Sałatka z camembertem i winogronami

4.7/5 (16 ocen)
Szukasz pomysłu na szybką i pyszną sałatkę, idealną na lunch, kolację lub przyjęcie? Sałatka z camembertem i winogronami to idealny wybór! Wystarczy dodać kilka składników i przygotować dressing na bazie oliwy, miodu, soku z cytryny oraz musztardy. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie!

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min

Sałatka z camembertem i winogronami

Sałatka z camembertem, winogronami i szynką parmeńską w lekko słodkim dressingu miodowym smakuje naprawdę świetnie. Do tego jest ekspresowa – wystarczy 5 minut, aby wykonać dwie większe porcje tej kolorowej sałatki.

Przepis na: Sałatka z camembertem i winogronami

Składniki:

  • 4 większe garście roszponki lub rukoli
  • 1 krążek camemberta naturalnego
  • 10-12 winogron różowych
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • kilka orzechów pekan lub włoskich
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów

Dressing:

  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
Wyślij emailem

Jak zrobić sałatkę z camembertem?


Krok 1

składniki na sałatkę z camembertem i winogronami

Z przepisu wychodzą dwie spore porcje sałatki – (dla dwóch osób). Lepiej się prezentuje ułożona w głębszych talerzach niż w jednej dużej misce.

Jest ekspresowa do przygotowania (łącznie około 5-10 minut), więc proponuję ją podawać na “świeżo”, zaraz po jej wykonaniu. Ewentualnie kilka godzin przed zjedzeniem.

Przygotowujemy sobie składniki. Będzie nam potrzebna świeża roszponka (po 2 większe garści na talerz czy miseczkę), krążek camemberta naturalnego (kroimy na trójkąciki). Winogrona oraz pomidorki kroimy w ćwiartki (około 5-6 sztuk na talerz). Plasterki szynki parmeńskiej rolujemy i kroimy na kawałki (po 2 plasterki na talerz). Orzechy pekan lub włoskie lekko siekamy (po około łyżeczce na talerz). Suszone pomidory (takie w oleju) lekko siekamy (po około łyżeczce na talerz).


Krok 2

sałatka z serem camembert, roszponką, suszonymi pomidorami i winogronami

Nakładamy składniki na nieco głębsze talerze. Zaczynamy od ułożenia roszponki na dno.


Krok 3

Jak zrobić sałatkę z camembertem

Następnie układamy równomiernie pozostałe składniki. W przeciwieństwie do słodkich wypieków, do sałatek nie jest potrzebna dokładna gramatura poszczególnych składników. Jeśli wolicie dodać więcej winogron czy camemberta to śmiało! Ewentualnie fajnym dodatkiem będą jeszcze zielone czy czarne oliwki, świeży zielony ogórek czy grillowane owoce (brzoskwinie czy gruszka). 


Krok 4

dresing na bazie musztardy, oliwy, miodu oraz soku z cytryny

Dressing

Czas na dressing. W małej miseczce mieszamy oliwę (2 łyżeczki), miód płynny (1 łyżeczka), sok z cytryny (kilka kropli), a także musztardę miodową czy Dijon (1 łyżeczka). Polewamy sosem sałatkę. Gotowe!

Szukasz podobnych sałatek? W takim razie koniecznie wypróbuj sałatkę z awokado i halloumi, sałatkę z szynką parmeńską, czy moją ulubioną sałatkę z burratą


sałatka z szynką parmeńską i camembertem

Sałatka z camembertem i winogronami

sałatka z camembertem

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 16

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Sałatka z serem camembert

Sałatka z serem camembert to prawdziwa gratka dla smakoszy. Wyobraź sobie kremowy camembert, który rozpływa się w ustach, połączony z soczystymi, słodkimi winogronami. To połączenie smakuje po prostu bosko! Dodajmy do tego chrupiące orzechy i świeżą roszponkę, a otrzymamy danie, które zachwyci każdego. Sałatka jest lekka, ale jednocześnie sycąca, idealna na letni obiad lub kolację. Jeżeli nie mam czasu na przygotowanie jakiś wyrafinowanych dań, to właśnie chętnie sięgam po takie sałaki, które przygotowuje się błyskawicznie.

Sałatka z camembertem i winogronem przepis

Przygotowanie tej sałatki jest dziecinnie proste i zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy pokroić camembert na małe kawałki, dodać przekrojone na pół winogrona oraz suszone pomidory i posiekać trochę orzechów (u mnie pekan, ale mogą być inne) . Całość mieszamy z roszponką i dodajemy szynkę parmeńską. Aby podkręcić smak całość serwujemy ze słodkim dipem. Ta sałatka nie tylko wygląda pięknie, ale też smakuje obłędnie, więc świetnie sprawdzi się na każdą okazję – od codziennego posiłku po eleganckie przyjęcie.

RozwińZwiń