PrzekąskiSosy

Sos tzatziki

Domowy sos tzatziki świetnie podkreśla smak, a także aromat wielu potraw z grilla. Ten grecki sos tzatziki wykonasz w kilka minut! Często go przygotowuję na majówce czy w okresie wakacyjnym i zawsze wychodzi rewelacyjny w smaku. Najlepiej wykorzystać przy przepisie młode, gruntowe ogórki z własnego ogródka, ale jak nie mamy takiej możliwości, to bez problemu kupimy ogórki w każdym sklepie przez okrągły rok.

Najlepszy przepis na sos tzatziki powstaje na bazie jogurtu greckiego, świeżych ogórków, czosnku, a także koperku i mięty. Tzatziki to bardzo orzeźwiający dodatek do szaszłyków, kiełbasy z grilla, karkówki itp. Do tego świeże pieczywko… Rewelka!

Przepis na: Sos tzatziki

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • opcjonalnie 1 łyżka majonezu
  • 150 g ogórków świeżych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • szczypta soli, pieprzu (do smaku)

Jak zrobić sos tzatziki?

Wykonanie:

Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na kilka minut (10 – 15 min). Po tym czasie wyciskamy starte ogórki rękami porządnie z soku

Do miski przekładamy wyciśnięte, starte ogórki, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, a także posiekany koperek i miętę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.


Sos tzatziki przepis

Sos tzatziki

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button