Opis przepisu
Sernik z kajmakiem to zdecydowanie jeden z najlepszych serników jakie tylko mogą być. Wychodzi puszysty wysoki i leciutki jak chmurka. Po upieczeniu studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą kajmakową (ja użyłam gotowej z puszki) oraz orzeszkami ziemnymi (ja użyłam niesolonych).
Sernik krówkowy
Mój przepis na sernik z kajmakiem to idealne ciasto na każdą okazję jak np. urodziny, imieniny, domówkę, chrzciny czy Święta. Przygotowuję go co jakiś czas i muszę przyznać, ze za każdym razem znika w tempie błyskawicznym.
Sernik
Pamiętaj, że w przypadku serników, na efekt końcowy ma głównie wpływ sposób i czas jego przygotowania. Bardzo ważny jest także użyty twaróg – ja najczęściej mielę sama lepszej jakości prawdziwy twaróg lub kupuję z wiaderka z firmy Wieluń lub Piątnica. Osobiście nie korzystam z serów z wiaderka z Włoszczowej, z Lidla czy Biedronki. Czasami dostaję od Was wiadomości prywatne, że sernik Wam opadł, popękał czy ma nijaki posmak. Tak się często dzieje w przypadku użycia kiepskiej jakości twarogów, używania produktów wyciągniętych prosto z lodówki, złego ubicia białek czy pieczenia w zbyt wysokiej temperaturze. Ja zazwyczaj piekę serniki przez dłuższy czas, ale w niższej temp. To wpływa na to, że w trakcie pieczenia moje serniki nie rosną imponująco, zwiększając nawet dwukrotnie objętość, a następnie spektakularnie nie opadają. Polecam zastosować tą metodę.
Koniecznie wypróbuj ten prosty i niesamowicie smaczny sernik z kajmakiem. Jeśli wolisz podobnych wypieków, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością:
Przepis na: Sernik z kajmakiem
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Spód:
- 220 g herbatników maślanych
- 90 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 6 jajek
- 180 g cukru
- 70 g miękkiego masła
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- opcjonalnie 2 łyżki masy krówkowej (kajmaku)
Dodatkowo:
- 1/2 puszki masy krówkowej (kajmaku)
- garść posiekanych orzeszków ziemnych np. solonych
Zobacz również:
Sernik z kajmakiem przepis krok po kroku:
Krok 1
Wszystkie składniki na sernik z kajmakiem powinny być w temp. pokojowej.
Ciasteczkowy spód
Herbatniki (ok. 220 g) blendujemy na konsystencję sypkiego piasku.
Krok 2
Spód i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej leciutko natłuścić masłem blaszkę żeby papier na bokach się ładnie trzymał. Polecam powycinać sobie na boki grubsze kawałki papieru i wyłożyć je nieco ponad wysokość blaszki. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm (można użyć także tortownicy o średnicy 26 cm).
Jeśli chcesz ten sernik piec w większej foremce to trzeba zwiększyć ilość składników (w zależności od wielkości użytej blaszki).
Zblendowanymi herbatnikami wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Krok 3
Masa serowa
Do sernika z kajmakiem można użyć twarogu z wiaderka lub zwykłego twarogu w kostce, tylko trzeba go dwukrotnie zmielić.
Żółtka (6 sztuk) miksujemy wraz z cukrem (180 g), miękkim masłem (70 g) oraz cukrem z prawdziwą wanilią (30 g) – ja użyłam odrobinę intensywnej pasty waniliowej. To powinno zająć około 2 minut.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Ważne żeby białka były naprawdę dobrze ubite.
Krok 7
Delikatnie i powoli łączymy pianę z masą serową (np. za pomocą łyżki lub trzepaczki), dodając łyżka za łyżką.
Masa serowa gotowa.
Krok 8
Masę serową przekładamy do tortownicy.
Sernik kajmakowy
Można piec sernik tradycyjnie umieszczając tortownicę tylko na środkowej półce piekarnika, ale ja polecam kąpiel wodną. Opisałam ją w tym wpisie klik >>. Tym razem umieściłam naczynie żaroodporne wypełnione wodą na dolnej półce piekarnika, aby zapewnić sernikowi wilgotność w trakcie pieczenia.
Pieczemy przez 20 minut w temp. 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 70-80 minut. W trakcie pieczenia sernika, nigdy nie otwieramy piekarnika, ponieważ to może spowodować, że sernik opadnie.
Po jego upieczeniu, jeszcze przez ok. 20 minut trzymamy sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a po tym czasie studzimy go w piekarniku przy leciutko uchylonych drzwiczkach.
Gdy sernik będzie już zimny, wtedy wierzch dekorujemy masą kajmakową i lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Jeżeli masa kajmakowa będzie za twarda do posmarowania, to możemy ją troszeczkę podgrzać w rondelku.
Gotowy sernik przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Serniki
Daj znać w komentarzu jak Ci smakował ten serniczek. Jeśli szukasz podobnych, sprawdzonych przepisów to koniecznie wypróbuj sernik puszysty lub sernik krakowski. Dużą popularnością cieszy się na blogu także sernik pistacjowy oraz sernik gotowany.
Komentarze
Można upiec w rancie?
Jeśli masz wprawę i nie boisz się, że się wyleje w trakcie pieczenia to jasne 🙂
Sernik wychodzi przepyszny, korzystając z przelicznika foremek zrobiłam dużą blachę i rozpieściłam koleżanki i kolegów w pracy 🙂 z takim dokładnym opisem wszystko wyszło perfekcyjnie, po prostu pycha 🙂 dziękuję
Dziękuję za zdjęcie, super wyszedł ❤️ Bardzo się cieszę, że serniczek posmakował 😍 Każdy w pracy chciałby mieć taką koleżankę 😘 Pozdrawiam serdecznie!
Czy .moge dodać ser nie x wiaderka tylko zmielony
Oczywiście 🙂 Należy jednak go dwukrotnie wcześniej zmielić 🙂
WITAM,mam pytanie – raz już robiłam ten sernik i używałam blaszki 24 cm…i drugiej 20 cm ponieważ było tyle masy, że nie mieściła się do tej jednej blaszki 😮 serniki wyszły pyszne, ale teraz chcę go powtórzyć w jednej (:D) blaszce 26 cm, czy on ma aż się prawie wylewać z tej blaszki przed pieczeniem? Czy lepiej użyć większej prostokątnej typu 28×35?
Nie wiem jakim cudem z jednego sernika wyszły aż dwa 😛 To jeden z najczęściej pieczonych serników z mojego bloga, a nie przypominam sobie żeby ktoś miał z tym problem… Ta masa nie powinna wyjść taka rzadka – jaki ser został tu użyty? Białka były ubite na sztywno?
Witam, jeśli chce przygotować sernik na kruchym spodzie czy spód wcześniej zapiec z 10/15 min czy nie ma konieczności?
Można go oczywiście zrobić na kruchym cieście, najlepiej podpiec przez 15-20 minut 🙂 Przez 10 minut to ciasto będzie totalnie surowe.
Jakiego masła użyć?
Marka obojetna, o zawartosci 82% tłuszczu 🙂
Wyszedł pyszny jeszcze nigdy nie udał mi się tak piękny serniczek , przepis super szczegółowo podany . Bardzo polecam
wow <3 Wyszedł idealnie! Dzięki wielkie za tak miły komentarz i zdjęcie 🙂
Wyszedl obledny. Nie wytrzymałam i skroilam jeszcze ciepły. Spod zrobiłam 110g ciasteczek owsianych i 110 ciastek maslanych. Efekt chrupka. Czekam na następny dzień 😍
Moj sernik wyglada z zewnątrz pieknie. Co prawda nie smakowalam jeszcze ale ściągając boki blaszki widziałam właśnie te ciastka tez jak by się rozpływały jak u Pani. Czekam do jutra żeby rozkroić. Ale już się załamałam. Próbowałam tyle serników a wszystkie przy spodzie lub w środku są zbyt mokre. Podkręca już temperaturę o 10 stopni więcej . Tu nie chciałam bo każdy pisał ze wychodzi idealny.
A piekła go Pani w kąpieli wodnej czy tradycyjnie?
Jaki został użyty twaróg oraz herbatniki?
Inne ciasta Pani wcyhodzą, a tylko z sernikami jest problem? 🙂
Wygląda super! Dzięki za zdjęcie 🙂 Smacznego!
Sernik wyszedł cudowny. Gdzie nie gdzie popękał ale zostało to zakryte kajmakiem. Sernik robiła córka dla taty z okazji dnia ojca.
To proszę przekazać córce, że super robota! 🙂 Z pewnością taki własnoręcznnie zrobiony wypiek zrobił na tacie wrażenie.
Coś pysznego! ♥️ Sernik rozpływa się w ustach🤤 Piekłam z tego przepisu już kilka razy i za każdym razem wychodzi idealnie 🥰
Wyszedł fantastycznie 🙂
Czy do sernika z przepisu dodala Pani masę kajmakowa, która jest opcjonalna?
Tak 🙂
Sernik wyszedł przepyszny!
Byłam pewna, ze opadnie, bo jak zaczynałam piec to zaczął sporo rosnąć, ale ku mojemu zdziwieniu NAPRAWDĘ NIE OPADŁ!
Pękł mi dosłownie bardzo delikatnie w 3 miejscach, ale masa kajmakowa zasłoniła wszystko ❤️
Meeega wyszedł <3 Sama piekłam tego serniczka z przepisu pewnie już kilkanaście jak nie kilkadziesiąt razy i za każdym razem wychodzi super. Wystarczy się trzymać ściśle przepisu 🙂 dzięki wielkie za zdjęcie 🙂
Właśnie piekę, za póltorej godziny koniec . Potem studzenie , nałożenie kajmaku , u mnie platki migdalowe zamiast orzeszków , a ootem to juz chwila prawdy .😀😀😀
Super, trzymam kciuki! 🙂
Mi niestety popękał jak żaden inny sernik. Jeszcze się piecze ale boję się wyciągać 🙁
To jeden z najczęściej przygotowywanych serników na blogu, na facebooku i instagramie otrzymałam mnóstwo zdjęć z upieczonego sernika, więc został po prostu źle przygotowany. Następnym razem proszę dokładniej się trzymać przepisu 🙂
Bardzo smaczny w wersji bez laktozy
Robiła Pani samodzielnie masę kajmakową? 🙂
Wygląda superowo! ❤️❤️ Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Przepyszny serniczek ❤️
Idealny! 🙂
Najlepszy serniczek ever. Polecam zawsze wychodzi i jest pyszny 🙂
Śliczny wyszedł! ❤️ Cieszę się, że smakuje! 🙂
Rewelacyjny sernik, od pewnego czasu mój ulibiony🥰 troszkę zmodyfikowałam i zamiast orzeszków cały posypuje prażonym słonecznikiem.
Bardzo się cieszę, że smakuje! ❤️❤️
Super przepis upiekliśmy z mężem na święta. Wszystkim bardzo smakował. Pomimo, że nie ubily nam się dobrze białka (i przez to pewnie pękł, ale tylko w jednym miejscu i po nałożeniu kajmaku nie było widać) to wyszedł rowniotki, kremowy i rewelacyjny w smaku. Tak jak w ktoryms komentarzu wydluzylam czas pieczenia o 15 minut w 170 stopniach zeby sie troszke zarumienil. Pozdrawiam i dziękuję za przepis🙂
No to się cieszę, że smakował 🙂
Niestety mój sernik bardzo popękał i podczas wyciągania z formy się rozpadł. Wszystko dokładnie wg instrukcji poza wstawieniem wody- zapomniałam- a potem nie chciałam już otwierać piekarnika. Smakowo super. Sprawdzę z wodą. Liczę, że to zapobiegnie pękaniu….
To dziwne, żeby sernik pieczony w tak niskiej temperaturze 150 stopni tak Pani popękał… W takim razie niestety nie do końca wszystko zostało przygotowane tak jak w przepisie. Mogły być białka źle ubite, użyty słabej jakości ser itp. Ciężko mi wskazać jednoznaczną przyczynę.
Pyszny🥰
Czy piecze go pani w kapieli wodnej?
Wygląda rewelacyjnie! ❤️❤️ Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂
Właśnie upiekłam sernik na Święta Wielkanocne, jeszcze się studzi, mam nadzieję, że wyszedł
U mnie jeszcze w piekarniku 🙂 już nie mogę się doczekać jutra mmm
Super 🙂
Z pewnością wyszedł 🙂
Wyszedł super! 😍
Sernik pęka podczas pieczenia 😢, nie wiem dlaczego. Wszystko robiłem jak w przepisie. Uwielbiam serniki ale właśnie za każdym razem sernik mi pęka. Jaka może być tego przyczyna?
Warto kupić termometr do piekarnika, mój zawyża prawie o 20°C. Może zbyt wysoka temperatura będzie przyczyną
Mi też popękał q robiłam wszystko wg instrukcji 🙁
Kurczę ciężko mi wskazać jednoznaczną przyczynę… Trzymając się ściśle przepisu nie powinien sernik pękać. Może kwestia otwierania piekarnika w trakcie pieczenia? Składniki w różnych temperaturach? Więcej wskazówek niż w przepisie nie mam 🙁 Głowa do góry, wszystko jest kwestią wprawy!
Czy masą kajmakową da się “ukryć” te pęknięcia?
Przyznam, że jestem zawiedziona bo goście będą komentować.
Zależy od wielkości pęknięć, ale grubsza warstwa kajmaku powinna poprawić sytuację 🙂
Piekarnik nie był otwierany. Składniki 2 godziny przed wyciągnięte z lodówki. Sam nie mam pojęcia dlaczego. Za każdym razem mi pęka sernik jak robię 😅🤣. Może w smaku będzie pyszny. Dam znać.
Mi również często pękał, pomimo że robiła wszystko zgodnie z przepisem. Dopiero po czasie doszłam, że była wina blaszki, kiedy pieklam w ciemnej pękał, dopiero jak użyłam jasnej wychodzi idelany:) także moze u Pani być to samo. Pozdrawiam serdecznie
A co ma kolor blaszki do pękania sernika?? 😛 Nijak to ma się do pękania sernika 🙂
No to chociaż liczmy na dobry smak 🙂
Kolejna petarda ! Pani serniki są wyborne ❤️
Na Wielkanoc zrobię na pewno ten i z białą czekoladą ! Ale muszę na dużą blachę bo znikają w sekundę 😅
Uwielbiam Pani przepisy 💗💗💗
Bardzo mi w takim razie miło 🥰 cieszę się, że smakują 🤗 serniki to moje ulubione ciacha do pieczenia 🙂 pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków ❤️
Przepis rewelacja! Pierwszy raz w życiu, po dużej ilości nieudanych prób albo średnio udanych, upiekłam sernik idealny, wilgotny, puszysty, nieprzypalony z wierzchu, rozpływający się w ustach, normalnie jestem pod wrażeniem 😊 chociaż ja wydłużyłam czas pieczenia o 15 min i podkręciłam na ten czas temperaturę do 170 stopni, żeby był minimalnie zarumieniony od góry :). Cieszę się, że tutaj trafiłam, pozdrawiam 🙂
Sernik wyszedł przepięknie! 🙂
Co to jest ‘cukier z prawdziwą wanilią’?
Na przykład coś takiego 🙂
Chciałabym go upiec w dużej blasze, z podwójnej ilości składników. O ile powinnam wydłużyć czas pieczenia?
Niestety ciężko mi dokładnie określić o ile będzie trzeba wydłużyć czas pieczenia. Obstawiałabym ok. 15 minut ale trzeba kontrolować na bieżąco,
Dziękuję
Ten sernik jest przepyszny!! Będzie stałym bywalcem w moim domu 🙂
Cieszę się, że posmakował! ❤️
Dzień dobry, zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Sernik wyszedł bardzo bladziutki z wierzchu. Taki faktycznie ma być? Jak sprawdzić przed nałozeniem masy czy faktycznie jest upieczony? Nie chcę go jeszcze kroić i sprawdzać, bo oczekuję gości.
Dzień dobry, a można podesłać zdjęcie? Jeżeli czas pieczenia był taki jak w przepisie, to powinien wyjść upieczony 🙂
Pierwszy sernik w życiu i napewno nie ostatni!
Przepis świetny 😍 Wyszedł delikatny i bardzo wysoki!
No i elegancko wyszedł 🙂 Dzięki wielkie za tak miły komentarz i zdjęcie
Czy caly czas piecze się w kąpieli wodnej?
Nie otwiera się nigdy piekarnika w trakcie pieczenia serników! 🙂
Czy sernik może stać poza lodówka ???czy musi być cały czas w lodówce ?
Każdy sernik powinno przechowywać się w lodówce 🙂
Witam czy piekarnik ma być nagrzany?
No tak…
A czy mogę upiec sernik bez spodu?
Tak 🙂
A na blaszkę 23×38 zrobić z podwójnej porcji?
tak 🙂
Dziękuje🙂nie ucieknie z blaszki?😁
Ja zawsze wykładam papierem do pieczenia boki blaszki, troszkę powyzej wysokosci tortownicy żeby właśnie nie wypłynęła masa serowa 🙂
Witam.Czy jeśli zamiast spodu z herbatników zrobię spód z kruchego ciasta to mam go podpiec?
Witam, tak najpierw trzeba podpiec 🙂
Dziękuje🙂a twaróg w kostce krajanka trzeba zmielić jeszcze?
Twaróg w kostce nie jest przecież zmielony, więc trzeba go dwukrotnie zmielić w maszynce 🙂
Po prostu pycha! Nic dodać nic ująć 😍
Cały czas piekła Pani w kąpieli wodnej ?
Nie otwiera się piekarnika w trakcie pieczenia sernika 🙂
Wow, piękny wyszedł! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje ❤️
Polecam! Przepyszny:)
Jak pięknie wyszedł 🙂
Witam, mam pytanie w jaki sposób Pani mieli ser, dodaje Pani jakieś produkty czy tylko sam twarog? Chciałabym zrobić sernik bez laktozy I nie wiem jak ugryzc temat aby był tak samo smaczny😉
Witam, jak mielę twaróg to nic więcej nie trzeba dodawać 🙂
Asiu bede robiła ten serniczek na święta mam nadzieje ze mi wyjdzie 🙂🙂
Super, w takim razie życzę udanych wypieków! ❤️ Na pewno wyjdzie! 🙂
Nie dodałam mąki 😱😱😱
A wyszedł? 🙂
Witam,
Mogę prosić o wyjaśnienie jak zrobić kąpiel wodną? Chodzi o naczynie z wodą w trakcie pieczenia? Czy może jakoś inaczej się to robi?
Witam, kąpiel wodna polega na owinięciu szczelnie folią aluminiową spodu foremki w której będziemy piec. Wkładamy ciasto z foremką do większej foremki lub naczynia, do której wlewamy gorącą wodę. Zacznie ona podczas pieczenia parować, dzięki czemu sernik będzie bardziej wilgotny i smaczniejszy 🙂 Prostszą wersją jest po prostu podłożenie blaszki na dole piekarnika i nalanie do niej wody. Efekt będzie ten sam 🙂
Jeżeli podłoże Blaszkę na dole piekarnika i naleje do niej wody to musze tez owinąć spod foremki folią?
Nie trzeba wtedy nic owijac 🙂
Witam 🙂 czy jeśli zwiększe spod o polowe, a na wierzch dam cala puszke kajmaku i zrobie w duzej blaszce 26×35cm to sernik będzie baaardzo niski? Wystarczy mi jakby mial 4cm lacznie ze spodem i polewa, nie wiem czy ryzykowac 🤔🙂
Niestety ciężko mi to tak obliczyc… W takiej wiekszej blaszce to bym wszytskie proporcje zwiększyła o 1,5 żeby wyszedł wysoki 🙂
Ten sernik jest obłędny 😋 niebo w gębie, polecam wypróbować przepis każdemu 😊
Miło mi to czytać 🙂
Sernik wyszedł przepyszny 😊 Polecam każdemu kto chciałby spróbować serniczka w innym wydaniu ☺️
Piękny wyszedł! ❤️ Dziękuję za zdjęcie, wygląda naprawdę bardzo smakowicie 🙂
Sernik wychodzi przepyszny! Nie jestem specjalista od serników, a z Twoich przepisów zawsze się udają 😊
No to bardzo mi miło to czytać! 🙂
Sernik prosty i szybki w wykonaniu. Przepyszny i puszysty. Zdecydowanie polecam ten przepis każdemu! Dzięki Asiu za niego, będę do niego wracać❤️
Dzięki Paulinka! 🙂 Cieszę się, że smakował ❤️
Mam piec gazowy starego typu jak mam upiec ten serniczek 🙂
Jeżeli tylko pokazuje temperaturę to tak samo 🙂 Chociaż z doświadczania wiem, że te piekarniki starego typu potrafią być kapryśne i np. nierówno grzać. W przypadku serników może to być problematyczne niestety.
Pierwszy raz piekłam sernik, ale na pewno nie ostatni! Sernik pychota. Uwielbiam Twoje przepisy! 😊
Bardzo mi w takim razie miło i cieszę się, że serniczek smakował ❤️
Sernik wyszedł absolutnie obłednie leciutki jak chmurka
Wow! Wyszedł przepiękny! ❤️ Cieszę się, że smakuje i życzę smacznego! 🙂