Przed Wami najprostszy przepis na domową zupę serową. Wychodzi wyrazista w smaku i do tego tak smaczna, że ciężko skończyć na jednej miseczce.
Zupa serowa z serków topionych będzie często gościć od dziś na moim stole. Wystarczy tylko kilka składników i można stworzyć naprawdę ciekawą w smaku zupę. Polecam podać ją z domowymi grzankami chlebowymi lub groszkiem ptysiowym. Jeżeli jednak za nimi nie przepadasz, to możesz przygotować zupę serową z makaronem, wykorzystując przy tym ulubioną wersję makaronu, np. świderki.
Przepis na: Zupa serowa
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 2 duże cebule
- 2 l bulionu
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 serki topione (Gouda lub Cheddar), łącznie ok. 250 g
- opcjonalnie 30 g sera cheddar lub parmezan
- szczypta pieprzu
- szczypiorek
Dodatkowo:
- domowe grzanki lub groszek ptysiowy
Zobacz również:
Jak zrobić zupę serową?
Krok 1
Do garnka z nieprzywierającą powierzchnią nalewamy olej. Gdy będzie gorący, wtedy smażymy na nim posiekane cebule do momentu ich zeszklenia.
Krok 2
Do przygotowania zupy serowej potrzebny będzie bulion (2 l) – może być warzywny lub wołowego.
Krok 3
Krok 4
Przygotowujemy sobie serki topione (łącznie około 250 g). Ja dodatkowo użyłam parmezan (można go pokroić na mniejsze plasterki). Dodajemy do gotującej się zupy. Mieszamy do momentu ich rozpuszczenia.
Krok 5
Krok 6
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub podsmażonymi na maśle grzankami.
Komentarze
Serka ma być 250 g? Czy może ta wartość w nawiasie dotyczy jednego serka?
łącznie 250g 🙂
Dzisiaj ją zrobiłam i nie doczekałam do obiadu i już ją zjedlismy 🙂 meega smak