Bananowe placuszki śniadaniowe

4.8/5 (2497 ocen)
Te placuszki bananowe to czysta rozkosz dla podniebienia - puszyste, aromatyczne i pełne słodkiego smaku dojrzałych bananów. Robi się je naprawdę bardzo szybko, a uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Placki bananowe stanowią doskonałą alternatywę na śniadanie lub kolację bez użycia chleba.

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Bananowe placuszki śniadaniowe

Niedzielne, leniwe śniadanko należy się każdemu! Ja polecam wykonać bananowe placuszki śniadaniowe z dodatkiem ulubionej konfitury czy świeżych owoców. Robiłam je już tysiąc razy i zawsze wychodzą wyśmienite.

Placuszki z bananem

Domowe placuszki bananowe to pomysł na pyszne śniadanie czy deser dla całej rodziny. Wychodzą mięciutkie, puchate i niesamowicie smaczne. Bardzo ważne jest, aby zbyt długo nie miksować czy mieszać składników, ponieważ wystarczy żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Polecam je smażyć np. na patelni do naleśników lub takiej z powierzchnią nieprzywierającą.

Placki z bananami

Ten przepis na placki z bananem posmakują dorosłym jak i dzieciom. Na moim blogu znajdziecie sporo innych pysznych propozycji na śniadanie. Mi bardzo smakują omlety na słodko, racuchy drożdżowe z jabłkami, czy puszyste pancakes z nutellą w środku. Jeżeli jednak lubisz domowe pieczywo na śniadanie, szczególnie gdy sklepy będą zamknięte, wtedy polecam Ci wypróbować bułki pszenne lub bułeczki mleczne.

Przepis na: Bananowe placuszki śniadaniowe

Składniki:

  • 2 małe banany lub 1 duży
  • 200 ml mleka (około 185 g)
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • ulubiona konfitura, krem czekoladowy lub świeże owoce
Wyślij emailem

Bananowe placuszki przepis krok po kroku:


Krok 1

placki z bananem

Placuszki bananowe wychodzą najsmaczniejsze gdy użyjemy do nich słodkich, dojrzałych bananów (mogą być nawet takie z brązową skórką, tylko należy sprawdzić czy w środku są dobre, nie zgnite itp).

Jeśli kupicie zielone, twarde banany to w placuszkach raczej nie wyczujecie smaku banana, bo takie są mało wyraziste.

Do miski wkładamy dwa mniejsze lub średniej wielkości banany.  


Krok 2

pancakes bananowe

Rozgniatamy je za pomocą widelca na taką papkę.


Krok 3

placki z bananów

Następnie dodajemy mąkę pszenną (250 g), mleko (około 185 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), jajka (2 małe szt lub 1 duże), cukier puder (2 płaskie łyżki), a także opcjonalnie szczyptę cynamonu.  


Krok 4

placki bananowe

Mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników (lub miksujemy przez dosłownie 10 sekund).

Odstawiamy ciasto na kilka minut, aby odpoczęło i delikatnie się napuszyło od użytego proszku do pieczenia.


Krok 5

placuszki bananowe

Smażymy je z obu stron na patelni z nieprzywierającą powierzchnią (ja np. na swoich patelniach z Tefala nie dodaję ani grama tłuszczu, ale jeśli potrzebujecie to możecie smażyć na minimalnej ilości oleju).

Ważne, żeby smażyć je na stosunkowo małym ogniu – u mnie na indukcji smażę na 5 programie z 9. Ja nakładam po około 1 płaskiej łyżce w odstępach od siebie na patelni.

Przez smażenie na małym ogniu placuszki mają czas na napuszenie, wyrośnięcie na tej patelni. Jeśli będziesz je smażyć na zbyt dużym ogniu, wtedy niestety placuszki zbyt szybko przypalają się zewnątrz, nie rosną wcale i w efekcie mogą wyjść twarde i gumowate (bardzo podobnie postępujemy z amerykańskimi pankejkami).

Gotowe! Bananowe placuszki można oprószyć cukrem pudrem czy podawać z różnymi dodatkami. Mi bardzo smakują z dodatkiem domowej konfitury, Nutellą czy świeżymi, sezonowymi owocami. Jednak już same w sobie są pyszne!

Śmiało możesz je przygotować sobie dzień wcześniej wieczorem, a następnego dnia zabrać ze sobą do pracy, czy spakować dzieciom do szkoły. Smacznego.


Bananowe placuszki śniadaniowe

placki bananowe

bananowe placuszki

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 2497

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
285 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sara
Sara
5 dni temu

Są przepyszne 🤩

Patrycja
Patrycja
6 dni temu

Pyszne cudenka!

1000025591
Malgorzata
Malgorzata
8 dni temu

Pychotka

IMG_5797
Dagmara
Dagmara
9 dni temu

Robiłam placuszki na szybko i były nie do końca dosmazone ale i tak jak dla mnie 10/10 i szybki przepis faktycznie 10 min i wszytsko jest gotowe 😊🤤

Milena
Milena
14 dni temu

Ani to pulchne ani dobre. Zdecydowanie nie polecam

Marysia
Marysia
8 dni temu

Robilam placki 3 razy, pierwszy raz wyszły super, drugi raz gumowate i płaskie, a 3 raz znowu super – z mojej obserwacji wynika, ze wazne jest zeby nie dac za duzo banana, zeby faktycznie odczekac te kilka minut po przygotowaniu ciasta – zeby zdazylo napuchnac i po trzecie – chyba najwazniejsze – patelnia nie moze byc za goraca, ale tez nie moze byc za zimna! Zeby smazyc placki na 5 na indukcji, to trzeba naprawde naprawde dobrze nagrzac najpierw patelnie 🙂

Agata
Agata
1 miesiąc temu

I po upieczeniu pulchne i smaczne, smak banów mocno odczuwalny co uznaje za plus

IMG_3907
Agata
Agata
1 miesiąc temu

Jeden z lepszych przepisów dla wymagającej 2.5 latki, przerobiłam milion przepisów i ten dodaje do ulubionych

IMG_3906
Zzz
Zzz
1 miesiąc temu

A wiecie, że beztłuszczowe smażenie zażyna patelnię? Właśnie tak sobie rozwaliłam patelnię

Andzia
Andzia
1 miesiąc temu

Świetny przepis, placuszki wchodzą przepyszne

Ola
Ola
1 miesiąc temu

Niestety nie dla mnie – czuję banany z samą mąką 🙁

Milena
Milena
8 dni temu

Może źle rozmieszane

Mariusz
Mariusz
1 miesiąc temu

Fantastyczny przepis. Zapomniałem dodać jajek, a i tak wyszły pyszne. Dzięki zdjeciom z każdego etapu zorientowałem się, że ciasto wyszło za gęste i dodałem odrobinę mleka. Dopiero żona pytała czy jajka dodałem, ale i tak jej smakuje.
Zamiast cukru pudru mozna zwykły rozpuścić w mleku.

joanna
joanna
2 miesięcy temu

próbuje i własnie smażę, ale przyznam się, że nie miałam mleka. Dodałam trochę pseudo “mleka” migdałowego oraz szklankę pełnotłustego jogurtu. wygląda, że będzie dobrze….

Joanna
Joanna
3 miesięcy temu

Prosty, szybki przepis. Mój 3- latek zrobił ciasto.

IMG_7081.jpeg
Wiktoria
Wiktoria
3 miesięcy temu

Czy ciasto można zostawić na noc w lodowce?

Ewa
Ewa
3 miesięcy temu
Reply to  Wiktoria

Można ,ja zostawiam w lodówce jak robię gofry ,czasem i 3 dni ,wychodzą normalnie ,z tym ,że dodaje odrobinę drożdży również

Andzia
Andzia
4 miesięcy temu

POLECAM!! próbowałam wszystkich przepisów w internecie i żaden nie wyszedl tak dobrze jak ten 😍

Krzysztof
Krzysztof
4 miesięcy temu

W trakcie robienia zorientowałem się że mam bardzo mało proszku do pieczenia 😕
Ale dzieciom i tak samakowały. Na talerzu polały sobie miodem i bardzo szybko zniknęły w Brzuszkach 😊

Aleksandra
Aleksandra
4 miesięcy temu

Polecam dodać zamiast mleka kefir 👌

Inka
Inka
4 miesięcy temu

Lepiej “rośnie ciasto” przy połączeniu kefiru i sody (lub proszku do pieczenia , , przez to bardziej puszyste. Ale smak placuszków też będzie inny.

Anna
Anna
4 miesięcy temu

Bardzo dobre, zamiast mleka dodałam wodę, też są smaczne ☺️

IMG_20231020_120727.jpg
Ania
Ania
5 miesięcy temu

Wspaniałe, białka ubiłam, mleko i jaja dałam w temp. Pokojowej

Asia
Asia
5 miesięcy temu

U mnie wyszły cienkie,ale w smaku dobre 🙂 polecam jak piszą osoby w komentarzach -przykryc po nałożeniu na patelnie, smażone bez oleju robią się ładnie brazowe

IMG20231010135312.jpg
Sara
Sara
5 miesięcy temu

Zrobiłam je wczoraj (bez przykrycia ,płaskie 😭) i zrobiłam je dziś . Pod przykryciem . I tak nie są tak okazałe jak co na niektórych zdjecjach, gdzie robię błąd ? 😭😭😭mały ogień ,mieszane trzepaczką…

IMG_20230928_170411844.jpg
Magda
Magda
6 miesięcy temu

Czy zamiast bananów próbowała pani dodać inny owoc ? Tak ogólnie to wyszły przepysznie

Dorota
Dorota
6 miesięcy temu

Uważam że gdybyśmy białka ubili osobno i potem delikatnie dodali do całości po wcześniejszym jej wymieszaniu placki byłyby znacznie bardziej miękkie i puszyste.

Kasia
Kasia
6 miesięcy temu

Zamiast cukru pudru dodałam syropu z agawy i też wyszły puchate i pyszne. Dzięki za przepis Asiu! Jest świetny ❤️😊

Milena
Milena
7 miesięcy temu

Pyszne, trudno było mi zrobić zdjęcie bo znikały zaraz po przełożeniu na talerz. Patent z pokrywką działa, pierwsze (bez pokrywki) były bardziej płaskie. Ale zauważyłam że jak były ciepłe to były puszyste a w miarę studzenia opadały. Ale i tak były pyszne. 🙂 polecam przepis

16921731081811224596740326917438.jpg
Asia
Asia
7 miesięcy temu

Hej.
Placuszki pyszne! Myślę, że mogą nie wyrastać z dwóch powodów… 1. Za niska temperatura (jak zwiększyłam, zdecydowanie poszły w górę). 2. Myślę też, że za długo mimo wszystko mieszałam ciasto.

Piotr
Piotr
7 miesięcy temu

Troszkę przesadziłem z ilością 😆. Pycha 🤤🤗

IMG_20230730_120200.jpg
Joanna
Joanna
8 miesięcy temu

U mnie wszystko się rozpaćkało, zamiast mąki pszennej dodałam kokosową czy to dlatego ciasto sie nie połączyło?

IMG20230712100951.jpg
Katarzyna
Katarzyna
7 miesięcy temu
Reply to  Joanna

Tak, to wina mąki kokosowej. Wyszło mi kiedyś to samo.

Kasia
Kasia
9 miesięcy temu

Przepyszne, puszyste i dziecinnie proste <3 Ja do ciasta dodałam pokrojone daktyle i wyszły smakowicie 😀

Ada
Ada
9 miesięcy temu

PS. dodaje triche wiecej proszku do pieczenia i wtedy bardziej wyrastaja jak ktos takie lubi

Ada
Ada
9 miesięcy temu

najlepszy przepis na pancake!! miw ychodzą samzyc nawet bez oleju i czasem dodaje wiecej bananow niz jest w przepisie

Mariana
Mariana
9 miesięcy temu

Dodaję zamiast części mąki białko o smaku waniliowym i są mega smaczne, dziękuję za przepis 😊

Bbq
Bbq
10 miesięcy temu

Polecam wszystkim, którzy uzyskali gumowe, zbite placuszki przykryć je na początku smażenia (od razu po nałożeniu placków na patelnie) na 2 min (ze stoperem w ręce). Ja smażę beztluszczowo i tez się zmagałam kiedyś z tym problemem, dzięki przykryciu placuszki uzyskują wyższa temperature i maja okazje wyrosnąć. Poza tym wszystko tak jak napisała autorka, na bardzo małym ogniu i w odpowiednich proporcjach. Powodzenia! 🙂

E63E2C36-3A9A-4C52-9620-DCDCF33D2354.jpeg
Aleksandra
Aleksandra
10 miesięcy temu

Dlaczego moje są takie płaskie? 🙁 Co robię nie tak?

16836133235181399834861214060819.jpg
Justyna
Justyna
7 miesięcy temu
Reply to  Aleksandra

Moze za malo proszku do pieczania i nie sa przesto puszyste lub stracil waznosc proszek do pieczenia.

Domi
Domi
10 miesięcy temu

Przepyszne i znikają w oka mgnieniu. Idealne z powidłami śliwkowymi

20230506_083957.jpg
Gabriela
Gabriela
10 miesięcy temu

Polecam ten przepis

20230502_193324.jpg
Anna
Anna
10 miesięcy temu

wlałam do foremki i pieke w piekarniku, widzę, że fajnie już urosło!

Julia
Julia
10 miesięcy temu

Jak długo powinno się smażyć te placuszki? (na małym ogniu) – tak chociaż orientacyjnie ile minut

Jolanta
Jolanta
10 miesięcy temu

Mi nie wyszły mimo smażenia na małym ogniu. Finalnie płaskie i gumowate.

IMG_20230427_172034.jpg
MarteczkaM
Marta
10 miesięcy temu

Rewelacyjny przepis 🙂 Wyszły piękne placuszki. Będą do pracy, mniam

Agnieszka
Agnieszka
11 miesięcy temu

Nie dodałam jajek do ciasta🤣🤣🤣 taka ze mnie kucharka🤣🤣🤣 ale i tak wyszły pyszne😁😁😁😁

20230418_113442.jpg
Magda
Magda
4 miesięcy temu
Reply to  Agnieszka

Witam w klubie, ja tez zapomniałam o jajkach🤭 Ale dzieciaki nie narzekały i tak;) Bardzo fajny przepis, wierze, ze z jajkami jeszcze lepszy😉

image.jpg
Ann
Ann
4 miesięcy temu

…przecież banany zastępują w przepisachna ciasta – jajka właśnie, więc musiały się udać 😉

Marek
Marek
11 miesięcy temu

Świetne! Super przepis 🍀

IMG20230416101058.jpg
Basiaaa
Basiaaa
11 miesięcy temu

Zrobiłam takie całkiem pyszne tylko nie wiem na takie zdrowe na kolacje 🤣🥰🥰

20230415_180049.jpg
Basiaaa
Basiaaa
11 miesięcy temu

Czy osoby na diecie odchudzającej mogą zjadać te pyszności? Czy bardziej trzeba szukać fit ? Pozdrawiam :*

Agnieszka
Agnieszka
11 miesięcy temu

Wg mnie najlepsze są wtedy gdy najpierw wymieszany ciasto rózgą tylko do połączenia składników na koniec dodać banany i smażyć na maśle wychodzą idealne i puszyste 🙂 za każdym razem gdy używam miksera ciasto jest gumowe

Roksana
Roksana
11 miesięcy temu

Moje niestety wyszły bardzo twarde i gumowate. Nie polecam.

Stan
Stan
11 miesięcy temu

Pyszne, dziękuję za przepis, pozdrowienia 🙂

inbound6451162158929860762.jpg
Julia
Julia
11 miesięcy temu

Ile dni mogą stać w lodówce żeby były w miare świeże I dobre do jedzenia?

Aneta
Aneta
11 miesięcy temu

Super dla niemowlaków. Zamieniłam tylko mąkę pszenną na pełnoziarnista i pominęłam cukier. Wyszły pyszne. Córka jak i rodzice mieli dziś smaczne śniadanie.

Izabela
Izabela
1 rok temu

Placki niby wyrosły, ale były suche i niezbyt smaczne. Zrobiłam zgodnie z przepisem, a banany były mocno dojrzałe. Polecam zrobić z połowy składników na próbę 😉

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe to pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Wychodzą mięciutkie, puchate i niesamowicie smaczne. Wystarczy kilka minut do ich przygotowania. Składniki na placuszki trzeba wymieszać przez kilka sekund jedynie do powstania jednolitej konsystencji ciasta. To niewątpliwie tanie placuszki śniadaniowe, które mogą stanowić fajną alternatywę dla tradycyjnych kanapek. Placuszki bananowe śniadaniowe można jeść na zimno lub też zabrać do szkoły na obiad lub do pracy czy szkoły na lunch.

Placki z bananami

Placki z bananami posmakują Ci od pierwszego kęsa. Warto dodać do nich dojrzałe banany, które nadają dodatkowej słodyczy placuszkom. Jeśli w domu masz takie, którym nawet czarnieje już skórka, to właśnie takie będą świetnie nadawać się do tych placków. Dodatkowo można do nich dodać cukier puder lub miód. Jednak jeżeli nie lubisz bardzo słodkich placuszków, możesz te składniki po prostu pominąć.

Placki z bananem

Ten przepis na placki z bananem posmakują dorosłym jak i dzieciom. Na moim blogu znajdziecie sporo innych pysznych propozycji na śniadanie. Mi bardzo smakują omlety na słodko, banany w cieście czy puszyste pancakes z nutellą w środku. Jeżeli jednak lubisz domowe pieczywo na śniadanie, szczególnie gdy sklepy będą zamknięte, wtedy polecam Ci wypróbować bułki pszenne lub bułeczki mleczne.

Placki bananowe

Placki bananowe to przepyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych placków. Te delikatne, puszyste i aromatyczne placki są nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Wykorzystując tylko kilka prostych składników, można stworzyć pyszne danie, które będzie idealne na śniadanie, podwieczorek lub deser. Placki bananowe są nie tylko apetyczne, ale również bogate w składniki odżywcze. Głównym składnikiem tych placków jest dojrzały banan, który nie tylko dodaje słodkiego smaku, ale także dostarcza mnóstwo cennych składników, takich jak witamina C, potas i błonnik. W połączeniu z jajkiem, mąką i odrobiną cukru, banan tworzy doskonałą bazę dla tych delikatnych placków.

Przygotowanie placków bananowych jest szybkie i proste. Wystarczy rozgnieść dojrzałe banany widelcem, a następnie dodać kolejne składniki i dokładnie wymieszać składniki. Możesz także dodać odrobinę cynamonu lub wanilii, aby nadać plackom jeszcze bogatszy smak. Gdy ciasto jest gotowe, należy rozgrzać patelnię i smażyć placki na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut z obu stron, aż staną się złociste i puszyste. Placki bananowe świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Możesz podać je z syropem klonowym, podać ze świeżymi owocami lub posmarować ulubionym kremem czy dżemem. Możesz również eksperymentować z dodatkami, takimi jak jogurt naturalny, masło orzechowe czy posiekane orzechy. Niezależnie od wyboru dodatków, placki bananowe z pewnością będą smakowitym i pożywnym posiłkiem.

Placki bananowe to nie tylko smaczne, ale także zdrowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Ich delikatność, puszystość i słodki smak sprawiają, że są one idealne na różne okazje. Jeśli szukasz przepisu na coś, co jest zarówno apetyczne, jak i pełne wartości odżywczych, placki bananowe są idealnym wyborem. Wystarczy kilka prostych składników i kilka minut w kuchni, aby cieszyć się tym przysmakiem. Wypróbuj przepis na placki bananowe i pozwól sobie na chwilę rozkoszy smakowej z tą pyszną i zdrową przekąską.

RozwińZwiń