Krem z białych warzyw to sycąca, bardzo smaczna zupa. Wychodzi bardzo aksamitna i pełna smaku. Co więcej jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Z pewnością Ci posmakuje już od pierwszej łyżki.
Zupa krem z białych warzyw
Przyznam, że nie zawsze mam czas gotować zupy… Najczęściej wypada mi 1 lub 2 zupy na tydzień, które przygotowuję w większych garnkach żeby je mieć na 3-4 dni do przodu. W dzisiejszym wpisie chciałabym Was zachęcić do wypróbowania tej pysznej zupy krem z białych warzyw na bazie kalafiora, selera, pietruszek, czosnku i selera naciowego. Bardzo lubię jej smak i wyrazistość, którą czuć już od pierwszej zjedzonej łyżki.
Z czym podać krem z białych warzyw?
Nasz krem można oczywiście podać w wersji solo, jednak w moim odczuciu znacznie lepszym pomysłem jest skorzystanie z jakiegoś dodatku. Osobiście najbardziej lubię wersję z domowymi grzankami (ewentualnie kupionymi). Ten aksamitny krem z białych warzyw smakuje jednak również rewelacyjnie z groszkiem ptysiowym, ugotowaną ciecierzycą, pestkami dyni, słonecznikiem lub koperkiem.
Przepis na: Krem z białych warzyw
Składniki:
- 1 cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oleju
- 1 duży kalafior – ok. 700 g
- 1/2 większego selera
- 2 pietruszki korzeń
- 4-5 ziemniaków – ok. 400 g
- 1 łyżeczka soli
- większa szczypta pieprzu
- 1,5 litra wody
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1 łyżka masła np. klarowanego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- kilka kromek chleba pszennego lub tostowego
- 2-3 łyżki oliwy lub masła
- szczypiorek
Zobacz również:
Krem z białych warzyw przepis krok po kroku:
Krok 1
Krem z białych warzyw jest naprawdę pyszny jeśli wykonamy go z dużej ilości warzyw jak kalafior, seler, pietruszka, seler naciowy, ziemniaki i czosnek. Polecam użyć wszystkich wymienionych przeze mnie składników.
Do większego garnka z grubym, nieprzywierającym dnem wlewamy olej (2-3 łyżki). Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę i pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy (3 łodygi). Smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
W tym czasie z kalafiora wycinamy jego różyczki, zaś wystający głąb odcinamy i wyrzucamy. Ziemniaki, selera, a także pietruszki (korzeń) obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka.
Krok 2
Gotujemy do miękkości warzyw przez około 30-35 minut.
Krok 3
Krok 4
Zupa krem z białych warzyw już gotowa! Można ją podawać z domowymi grzankami z chleba (wystarczy pokroić kromki chleba w kostkę, podsmażyć je z dodatkiem masła czy oleju na patelni) czy groszkiem ptysiowym. Dodatkowo polecam wierzch nałożonej zupy posypać drobno posiekanym świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!
Komentarze
Polecam! Przepyszna zupa, szybka i prosta do wykonania. Ja do swojej dodałam jeszcze serek topiony aby była bardziej kremowa.
Uwielbiam przepisy z tego bloga 😇
Bardzo się cieszę, że zupa smakowała 🙂