Opis przepisu
Sernik z kajmakiem to zdecydowanie jeden z najlepszych serników jakie tylko mogą być. Wychodzi puszysty wysoki i leciutki jak chmurka. Po upieczeniu studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą kajmakową (ja użyłam gotowej z puszki) oraz orzeszkami ziemnymi (ja użyłam niesolonych).
Sernik krówkowy
Mój przepis na sernik z kajmakiem to idealne ciasto na każdą okazję jak np. urodziny, imieniny, domówkę, chrzciny czy Święta. Przygotowuję go co jakiś czas i muszę przyznać, ze za każdym razem znika w tempie błyskawicznym.
Sernik
Pamiętaj, że w przypadku serników, na efekt końcowy ma głównie wpływ sposób i czas jego przygotowania. Bardzo ważny jest także użyty twaróg – ja najczęściej mielę sama lepszej jakości prawdziwy twaróg lub kupuję z wiaderka z firmy Wieluń lub Piątnica. Osobiście nie korzystam z serów z wiaderka z Włoszczowej, z Lidla czy Biedronki. Czasami dostaję od Was wiadomości prywatne, że sernik Wam opadł, popękał czy ma nijaki posmak. Tak się często dzieje w przypadku użycia kiepskiej jakości twarogów, używania produktów wyciągniętych prosto z lodówki, złego ubicia białek czy pieczenia w zbyt wysokiej temperaturze. Ja zazwyczaj piekę serniki przez dłuższy czas, ale w niższej temp. To wpływa na to, że w trakcie pieczenia moje serniki nie rosną imponująco, zwiększając nawet dwukrotnie objętość, a następnie spektakularnie nie opadają. Polecam zastosować tą metodę.
Koniecznie wypróbuj ten prosty i niesamowicie smaczny sernik z kajmakiem. Jeśli wolisz podobnych wypieków, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością:
Przepis na: Sernik z kajmakiem
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Spód:
- 220 g herbatników maślanych
- 90 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 6 jajek
- 180 g cukru
- 70 g miękkiego masła
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- opcjonalnie 2 łyżki masy krówkowej (kajmaku)
Dodatkowo:
- 1/2 puszki masy krówkowej (kajmaku)
- garść posiekanych orzeszków ziemnych np. solonych
Zobacz również:
Sernik z kajmakiem przepis krok po kroku:
Krok 1
Wszystkie składniki na sernik z kajmakiem powinny być w temp. pokojowej.
Ciasteczkowy spód
Herbatniki (ok. 220 g) blendujemy na konsystencję sypkiego piasku.
Krok 2
Spód i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej leciutko natłuścić masłem blaszkę żeby papier na bokach się ładnie trzymał. Polecam powycinać sobie na boki grubsze kawałki papieru i wyłożyć je nieco ponad wysokość blaszki. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm (można użyć także tortownicy o średnicy 26 cm).
Jeśli chcesz ten sernik piec w większej foremce to trzeba zwiększyć ilość składników (w zależności od wielkości użytej blaszki).
Zblendowanymi herbatnikami wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Krok 3
Masa serowa
Do sernika z kajmakiem można użyć twarogu z wiaderka lub zwykłego twarogu w kostce, tylko trzeba go dwukrotnie zmielić.
Żółtka (6 sztuk) miksujemy wraz z cukrem (180 g), miękkim masłem (70 g) oraz cukrem z prawdziwą wanilią (30 g) – ja użyłam odrobinę intensywnej pasty waniliowej. To powinno zająć około 2 minut.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Ważne żeby białka były naprawdę dobrze ubite.
Krok 7
Delikatnie i powoli łączymy pianę z masą serową (np. za pomocą łyżki lub trzepaczki), dodając łyżka za łyżką.
Masa serowa gotowa.
Krok 8
Masę serową przekładamy do tortownicy.
Sernik kajmakowy
Można piec sernik tradycyjnie umieszczając tortownicę tylko na środkowej półce piekarnika, ale ja polecam kąpiel wodną. Opisałam ją w tym wpisie klik >>. Tym razem umieściłam naczynie żaroodporne wypełnione wodą na dolnej półce piekarnika, aby zapewnić sernikowi wilgotność w trakcie pieczenia.
Pieczemy przez 20 minut w temp. 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 70-80 minut. W trakcie pieczenia sernika, nigdy nie otwieramy piekarnika, ponieważ to może spowodować, że sernik opadnie.
Po jego upieczeniu, jeszcze przez ok. 20 minut trzymamy sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a po tym czasie studzimy go w piekarniku przy leciutko uchylonych drzwiczkach.
Gdy sernik będzie już zimny, wtedy wierzch dekorujemy masą kajmakową i lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Jeżeli masa kajmakowa będzie za twarda do posmarowania, to możemy ją troszeczkę podgrzać w rondelku.
Gotowy sernik przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Serniki
Daj znać w komentarzu jak Ci smakował ten serniczek. Jeśli szukasz podobnych, sprawdzonych przepisów to koniecznie wypróbuj sernik puszysty lub sernik krakowski. Dużą popularnością cieszy się na blogu także sernik pistacjowy oraz sernik gotowany.
Komentarze
Niestety mimo ze wyrósł wysoki powolnego studzenia dużo opadła środek a szkoda nie jest taki równy jak na zdjęciu . może innym razem heh
Jeśli dużo wyrósł w trakcie pieczenia to niestety było raczej pewne, że sporo opadnie… Mogło na to wpłynąć wiele rzeczy od źle ubitych białek, użytego twarogu, temperatury składników czy otwierania piekarnika w trakcie pieczenia.
Trochę przesadziłam z kajmakiem 🙂
Robiłam pierwszy raz , wyszedł puszysty jak chmurka – to dobrze ? W smaku pyszny :):)
No to chyba bardzo dobrze, a nie dobrze 😛
Myślałam , że wyjdzie taki bardziej zbity 🙂 fajny przepis będę powtarzać i przekazywać dalej 😉
Ale ja już na samym początku przepisu napisałam :”Sernik z kajmakiem to zdecydowanie jeden z najlepszych serników jakie tylko mogą być. Wychodzi puszysty wysoki i leciutki jak chmurka.”
Więc miał być wyjść puszysty, a nie zbity 🙂
Przepraszam a masło to gdzie ?
Na spacerze ?🫣🤔
Przecież jest w 2 i 3 kroku używane masło 🙂
Do zmiksowanych herbatników (dodaje troche więcej niz w przepisie) i roztopionego masla dodaje jeszcze masło orzechowe, super komponuje się z kajmakiem i prażonymi migdałami.
Dobrze wiedzieć 🙂
Trzymałam się przepisu, robiłam na formie 20cm i również wyszedł 🙂 polecam !
Piękny serniczek 🙂 Smacznego!
Dla osób posiadających miksery wysokoobrotowe dobra rada. Wszystkie składniki na masę wystarczy zmiksować chwilę na wysokich obrotach i ominąć wszystkie kroki masy 😅 wychodzi wysoki i równy. Bez zdjęcia, nie zdarzyłam 🤣
Dobrze wiedzieć 🙂
Sernik przepyszny polecam🙂
Super wygląda 🙂 Bardzo dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego ❤️
Super przepis.Dziękuje Sernik wyszedł pyszny 😊
Pięknie wyszedł. Cieszę się, że smakuje 🙂
Po co Pisać aby jajka zmiksowac z cukrem a w 5 kroku o rozdzielaniu białek? Wprowadziła mnie Pani w błąd. Oby sernik wyszedł bo się do Pani pofatyguje .
Chyba Pani musiała pomylić przepisy 🙂 W kroku 5 nic nie piszę o rozdzielaniu jajek tylko o miksowaniu składników. W kroku 3 jest jest napisane “Żółtka (6 sztuk) miksujemy wraz z cukrem (180 g)…”. W kroku 6 natomiast “W osobnej misce miksujemy białka (6 sztuk)…”. Nigdzie nie piszę o całych jajkach, żeby miksować z cukrem. Czy przypadkiem nie miała Pani otwartego innego przepisu i przez pomyłkę przełączyła sobie kartę podczas przygotowania? 🙂
A jaki ser Pani poleca?
Proszę przeczytać – wszystko jest opisane, nawet jakie twarogi polecam, a które nie 🙂
To już nie wiem który raz z tym sernikiem, ale pierwszy raz zrobiłam go kropka w kropkę stosując się do wszystkich wskazówek. Wyszedł nieziemsko pyszny, lekki jak chmurka, rozpływający się w ustach. Poezja!
Wyszedł rewelacyjnie 🙂
Sernik przepyszny, bardzo smakował mężowi i córkom 🙂 Dziękuję za przepis, na pewno będę go robić częściej.
Sernik wyszedł rewelacyjnie 🙂
Sernik wyszedł idealny i puszysty,
a piekłam go pierwszy raz.
Piekłam zgodnie z opisem z brytfanką wody na dole piekarnika.
Ja dodałam całą puszkę kajmaku.
Na zdjęciu resztka która jeszcze została.
Polecam
Rewelacyjnie wyszedł 🙂 Ja akurat nigdy nie daję całej puszki kajmaku, bo dla mnie jest wtedy za słodki, ale co kto lubi 🙂
Czy można dodać mascarpone w tym przepisie zamiast masła? Czy taki sernik wyjdzie? Widzialam inny sernik z mascarpone u Pani, ale czy w tym przepisie wyjdzie? 🙂
Ale mascarpone nie jest zastępstwem masła. Jak coś można je dodać po prostu dodatkowo 🙂
Można dodać mascarpone zamiast masła, bo akurat mam sporo w domu i chciałabym zużyć:)
Świąteczny 2023
Pięknie wyszedł serniczek! Dzięki za dodanie zdjęcia <3
Chyba mój pierwszy sernik w życiu 🙈 troszkę popękał, ale kajmak ładnie to przykrył (myślę, że wina piekarnika i jego mocy, bo piekłam w kąpieli wodnej). W środku ładny, puszysty, idealny na zakończenie starego roku 😊
Wszystkiego najlepszego i więcej takich super przepisów 😍
Wow! Pięknie wyszedł jak na pierwszy raz 🙂 A tak jak Pani napisała – kajmakiem można małe niedoskonałości zakryć, a najważniejsze, że smakuje!
Również wszystkeigo dobrego w Nowym Roku 🙂
Sernik świetny! Wszystkie rady pomocne wyszedł genialnie i do kawki pasuje idealnie 😍 Przepis do zeszytu 😁
Wyszedł idealnie 🙂
Nieskromnie mówiąc, sama zachwycałam się nad tym jak wyszedł ten sernik! Na pewno nie ostatni raz zagościł u mnie w domu 🙂 Dziękuję za przepis, wyszedł obłędnie pyszny, lekki i nie pękł 🙂
Jest pyszny zrobiłam z kajmakiem o smaku słonego karmelu
Jeszcze nie próbowałam, ale wygląda cudownie ☺️
Brawo! Wygląda bosko 🙂
Uwielbiam Twoje serniki ❤️😋
Wygląda jak ze świetnej cukierni!
Serniczek wyszedł rewelacyjnie 🩷 Dziękuję za przepis . Na pewno wrócę po inne . Wesołych Świąt 🎄
Wygląda pięknie! 🙂 Wzajemnie wesołych świąt!
Rewelacyjny przepis ❤️ każdemu bardzo smakuje ten serniczek 😃 robiąc zgodnie z przepisem wychodzi nawet mi, czyli osobie, która za dużego talentu do pieczenia nie ma 😃
No to bardzo się cieszę! Dzięki za miłe słowa 🙂
Sernik wyszedł przepiękny i przepyszny! 😋
Dziękuję bardzo za ten super przepis!
Wesołych Świąt!!!🎄🎁❣️☃️
Wyszedł idealnie! Również życzę wesołych świąt 🙂
Sernik przepyszny 🙂 Zresztą jak każdy od Pani 🙂
Wow! Wyszedł przepięknie 🙂
Jaka może być przyczyna że sernik po 50 minutach w 150 stopniach okropnie pęknął w zasadzie cały? Piekłam już dużo serników ale pierwszy raz z naczyniem z wodą i nigdy nie miałam takiej sytuacji
Niestety miałam taką samą sytuację jak Pani 🙁
No to odwrotnie niż powinno wyjść, bo właśnie kąpiel wodna sprawia,że sernik nie pęka i nie opada. Najczęstszym powodem pękania serników jest to, że białka są niewystraczająco dobrze ubite lub piekarnik jest otwierany w trakcie pieczenia sernika lub gdy gorący sernik wyciągniemy z piekarnika.
Ja zawsze robiłam sernik z białą czekoladą ale dzisiaj spróbowałam tego. Niestety tak jak panią sernik mega wyrósł i popękał. Ja osobiście uważam, ze to kwestia sera. Zawsze kupowałam w biedronce zwykły w wiaderku, a teraz przez przypadek wzięłam jaki sernikowy i tutaj widzę największy błąd niestety. Zawsze wychodziły mi piękne, równe serniki, a ten wyrósł jak szalony i popękał. Jutro zrobię power i spróbujemy jak w smaku 🙂
No niestety sery w wiaderkach są różnej jakości… a to ma spore znaczenie w sernikach 🙂
naprawdę idealny sernik, najlepszy jaki robiłam!
Bardzo dziękuję za miłe słowa! 🙂
Wyszedł cudowny, rozpływający się w ustach. Jak zawsze super rozpisany przepis krok po kroku.
Czy ktoś próbował zastąpić cukier erytrytolem ? Piekę ten sernik bardzo często jednak myślałam o tym żeby go zrobić bardziej “legalnym” dla babci z cukrzyca
Robiłam z erytrytolem, wyszedł super tylko zdecydowanie za słodki. Następnym razem dam 110 gramów erytrytolu, w zupełności wystarczy. Dodałam do masy 2 łyżki masy kajmakowej bez cukru i na wierzch tę masę kajmakową. Więc gdyby nie herbatniki, które mają cukier to byłby bez cukru 😁
W sumie czemu nie, można spróbować zamienić 🙂 Jakiś czas temu piekłam inny sernik niż ten z erytrytolem i wyszedł normalnie tylko nieco mniej słodki.
Sernik wyszedł super! Nie popękał i wyrósł równiutki. Wszystkim smakował 😊 Dodałam trochę aromatu śmietankowego, a cukier z prawdziwą wanilią zamieniłam na przyprawę do sernika (20g) + cukier wanilinowy (15g).
Pięknie się prezentuje! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i za komentarz ❤️ Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🤗
Można upiec w rancie?
Jeśli masz wprawę i nie boisz się, że się wyleje w trakcie pieczenia to jasne 🙂
Sernik wychodzi przepyszny, korzystając z przelicznika foremek zrobiłam dużą blachę i rozpieściłam koleżanki i kolegów w pracy 🙂 z takim dokładnym opisem wszystko wyszło perfekcyjnie, po prostu pycha 🙂 dziękuję
Dziękuję za zdjęcie, super wyszedł ❤️ Bardzo się cieszę, że serniczek posmakował 😍 Każdy w pracy chciałby mieć taką koleżankę 😘 Pozdrawiam serdecznie!
Czy .moge dodać ser nie x wiaderka tylko zmielony
Oczywiście 🙂 Należy jednak go dwukrotnie wcześniej zmielić 🙂
WITAM,mam pytanie – raz już robiłam ten sernik i używałam blaszki 24 cm…i drugiej 20 cm ponieważ było tyle masy, że nie mieściła się do tej jednej blaszki 😮 serniki wyszły pyszne, ale teraz chcę go powtórzyć w jednej (:D) blaszce 26 cm, czy on ma aż się prawie wylewać z tej blaszki przed pieczeniem? Czy lepiej użyć większej prostokątnej typu 28×35?
Nie wiem jakim cudem z jednego sernika wyszły aż dwa 😛 To jeden z najczęściej pieczonych serników z mojego bloga, a nie przypominam sobie żeby ktoś miał z tym problem… Ta masa nie powinna wyjść taka rzadka – jaki ser został tu użyty? Białka były ubite na sztywno?
Witam, jeśli chce przygotować sernik na kruchym spodzie czy spód wcześniej zapiec z 10/15 min czy nie ma konieczności?
Można go oczywiście zrobić na kruchym cieście, najlepiej podpiec przez 15-20 minut 🙂 Przez 10 minut to ciasto będzie totalnie surowe.
Jakiego masła użyć?
Marka obojetna, o zawartosci 82% tłuszczu 🙂
Wyszedł pyszny jeszcze nigdy nie udał mi się tak piękny serniczek , przepis super szczegółowo podany . Bardzo polecam
wow <3 Wyszedł idealnie! Dzięki wielkie za tak miły komentarz i zdjęcie 🙂
Wyszedl obledny. Nie wytrzymałam i skroilam jeszcze ciepły. Spod zrobiłam 110g ciasteczek owsianych i 110 ciastek maslanych. Efekt chrupka. Czekam na następny dzień 😍
Moj sernik wyglada z zewnątrz pieknie. Co prawda nie smakowalam jeszcze ale ściągając boki blaszki widziałam właśnie te ciastka tez jak by się rozpływały jak u Pani. Czekam do jutra żeby rozkroić. Ale już się załamałam. Próbowałam tyle serników a wszystkie przy spodzie lub w środku są zbyt mokre. Podkręca już temperaturę o 10 stopni więcej . Tu nie chciałam bo każdy pisał ze wychodzi idealny.
A piekła go Pani w kąpieli wodnej czy tradycyjnie?
Jaki został użyty twaróg oraz herbatniki?
Inne ciasta Pani wcyhodzą, a tylko z sernikami jest problem? 🙂
Wygląda super! Dzięki za zdjęcie 🙂 Smacznego!
Sernik wyszedł cudowny. Gdzie nie gdzie popękał ale zostało to zakryte kajmakiem. Sernik robiła córka dla taty z okazji dnia ojca.
To proszę przekazać córce, że super robota! 🙂 Z pewnością taki własnoręcznnie zrobiony wypiek zrobił na tacie wrażenie.
Coś pysznego! ♥️ Sernik rozpływa się w ustach🤤 Piekłam z tego przepisu już kilka razy i za każdym razem wychodzi idealnie 🥰
Wyszedł fantastycznie 🙂
Czy do sernika z przepisu dodala Pani masę kajmakowa, która jest opcjonalna?
Tak 🙂
Sernik wyszedł przepyszny!
Byłam pewna, ze opadnie, bo jak zaczynałam piec to zaczął sporo rosnąć, ale ku mojemu zdziwieniu NAPRAWDĘ NIE OPADŁ!
Pękł mi dosłownie bardzo delikatnie w 3 miejscach, ale masa kajmakowa zasłoniła wszystko ❤️
Meeega wyszedł <3 Sama piekłam tego serniczka z przepisu pewnie już kilkanaście jak nie kilkadziesiąt razy i za każdym razem wychodzi super. Wystarczy się trzymać ściśle przepisu 🙂 dzięki wielkie za zdjęcie 🙂
Właśnie piekę, za póltorej godziny koniec . Potem studzenie , nałożenie kajmaku , u mnie platki migdalowe zamiast orzeszków , a ootem to juz chwila prawdy .😀😀😀
Super, trzymam kciuki! 🙂
Mi niestety popękał jak żaden inny sernik. Jeszcze się piecze ale boję się wyciągać 🙁
To jeden z najczęściej przygotowywanych serników na blogu, na facebooku i instagramie otrzymałam mnóstwo zdjęć z upieczonego sernika, więc został po prostu źle przygotowany. Następnym razem proszę dokładniej się trzymać przepisu 🙂
Bardzo smaczny w wersji bez laktozy
Robiła Pani samodzielnie masę kajmakową? 🙂
Wygląda superowo! ❤️❤️ Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Przepyszny serniczek ❤️
Idealny! 🙂
Najlepszy serniczek ever. Polecam zawsze wychodzi i jest pyszny 🙂
Śliczny wyszedł! ❤️ Cieszę się, że smakuje! 🙂
Rewelacyjny sernik, od pewnego czasu mój ulibiony🥰 troszkę zmodyfikowałam i zamiast orzeszków cały posypuje prażonym słonecznikiem.
Bardzo się cieszę, że smakuje! ❤️❤️