
Placki z dyni to pomysł na pyszne śniadanie lub jarski, szybki obiad do przygotowania. Wychodzą puchate, mięciutkie i sycące.
Placki z dyni na słodko
Do ich przygotowania należy użyć dyni zwyczajnej, piżmowej lub hokkaido. Następnie trzeba ją ugotować i zblendować, aby powstało gładkie puree, które należy wymieszać za pomocą łyżki z resztą składników.
Te placuszki warto podać z domowym dżemem z dyni >>
Przepis na: Placki z dyni
Łącznie: 20 min
Liczba porcji: 12
Składniki:
- 250 g dyni Hokkaido lub zwyczajnej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 32 g cukru wanilinowego
- 2 jajka
- szczypta cynamonu
- szczypta przyprawy do piernika
- 310 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- opcjonalnie 1 łyżka jogurtu greckiego
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
- domowy dżem z dyni>>
Jak zrobić placki z dyni z dyni?
Dynię kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie przez 15 minut (do jej miękkości). Następnie obieramy ze skórki i blendujemy wraz z masłem na puree.
Dodajemy także wszystkie pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej, gęstej konsystencji.
Gdyby ciasto było zbyt gęste wtedy opcjonalnie dodajemy jogurt grecki lub mleko.
Formujemy za pomocą łyżki okrągłe placuszki, smażymy na maśle klarowanym lub oleju z obu stron. Wierzch oprószamy cukrem pudrem i podajemy z dowolnym dżemem np. z dyni. Smacznego!