Krem z białych warzyw

4.5/5 (120 ocen)
Krem z białych warzyw to pyszna, sycąca zupa, z powszechnie znanych i łatwo dostępnych warzyw oraz dodatków. Wychodzi aksamitnie kremowa i wyrazista w smaku.

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

45 min

Krem z białych warzyw

Krem z białych warzyw to sycąca, bardzo smaczna zupa. Wychodzi bardzo aksamitna i pełna smaku. Co więcej jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Z pewnością Ci posmakuje już od pierwszej łyżki.

Zupa krem z białych warzyw

Przyznam, że nie zawsze mam czas gotować zupy… Najczęściej wypada mi 1 lub 2 zupy na tydzień, które przygotowuję w większych garnkach żeby je mieć na 3-4 dni do przodu. W dzisiejszym wpisie chciałabym Was zachęcić do wypróbowania tej pysznej zupy krem z białych warzyw na bazie kalafiora, selera, pietruszek, czosnku i selera naciowego. Bardzo lubię jej smak i wyrazistość, którą czuć już od pierwszej zjedzonej łyżki.

Z czym podać krem z białych warzyw?

Nasz krem można oczywiście podać w wersji solo, jednak w moim odczuciu znacznie lepszym pomysłem jest skorzystanie z jakiegoś dodatku. Osobiście najbardziej lubię wersję z domowymi grzankami (ewentualnie kupionymi). Ten aksamitny krem z białych warzyw smakuje jednak również rewelacyjnie z groszkiem ptysiowym, ugotowaną ciecierzycą, pestkami dyni, słonecznikiem lub koperkiem.

Przepis na: Krem z białych warzyw

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duży kalafior – ok. 700 g
  • 1/2 większego selera
  • 2 pietruszki korzeń
  • 4-5 ziemniaków – ok. 400 g
  • 1 łyżeczka soli
  • większa szczypta pieprzu
  • 1,5 litra wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżka masła np. klarowanego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • kilka kromek chleba pszennego lub tostowego
  • 2-3 łyżki oliwy lub masła
  • szczypiorek
Wyślij emailem

Krem z białych warzyw przepis krok po kroku:


Krok 1

Krem z białych warzyw 1

Krem z białych warzyw jest naprawdę pyszny jeśli wykonamy go z dużej ilości warzyw jak kalafior, seler, pietruszka, seler naciowy, ziemniaki i czosnek. Polecam użyć wszystkich wymienionych przeze mnie składników.

Do większego garnka z grubym, nieprzywierającym dnem wlewamy olej (2-3 łyżki). Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę i pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy (3 łodygi). Smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

W tym czasie z kalafiora wycinamy jego różyczki, zaś wystający głąb odcinamy i wyrzucamy. Ziemniaki, selera, a także pietruszki (korzeń) obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka.


Krok 2

Krem z białych warzyw 2

Wlewamy wrzątek (niecałe 1,5 litra wody) – powinno jej być tyle żeby mniej więcej woda przykrywała wszystkie warzywa. Dodajemy sól (1 nieco czubatą łyżeczkę), pieprz (większa szczypta), gałkę muszkatołową (1/2 łyżeczki), a także przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki). Jeśli chcecie to opcjonalnie można dodać 1 łyżkę sklepowego bulionu warzywnego ze słoika.

Gotujemy do miękkości warzyw przez około 30-35 minut.


Krok 3

Krem z białych warzyw 3

Po tym czasie warzywa powinny być już ugotowane, a objętość wody powinna się nieco zmniejszyć. Dodatkowo zazwyczaj odlewam 1 szklankę wywaru z garnka żeby później kontrolować gęstość zupy krem.  


Krok 4

Krem z białych warzyw 4

Wlewamy śmietankę kremówkę 30% (około 200 ml), dodajemy masło (1 łyżka) i całość blendujemy za pomocą blendera ręcznego. Kontrolujemy gęstość naszej zupy dodając ewentualnie odlany wcześniej wywar z kubka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową czy opcjonalnie przyprawą magi do zup.

Zupa krem z białych warzyw już gotowa! Można ją podawać z domowymi grzankami z chleba (wystarczy pokroić kromki chleba w kostkę, podsmażyć je z dodatkiem masła czy oleju na patelni) czy groszkiem ptysiowym. Dodatkowo polecam wierzch nałożonej zupy posypać drobno posiekanym świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!  


Krem z białych warzyw 5

Krem z białych warzyw 6

zupa Krem z białych warzyw 7

zupa Krem z białych warzyw 8

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 120

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ada
Ada
4 miesięcy temu

Polecam! Przepyszna zupa, szybka i prosta do wykonania. Ja do swojej dodałam jeszcze serek topiony aby była bardziej kremowa.
Uwielbiam przepisy z tego bloga 😇

1000015043

Zupa krem z białych warzyw

Wszelkie zupy to świetny sposób aby uzupełnić naszą dietę o wartościowe warzywa. Jak powszechnie wiadomo, są bogate w wiele składników odżywczych, które są niezbędne aby nasz organizm był zdrowy i funkcjonował normalnie. Dobry stan zdrowia, to również dobre samopoczucie na co dzień, dlatego u mnie bardzo często w porze obiadowej, można zobaczyć domową, pyszną zupę. Prawdopodobnie to jeszcze przyzwyczajenie wyniesione z domu rodzinnego.

Najczęściej przygotowuję zupę krem na wiele różnych sposobów. Po prostu w tej wersji smakuje mi najbardziej, chociaż również pojawiają się wydania bardziej klasyczne np. barszcz czy rosół. Wiem, że są osoby, które są moim przeciwieństwem i nie przepadają za kremami, ale jak to mówią co kto lubi 🙂 Jakby wszystkim smakowało to samo, to świat byłby po prostu nudny. Tym razem chciałabym się podzielić z Wami moim przepisem na krem z białych warzyw. Ten aksamitny krem wychodzi naprawdę rewelacyjny w smaku i do tego jest szybki do wykonania. Ja zawsze przygotowuję sobie takie zupy w większej ilości, aby mieć na kilka dni do przodu. W przypadku tego kremu można sobie urozmaicać codziennie dodatki i np. w 1 dzień podać go z grzankami, a drugiego dnia z gotowaną ciecierzycą.

Przepis na krem z białych warzyw

Aby przygotować zupę krem z białych warzyw potrzebujemy zaledwie 45 min, aby mieć pyszne danie na kilka porcji. Przepisów na taki krem w Internecie jest wiele i używane składniki potrafią się bardzo od siebie różnić. Można znaleźć przepisy, które dla przykładu mają w sobie białą fasolę, ale niestety ze względu na fakt, że mój mąż nie lubi właściwie żadnej fasoli, to unikam tego warzywa w swojej kuchni. Chyba, że coś przeskrobie, to wtedy dostaje zupę fasolową 🙂 A tak całkiem serio to ten przepis na krem z białych warzyw jest idealnym daniem do przygotowania właściwie w każdą porę roku. Aksamitnie gładki, pyszny i wyrazisty. Dodatkowo użyte składniki są naprawdę podstawowe i znajdziemy je właściwie w każdym sklepie spożywczym. Reasumując, jeżeli szukasz przepisu na smaczną, tanią i szybką do przygotowania zupę krem, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

RozwińZwiń