Sałatka z camembertem, winogronami i szynką parmeńską w lekko słodkim dressingu miodowym smakuje naprawdę świetnie. Do tego jest ekspresowa – wystarczy 5 minut, aby wykonać dwie większe porcje tej kolorowej sałatki.
Przepis na: Sałatka z camembertem i winogronami
Składniki:
- 4 większe garście roszponki lub rukoli
- 1 krążek camemberta naturalnego
- 10-12 winogron różowych
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- kilka orzechów pekan lub włoskich
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów
Dressing:
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
Zobacz również:
Jak zrobić sałatkę z camembertem?
Krok 1
Z przepisu wychodzą dwie spore porcje sałatki – (dla dwóch osób). Lepiej się prezentuje ułożona w głębszych talerzach niż w jednej dużej misce.
Jest ekspresowa do przygotowania (łącznie około 5-10 minut), więc proponuję ją podawać na “świeżo”, zaraz po jej wykonaniu. Ewentualnie kilka godzin przed zjedzeniem.
Przygotowujemy sobie składniki. Będzie nam potrzebna świeża roszponka (po 2 większe garści na talerz czy miseczkę), krążek camemberta naturalnego (kroimy na trójkąciki). Winogrona oraz pomidorki kroimy w ćwiartki (około 5-6 sztuk na talerz). Plasterki szynki parmeńskiej rolujemy i kroimy na kawałki (po 2 plasterki na talerz). Orzechy pekan lub włoskie lekko siekamy (po około łyżeczce na talerz). Suszone pomidory (takie w oleju) lekko siekamy (po około łyżeczce na talerz).
Krok 2
Nakładamy składniki na nieco głębsze talerze. Zaczynamy od ułożenia roszponki na dno.
Krok 3
Następnie układamy równomiernie pozostałe składniki. W przeciwieństwie do słodkich wypieków, do sałatek nie jest potrzebna dokładna gramatura poszczególnych składników. Jeśli wolicie dodać więcej winogron czy camemberta to śmiało! Ewentualnie fajnym dodatkiem będą jeszcze zielone czy czarne oliwki, świeży zielony ogórek czy grillowane owoce (brzoskwinie czy gruszka).
Krok 4
Dressing
Czas na dressing. W małej miseczce mieszamy oliwę (2 łyżeczki), miód płynny (1 łyżeczka), sok z cytryny (kilka kropli), a także musztardę miodową czy Dijon (1 łyżeczka). Polewamy sosem sałatkę. Gotowe!
Szukasz podobnych sałatek? W takim razie koniecznie wypróbuj sałatkę z awokado i halloumi, sałatkę z szynką parmeńską, czy moją ulubioną sałatkę z burratą.
Komentarze