Opis przepisu
Placki z dyni to pomysł na pyszne śniadanie lub jarski, szybki obiad do przygotowania. Wychodzą puchate, mięciutkie i sycące. Do ich przygotowania najlepiej użyć hokkaido lub piżmowej. Ja zazwyczaj korzystam z dyni hokkaido, która jest niezwykle smaczna, a dodatkowo ma przepiękny, intensywny kolor.
Te placuszki warto podać z domowymi powidłami śliwkowymi czy dżemem z dyni.
Przepis na: Placki z dyni
Składniki:
- 250 g puree z dyni Hokkaido
- 2 łyżki oleju
- 200 ml maślanki (lub 150 ml mleka)
- 3 płaskie łyżki cukru
- 2 małe jajka (lub 1 duże)
- 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 230 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Placki z dyni - przepis krok po kroku
Krok 1
Puree z dyni
Placki z dyni przygotowałam na bazie puree z dyni Hokkaido – użyłam połowy średniej wielkości dyni (o wadze niecałego kilograma).
Dynię myjemy, kroimy na duże kawałki i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia – obieramy ją dopiero po upieczeniu, bo wtedy skórka schodzi gładziutko. Usuwamy pestki z dyni.
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy w zamkniętym piekarniku przez 5-10 minut, a później wyciągamy i wrzucamy do garnka czy miski. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 2
Moje puree (około 250 g) wyszło dość gęste, ale wszystko zależy od użytej odmiany dyni, czy jest mocno dojrzała itp.
Jeśli Twoje puree wyjdzie dość rzadkie, to po prostu w kolejnych etapach trzeba będzie dodać nieco mniej maślanki czy mleka.
Krok 3
Ciasto na placuszki z dyni
Do miski wkładamy puree, maślankę (proponuję na początku dodać 100 ml i później ewentualnie dolewać więcej, aby uzyskać pożądaną konsystencję), a także duże jajko.
Krok 4
Miksujemy do powstania jednolitej masy – to powinno zająć 15-20 sekund.
Krok 5
Dodajemy cukier (3 płaskie łyżki), cynamon (1/3 łyżeczki), przesianą mąkę tortową (230 g) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka).
Krok 6
Mieszamy do powstania jednolitego ciasta – ma powstać konsystencja nieco gęstsza niż gęsta śmietana 18%.
Gdyby ciasto było zbyt gęste wtedy dodajemy pozostałą maślankę, czy nawet nieco więcej niż podałam w składnikach.
Jeśli z kolei Twoje puree było bardzo rzadkie, to może być konieczność dosypania dodatkowej małej ilości mąki.
Krok 7
Smażymy na średniej mocy palnika z obu stron.
Placuszki z dyni lekko oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami. Osobiście to najbardziej mi smakują z domowymi powidłami śliwkowymi czy nutellą śliwkową. Połączenie doskonałe!
PS. Te placki z dyni są równie smaczne następnego dnia, tylko musisz je przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, aby nie wyschły.
Szukasz innych pomysłów z dynią w roli głównej? W takim razie bardzo polecam Ci wypróbować aromatyczny krem z dyni czy kopytka dyniowe.
Komentarze