Naleśniki i omletyŚniadanieSłodkości

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami (bez drożdży) to świetny pomysł na śniadanie, jarski obiad czy pyszny deser dla całej rodziny. Uwielbiam w nich to, że są tak szybkie i proste do przygotowania.

Racuchy z jabłkami

Są przede wszystkim:

  • puchate, mięciutkie i delikatne w smaku
  • składają się z tanich składników
  • można je wykonać w 10 minut
  • są bez drożdży, więc nie potrzebujesz czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego
  • jabłka podkreślają smak racuchów

Przepis na: Racuchy z jabłkami

  Łącznie: 10 min

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 większe lub 2 mniejsze jabłka

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • dżem z truskawek Stovit
  • odrobina cukru pudru do oprószenia
  • olej do smażenia racuchów

Jak zrobić racuchy z jabłkami?

Wykonanie:

Jabłka ścieramy na tarce o większych oczkach.

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, cukier waniliowy, a także dodaj jajka i mleko. Lekko zmiksuj na małych obrotach miksera lub wymieszaj trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pod sam koniec dodaj starte jabłko.

Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smaż równe placuszki (nakładaj po jednej łyżce ciasta na patelnię). Gdy się zarumienią, wtedy obróć za pomocą łopatki, aby były rumiane z obu stron.

Usmażone placuszki oprósz lekko cukrem pudrem. Smacznego!


placki z jabłkami

Przepis na racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami bez drożdży

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Przepis na racuchy z jabłkami

Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na słodki obiad, śniadanie czy deser, to ten przepis na racuchy z jabłkami przypadnie Ci do gustu 🙂 Placki z jabłkami wychodzą naprawdę smaczne, delikatne w smaku i mięciutkie. W związku z tym, że są to racuchy bez drożdży, to możemy je przygotować już w 10 min. Jeżeli natomiast masz więcej czasu i/lub bardziej smakują Ci klasyczne racuchy na drożdżach, to polecam wypróbować przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami lub racuchy drożdżowe z serem.

Racuchy bez drożdży

W przepisie na racuchy bez drożdży jest jeden bardzo duży plus – nie musimy czekać, aż drożdże nam wyrosną 🙂 Zamiast czekać 1,5 godziny na ciasto, to mamy wszystko przygotowane już po 10 minutach. Racuchy z jabłkami bez drożdży różnią się smakiem od tych z drożdżami, ale to kwestia osobista, które nam bardziej smakują. Mi osobiście smakują obydwie i raz przygotowuję racuchy bez drożdży, a raz z drożdżami 🙂

Jak zrobić placki z jabłkami?

Przepis na placki z jabłkami jest bardzo prosty. Najpierw ścieramy jabłka na tarce o większych oczkach. Następnie w misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki do jednolitej konsystencji. Dopiero wtedy dodajemy starte przez nas jabłka. Na rozgrzaną patelnię z olejem, nakładamy łyżką powstałą masę. Smażymy delikatnie z dwóch stron nasze placki z jabłkami. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub dodajemy dżem truskawkowy. Racuchy z jabłkami smakują najlepiej od razu po usmażeniu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zostawić je na później i zabrać np. do pracy czy szkoły.

Close