Sałatka meksykańska – Król imprezy to moja kolejna propozycja przekąski imprezowej. Widziałam jej już kilka wersji, ale w takiej postaci mi smakuje najbardziej. Sporo osób wykonuje ją z podsmażonym mięsem mielonym w lekkim sosie pomidorowym, ale tym razem przygotowałam ją z kurczakiem (w składnikach zaznaczyłam, że można tu użyć albo mięsa mielonego lub drobiu).
Sałatki na imprezę
Sałatka meksykańska jest to warstwowa sałatka idealna na wszelkiego rodzaju imprezy typu Andrzejki, Sylwester, imieniny, czy zwykłą domówkę. Na jej wierzchu pokruszone nachosy nadają fajnej chrupkości, a wykonana z nich dekoracja od razu rzuca się wszystkim w oczy. Do jej warstw wchodzą: sałata lodowa, pomidor, kukurydza, ogórek konserwowy, podsmażone mięso w lekkim sosie, fasolka czerwona, majonez oraz nachosy.
Sałatka meksykańska to szybka przekąska imprezowa, którą wykonasz w 15-20 minut! Smakuje świetnie zaraz po jej przygotowaniu. Jeżeli spodziewasz się większej ilości gości, to możesz również zrobić klasyczną sałatkę gyros lub sałatkę z tortellini.
Przekąski imprezowe
Jeśli szukasz podobnych, sprawdzonych przepisów na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami.
Przepis na: Sałatka meksykańska – Król Imprezy!
Składniki:
- 450 g piersi kurczaka lub mięsa mielonego
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 1 większy ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka posiekanych listków świeżej kolendry lub oregano (lub opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonych ziół)
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 2 pomidory (lub 10 pomidorków koktajlowych)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 sałata lodowa
- kilka ogórków konserwowych (2-3 większe sztuki)
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli, pieprzu
- nachosy (ok. 80 g)
Zobacz również:
Sałatka meksykańska przepis krok po kroku:
Krok 1
Sałatka meksykańska najlepiej smakuje w dniu jej przygotowania. Tak naprawdę zaraz po jej zrobieniu można serwować ją na stół. Chodzi przede wszystkim o to żeby nachosy, które stanowią górną dekorację nadawały chrupkości podczas konsumowania. Im dłużej sałatka będzie stała w lodówce tym po prostu będę mniej chrupiące, a bardziej gumowate.
Równie dobrze możesz wykonać sałatkę szybciej, a udekorować nachosami dopiero w momencie przyjścia gości.
Zaczynamy od pokrojenia kurczaka (około 400-450 g) w małą kostkę. Dodajemy większą szczyptę przyprawy do kurczaka, przeciśnięty przez praskę większy ząbek czosnku i całość mieszamy. Czerwoną cebulę kroimy drobniutko. Przygotowujemy sobie także 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub np. sosu pomidorowego jak do pizzy – wsypujemy do niego paprykę słodką (1/2 łyżeczki).
Krok 2
Fasolę czerwoną oraz kukurydzę konserwową odcedzamy z zalewy.
Pomidory (2 sztuki) kroimy w małą kostkę – lub pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) kroimy w ćwiartki.
Ogórki konserwowe (2-3 większe sztuki) kroimy w kosteczkę.
Sałatę lodową (ja użyłam około 3/4 średniej wielkości główki) siekamy.
Krok 3
Na oleju (około 2-3 łyżki) smażymy czerwoną cebulę do jej lekkiego zeszklenia. Dodajemy kurczaka i smażymy przez 2 minutki na większym ogniu, aż mięso nie będzie surowe. Wlewamy wtedy koncentrat lub sos do pizzy oraz wsypujemy posiekane świeże listki kolendry (1 czubata łyżeczka). Całość smażymy jeszcze dosłownie pół minuty i zdejmujemy z ognia, do przestygnięcia.
Krok 4
Sałatka warstwowa
Do przygotowania sałatki meksykańskiej użyłam większej szklanej miski, ponieważ wtedy ładnie widoczne są poszczególne warstwy składników.
Na dno miski nakładamy połowę sałaty lodowej. Następnie układamy pomidory, kukurydzę, kurczaka, ogórki, czerwoną fasolę oraz pozostałą sałatę lodową.
W miseczce mieszamy majonez z przeciśniętym większym ząbkiem czosnku oraz większą szczyptą soli i pieprzu. Wykładamy sos czosnkowy na wierzch sałatki.
Krok 5
Nachosy np. słodkie chili (ja kupiłam bodajże w Lidlu) układamy w całości dookoła brzegów miski, a większą garść kruszymy w dłoniach i posypujemy równomiernie na warstwie majonezu.
Sałatka meksykańska gotowa! Zachęcam do odwiedzenia moich innych przepisów na szybkie, efektowne SAŁATKI IMPREZOWE. Dużą popularnością na blogu cieszy się sałatka gyros, sałatka z selerem konserwowym oraz sałatka z zupek chińskich, kurczaka i papryki.
Komentarze
Jaka średnica miski ?:)
Nie mierzyłam 🙂 Po prostu była duża. Wpisanie wymiarów miski nie ma za bardzo sensu, bo to nie jest równa tortownica…
Chyba jednak warto napisać chociaż mniej więcej. Jeśli miska będzie za duża to składników braknie na jedna pełna warstwę, a miska będzie później do połowy tylko pełna, co na stałe nie będzie się dobrze prezentować. W druga stronę, jeśli będzie za mała nie zmieszczą się wszystkie warstwy..
No chyba każdy ma wyobraźnię i mniej więcej widać jaką dać miskę na podane składniki XD w kuchni to postawa.
A czy można zamienić nachosy na chipsy np. paprykowe?
Chipsy bardzo szybo zmiękną od sosu… Lepiej się sprawdzają twardsze nachosy 🙂
Bardzo dobra,łatwa i szybka do zrobienia sałatka 🙂
Cieszę się 🙂
“Im dłużej sałatka będzie stała w lodówce tym po prostu będę one chrupiące, a nie gumowate.”
Chyba raczej odwrotnie 🙂
faktycznie, już poprawiam 🙂