Racuchy z jabłkami (bez drożdży) to świetny pomysł na śniadanie, jarski obiad czy pyszny deser dla całej rodziny. Uwielbiam w nich to, że są tak szybkie i proste do przygotowania.
Racuchy z jabłkami
Są przede wszystkim:
- puchate, mięciutkie i delikatne w smaku
- składają się z tanich składników
- można je wykonać w 15 minut
- są bez drożdży, więc nie potrzebujesz czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego
- jabłka podkreślają smak racuchów
Przepis na: Racuchy z jabłkami
Składniki:
- 3 jabłka
- szczypta cynamonu
- kilka kropli soku z cytryny
- 200 g mąki pszennej np. tortowej
- 150 ml mleka
- 2 duże jajka
- 30 g cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo (opcjonalnie):
- odrobina cukru pudru do oprószenia
- olej do smażenia racuchów
Zobacz również:
Jak zrobić racuchy z jabłkiem?
Krok 1
Racuchy z jabłkami robi się naprawdę ekspresowo i najlepiej smakują zaraz po ich usmażeniu.
Zaczynamy od obrania i starcia na tarce (na dużych oczkach) jabłek – ja użyłam trzech sztuk. Jeśli masz naprawdę sporej wielkości jabłka to możesz użyć dwóch sztuk.
Krok 2
Posypujemy je szczyptą cynamonu i skrapiamy kilkoma kroplami soku z wyciśniętej cytryny.
Krok 3
Całość mieszamy za pomocą trzepaczki dosłownie przez niecałą minutę, aż nasze składniki się połączą.
Krok 4
Do ciasta dodajemy starte na tarce jabłka.
Krok 5
Lekko mieszamy za pomocą łyżki, dosłownie przez kilka sekund. Odstawiamy na 5 minut.
Krok 6
Racuchy z jabłkami smażymy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Jeśli masz dobrej jakości patelnię, z nieprzywierającą powierzchnią to tak naprawdę nie ma potrzeby dodawania jakiegokolwiek tłuszczu do smażenia.
Smażymy je na małym lub średnim ogniu, z obu stron aż będą ładnie rumiane. Wtedy mają czas na wyrośnięcie na patelni i będą idealnie puchate, mięciutkie. Jeśli będziesz smażyć na dużym ogniu to szybko się przypalą z zewnątrz, a w środku mogą być jeszcze surowe.
Gotowe racuchy z jabłkami przekładamy na talerz. Mi wyszło 15 placków.
Opcjonalnie oprószamy je z wierzchu cukrem pudrem i serwujemy z ulubioną konfiturą. Smacznego!
Koniecznie daj znać w komentarzu jak smakowały Ci te racuszki! Zdjęcia jak najbardziej mile widziane.
Jeśli szukasz racuchów na bazie drożdży, to koniecznie wypróbuj moje sprawdzone, babcine racuchy drożdżowe.
Komentarze
Gofry z jabłkiem przepyszne , miały być racuchy lecz nie chciało się stać i przewracać i polecam w 100% na gofry ten przepis ☺️☺️
Bardzo dobry pomysł! ❤️ Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowały jako gofry 🙂
2 paczki cukru wanilinowego?
To zależy ile waży dana paczka 🙂 Z reguły te sklepowe ważą 16 lub 30 g.
Dziś na kolację przepyszne racuchy 🤭
Ja nie dodaje jedynie proszku do pieczenia 🤗
Rewelka 🙂
Racuchy obłędne , jak nie mam pomysłu na kolację to zawsze robię , synek kocha z tego przepisu 🥰
Rewelka 🙂 Bardzo się cieszę!
Wyszły przepyszne
To nie są racuchy. Racuchy są tylko z drożdży.
Pierwsze słyszę, żeby racuchy były tylko z drożdży…
Wystarczy nawet sprawdzić w starych książkach kulinarnych czy wpisać słowo racuchy w Wikipedii:
“Racuchy – w kuchni polskiej, nieduże, smażone na złoty kolor pulchne placuszki sporządzone na bazie mąki, płynu (wody, mleka, mleka zsiadłego, kefiru, lub maślanki), jaj oraz spulchniaczy (drożdży, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, rzadziej piany ubitej z białek jaj).
A jeśli nie jem mąki pszennej to jaka najlepsza mąka będzie do tych racuchów?
Robiłam je także z orkiszowej i wyszły fajnie. Z innych mąk niestety nie próbowałam…
Placuszki przepyszne! Robiłam ostatnio dla trzylatka, zajadał ze smakiem 🙂
Świetnie 🙂
Co by się stało jakb dała 16g cukru wanilinowego?
Nic by się nie stało 🙂
A czy można piec w piekarniku
Raczej nie…
W składnikach podano 180g mąki, a w przepisie już jest 200g…
Faktycznie, mój bład. Jednakze na tyle mały, że nie byłoby czuc roznicy w konsystencji ciasta.
Najlepsze racuchy jakie jadłam !
Pychotka,ja robię z dodatkiem maslanki
Super!
Te placuszki są obłędne! Idealne na śniadanie dla dzieci i dorosłych – łatwe, szybkie, po prostu pycha! ❤️ Uwielbiam Pani wszystkie przepisy, zawsze się udają i smakują znakomicie ❤️🥰
Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂
Świetne! Właśnie jemy na kolację 🥰
Super! ❤️ Życzę w takim razie smacznego! 🤗
Super przepis bardzo smakowało
Bardzo się cieszę, że smakowały 😍
Zdecydowanie najlepsze racuchy z jabłkami! 😍
Cieszę się 🙂
W skladnikach jest 30g cukru waniliowego ale juz w opisie jest tylko łyżeczka. 30g cukru to ponad 2 torebeczki(16g każda) wiec cos tu sie nie zgadza
Faktycznie był mały błąd z cukrem waniliowym, ale to nie ma wpływu na konsystencję ciasta.
Bardzo pyszne , syn który nie lubi jabłek zajada ze smakiem . Polecam
Super, cieszę się 🙂
Pyszne! Dzieci zachwycone 😍
Piękne wyszły 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że dzieciom posmakowały ❤️ Pozdrawiam serdecznie 🤗
To nie racuchy a zwykłe placki, racuchy robi się na drożdżach
Racuchy drożdżowe owszem robi się na drożdżach i taką propozycję również u siebie mam: https://poprostupycha.com.pl/przepis/racuchy-drozdzowe-z-jablkami/ 🙂 Jednak same racuchy nie muszą być na drożdżach. Zachęcam do zapoznania się np. z wikipedią: https://pl.wikipedia.org/wiki/Racuchy.
Moje i mojej rodzinki ulubione! Dziękuje
Cieszę się 🙂
Baaaardzo dobre, właśnie robię dla 3-letniego braciszka!
Bardzo się cieszę, że smakują 😍 Pozdrawiam serdecznie!
Pyszota, wypróbowane ❤️
Cieszę się, że smakują 🙂
Ja zawsze dodaje do jabłek cynamon i są pyszne 🍎🌲
Cynamon do jabłek to zawsze dobry pomysł 🙂
Świetne są polecam
Bardzo się cieszę, że smakują! ❤️
Jakiej konsystencji powinno być?
Waga mi się popsuła i 200g mąki dałam jako niepełną szklankę 250ml. Troszkę podwoilam składniki, bo raz z przepisu wyszło mi raptem 8szt. Czy to ma być jak na nalesniki czy bardziej gęste? 😁
Konsystencja naleśników jest bardzo rzadka, lejąca, a racuchy zdecydowanie gętsze 🙂
Dziękuję 😁 robię poraz kolejny.
Super! ❤️ życzę smacznego 🤗
Placki pyszne, robię dla syna na śniadanie i nie wiem gdzie on je mieści, bo ma 2,5 roku, ale potrafi zjeść 5-6 sztuk 😄
🙂
Smakowite wspomnienie dzieciństwa