Placki z dyni

4.8/5 (79 ocen)
Gdy tylko zbliża się jesień, to dynia staje się ulubionym składnikiem w mojej kuchni i zawsze przygotuję z niej coś ciekawego. Jednym z moich ulubionych, a przy tym najprostszych przepisów, są placki z dyni – puszyste, delikatnie słodkie i tak pyszne, że trudno im się oprzeć!

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 20 min pieczenia

Placki z dyni

Opis przepisu

Placki z dyni to pomysł na pyszne śniadanie lub jarski, szybki obiad do przygotowania. Wychodzą puchate, mięciutkie i sycące. Do ich przygotowania najlepiej użyć hokkaido lub piżmowej. Ja zazwyczaj korzystam z dyni hokkaido, która jest niezwykle smaczna, a dodatkowo ma przepiękny, intensywny kolor.

Te placuszki warto podać z domowymi powidłami śliwkowymi czy dżemem z dyni.

 

Przepis na: Placki z dyni

Składniki:

  • 250 g puree z dyni Hokkaido
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml maślanki (lub 150 ml mleka)
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 2 małe jajka (lub 1 duże)
  • 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Placki z dyni - przepis krok po kroku


Krok 1

dynia hokkaido pokrojona i upieczona

Puree z dyni

Placki z dyni przygotowałam na bazie puree z dyni Hokkaido – użyłam połowy średniej wielkości dyni (o wadze niecałego kilograma).

Dynię myjemy, kroimy na duże kawałki i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia – obieramy ją dopiero po upieczeniu, bo wtedy skórka schodzi gładziutko. Usuwamy pestki z dyni.

Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy w zamkniętym piekarniku przez 5-10 minut, a później wyciągamy i wrzucamy do garnka czy miski. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.  


Krok 2

puree z dyni

Blendujemy za pomocą blendera ręcznego do powstania gładkiego puree. Wlewamy 2-3 łyżki oleju i mieszamy za pomocą łyżki.

Moje puree (około 250 g) wyszło dość gęste, ale wszystko zależy od użytej odmiany dyni, czy jest mocno dojrzała itp.

Jeśli Twoje puree wyjdzie dość rzadkie, to po prostu w kolejnych etapach trzeba będzie dodać nieco mniej maślanki czy mleka.  


Krok 3

dodanie maślanki i jajka do puree

Ciasto na placuszki z dyni

Do miski wkładamy puree, maślankę (proponuję na początku dodać 100 ml i później ewentualnie dolewać więcej, aby uzyskać pożądaną konsystencję), a także duże jajko.


Krok 4

zmiksowane składniki na placki dyniowe

Miksujemy do powstania jednolitej masy – to powinno zająć 15-20 sekund. 


Krok 5

dodanie mąki pszennej, cukru, proszku do pieczenia i cynamonu do składników

Dodajemy cukier (3 płaskie łyżki), cynamon (1/3 łyżeczki), przesianą mąkę tortową (230 g) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka).


Krok 6

ciasto na placuszki z dyni

Mieszamy do powstania jednolitego ciasta – ma powstać konsystencja nieco gęstsza niż gęsta śmietana 18%.

Gdyby ciasto było zbyt gęste wtedy dodajemy pozostałą maślankę, czy nawet nieco więcej niż podałam w składnikach.

Jeśli z kolei Twoje puree było bardzo rzadkie, to może być konieczność dosypania dodatkowej małej ilości mąki.


Krok 7

smażenie placuszków z dyni

Rozgrzewamy większą patelnię z nieprzywierającą powierzchnią. Nalewamy małą ilość oleju i nakładamy po czubatej łyżce ciasta.

Smażymy na średniej mocy palnika z obu stron.

Placuszki z dyni lekko oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami. Osobiście to najbardziej mi smakują z domowymi powidłami śliwkowymi czy nutellą śliwkową. Połączenie doskonałe!

PS. Te placki z dyni są równie smaczne następnego dnia, tylko musisz je przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, aby nie wyschły.

Szukasz innych pomysłów z dynią w roli głównej? W takim razie bardzo polecam Ci wypróbować aromatyczny krem z dyni czy kopytka dyniowe.  


racuchy z dyni

Placki dyniowe

placuszki z dyni

Placki z dyni

 

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 79

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Placki dyniowe

Korzystając z sezonu na dynię, ostatnio szaleję w kuchni z tym właśnie warzywem. Ostatnio zdążyłam już przygotować placki z dyni i ziemniaków, dżem z dyni oraz ciasto dyniowe. Tym razem przyszła kolej na placki dyniowe! Do ich przygotowania użyłam klasycznej, pomarańczowej dyni, ale jeżeli jej nie masz, to w przepisie na placki dyniowe możesz użyć również dyni piżmowej lub hokkaido. Przygotowujmy nasze racuchy z dyni, póki dynia jest w sklepie! Są naprawdę świetną alternatywą np. dla racuchów z jabłkami. Pyszne, lekkie i pożywne, a do tego łatwe w wykonaniu – to jedno z tych dań, które po prostu trzeba wykonać w okresie jesiennym. Chcesz sprawdzić, czy posmakuje i Tobie? Wypróbuj mój szybki przepis na placuszki z dyni i rozsmakuj się w tym nieoczywistym przysmaku!

Jak zrobić placki z dyni na słodko?

A więc, aby przygotować placki z dyni na słodko, potrzebujemy… Dynię! Jeżeli już ją zakupimy, to kroimy ją na małe kawałki i gotujemy przez 15 minut. Następnie wyciągamy, obieramy ze skórki i blendujemy z dodatkiem masła. Następnie dodajemy pozostałe składniki na placki dyniowe, czyli cukier puder, jajka, cynamon, cukier wanilinowy, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną, i mieszamy za pomocą łyżki. Opcjonalnie możemy również dodać jogurt grecki, jeżeli nasze ciasto będzie za gęste. Całość jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Placuszki z dyni zachwycają swoją lekkością, uniwersalnością i prostotą. Do ich przyrządzenia nie potrzeba specjalnych umiejętności ani wiele czasu. Wystarczy tylko odrobina chęci i wyobraźni!

Racuchy z dyni

Gdy już mamy masę na nasze racuchy z dyni, to na naszą rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła klarowanego lub oleju, nakładamy za pomocą łyżki masę. Staramy się z nich uformować kółeczko, aby jak najbardziej przypominały placuszki. Placki z dyni będą się wtedy prezentować naprawdę świetnie na talerzu. Placki dyniowe możemy posypać na wierzchu cukrem pudrem lub podać z dodatkiem ulubionego dżemu czy nutelli. Racuchy z dyni to świetny pomysł zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Takim daniem będą zachwyceni zarówno dorośli, jak i dzieci.

Placki dyniowe to bardzo dobry pomysł na oryginalne śniadanie. Stanowią ciekawy substytut tradycyjnych naleśników, a do tego są od nich zdrowsze i mniej kaloryczne. Nadają się szczególnie dla łasuchów, ale można przygotować je również w wersji wytrawnej. Wszystko zależy od tego, na co masz czas i ochotę. Dynia to warzywo niezwykle uniwersalne, z którego da się wyczarować naprawdę zaskakujące dania. Dzięki przepisom na mojej stronie zakochasz się w jej smaku i potencjale!

Placki z dyni – przepis na szybkie i lekkie danie

Dlaczego warto jeść placki dyniowe? Przede wszystkim – ze względu na ich rewelacyjny smak. Niesamowite doznania smakowe, jakie zapewniają, to jednak nie wszystko. Jak większość dań przygotowanych z dyni, proponowane przeze mnie placuszki są też bardzo pożywne. Dynia stanowi bowiem bogate źródło witamin i składników mineralnych, które mogą okazać się cenne dla naszego organizmu. Jej spożycie wpływać może pozytywnie na nasze serce, pamięć oraz układ odpornościowy. Dyni przypisuje się ponadto działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Należy do tych warzyw, które warto spożywać jak najczęściej. Pamiętaj tylko, że ze względu na wysoką zawartość indeksu glikemicznego nie jest polecana diabetykom oraz osobom chorującym na insulinooporność.

Placki z dyni na słodko – z czym je podawać?

Jak widzisz, placki z dyni mają wiele zalet. Są pożywne, delikatne w smaku, lekkostrawne i łatwe w przygotowaniu. Z ich przyrządzeniem poradzi sobie każdy, bez względu na stopień zaawansowania i umiejętności. Nie potrzeba też do nich wielu składników – najpewniej wystarczy Ci to, co już i tak masz w kuchni. Z czym jednak podawać placuszki dyniowe, aby w pełni wykorzystać potencjał tej wspaniałej potrawy? Rozwiązań i inspiracji jest bardzo wiele. Masz ochotę na frużelinę? Dżem morelowy? A może na świeże owoce takie jak borówki i banany? Placki z dyni możesz połączyć z najróżniejszymi składnikami.

Ponieważ nie są przesadnie słodkie, możesz zaserwować je nawet z bardzo dekadenckimi dodatkami, jak nutella czy bita śmietana. Możesz też jednak skorzystać z ich niskiej kaloryczności i stworzyć dietetyczne danie z lekkimi i soczystymi owocami, które dostarczy Ci energii na cały dzień! Pamiętaj, że ograniczeniem jest tutaj tylko wyobraźnia, bo potrawa ta jest bardzo uniwersalna i o wiele mniej oczywista niż mogłoby się wydawać! Kuszą Cię pyszne placuszki z dyni? Przepis, który znajdziesz na tej stronie, pokaże Ci, jakie niezwykłe to danie!

RozwińZwiń