Zupa krem grzybowa

4.7/5 (50 ocen)

Zupa krem grzybowa jest niezwykle smaczna i sycąca! Do tego niezwykle prosta do przygotowania. Muszę przyznać, że bardzo lubię ją przygotowywać wraz z domowymi grzankami z chleba, ale równie dobrze smakuje już sama w sobie. Jest idealna na święta Bożego Narodzenia, uroczystości rodzinne czy po prostu jako zwykła zupa w tygodniu. Koniecznie wypróbujcie mój przepis! Jestem pewna, że Wam bardzo posmakuje.

Zupa grzybowa przepis

Domowa zupa grzybowa to naprawdę sycąca propozycja na pyszny obiad. Przygotowuję ją na bazie świeżych czy suszonych grzybów, w zależności czy jest na nie sezon czy nie. Trzeba jednak przyznać, że w każdym wydaniu smakuje świetnie.

Do przygotowania idealnie kremowej i gładkiej zupy krem z grzybów użyłam blendera BRAUN MultiQuick 5 MQ5251WHBL ze sklepu RTV EURO AGD. Jego wielkim atutem jest poręczność, a także świetny silnik (o mocy 1000 W). To sprawia, że można przy jego użyciu przygotować naprawdę wiele różnych posiłków (zupy kremy, koktajle, domowe lody, masło orzechowe i wiele, wiele innych). Blender BRAUN posiada kilka poziomów obrotów (dzięki temu można wybrać wolniejsze mieszanie przy delikatnych, soczystych składnikach, a szybsze dla tych twardszych włączając opcję turbo). Co więcej można myć w zmywarce niektóre elementy blendera.

Przepis na: Zupa krem grzybowa

Składniki:

  • 400 g świeżych grzybów np. kurek, borowików, podgrzybków lub pieczarek
  • 20 g suszonych borowików
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 400 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 3 pietruszki korzeń
  • 1 seler
  • 1 litr bulionu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 płaska łyżka soli
  • większa szczypta pieprzu
  • większa szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
Wyślij emailem

Zupa krem grzybowa przepis krok po kroku:


Krok 1

Suszone grzyby płuczemy pod strumieniem wody, a następnie przekładamy do małego garnka. Zalewamy 350 ml wrzątku i gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut.


Krok 2

W osobnym garnku lub patelni z nieprzywierającą powierzchnią podsmażamy na małej ilości oleju lub masła klarowanego posiekaną cebulę. 


Krok 3

Gdy się zeszkli, wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę świeże grzyby np. kurki, borowiki czy pieczarki. Smażymy przez kilka minut na małym lub średnim ogniu co chwilkę mieszając. 


Krok 4

Dodajemy także pokrojone w kostkę ziemniaki, seler, marchewkę i pietruszkę. Ponownie smażymy przez kilka minut co chwilkę mieszając.


Krok 5

Wlewamy bulion, a także dodajemy natkę pietruszki (nie trzeba jej siekać, ponieważ przed momentem blendowania zupy będziemy tą natkę wyciągać), posiekany koperek, a także suszony lubczyk, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz czarny. Dodajemy także odcedzone, ugotowane suszone grzyby, a także pół szklanki wywaru z nich. Gotujemy pod przykryciem przez 25 minut (na małym lub średnim ogniu). 


Krok 6

Po tym czasie zdejmujemy zupę z palnika i wyciągamy z niej natkę pietruszki. Dodajemy płaską łyżkę masła oraz wlewamy śmietankę. Blendujemy na gładki krem za pomocą blendera ręcznego. 


Krok 7

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czy gałką muszkatołową. 

Zupa krem grzybowa gotowa! Można ją podawać z domowymi grzankami, groszkiem ptysiowym choć bez jakichkolwiek dodatków też smakuje fantastycznie. Smacznego!


Wpis powstał we współpracy z euro.com.pl ramach akcji “Świąteczne gotowanie”

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 50

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments