Przepis na placki z cukinii
Mój sprawdzony przepis na placki z cukinii jest bardzo prosty i z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Często wykonuję go w lecie, gdy jest sezon na cukinię. Przepis ten wykonywała również zawsze moja mama i babcia, więc jest to pewnego rodzaju przepis rodzinny. W ciepłe dni smakują idealnie! Dla osób dbających o linie ważną informacją będzie fakt, że placki z cukinią mają o połowę mniej kalorii, niż placki ziemniaczane!
Posiadają też sporo wartości odżywczych. Cukinia jest bowiem bogata w żelazo, potas i magnez oraz witaminy z grupy C, K i B1. Dlatego właśnie placuszki z cukinii są tak lekkostrawne i pożywne. Odznaczają się też bardzo łagodnym i delikatnym smakiem. Mogą na stałe zagościć w Twoim jadłospisie – bez obaw o nadmiar kalorii, cukru czy tłuszczu. Nadają się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Zobaczysz, że gdy spróbujesz ich raz, zechcesz przyrządzać je codziennie!
Placki z cukinii przepis
Aby zrobić nasze placuszki z cukinii, musimy zetrzeć cukinię na tarce do warzyw na grubych oczkach. Następnie mieszamy za pomocą łyżki wraz z wszystkimi pozostałymi składnikami. Gdy będziemy mieć już jednolitą masę, to smażymy na oleju lub maśle klarowanym na patelni. Pamiętajmy, aby nie dać za dużego ognia i równomiernie podsmażyć z obydwu stron. Placki z cukinii możesz też przyprawić według własnego uznania. Dobrze smakują np. z dodatkiem majeranku, kurkumy czy nawet pikantnej papryki.
Tylko tyle potrzeba, żeby cieszyć się tym naprawdę prostym, lecz wyśmienitym jednocześnie przysmakiem. Placuszki z cukinii wyróżniają się uniwersalnością i delikatnością – to potrawa, która cieszy się ogromną popularnością i ma bardzo dużo zwolenników. Łatwość, z jaką da się ją przygotować, tylko potęguję tę sympatię. Jeżeli w kuchni stawiasz dopiero pierwsze kroki, nie musisz się o nic martwić. Dzięki wskazówkom z mojego przepisu w mgnieniu oka przyrządzisz chrupiące i soczyste placki z cukinii, które szybko staną się Twoim ulubionym daniem.
Chrupiące placki z cukinii
Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na chrupiące placki z cukinii, to koniecznie wypróbuj powyższy przepis! Wystarczy, że masz kilka składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej lodówce i możesz stworzyć pyszny obiad. Jedynie cukinia niecodziennie znajduje się w każdym domu, ale w okresie lipca i sierpnia jest jej mnóstwo w każdym sklepie i warzywniaku. Moim zdaniem najlepiej smakują ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Możesz jednak troszkę odchudzić ich wersję i dodać zamiast śmietany, np. jogurt naturalny, albo po prostu podać placuszki solo. Bez względu na to, którą wersję wybierzesz, gwarantuję, że to proste danie podbije serca Twoich bliskich i na stałe zagości w Twoim jadłospisie!
Placki z cukinii – przepis z dodatkami
Placki z cukinii nad innymi daniami mają tę ogromną przewagę, że są niezwykle uniwersalne. Do ich przyrządzenia potrzebnych jest tylko kilka podstawowych składników, a reszta to kwestia Twojej wyobraźni. Doskonale smakują samodzielnie – np. podane ze śmietaną, jak w moim przepisie – ale możesz zaserwować je również w połączeniu z wieloma nieoczywistymi smakami. Wszystko zależy od Twojej kreatywności, umiejętności oraz ilości czasu.
Jeżeli lubisz kulinarne eksperymenty i masz ochotę na placuszki z cukinii w oryginalnej formie, możesz pokusić się o zestawienie ich z innymi sezonowymi produktami. Świetnie smakują np. w duecie z warzywami – najlepiej korzeniowymi, takimi jak marchew, pietruszka czy seler. Ciekawym rozwiązaniem może być także podanie cukiniowych placków z serem lub mięsem. Wystarczy, że dodasz pokrojone składniki do nadzienia i zapieczesz je razem z całością.
Placki z cukinii – dlaczego warto jeść cukinię?
Placuszki z cukinii są nie tylko niezwykle smakowite, to także źródło wartościowych składników odżywczych, które przekładać się mogą na lepsze samopoczucie. Cukinii przypisuje się bowiem szereg właściwości, dzięki którym powinna znaleźć się w diecie każdego z nas. Zawarte w cukinii składniki wpłynąć mogą na wzrok oraz układ odpornościowy. Warzywo to bywa stosowane przy odchudzaniu i określa się je jako bezpieczne dla diabetyków. Coraz częściej mówi się także, że jest korzystna dla kobiet w ciąży, gdyż zawiera dużo kwasu foliowego. Dodajmy do tego rewelacyjny smak oraz łatwość w przygotowaniu, a zyskamy danie idealne! Chcesz sprawdzić, jakie jeszcze zalety posiada cukinia? Masz ochotę na pyszne placki z cukinii? Przepis na mojej stronie czeka, aż go wypróbujesz!
Komentarze
Mam pytanie cukinię zważyć przed wyjęciem pestek czy po
Muszę przyznać, że rewelacja te placuszki z cukinii 😍 Dodatek fety robi super robotę, ja akurat ją uwielbiam. Dzięki za przepis!
Bardzo się cieszę, że posmakowały ❤️ Feta moim zdaniem dodaje właśnie fajnego wyrazistego smaku 🙂
Pani Asiu, czy tej mąki nie trzeba dać więcej? Mimo odciśnięcia cukinii musiałam dać znacznie więcej mąki. Dopiero wtedy można było placki smażyć i przewracać. Wcześniej się rozpływały. Ogólnie smaczne:) Pozdrawiam.
Ja również, musiałam dać o 2 lyzki wiecej. Pomimo porzadnego odciskania konsystencja byla trudna do smazenia. Ale w smaku pyszne. 😀
Mimo dobrego odciśnięcia też musiałam dać o wiele wiele więcej mąki.
Możliwe, że cukinia była bardzo dojrzała i oddała więcej soku lub została za słabo odciśnięta 🙂 Również pozdrawiam! 5 łyżek mąki to właściwa proporcja w tym przepisie.
Bardzo smaczne placzuszki dziekuje 😀
Proszę bardzo 🙂 Cieszę się, że smakują 🙂