Opis przepisu
Sernik karmelowa krówka to pyszny wypiek, który powstał bardzo spontanicznie. Została mi masa krówkowa z puszki i postanowiłam ją dodać do masy serowej, a także jako warstwę na wierchu ciasta. Można powiedzieć, że to podwójnie karmelowy sernik na kruchym cieście!
Przepis na sernik krówkowy
To jeden z najlepszych serników jakie do tej pory piekłam. Ten sernik krówkowy wychodzi puszysty, pięknie się kroi i wbrew pozorom nie jest jakoś zbytnio słodki. Dodatkowo genialnie się prezentuje na talerzu.
Ten prosty sernik nie opada, jest równiutki i aksamitny w smaku. Dzięki dokładnemu opisowi nie powinniście mieć jakichkolwiek problemów z jego wykonaniem. Jeśli jesteście na początkowej drodze w pieczeniu serników lub Ci nie wychodzą, wtedy polecam zajrzeć do mojego przewodnika dotyczącego wypieku sernika idealnego (klik).
Jeśli jednak szukasz przepisu na klasyczne serniki to zapraszam do wypróbowanie tych przepisów:
Przepis na: Sernik krówkowy
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki krupczatki
- 1 żółtko
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 18%
Masa serowa:
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1 białko
- 160 g cukru
- 32 g cukru z prawdziwą wanilią
- opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do sernika
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 80 g miękkiego masła
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 150 g masy krówkowej
- 1 płaska łyżka kakao
- cukier puder do oprószenia
Dodatkowo:
- 100 g miękkiego masła
- 200 g masy krówkowej
- opcjonalnie płatki migdałowe do dekoracji
Zobacz również:
Jak zrobić sernik krówkowy?
Krok 1
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Następnie wykładamy je na spód w foremki (u mnie kwadratowa 24×24 cm) i piec przez około 15-18 minut w temp. 190 stopni.
Krok 2
Do misy miksera dodajemy twaróg, 4 żółtka, cukier waniliowy, miękkie masło, przyprawę do sernika i sypki budyń waniliowy (proszek). Miksujemy przez 2-3 minuty do momentu połączenia się składników.
Następnie masę serową dzielimy na dwie równe części. Jedną pozostawiamy bez zmian, a do drugiej dodajemy masę krówkową oraz kakao i miksujemy przez kilka sekund do momentu połączenia się składników.
W wysokiej misce miksujemy na sztywno białka (łącznie 5 białek) przez 5 minut. Następnie wsypujemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce) i ponownie miksujemy przez 2-3 minuty.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Gdy sernik będzie całkiem zimny, wtedy miękkie masło miksujemy z pozostałą masą krówkową. Dekorujemy nią wierzch sernika, a także posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce. Smacznego!
Komentarze
Witam, czy można spód upiec dzień wcześniej?
Tak 🙂
Witam, czy można użyć twarogó sernikowego z Biedronki Delicate czy hest on zbyt “luźny”? Niestety nie mam innego i nie wiem czy ciasto wyjdzie 🫣
Niestety nie znam tego twarogu…
Rozumiem, spróbuję i dam znać jak wszło 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Trzymam kciuki!
Absolutnie obłędny! Stosując się do przepisu wychodzi idealnie za pierwszym razem
Dlatego staram się dość dokładnie i szczegółowo opisywać przepisy 🙂 Ciesze się, że smakuje 🙂
Czy ktoś może robil na wieksza blachę? Czy udało się?
Nie widzę przeciwskazań, aby zrobić w większej foremce, ale trzeba przemnożyć ilość składników w zależności od rozmiaru blaszki 🙂
Sernik wyszedł obłędny
Bardzo się cieszę, że smakował! 🙂
Nigdy mi nie wyszedł tak pyszny sernik. Cudownie wygląda po upieczeniu. Dodałabym zdjęcie, ale za szybko został zjedzony <3
Czy spód ciasta w sensie to kruche upieczone wcześniej nie rozmięknie od kąpieli wodnej?
Wow, niezłe 🙂 Muszę zrobić!
Jak dokładnie piec w kąpieli wodnej? (nigdy wcześniej tak nie robiłam)
Czy mam w inną formę włożyć tą z ciastem i wlać gorącej wody czy jednak formę z wodą położyć półkę niżej w piekarniku?
Mi serniczek popękał troszkę ( nie wiem dlaczego). Ale nie opadł, ładnie sie upiekł, jest równiutki. Pycha/
Wczoraj upieklam ten sernik, a dzisiaj juz jest praktycznie caly zjedzony 😀 chyba mam jakies myszki w lodówce, bo nikt sie nie przyznaje kto go zjadł 🙂
hmmm… wygląda całkiem efektowie, może przy najbliższej okazji go wypróbuję 🙂