
Racuchy z jabłkami (bez drożdży) to świetny pomysł na śniadanie, jarski obiad czy pyszny deser dla całej rodziny. Uwielbiam w nich to, że są tak szybkie i proste do przygotowania.
Racuchy z jabłkami
Są przede wszystkim:
- puchate, mięciutkie i delikatne w smaku
- składają się z tanich składników
- można je wykonać w 10 minut
- są bez drożdży, więc nie potrzebujesz czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego
- jabłka podkreślają smak racuchów
Przepis na: Racuchy z jabłkami
Łącznie: 10 min
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 32 g cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 większe lub 2 mniejsze jabłka
Dodatkowo (opcjonalnie):
- dżem z truskawek Stovit
- odrobina cukru pudru do oprószenia
- olej do smażenia racuchów
Jak zrobić racuchy z jabłkami?
Wykonanie:
Jabłka ścieramy na tarce o większych oczkach.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, cukier waniliowy, a także dodaj jajka i mleko. Lekko zmiksuj na małych obrotach miksera lub wymieszaj trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pod sam koniec dodaj starte jabłko.
Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smaż równe placuszki (nakładaj po jednej łyżce ciasta na patelnię). Gdy się zarumienią, wtedy obróć za pomocą łopatki, aby były rumiane z obu stron.
Usmażone placuszki oprósz lekko cukrem pudrem. Smacznego!
Smakowite wspomnienie dzieciństwa