Zupy

Zupa serowa

Przed Wami najlepszy przepis na zupę serową. Jest kremowa, wyrazista w smaku i do tego tak smaczna, że ciężko skończyć na jednej miseczce.

Zupa serowa z serków topionych będzie często gościć od dziś na moim stole 🙂 Wystarczy tylko kilka składników i można stworzyć naprawdę ciekawą w smaku zupę. Polecam podać ją z domowymi grzankami chlebowymi lub groszkiem ptysiowym.

Przepis na: Zupa serowa

  Łącznie: 45 min 

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 1 mały seler
  • 2-3 pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • natka koperku lub pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 serki topione o smaku sera goudy (ok. 250 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki startej mozzarelli

Dodatkowo:

  • domowe grzanki lub groszek ptysiowy

Jak zrobić zupę serową?

Wykonanie: 

Do gotującej się wody dodajemy obrane pietruszki, selera, drobno pokrojone ziemniaki, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy także natkę koperku, jednak jej nie siekamy, tylko wrzucamy całą natkę, którą później wyciągamy. Po ok. 25 minutach gotowania dodajemy 2 serki topione, całość doprawiamy do smaku.

W tym czasie na patelni (z dodatkiem małej ilości oleju lub oliwy) smażymy pokrojone w kostkę kromki chleba, aby były bardziej chrupiące.

Gotujemy jeszcze przez 15 minut na małym ogniu. Wyciągamy natkę koperku, a całość blendujemy. Gdy nalejemy zupę do miseczek posypujemy najpierw startą mozzarellą, a następnie podajemy z domowymi grzankami. Smacznego!


Zupa serowa

Zupa serowa z grzankami

Zupa serowa z serków topionych

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Zupa serowa z serków topionych

Ostatnio w jednej z restauracji miałam okazję jeść zupę serową z grzankami i tak mi smakowała, że po powrocie od razu miałam jedną myśl w głowie – przygotować taką samą w domu 🙂 Moja zupa serowa z serków topionych wyszła równie smaczna co ta restauracyjna, a przygotowuje się ją naprawdę szybko. Jeżeli lubisz takie zupki to sprawdź również mój przepis na krem czosnkowy.

Zupa serowa z grzankami

Jak przygotujemy już naszą zupkę to najlepiej podać ją z jakimś dodatkiem, np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Moim osobistym zdaniem znacznie lepiej przysmażyć na patelni pieczywo i podać zupę serową z grzankami. Możemy danie przygotować na dwa dni, ale pamiętajmy żeby nie dodawać grzanek lub groszku ptysiowego od razu, ponieważ rozmoknie i nie będzie taki smaczny. Najlepiej podać go do na wierzch do podgrzanej zupki.

Zupa czosnkowo serowa

Moją zupę doprawiłam dwoma ząbkami czosnku. Dzięki temu ta zupa czosnkowo serowa stała się bardziej wyrazista i w moim odczuciu znacznie smaczniejsza 🙂 Jeżeli nie jesteśmy wielkimi fanami czosnku (lub wręcz przeciwnie 🙂 ), to możesz dodać lub odjąć ząbki czosnku. Na wierzch natomiast możemy posypać dla smaku koperkiem. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz więcej pysznych przepisów, więc zachęcam do testowania!

Back to top button