Kolacja we dwojeKuchnia polskaKuchnie świataSpecjalne okazjeZupyZupy kremyZupy polskie

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa jest niezwykle smaczna, aromatyczna i sycąca. Muszę przyznać, że bardzo długo jej nie robiłam i postanowiłam to nadrobić. Uwielbiam smak i zapach tej zupy!

Krem czosnkowy

Domowa zupa czosnkowa jest bardzo prosta do zrobienia. Zwykle zagęszczam ją lekko ziemniakami, a także dodaję do niej serek topiony o smaku serowym, który nadaje fajny posmak i klarowność. W takiej wersji z grzankami mi smakuje najbardziej. Jeśli jednak wolisz to możesz domowe grzanki zastąpić groszkiem ptysiowym, który możesz kupić w wielu sklepach.

Przepis na: Zupa czosnkowa

 Łącznie: 45 min

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 8-10 dużych ząbków czosnku
  • 3-4 ziemniaki – ok. 300 g
  • 3 pietruszki średniej wielkości (korzeń)
  • natka pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki świeżego lubczyku
  • 100 g sera kremowego topionego

Dodatkowo:

  • kilka kromek chleba pszennego lub tostowego
  • 2-3 łyżki oliwy lub masła

Zupa czosnkowa – przepis krok po kroku:

zupa czosnkowa krok po kroku
Krok 1 

Do garnka wlewamy bulion warzywny (1,5 l) i dodajemy obrane oraz pokrojone w dużą kostkę warzywa: połówkę selera (jeśli jest dosyć mały to możesz dodać całego), trzy pietruszki (korzeń i natkę, w przypadku natki, to później ją wyciągamy z zupy przed blendowaniem, więc dodajemy ją do wody bez jakiekolwiek siekania), a także ziemniaki (ok. 3-4 średnie sztuki), przeciśnięty przez praskę czosnek (10 bardzo dużych ząbków – jeśli Wasze główki czosnku są małe to można użyć nawet 2 główki) i świeży lubczyk (nie musimy go siekać). Wsypujemy sól (1/2 łyżeczki) i większą szczyptę pieprzu czarnego. Gotujemy całość przez ok. 30-35 minut na średnim ogniu (do miękkości warzyw).


Przygotowanie zupy czosnkowej
Krok 2 

Dodajemy serek topiony (100 g) – można użyć serek kremowy topiony np. o smaku serowym lub śmietankowym. Mieszamy za pomocą łyżki aż się rozpuści. Wyciągamy z zupy natkę pietruszki i lubczyk.


blendowanie zupy czosnkowej
Krok 3 

Zupę czosnkową blendujemy za pomocą blendera ręcznego do momentu uzyskania aksamitnej i jednolitej konsystencji. Opcjonalnie dodajemy 100 ml śmietanki kremówki.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, a także np. gałką muszkatołową.

Tą zupę czosnkową można podawać z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Chleb kroimy najpierw w kromki, a następnie w małą kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z masłem lub oliwą. Mieszamy i smażymy z obu stron na średnim ogniu, aż grzanki się zarumienią i staną się chrupiące. Podajemy z gorącą zupą.

Szukasz innych przepisów na pyszne i aromatyczne zupy? W takim razie wypróbuj krem z brokułów czy zupę krem z dyni.


Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa przepis

krem czosnkowy

Zupa krem z czosnku

zupa czosnkowa krem

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 28

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Zupa czosnkowa przepis

Jest to mój ulubiony przepis na pyszną zupę czosnkową, którą przygotowuję od lat. Wychodzi taka jak wyjść powinna – wyrazista, kremowa i delikatna zupa, a do tego jest naprawdę pyszna. Zupę czosnkową robi się dosyć szybko, ponieważ czas całkowity przygotowania to jakieś 45 minut, z czego 30 minut to czas gotowania na ogniu. Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Wiem, że niektórzy wolą jak zupa czosnkowa przygotowana jest na sposób czeski, ale z doświadczenia wiem, że w Polsce dużo częściej robimy kremową wersję i to właśnie ona ma więcej zwolenników. Najczęściej podaję ją z grzankami, ale możesz je wymienić na groszek ptysiowy, prażoną cebulę, czy też kawałki podsmażonego bekonu.

Zupa krem z czosnku

Zupa krem z czosnku to prosta zupa, która jest bardzo popularna w naszym kraju. W dużej mierze za sprawą czosnku, ponieważ od wieków są znane jego prozdrowotne właściwości i na jego podstawie powstało wiele wspaniałych przepisów, w tym również pyszna zupa czosnkowa. Przygotowanie jej jest bardzo proste i nie wymaga od nas specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że mamy kilka składników, takich jak bulion warzywny, ząbki czosnku, ziemniaki, pietruszkę, seler, serek topiony oraz przyprawy. Zupę czosnkową przygotowują bardzo często i smakuje równie dobrze co zupa krem z dyni, więc jeżeli tak jak jak jesteś fanem kremowych zup, to ten przepis z całą pewności jest dla Ciebie!

Krem czosnkowy

Krem czosnkowy to pyszne i zdrowe danie, które idealnie nadaje się na każdą porę roku. Ta zupa jest pełna smaku i składników odżywczych, a do tego jest łatwa w przygotowaniu. Ponadto czosnek ma wiele właściwości zdrowotnych, więc ta zupa to doskonały sposób na wzmocnienie odporności w zimnej porze roku. Jeśli więc szukasz smacznego i zdrowego przepisu na kremową zupę, którą mogłabyś dodać do swojego zimowego lub jesiennego repertuaru, to koniecznie spróbuj tej zupy czosnkowej!

Back to top button