Sałatka na krakersach

4.6/5 (160 ocen)
Sałatka na krakersach

Sałatka na krakersach to naprawdę smaczna, efektowna propozycja na imieniny, domówkę, święta czy na Sylwestra. To ciekawa alternatywa dla klasycznych sałatek. Jestem pewna, że Twoi goście z chęcią ją wypróbują!

Sałatka z szynką na krakersach

Przejadły Ci się takie tradycyjne sałatki lub chcesz czymś zaskoczyć swoich domowników, gości na zbliżającym się przyjęciu? Proszę bardzo! Poniżej dokładnie opisałam jak przygotować tą prostą i oryginalną sałatkę na krakersach. Ta świetna przekąska imprezowa z pewnością Ci posmakuje od pierwszego kęsa.

Jej pierwsza warstwa składa się z pieczarek marynowanych, drobnego makaronu, selera konserwowego, kukurydzy, natki pietruszki, a także szynki Sokołowskiej Kruchej gotowanej. Ta smaczna szynka wieprzowa marki Sokołów jest parzona, niewędzona, bez dodatku fosforanów i glutaminianu monosodowego. Do przygotowania 100 g gotowego produktu wykorzystuje się 100 g szynki wieprzowej. Sprawdzi się świetnie do kanapek, sałatek, czy przekąsek imprezowych.
Opakowanie zawiera 4 duże plastry szynki.

Z kolei druga warstwa to pasta jajeczna składająca się z jajek, żółtego sera i majonezu. Do tego słone krakersy… No coś pysznego! Wierzch sałatki można udekorować według własnego uznania. Ja polecam wykorzystać szczypiorek, żółty ser, plasterki szynki oraz rzodkiewkę.

Przepis na: Sałatka na krakersach

Składniki:

Pierwsza warstwa:

  • mały słoik pieczarek marynowanych (ok. 300 g)
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • słoik selera konserwowego (około 300 g)
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 100 g drobnego makaronu np. gwiazdki
  • 4 plastry szynki Sokołowskiej Kruchej gotowanej (160 g)
  • 2-3 płaskie łyżki majonezu
  • szczypta soli i pieprzu

Druga warstwa:

  • 6 dużych jajek
  • 100 g żółtego sera
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo:

  • 180 g słonych krakersów
  • 1 płaska łyżka majonezu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • kilka rzodkiewek
  • 2 plastry szynki Sokołowskiej Kruchej gotowanej (80 g)
  • 100 g żółtego sera
Wyślij emailem

Sałatka na krakersach przepis krok po kroku:


Krok 1

Sałatka na krakersach, 1

Sałatka na krakersach to przekąska imprezowa, którą najlepiej przygotować w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu. Moim zdaniem najłatwiej ją uformować, a następnie sobie nakładać w takiej prostokątnej foremce do pieczenia z otwieranymi bokami (u mnie w rozmiarze 18×30 cm). Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia (głównie dlatego, żeby blaszka do słodkich wypieków nie przesiąknęła takim słonym zapachem sałatki).

Na spód blaszki nakładamy pierwszą warstwę krakersów.


Krok 2

Sałatka na krakersach, 2

Przygotowujemy sobie pierwszą warstwę:

Drobny makaron (u mnie gwiazdki, około 80-100 g) gotujemy według wskazań producenta. Następnie odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Pieczarki marynowane (około 300 g) i szynkę (około 160 g) kroimy w kostkę. Seler konserwowy (300 g) odcedzamy z zalewy i lekko siekamy. Natkę pietruszki (1 łyżeczka) drobno siekamy. Kukurydzę (1/2 puszki) odcedzamy. 


Krok 3

Sałatka na krakersach, 3

Do miski wkładamy przygotowane składniki. 


Krok 4

Sałatka na krakersach, 4

Dodajemy także majonez (2-3 płaskie łyżki), a także większą szczyptę soli i pieprzu.


Krok 5

Sałatka na krakersach, 5

Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą i pierzem.


Krok 6

Sałatka na krakersach, 6

Na warstwę krakersów  nakładamy przygotowaną sałatkę makaronową. Lekko dociskamy ją za pomocą łyżki i wyrównujemy żeby tworzyła równą warstwę.


Krok 7

Sałatka na krakersach, 7

Następnie nakładamy drugą warstwę krakersów.


Krok 8

Sałatka na krakersach, 8

Druga warstwa sałatki:

Jajka gotujemy na twardo (około 6-7 jajek). Gdy przestygną to je obieramy i drobniutko siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.  


Krok 9

Sałatka na krakersach, 9

Dodajemy także majonez i całość mieszamy w misce wraz ze szczyptą soli i pieprzu.


Krok 10

Sałatka na krakersach, 10

Nakładamy sałatkę jajeczną, lekko dociskamy łyżką i wyrównujemy. Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów.  


Krok 11

Sałatka na krakersach, 11

Wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu (około 1 łyżka).


Krok 12

Sałatka na krakersach, 12

Wierzch sałatki można udekorować w dowolny sposób. Ja do równej dekoracji użyłam takich grubszych patyczków do szaszłyków (żeby wykonać równy pasek z posiekanego szczypiorku). Z kolei po bokach posypałam startym żółtym serem.


Krok 13

Sałatka na krakersach, 13

Dodatkowo ułożyłam posiekane rzodkiewki i zawinięte w ruloniki plasterki szynki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Sałatka na krakersach powinna być przechowywana w lodówce. Smacznego!


Sałatka na krakersach, 14

Sałatka na krakersach, 15

Sałatka na krakersach, 16

Sałatka na krakersach, 17

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 160

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Beata
Beata
3 miesięcy temu

Jeśli jest dla kogoś za sucha to ilości majonezu , ja też próbowałam majonez pomieszać z jogurtem, też jest ok. Można dowolnie bawić się z sosami na bazie majonezu , jogurtu, śmietany z przeróżnymi przyprawami w zależności na co kto ma ochotę . Wszytko pasuje….grana padano do pasty jajecznej jest mega….🫣nie będę się tu rozpisywać więcej o moich wariackich pomysłach,temat tej sałatki to temat obszerny. A moje pomysły czasem i są przerażające 😂 ale kto nie kombinuje ten smacznie nie zje🤪

Karolina
Karolina
7 miesięcy temu

Pięknie wygalda, ale jak dla mnie jest niesmaczna😟 wychodzi strasznie sucha.

Joanna
Joanna
1 rok temu

Czy można ją zrobić dzień wcześniej,?

Marzynia
Marzynia
1 rok temu

Wspaniale to pani opisała i zilustrowała. Podziwiam i gratuluję 🙂

Ania
Ania
1 rok temu

Robilam ją. Wygląda pięknie ale smak nie powala niestety 🙁

Misia
Misia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Ania

A ja się nie zgodzę. Mi za to bardzo smakowała i na pewno będę robić.

Sałatka na krakersach z szynką

Ta sałatka warstwowa prezentuje się na stole naprawdę świetnie, a do tego jest przepyszna. Czego można chcieć więcej od sałatki? 🙂 Najczęściej można spotkać ją w wersji z tuńczykiem, ale ze względu na to, że mój mąż nie przepada ogólnie za rybami, to postanowiłam przygotować sałatkę na krakersach z szynką i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Ogólnie bardzo lubię połączenie pasty jajecznej z wędliną wiec ta warstwowa sałatka trafia totalnie w moje gusta.

Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem

Po przygotowaniu tej sałatki na krakersach z pieczarkami i jajkiem trzeba pamiętać, aby odpowiednio przyozdobić ostatnią warstwę krakersów. Ja na wierzch dałam starty ser żółty wraz z posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną rzodkiewką i kawałkami szynki. Całość przed podaniem dobrze schłodzić przez kilka godzin w lodówce, aby zmiękły krakersy. Ta sałatka warstwowa idealnie pasuje do każdej okazji, zarówno na imprezę czy rodzinną uroczystość. Ja swoją zaserwowałam w pierwszy dzień świąt obok klasycznej sałatki jarzynowej i muszę przyznać, że wszyscy zajadali ją ze smakiem, dlatego polecam ją wypróbować przy najbliższej okazji.

RozwińZwiń