
Przed Wami najlepszy przepis na zupę serową. Jest kremowa, wyrazista w smaku i do tego tak smaczna, że ciężko skończyć na jednej miseczce.
Zupa serowa z serków topionych będzie często gościć od dziś na moim stole 🙂 Wystarczy tylko kilka składników i można stworzyć naprawdę ciekawą w smaku zupę. Polecam podać ją z domowymi grzankami chlebowymi lub groszkiem ptysiowym.
Przepis na: Zupa serowa
Łącznie: 45 min
Składniki:
- 3 litry wody
- 1 mały seler
- 2-3 pietruszki
- 3 ziemniaki
- natka koperku lub pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 serki topione o smaku sera goudy (ok. 250 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki startej mozzarelli
Dodatkowo:
- domowe grzanki lub groszek ptysiowy
Jak zrobić zupę serową?
Wykonanie:
Do gotującej się wody dodajemy obrane pietruszki, selera, drobno pokrojone ziemniaki, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy także natkę koperku, jednak jej nie siekamy, tylko wrzucamy całą natkę, którą później wyciągamy. Po ok. 25 minutach gotowania dodajemy 2 serki topione, całość doprawiamy do smaku.
W tym czasie na patelni (z dodatkiem małej ilości oleju lub oliwy) smażymy pokrojone w kostkę kromki chleba, aby były bardziej chrupiące.
Gotujemy jeszcze przez 15 minut na małym ogniu. Wyciągamy natkę koperku, a całość blendujemy. Gdy nalejemy zupę do miseczek posypujemy najpierw startą mozzarellą, a następnie podajemy z domowymi grzankami. Smacznego!
Serka ma być 250 g? Czy może ta wartość w nawiasie dotyczy jednego serka?
łącznie 250g 🙂
Dzisiaj ją zrobiłam i nie doczekałam do obiadu i już ją zjedlismy 🙂 meega smak