Sernik z kajmakiem

4.8/5 (759 ocen)

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

20 min + pieczenie

Sernik z kajmakiem przepis

Opis przepisu

Sernik z kajmakiem to zdecydowanie jeden z najlepszych serników jakie tylko mogą być. Wychodzi puszysty wysoki i leciutki jak chmurka. Po upieczeniu studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą kajmakową (ja użyłam gotowej z puszki) oraz orzeszkami ziemnymi (ja użyłam niesolonych).

Sernik krówkowy

Mój przepis na sernik z kajmakiem to idealne ciasto na każdą okazję jak np. urodziny, imieniny, domówkę, chrzciny czy Święta. Przygotowuję go co jakiś czas i muszę przyznać, ze za każdym razem znika w tempie błyskawicznym.

Sernik

Pamiętaj, że w przypadku serników, na efekt końcowy ma głównie wpływ sposób i czas jego przygotowania. Bardzo ważny jest także użyty twaróg – ja najczęściej mielę sama lepszej jakości prawdziwy twaróg lub kupuję z wiaderka z firmy Wieluń lub Piątnica. Osobiście nie korzystam z serów z wiaderka z Włoszczowej, z Lidla czy Biedronki. Czasami dostaję od Was wiadomości prywatne, że sernik Wam opadł, popękał czy ma nijaki posmak.  Tak się często dzieje w przypadku użycia kiepskiej jakości twarogów, używania produktów wyciągniętych prosto z lodówki, złego ubicia białek czy pieczenia w zbyt wysokiej temperaturze. Ja zazwyczaj piekę serniki przez dłuższy czas, ale w niższej temp. To wpływa na to, że w trakcie pieczenia moje serniki nie rosną imponująco, zwiększając nawet dwukrotnie objętość, a następnie spektakularnie nie opadają. Polecam zastosować tą metodę.

Koniecznie wypróbuj ten prosty i niesamowicie smaczny sernik z kajmakiem. Jeśli wolisz podobnych wypieków, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością:

Przepis na: Sernik z kajmakiem

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Spód:

  • 220 g herbatników maślanych
  • 90 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • opcjonalnie 2 łyżki masy krówkowej (kajmaku)

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej (kajmaku)
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych np. solonych
Wyślij emailem

Sernik z kajmakiem przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasteczkowy spód

Wszystkie składniki na sernik z kajmakiem powinny być w temp. pokojowej.

Ciasteczkowy spód

Herbatniki (ok. 220 g) blendujemy na konsystencję sypkiego piasku.


Krok 2

spód ciasteczkowy

Masło (90 g) rozpuszczamy w małym garnku lub w mikrofalówce i studzimy. Mieszamy oba składniki tworząc dosyć lepkie ciasto o konsystencji mokrego piasku.

Spód i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej leciutko natłuścić masłem blaszkę żeby papier na bokach się ładnie trzymał. Polecam powycinać sobie na boki grubsze kawałki papieru i wyłożyć je nieco ponad wysokość blaszki. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm (można użyć także tortownicy o średnicy 26 cm).

Jeśli chcesz ten sernik piec w większej foremce to trzeba zwiększyć ilość składników (w zależności od wielkości użytej blaszki).

Zblendowanymi herbatnikami wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej. 


Krok 3

masa serowa

Masa serowa

Do sernika z kajmakiem można użyć twarogu z wiaderka lub zwykłego twarogu w kostce, tylko trzeba go dwukrotnie zmielić.

Żółtka (6 sztuk) miksujemy wraz z cukrem (180 g), miękkim masłem (70 g) oraz cukrem z prawdziwą wanilią (30 g) – ja użyłam odrobinę intensywnej pasty waniliowej. To powinno zająć około 2 minut.


Krok 4

masa serowa

Dodajemy skrobię ziemniaczaną (2 płaskie łyżki), twaróg (1 kg) oraz opcjonalnie masę krówkową (2 płaskie łyżki).


Krok 5

sernik z masą kajmakową

Miksujemy tylko do połączenia się składników.  


Krok 6

sernik z masą kajmakową

W osobnej misce miksujemy białka (6 sztuk) ze szczyptą soli przez minimum 5 minut do powstania sztywnej piany.

Ważne żeby białka były naprawdę dobrze ubite.


Krok 7

sernik z masą krówkową

Delikatnie i powoli łączymy pianę z masą serową (np. za pomocą łyżki lub trzepaczki), dodając łyżka za łyżką.

Masa serowa gotowa. 


Krok 8

sernik z wiaderka z masą krówkową

Masę serową przekładamy do tortownicy.

Sernik kajmakowy

Można piec sernik tradycyjnie umieszczając tortownicę tylko na środkowej półce piekarnika, ale ja polecam kąpiel wodną. Opisałam ją w tym wpisie klik >>. Tym razem umieściłam naczynie żaroodporne wypełnione wodą na dolnej półce piekarnika, aby zapewnić sernikowi wilgotność w trakcie pieczenia.

Pieczemy przez 20 minut w temp. 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 70-80 minut. W trakcie pieczenia sernika, nigdy nie otwieramy piekarnika, ponieważ to może spowodować, że sernik opadnie.

Po jego upieczeniu, jeszcze przez ok. 20 minut trzymamy sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a po tym czasie studzimy go w piekarniku przy leciutko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie już zimny, wtedy wierzch dekorujemy masą kajmakową i lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Jeżeli masa kajmakowa będzie za twarda do posmarowania, to możemy ją troszeczkę podgrzać w rondelku.

Gotowy sernik przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Serniki

Daj znać w komentarzu jak Ci smakował ten serniczek. Jeśli szukasz podobnych, sprawdzonych przepisów to koniecznie wypróbuj sernik puszysty lub sernik krakowski. Dużą popularnością cieszy się na blogu także sernik pistacjowy oraz sernik gotowany.


Sernik z kajmakiem

Sernik z kajmakiem

Sernik kajmakowy

sernik z masą krówkową

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 759

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
157 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia
Sylwia
16 dni temu

Można upiec w rancie?

Aleksandra
Aleksandra
1 miesiąc temu

Sernik wychodzi przepyszny, korzystając z przelicznika foremek zrobiłam dużą blachę i rozpieściłam koleżanki i kolegów w pracy 🙂 z takim dokładnym opisem wszystko wyszło perfekcyjnie, po prostu pycha 🙂 dziękuję

IMG_20231009_083012.jpg
Natalka1813
Natalia
1 miesiąc temu

Czy .moge dodać ser nie x wiaderka tylko zmielony

MAGDA
MAGDA
2 miesięcy temu

WITAM,mam pytanie – raz już robiłam ten sernik i używałam blaszki 24 cm…i drugiej 20 cm ponieważ było tyle masy, że nie mieściła się do tej jednej blaszki 😮 serniki wyszły pyszne, ale teraz chcę go powtórzyć w jednej (:D) blaszce 26 cm, czy on ma aż się prawie wylewać z tej blaszki przed pieczeniem? Czy lepiej użyć większej prostokątnej typu 28×35?

Joanna
Joanna
2 miesięcy temu

Witam, jeśli chce przygotować sernik na kruchym spodzie czy spód wcześniej zapiec z 10/15 min czy nie ma konieczności?

Justyna
Justyna
3 miesięcy temu

Jakiego masła użyć?

Agnieszka
Agnieszka
4 miesięcy temu

Wyszedł pyszny jeszcze nigdy nie udał mi się tak piękny serniczek , przepis super szczegółowo podany . Bardzo polecam

IMG_1049.jpeg
Karolina
Karolina
4 miesięcy temu

Wyszedl obledny. Nie wytrzymałam i skroilam jeszcze ciepły. Spod zrobiłam 110g ciasteczek owsianych i 110 ciastek maslanych. Efekt chrupka. Czekam na następny dzień 😍

inbound1180014015225734303.jpg
Jagoda
Jagoda
3 miesięcy temu
Reply to  Karolina

Moj sernik wyglada z zewnątrz pieknie. Co prawda nie smakowalam jeszcze ale ściągając boki blaszki widziałam właśnie te ciastka tez jak by się rozpływały jak u Pani. Czekam do jutra żeby rozkroić. Ale już się załamałam. Próbowałam tyle serników a wszystkie przy spodzie lub w środku są zbyt mokre. Podkręca już temperaturę o 10 stopni więcej . Tu nie chciałam bo każdy pisał ze wychodzi idealny.

Paulina
Paulina
5 miesięcy temu

Sernik wyszedł cudowny. Gdzie nie gdzie popękał ale zostało to zakryte kajmakiem. Sernik robiła córka dla taty z okazji dnia ojca.

IMG_20230623_201841.jpg
Ada
Ada
5 miesięcy temu

Coś pysznego! ♥️ Sernik rozpływa się w ustach🤤 Piekłam z tego przepisu już kilka razy i za każdym razem wychodzi idealnie 🥰

EEB84FEB-952C-4698-80E6-A110B41180B0.jpeg
Izabela
Izabela
5 miesięcy temu

Czy do sernika z przepisu dodala Pani masę kajmakowa, która jest opcjonalna?

Madzia
Madzia
5 miesięcy temu

Sernik wyszedł przepyszny!

Byłam pewna, ze opadnie, bo jak zaczynałam piec to zaczął sporo rosnąć, ale ku mojemu zdziwieniu NAPRAWDĘ NIE OPADŁ!

Pękł mi dosłownie bardzo delikatnie w 3 miejscach, ale masa kajmakowa zasłoniła wszystko ❤️

IMG_0475.jpeg
Kasia
Kasia
7 miesięcy temu

Właśnie piekę, za póltorej godziny koniec . Potem studzenie , nałożenie kajmaku , u mnie platki migdalowe zamiast orzeszków , a ootem to juz chwila prawdy .😀😀😀

Ania
Ania
7 miesięcy temu

Mi niestety popękał jak żaden inny sernik. Jeszcze się piecze ale boję się wyciągać 🙁

Roxi
Roxi
7 miesięcy temu

Bardzo smaczny w wersji bez laktozy

20230407_091758.jpg
Oliwia
Oliwia
7 miesięcy temu
Reply to  Roxi

Robiła Pani samodzielnie masę kajmakową? 🙂

Zuzanna
Zuzanna
7 miesięcy temu

Przepyszny serniczek ❤️

C519A3C9-FA7E-4DF8-B8AD-307699E93DB4.jpeg
Karolina
Karolina
7 miesięcy temu

Najlepszy serniczek ever. Polecam zawsze wychodzi i jest pyszny 🙂

IMG_20230407_194024167.jpg
Kasia
Kasia
7 miesięcy temu

Rewelacyjny sernik, od pewnego czasu mój ulibiony🥰 troszkę zmodyfikowałam i zamiast orzeszków cały posypuje prażonym słonecznikiem.

Klaudia
Klaudia
7 miesięcy temu

Super przepis upiekliśmy z mężem na święta. Wszystkim bardzo smakował. Pomimo, że nie ubily nam się dobrze białka (i przez to pewnie pękł, ale tylko w jednym miejscu i po nałożeniu kajmaku nie było widać) to wyszedł rowniotki, kremowy i rewelacyjny w smaku. Tak jak w ktoryms komentarzu wydluzylam czas pieczenia o 15 minut w 170 stopniach zeby sie troszke zarumienil. Pozdrawiam i dziękuję za przepis🙂

Beata
Beata
7 miesięcy temu

Niestety mój sernik bardzo popękał i podczas wyciągania z formy się rozpadł. Wszystko dokładnie wg instrukcji poza wstawieniem wody- zapomniałam- a potem nie chciałam już otwierać piekarnika. Smakowo super. Sprawdzę z wodą. Liczę, że to zapobiegnie pękaniu….

Edyta
Edyta
7 miesięcy temu

Pyszny🥰

20230408_141503.jpg
Jagoda
Jagoda
3 miesięcy temu
Reply to  Edyta

Czy piecze go pani w kapieli wodnej?

Kaśka
Kaśka
7 miesięcy temu

Właśnie upiekłam sernik na Święta Wielkanocne, jeszcze się studzi, mam nadzieję, że wyszedł

Natalia
Natalia
7 miesięcy temu
Reply to  Kaśka

U mnie jeszcze w piekarniku 🙂 już nie mogę się doczekać jutra mmm

Karolina
Karolina
7 miesięcy temu

Wyszedł super! 😍

sernik.jpg
Paweł
Paweł
7 miesięcy temu

Sernik pęka podczas pieczenia 😢, nie wiem dlaczego. Wszystko robiłem jak w przepisie. Uwielbiam serniki ale właśnie za każdym razem sernik mi pęka. Jaka może być tego przyczyna?

Klaudia
Klaudia
7 miesięcy temu
Reply to  Paweł

Warto kupić termometr do piekarnika, mój zawyża prawie o 20°C. Może zbyt wysoka temperatura będzie przyczyną

Ada
Ada
7 miesięcy temu
Reply to  Paweł

Mi też popękał q robiłam wszystko wg instrukcji 🙁

Ada
Ada
7 miesięcy temu

Czy masą kajmakową da się “ukryć” te pęknięcia?
Przyznam, że jestem zawiedziona bo goście będą komentować.

Paweł
Paweł
7 miesięcy temu

Piekarnik nie był otwierany. Składniki 2 godziny przed wyciągnięte z lodówki. Sam nie mam pojęcia dlaczego. Za każdym razem mi pęka sernik jak robię 😅🤣. Może w smaku będzie pyszny. Dam znać.

Karolina
Karolina
4 miesięcy temu
Reply to  Paweł

Mi również często pękał, pomimo że robiła wszystko zgodnie z przepisem. Dopiero po czasie doszłam, że była wina blaszki, kiedy pieklam w ciemnej pękał, dopiero jak użyłam jasnej wychodzi idelany:) także moze u Pani być to samo. Pozdrawiam serdecznie

Manuela
Manuela
8 miesięcy temu

Kolejna petarda ! Pani serniki są wyborne ❤️
Na Wielkanoc zrobię na pewno ten i z białą czekoladą ! Ale muszę na dużą blachę bo znikają w sekundę 😅
Uwielbiam Pani przepisy 💗💗💗

IMG20230313064017-01.jpeg
Annn
Annn
8 miesięcy temu

Przepis rewelacja! Pierwszy raz w życiu, po dużej ilości nieudanych prób albo średnio udanych, upiekłam sernik idealny, wilgotny, puszysty, nieprzypalony z wierzchu, rozpływający się w ustach, normalnie jestem pod wrażeniem 😊 chociaż ja wydłużyłam czas pieczenia o 15 min i podkręciłam na ten czas temperaturę do 170 stopni, żeby był minimalnie zarumieniony od góry :). Cieszę się, że tutaj trafiłam, pozdrawiam 🙂

IMG_20230311_185459.jpg
Lili
Lili
8 miesięcy temu

Co to jest ‘cukier z prawdziwą wanilią’?

Gaba
Gaba
9 miesięcy temu

Chciałabym go upiec w dużej blasze, z podwójnej ilości składników. O ile powinnam wydłużyć czas pieczenia?

Gaba
Gaba
9 miesięcy temu

Dziękuję

Dorota
Dorota
9 miesięcy temu

Ten sernik jest przepyszny!! Będzie stałym bywalcem w moim domu 🙂

Dorota
Dorota
10 miesięcy temu

Dzień dobry, zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Sernik wyszedł bardzo bladziutki z wierzchu. Taki faktycznie ma być? Jak sprawdzić przed nałozeniem masy czy faktycznie jest upieczony? Nie chcę go jeszcze kroić i sprawdzać, bo oczekuję gości.

Natalia
Natalia
11 miesięcy temu

Pierwszy sernik w życiu i napewno nie ostatni!
Przepis świetny 😍 Wyszedł delikatny i bardzo wysoki!

IMG_20230102_105343.jpg
Paulina
Paulina
11 miesięcy temu

Czy caly czas piecze się w kąpieli wodnej?

Kasia
Kasia
11 miesięcy temu

Czy sernik może stać poza lodówka ???czy musi być cały czas w lodówce ?

ewelusia54
ewelusia54
11 miesięcy temu

Witam czy piekarnik ma być nagrzany?

Monika
Monika
11 miesięcy temu

A czy mogę upiec sernik bez spodu?

Ewelina
Ewelina
11 miesięcy temu

A na blaszkę 23×38 zrobić z podwójnej porcji?

Ewelina
Ewelina
11 miesięcy temu

Dziękuje🙂nie ucieknie z blaszki?😁

Ewelina
Ewelina
11 miesięcy temu

Witam.Czy jeśli zamiast spodu z herbatników zrobię spód z kruchego ciasta to mam go podpiec?

Ewelina
Ewelina
11 miesięcy temu

Dziękuje🙂a twaróg w kostce krajanka trzeba zmielić jeszcze?

Kasia
Kasia
11 miesięcy temu

Po prostu pycha! Nic dodać nic ująć 😍

6984DC56-CAB4-490C-B799-D0B97304D57F.jpeg
Joanna
Joanna
11 miesięcy temu
Reply to  Kasia

Cały czas piekła Pani w kąpieli wodnej ?

Beata
Beata
11 miesięcy temu

Polecam! Przepyszny:)

20221220_171808.jpg
Monika
Monika
11 miesięcy temu

Witam, mam pytanie w jaki sposób Pani mieli ser, dodaje Pani jakieś produkty czy tylko sam twarog? Chciałabym zrobić sernik bez laktozy I nie wiem jak ugryzc temat aby był tak samo smaczny😉

Beata
Beata
11 miesięcy temu

Asiu bede robiła ten serniczek na święta mam nadzieje ze mi wyjdzie 🙂🙂

Jowita
Jowita
11 miesięcy temu

Nie dodałam mąki 😱😱😱

Hania
Hania
11 miesięcy temu

Witam,
Mogę prosić o wyjaśnienie jak zrobić kąpiel wodną? Chodzi o naczynie z wodą w trakcie pieczenia? Czy może jakoś inaczej się to robi?

Paulina
Paulina
11 miesięcy temu

Jeżeli podłoże Blaszkę na dole piekarnika i naleje do niej wody to musze tez owinąć spod foremki folią?

Justyna
Justyna
11 miesięcy temu

Witam 🙂 czy jeśli zwiększe spod o polowe, a na wierzch dam cala puszke kajmaku i zrobie w duzej blaszce 26×35cm to sernik będzie baaardzo niski? Wystarczy mi jakby mial 4cm lacznie ze spodem i polewa, nie wiem czy ryzykowac 🤔🙂

Aga
Aga
1 rok temu

Ten sernik jest obłędny 😋 niebo w gębie, polecam wypróbować przepis każdemu 😊

Roksana
Roksana
1 rok temu

Sernik wyszedł przepyszny 😊 Polecam każdemu kto chciałby spróbować serniczka w innym wydaniu ☺️

E60EB549-FD39-40BC-BAD4-F72971EAD446.jpeg
Natalia
Natalia
1 rok temu

Sernik wychodzi przepyszny! Nie jestem specjalista od serników, a z Twoich przepisów zawsze się udają 😊

Paulina
Paulina
1 rok temu

Sernik prosty i szybki w wykonaniu. Przepyszny i puszysty. Zdecydowanie polecam ten przepis każdemu! Dzięki Asiu za niego, będę do niego wracać❤️

7A69AC22-F6B3-4BF7-93CC-63C9319F58EC.jpeg
Monika
Monika
1 rok temu

Mam piec gazowy starego typu jak mam upiec ten serniczek 🙂

Martyna
Martyna
1 rok temu

Pierwszy raz piekłam sernik, ale na pewno nie ostatni! Sernik pychota. Uwielbiam Twoje przepisy! 😊

Ania
Ania
1 rok temu

Sernik wyszedł absolutnie obłednie leciutki jak chmurka

received_395340099198053-1654272288.9102.jpeg

Sernik

Jakbym miała Wam powiedzieć jakie ciasta lubię piec najbardziej to pewnie bez jakiegokolwiek zawahania odpowiedziałabym, że serniki. Po prostu kocham je piec i jeść! U mnie w domu mówią na mnie królowa serników! Piekłam je już tyle razy, że ciężko zliczyć. Domowy, puszysty sernik na bazie wysokiej jakości twarogu i wiejskich jajek to prawdziwa bomba dla podniebienia.

Sernik z kajmakiem

Mój najnowszy sernik z kajmakiem i niesolonymi orzeszkami to prawdziwy hit w moim domu. Odkąd wszyscy go spróbowali to zniknął w tempie błyskawicznym. Sernik z kajmakiem wychodzi wysoki, puszysty, pięknie się kroi, a co więcej rozpływa się w ustach. Jeśli jesteś fanem wszelkiej maści serników, to jestem pewna, że zakochasz się w tym przepisie.

Sernik puszysty

Ten puszysty sernik z kajmakiem i orzeszkami sprawdzi się świetnie na wszelkie uroczystości rodzinne czy nawet zwykłą domówkę. Oczywiście możesz go także upiec bez jakiejkolwiek okazji, po prostu jako coś słodkiego do kawusi. Chciałabym Cię zachęcić do wypróbowania tego prostego sernika. Jeżeli tylko wolisz podobne wypieki, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością jak np. sernik z malinami, puszysty sernik z białą czekoladą, sernik tradycyjny z mascarpone i owocami czy sernik krówkowy.

RozwińZwiń