Dania jarskieObiadyŚniadanie

Placki z dyni

Placki z dyni to pomysł na pyszne śniadanie lub jarski, szybki obiad do przygotowania. Wychodzą puchate, mięciutkie i sycące.

Placki z dyni na słodko

Do ich przygotowania należy użyć dyni zwyczajnej, piżmowej lub hokkaido. Następnie trzeba ją ugotować i zblendować, aby powstało gładkie puree, które należy wymieszać za pomocą łyżki z resztą składników.

Te placuszki warto podać z domowym dżemem z dyni >>

Przepis na: Placki z dyni

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 20 min

Obiady - Po Prostu Pycha Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 250 g dyni Hokkaido lub zwyczajnej
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta przyprawy do piernika
  • 310 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1 łyżka jogurtu greckiego

Dodatkowo:


Jak zrobić placki z dyni z dyni?

Przepis na placki z dyni
Krok 1: 

Dynię kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie przez 15 minut (do jej miękkości). Następnie obieramy ze skórki i blendujemy wraz z masłem na puree.


Składniki na placki z dyni
Krok 2

Dodajemy także wszystkie pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej, gęstej konsystencji. 


Masa na placki dyniowe
Krok 3

Gdyby ciasto było zbyt gęste wtedy opcjonalnie dodajemy jogurt grecki lub mleko.

Formujemy za pomocą łyżki okrągłe placuszki, smażymy na maśle klarowanym lub oleju z obu stron. Wierzch oprószamy cukrem pudrem i podajemy z dowolnym dżemem np. z dyni. Smacznego!


Placki z dyni

Placki dyniowe

Racuchy z dyni

Placki z dyni na słodko

Placki z dyni

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Placki dyniowe

Korzystając z sezonu na dynię, ostatnio szaleję w kuchni z tym właśnie warzywem 😉 Ostatnio zdążyłam już przygotować placki z dyni i ziemniaków, dżem z dyni oraz ciasto dyniowe. Tym razem przyszła kolej na placki dyniowe! Do ich przygotowania użyłam klasycznej, pomarańczowej dyni, ale jeżeli jej nie masz to w przepisie na placki dyniowe możesz użyć również dyni piżmowej lub hokkaido. Przygotowujmy nasze racuchy z dyni póki dynia jest w sklepie! Są naprawdę świetną alternatywą np. dla racuchów z jabłkami.

Jak zrobić placki z dyni na słodko?

A więc aby przygotować placki z dyni na słodko potrzebujemy…. Dynię! Jeżeli już ją zakupimy to kroimy ją na małe kawałki i gotujemy przez 15 minut. Następnie wyciągamy, obieramy ze skórki i blendujemy z dodatkiem masła. Następnie dodajemy pozostałe składniki na placki dyniowe, czyli cukrem pudrem, jajkami, cynamonem, cukrem wanilinowym, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia oraz mąką przeną, i mieszamy za pomocą łyżki. Opcjonalnie możemy również dodać jogurt grecki, jeżeli nasze ciasto będzie za gęste.

Racuchy z dyni

Gdy już mamy masę na nasze racuchy z dyni, to naszą rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła klarowanego lub oleju, nakładamy za pomocą łyżki naszą masę. Staramy się z nich uformować kółeczko aby jak najbardziej przypominały placuszki. Placki z dyni będą się wtedy prezentować naprawdę świetnie na talerzu. Placki dyniowe możemy posypać na wierzchu cukrem pudrem lub podać z dodatkiem ulubionego dżemu lub nutelli. Racuchy z dyni to świetny pomysł zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Takim daniem będą zachwyceni zarówno dorośli jak i dzieci 🙂

Close