


Krok 1

ziemniaki pokrojone w kostkę na patelni

Zupa czosnkowa może być przygotowywana zarówno w średnim wielkości garnku z nieprzywierającym dnem (aby najpierw móc podsmażyć cebulę z ziemniakami). Opcja nr 2 (tak jak ja) – korzystamy najpierw z patelni do podsmażenia składników, a potem gotujemy zupę w średniej wielkości garnku.

Dużą cebulę drobno kroimy. Podsmażamy ją na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju czy masła klarowanego.

Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (u mnie około 800 g po obraniu) i smażymy przez 5 minut na małym lub średnim ogniu. Co chwilkę mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę pietruszkę i dalej smażymy przez kilka minut. Posypujemy solą (1/2 płaskiej łyżeczki) oraz pieprzem (szczypta).


Krok 2

obrane ząbki czosnku do zupy

Do użycia tej zupy użyłam 3 małe główki czosnku, po obraniu wyszło mi 140 g.

Nie bójcie się ilości dodawanego czosnku – też miałam obawy jak robiłam ją pierwszy raz. Jednak tutaj mała sugestia, bo czosnek czosnkowi nie jest równy. Najlepiej zacząć od dodania do zupy 100 g czosnku, a opcjonalnie po wstępnym zblendowaniu sprawdzić czy jest wystarczająco “czosnkowa” w smaku.


Krok 3

bulion z natką pietruszki

Do garnka przekładamy podsmażoną zawartość patelni. Wlewamy litr bulionu – może to być zarówno domowy, klasyczny rosół, bulion warzywny jak i rozcieńczony bulion ze słoiczka (np. Winiary na bazie wolno gotowanego wywaru).

Dodajemy także ząbki czosnku, natkę pietruszki (ja użyłam około 1/3 pęczka) – wyciągamy go z zupy przed samym momentem blendowania całości. Opcjonalnie warto dodać także świeży lubczyk.

Gotujemy na małym lub średnim ogniu przez 20 minut. 


Krok 4

dodanie serka topionego do zupy czosnkowej

Dodajemy serek topiony (około 100 g) i mieszamy do momentu jego roztopienia.

Wlewamy śmietankę kremówkę 30% (około 100 ml) i zdejmujemy z palnika.


Krok 5

blendowanie zupy czosnkowej

Blendujemy na jednolitą konsystencję.

Sprawdzamy smak zupy – jeśli jest mało wyrazista, słabo czuć czosnek to dodaj śmiało jeszcze kilka ząbków.

Moja wyszła dość delikatna w smaku, jednak smak czosnkowy był wyczuwalny.

Doprawiamy ewentualnie do smaku solą oraz pieprzem. 


Krok 6

podsmażanie szynki parmeńskiej na patelni

Do tej zupy świetnie pasuje podpieczona w piekarniku bagietka z ciągnącą się mozzarellą, a także chrupiące chipsy z parzonego boczku czy szynki parmeńskiej.

Kilka plasterków szynki parmeńskiej (każdy plasterek rozdzieliłam na 2-3 mniejsze kawałki) smażymy na większej patelni z kilkoma kroplami oleju. Można też smażyć na suchej patelni przez dosłownie chwilę.

Fajnie do tego sprawdzi się patelnia do grillowania. Zdejmujemy na talerz.


Krok 7

krem z czosnku

Zupę czosnkową nalewamy do głębszych talerzy. Podajemy z dodatkami – u mnie ciepła bagietka z roztopioną mozzarellą, chips z szynki parmeńskiej i posiekany szczypiorek. Smacznego!

Szukasz innych przepisów na pyszne i aromatyczne zupy? W takim razie wypróbuj krem z brokułów czy zupę krem z dyni.


zupa czosnkowa przepis

zupa krem czosnkowa

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 72

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jacek
Jacek
5 dni temu

Zawsze robiłem czosnkowa z pieczonego czosnku , dziś wg tego przepisu i wyszła mega pyszna . Naprawdę nie ma co się być ilości czosnku. Zostanie że mną na stałe ten przepis

IMG-20250206-WA0031
Pichcę i knocę ;-)
Pichcę i knocę ;-)
2 miesięcy temu

Wyglada tak, jakby w liście składników nie było czosnku, domyślam się, że “3 małe główki ząbku”, to główki czosnku. Może warto byłoby poprawić? :-)) Pozdrawiam

Urszula
Urszula
2 miesięcy temu

Naprawdę pyszna zupa, dzisiaj trafiłam na przepis i dzisiaj od razu ugotowałam. Doskonała, świetna jest👍🙂

Naralia
Naralia
10 miesięcy temu

Po prostu PYCHA !

IMG_20240321_143419
Kulinarna Gosia
Kulinarna Gosia
1 rok temu

Idealnie rozgrzewająca i aromatyczna zupa 🙂

Zupa czosnkowa przepis

Jest to mój ulubiony przepis na pyszną zupę czosnkową, którą przygotowuję od lat. Wychodzi taka jak wyjść powinna – wyrazista, kremowa i delikatna zupa, a do tego jest naprawdę pyszna. Zupę czosnkową robi się dosyć szybko, ponieważ czas całkowity przygotowania to jakieś 30 minut, z czego 20 minut to czas gotowania na ogniu. Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Wiem, że niektórzy wolą jak zupa czosnkowa przygotowana jest na sposób czeski, ale z doświadczenia wiem, że w Polsce dużo częściej robimy kremową wersję i to właśnie ona ma więcej zwolenników. Najczęściej podaję ją z grzankami, ale możesz je wymienić na groszek ptysiowy, prażoną cebulę, czy też kawałki podsmażonego bekonu.

Zupa krem z czosnku

Zupa krem z czosnku to prosta zupa, która jest bardzo popularna w naszym kraju. W dużej mierze za sprawą czosnku, ponieważ od wieków są znane jego prozdrowotne właściwości i na jego podstawie powstało wiele wspaniałych przepisów, w tym również pyszna zupa czosnkowa. Przygotowanie jej jest bardzo proste i nie wymaga od nas specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że mamy kilka składników, takich jak bulion warzywny, ząbki czosnku, ziemniaki, pietruszkę, seler, serek topiony oraz przyprawy. Zupę czosnkową przygotowują bardzo często i smakuje równie dobrze co zupa krem z dyni, więc jeżeli tak jak jak jesteś fanem kremowych zup, to ten przepis z całą pewności jest dla Ciebie!

Krem czosnkowy

Krem czosnkowy to pyszne i zdrowe danie, które idealnie nadaje się na każdą porę roku. Ta zupa jest pełna smaku i składników odżywczych, a do tego jest łatwa w przygotowaniu. Ponadto czosnek ma wiele właściwości zdrowotnych, więc ta zupa to doskonały sposób na wzmocnienie odporności w zimnej porze roku. Jeśli więc szukasz smacznego i zdrowego przepisu na kremową zupę, którą mogłabyś dodać do swojego zimowego lub jesiennego repertuaru, to koniecznie spróbuj tej zupy czosnkowej!

RozwińZwiń