SernikiSłodkości

Sernik krówkowy

Sernik karmelowa krówka to pyszny wypiek, który powstał bardzo spontanicznie. Została mi masa krówkowa z puszki i postanowiłam ją dodać do masy serowej, a także jako warstwę na wierchu ciasta. Można powiedzieć, że to podwójnie karmelowy sernik na kruchym cieście!

Przepis na sernik krówkowy

To jeden z najlepszych serników jakie do tej pory piekłam. Ten sernik krówkowy wychodzi puszysty, pięknie się kroi i wbrew pozorom nie jest jakoś zbytnio słodki. Dodatkowo genialnie się prezentuje na talerzu.

Ten prosty sernik nie opada, jest równiutki i aksamitny w smaku. Dzięki dokładnemu opisowi nie powinniście mieć jakichkolwiek problemów z jego wykonaniem. Jeśli jesteście na początkowej drodze w pieczeniu serników lub Ci nie wychodzą, wtedy polecam zajrzeć do mojego przewodnika dotyczącego wypieku sernika idealnego (klik).

Jeśli jednak szukasz przepisu na klasyczne serniki to zapraszam do wypróbowanie tych przepisów:

Przepis na: Sernik krówkowy

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 15 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 90 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 105 min

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 1 żółtko
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%

Masa serowa:

  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 białko
  • 160 g cukru
  • 32 g cukru z prawdziwą wanilią
  • opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do sernika
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 150 g masy krówkowej
  • 1 płaska łyżka kakao
  • cukier puder do oprószenia

Dodatkowo:

  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g masy krówkowej
  • opcjonalnie płatki migdałowe do dekoracji

Jak zrobić sernik krówkowy?

kruche ciasto do sernika
Krok 1 

Składniki na kruche ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy szybko kruche ciasto.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Następnie wykładamy je na spód w foremki (u mnie kwadratowa 24×24 cm) i piec przez około 15-18 minut w temp. 190 stopni. 


masa serowa do sernika
Krok 2 

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej!

Do misy miksera dodajemy twaróg, 4 żółtka, cukier waniliowy, miękkie masło, przyprawę do sernika i sypki budyń waniliowy (proszek). Miksujemy przez 2-3 minuty do momentu połączenia się składników.

Następnie masę serową dzielimy na dwie równe części. Jedną pozostawiamy bez zmian, a do drugiej dodajemy masę krówkową oraz kakao i miksujemy przez kilka sekund do momentu połączenia się składników.

W wysokiej misce miksujemy na sztywno białka (łącznie 5 białek) przez 5 minut. Następnie wsypujemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce) i ponownie miksujemy przez 2-3 minuty. 


masa na sernik
Krok 3 

Ubite białka dodajemy równomiernie do dwóch mas serowych i mieszamy za pomocą łyżki bardzo delikatnie.


jak zrobić mase serowa
Krok 4 

Lekko przestudzony kruchy spód wyciągamy z piekarnika i nakładamy na niego stopniowo masę serową.


sernik
Krok 5 

Stopniowo nakładamy w odstępach po 1 czubatej łyżce masy jasnej, a następnie uzupełniamy masą krówkową.  


przepis na sernik
Krok 6 

Później robimy drugi rząd ciapek aż pozbędziemy się całej masy. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 90 minut w temp. 160 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie całkiem zimny, wtedy miękkie masło miksujemy z pozostałą masą krówkową. Dekorujemy nią wierzch sernika, a także posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce. Smacznego!


sernik krówkowy

sernik z krówką

 

przepis na sernik z krówką

sernik karmelowy

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Sernik krówkowy

Czy można się oprzeć sernikom? Chociaż w sumie to znam tylko dwie osoby, które nie przepadają za sernikami. Ja je jednak uwielbiam jeść, a także piec. Swoje kulinarne podboje zaczynałam od szarlotki i właśnie sernika. Tym razem przygotowałam pyszny sernik krówkowy, który jest delikatny w smaku, aksamitny i nie jest taki słodki na jakiego wygląda. To w nim lubię najbardziej.

Sernik z krówką

Podwójnie karmelowy sernik jest prosty, a wygląda bardzo efektownie, dzięki podzieleniu masy serowej na dwie części i dodaniu do jednej masy krówkowej, a także odrobiny kakao. Sernik z krówką przygotowałam na kruchym, tradycyjnym cieście, a wierzch udekorowałam masą powstałą ze zmiksowanego miękkiego masła i pozostałej masy krówkowej.

Przepis na sernik

Ten przepis na sernik nie powinien Ci sprawić jakiejkolwiek trudności. Jednak jeżeli jesteś na początku swojej kulinarnej przygody z pieczeniem sernika, wtedy proponuję zajrzeć do mojego przewodnika dotyczącego wypieku sernika idealnego (klik). Jeżeli dodatkowo szukasz przepisu na bardziej tradycyjne, klasyczne serniki to polecam wypróbować sernik królewski z wiórkami kokosowymi (klik), sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą (klik), czy mój sprawdzony i ulubiony sernik wiedeński (klik).

Close