Śledzie pod pierzynką to warstwowa sałatka rybna, którą bardzo lubię i robię co jakiś czas podczas rodzinnych uroczystości. Muszę przyznać, że to jedna z obowiązkowych potraw na Święta Bożego Narodzenia. Oczywiście oprócz klasycznej sałatki jarzynowej, bez której Świąt by nie było!
Tą sałatkę zawsze wykonuję w przezroczystej, średniej wielkości misce, w której pięknie widać warstwy śledzi, warzyw, jajek, majonezu czy startego żółtego sera.
Sałatka śledziowa Szuba
Śledzie pod pierzynką to rosyjska sałatka, zwana również jako sałatka śledziowa Szuba . Wygląda bardzo efektownie, a jest naprawdę prosta do przygotowania. Najważniejszym jej elementem są oczywiście wysokiej jakości śledzie. Ja polecam dodać do niej filety ze śledzia z suszonymi pomidorami firmy SuperFish, które są rewelacyjne w smaku. Jak do tej pory najczęściej korzystałam ze zwykłych filetów śledziowych w oleju, ale te z dodatkiem suszonych pomidorów są smaczne już same w sobie, a w sałatce to już w ogóle smakują genialnie. To idealna sałatka na święta!
Oferta marki SuperFish jest naprawdę szeroka. Produkty są przygotowane w oparciu o najlepsze surowce, tak aby ich smak i jakość mogły sprostać oczekiwaniom Klientów. Marka SuperFish ma w swojej ofercie krojone filety ze śledzia, korki ze śledzia, filety ze śledzia, wędzone oraz świeże ryby, a także dorsza po grecku (koniecznie go wypróbujcie, bo jest naprawdę godny polecenia!).
Przepis na: Śledzie pod pierzynką
Składniki:
- 250 g filetów ze śledzia (np. z suszonymi pomidorami od SuperFish)
- 1/2 większej cebuli lub 1 mała
- 300 g marchewki
- 300 g ziemniaków
- 200 g buraków ćwikłowych
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1/2 puszki kukurydzy
- 80 g żółtego sera
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- szczypta soli i pieprzu
- natka pietruszki do dekoracji
Zobacz również:
Jak zrobić Śledzie pod pierzynką?
Krok 1
Jeżeli chodzi o buraki to można je ugotować w osobnym garnku do miękkości (przez około godzinę) lub użyć takich gotowych ze sklepu buraczków tartych.
Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie przez 8 minut.
Krok 2
Filety należy osuszyć z oleju przy pomocy ręcznika papierowego.
Każdego fileta ze śledzia dzielimy podłużnie na dwie połówki, które następnie lekko rolujemy w okrąg.Takie ruloniki układamy na dnie i bokach miski.
Jeżeli używasz innych np. pokrojonych już śledzi to po prostu ułóż je na dnie miski.
Krok 3
Na wierzchu układamy równą warstwę startej marchewki.
Krok 5
Krok 8
*Wpis powstał przy współpracy z marką SuperFish.
Komentarze
Uwielbiam tę sałatkę, chociaż ja kroję śledzie w kosteczkę zawsze. 🙂 i to jest jedyna forma w jakiej zjem tę rybę 🙂
Ja też uwielbiam tą sałatkę 🙂 A czy śledź będzie pokrojony w kostkę, czy dużą to mi obojętnie 🙂