
Sernik karmelowa krówka to pyszny wypiek, który powstał bardzo spontanicznie. Została mi masa krówkowa z puszki i postanowiłam ją dodać do masy serowej, a także jako warstwę na wierchu ciasta. Można powiedzieć, że to podwójnie karmelowy sernik na kruchym cieście!
Przepis na sernik krówkowy
To jeden z najlepszych serników jakie do tej pory piekłam. Ten sernik krówkowy wychodzi puszysty, pięknie się kroi i wbrew pozorom nie jest jakoś zbytnio słodki. Dodatkowo genialnie się prezentuje na talerzu.
Ten prosty sernik nie opada, jest równiutki i aksamitny w smaku. Dzięki dokładnemu opisowi nie powinniście mieć jakichkolwiek problemów z jego wykonaniem. Jeśli jesteście na początkowej drodze w pieczeniu serników lub Ci nie wychodzą, wtedy polecam zajrzeć do mojego przewodnika dotyczącego wypieku sernika idealnego (klik).
Jeśli jednak szukasz przepisu na klasyczne serniki to zapraszam do wypróbowanie tych przepisów:
Kruche ciasto: Masa serowa: Dodatkowo: Składniki na kruche ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy szybko kruche ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Następnie wykładamy je na spód w foremki (u mnie kwadratowa 24×24 cm) i piec przez około 15-18 minut w temp. 190 stopni.
Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Do misy miksera dodajemy twaróg, 4 żółtka, cukier waniliowy, miękkie masło, przyprawę do sernika i sypki budyń waniliowy (proszek). Miksujemy przez 2-3 minuty do momentu połączenia się składników. Następnie masę serową dzielimy na dwie równe części. Jedną pozostawiamy bez zmian, a do drugiej dodajemy masę krówkową oraz kakao i miksujemy przez kilka sekund do momentu połączenia się składników. W wysokiej misce miksujemy na sztywno białka (łącznie 5 białek) przez 5 minut. Następnie wsypujemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce) i ponownie miksujemy przez 2-3 minuty.
Ubite białka dodajemy równomiernie do dwóch mas serowych i mieszamy za pomocą łyżki bardzo delikatnie.
Lekko przestudzony kruchy spód wyciągamy z piekarnika i nakładamy na niego stopniowo masę serową.
Stopniowo nakładamy w odstępach po 1 czubatej łyżce masy jasnej, a następnie uzupełniamy masą krówkową.
Później robimy drugi rząd ciapek aż pozbędziemy się całej masy. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 90 minut w temp. 160 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy sernik będzie całkiem zimny, wtedy miękkie masło miksujemy z pozostałą masą krówkową. Dekorujemy nią wierzch sernika, a także posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce. Smacznego!
Przepis na: Sernik krówkowy
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 90 min
Łącznie: 105 min
Składniki:
Jak zrobić sernik krówkowy?
Sernik wyszedł obłędny
Bardzo się cieszę, że smakował! 🙂
Nigdy mi nie wyszedł tak pyszny sernik. Cudownie wygląda po upieczeniu. Dodałabym zdjęcie, ale za szybko został zjedzony <3
Czy spód ciasta w sensie to kruche upieczone wcześniej nie rozmięknie od kąpieli wodnej?
Wow, niezłe 🙂 Muszę zrobić!
Jak dokładnie piec w kąpieli wodnej? (nigdy wcześniej tak nie robiłam)
Czy mam w inną formę włożyć tą z ciastem i wlać gorącej wody czy jednak formę z wodą położyć półkę niżej w piekarniku?
Mi serniczek popękał troszkę ( nie wiem dlaczego). Ale nie opadł, ładnie sie upiekł, jest równiutki. Pycha/
Wczoraj upieklam ten sernik, a dzisiaj juz jest praktycznie caly zjedzony 😀 chyba mam jakies myszki w lodówce, bo nikt sie nie przyznaje kto go zjadł 🙂
hmmm… wygląda całkiem efektowie, może przy najbliższej okazji go wypróbuję 🙂