PrzekąskiSosy

Sos tzatziki

Domowy sos tzatziki świetnie podkreśla smak, a także aromat wielu potraw z grilla. Ten grecki sos tzatziki wykonasz w kilka minut! Często go przygotowuję na majówce czy w okresie wakacyjnym i zawsze wychodzi rewelacyjny w smaku. Najlepiej wykorzystać przy przepisie młode, gruntowe ogórki z własnego ogródka, ale jak nie mamy takiej możliwości, to bez problemu kupimy ogórki w każdym sklepie przez okrągły rok.

Najlepszy przepis na sos tzatziki powstaje na bazie jogurtu greckiego, świeżych ogórków, czosnku, a także koperku i mięty. Tzatziki to bardzo orzeźwiający dodatek do szaszłyków, kiełbasy z grilla, karkówki itp. Do tego świeże pieczywko… Rewelka!

Przepis na: Sos tzatziki

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • opcjonalnie 1 łyżka majonezu
  • 150 g ogórków świeżych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • szczypta soli, pieprzu (do smaku)

Jak zrobić sos tzatziki?

Wykonanie:

Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na kilka minut (10 – 15 min). Po tym czasie wyciskamy starte ogórki rękami porządnie z soku

Do miski przekładamy wyciśnięte, starte ogórki, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, a także posiekany koperek i miętę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.


Sos tzatziki przepis

Sos tzatziki

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Sos tzatziki przepis

Sos tzatziki to znany sos grecki, który jest przez nas często używany jako dodatek do dań z grilla, pieczonych mięs lub surowych warzyw. Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, aby używać go jako zwykły dip do kanapki. Ja osobiście najczęściej używam go do potraw z grilla. Z reguły przyrządzam dwa sosy – sos czosnkowy i właśnie sos tzatziki. Oba bardzo mi smakują np. do grillowanego kurczaka czy szaszłyków. Aby nie poprzestawać tylko na grillu, możemy podać je jako dodatek do placków ziemniaczanych lub placków z cukinii.

Jak zrobić sos tzatziki

Sos tzatziki to chyba jeden z najprostszych przepisów jakie są 🙂 Wystarczy, że obierzemy nasze ogórki i zetrzemy je na tarce na grubych oczkach. Następnie lekko je solimy i odstawiamy na 10-15 min, aby ogórki wypuściły z siebie wodę. Po tym czasie wyciskamy z nich ręcznie sok i przekładamy je do miseczki. Dodajemy też resztę składników czyli jogurt grecki, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także posiekany koperek i miętę. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem, a następnie wkładamy do lodówki na pół godziny. Podajemy z naszymi ulubionymi potrawami. Smacznego! 🙂

Przepis na tzatziki

Tzatziki można wykorzystać jako dip do przekąski na diecie, ponieważ w 100 g jest około 85 kcal. Świetnie nada się jako dodatek do pokrojonej w paseczki marchewki, frytek z batatów czy kawałkami selera naciowego. Najważniejsze w przygotowaniu tzatziki, jest wysokiej jakości jogurt typu greckiego. Jeżeli jednak nie masz akurat do niego dostępu to polecam wykorzystać dobrej jakości gęsty jogurt naturalny. W miarę możliwości wykorzystaj również świeże ogórki gruntowe z własnego ogródka lub sprawdzonego warzywniaka.

Close