SernikiSłodkości

Sernik z kajmakiem

Sernik z kajmakiem to zdecydowanie jeden z najlepszych serników jakie tylko mogą być. Wychodzi puszysty wysoki i leciutki jak chmurka. Po upieczeniu studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą kajmakową (ja użyłam gotowej z puszki) oraz orzeszkami ziemnymi (ja użyłam niesolonych).

Sernik krówkowy

Mój przepis na sernik z kajmakiem to idealne ciasto na każdą okazję jak np. urodziny, imieniny, domówkę, chrzciny czy Święta. Przygotowuję go co jakiś czas i muszę przyznać, ze za każdym razem znika w tempie błyskawicznym.

Sernik

Pamiętaj, że w przypadku serników, na efekt końcowy ma głównie wpływ sposób i czas jego przygotowania. Bardzo ważny jest także użyty twaróg – ja najczęściej mielę sama lepszej jakości prawdziwy twaróg lub kupuję z wiaderka z firmy Wieluń lub Piątnica. Osobiście nie korzystam z serów z wiaderka z Włoszczowej, z Lidla czy Biedronki. Czasami dostaję od Was wiadomości prywatne, że sernik Wam opadł, popękał czy ma nijaki posmak.  Tak się często dzieje w przypadku użycia kiepskiej jakości twarogów, używania produktów wyciągniętych prosto z lodówki, złego ubicia białek czy pieczenia w zbyt wysokiej temperaturze. Ja zazwyczaj piekę serniki przez dłuższy czas, ale w niższej temp. To wpływa na to, że w trakcie pieczenia moje serniki nie rosną imponująco, zwiększając nawet dwukrotnie objętość, a następnie spektakularnie nie opadają. Polecam zastosować tą metodę.

Koniecznie wypróbuj ten prosty i niesamowicie smaczny sernik z kajmakiem. Jeśli wolisz podobnych wypieków, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością:

Przepis na: Sernik z kajmakiem

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 70 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych np. niesolonych

Jak zrobić sernik z kajmakiem?

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Herbatniki (ok. 200 g) blendujemy na konsystencję sypkiego piasku. Masło (80 g) rozpuszczamy w małym garnku lub w mikrofalówce i studzimy. Mieszamy oba składniki tworząc dosyć lepkie ciasto o konsystencji mokrego piasku. Wykładamy nim spód tortownicy o średnicy 24-26 cm (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek.

6 żółtek ucieramy na puszystą masę wraz z 3/4 szklanki cukru, 30 g cukru z prawdziwą wanilią i 70 g miękkiego masła. 

Następnie dodajemy 1 kg twarogu oraz 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.

Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli przez 5-7 minut, ważne żeby były naprawdę dobrze ubite. Delikatnie i powoli łączymy ubite białka z masą serową (np. za pomocą łyżki lub trzepaczki).

Przekładamy do tortownicy. Pieczemy przez 20 minut w temp. 170 stopni (bez termoobiegu) – najlepiej w kąpieli wodnej. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 145 stopni i pieczemy jeszcze przez 70-80 minut. Po jego upieczeniu, jeszcze przez ok. 15 minut trzymamy sernik z zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a po tym czasie studzimy sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie już zimny, wtedy wierzch dekorujemy masą kajmakową i lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Chłodzimy w lodówce. Smacznego!


Sernik z kajmakiem

Sernik z kajmakiem

Sernik

ciasto z serem

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button