Domowy sos tzatziki świetnie podkreśla smak, a także aromat wielu potraw z grilla. Ten grecki sos tzatziki wykonasz w kilka minut! Często go przygotowuję na majówce czy w okresie wakacyjnym i zawsze wychodzi rewelacyjny w smaku. Najlepiej wykorzystać przy przepisie młode, gruntowe ogórki z własnego ogródka, ale jak nie mamy takiej możliwości, to bez problemu kupimy ogórki w każdym sklepie przez okrągły rok.
Najlepszy przepis na sos tzatziki powstaje na bazie jogurtu greckiego, świeżych ogórków, czosnku, a także koperku i mięty. Tzatziki to bardzo orzeźwiający dodatek do szaszłyków, kiełbasy z grilla, karkówki itp. Do tego świeże pieczywko… Rewelka!
Przepis na: Sos tzatziki
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego gęstego
- 180 g ogórków świeżych
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- szczypta soli, pieprzu (do smaku)
Zobacz również:
Sos tzatziki przepis krok po kroku:
Krok 1
Sezon na ogórki gruntowe rozpoczyna się z początkiem lipca i trwa do połowy września. Warto wtedy skorzystać i zrobić najlepszy sos tzatziki!
Do przygotowania sosu tzatziki będą potrzebne świeże ogórki – około 180-200 g.
Krok 2
Krok 3
Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki odciskamy z nadmiaru soku – ja to robię dłońmi nad cedzakiem.
Krok 4
Odcedzone ogórki przekładamy do miseczki. Dodajemy także jogurt grecki (najlepiej żeby był gęsty, około 200 g).
Następnie dodajemy oliwę (1 łyżeczka), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 małe ząbki), posiekany drobno koperek (1 łyżeczka) oraz miętę (4-5 listków). Doprawiamy do smaku solą (większa szczypta), a także pieprzem czarnym lub cytrynowym (najlepiej świeżo zmielonym, szczypta).
Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Komentarze
Ogórki mogą być ze skórką, raczej bez nasion, ale starte na grubych oczkach, czego brak w kroku 1.