Racuchy na kefirze

4.4/5 (203 ocen)
Pyszne, puszyste racuchy na kefirze to świetny pomysł na obiad na słodko bez mięsa lub jako słodka przekąska. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem!

Ilość porcji

10-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Racuchy na kefirze

Racuchy na kefirze wychodzą puchate, mięciutkie i delikatne w smaku. Zaserwowałam je z dodatkiem soczystych jabłek i banana… Jednak możecie pominąć dodatek owoców i zrobić je w wersji solo. Jak dla mnie pychotka!

Racuchy z kefirem

Domowe racuchy z kefirem są dużo szybsze do zrobienia niż klasyczne racuchy drożdżowe, których wykonanie zajmuje około 1,5 godziny ze względu na zrobienie rozczynu, a później wyrastanie ciasta. Do ich przygotowania nie jest potrzebny mikser, wystarczy trzepaczka czy rózga kuchenna. Są naprawdę bardzo smaczne i godne wypróbowania!

Przepis na: Racuchy na kefirze

Składniki:

Ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 400 ml kefiru naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 320 g mąki pszennej np. tortowej
  • 2 duże jabłka
  • 1 banan

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Racuchy na kefirze – przepis krok po kroku:


Krok 1

racuchy z jabłkami bez drożdży

Racuchy na kefirze przygotowałam z jabłkami i bananem – jeśli chcecie to możecie je zrobić bez jakichkolwiek dodatków owocowych.

Jajka (2 duże szt) mieszamy z kefirem (około 400 ml) za pomocą trzepaczki. Składniki mogą być w temperaturze pokojowej, ale przyznam, że robiłam je również z takimi wyciągniętymi prosto z lodówki i nie zauważyłam żadnych problemów z ciastem.


Krok 2

racuchy z jabłkami kefir

Mieszamy za pomocą trzepaczki przez około minutę, aż powstanie jednolita masa. 


Krok 3

przepis na placki z kefirem

Dodajemy cukier puder (2 łyżki) i lekko mieszamy. Czasem opcjonalnie dodaję także mleko w proszku (1 łyżka), które nadaje dodatkowej słodyczy racuchom (fajnie to się sprawdza gdy użyjecie kwaśniejszych jabłek).  


Krok 4

przepis na racuchy bez drożdży

Następnie dodajemy mąkę (około 320 g) i proszek do pieczenia (1 łyżeczka) – można opcjonalnie dodać jeszcze pół łyżeczki sody oczyszczonej. Lekko mieszamy.


Krok 5

racuchy z jabłkami bez drożdży

Jabłka oraz banana obieramy i kroimy w kostkę.  


Krok 6

racuchy z kefirem

Do ciasta dodajemy pokrojone owoce. 


Krok 7

przepis na racuchy na kefirze

Lekko mieszamy  i odstawiamy na 5 minut, aby ciasto delikatnie się napuszyło dzięki dodatkowi proszku do pieczenia.


Krok 8

Racuchy na kefirze z jabłkami

Na nagrzaną patelnię nakładamy po 2 płaskie łyżki ciasta tworząc okrągłe racuchy. Smażymy je na małym lub średnim ogniu z obu stron (na małej ilości oleju).

Gotowe racuchy na kefirze podajemy lekko oprószone cukrem lub serwujemy je z ulubioną konfiturą. Równie dobrze można je zjadać bez jakichkolwiek dodatków. Nie ma potrzeby przechowywania ich w lodówce (jeśli nie zjecie wszystkiego w jeden dzień, ale warto je przechowywać w szczelnym pojemniku). Smacznego!    


Racuchy na kefirze

Racuchy z jabłkami na kefirze

Racuchy z jabłkami na kefirze

Racuchy na kefirze z jabłkami

Racuchy na kefirze jak u babci

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 203

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia
Gosia
1 miesiąc temu

Robię już drugi raz ,są tak pyszne.

Racuchy z jabłkami na kefirze

Nie masz pomysłu na szybki i tani obiad na słodko? W takim razie polecam te racuchy z jabłkami na kefirze! Wychodzą naprawdę rewelacyjne, a czas przygotowania to zaledwie 15 min. W porównaniu do klasycznych racuszków drożdżowych są znacznie szybsze do przygotowania, a równie smaczne! Wystarczy po prostu wymieszać wszystkie składniki na ciasto, dodać pokrojone w kostkę owoce i smażyć racuchy przez chwilę na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu ewentualnie można racuchy z kefirem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na koniec przed podaniem posypać cukrem pudrem i pyszny obiad mamy gotowy!

Placki na kefirze

Często przygotowuję u siebie różne placuszki na słodko. Czy to na śniadanie, kolację czy obiad. Tym razem chciałabym przedstawić mój sprawdzony przepis na placki na kefirze z jabłkami i bananami. Owoce są opcjonalne w tym przypadku, jednak w moim odczuciu nadają im fajnej słodyczy. Jeżeli jednak nie masz w kuchni bananów, to możesz zrobić placki na kefirze z jabłkami i na przykład gruszkami (lub pominąć i dodać więcej jabłka). Jestem przekonana, że ten przepis przypadnie całej Twojej rodzinie do gustu – zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Racuchy na kefirze jak u babci

Tym razem chcę przedstawić pyszny przepis na racuchy na kefirze jak u babci! Może trudno w to teraz uwierzyć, ale w dzieciństwie byłam strasznym niejadkiem. Moja babcia dwoiła się i troiła, abym zjadła cokolwiek. Jednak jak przygotowała na kefirze racuchy z owocami, to nie zostawał ani jeden na moim talerzu! Najczęściej przygotowywała go z dodatkiem samych jabłek, ponieważ przy jej domu jest dosyć dużo jabłonek. W tej wersji oczywiście są nadal przepyszne, chociaż teraz szczerze powiedziawszy, takie racuszki smakują mi bardziej, kiedy dodamy jeszcze do środka banany, dlatego tym razem przedstawiam właśnie taką wersje 🙂

RozwińZwiń