Placki z cukinii

4.7/5 (208 ocen)
Chcesz przygotować pyszny, sycący letni obiad w 15 minut? W takim razie koniecznie wypróbuj ten przepis na placki z cukinii! Wychodzą naprawdę rewelacyjnie, a dodatek sera feta nadaje im wyjątkowego smaku.

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Placki z cukinii

Domowe placuszki z cukinii to pomysł na pyszny, tani i niezwykle sycący obiad dla całej rodziny. Zrobisz je w maksymalnie 15 minut! Kojarzą mi się tylko i wyłącznie z letnim, wakacyjnym obiadem. Robię je zawsze wtedy kiedy zaczyna się sezon na cukinię! Oczywiście można ją kupić przez cały rok w warzywniakach czy marketach (bo czego tak naprawdę w obecnych czasach nie można), ale jednak w drugiej połowie lata cukinia jest najsmaczniejsza i najtańsza.

Do moich placków warto dodać posiekany koperek (lub ewentualnie szczypiorek), a także pokrojony w kosteczkę grecki ser Feta. Do tego domowy sos tzatziki – no rewelacyjnie połączenie smakowe!

Przepis na: Placki z cukinii

Składniki:

  • 600 g cukinii (2 mniejsze sztuki)
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej np. tortowej
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • większa szczypta pieprzu czarnego
  • opcjonalnie ser Feta (około 60 g)
  • dodatkowo olej do smażenia
Wyślij emailem

Jak zrobić placki z cukinii?


Krok 1

cukinia na placki

Placki z cukinii są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z podanych składników wyjdzie około 12 placuszków. 


Krok 2

przygotowanie placuszków z cukinii

Będą nam potrzebne 2 cukinie o łącznej wadze 600 g.

Zaczynamy od ich umycia – nie ma potrzeby ich obierania (jednak jeśli wolisz to oczywiście możesz to zrobić). Następnie kroimy obie cukinie na pół i usuwamy za pomocą łyżeczki pestki. 


Krok 3

starta cukinia

Cukinie ścieramy na tarce o dużych lub średnich oczkach.


Krok 4

starta cukinia na placki na sitku

Odciskamy z nadmiaru soku – ja to robię dłońmi nad cedzakiem.


Krok 5

składniki na placki z cukinii

Do miski przekładamy startą cukinię. Dodajemy także jajka (2 szt), gęstą śmietanę 18% (1 dość czubata łyżka), mąkę pszenną (5 płaskich łyżek), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 duże ząbki), posiekany drobno koperek (około 1 łyżeczki), sól (1/2 płaskiej łyżeczki) oraz pieprz czarny (większa szczypta).

Dodatkowo polecam dodać pokrojony w kostkę ser grecki Feta (około 60 g) – jednak nie jest to obowiązkowy składnik.


Krok 6

przygotowanie placków z cukinii

Całość mieszamy za pomocą łyżki. Opcjonalnie dodajemy łyżkę bułki tartej, mieszamy. 


Krok 7

smażenie placków z cukinii

Placki z cukinii smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej takiej z nieprzywierającą powierzchnią) z dodatkiem oleju. Po około 2 minuty z każdej ze stron, na średniej mocy palnika.


Krok 8

sos tzatziki

Gotowe placuszki podajemy z odrobiną gęstej śmietany. Warto jednak się pokusić o przygotowanie domowego SOSU TZATZIKI, który pasuje do tych placków idealnie.


Placki z cukinii

placuszki z cukinii

placuszki z cukinii przepis

chrupiące placki z cukinii

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 208

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monia87
Monia87
7 miesięcy temu

Muszę przyznać, że rewelacja te placuszki z cukinii 😍 Dodatek fety robi super robotę, ja akurat ją uwielbiam. Dzięki za przepis!

Dorotka
Dorotka
7 miesięcy temu

Pani Asiu, czy tej mąki nie trzeba dać więcej? Mimo odciśnięcia cukinii musiałam dać znacznie więcej mąki. Dopiero wtedy można było placki smażyć i przewracać. Wcześniej się rozpływały. Ogólnie smaczne:) Pozdrawiam.

Kasandra
Kasandra
1 rok temu

Bardzo smaczne placzuszki dziekuje 😀

Przepis na placki z cukinii

Mój sprawdzony przepis na placki z cukinii jest bardzo prosty i z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Często wykonuję go w lecie, gdy jest sezon na cukinię. Przepis ten wykonywała również zawsze moja mama i babcia, więc jest to pewnego rodzaju przepis rodzinny. W ciepłe dni smakują idealnie! Dla osób dbających o linie ważną informacją będzie fakt, że placki z cukinią mają o połowę mniej kalorii, niż placki ziemniaczane!

Posiadają też sporo wartości odżywczych. Cukinia jest bowiem bogata w żelazo, potas i magnez oraz witaminy z grupy C, K i B1. Dlatego właśnie placuszki z cukinii są tak lekkostrawne i pożywne. Odznaczają się też bardzo łagodnym i delikatnym smakiem. Mogą na stałe zagościć w Twoim jadłospisie – bez obaw o nadmiar kalorii, cukru czy tłuszczu. Nadają się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Zobaczysz, że gdy spróbujesz ich raz, zechcesz przyrządzać je codziennie!

Placki z cukinii przepis

Aby zrobić nasze placuszki z cukinii, musimy zetrzeć cukinię na tarce do warzyw na grubych oczkach. Następnie mieszamy za pomocą łyżki wraz z wszystkimi pozostałymi składnikami. Gdy będziemy mieć już jednolitą masę, to smażymy na oleju lub maśle klarowanym na patelni. Pamiętajmy, aby nie dać za dużego ognia i równomiernie podsmażyć z obydwu stron. Placki z cukinii możesz też przyprawić według własnego uznania. Dobrze smakują np. z dodatkiem majeranku, kurkumy czy nawet pikantnej papryki.

Tylko tyle potrzeba, żeby cieszyć się tym naprawdę prostym, lecz wyśmienitym jednocześnie przysmakiem. Placuszki z cukinii wyróżniają się uniwersalnością i delikatnością – to potrawa, która cieszy się ogromną popularnością i ma bardzo dużo zwolenników. Łatwość, z jaką da się ją przygotować, tylko potęguję tę sympatię. Jeżeli w kuchni stawiasz dopiero pierwsze kroki, nie musisz się o nic martwić. Dzięki wskazówkom z mojego przepisu w mgnieniu oka przyrządzisz chrupiące i soczyste placki z cukinii, które szybko staną się Twoim ulubionym daniem.

Chrupiące placki z cukinii

Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na chrupiące placki z cukinii, to koniecznie wypróbuj powyższy przepis! Wystarczy, że masz kilka składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej lodówce i możesz stworzyć pyszny obiad. Jedynie cukinia niecodziennie znajduje się w każdym domu, ale w okresie lipca i sierpnia jest jej mnóstwo w każdym sklepie i warzywniaku. Moim zdaniem najlepiej smakują ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Możesz jednak troszkę odchudzić ich wersję i dodać zamiast śmietany, np. jogurt naturalny, albo po prostu podać placuszki solo. Bez względu na to, którą wersję wybierzesz, gwarantuję, że to proste danie podbije serca Twoich bliskich i na stałe zagości w Twoim jadłospisie!

Placki z cukinii – przepis z dodatkami

Placki z cukinii nad innymi daniami mają tę ogromną przewagę, że są niezwykle uniwersalne. Do ich przyrządzenia potrzebnych jest tylko kilka podstawowych składników, a reszta to kwestia Twojej wyobraźni. Doskonale smakują samodzielnie – np. podane ze śmietaną, jak w moim przepisie – ale możesz zaserwować je również w połączeniu z wieloma nieoczywistymi smakami. Wszystko zależy od Twojej kreatywności, umiejętności oraz ilości czasu.

Jeżeli lubisz kulinarne eksperymenty i masz ochotę na placuszki z cukinii w oryginalnej formie, możesz pokusić się o zestawienie ich z innymi sezonowymi produktami. Świetnie smakują np. w duecie z warzywami – najlepiej korzeniowymi, takimi jak marchew, pietruszka czy seler. Ciekawym rozwiązaniem może być także podanie cukiniowych placków z serem lub mięsem. Wystarczy, że dodasz pokrojone składniki do nadzienia i zapieczesz je razem z całością.

Placki z cukinii – dlaczego warto jeść cukinię?

Placuszki z cukinii są nie tylko niezwykle smakowite, to także źródło wartościowych składników odżywczych, które przekładać się mogą na lepsze samopoczucie. Cukinii przypisuje się bowiem szereg właściwości, dzięki którym powinna znaleźć się w diecie każdego z nas. Zawarte w cukinii składniki wpłynąć mogą na wzrok oraz układ odpornościowy. Warzywo to bywa stosowane przy odchudzaniu i określa się je jako bezpieczne dla diabetyków. Coraz częściej mówi się także, że jest korzystna dla kobiet w ciąży, gdyż zawiera dużo kwasu foliowego. Dodajmy do tego rewelacyjny smak oraz łatwość w przygotowaniu, a zyskamy danie idealne! Chcesz sprawdzić, jakie jeszcze zalety posiada cukinia? Masz ochotę na pyszne placki z cukinii? Przepis na mojej stronie czeka, aż go wypróbujesz!

RozwińZwiń