Dania jarskieObiady

Placki z cukinii

Przed Wami najlepszy przepis na placki z cukinii. Teraz, gdy jest sezon na to warzywo to przygotowuję z niej sporo różnych pyszności. Jeżeli szukasz przepisu na smaczny, jarski obiad to koniecznie wypróbuj moje placuszki!

Placki z cukinii są proste i szybkie do przygotowania. Wystarczy tylko kilka składników i możesz wyczarować świetny obiad dla całej rodziny.

Jeżeli szukasz innych przepisów z cukinią w roli głównej to polecam przygotować:

Przepis na: Placki z cukinii

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 15 min

Obiady - Po Prostu Pycha Liczba porcji: 10

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo:

  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • śmietana 18% do podania lub jogurt naturalny

Jak zrobić placki z cukinii?

Chrupiące placki z cukinii
Wykonanie: 

Cukinię ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Mieszamy ją za pomocą łyżki z jajkami, posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mąką, bułką tartą, solą i pieprzem. Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia wszystkich składników.

Formujemy za pomocą łyżki okrągłe placuszki, smażymy na maśle klarowanym lub oleju z obu stron. Podajemy ze śmietaną. Smacznego!


Przepis na placki z cukinii

Placki z cukinią

Placki z cukinii

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przepis na placki z cukinii

Mój sprawdzony przepis na placki z cukinii, jest bardzo prosty i z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy 🙂 Często wykonuję go w lecie, gdy jest sezon na cukinię. Przepis ten wykonywała również zawsze moja mama i babcia, więc jest to pewnego rodzaju przepis rodzinny 🙂 W ciepłe dni smakują idealnie! Dla osób dbających o linie, ważną informacją będzie fakt, że placki z cukinią mają o połowę mniej kalorii, niż placki ziemniaczane!

Placki z cukinii przepis

Aby zrobić nasze placuszki z cukinii, musimy zetrzeć cukinię na tarce do warzyw na grubych oczkach. Następnie mieszamy za pomocą łyżki wraz z wszystkimi pozostałymi składnikami. Gdy będziemy mieć już jednolitą masę, to smażymy na oleju lub maśle klarowanym na patelni. Pamiętajmy aby nie dać za dużego ognia i równomiernie podsmażyć z obydwu stron.

Chrupiące placki z cukinii

Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na chrupiące placki z cukinii, to koniecznie wypróbuj powyższy przepis! Wystarczy, że masz kilka składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej lodówce i możesz stworzyć pyszny obiad. Jedynie cukinia niecodziennie znajduje się w każdym domu, ale w okresie lipca i sierpnia jest jej mnóstwo w każdym sklepie i warzywniaku. Moim zdaniem najlepiej smakują ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Możesz jednak troszkę odchudzić ich wersję i dodać zamiast śmietany, np. jogurt naturalny, albo podać po prostu podać placuszki solo.

Close