Placek po węgiersku

4.5/5 (224 ocen)

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

120 min

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to dla mnie prawdziwy klasyk i naprawdę świetny pomysł na pyszny obiad. Może zabrzmi to narcystycznie, ale moim zdaniem wychodzi mi po prostu rewelacyjny. Mimo, że jadłam go wielokrotnie w różnych restauracjach to w moim wydaniu smakuje mi najlepiej (mam tak samo w przypadku jajecznicy – nikt nie potrafi jej zrobić tak dobrej jak ja, no nic na to nie poradzę…). Chrupiący duży placek ziemniaczany w połączeniu z wyrazistym sosem i rozpływającym się w ustach mięsem to połączenie doskonałe!

Placek po węgiersku przepis

Domowy placek po węgiersku nie jest trudny do przygotowania, choć nieco pracochłonny. Najpierw najlepiej przygotować sobie gulasz po węgiersku, a gdy będzie gotowy (lub prawie gotowy) to dopiero zabrać się za wykonanie placków ziemniaczanych. Można do niego zaserwować ulubioną surówkę czy ogórki np. kiszone lub konserwowe. Palce lizać!

Przy okazji pokażę Wam mój nowy zestaw garnków i patelni Tefal (Illico 11 elementów). Używam produktów z tej firmy od wielu lat i nie mogę na nich złego słowa powiedzieć. Dla osób, które codziennie gotują i sporo czasu spędzają w kuchni, używanie dobrej jakości garnków i patelni jest naprawdę kluczowe. Zestaw Illico składa się z 2 rondli, 3 garnków z pokrywkami i 2 patelni.

Nadają się do kuchenek gazowych, indukcyjnych, elektrycznych i ceramicznych. Mają moc i wytrzymałość tytanu – posiadają nieprzywierającą powłokę, dzięki której potrawy nie przywierają do dna (ma grubą warstwę wzmocnioną cząstkami tytanu). Patelnie posiadają unikalny wskaźnik Thermo-Spot® (znajdujący się na środku patelni wskaźnik przybiera jednolitą czerwoną barwę, sygnalizując idealną temperaturę do rozpoczęcia smażenia).

Co więcej naczynia Tefal zawierają także nieprzywierającą bezpieczną powłokę (niezawierającą PFOA, ołowiu ani kadmu) i nadają się w 100% do recyklingu.

Moim zdaniem fajne w nich jest to, że mają łatwe i poręczne odcedzanie wody w garnkach (nie trzeba już używać durszlaka), a także bardzo wygodne uchwyty pokryte są warstwą silikonu, co zapewnia pewny chwyt.

Przepis na: Placek po węgiersku

Składniki:

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka liści laurowych
  • szczypta pieprzu np. świeżo zmielonego
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu

Gulasz węgierski:

  • 1,2 kg wieprzowiny np. szynki, karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 małe cebule
  • 2 marchewki
  • 300 g pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 800 ml bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
  • 1 płaska łyżka maki pszennej
  • 100 ml wody
  • opcjonalnie 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany 18%
Wyślij emailem

Placek po węgiersku – przepis krok po kroku:


Krok 1

marynata do mięsa

Placek po węgiersku powinien się składać przede wszystkim z pysznego i wyrazistego gulaszu plus oczywiście rozpływającego się w ustach mięsa. Aby było ono soczyste i aromatyczne to najpierw polecam pokroić je w kosteczkę i zamarynować – ja najczęściej zostawiam mięso w przyprawach na całą noc w szczelnym pojemniku.

Mięso (ja użyłam nieco ponad 1 kg dość chudej karkówki) kroimy w mniejszą kostkę. W miseczce mieszamy składniki do marynaty, czyli oliwę z oliwek (3 łyżki), paprykę słodką (1/2 łyżeczki), paprykę ostrą (1 szczypta), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), sól (1/2 łyżeczki), kilka liści laurowych oraz szczypta pieprzu. Opcjonalnie można dodać również 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu. Przygotowaną marynatą nacieramy pokrojone mięso.


Krok 2

pomysł na obiad

Na większą, rozgrzaną patelnię nalewamy olej i smażymy na nim pokrojone mięso przez 3-4 minuty na średnim lub dużym ogniu.   


Krok 3

gulasz wieprzowy

Gulasz do placków po węgiersku

Dwie cebule siekamy w małą kostkę. Smażymy na oleju (2-3 łyżki) w garnku z nieprzywierającym dnem.


Krok 4

sos po węgiersku

Do podsmażonej cebuli dodajemy drobno pokrojone marchewki (2 sztuki) i papryki (2 sztuki). Mieszamy i smażymy przez 3 minuty.


Krok 5

placek po węgiersku tradycyjny

Dodajemy pokrojone pieczarki (300 g), a także przeciśnięty przez praskę czosnek (1-2 ząbki), paprykę słodką (1 łyżka), paprykę ostrą (1/2 łyżeczki), ziele angielskie (kilka kulek). Mieszamy i smażymy przez 3 minuty.


Krok 6

sos węgierski do placków

Do warzyw dodajemy podsmażone mięso z patelni, a także bulion (800 ml), koncentrat pomidorowy (3 łyżki), pomidory z puszki (400 g), sól (1 płaska łyżeczka) i pieprz (1/4 łyżeczki). Gotujemy przez około 1 godzinę na małym ogniu co chwilę mieszając.


Krok 7

jak zrobić placek po węgiersku

Po godzinie mieszamy w kubku mąkę (1 płaska łyżka) z wodą (niecałe 100 ml). Wlewamy do garnka i gotujemy przez około 15-20 minut na małym ogniu. W tym czasie gulasz powinien nieco zgęstnieć, a mięso być miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie papryką słodką.


Krok 8

placki po węgiersku przepis

Placki ziemniaczane po węgiersku

Ziemniaki (około 1 kg) obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie obieramy cebulę (1 większa sztuka) i ją również ścieramy na tarce (można też użyć maszynki do mielenia mięsa). Wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną (1 płaska łyżka), opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), a także sól (1 płaska łyżeczka) oraz pieprz czarny (większa szczypta). Mieszamy całość za pomocą łyżki. 


Krok 9

przepis na placek po węgiersku

Na patelnię nalewamy 4-5 łyżek oleju. Gdy będzie rozgrzany, wtedy nakładamy kilka łyżek masy ziemniaczanej tworząc dużego placka. Smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty (można pod przykryciem). Następnie delikatnie przewracamy za pomocą dłuższej łopatki i z drugie strony również smażymy przez około 3 minuty.

Gorącego placka ziemniaczanego nadziewamy kilkoma łyżami gulaszu. Wierzch opcjonalnie dekorujemy śmietaną.

Taka mała rada – nakładamy gulasz na placka dopiero i od razu zjadamy. Niestety w innym przypadku jeśli nałożymy sobie ten gulasz i tak zostawimy, a później np odgrzejemy to ten placek się zrobi gumiasty, więc nie polecam go sobie serwować go ogrzania jako obiad do lunchboxa.


Placek po węgiersku

Placek po węgiersku przepis

Placek po węgiersku przepis

przepis na placek po węgiersku

 

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 224

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ljgfdf
Ljgfdf
4 miesięcy temu

Nie ma napisane jaka to marynata