Sos grzybowy jest idealnym dodatkiem do wielu potraw. Niezwykle prosty do przygotowania, a smakuje rewelacyjnie! Można go wykonać ze świeżych czy mrożonych grzybów – w zależności jakie kupicie (lub macie pozbierane samodzielnie). Najczęściej dodaję do niego mrożone borowiki lub podgrzybki.
Pasuje świetnie do gołąbków wigilijnych z kaszą i grzybami, kopytek, placków ziemniaczanych, pieczonego schabu czy mielonych. Jest naprawdę uniwersalny i z pewnością Wam posmakuje.
Przepis na: Sos grzybowy
Składniki:
- 1 łyżka masła np. klarowanego (lub 2 łyżki oleju)
- 1 cebula
- 400 g grzybów np. podgrzybków lub borowików
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- większa szczypta pieprzu
- opcjonalnie kilka suszonych grzybów (podgrzybków czy borowików)
Zobacz również:
Sos grzybowy przepis krok po kroku:
Krok 1
Sos grzybowy można przygotować na bazie świeżych lub mrożonych grzybów jak: podgrzybki, borowiki czy maślaki. Jeśli będziesz korzystać z mrożonych grzybów to polecam je najpierw rozmrozić na sitku. W przypadku świeżych zaczynamy od ich oczyszczenia i lekkiego opłukania pod strumieniem wody.
Podgrzybki (400 g) kroimy w większą kostkę. Ja dodatkowo użyłam rozmrożonych borowików (100 g) – je również pokroiłam w większą kostkę.
Krok 2
Na średniej wielkości, rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło klarowane (lub zwykłe, czy olej). Smażymy drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, wtedy dodajemy grzyby.
Czasami dodaję także kilka posiekanych suszonych grzybów (wcześniej trzeba je namoczyć we wrzątku przez 20 minut) – jednak nie są one obowiązkowe w sosie.
Smażymy przez około 7 minut na średnim ogniu, co chwilkę mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę większy ząbek czosnku.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Sos grzybowy gotowy! Świetnie pasuje do gołąbków z kaszą i grzybami czy plackami ziemniaczanymi.
Komentarze
Odrobina białego wina by się zdała.
Można spróbować dodać 🤗