Placki ziemniaczane

4.7/5 (230 ocen)
Tak proste, a tak niesamowicie smaczne - placki ziemniaczane, które są zawsze rewelacyjnym pomysłem na szybki, a zarazem pyszny obiad. Świetnie smakują ze śmietaną, gulaszem lub sosem pieczarkowym.

Ilość porcji

12-15

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to tani i szybki pomysł na obiad. Zrobisz je już w 15 minut!

Często dostaję od Was pytania o przepis na najlepsze placki ziemniaczane. Jak dla mnie najlepiej smakują te z tartych ziemniaków na tarce o małych lub średnich oczkach. Do nich ścieram też zawsze cebulę na tarce, a także sól, pieprz, jajko oraz odrobinę mąki. Czasem dodaję także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszam za pomocą łyżki i smażę na oleju na średnim ogniu na patelni (najlepiej lepszej, teflonowej). Wychodzą rewelacyjne w smaku!

Przepis na placki ziemniaczane

Domowe placki ziemniaczane najlepsze są takie cieplutkie, zaraz po usmażeniu. Warto położyć sobie ręcznik papierowy koło patelni i gdy ściągasz placki z ognia, wtedy można je przełożyć na ten ręcznik i pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Te placuszki ziemniaczane jest to pomysł na jarski obiad. Dzieci je uwielbiają. Możesz je podawać w wersji solo, czy śmietaną, sosem czosnkowym, sosem pieczarkowym, cukrem czy gulaszem… Mogą stanowić świetną bazę do placka po węgiersku (tylko wtedy smażymy duże placki, a nie takie malutkie placuszki). W każdej wersji smakują świetnie!

Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

W przypadku placków ziemniaczanych możemy skorzystać z kilku rodzajów mąk:

  • Mąka pszenna – ten rodzaj najbardziej polecam, ponieważ dzięki glutenowi placki są odpowiednio miękkie i nie rozpadają się podczas smażenia. W tym przypadku sięgajmy po mąkę typu 400 lub 500.
  • Mąka kukurydziana – tą mąkę powinny wybrać osoby, które chcą uniknąć glutenu w swoim jadłospisie. Placki ziemniaczane zachowują podobną konsystencję, co te z mąki pszennej, jednak będą miały lekki posmak kukurydziany i bardziej żółtawy kolor.
  • Mąka ryżowa – kolejna propozycja gluten free. Ta mąka bardziej kleista i posiada naturalny smak, nie wpływająca na smak potrawy. Warto ją mieszać z innymi rodzajami mąki.
  • Mąka gryczana – ciężka mąka, którą również polecam wymieszać z inną mąką (pszenną lub kukurydzianą), ponieważ w innym przypadku placki wyjdą troszkę twardawe

Jakie ziemniaki do placków ziemniaczanych?

Jeżeli chodzi o ziemniaki to zaleca się typ B, czyli ogólnoużytkowe lub typ C, czyli mączyste. W tym przypadku radzę unikać typu A, ponieważ są za twarde i ich przeznaczeniem są np. sałatki.

Placki ziemniaczane – z czym podawać?

Oczywiście z tym co Ci najbardziej smakuje 🙂 Placki ziemniaczane można podać zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Poniżesz przesyłam listę moich ulubionych wersji:

  • ze śmietaną
  • z cukrem
  • z sosem (np. pieczarkowym, pomidorowym, tzatziki czy czosnkowym)
  • z gulaszem
  • z twarożkiem (gzikiem)
  • z żurawiną
  • z warzywami i serem żółtym

Przepis na: Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia
Wyślij emailem

Placki ziemniaczane - przepis krok po kroku


Krok 1

masa ziemniaczana na placki

Ziemniaki (około 1 kg) obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie obieramy cebulę (1 większa sztuka) i ją również ścieramy na tarce (można też użyć maszynki do mielenia mięsa). Wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną (1 płaska łyżka), opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), a także sól (1 płaska łyżeczka) oraz pieprz czarny (większa szczypta). Mieszamy całość za pomocą łyżki. 


Krok 2

placek ziemniaczany

Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, najlepiej na średnim lub większym ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kleksem śmietany i świeżą natką pietruszki lub koperku. Równie dobrze można zaserwować z cukrem lub sosem pieczarkowym.  


Tradycyjne placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane przepis

przepis na placki ziemniaczane

jak zrobic placki ziemniaczane

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 230

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mario
Mario
1 rok temu

Ta zrobiłem dobre naprawdę pyszne jeden minus to taki ze zrobiłem je dla siebie a tego nie przejem do końca tyg.

Basia
Basia
1 rok temu

Spróbowałam zrobić raz i od razu wiem, że są moje ulubione placki ziemniaczane! Zdecydowanie smak dzieciństwa jak u babci

Martyna Pietruszka
Martyna Pietruszka
4 lat temu

Uwielbiam placki ziemniaczane. Są takie chrupiące. A najlepsze z sosem pieczarkowym!

Tradycyjne placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane, to jedne z tych dań, które są bardzo smaczne i bardzo sycące. Ja osobiście je uwielbiam w każdej postaci i jest z całą pewnością smak dzieciństwa. Pamiętam, że moja babcia robiła je najczęściej w piątek. Smakują idealnie ze śmietaną, cukrem, sosem czosnkowym, gulaszem, a nawet po prostu solo. Tradycyjnie powinno smażyć się je na smalcu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć np. oleju rzepakowego lub oleju kokosowego. Placki ziemniaczane, to świetna propozycja dla osób, które unikają mięsa w swoim jadłospisie.

Chrupiące placki ziemniaczane

Ziemniak jest bardzo wdzięcznym warzywem i od lat nasza rodzima kuchnia opiera się właśnie o niego. My Polacy uwielbiamy pierogi ruskie, kotlet schabowy z ziemniakami, czy kopytka. Statycznie jednak najczęściej przygotowujemy jednak chrupiące placki ziemniaczane. Ich popularność wynika z tego, że są proste do przygotowania i bardzo sycące. Możemy też urozmaicać ich podanie i raz przygotowywać je na słodko, a innym znów razem bardziej wytrwanie. Ponadto przepis na placki ziemniaczane można rozszerzyć o inne tarte warzywa, np. cukinię, bataty czy marchew. Polecam je jednak ścierać na większych oczkach, a same ziemniaki na mniejszych.

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Aby zrobić dobre placki ziemniaczane, musimy zadbać o dobre ziemniaki 🙂 Najlepiej gdy mamy je ze swojego ogródka lub kupione w warzywniaku (tych marketowych staram się unikać). Ścieramy je na tarce o średnich oczkach razem z cebulą. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy sól, pieprz, jajko oraz odrobinę mąki. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i nakładamy masę ziemniaczaną na rozgrzaną patelnię. Smaż placki ziemniaczane z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki odłóż na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, a następnie przełóż na osobny talerz. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. kwaśną śmietaną czy gulaszem.

RozwińZwiń