SernikiSłodkości

Sernik z kajmakiem

Sernik z kajmakiem to zdecydowanie jeden z najlepszych serników jakie tylko mogą być. Wychodzi puszysty wysoki i leciutki jak chmurka. Po upieczeniu studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą kajmakową (ja użyłam gotowej z puszki) oraz orzeszkami ziemnymi (ja użyłam niesolonych).

Sernik krówkowy

Mój przepis na sernik z kajmakiem to idealne ciasto na każdą okazję jak np. urodziny, imieniny, domówkę, chrzciny czy Święta. Przygotowuję go co jakiś czas i muszę przyznać, ze za każdym razem znika w tempie błyskawicznym.

Sernik

Pamiętaj, że w przypadku serników, na efekt końcowy ma głównie wpływ sposób i czas jego przygotowania. Bardzo ważny jest także użyty twaróg – ja najczęściej mielę sama lepszej jakości prawdziwy twaróg lub kupuję z wiaderka z firmy Wieluń lub Piątnica. Osobiście nie korzystam z serów z wiaderka z Włoszczowej, z Lidla czy Biedronki. Czasami dostaję od Was wiadomości prywatne, że sernik Wam opadł, popękał czy ma nijaki posmak.  Tak się często dzieje w przypadku użycia kiepskiej jakości twarogów, używania produktów wyciągniętych prosto z lodówki, złego ubicia białek czy pieczenia w zbyt wysokiej temperaturze. Ja zazwyczaj piekę serniki przez dłuższy czas, ale w niższej temp. To wpływa na to, że w trakcie pieczenia moje serniki nie rosną imponująco, zwiększając nawet dwukrotnie objętość, a następnie spektakularnie nie opadają. Polecam zastosować tą metodę.

Koniecznie wypróbuj ten prosty i niesamowicie smaczny sernik z kajmakiem. Jeśli wolisz podobnych wypieków, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością:

Przepis na: Sernik z kajmakiem

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 70 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych np. niesolonych

Jak zrobić sernik z kajmakiem?

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Herbatniki (ok. 200 g) blendujemy na konsystencję sypkiego piasku. Masło (80 g) rozpuszczamy w małym garnku lub w mikrofalówce i studzimy. Mieszamy oba składniki tworząc dosyć lepkie ciasto o konsystencji mokrego piasku. Wykładamy nim spód tortownicy o średnicy 24-26 cm (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek.

6 żółtek ucieramy na puszystą masę wraz z 3/4 szklanki cukru, 30 g cukru z prawdziwą wanilią i 70 g miękkiego masła. 

Następnie dodajemy 1 kg twarogu oraz 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.

Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli przez 5-7 minut, ważne żeby były naprawdę dobrze ubite. Delikatnie i powoli łączymy ubite białka z masą serową (np. za pomocą łyżki lub trzepaczki).

Przekładamy do tortownicy. Pieczemy przez 20 minut w temp. 170 stopni (bez termoobiegu) – najlepiej w kąpieli wodnej. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 145 stopni i pieczemy jeszcze przez 70-80 minut. Po jego upieczeniu, jeszcze przez ok. 15 minut trzymamy sernik z zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a po tym czasie studzimy sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie już zimny, wtedy wierzch dekorujemy masą kajmakową i lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Chłodzimy w lodówce. Smacznego!


Sernik z kajmakiem

Sernik z kajmakiem

Sernik

ciasto z serem

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 388

Oceń ten post jako pierwszy!

Sernik

Jakbym miała Wam powiedzieć jakie ciasta lubię piec najbardziej to pewnie bez jakiegokolwiek zawahania odpowiedziałabym, że serniki. Po prostu kocham je piec i jeść! U mnie w domu mówią na mnie królowa serników! Piekłam je już tyle razy, że ciężko zliczyć. Domowy, puszysty sernik na bazie wysokiej jakości twarogu i wiejskich jajek to prawdziwa bomba dla podniebienia.

Sernik z kajmakiem

Mój najnowszy sernik z kajmakiem i niesolonymi orzeszkami to prawdziwy hit w moim domu. Odkąd wszyscy go spróbowali to zniknął w tempie błyskawicznym. Sernik z kajmakiem wychodzi wysoki, puszysty, pięknie się kroi, a co więcej rozpływa się w ustach. Jeśli jesteś fanem wszelkiej maści serników, to jestem pewna, że zakochasz się w tym przepisie.

Sernik puszysty

Ten puszysty sernik z kajmakiem i orzeszkami sprawdzi się świetnie na wszelkie uroczystości rodzinne czy nawet zwykłą domówkę. Oczywiście możesz go także upiec bez jakiejkolwiek okazji, po prostu jako coś słodkiego do kawusi. Chciałabym Cię zachęcić do wypróbowania tego prostego sernika. Jeżeli tylko wolisz podobne wypieki, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością jak np. sernik z malinami, puszysty sernik z białą czekoladą, sernik tradycyjny z mascarpone i owocami czy sernik krówkowy.

Back to top button