Opis przepisu
Sernik z kajmakiem to zdecydowanie jeden z najlepszych serników jakie tylko mogą być. Wychodzi puszysty wysoki i leciutki jak chmurka. Po upieczeniu studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą kajmakową (ja użyłam gotowej z puszki) oraz orzeszkami ziemnymi (ja użyłam niesolonych).
Sernik krówkowy
Mój przepis na sernik z kajmakiem to idealne ciasto na każdą okazję jak np. urodziny, imieniny, domówkę, chrzciny czy Święta. Przygotowuję go co jakiś czas i muszę przyznać, ze za każdym razem znika w tempie błyskawicznym.
Sernik
Pamiętaj, że w przypadku serników, na efekt końcowy ma głównie wpływ sposób i czas jego przygotowania. Bardzo ważny jest także użyty twaróg – ja najczęściej mielę sama lepszej jakości prawdziwy twaróg lub kupuję z wiaderka z firmy Wieluń lub Piątnica. Osobiście nie korzystam z serów z wiaderka z Włoszczowej, z Lidla czy Biedronki. Czasami dostaję od Was wiadomości prywatne, że sernik Wam opadł, popękał czy ma nijaki posmak. Tak się często dzieje w przypadku użycia kiepskiej jakości twarogów, używania produktów wyciągniętych prosto z lodówki, złego ubicia białek czy pieczenia w zbyt wysokiej temperaturze. Ja zazwyczaj piekę serniki przez dłuższy czas, ale w niższej temp. To wpływa na to, że w trakcie pieczenia moje serniki nie rosną imponująco, zwiększając nawet dwukrotnie objętość, a następnie spektakularnie nie opadają. Polecam zastosować tą metodę.
Koniecznie wypróbuj ten prosty i niesamowicie smaczny sernik z kajmakiem. Jeśli wolisz podobnych wypieków, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością:
Przepis na: Sernik z kajmakiem
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Spód:
- 220 g herbatników maślanych
- 90 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 6 jajek
- 180 g cukru
- 70 g miękkiego masła
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- opcjonalnie 2 łyżki masy krówkowej (kajmaku)
Dodatkowo:
- 1/2 puszki masy krówkowej (kajmaku)
- garść posiekanych orzeszków ziemnych np. solonych
Zobacz również:
Sernik z kajmakiem przepis krok po kroku:
Krok 1
Wszystkie składniki na sernik z kajmakiem powinny być w temp. pokojowej.
Ciasteczkowy spód
Herbatniki (ok. 220 g) blendujemy na konsystencję sypkiego piasku.
Krok 2
Spód i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej leciutko natłuścić masłem blaszkę żeby papier na bokach się ładnie trzymał. Polecam powycinać sobie na boki grubsze kawałki papieru i wyłożyć je nieco ponad wysokość blaszki (szczególnie jak użyjesz mniejszej tortownicy).
Polecam użyć tortownicy o średnicy 24 lub 26 cm (można użyć także tortownicy o średnicy 28 cm, tylko może wyjść delikatnie niższy).
Jeśli chcesz ten sernik piec w większej foremce to trzeba zwiększyć ilość składników (w zależności od wielkości użytej blaszki).
Zblendowanymi herbatnikami wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Krok 3
Masa serowa
Do sernika z kajmakiem można użyć twarogu z wiaderka lub zwykłego twarogu w kostce, tylko trzeba go dwukrotnie zmielić.
Żółtka (6 sztuk) miksujemy wraz z cukrem (180 g), miękkim masłem (70 g) oraz cukrem z prawdziwą wanilią (30 g) – ja użyłam odrobinę intensywnej pasty waniliowej. To powinno zająć około 2 minut.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Ważne żeby białka były naprawdę dobrze ubite.
Krok 7
Delikatnie i powoli łączymy pianę z masą serową (np. za pomocą łyżki lub trzepaczki), dodając łyżka za łyżką.
Masa serowa gotowa.
Krok 8
Masę serową przekładamy do tortownicy.
Sernik kajmakowy
Można piec sernik tradycyjnie umieszczając tortownicę tylko na środkowej półce piekarnika, ale ja polecam kąpiel wodną. Opisałam ją w tym wpisie klik >>. Tym razem umieściłam naczynie żaroodporne wypełnione wodą na dolnej półce piekarnika, aby zapewnić sernikowi wilgotność w trakcie pieczenia.
Pieczemy przez 20 minut w temp. 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 70-80 minut. W trakcie pieczenia sernika, nigdy nie otwieramy piekarnika, ponieważ to może spowodować, że sernik opadnie.
Po jego upieczeniu, jeszcze przez ok. 20 minut trzymamy sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a po tym czasie studzimy go w piekarniku przy leciutko uchylonych drzwiczkach.
Gdy sernik będzie już zimny, wtedy wierzch dekorujemy masą kajmakową i lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Jeżeli masa kajmakowa będzie za twarda do posmarowania, to możemy ją troszeczkę podgrzać w rondelku.
Gotowy sernik przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Serniki
Daj znać w komentarzu jak Ci smakował ten serniczek. Jeśli szukasz podobnych, sprawdzonych przepisów to koniecznie wypróbuj sernik puszysty lub sernik krakowski. Dużą popularnością cieszy się na blogu także sernik pistacjowy oraz sernik gotowany.
Komentarze
Sernik przepyszny , goście zadowoleni co mnie bardzo cieszy 🤗🤗🤗 świetne czytelne przepisy 😁😁
Sernik pyszny . Dałam więcej masła,wilgotny,puszysty… Dziękuję za przepis.
Cieszę się, że posmakował! ♥️
Przepyszny,smakuje nawet młodzieży, która nie przepada za sernikami,to najlepsza recenzja.
Dzięki za miły komentarz 🙂
Przepychota 😋. Miałam twaróg z Lidla. Zaryzykowałam…. I wyszło. Dodałam prócz 2 łyżek skrobi jeszcze pół budyniu. Zamiast spodu z ciasteczek – kruchy spod zgnieciony na szybko. Reszta wg wskazówek. Serniczek wyrósł ponad formę potem troszkę opadł ale równomiernie nie popękał. Mój nowy ulubiony sernik.
Czy można upiec ten serniczek bez spodu?
Można, ale lepiej się nakłada na talerze jak jest ze spodem 🙂
A to normalne ze w trakcie pieczenia (26cm średnica) poszybował ponad forme z papieru?
Jest szansa ze opadnie? 😁
Jak tak mocno rośnie w trakcie pieczenia to jest niestety duża szansa na spore opadnięcie… Trzymam kciuki, aby do tego nie doszło 🙂
Co jeśli mam tylko termoobieg? ( Góra dół )🥹
No to trzeba piec z termoobiegiem 🙂 Polecam jednak zmniejszyć temperaturę o 10 stopni i piec w kąpieli wodnej.
Zmniejszyć o 10 czy 20 stopni? bo do tej pory zawsze obniżałam wszystkie inne przepisy właśnie o 20 stopni, stąd moje pytanie.
Wita. Jakiej średnicy jest tortownica? Pozdrawiam
Tak jak napisałam w poradach na start, użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale może być też 26 cm. Przy innej formie trzeba skorzystać z przelicznika foremek. 🙂
Sernik wyszedł aksamitny i delikatny, rozpływa się w ustach. Połączenie kajmaku i solonych orzeszków to strzał w 10. Kolejny sernik z Pani przepisu mnie nie zawiódł! Dziękuję ♥️
Piękny wyszedł 😍 Bardzo miło mi to czytać ❤️ Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków!
Sernik pychotka puszysty wilgotny .dałam więcej kajmaku a mniej cukru dla równowagi..polecam ten przepis
Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakował ❤️
Jakiej wielkości ma Pani naczynie żaroodporne?
To nie ma znaczenia… 🙂 Mam różnych wymiarów naczynia żaroodporne.
Ja mam takie do których tortownica mi nie wejdzie , a myslalam że mam duże 😅
Ale to naczynie żaroodporne dawałam na spód piekarnika, a nie wkładałam w nie tortownicę 😛
Sernik wyszedł pycha, mam dwie lewe ręce do pieczenia ale tak bardzo miałam ochotę na ten sernik ze spróbowałam i naprawdę polecam wyszedł puszysty i smaczny. NAJLEPSZY PRZEPIS JAKI ZNALAZLAM W INTERNECIE .❤️
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Wyszedł pyszny, mimo że użyłam sera twarogowego z wiaderka z Biedronki bo akurat taki miałam 🙂 w tortownicy 24 cm wyszedł wysoki, muszę kupić większą tortownice, będzie bardziej podzielny 😅
wygląda super 🙂
Sernik przepyszny, zrobiłam z podwójnej porcji w blaszce 24×40, bez kąpieli wodnej i nie opadł.
Dzień dobry,
Sernik wygląda świetnie 🤩
Zmieniała Pani czas i temperaturę pieczenia?
Sernik wygląda obłędnie 🙂
Sernik pyszny! Zmieniłam tylko spód na ciasteczka lotus bo akurat takie miałam w domu 😊
Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakował ❤️ Ciasteczka lotus to zawsze dobry pomysł i świetnie pasują moim zdaniem do serników 😊
Rewelacyjne ciasno, mogłem nieco przesadzić z ilością cukru z wanilią, bo lekko
Nakrapiany wyszedł, ale w smaku pycha, dziękuję bardzo. Pozdrawiam
Super, bardzo się cieszę, że posmakował 😍 Dziękuję za zdjęcie i również pozdrawiam! 🙂
Sernik jak zawsze pyszny, robię na kruchym spodzie w kąpieli wodnej
Sernik wychodzi rewelacyjny, teraz to moje popisowe ciasto na każdej imprezie rodzinnej 😀 mam pytanie, czy jeśli chcę zrobić sernik w większej proporcji na większą blachę (35×24) to powinnam zwiększyć temperaturę pieczenia lub wydłużyć czas? Do tej pory piekłam wedle Pani wskazówek i za każdym razem był idealny
Sernik wychodzi idealny. Od teraz to moje popisowe ciasto na każdej rodzinnej imprezie 😀
Mam pytanie, wg Pani, czy gdybym zwiększyła proporcje (chcę upiec ciasto w większej blaszce 35×24 zamiast 26) to czy powinnam wydłużyć czas pieczenia lub zwiększyć temperaturę w piekarniku? Do tej pory trzymałam się wskazówek Pani co do ustawień piekarnika i sernik wychodził super 😊
Sernik przepyszny i zawsze wychodzi.
Super! 🙂
Sernik rewelacyjny!
Zrobiłam w mniejszej formie, proporcje przeliczone wedlug przelicznika. To kolejny udany sernik, który robiłam korzystając z tej strony. 😊
Miło mi to czytać 🙂
Sernik wyszedł przepyszny . Mąż zajadała się jeszcze ciepłym. Łatwy w przygotowaniu.
Super 🙂
Sernik wyszedł pyszny i super wyglada szybko uciekł ☺️
Rewelka 🙂
Dzisiaj robię ten serniczek trzeci raz 😅na prośbę rodziny 😁. Serników robiłam już wiele w swoim życiu, też nie były złe a ten na pewno dołączy na stałe do moich wypieków 😁. Bardzo dziękuję za przepis 🫶dodaje zdjęcie z poprzedniego razu a aktualnie nowy siedzi sobie w piekarniku 🤭
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Robię drugi raz, za pierwszym razem wyszedł super 🙂 zamiast mąki dodałam jeden budyń. Zamiast cukru słodzik 20 sztuk. Wszystko się udało.
Fantastycznie! 🙂 Nigdy nie korzystałam ze słodzika w sernikach, więc dobrze wiedzieć.
Sernik wychodzi rewelacyjny.
Super wyszedł! 😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Czy można użyć sera tłustego? Nie z wiaderka? Czy wtedy reszta proporcji będzie taka sama?
Można, tylko trzeba go zmielić w maszynce wcześniej przynajmniej dwukrotnie 🙂 Reszta proporcji bez zmian.
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem, białka sztywne, sernik pieczony w kąpieli wodnej na środkowej półce, temp. pokojowa produktów i ciasto pękło, a poza tym po zmniejszeniu temp musiałam wyjąć już po 55 min zamiast 70-80, bo bylo już całe czarne od góry.
W takim razie ewidentnie Pani piekarnik piecze za mocno. Następnym razem radziłabym obniżyć temp. o 10, a może nawet 20 stopni, ponieważ musi grzać naprawdę mocno, żeby w takim czasie przypalić górę. Chyba, że użyła Pani termoobiegu, to w takim przypadku też obniżamy pieczenie o 10-20 stopni, ale generalnie w sernikach go nie używamy, ponieważ wysusza ciasto, co powoduje między innymi pękanie.
Dzień dobry, Masło do masy serowej dodaje się w całości ? Nie rozpuszczamy ? 😊
Dzien dobry, chodzi o miękkie masło w temp. pokojowej, a nie rozpuszczone 🙂
Jakim cudem zmieściło się Wam tyle masy do tortownicy o średnicy 26cm? U mnie została polowa w misce:)
A masa nie wyszła zbyt wodnista? Proporcje na ten sernik są odpowiednie i nie przypominam sobie podobnego komentarza, że komuś się nie zmieściła masa. Może kwestia bardzo niskiej tortownicy, a średnica taka sama? 🙂
Jak dla mnie 5/5. Znika w mig. Robiłam drugi raz – za pierwszym razem pękł, ale nadrobił smakiem. Dziś wyszedł perfekcyjny. Spód przy drugiej próbie zrobiłam inny, ale to tylko ze względu na to, że mam swój zaufany, ulubiony❤️
Wygląda rewelacyjnie! 🙂
Kolejny udany serniczek 🙂
Zmieniłam jedynie sposób pieczenia na ten od sernika z białą czekoladą zmniejszony o 10 stopni ze względu na to, że mój piekarnik niestety za mocno piecze.
Piękny wyszedł 😍😍 Niestety tak to jest z tymi piekarnikami, że każdy grzeje inaczej… Życzę smacznego i kolejnych udanych wypieków! ❤️
Czy jeżeli nie dodam białek do sernika to wyjdzie ?
Będzie bardzo zbity.
Czy pieczemy w nagrzanym piekarniku? 🙂
Wszystkie wypieki wkładam do nagrzanego piekarnika 🙂
Sernik robię już 4 raz i za każdym razem wychodzi wyśmienity 😍
Super 🙂
Czy można zrobić z 1,5 porcji i upiec na normalnej blaszce?
Tak 🙂 A co to normalna blaszka?
Nie tortownica tylko duża prostokątna
Czy rodzynki będą pasować do tego sernika? czy opadną na dno? dodałabym mniejszą ilosc cukru wtedy
Według mnie nie będą pasować…
tak myślałam
Witam, czym można zastąpić skrobie ziemniaczaną ?
budyniem waniliowym lub śmietankowym w takiej samej ilości 🙂
Dziękuję za odpowiedź:)
Czy zamiast cukru można dac erytrytol I w jakiej ilosci?
Można, chociaż w tym przypadku nie próbowałam zamieniać. W komentarzach poniżej, jednak Iza pisała, że poleca 110 g, ale dodała do masy serowej opcjonalne dwie łyżki kajmaku 🙂
Musze wypróbować ten przepis bo serniczek wygląda przepysznie. Ale myślę, ze zamiast orzechów dodam płatki migdałów. Chyba będzie tez OK ? Dzięki za łatwy i prosty przepis. Pozdrawiam
Ja już piekłam ten sernik na Boże Narodzenie i wyszedł idealny, na górze miałam właśnie płatki migdałowe.
Super, to tym bardziej go wypróbuje 🙂
Życzę w takim razie udanych wypieków ❤️
Jak najbardziej też będzie pasować 🙂 Również pozdrawiam i życzę udanych wypieków! ❤️
Dziękuję 🙂
Wyszedł naprawdę fajny, może ciut za słodki. Robiłam z twarogu President. Piekłam bez kąpieli wodnej i jest ok 🙂
Niestety mimo ze wyrósł wysoki powolnego studzenia dużo opadła środek a szkoda nie jest taki równy jak na zdjęciu . może innym razem heh
Jeśli dużo wyrósł w trakcie pieczenia to niestety było raczej pewne, że sporo opadnie… Mogło na to wpłynąć wiele rzeczy od źle ubitych białek, użytego twarogu, temperatury składników czy otwierania piekarnika w trakcie pieczenia.
Trochę przesadziłam z kajmakiem 🙂
Robiłam pierwszy raz , wyszedł puszysty jak chmurka – to dobrze ? W smaku pyszny :):)
No to chyba bardzo dobrze, a nie dobrze 😛
Myślałam , że wyjdzie taki bardziej zbity 🙂 fajny przepis będę powtarzać i przekazywać dalej 😉
Ale ja już na samym początku przepisu napisałam :”Sernik z kajmakiem to zdecydowanie jeden z najlepszych serników jakie tylko mogą być. Wychodzi puszysty wysoki i leciutki jak chmurka.”
Więc miał być wyjść puszysty, a nie zbity 🙂
Przepraszam a masło to gdzie ?
Na spacerze ?🫣🤔
Przecież jest w 2 i 3 kroku używane masło 🙂
Do zmiksowanych herbatników (dodaje troche więcej niz w przepisie) i roztopionego masla dodaje jeszcze masło orzechowe, super komponuje się z kajmakiem i prażonymi migdałami.
Dobrze wiedzieć 🙂
Trzymałam się przepisu, robiłam na formie 20cm i również wyszedł 🙂 polecam !
Piękny serniczek 🙂 Smacznego!
Dla osób posiadających miksery wysokoobrotowe dobra rada. Wszystkie składniki na masę wystarczy zmiksować chwilę na wysokich obrotach i ominąć wszystkie kroki masy 😅 wychodzi wysoki i równy. Bez zdjęcia, nie zdarzyłam 🤣
Dobrze wiedzieć 🙂
Sernik przepyszny polecam🙂
Super wygląda 🙂 Bardzo dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego ❤️
Super przepis.Dziękuje Sernik wyszedł pyszny 😊
Pięknie wyszedł. Cieszę się, że smakuje 🙂