Rewelacyjny krem czosnkowy z chlebowymi grzankami! Świetnie rozgrzewa na chłodniejsze zimowe dni 🙂 Jest mocno czosnkowa, dodaje do niej zawsze dużo pietruszki, a zagęszczam głównie ziemniakami. Robiłam różne podchody do tej zupy, ale w tym wydaniu smakuje mi najbardziej.
Przepis na: Aksamitny krem czosnkowy
Składniki:
- 2 litry wody
- pieprz, sól
- natka pietruszki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 6 większych ząbków czosnku
- 1/2 cebuli (wcześniej podsmażonej na patelni)
- 4 większe ziemniaki
- 1 serek topiony (ja użyłam serek topiony z ziołami firmy Hochland 100 g)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- 5 kromek chleba,1 łyżka masła
- lub groszek ptysiowy
Wyślij emailem
Zobacz również:
Aksamitny krem czosnkowy - przepis krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od zrobienia bulionu. W garnku gotujemy wodę z posiekana natką pietruszki, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pietruszką, sól, pieprz.Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
Krok 2
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na połówki i wrzucamy do bulionu. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy chwilkę na patelni wraz z małą ilością masła lub oleju. Dodajemy do zupy.
Krok 3
Po chwili w szklance mieszamy ze sobą śmietanę, mąkę i troszkę wody. (aż nie będzie żadnych grudek!) Wlewamy do bulionu. Odrobinę natki pietruszki kroimy drobno, serek dzielimy na mniejsze kawałki-wszystko wrzucamy do zupy. Widelcem sprawdzamy czy nasze ziemniaki się już ugotowały, jeżeli już będą miękkie to możemy blenderem wszystko zblendować ze sobą. Podajemy z domowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze
Chętnie przygotuję na weekendzie ;]
Dzisiaj ugotowałam i wyszedł kremik przepyszny!
Brzmi pysznie 😀