Aksamitny krem czosnkowy

4.7/5 (82 ocen)
krem czosnkowy

Rewelacyjny krem czosnkowy z chlebowymi grzankami! Świetnie rozgrzewa na chłodniejsze zimowe dni 🙂 Jest mocno czosnkowa, dodaje do niej zawsze dużo pietruszki, a zagęszczam głównie ziemniakami. Robiłam różne podchody do tej zupy, ale w tym wydaniu smakuje mi najbardziej.

Przepis na: Aksamitny krem czosnkowy

Składniki:

  • 2 litry wody
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 6 większych ząbków czosnku
  • 1/2 cebuli (wcześniej podsmażonej na patelni)
  • 4 większe ziemniaki
  • 1 serek topiony (ja użyłam serek topiony z ziołami firmy Hochland 100 g)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • 5 kromek chleba,1 łyżka masła
  • lub groszek ptysiowy
Wyślij emailem
Wyślij smsem

Aksamitny krem czosnkowy - przepis krok po kroku

Krok 1

 krem czosnkowy

Zaczynamy od zrobienia bulionu. W garnku gotujemy wodę z posiekana natką pietruszki, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pietruszką, sól, pieprz.Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.


Krok 2

krem czosnkowy

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na połówki i wrzucamy do bulionu. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy chwilkę na patelni wraz z małą ilością masła lub oleju. Dodajemy do zupy.


Krok 3

krem czosnkowy

Po chwili w szklance mieszamy ze sobą śmietanę, mąkę i troszkę wody. (aż nie będzie żadnych grudek!) Wlewamy do bulionu. Odrobinę natki pietruszki kroimy drobno, serek dzielimy na mniejsze kawałki-wszystko wrzucamy do zupy. Widelcem sprawdzamy czy nasze ziemniaki się już ugotowały, jeżeli już będą miękkie to możemy blenderem wszystko zblendować ze sobą. Podajemy z domowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.


krem czosnkowy

krem czosnkowy

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 82

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marzena
Marzena
5 lat temu

Chętnie przygotuję na weekendzie ;]

Elzbieta W.
Elzbieta W.
5 lat temu

Dzisiaj ugotowałam i wyszedł kremik przepyszny!

Słodkie okruszki
Słodkie okruszki
5 lat temu

Brzmi pysznie 😀