
Sernik z kajmakiem to zdecydowanie jeden z najlepszych serników jakie tylko mogą być. Wychodzi puszysty wysoki i leciutki jak chmurka. Po upieczeniu studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą kajmakową (ja użyłam gotowej z puszki) oraz orzeszkami ziemnymi (ja użyłam niesolonych).
Sernik krówkowy
Mój przepis na sernik z kajmakiem to idealne ciasto na każdą okazję jak np. urodziny, imieniny, domówkę, chrzciny czy Święta. Przygotowuję go co jakiś czas i muszę przyznać, ze za każdym razem znika w tempie błyskawicznym.
Sernik
Pamiętaj, że w przypadku serników, na efekt końcowy ma głównie wpływ sposób i czas jego przygotowania. Bardzo ważny jest także użyty twaróg – ja najczęściej mielę sama lepszej jakości prawdziwy twaróg lub kupuję z wiaderka z firmy Wieluń lub Piątnica. Osobiście nie korzystam z serów z wiaderka z Włoszczowej, z Lidla czy Biedronki. Czasami dostaję od Was wiadomości prywatne, że sernik Wam opadł, popękał czy ma nijaki posmak. Tak się często dzieje w przypadku użycia kiepskiej jakości twarogów, używania produktów wyciągniętych prosto z lodówki, złego ubicia białek czy pieczenia w zbyt wysokiej temperaturze. Ja zazwyczaj piekę serniki przez dłuższy czas, ale w niższej temp. To wpływa na to, że w trakcie pieczenia moje serniki nie rosną imponująco, zwiększając nawet dwukrotnie objętość, a następnie spektakularnie nie opadają. Polecam zastosować tą metodę.
Koniecznie wypróbuj ten prosty i niesamowicie smaczny sernik z kajmakiem. Jeśli wolisz podobnych wypieków, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością:
- Sernik z malinami >>
- Puszysty sernik z białą czekoladą >>
- Sernik tradycyjny z mascarpone i owocami >>
- Sernik krówkowy >>
Przepis na: Sernik z kajmakiem
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią
- 70 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
Dodatkowo:
- 1/2 puszki masy krówkowej
- garść posiekanych orzeszków ziemnych np. niesolonych
Jak zrobić sernik z kajmakiem?
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Herbatniki (ok. 200 g) blendujemy na konsystencję sypkiego piasku. Masło (80 g) rozpuszczamy w małym garnku lub w mikrofalówce i studzimy. Mieszamy oba składniki tworząc dosyć lepkie ciasto o konsystencji mokrego piasku. Wykładamy nim spód tortownicy o średnicy 24-26 cm (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek.
6 żółtek ucieramy na puszystą masę wraz z 3/4 szklanki cukru, 30 g cukru z prawdziwą wanilią i 70 g miękkiego masła.
Następnie dodajemy 1 kg twarogu oraz 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.
Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli przez 5-7 minut, ważne żeby były naprawdę dobrze ubite. Delikatnie i powoli łączymy ubite białka z masą serową (np. za pomocą łyżki lub trzepaczki).
Przekładamy do tortownicy. Pieczemy przez 20 minut w temp. 170 stopni (bez termoobiegu) – najlepiej w kąpieli wodnej. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 145 stopni i pieczemy jeszcze przez 70-80 minut. Po jego upieczeniu, jeszcze przez ok. 15 minut trzymamy sernik z zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a po tym czasie studzimy sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Gdy sernik będzie już zimny, wtedy wierzch dekorujemy masą kajmakową i lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Chłodzimy w lodówce. Smacznego!