Zupa gulaszowa to chyba jedna z najbardziej sycących zup jakie tylko mogą być. Do tego rozgrzewająca i niesamowicie smaczna.
Ten pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny jest naprawdę prosty do przygotowania. Uwielbiam w niej to, że jeżeli przygotuję większy garnek tej smacznej zupy, to spokojnie przez najbliższych kilka dni nie muszę kompletnie się martwić obiadami.
Zupa gulaszowa przepis
Mój przepis na zupę gulaszową składa się z wymieszanego mięsa wieprzowego (np. szynki, karkówki) oraz wołowego (np. polędwicy). Jeżeli jednak wolisz to możesz równie dobrze użyć samej wieprzowiny czy wołowiny. Kolejnym ważnym dodatkiem do zupy gulaszowej jest także spora ilość warzyw. Najczęściej dodaję pokrojone marchewki, kolorowe papryki, pieczarki, a także ziemniaki.
Domowa zupa gulaszowa to świetny konkurent dla czerwonego barszczu i pasztecików z pieczarkami. Pięknie się prezentuje na stole i ciężko odmówić dokładce.
Przy okazji, jeśli szukasz pięknego stołu kuchennego to koniecznie odwiedź sklep Edinos, który ma bardzo szeroką ofertę z działu kuchnia i jadalnia (krzesła, stoły, regały, taborety czy nawet zestawy mebli kuchennych).
Przepis na: Zupa gulaszowa
Składniki:
- 800 g wieprzowiny np. szynki, karkówki, łopatki wieprzowej
- 400 g wołowiny np. polędwicy, łopatki
- 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 2-3 łyżki oleju
- 500 g ziemniaków
- 250 g pieczarek
- 1 papryka czerwona i żółta
- 2 marchewki
- 2 l bulionu lub wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- kilka liści laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- opcjonalnie 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz do smaku
Zobacz również:
Jak zrobić zupę gulaszową?
Krok 1
Krok 2
Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, a obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Przykrywamy i dusimy przez 30-40 minut do miękkości ziemniaków.
Wlewamy śmietankę 30% i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki. Dusimy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
Przy okazji mam dla Was kod rabatowy (Edinos50) w sklepie Edinos. Ten kod obniża kwotę zamówienia o 50 zł przy zakupach od 499 zł. Obejmuje on wszystkie produkty i należy go wpisać na stronie Rabaty, a następnie dokonanie właściwego zamówienia.
*Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Edinos.
Komentarze
Witam pytanie a bulion jaki ma być bo bardzo mi się podoba ten przepis ale jestem “poczatkujacy” i tak się zastanawiam czy z kostki czy warzywny. Pozdrawiam
Najczęściej korzystam z domowego rosołu (bulionu), a jak nie gotowałam rosołu i potrzebuję bulion to kupuję w słoiczku (np. w Lidlu), bo ma lepszy skład niż kostki rosołowe.
Czy śmietanę można zastąpić jogurtem?
Jogurt się zwarzy i nie będzie zupa wyglądać apetycznie, więc nie polecam 🙂
Zupa jest przepyszna. To opinia całej męskiej części rodziny, z której każdy ma inny, wymagający, gust kulinarny. 😉 polecam!
Bardzo się w takim razie cieszę, że całej rodzince smakowała ❤️
Witam pytanie mam tak na 36 osób ile musi być tych produktów proszę o odpowiedź pozdrawiam
Witam, niestety nie jestem w stanie podpowiedzieć dokładnie. W tych 36 osobach może być połowa dzieci, która zje zdecydowanie mniej niż dorośli, a mogą być same osoby dorosłe naprawdę lubiące zjeść… Z tego przepisu wyjdzie około 8 porcji zupy, więc przemnożyłabym razy 4 lub aby mieć spokojną głowę, jeżeli top sami dorośli to razy 5 🙂
Idealnie mi dzisiaj wyszła ta zupa 🙂 rewelkaaa