Sernik krówkowy

4.4/5 (134 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min + 90 min pieczenia

sernik krówkowy

Opis przepisu

Sernik karmelowa krówka to pyszny wypiek, który powstał bardzo spontanicznie. Została mi masa krówkowa z puszki i postanowiłam ją dodać do masy serowej, a także jako warstwę na wierchu ciasta. Można powiedzieć, że to podwójnie karmelowy sernik na kruchym cieście!

Przepis na sernik krówkowy

To jeden z najlepszych serników jakie do tej pory piekłam. Ten sernik krówkowy wychodzi puszysty, pięknie się kroi i wbrew pozorom nie jest jakoś zbytnio słodki. Dodatkowo genialnie się prezentuje na talerzu.

Ten prosty sernik nie opada, jest równiutki i aksamitny w smaku. Dzięki dokładnemu opisowi nie powinniście mieć jakichkolwiek problemów z jego wykonaniem. Jeśli jesteście na początkowej drodze w pieczeniu serników lub Ci nie wychodzą, wtedy polecam zajrzeć do mojego przewodnika dotyczącego wypieku sernika idealnego (klik).

Jeśli jednak szukasz przepisu na klasyczne serniki to zapraszam do wypróbowanie tych przepisów:

Przepis na: Sernik krówkowy

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 1 żółtko
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%

Masa serowa:

  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 białko
  • 160 g cukru
  • 32 g cukru z prawdziwą wanilią
  • opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do sernika
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 150 g masy krówkowej
  • 1 płaska łyżka kakao
  • cukier puder do oprószenia

Dodatkowo:

  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g masy krówkowej
  • opcjonalnie płatki migdałowe do dekoracji
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik krówkowy?


Krok 1

kruche ciasto do sernika

Składniki na kruche ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy szybko kruche ciasto.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Następnie wykładamy je na spód w foremki (u mnie kwadratowa 24×24 cm) i piec przez około 15-18 minut w temp. 190 stopni. 


Krok 2

masa serowa do sernika

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Do misy miksera dodajemy twaróg, 4 żółtka, cukier waniliowy, miękkie masło, przyprawę do sernika i sypki budyń waniliowy (proszek). Miksujemy przez 2-3 minuty do momentu połączenia się składników.

Następnie masę serową dzielimy na dwie równe części. Jedną pozostawiamy bez zmian, a do drugiej dodajemy masę krówkową oraz kakao i miksujemy przez kilka sekund do momentu połączenia się składników.

W wysokiej misce miksujemy na sztywno białka (łącznie 5 białek) przez 5 minut. Następnie wsypujemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce) i ponownie miksujemy przez 2-3 minuty. 


Krok 3

masa na sernik

Ubite białka dodajemy równomiernie do dwóch mas serowych i mieszamy za pomocą łyżki bardzo delikatnie.


Krok 4

jak zrobić mase serowa

Lekko przestudzony kruchy spód wyciągamy z piekarnika i nakładamy na niego stopniowo masę serową.


Krok 5

sernik

Stopniowo nakładamy w odstępach po 1 czubatej łyżce masy jasnej, a następnie uzupełniamy masą krówkową.  


Krok 6

przepis na sernik

Później robimy drugi rząd ciapek aż pozbędziemy się całej masy. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 90 minut w temp. 160 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie całkiem zimny, wtedy miękkie masło miksujemy z pozostałą masą krówkową. Dekorujemy nią wierzch sernika, a także posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce. Smacznego!


sernik krówkowy

sernik z krówką

przepis na sernik z krówką

sernik karmelowy

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 134

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
19 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wioletta
Wioletta
5 miesięcy temu

Witam, czy można spód upiec dzień wcześniej?

Alicja
Alicja
7 miesięcy temu

Witam, czy można użyć twarogó sernikowego z Biedronki Delicate czy hest on zbyt “luźny”? Niestety nie mam innego i nie wiem czy ciasto wyjdzie 🫣

Alicja
Alicja
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Rozumiem, spróbuję i dam znać jak wszło 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂

Edyta
Edyta
10 miesięcy temu

Absolutnie obłędny! Stosując się do przepisu wychodzi idealnie za pierwszym razem

Sandra
Sandra
2 lat temu

Czy ktoś może robil na wieksza blachę? Czy udało się?

Dosia
Dominika
2 lat temu

Sernik wyszedł obłędny

Elwira
Elwira
3 lat temu

Nigdy mi nie wyszedł tak pyszny sernik. Cudownie wygląda po upieczeniu. Dodałabym zdjęcie, ale za szybko został zjedzony <3

Anna
Anna
3 lat temu

Czy spód ciasta w sensie to kruche upieczone wcześniej nie rozmięknie od kąpieli wodnej?

Olga
Olga
4 lat temu

Wow, niezłe 🙂 Muszę zrobić!

Marta Kuźniarek
Marta Kuźniarek
4 lat temu

Jak dokładnie piec w kąpieli wodnej? (nigdy wcześniej tak nie robiłam)
Czy mam w inną formę włożyć tą z ciastem i wlać gorącej wody czy jednak formę z wodą położyć półkę niżej w piekarniku?

emka
emka
4 lat temu

Mi serniczek popękał troszkę ( nie wiem dlaczego). Ale nie opadł, ładnie sie upiekł, jest równiutki. Pycha/

Dorota
Dorota
4 lat temu

Wczoraj upieklam ten sernik, a dzisiaj juz jest praktycznie caly zjedzony 😀 chyba mam jakies myszki w lodówce, bo nikt sie nie przyznaje kto go zjadł 🙂

Ola Pszeniczniak
Ola Pszeniczniak
4 lat temu

hmmm… wygląda całkiem efektowie, może przy najbliższej okazji go wypróbuję 🙂

Sernik krówkowy

Czy można się oprzeć sernikom? Chociaż w sumie to znam tylko dwie osoby, które nie przepadają za sernikami. Ja je jednak uwielbiam jeść, a także piec. Swoje kulinarne podboje zaczynałam od szarlotki i właśnie sernika. Tym razem przygotowałam pyszny sernik krówkowy, który jest delikatny w smaku, aksamitny i nie jest taki słodki na jakiego wygląda. To w nim lubię najbardziej.

Sernik z krówką

Podwójnie karmelowy sernik jest prosty, a wygląda bardzo efektownie, dzięki podzieleniu masy serowej na dwie części i dodaniu do jednej masy krówkowej, a także odrobiny kakao. Sernik z krówką przygotowałam na kruchym, tradycyjnym cieście, a wierzch udekorowałam masą powstałą ze zmiksowanego miękkiego masła i pozostałej masy krówkowej.

Przepis na sernik

Ten przepis na sernik nie powinien Ci sprawić jakiejkolwiek trudności. Jednak jeżeli jesteś na początku swojej kulinarnej przygody z pieczeniem sernika, wtedy proponuję zajrzeć do mojego przewodnika dotyczącego wypieku sernika idealnego (klik). Jeżeli dodatkowo szukasz przepisu na bardziej tradycyjne, klasyczne serniki to polecam wypróbować sernik królewski z wiórkami kokosowymi (klik), sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą (klik), czy mój sprawdzony i ulubiony sernik wiedeński (klik).

RozwińZwiń