
Domowy sos tzatziki świetnie podkreśla smak, a także aromat wielu potraw z grilla. Ten grecki sos tzatziki wykonasz w kilka minut! Często go przygotowuję na majówce czy w okresie wakacyjnym i zawsze wychodzi rewelacyjny w smaku. Najlepiej wykorzystać przy przepisie młode, gruntowe ogórki z własnego ogródka, ale jak nie mamy takiej możliwości, to bez problemu kupimy ogórki w każdym sklepie przez okrągły rok.
Najlepszy przepis na sos tzatziki powstaje na bazie jogurtu greckiego, świeżych ogórków, czosnku, a także koperku i mięty. Tzatziki to bardzo orzeźwiający dodatek do szaszłyków, kiełbasy z grilla, karkówki itp. Do tego świeże pieczywko… Rewelka!
Przepis na: Sos tzatziki
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego
- opcjonalnie 1 łyżka majonezu
- 150 g ogórków świeżych
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- szczypta soli, pieprzu (do smaku)
Jak zrobić sos tzatziki?
Wykonanie:
Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na kilka minut (10 – 15 min). Po tym czasie wyciskamy starte ogórki rękami porządnie z soku
Do miski przekładamy wyciśnięte, starte ogórki, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, a także posiekany koperek i miętę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.