Śniadanie

Bananowe placuszki śniadaniowe

Niedzielne, leniwe śniadanko należy się każdemu! 🙂 Ja polecam wykonać bananowe placuszki śniadaniowe z dodatkiem ulubionej konfiturki.

Domowe placuszki bananowe to pomysł na pyszne śniadanie czy deser dla całej rodziny. Wychodzą mięciutkie, puchate i niesamowicie smaczne. Bardzo ważne jest, aby zbyt długo nie miksować czy mieszać składników, ponieważ wystarczy żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Polecam je smażyć np. na patelni do naleśników lub takiej z powierzchnią nieprzywierającą.

Placki z bananami

Ten przepis na placki z bananem posmakują dorosłym jak i dzieciom. Na moim blogu znajdziecie sporo innych pysznych propozycji na śniadanie. Mi bardzo smakują omlety na słodko, racuchy drożdżowe z jabłkami, czy puszyste pancakes z nutellą w środku. Jeżeli jednak lubisz domowe pieczywo na śniadanie, szczególnie gdy sklepy będą zamknięte, wtedy polecam Ci wypróbować bułki pszenne lub bułeczki mleczne.

Przepis na: Bananowe placuszki śniadaniowe

 Łącznie: 10 min

 Liczba porcji: 8

Składniki :

  • 2 jajka
  • 180 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru lub miodu
  • 1 duży lub 2 małe banany (dojrzałe)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • konfitura z pomarańczy Stovit

Jak zrobić placuszki bananowe?

Krok 1 

Dojrzałego większego banana (lub dwa mniejsze) rozgniatamy widelcem na papkę.

W misce w kilka sekund zmiksować ze sobą wszystkie składniki. Można też wymieszać składniki za pomocą trzepaczki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Odstawiamy na kilka minut.

Na patelnię wlej odrobinę oleju, nakładaj za pomocą łyżki ciasta w kształcie koła, odwróć na drugą stronę każdego placka za pomocą łopatki. Smaż na małym ogniu po 2 minutki z każdej strony. To bardzo ważne, ponieważ wtedy placuszki ładnie rosną na patelni, nie są spalone z zewnątrz, a surowe w środku. Po ich przygotowaniu można je podawać z ulubioną konfiturą. Smacznego!


Bananowe placuszki śniadaniowe

Bananowe placuszki śniadaniowe z konfiturą

Bananowe placuszki śniadaniowe z konfiturą

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe to pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Wychodzą mięciutkie, puchate i niesamowicie smaczne. Wystarczy kilka minut do ich przygotowania. Składniki na placuszki trzeba wymieszać przez kilka sekund jedynie do powstania jednolitej konsystencji ciasta. To niewątpliwie tanie placuszki śniadaniowe, które mogą stanowić fajną alternatywę dla tradycyjnych kanapek. Placuszki bananowe śniadaniowe można jeść na zimno lub też zabrać do szkoły na obiad lub do pracy czy szkoły na lunch.

Placki z bananami

Placki z bananami posmakują Ci od pierwszego kęsa. Warto dodać do nich dojrzałe banany, które nadają dodatkowej słodyczy placuszkom. Jeśli w domu masz takie, którym nawet czarnieje już skórka, to właśnie takie będą świetnie nadawać się do tych placków. Dodatkowo można do nich dodać cukier puder lub miód. Jednak jeżeli nie lubisz bardzo słodkich placuszków, możesz te składniki po prostu pominąć.

Placki z bananem

Ten przepis na placki z bananem posmakują dorosłym jak i dzieciom. Na moim blogu znajdziecie sporo innych pysznych propozycji na śniadanie. Mi bardzo smakują omlety na słodko, racuchy drożdżowe z jabłkami, czy puszyste pancakes z nutellą w środku. Jeżeli jednak lubisz domowe pieczywo na śniadanie, szczególnie gdy sklepy będą zamknięte, wtedy polecam Ci wypróbować bułki pszenne lub bułeczki mleczne.

Close