Ciasta drożdżoweSłodkości

Przepis na racuchy z jabłkami

Mój przepis na racuchy z jabłkami z pewnością Wam posmakuje! Wychodzą puchate, mięciutkie i delikatne w smaku.

Domowe racuchy drożdżowe z jabłkami to pomysł na sycący obiad jarski dla całej rodziny. U mnie w domu są uwielbiane i znikają tak szybko, że nie wyrabiam się z ich smażeniem (każdy je podjada jeszcze cieplutkie zaraz po usmażeniu). Kocham racuchy drożdżowe z dodatkiem startych na tarce jabłek. Czasami kroję je w drobną kostkę i wtedy placki wychodzą równie smaczne. Dzięki jabłkom racuchy nie są za słodkie, tylko właśnie takie w sam raz. No to po prostu idealne babcine racuchy drożdżowe!

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami uwielbiam o każdej porze roku. Chociaż muszę przyznać, że najczęściej robię je w zimie. To prawdziwy smak dzieciństwa, który lubię od czasu do czasu robić, a także jeść. Nie ma nic lepszego niż ciepłe racuchy z jabłkami oprószone cukrem pudrem! Zazwyczaj korzystam ze świeżych drożdży, ale tym razem do racuchów z jabłkami użyłam drożdży suszonych (instant). Jeśli szukasz przepisu z użyciem świeżych drożdży to podrzucam Ci ten przepis klik >>.

Kilka informacji o oleju rzepakowym

Przy okazji chciałabym Wam przekazać kilka cennych informacji o oleju rzepakowym. Myślę, że przydadzą Wam się takie fakty, ponieważ każdy z nas ma go w swojej kuchni:

  • Do smażenia wybieramy oleje rafinowane – czyli oczyszczone z substancji, które powodują ich degradacje; są to oleje o wysokiej temperaturze dymienia, dzięki czemu możemy je podgrzewać nawet do 240°C, są to oleje o wysokim udziale procentowym kwasów jednonienasyconych.
  • Jak przechowywać olej?- w ciemnym miejscu, bez dostępu światła – proces utleniania olejów jest uzależniony od temperatury, dostępu światła i jakości oleju.
  • Temperatura ma znaczenie: Proces smażenia żywności powinniśmy rozpoczynać w momencie, gdy olej będzie już rozgrzany.
  • Ilość oleju i dobór patelni do smażenia- duże znaczenie ma wzajemny stosunek powierzchni oleju do jego objętości. Im warstwa oleju będzie grubsza tym olej wolniej będzie ulegał przemianom.
  • Na oleju smażymy tylko raz.
  • Po zakończeniu smażenia zdejmij potrawę z patelni: blisko 80% tłuszczu, który znajduje się w usmażonym produkcie wnika do produktu po zakończeniu procesu smażenia, gdy jego temperatura stopniowo spada.

Z przepisu wyszło mi około 18 większych racuchów. 

Przepis na: Przepis na racuchy z jabłkami

Składniki:

Ciasto:

  • 460 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant lub 20 g świeżych
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 350 ml letniego mleka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3 duże jabłka

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Racuchy z jabłkami – przepis krok po kroku:

placki z jabłkami
Krok 1 

Ciasto drożdżowe

Używając drożdży instant nie musimy robić wcześniej rozczynu. Jeśli szukasz przepisu z użyciem świeżych drożdży to podrzucam Ci ten przepis klik >>.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (460g), a także dodajemy cukier (3 płaskie łyżki), (dodatkowo opcjonalnie łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią), drożdże instant (7-10g), miękkie masło (1 łyżka), jajko, a także wlewamy letnie mleko (350 ml, nie może być gorące). 


placki z jabłkami
Krok 2 

Ciasto wyrabiamy w robocie planetarnym lub mikserem z końcówką do ciast drożdżowych (hakami). Można ewentualnie dłońmi lub łyżką, ponieważ ciasto wychodzi nieco rzadkie. Jeśli będziecie zbytnio podsypywać mąką to niestety, ale po usmażeniu, racuchy wyjdą nieco twardawe.

Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).


racuchy drożdżowe
Krok 3 

Ciasto powinno w tym czasie przynajmniej podwoić swoją objętość. 


racuchy drożdżowe
Krok 4 

Do wyrośniętego ciasta drożdżowego dodajemy starte jabłka o grubych oczkach (można je także pokroić w mniejszą kosteczkę). Całość dokładnie mieszamy dłońmi. Odstawiamy na 10 minut do napuszenia ciasta. 


racuchy drożdżowe
Krok 5 

Przygotowujemy sobie szklankę z gorącą wodą. Nasze ciasto drożdżowe nabieramy łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się zbytnio nie kleiło do łyżki), lekko formujemy w kształt placka. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, z obu stron na złoty kolor. Gotowe oprószyć lekko cukrem pudrem. 


Przepis na racuchy

Przepis na racuchy

Przepis na racuchy

Przepis na racuchy

Przepis na racuchy

 

“Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.”

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 41

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button