
Sos grzybowy jest idealnym dodatkiem do wielu potraw jak gołąbki, pieczonego schabu, karkówki czy nawet mielonych. Przygotowuję go bardzo często do obiadu, bo jest niesamowicie uniwersalny i pasuje naprawdę do wielu potraw.
Szukasz najlepszego sosu grzybowego? Przepis znajdziecie poniżej! 🙂
Przepis na: Sos grzybowy
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 20 g suszonych grzybów
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml wody
- 100 g pieczarek
- 1 łyżeczka posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 płaska łyżeczka mąki
- doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Wykonanie:
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem (150 ml), odstawiamy na minimum 30 minut.
Przy okazji zachęcam do przeczytania artykułu: Jak suszyć grzyby, aby zachowały smak i aromat?
Na patelnię dodajemy masło. Cebulkę kroimy drobno i smażymy do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podkrojone pieczarki, suszone grzyby (wodę z suszonych grzybów odstawiamy). Wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wodę z grzybów mieszamy z odrobiną mąki i wlewamy do gotującego się na małym ogniu sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.