Placki z cukinii

4.7/5 (208 ocen)
Chcesz przygotować pyszny, sycący letni obiad w 15 minut? W takim razie koniecznie wypróbuj ten przepis na placki z cukinii! Wychodzą naprawdę rewelacyjnie, a dodatek sera feta nadaje im wyjątkowego smaku.

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Placki z cukinii

Domowe placuszki z cukinii to pomysł na pyszny, tani i niezwykle sycący obiad dla całej rodziny. Zrobisz je w maksymalnie 15 minut! Kojarzą mi się tylko i wyłącznie z letnim, wakacyjnym obiadem. Robię je zawsze wtedy kiedy zaczyna się sezon na cukinię! Oczywiście można ją kupić przez cały rok w warzywniakach czy marketach (bo czego tak naprawdę w obecnych czasach nie można), ale jednak w drugiej połowie lata cukinia jest najsmaczniejsza i najtańsza.

Do moich placków warto dodać posiekany koperek (lub ewentualnie szczypiorek), a także pokrojony w kosteczkę grecki ser Feta. Do tego domowy sos tzatziki – no rewelacyjnie połączenie smakowe!

Przepis na: Placki z cukinii

Składniki:

  • 600 g cukinii (2 mniejsze sztuki)
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej np. tortowej
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • większa szczypta pieprzu czarnego
  • opcjonalnie ser Feta (około 60 g)
  • dodatkowo olej do smażenia
Wyślij emailem

Jak zrobić placki z cukinii?


Krok 1

cukinia na placki

Placki z cukinii są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z podanych składników wyjdzie około 12 placuszków. 


Krok 2

przygotowanie placuszków z cukinii

Będą nam potrzebne 2 cukinie o łącznej wadze 600 g.

Zaczynamy od ich umycia – nie ma potrzeby ich obierania (jednak jeśli wolisz to oczywiście możesz to zrobić). Następnie kroimy obie cukinie na pół i usuwamy za pomocą łyżeczki pestki. 


Krok 3

starta cukinia

Cukinie ścieramy na tarce o dużych lub średnich oczkach.


Krok 4

starta cukinia na placki na sitku

Odciskamy z nadmiaru soku – ja to robię dłońmi nad cedzakiem.


Krok 5

składniki na placki z cukinii

Do miski przekładamy startą cukinię. Dodajemy także jajka (2 szt), gęstą śmietanę 18% (1 dość czubata łyżka), mąkę pszenną (5 płaskich łyżek), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 duże ząbki), posiekany drobno koperek (około 1 łyżeczki), sól (1/2 płaskiej łyżeczki) oraz pieprz czarny (większa szczypta).

Dodatkowo polecam dodać pokrojony w kostkę ser grecki Feta (około 60 g) – jednak nie jest to obowiązkowy składnik.


Krok 6

przygotowanie placków z cukinii

Całość mieszamy za pomocą łyżki. Opcjonalnie dodajemy łyżkę bułki tartej, mieszamy. 


Krok 7

smażenie placków z cukinii

Placki z cukinii smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej takiej z nieprzywierającą powierzchnią) z dodatkiem oleju. Po około 2 minuty z każdej ze stron, na średniej mocy palnika.


Krok 8

sos tzatziki

Gotowe placuszki podajemy z odrobiną gęstej śmietany. Warto jednak się pokusić o przygotowanie domowego SOSU TZATZIKI, który pasuje do tych placków idealnie.


Placki z cukinii

placuszki z cukinii

placuszki z cukinii przepis

chrupiące placki z cukinii

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 208

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monia87
Monia87
9 miesięcy temu

Muszę przyznać, że rewelacja te placuszki z cukinii 😍 Dodatek fety robi super robotę, ja akurat ją uwielbiam. Dzięki za przepis!

Dorotka
Dorotka
10 miesięcy temu

Pani Asiu, czy tej mąki nie trzeba dać więcej? Mimo odciśnięcia cukinii musiałam dać znacznie więcej mąki. Dopiero wtedy można było placki smażyć i przewracać. Wcześniej się rozpływały. Ogólnie smaczne:) Pozdrawiam.

Patrycja
Patrycja
16 dni temu
W odpowiedzi do  Dorotka

Mimo dobrego odciśnięcia też musiałam dać o wiele wiele więcej mąki.

Kasandra
Kasandra
1 rok temu

Bardzo smaczne placzuszki dziekuje 😀

Przepis na placki z cukinii

Mój sprawdzony przepis na placki z cukinii jest bardzo prosty i z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Często wykonuję go w lecie, gdy jest sezon na cukinię. Przepis ten wykonywała również zawsze moja mama i babcia, więc jest to pewnego rodzaju przepis rodzinny. W ciepłe dni smakują idealnie! Dla osób dbających o linie ważną informacją będzie fakt, że placki z cukinią mają o połowę mniej kalorii, niż placki ziemniaczane!

Posiadają też sporo wartości odżywczych. Cukinia jest bowiem bogata w żelazo, potas i magnez oraz witaminy z grupy C, K i B1. Dlatego właśnie placuszki z cukinii są tak lekkostrawne i pożywne. Odznaczają się też bardzo łagodnym i delikatnym smakiem. Mogą na stałe zagościć w Twoim jadłospisie – bez obaw o nadmiar kalorii, cukru czy tłuszczu. Nadają się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Zobaczysz, że gdy spróbujesz ich raz, zechcesz przyrządzać je codziennie!

Placki z cukinii przepis

Aby zrobić nasze placuszki z cukinii, musimy zetrzeć cukinię na tarce do warzyw na grubych oczkach. Następnie mieszamy za pomocą łyżki wraz z wszystkimi pozostałymi składnikami. Gdy będziemy mieć już jednolitą masę, to smażymy na oleju lub maśle klarowanym na patelni. Pamiętajmy, aby nie dać za dużego ognia i równomiernie podsmażyć z obydwu stron. Placki z cukinii możesz też przyprawić według własnego uznania. Dobrze smakują np. z dodatkiem majeranku, kurkumy czy nawet pikantnej papryki.

Tylko tyle potrzeba, żeby cieszyć się tym naprawdę prostym, lecz wyśmienitym jednocześnie przysmakiem. Placuszki z cukinii wyróżniają się uniwersalnością i delikatnością – to potrawa, która cieszy się ogromną popularnością i ma bardzo dużo zwolenników. Łatwość, z jaką da się ją przygotować, tylko potęguję tę sympatię. Jeżeli w kuchni stawiasz dopiero pierwsze kroki, nie musisz się o nic martwić. Dzięki wskazówkom z mojego przepisu w mgnieniu oka przyrządzisz chrupiące i soczyste placki z cukinii, które szybko staną się Twoim ulubionym daniem.

Chrupiące placki z cukinii

Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na chrupiące placki z cukinii, to koniecznie wypróbuj powyższy przepis! Wystarczy, że masz kilka składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej lodówce i możesz stworzyć pyszny obiad. Jedynie cukinia niecodziennie znajduje się w każdym domu, ale w okresie lipca i sierpnia jest jej mnóstwo w każdym sklepie i warzywniaku. Moim zdaniem najlepiej smakują ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Możesz jednak troszkę odchudzić ich wersję i dodać zamiast śmietany, np. jogurt naturalny, albo po prostu podać placuszki solo. Bez względu na to, którą wersję wybierzesz, gwarantuję, że to proste danie podbije serca Twoich bliskich i na stałe zagości w Twoim jadłospisie!

Placki z cukinii – przepis z dodatkami

Placki z cukinii nad innymi daniami mają tę ogromną przewagę, że są niezwykle uniwersalne. Do ich przyrządzenia potrzebnych jest tylko kilka podstawowych składników, a reszta to kwestia Twojej wyobraźni. Doskonale smakują samodzielnie – np. podane ze śmietaną, jak w moim przepisie – ale możesz zaserwować je również w połączeniu z wieloma nieoczywistymi smakami. Wszystko zależy od Twojej kreatywności, umiejętności oraz ilości czasu.

Jeżeli lubisz kulinarne eksperymenty i masz ochotę na placuszki z cukinii w oryginalnej formie, możesz pokusić się o zestawienie ich z innymi sezonowymi produktami. Świetnie smakują np. w duecie z warzywami – najlepiej korzeniowymi, takimi jak marchew, pietruszka czy seler. Ciekawym rozwiązaniem może być także podanie cukiniowych placków z serem lub mięsem. Wystarczy, że dodasz pokrojone składniki do nadzienia i zapieczesz je razem z całością.

Placki z cukinii – dlaczego warto jeść cukinię?

Placuszki z cukinii są nie tylko niezwykle smakowite, to także źródło wartościowych składników odżywczych, które przekładać się mogą na lepsze samopoczucie. Cukinii przypisuje się bowiem szereg właściwości, dzięki którym powinna znaleźć się w diecie każdego z nas. Zawarte w cukinii składniki wpłynąć mogą na wzrok oraz układ odpornościowy. Warzywo to bywa stosowane przy odchudzaniu i określa się je jako bezpieczne dla diabetyków. Coraz częściej mówi się także, że jest korzystna dla kobiet w ciąży, gdyż zawiera dużo kwasu foliowego. Dodajmy do tego rewelacyjny smak oraz łatwość w przygotowaniu, a zyskamy danie idealne! Chcesz sprawdzić, jakie jeszcze zalety posiada cukinia? Masz ochotę na pyszne placki z cukinii? Przepis na mojej stronie czeka, aż go wypróbujesz!

RozwińZwiń