
Zupa gulaszowa to chyba jedna z najbardziej sycących zup jakie tylko mogą być. Do tego rozgrzewająca i niesamowicie smaczna.
Ten pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny jest naprawdę prosty do przygotowania. Uwielbiam w niej to, że jeżeli przygotuję większy garnek tej smacznej zupy, to spokojnie przez najbliższych kilka dni nie muszę kompletnie się martwić obiadami.
Zupa gulaszowa przepis
Mój przepis na zupę gulaszową składa się z wymieszanego mięsa wieprzowego (np. szynki, karkówki) oraz wołowego (np. polędwicy). Jeżeli jednak wolisz to możesz równie dobrze użyć samej wieprzowiny czy wołowiny. Kolejnym ważnym dodatkiem do zupy gulaszowej jest także spora ilość warzyw. Najczęściej dodaję pokrojone marchewki, kolorowe papryki, pieczarki, a także ziemniaki.
Domowa zupa gulaszowa to świetny konkurent dla czerwonego barszczu i pasztecików z pieczarkami.
Przepis na: Zupa gulaszowa
Łącznie: 90 min
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
- 800 g wieprzowiny np. szynki, karkówki, łopatki wieprzowej
- 400 g wołowiny np. polędwicy, łopatki
- 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 2-3 łyżki oleju
- 500 g ziemniaków
- 250 g pieczarek
- 1 papryka czerwona i żółta
- 2 marchewki
- 2 l bulionu lub wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- kilka liści laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- opcjonalnie 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- pieprz do smaku
Jak zrobić zupę gulaszową?
Mięso kroimy w mniejszą kostkę. Do większego garnka o z nieprzywieralnym dnem nalewamy odrobinę oleju i smażymy na nim pokrojone mięso. Posypujemy przyprawą do gulaszu, papryką słodką i ostrą. Smażymy przez 3-4 minuty na średniej mocy palnika.
W tym czasie myjemy i kroimy w drobną kostkę warzywa (kolorowe papryki, pieczarki, marchewki). Zalewamy bulionem, a także dodajemy kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego, łyżeczkę soli. Gotujemy przez 45 minut na średniej mocy palnika.
Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, a obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Przykrywamy i dusimy przez 30-40 minut do miękkości ziemniaków.
Wlewamy śmietankę 30% i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki. Dusimy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.