Sałatka na krakersach to naprawdę smaczna, efektowna propozycja na imieniny, domówkę, święta czy na Sylwestra. To ciekawa alternatywa dla klasycznych sałatek. Jestem pewna, że Twoi goście z chęcią ją wypróbują!
Sałatka z szynką na krakersach
Przejadły Ci się takie tradycyjne sałatki lub chcesz czymś zaskoczyć swoich domowników, gości na zbliżającym się przyjęciu? Proszę bardzo! Poniżej dokładnie opisałam jak przygotować tą prostą i oryginalną sałatkę na krakersach. Ta świetna przekąska imprezowa z pewnością Ci posmakuje od pierwszego kęsa.
Jej pierwsza warstwa składa się z pieczarek marynowanych, drobnego makaronu, selera konserwowego, kukurydzy, natki pietruszki, a także szynki Sokołowskiej Kruchej gotowanej. Ta smaczna szynka wieprzowa marki Sokołów jest parzona, niewędzona, bez dodatku fosforanów i glutaminianu monosodowego. Do przygotowania 100 g gotowego produktu wykorzystuje się 100 g szynki wieprzowej. Sprawdzi się świetnie do kanapek, sałatek, czy przekąsek imprezowych.
Opakowanie zawiera 4 duże plastry szynki.
Z kolei druga warstwa to pasta jajeczna składająca się z jajek, żółtego sera i majonezu. Do tego słone krakersy… No coś pysznego! Wierzch sałatki można udekorować według własnego uznania. Ja polecam wykorzystać szczypiorek, żółty ser, plasterki szynki oraz rzodkiewkę.
Przepis na: Sałatka na krakersach
Składniki:
Pierwsza warstwa:
- mały słoik pieczarek marynowanych (ok. 300 g)
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- słoik selera konserwowego (około 300 g)
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 100 g drobnego makaronu np. gwiazdki
- 4 plastry szynki Sokołowskiej Kruchej gotowanej (160 g)
- 2-3 płaskie łyżki majonezu
- szczypta soli i pieprzu
Druga warstwa:
- 6 dużych jajek
- 100 g żółtego sera
- 2 płaskie łyżki majonezu
- szczypta soli i pieprzu
Dodatkowo:
- 180 g słonych krakersów
- 1 płaska łyżka majonezu
- 1 pęczek szczypiorku
- kilka rzodkiewek
- 2 plastry szynki Sokołowskiej Kruchej gotowanej (80 g)
- 100 g żółtego sera
Zobacz również:
Sałatka na krakersach przepis krok po kroku:
Krok 1
Sałatka na krakersach to przekąska imprezowa, którą najlepiej przygotować w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu. Moim zdaniem najłatwiej ją uformować, a następnie sobie nakładać w takiej prostokątnej foremce do pieczenia z otwieranymi bokami (u mnie w rozmiarze 18×30 cm). Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia (głównie dlatego, żeby blaszka do słodkich wypieków nie przesiąknęła takim słonym zapachem sałatki).
Na spód blaszki nakładamy pierwszą warstwę krakersów.
Krok 2
Przygotowujemy sobie pierwszą warstwę:
Drobny makaron (u mnie gwiazdki, około 80-100 g) gotujemy według wskazań producenta. Następnie odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Pieczarki marynowane (około 300 g) i szynkę (około 160 g) kroimy w kostkę. Seler konserwowy (300 g) odcedzamy z zalewy i lekko siekamy. Natkę pietruszki (1 łyżeczka) drobno siekamy. Kukurydzę (1/2 puszki) odcedzamy.
Krok 3
Do miski wkładamy przygotowane składniki.
Krok 4
Dodajemy także majonez (2-3 płaskie łyżki), a także większą szczyptę soli i pieprzu.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Następnie nakładamy drugą warstwę krakersów.
Krok 8
Druga warstwa sałatki:
Jajka gotujemy na twardo (około 6-7 jajek). Gdy przestygną to je obieramy i drobniutko siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Krok 9
Dodajemy także majonez i całość mieszamy w misce wraz ze szczyptą soli i pieprzu.
Krok 10
Nakładamy sałatkę jajeczną, lekko dociskamy łyżką i wyrównujemy. Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów.
Krok 11
Wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu (około 1 łyżka).
Krok 12
Wierzch sałatki można udekorować w dowolny sposób. Ja do równej dekoracji użyłam takich grubszych patyczków do szaszłyków (żeby wykonać równy pasek z posiekanego szczypiorku). Z kolei po bokach posypałam startym żółtym serem.
Krok 13
Dodatkowo ułożyłam posiekane rzodkiewki i zawinięte w ruloniki plasterki szynki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Sałatka na krakersach powinna być przechowywana w lodówce. Smacznego!
Komentarze
Czy można ją zrobić dzień wcześniej,?
No pewnie, tylko trzeba trzymać w lodówce 🙂 Najlepiej jednak zrobić ją jak najpóźniej, ponieważ krakersy namakają 🙂
Wspaniale to pani opisała i zilustrowała. Podziwiam i gratuluję 🙂
Dziękuję 🙂 Cieszę się, że forma przedstawienia przepisu się podoba 🙂
Robilam ją. Wygląda pięknie ale smak nie powala niestety 🙁
A ja się nie zgodzę. Mi za to bardzo smakowała i na pewno będę robić.
Cieszę się, że smakowała 🙂
No to już kwestia gustu, mi bardzo smakuje 🙂