Racuchy z jabłkami (bez drożdży) to świetny pomysł na śniadanie, jarski obiad czy pyszny deser dla całej rodziny. Uwielbiam w nich to, że są tak szybkie i proste do przygotowania.
Racuchy z jabłkami
Są przede wszystkim:
- puchate, mięciutkie i delikatne w smaku
- składają się z tanich składników
- można je wykonać w 15 minut
- są bez drożdży, więc nie potrzebujesz czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego
- jabłka podkreślają smak racuchów
Przepis na: Racuchy z jabłkami
Składniki:
- 3 jabłka
- szczypta cynamonu
- kilka kropli soku z cytryny
- 180 g mąki pszennej np. tortowej
- 150 ml mleka
- 2 duże jajka
- 30 g cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo (opcjonalnie):
- odrobina cukru pudru do oprószenia
- olej do smażenia racuchów
Zobacz również:
Jak zrobić racuchy z jabłkiem?
Krok 1
Racuchy z jabłkami robi się naprawdę ekspresowo i najlepiej smakują zaraz po ich usmażeniu.
Zaczynamy od obrania i starcia na tarce (na dużych oczkach) jabłek – ja użyłam trzech sztuk. Jeśli masz naprawdę sporej wielkości jabłka to możesz użyć dwóch sztuk.
Krok 2
Posypujemy je szczyptą cynamonu i skrapiamy kilkoma kroplami soku z wyciśniętej cytryny.
Krok 3
Całość mieszamy za pomocą trzepaczki dosłownie przez niecałą minutę, aż nasze składniki się połączą.
Krok 4
Do ciasta dodajemy starte na tarce jabłka.
Krok 5
Lekko mieszamy za pomocą łyżki, dosłownie przez kilka sekund. Odstawiamy na 5 minut.
Krok 6
Racuchy z jabłkami smażymy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Jeśli masz dobrej jakości patelnię, z nieprzywierającą powierzchnią to tak naprawdę nie ma potrzeby dodawania jakiegokolwiek tłuszczu do smażenia.
Smażymy je na małym lub średnim ogniu, z obu stron aż będą ładnie rumiane. Wtedy mają czas na wyrośnięcie na patelni i będą idealnie puchate, mięciutkie. Jeśli będziesz smażyć na dużym ogniu to szybko się przypalą z zewnątrz, a w środku mogą być jeszcze surowe.
Gotowe racuchy z jabłkami przekładamy na talerz. Mi wyszło 15 placków.
Opcjonalnie oprószamy je z wierzchu cukrem pudrem i serwujemy z ulubioną konfiturą. Smacznego!
Koniecznie daj znać w komentarzu jak smakowały Ci te racuszki! Zdjęcia jak najbardziej mile widziane.
Jeśli szukasz racuchów na bazie drożdży, to koniecznie wypróbuj moje sprawdzone, babcine racuchy drożdżowe z jabłkami.
Komentarze
Świetne! Właśnie jemy na kolację 🥰
Super! ❤️ Życzę w takim razie smacznego! 🤗
Super przepis bardzo smakowało
Bardzo się cieszę, że smakowały 😍
Zdecydowanie najlepsze racuchy z jabłkami! 😍
Cieszę się 🙂
W skladnikach jest 30g cukru waniliowego ale juz w opisie jest tylko łyżeczka. 30g cukru to ponad 2 torebeczki(16g każda) wiec cos tu sie nie zgadza
Faktycznie był mały błąd z cukrem waniliowym, ale to nie ma wpływu na konsystencję ciasta.
Bardzo pyszne , syn który nie lubi jabłek zajada ze smakiem . Polecam
Super, cieszę się 🙂
Pyszne! Dzieci zachwycone 😍
Piękne wyszły 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że dzieciom posmakowały ❤️ Pozdrawiam serdecznie 🤗
To nie racuchy a zwykłe placki, racuchy robi się na drożdżach
Racuchy drożdżowe owszem robi się na drożdżach i taką propozycję również u siebie mam: https://poprostupycha.com.pl/przepis/racuchy-drozdzowe-z-jablkami/ 🙂 Jednak same racuchy nie muszą być na drożdżach. Zachęcam do zapoznania się np. z wikipedią: https://pl.wikipedia.org/wiki/Racuchy.
Moje i mojej rodzinki ulubione! Dziękuje
Cieszę się 🙂
Baaaardzo dobre, właśnie robię dla 3-letniego braciszka!
Bardzo się cieszę, że smakują 😍 Pozdrawiam serdecznie!
Pyszota, wypróbowane ❤️
Cieszę się, że smakują 🙂
Ja zawsze dodaje do jabłek cynamon i są pyszne 🍎🌲
Cynamon do jabłek to zawsze dobry pomysł 🙂
Świetne są polecam
Bardzo się cieszę, że smakują! ❤️
Jakiej konsystencji powinno być?
Waga mi się popsuła i 200g mąki dałam jako niepełną szklankę 250ml. Troszkę podwoilam składniki, bo raz z przepisu wyszło mi raptem 8szt. Czy to ma być jak na nalesniki czy bardziej gęste? 😁
Konsystencja naleśników jest bardzo rzadka, lejąca, a racuchy zdecydowanie gętsze 🙂
Dziękuję 😁 robię poraz kolejny.
Super! ❤️ życzę smacznego 🤗
Placki pyszne, robię dla syna na śniadanie i nie wiem gdzie on je mieści, bo ma 2,5 roku, ale potrafi zjeść 5-6 sztuk 😄
🙂
Smakowite wspomnienie dzieciństwa