Ciasta drożdżoweŚniadanieSłodkości

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami uwielbiam o każdej porze roku. Są mięciutkie, puchate i znikają w oka mgnieniu… Jak dla mnie to prawdziwy smak dzieciństwa, którym się objadałam na okrągło.

Jeżeli jeszcze sam/a ich nie robiłaś/eś to polecam Ci wypróbować mój sprawdzony przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami. Jestem pewna, że jak raz je wypróbujesz we własnej kuchni to zrobisz od razu kilka powtórek. Ja uwielbiam wypieki drożdżowe i mam nadzieję, że pokochasz je tak jak ja!

Przepis na: Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml letniej wody

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 2 duże jabłka

Dodatkowo:

  • dżem z czarnych porzeczek Stovit

Jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami?

Ciasto na racuchy drożdżowe
Krok 1 

Zaczynamy od rozczynu: Do małej miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i wodę. Całość wymieszać i odstawić na 5 minut.

Gdy rozczyn już będzie już gotowy, dodać mąkę, letnie mleko, jajko, cukier puder, rozpuszczone masło i wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z ciastem. Opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu.

Odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). 


Smażenie racuchów drożdżowych z jabłkami
Krok 2 

Przygotować szklankę z gorącą wodą. Nasze ciasto drożdżowe nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się zbytnio nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Gotowe oprószyć lekko cukrem pudrem. 


Jak przygotować racuchy drożdżowe?

Racuchy z jabłkami i dżemem

Racuchy z jabłkami drożdżowe

Przepis na placki z jabłkami

Placki drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Racuchy z jabłkami drożdżowe

W związku z tym, że w naszym kraju mamy dostęp do jabłek przez cały rok, racuchy z jabłkami drożdżowe pojawiają się u mnie systematycznie co jakiś czas. Już od najmłodszych lat pamiętam, jak u babci zajadałam się takimi racuchami jako obiad na wakacjach. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie aby przygotować je również na śniadanie, na lunch do pracy czy też kolację. Na zimno racuchy również smakują doskonale!

Placki drożdżowe z jabłkami

Placki drożdżowe z jabłkami możemy przygotować bardzo szybko, niestety w związku z tym, że dodajemy drożdże do ciasta, to musimy odstawić je do wyrośnięcia. Z reguły do podwojenia objętości wystarczy godzina lub półtorej, ale pamiętajmy żeby odstawić rozczyn w ciepłe miejsce. Jeżeli posmakują ci takie placki drożdżowe z jabłkami to spróbuj również mój przepis na placki jogurtowe z truskawkami.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Mój powyższy przepis jest racuchy drożdżowe z jabłkami jest taki jak przygotowywały nasze babcie – z użyciem soczystych jabłek i świeżych drożdży. No może jedynym wyjątkiem jest to, że w przepisie są proporcje, a nie tak jak podaje moja babcia na najpopularniejszą miarę tzw. “na oko” 🙂 Nie mniej jednak racuchy wychodzą równie pyszne jak u niej. Jeżeli jeszcze nie miałaś okazji wypróbować przepisu, to polecam koniecznie! Najlepszą okazją może się okazać np. przygotowania ich w najbliższy piątek, kiedy wiele osób odmawia sobie potraw mięsnych.

Close