Makaron w sosie pomidorowym to tani i pełny smaku obiad. W prostocie siła! Z całą pewnością ten przepis docenią osoby zapracowane, które nie mają wiele wolnego czasu na gotowanie lub też osoby, które nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni. Mając kilka łatwo dostępnych składników możesz wyczarować pyszne danie, które zachwyci Ciebie i Twoich bliskich.
Przepis na: Makaron z sosem pomidorowym
Porady na start
- Jeżeli masz ochotę to możesz wzbogacić przepis o swoje ulubione dodatki, np. kurczaka, krewetki, bakłażana czy suszone pomidory.
- Do przygotowania sosu pomidorowego najbardziej polecam pomidory malinowe, ale jeżeli nie masz do nich dostępu, to możesz użyć innego rodzaju.
- Możesz użyć dowolnego makaronu.
Składniki:
- 300 g makaronu (np. tagliatelle lub pappardelle)
- 1 duża cebula biała lub czerwona
- 4 większe pomidory
- opcjonalnie 5-6 pomidorków koktajlowych
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu
- 2 małe ząbki czosnku
- większa szczypta pieprzu np. cytrynowego lub czarnego
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- świeża bazylia lub oregano
- 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30%
- opcjonalnie starty parmezan na wierzch
Zobacz również:
Jak zrobić makaron z sosem pomidorowym?
Krok 1
Z przepisu wychodzi porcja dla – 4 osób (ewentualnie 3 większe porcje).
Do przygotowania domowego sosu pomidorowego użyłam 4 sezonowe pomidory malinowe (dodałam też kilka zalegających mi w lodówce pomidorków koktajlowych).
Na rozgrzaną, większą patelnię wlewamy małą ilość oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulę (może być zarówno biała jak i czerwona). Smażymy do jej zeszklenia. Następnie dodajemy posiekane pomidory. Najpierw smażymy na większym ogniu co chwilkę mieszając, a po kilku minutach zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i tylko co chwilkę mieszamy.
Krok 2
Dodajemy paprykę słodką (1/3 łyżeczki), paprykę ostrą (mała szczypta), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (2 sztuki), pieprz (większa szczypta), sól (1/4 płaskiej łyżeczki), a także opcjonalnie miód (1 łyżeczka, a dodaję gdy pomidory nie są sezonowe, słodkie).
Warto sięgnąć po świeże listki bazylii czy oregano, bo są o wiele bardziej intensywne w smaku niż suszone. Dodałam kilka posiekanych listków bazylii, ewentualnie zastąp 1/2 łyżeczki suszonej.
Krok 3
Pomidory zaczną puszczać sok i w zależności od tego jak soczyste były to ich czas duszenia będzie inny.
W moim przypadku wystarczyło około 15-20 minut na wyparowanie nadmiaru soku i zagęszczenia sosu. W międzyczasie polecam zdjąć na chwilę patelnię z ognia i zblendować pomidory tworząc bardziej jednolity sos.
Dodajemy 2-3 łyżki śmietanki kremówki i całość mieszamy. Swój sos pomidorowy możesz wzbogacić o starty ser mozzarella czy parmezan – to z pewnością go też zagęści.
Krok 4
Gdy sos pomidorowy będzie już prawie gotowy, wtedy gotujemy makaron według wskazań producenta (ja użyłam tagliatelle).
Nakładamy gorący, odcedzony makaron na głębsze talerze, a następnie polewamy go sosem pomidorowym.
Wierzch mojego dania udekorowałam odrobiną startego parmezanu oraz listkami świeżej bazylii.
Makaron w sosie pomidorowym gotowy. Smacznego!
Komentarze