Moskole – Placki z gotowanych ziemniaków

4.5/5 (71 ocen)
Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Nie wyrzucaj ich! Przygotuj z nich tradycyjne moskole – proste, sycące i pełne smaku placki z gotowanych ziemniaków, które zachwycą każdego miłośnika kuchni regionalnej. To idealny sposób, aby wykorzystać resztki i cieszyć się pysznym, domowym posiłkiem.

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Moskole - Placki z gotowanych ziemniaków

Chcesz poznać smak tradycyjnej kuchni podhalańskiej? W takim razie koniecznie musisz spróbować moskoli! To wyjątkowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom prostych, ale pełnych smaku potraw.

Co to są moskole?

Moskole to niezwykle smaczne i sycące placki ziemniaczane, które wywodzą się z kuchni podhalańskiej. Główną różnicą w stosunku do klasycznych placków ziemniaczanych jest to, że przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków, a nie surowych. Są zatem świetnym pomysłem na obiad jeżeli z poprzedniego dnia zostało nam więcej ugotowanych ziemniaków i nie wiemy co z nimi zrobić.

Z czym podawać moskole?

Domowe moskole można podawać na ciepło, zaraz po ich usmażeniu. Jednak smakują równie dobrze na zimno. Można je zaserwować z różnymi dodatkami takimi jak: skwarki, bryndza, oscypek, boczek, masło czosnkowe, gulasz węgierski, jak i sosami: grzybowym, z kurek, czy nawet czosnkowym. Oczywiście to tylko przykłady i możesz je podać z innym ulubionym dodatkiem. Możesz podzielić się w komentarzu w jakiej wersji smakują Tobie najbardziej 🙂

Te proste, ale sycące placki z gotowanych ziemniaków mają swoje korzenie w trudnych czasach, kiedy proste składniki i pożywne potrawy były na wagę złota. Dawniej moskole pieczono na blasze w tradycyjnych piecach opalanych drewnem, ale obecnie najszybciej i najłatwiej je usmażyć po prostu na nieprzywierającej patelni. Są naprawdę niezwykle smaczne i jestem przekonania, że jeżeli raz ich spróbujesz, to będą pojawiały się u Ciebie regularnie.

Przepis na: Moskole – Placki z gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła lub 2 łyżki oleju
  • około 450 g mąki pszennej np. tortowej
  • 1 duże jajko
  • 150 ml maślanki lub zsiadłego mleka
  • opcjonalnie 70 g bryndzy
  • sól i pieprz
Wyślij emailem

Jak zrobić moskole?


Krok 1

rozgniecione ugotowane ziemniaki na placki

Moskole przygotowujemy na bazie ugotowanych ziemniaków. Możesz wykorzystać ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego lub ugotować je przed samym wykonywaniem tych placków.

Przestudzone ziemniaki rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Na tym etapie warto je sobie dosolić do smaku.


Krok 2

składniki na placki z ziemniaków gotowanych

Jeśli chodzi o dokładną ilość mąki potrzebną w tym przepisie – tutaj nie jestem w stanie podać Wam ją co do grama, ponieważ dużo zależy od odmiany ziemniaka, czy jest wodnisty czy mączysty.

Najlepiej na start wsypać sobie około 450 g mąki pszennej, a później gdy będzie potrzeba to można nieco zwiększyć (np. o 50 g). Tylko mała uwaga – wyrobione ciasto tak czy siak może być lekko lepiące podczas wyrabiania i formowania w placki.

Do miski dodajemy także jajko, maślankę (150 ml), pieprz (większa szczypta). Wyrabiamy lekko ciasto.


Krok 3

składniki na moskole

Cebulę drobno siekamy i smażymy do zeszklenia na maśle lub oleju. Gdy przestygnie to dodajemy ją do ciasta oraz bryndzę (70 g).


Krok 4

ciasto na placki z gotowanych ziemniaków

Ponownie zagniatamy. Jeśli ciasto jest naprawdę bardzo klejące to dodajemy dodatkowe 50 g mąki.


Krok 5

uformowane moskole przed smażeniem

Rozgrzewamy większą, nieprzywierającą patelnię z dodatkiem oleju.

Z wyrobionego ciasta szybko formujemy placki. Lekko je oprószamy mąką.

Ja formowałam sobie 3-4 placki, smażyłam. Formowałam kolejne 3-4 placki, smażyłam itp. Łącznie wyszło mi 13 sporych moskoli.


Krok 6

moskole smażone na patelni

Moskole smażymy z obu stron na małej ilości oleju. Najlepiej smażyć na małym lub średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony.

Ciepłe moskole podajemy z ulubionymi dodatkami np. skwarkami, podsmażoną cebulą, boczkiem, pokrojonym w plasterki gorącym oscypkiem czy świeżymi ziołami jak oregano, lubczyk, rozmaryn itp. Fajnie też się sprawdzi sos czosnkowy czy sos z kurek. Smacznego!


Moskole - Placki z gotowanych ziemniaków

moskole przepis

 moskole z bryndzą

moskole ziemniaczane

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 71

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Placki z gotowanych ziemniaków

W naszym kraju największą popularnością cieszą się placki przygotowywane z surowych ziemniaków. Jednak również rewelacyjnym daniem są placki z gotowanych ziemniaków, które są najbardziej popularne w kuchni góralskiej i znane bardziej pod nazwą moskole. Są idealne na obiad, kolację lub jako dodatek do innych potraw. Dodatkowo jest to prosty przepis, który pozwoli Ci wykorzystać resztki ugotowanych ziemniaków, które często pozostają z resztek obiadu. W porównaniu do klasycznych placków ziemniaczanych, które wychodzą chrupiące w smaku, to moskole charakteryzują się bardziej kremową konsystencją.

Moskole z bryndzą

Jedną z najpopularniejszych wersji placków na Podhalu są moskole z bryndzą. Absolutnie mnie to nie dziwi. Dodatek rozdrobnionej bryndzy do ciasta nadaje plackom wyjątkowego, wyrazistego i lekko słonego smaku. Oczywiście w zależności od regionu możemy spotkać inne wersje, ale uważam, że moskole z bryndzą to jedne z najsmaczniejszych. Można je spotkać w wielu restauracjach w Zakopanym i okolicach, ale równie dobrze można przygotować je samodzielnie w domu, ciesząc się smakiem góralskiej kuchni w zaciszu własnej kuchni.

RozwińZwiń