Przepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSałatki

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką to warstwowa sałatka rybna, którą bardzo lubię i robię co jakiś czas podczas rodzinnych uroczystości. Muszę przyznać, że to jedna z obowiązkowych potraw na Święta Bożego Narodzenia. Oczywiście oprócz klasycznej sałatki jarzynowej, bez której Świąt by nie było!

Tą sałatkę zawsze wykonuję w przezroczystej, średniej wielkości misce, w której pięknie widać warstwy śledzi, warzyw, jajek, majonezu czy startego żółtego sera.

Śledzie pod pierzynką to rosyjska sałatka, zwana również jako sałatka śledziowa Szuba. Wygląda bardzo efektownie, a jest naprawdę prosta do przygotowania. Najważniejszym jej elementem są oczywiście wysokiej jakości śledzie. Ja polecam dodać do niej filety ze śledzia z suszonymi pomidorami firmy SuperFish, które są rewelacyjne w smaku. Jak do tej pory najczęściej korzystałam ze zwykłych filetów śledziowych w oleju, ale te z dodatkiem suszonych pomidorów są smaczne już same w sobie, a w sałatce to już w ogóle smakują genialnie.

Filety ze śledzia SuperFish

Oferta marki SuperFish jest naprawdę szeroka. Produkty są przygotowane w oparciu o najlepsze surowce, tak aby ich smak i jakość mogły sprostać oczekiwaniom Klientów. Marka SuperFish ma w swojej ofercie krojone filety ze śledzia, korki ze śledzia, filety ze śledzia, wędzone oraz świeże ryby, a także dorsza po grecku (koniecznie go wypróbujcie, bo jest naprawdę godny polecenia!).

Przepis na: Śledzie pod pierzynką

 Łącznie: 35 min

Składniki:

  • 250 g filetów ze śledzia z suszonymi pomidorami SuperFish
  • 1/2 większej cebuli lub 1 mała
  • 300 g marchewki
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g buraków ćwikłowych
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 80 g żółtego sera
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • szczypta soli i pieprzu
  • natka pietruszki do dekoracji

Jak zrobić Śledzie pod pierzynką?

Jak zrobić Śledzie pod pierzynką?
Krok 1 

Ziemniaki i marchewki obieramy. Następnie wkładamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 30-35 minut do ich miękkości w lekko osolonej wodzie (poznasz to po tym jak pod koniec gotowania bez problemu włożysz widelec do ziemniaka czy marchewki i będzie gładko wchodzić). Przestygnięte marchewki ścieramy na tarce o większych oczkach, z kolei ziemniaki kroimy w kosteczkę.

Jeżeli chodzi o buraki to można je ugotować w osobnym garnku do miękkości (przez około godzinę) lub użyć takich gotowych ze sklepu buraczków tartych.

Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie przez 8 minut.


warstwa śledzi
Krok 2 

Do przygotowania tej sałatki polecam użyć średniej wielkości, przezroczystej miski.

Filety należy osuszyć z oleju przy pomocy ręcznika papierowego.

Każdego fileta ze śledzia dzielimy podłużnie na dwie połówki, które następnie lekko rolujemy w okrąg.Takie ruloniki układamy na dnie i bokach miski.

Jeżeli używasz innych np. pokrojonych już śledzi to po prostu ułóż je na dnie miski.


warstwa śledzi i marchewki
Krok 3 

Cebulę siekamy w cienkie piórka i wkładamy ją pomiędzy śledzie. Ja dodatkowo użyłam cebuli ze słoika, która była w moich śledziach.

Na wierzchu układamy równą warstwę startej marchewki.


warstwa ziemniaków
Krok 4 

Na marchewkę układamy pokrojone ziemniaki.


warstwa majonezu
Krok 5 

Smarujemy warstwę majonezu (wymieszanego z jogurtem, musztardą, szczyptą soli i pieprzu), ale tylko jego połowę, bo pozostała część idzie do innej warstwy.


warstwa kukurydzy i buraczków
Krok 6 

Następnie nakładamy warstwę tartych buraczków i kukurydzę.


warstwowa sałatka śledziowa
Krok 7 

Jajka obieramy I kroimy w drobną kosteczkę. Układamy warstwę i wyrównujemy.


Sałatka śledziowa pod pierzynką
Krok 8 

Nakładamy drugą część wymieszanego majonezu. Wierzch dekorujemy startym serem na drobnych oczkach i natką pietruszki.


Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Sałatka śledziowa pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Sałatka śledziowa z superfish

*Wpis powstał przy współpracy z marką SuperFish.

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

W niektórych regionach Polski śledzie pod pierzynką z buraczkami to pozycja obowiązkowa nie tylko na święta, ale i na wszystkie uroczystości rodzinne. Trzeba jednak pamiętać, że takie śledzie pod pierzynką z buraczkami najlepiej prezentują się w przeźroczystej misce, aby widać było dokładnie każdą warstwę. Musimy też zwrócić uwagę jak będą ułożone śledzie, ponieważ to one są tutaj głównym składnikiem. Pamiętajmy, aby użyć też dobrej jakości śledzi!

Sałatka śledziowa pod pierzynką

Sałatka śledziowa pod pierzynką ma kilka warstw: zrolowane śledzie z cebulą, starta marchewka, pokrojone ziemniaki, warstwa majonezu (wymieszanego z mustardą jogurtem, szczyptą soli i pieprzu), tarte buraczki, kukurydza, jajka oraz kolejna warstwa majonezu. Wierzch sałatki śledziowej pod pierzynką dekorujemy startym serem na drobnych oczkach i natką pietruszki. Ostatnie śledzie pod pierzynką wyszły tak dobre, że zajadał je nawet mój mąż, który za rybami nie przepada 🙂

Śledzie pod kołderką

W przepisach kulinarnych możemy znaleźć kilka innych nazw na śledzie pod pierzynką. Najpopularniejszą są śledzie pod kołderką, ale również możemy spotkać się z nazwą śledzie pod szubą, które możemy znaleźć w książkach radzieckich po nazwą „sieledka pod szuboj”, co dosłownie znaczy “śledź pod futerkiem”. Trzeba pamiętać, że to danie wywodzi się właśnie z Rosji, a my przerobiliśmy na nasze śledzie pod pierzynką 🙂 Śledzie pod kołderką możemy znaleźć również w wielu krajach, które również były pod zaborem radzieckim np. na Ukrainie.

Close