Makaron z sosem pomidorowym

4.6/5 (45 ocen)
Jeżeli szukasz przepisu na prosty, sycący i pyszny obiad, to ten makaron z sosem pomidorowym będzie świetnym wyborem! Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem, a jego prostota i możliwość dodawania różnych składników sprawiają, że nigdy się nie nudzi.

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Makaron z sosem pomidorowym

Makaron w sosie pomidorowym to tani i pełny smaku obiad. W prostocie siła! Z całą pewnością ten przepis docenią osoby zapracowane, które nie mają wiele wolnego czasu na gotowanie lub też osoby, które nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni. Mając kilka łatwo dostępnych składników możesz wyczarować pyszne danie, które zachwyci Ciebie i Twoich bliskich.

Przepis na: Makaron z sosem pomidorowym

Porady na start

  • Jeżeli masz ochotę to możesz wzbogacić przepis o swoje ulubione dodatki, np. kurczaka, krewetki, bakłażana czy suszone pomidory.
  • Do przygotowania sosu pomidorowego najbardziej polecam pomidory malinowe, ale jeżeli nie masz do nich dostępu, to możesz użyć innego rodzaju.
  • Możesz użyć dowolnego makaronu.

Składniki:

  • 300 g makaronu (np. tagliatelle lub pappardelle)
  • 1 duża cebula biała lub czerwona
  • 4 większe pomidory
  • opcjonalnie 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka miodu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • większa szczypta pieprzu np. cytrynowego lub czarnego
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • świeża bazylia lub oregano
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • opcjonalnie starty parmezan na wierzch
Wyślij emailem

Jak zrobić makaron z sosem pomidorowym?


Krok 1

pokrojone pomidory na sos pomidorowy

Z przepisu wychodzi porcja dla – 4 osób (ewentualnie 3 większe porcje).

Do przygotowania domowego sosu pomidorowego użyłam 4 sezonowe pomidory malinowe (dodałam też kilka zalegających mi w lodówce pomidorków koktajlowych).

Na rozgrzaną, większą patelnię wlewamy małą ilość oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulę (może być zarówno biała jak i czerwona). Smażymy do jej zeszklenia. Następnie dodajemy posiekane pomidory. Najpierw smażymy na większym ogniu co chwilkę mieszając, a po kilku minutach zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i tylko co chwilkę mieszamy.  


Krok 2

składniki na sos pomidorowy

Dodajemy paprykę słodką (1/3 łyżeczki), paprykę ostrą (mała szczypta), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (2 sztuki), pieprz (większa szczypta), sól (1/4 płaskiej łyżeczki), a także opcjonalnie miód (1 łyżeczka, a dodaję gdy pomidory nie są sezonowe, słodkie).

Warto sięgnąć po świeże listki bazylii czy oregano, bo są o wiele bardziej intensywne w smaku niż suszone. Dodałam kilka posiekanych listków bazylii, ewentualnie zastąp 1/2 łyżeczki suszonej.


Krok 3

sos pomidorowy do makaronu

Pomidory zaczną puszczać sok i w zależności od tego jak soczyste były to ich czas duszenia będzie inny.

W moim przypadku wystarczyło około 15-20 minut na wyparowanie nadmiaru soku i zagęszczenia sosu. W międzyczasie polecam zdjąć na chwilę patelnię z ognia i zblendować pomidory tworząc bardziej jednolity sos.

Dodajemy 2-3 łyżki śmietanki kremówki i całość mieszamy. Swój sos pomidorowy możesz wzbogacić o starty ser mozzarella czy parmezan – to z pewnością go też zagęści.


Krok 4

Makaron tagliatelle

Gdy sos pomidorowy będzie już prawie gotowy, wtedy gotujemy makaron według wskazań producenta (ja użyłam tagliatelle).

Nakładamy gorący, odcedzony makaron na głębsze talerze, a następnie polewamy go sosem pomidorowym.

Wierzch mojego dania udekorowałam odrobiną startego parmezanu oraz listkami świeżej bazylii.

Makaron w sosie pomidorowym gotowy. Smacznego!


przepis na makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym

makaron w sosie pomidorowym

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 45

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Makaron w sosie pomidorowym

Jednym z najpopularniejszych dań na świecie jest makaron w sosie pomidorowym i jak się nad tym zastanowić, to nic w tym dziwnego. Po pierwsze pomidory są jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie i generalnie nie ma problemu z ich dostępnością nawet przez cały rok. Po drugie makaron w sosie pomidorowym jest banalnie prosty do przygotowania i nie wymaga od nas dużej ilości czasu. Właściwie wystarczy nam kilka łatwych dostępnych składników i w okamgnieniu możemy wyczarować obiad dla całej rodziny. Istnieje wiele wersji tego dania, od klasycznej z czosnkiem i bazylią, po bardziej wykwintne z dodatkiem oliwek, kaparów czy owoców morza. Każdy może znaleźć idealną wersję dla siebie!

Sos pomidorowy z makaronem

Jak to mówią sekret tkwi w prostocie. Czasami nie potrzebujemy wymyślnych składników i długiego czasu przygotowania, aby przygotować coś tak pysznego jak sos pomidorowy z makaronem. Pochodzenie samego dania przypisuje się Włochom, gdzie makaron jest jednym z podstawowych składników diety i gdzie pomidory wykorzystuje się do przygotowania naprawdę przeróżnych potraw. Samo połączenie makaronu i sosu pomidorowego stało się synonimem włoskiej kuchni, czyli prostota i stawianie na jakość składników. Będąc we Włoszech wielokrotnie miałam okazje próbować takich właśnie prostych potraw i jeżeli używamy dobrych jakościowo składników, to taki sos pomidorowy z makaronem może być genialnym pomysłem na obiad, a nawet elegancką kolację.

RozwińZwiń