Sałatka meksykańska – Król Imprezy!

4.8/5 (631 ocen)
Ta sałatka meksykańska to pyszna propozycja imprezowa zainspirowana kuchnią Meksyku. Ta warstwowa sałatka pięknie się prezentuje na stole dzięki koronie z nachosów, a dodatkowo smakuje rewelacyjnie. Na każdej imprezie będzie hitem!

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska – Król imprezy to moja kolejna propozycja przekąski imprezowej. Widziałam jej już kilka wersji, ale w takiej postaci mi smakuje najbardziej. Sporo osób wykonuje ją z podsmażonym mięsem mielonym w lekkim sosie pomidorowym, ale tym razem przygotowałam ją z kurczakiem (w składnikach zaznaczyłam, że można tu użyć albo mięsa mielonego lub drobiu).

Sałatki na imprezę

Sałatka meksykańska jest to warstwowa sałatka idealna na wszelkiego rodzaju imprezy typu Andrzejki, Sylwester, imieniny, czy zwykłą domówkę. Na jej wierzchu pokruszone nachosy nadają fajnej chrupkości, a wykonana z nich dekoracja od razu rzuca się wszystkim w oczy. Do jej warstw wchodzą: sałata lodowa, pomidor, kukurydza, ogórek konserwowy, podsmażone mięso w lekkim sosie, fasolka czerwona, majonez oraz nachosy.

Sałatka meksykańska to szybka przekąska imprezowa, którą wykonasz w 15-20 minut! Smakuje świetnie zaraz po jej przygotowaniu. Jeżeli spodziewasz się większej ilości gości, to możesz również zrobić klasyczną sałatkę gyros lub sałatkę z tortellini.

Przekąski imprezowe

Jeśli szukasz podobnych, sprawdzonych przepisów na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami.

Przepis na: Sałatka meksykańska – Król Imprezy!

Składniki:

  • 450 g piersi kurczaka lub mięsa mielonego
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka posiekanych listków świeżej kolendry lub oregano (lub opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonych ziół)
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 2 pomidory (lub 10 pomidorków koktajlowych)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 sałata lodowa
  • kilka ogórków konserwowych (2-3 większe sztuki)
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli, pieprzu
  • nachosy (ok. 80 g)
Wyślij emailem

Sałatka meksykańska przepis krok po kroku:


Krok 1

przygotowanie kurczaka do sałatki meksykańskiej

Sałatka meksykańska najlepiej smakuje w dniu jej przygotowania. Tak naprawdę zaraz po jej zrobieniu można serwować ją na stół. Chodzi przede wszystkim o to żeby nachosy, które stanowią górną dekorację nadawały chrupkości podczas konsumowania. Im dłużej sałatka będzie stała w lodówce tym po prostu będę mniej chrupiące, a bardziej gumowate.

Równie dobrze możesz wykonać sałatkę szybciej, a udekorować nachosami dopiero w momencie przyjścia gości.

Zaczynamy od pokrojenia kurczaka (około 400-450 g) w małą kostkę. Dodajemy większą szczyptę przyprawy do kurczaka, przeciśnięty przez praskę większy ząbek czosnku i całość mieszamy. Czerwoną cebulę kroimy drobniutko. Przygotowujemy sobie także 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub np. sosu pomidorowego jak do pizzy – wsypujemy do niego paprykę słodką (1/2 łyżeczki). 


Krok 2

składniki na sałatkę meksykańską

Fasolę czerwoną oraz kukurydzę konserwową odcedzamy z zalewy.

Pomidory (2 sztuki) kroimy w małą kostkę – lub pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) kroimy w ćwiartki.

Ogórki konserwowe (2-3 większe sztuki) kroimy w kosteczkę.

Sałatę lodową (ja użyłam około 3/4 średniej wielkości główki) siekamy. 


Krok 3

kurczak do sałatki po meksykańsku

Na oleju (około 2-3 łyżki) smażymy czerwoną cebulę do jej lekkiego zeszklenia. Dodajemy kurczaka i smażymy przez 2 minutki na większym ogniu, aż mięso nie będzie surowe. Wlewamy wtedy koncentrat lub sos do pizzy oraz wsypujemy posiekane świeże listki kolendry (1 czubata łyżeczka). Całość smażymy jeszcze dosłownie pół minuty i zdejmujemy z ognia, do przestygnięcia.


Krok 4

przygotowanie warstwowej sałatki meksykańskiej

Sałatka warstwowa

Do przygotowania sałatki meksykańskiej użyłam większej szklanej miski, ponieważ wtedy ładnie widoczne są poszczególne warstwy składników.

Na dno miski nakładamy połowę sałaty lodowej. Następnie układamy pomidory, kukurydzę, kurczaka, ogórki, czerwoną fasolę oraz pozostałą sałatę lodową.

W miseczce mieszamy majonez z przeciśniętym większym ząbkiem czosnku oraz większą szczyptą soli i pieprzu. Wykładamy sos czosnkowy na wierzch sałatki.


Krok 5

warstwowa sałatka z nachosami

Nachosy np. słodkie chili (ja kupiłam bodajże w Lidlu) układamy w całości dookoła brzegów miski, a większą garść kruszymy w dłoniach i posypujemy równomiernie na warstwie majonezu.

Sałatka meksykańska gotowa! Zachęcam do odwiedzenia moich innych przepisów na szybkie, efektowne SAŁATKI IMPREZOWE. Dużą popularnością na blogu cieszy się sałatka gyros, sałatka z selerem konserwowym oraz sałatka z zupek chińskich, kurczaka i papryki.


sałatka po meksykańsku

Sałatka meksykańska

przepis na sałatkę meksykańską

sałatka meksykańska z nachosami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 631

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
6 miesięcy temu

Jaka średnica miski ?:)

Kasia
Kasia
11 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Chyba jednak warto napisać chociaż mniej więcej. Jeśli miska będzie za duża to składników braknie na jedna pełna warstwę, a miska będzie później do połowy tylko pełna, co na stałe nie będzie się dobrze prezentować. W druga stronę, jeśli będzie za mała nie zmieszczą się wszystkie warstwy..

Anna
Anna
11 dni temu
W odpowiedzi do  Kasia

No chyba każdy ma wyobraźnię i mniej więcej widać jaką dać miskę na podane składniki XD w kuchni to postawa.

Edyta
Edyta
9 miesięcy temu

A czy można zamienić nachosy na chipsy np. paprykowe?

Weronika
Weronika
10 miesięcy temu

Bardzo dobra,łatwa i szybka do zrobienia sałatka 🙂

Michał
Michał
1 rok temu

“Im dłużej sałatka będzie stała w lodówce tym po prostu będę one chrupiące, a nie gumowate.”

Chyba raczej odwrotnie 🙂

Sałatka meksykańska z kurczakiem

Uwielbiam domowe, proste do przygotowania sałatki. Muszę przyznać, że mam kilka swoich ulubionych, które naprawdę często goszczą na moim stole. Bardzo lubię je szykować dla moich gości. Staram się robić co chwilę coś nowego, więc na blogu jest naprawdę sporo fajnych i sprawdzonych przepisów. Najczęściej odwiedzana jest sałatka gyros oraz sałatka z tortellini, ale od dłuższego czasu bardzo dużą popularnością cieszy się właśnie ta sałatka meksykańska z kurczakiem. Jest wyjątkowo smaczna, a do tego sycąca, więc idealnie sprawdzi się zarówno jako sałatka na imprezę, jak również propozycja na śniadanie, obiad czy kolację. Moja sałatka meksykańska zawiera smażonego kurczaka, który idealnie pasuje do reszty warstw w sałatce i zapewnia sporą dawkę białka. Oczywiście można zrobić wersję bezmięsną, ale akurat w tym przypadku uważam, że jest znacznie smaczniejsza z jego mięsa. Jeżeli tylko masz ochotę, to do tej sałatki meksykańskiej z kurczakiem możesz dodać inne ulubione składniki, np. paprykę czy awokado. Warto poeksperymentować, aby znaleźć swoją ulubioną kompozycję.

Sałatka meksykańska z nachosami

Sałatka meksykańska z nachosami to pyszna i niezwykle kusząca sałątka, która łączy w sobie chrupkość chipsów nachos z aromatycznymi smakami kuchni meksykańskiej. To danie jest doskonałym wyborem na imprezy czy spotkania towarzyskie, ponieważ zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Dzięki okazałej koronie z chrupiących nachos prezentuje się istnie po królewsku, dlatego często nazywana jest jako sałatka król imprezy. Jej wygląd jest na tyle unikatowy, a warstwy na tyle kolorowe, że z pewnością sałatka meksykańska z nachosami zwróci uwagę Twoich gości, którzy z chęcią ją wypróbują. Dodatkowo jest też szybka do przygotowania i każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem. Jestem przekonana, że jak raz jej posmakujesz, to ta sałatka meksykańska często będzie pojawiać się na Twoim stole.

RozwińZwiń