Sos tzatziki

4.7/5 (255 ocen)
Sos tzatziki

Domowy sos tzatziki świetnie podkreśla smak, a także aromat wielu potraw z grilla. Ten grecki sos tzatziki wykonasz w kilka minut! Często go przygotowuję na majówce czy w okresie wakacyjnym i zawsze wychodzi rewelacyjny w smaku. Najlepiej wykorzystać przy przepisie młode, gruntowe ogórki z własnego ogródka, ale jak nie mamy takiej możliwości, to bez problemu kupimy ogórki w każdym sklepie przez okrągły rok.

Najlepszy przepis na sos tzatziki powstaje na bazie jogurtu greckiego, świeżych ogórków, czosnku, a także koperku i mięty. Tzatziki to bardzo orzeźwiający dodatek do szaszłyków, kiełbasy z grilla, karkówki itp. Do tego świeże pieczywko… Rewelka!

Przepis na: Sos tzatziki

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego gęstego
  • 180 g ogórków świeżych
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • szczypta soli, pieprzu (do smaku)
Wyślij emailem

Sos tzatziki przepis krok po kroku:


Krok 1

Sezon na ogórki gruntowe rozpoczyna się z początkiem lipca i trwa do połowy września. Warto wtedy skorzystać i zrobić najlepszy sos tzatziki!

Do przygotowania sosu tzatziki będą potrzebne świeże ogórki – około 180-200 g.


Krok 2

Obieramy je, a następnie przekrajamy na pół i usuwamy za pomocą łyżeczki nasiona.


Krok 3

Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki odciskamy z nadmiaru soku – ja to robię dłońmi nad cedzakiem.


Krok 4

Odcedzone ogórki przekładamy do miseczki. Dodajemy także jogurt grecki (najlepiej żeby był gęsty, około 200 g).

Następnie dodajemy oliwę (1 łyżeczka), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 małe ząbki), posiekany drobno koperek (1 łyżeczka) oraz miętę (4-5 listków). Doprawiamy do smaku solą (większa szczypta), a także pieprzem czarnym lub cytrynowym (najlepiej świeżo zmielonym, szczypta).

Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.


Sos tzatziki

Sos tzatziki przepis

przepis na Sos tzatziki

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 255

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta
Danuta
1 rok temu

Ogórki mogą być ze skórką, raczej bez nasion, ale starte na grubych oczkach, czego brak w kroku 1.

Sos tzatziki przepis

Sos tzatziki to znany sos grecki, który jest przez nas często używany jako dodatek do dań z grilla, pieczonych mięs lub surowych warzyw. Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, aby używać go jako zwykły dip do kanapki. Ja osobiście najczęściej używam go do potraw z grilla. Z reguły przyrządzam dwa sosy – sos czosnkowy i właśnie tradycyjny sos tzatziki. Oba bardzo mi smakują np. do grillowanego kurczaka czy szaszłyków. Aby nie poprzestawać tylko na grillu, możemy podać je jako dodatek do placków ziemniaczanych lub placków z cukinii.

Jak zrobić sos tzatziki

Klasyczny sos tzatziki to chyba jeden z najprostszych przepisów jakie są 🙂 Wystarczy, że obierzemy nasze ogórki i zetrzemy je na tarce na grubych oczkach. Następnie lekko je solimy i odstawiamy na 10-15 min, aby ogórki wypuściły z siebie wodę. Po tym czasie wyciskamy z nich ręcznie sok i przekładamy je do miseczki. Dodajemy też resztę składników czyli jogurt grecki, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także posiekany koperek i miętę. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem, a następnie wkładamy do lodówki na pół godziny. Podajemy z naszymi ulubionymi potrawami. Smacznego! 🙂

Przepis na tzatziki

Tzatziki można wykorzystać jako dip do przekąski na diecie, ponieważ w 100 g jest około 85 kcal. Świetnie nada się jako dodatek do pokrojonej w paseczki marchewki, frytek z batatów czy kawałkami selera naciowego. Najważniejsze w przygotowaniu tzatziki, jest wysokiej jakości jogurt typu greckiego. Jeżeli jednak nie masz akurat do niego dostępu to polecam wykorzystać dobrej jakości gęsty jogurt naturalny. W miarę możliwości wykorzystaj również świeże ogórki gruntowe z własnego ogródka lub sprawdzonego warzywniaka.

RozwińZwiń