Dla dzieciPlacuszkiŚniadania wegetariańskieŚniadanieŚniadanie bez chlebaSpecjalne okazjeSłodkości

Bananowe placuszki śniadaniowe

Niedzielne, leniwe śniadanko należy się każdemu! 🙂 Ja polecam wykonać bananowe placuszki śniadaniowe z dodatkiem ulubionej konfiturki i świeżych owoców.

Placki z bananów

Domowe placuszki bananowe to pomysł na pyszne śniadanie czy deser dla całej rodziny. Wychodzą mięciutkie, puchate i niesamowicie smaczne. Bardzo ważne jest, aby zbyt długo nie miksować czy mieszać składników, ponieważ wystarczy żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Polecam je smażyć np. na patelni do naleśników lub takiej z powierzchnią nieprzywierającą.

Placki z bananami

Ten przepis na placki z bananem posmakują dorosłym jak i dzieciom. Na moim blogu znajdziecie sporo innych pysznych propozycji na śniadanie. Mi bardzo smakują omlety na słodko, racuchy drożdżowe z jabłkami, czy puszyste pancakes z nutellą w środku. Jeżeli jednak lubisz domowe pieczywo na śniadanie, szczególnie gdy sklepy będą zamknięte, wtedy polecam Ci wypróbować bułki pszenne lub bułeczki mleczne.

Przepis na: Bananowe placuszki śniadaniowe

 Łącznie: 10 min

 Liczba porcji: 8-12

Składniki :

Ciasto:

  • 2 banany (dojrzałe)
  • 2 małe jajka
  • 200 ml mleka
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju do smażenia

Placuszki bananowe – przepis krok po kroku:

placki śniadaniowe
Krok 1: 

Do przygotowania tych placuszków używamy słodkich, dojrzałych bananów – dwie sztuki średniej wielkości. Rozgniatamy je za pomocą widelca czy tłuczka do ziemniaków.


puszyste placuszki bananowe
Krok 2: 

Do rozgniecionych na papkę bananów dodajemy mleko (200 ml) oraz 2 jajka.

placuszki bananowe przepis
Krok 3: 

Następnie dodajemy mąkę pszenną (230 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i cukier puder (2 łyżki) – zamiast cukru pudru można użyć ksylitol czy miód. Opcjonalnie dodajemy także szczyptę cynamonu.


placuszki bananowe dla dzieci
Krok 4: 

Miksujemy przez 1 minutę aż powstanie jednolite, dość gęste ciasto. Odstawiamy na 2 minuty.


placuszki z bananem
Krok 5: 

Na rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju. Nakładamy po jednej łyżce ciasta i smażymy okrągłe placuszki na małym ogniu z obu stron. Ja na indukcji w skali do 9 smażę na 5.

Jeśli będziecie smażyć placki na zbyt dużym ogniu to zewnątrz wyjdą przypalone, a w środku surowe.

Po usmażeniu podajemy z ulubioną konfiturą i świeżymi owocami. Smacznego!


Placuszki bananowe

placki bananowe

placki z banana

placki z bananami

placuszki bananowe przepis

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 1386

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
91 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Magda
1 dzień temu

Nie przepadam za plackami bananowymi – za bardzo “ciągną” bananem jak dla mnie… Ale te placuszki są przepyszne!!!(robiłam bez curku, cynamonu i na jajkach przepiorczych, ze względu na mojego 8miesięczniaka). Zjadłam je z sosem z masła orzechowego – delicje polecam wszystkimi dziękuję za przepis

Monika
2 dni temu

Moje placki nadawały się, tylko do wyrzucenia.
Ohydne.
Wszystko zgodnie z przepisem, banany bardzo dojrzałe w kropki czarne, składnik odmierzone wagą.
Sama mąka, do wyplucia.
Nie polecam.
Po dodaniu mąki od razu widać, że jest to „chora” jej ilość.
Radzę zaufać sobie, niż przepisowi.

LILA
1 miesiąc temu

Pięknie podane!

olga
1 miesiąc temu

Pyszne placuszki. Nawet mój niejadek stwierdził, że dobre ☺

Żaneta
2 miesięcy temu

Wyszly bardzo smaczne
Polecam

Joanna
4 miesięcy temu

Niestety. Moje placki, zrobione zgodnie z przepisem, mają smak wyłącznie mąki. Są twardawe, smaku banana brak. Tylko mąka. Rozczarowanie.

Dorota
4 miesięcy temu

Osobiście dodałabym więcej banana, ale placuszki wychodzą puszyste 🙂

Ewelina
4 miesięcy temu

Mi również takie wyszły

Wiktoria
4 miesięcy temu

ile mniej wiecej wychodzi tych placuskzów? 8?

Oliwia
2 miesięcy temu
Odpowiedź do  Wiktoria

Ja właśnie robię, i zrobiłam już 5 a tu cała miska jeszcze ciasta

Zosia H.
9 miesięcy temu

Wczoraj je jadłam na kolację i musze przyznac, ze nie udało mi się wczesniej zrobic tak smacznych placków :] palce lizac!

Lucyna
9 miesięcy temu

Właśnie je robię i tak się zastanawiam czy jakbym dodała więcej zblendowanych bananów to czy nie byłyby jeszcze lepsze lub wsypałabym trochę budyniu bananowego… 🙂 Lubię kombinować w kuchni. Jednakze te placuszki są przepyszne 🙂 🙂 pozdrawiam

Po Prostu Pycha
9 miesięcy temu
Odpowiedź do  Lucyna

Raczej bym tu już bardziej nie kombinowała 🙂 Ale zawsze można spróbować, może akurat!

Zoska
9 miesięcy temu

Właśnie je jem i zdecydowałam się napisac moj pierwszy komentarz na tym blogu – pyyyyycha 🙂 Dawno nie jadłam tak smacznych placuszków

Po Prostu Pycha
9 miesięcy temu
Odpowiedź do  Zoska

Bardzo się cieszę 🙂

Julia
9 miesięcy temu

Cześć, mam 10 lat i właśnie z twojego bloga robiłam wczoraj moje pierwsze placuszki. Dla mnie wydawały się trudne, bo wcześniej robiłam szczerze mówiąc jedynie kanapki, ale wyszły bombowe w smaku <3 <3 Pozdrawiam Julia

Po Prostu Pycha
9 miesięcy temu
Odpowiedź do  Julia

Oooo super, że mimo młodego wieku zaczynasz przygodę kulinarną 🙂 Trzymam kciuki za kolejne przepisy!

Weronika
10 miesięcy temu

Dobre, dodałam trochę wódce cukru i olej dodałam jednak do ciasta, zupełnie inaczej placuszki zachowują się na patelni

Pozdrawiam

Weronika
10 miesięcy temu
Odpowiedź do  Weronika

Trochę więcej cukru miało być oczywiście.

Am3lka
11 miesięcy temu

Wie ktoś ile ma kalorii porcja z przepisu

Po Prostu Pycha
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Am3lka

Wystarczy sobie wpisać składniki na darmowych aplikacjach typu fitatu 🙂

Jola
1 rok temu

Ze względu na chwilowy deficyt składników, do ciasta nie dodalam cukru,miodu,cynamonu, proszku do pieczenia. Za to sypnęłam trochę kokosu i polecam;)

Po Prostu Pycha
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Jola

Ooo super pomysł! Chodziło o wiórki kokosowe? 🙂

Asia
1 rok temu

Pyszne właśnie wcinamy z córką na śniadanko. Nie dodałam do ciasta cukru i są idealne 🙂

Po Prostu Pycha
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Asia

Ekstra! 🙂

Ania
1 rok temu

Te placuszki są pyszne, a co więcej proste i szybkie do zrobienia, robię je zawsze z moim 3 latkiem, a później placuszkami zajada się cała rodzina. Polecam!

Po Prostu Pycha
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Ania

Ojejku bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam!

Weronika
1 rok temu

Uwielbiamy te placuszki!

Po Prostu Pycha
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Weronika

Ja też 🙂

Mama trójki
1 rok temu

Moje ulubione placuszki! Nawet na swieta musialam je robic dla dzieci bo je uwielbiają!

Po Prostu Pycha
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Mama trójki

Super! 🙂

Zofia K.
1 rok temu

Naprawdę smaczne placuszki. polecam

Po Prostu Pycha
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Zofia K.

Dzięki 🙂

Kornelia
1 rok temu

Te placki są genialne w smaku 😛 Robiłam je juz kilka razy i najlepiej smakują jak faktycznie smaży się je na takim minimalnym ogniu wtedy maja czas na rośniecie i są puchate.

Po Prostu Pycha
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kornelia

Bardzo mi milo 🙂

Ptysia
1 rok temu

Miał dzisiaj bardzo dojrzałe banany, których już nikt nie chciał zjeść, a żal było wyrzucic! Zrobiłam te placuszki i jestem zakochana! Co to jest za smak 🙂

Po Prostu Pycha
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Ptysia

Bo żal je wyrzucać 🙂 Są pyszne!

Agnieszka
1 rok temu

Zrobiłam dzisiaj rano. Pyszne! 3 letni syn się zajadał. My również:-) zamiast oleju użyłam masła klarowanego.

Po Prostu Pycha
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Agnieszka

Oooo ekstra! 🙂

Gosia Kasprzak
2 lat temu

Jest moc! W końcu znalazłam dobry przepis na placki bananowe !
Polecam comment image

Po Prostu Pycha
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Gosia Kasprzak

Pięknie wyszły 🙂

Justyna Wieczorek
2 lat temu

Czy ktoś wie jaka jest orientacyjna kalorykatych placków?

anula
2 lat temu

Są genialne! moja cała rodzinka się nimi zajada, a zdarza się to dość rzadko żeby wszystkim trafić w gusta 🙂 Jedyne co zmieniłam to sposób smażenia, używam do tego oleju kokosowego w sprayu z oli oli. Świetne rozwiązanie do smażenia wszelkiego typu placków czy naleśników 🙂

Jowita
2 lat temu

Mój syn 10 letni robi je juz sam! 🙂 Banalnie prosty przepis, bardzo poelcam

Katarzyna
2 lat temu

Robiłam je wczoraj i dzisiaj na sniadanie :PP Obawiam się, że będę je tez robic jutro, pojutrze i do konca zycia :))))

Karolina
2 lat temu

Pyszne za kazdym razem 🙂 Czytając niektore komentarze to zastanawiam się jak mozna zepsuc tak proste placki !!!!

Genowefa
2 lat temu

To moje ulubione placki na sniadanie. Zawsze dodaję dojrzałe banany do nich wtedy są najelpsze

Krystyna
2 lat temu

Robimy je praktycznie co weekend z dziecmi :)) zawsze wychodzą super, tylko wierzch zawsze dekoruje swiezymi owocami

Sandra
2 lat temu

Przepyszny pomysł na śniadanie. Placuszki wyszły super, pulchne i miękkie. Calej rodzince posmakowały. Przepis wykorzystam na pewno jeszcze nie raz.

Aska R.
2 lat temu

Jak dla mnie bomba w smaku 😀 polecam chwilkę odstawic ciasto i pod wplywem proszku do pieczenia ono się robi nieco bardziej puchate i ladnie rosnie na patelni 🙂 Przyznaję, że raz tez mi twarde jak podeszwa jak dałam za duzy ogien i się spalily z zewnatrz, w ogole nie urosly, a w srodku nawet były nieco surowe 😀 na malym ogniu trzeba robic!

Zuzia
2 lat temu

Dzisiaj znowu je zrobilam i znowu pyszne! Dzięki za super przepis na sniadanie

Emilia
2 lat temu

Całą kwarantannę jemy Twoje placuszki na sniadanie! 😛 Dwa tyg i jeszcze nam się nie znudziły 🙂 Polecam zaserwować dodatkowo ze swiezymi truskawkami na wierzchu <3

Grazyna
2 lat temu

JAkie puchate mi wyszły! 😀 Ciasto jest nieco gęste, ale placuszki wychodzą obłędnie!

Ewelina
2 lat temu

Jakie puchate wyszły mi te placuszki :)) Niesamowite są, już robię trzeci dzien pod rząd

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Ewelina

Dzięki wielkie 🙂

Joanna d.
2 lat temu

Te placuszki to istne złoto jak zabraknie mi pieczywa w niedziele 😛

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Joanna d.

Oj tak 🙂

Hania
2 lat temu

Wyszły pyszne 😛 Bardzo polecam!

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Hania

Super 🙂

Marzenka
2 lat temu

Jestem zachwycona tymi placuszkami 😛 Trochę bałam się je robiac dzisiaj rano, bo w dwoch przepisach wyczytałam, ze wyszly gumowate, ale nie mam pojecia jak one mogly komus takie wyjsc jak przepis jest banalnie prosty 😛 Dzieki za przepis! Po prostu pycha 😛

Niezadowolona
2 lat temu

Przepis jest źle napisany. Olej wymieniony w skladnikach sugeruje że powinien zostac dodany do ciasta. Do tego “Zmiksować ze sobą wszystkie skladniki” nie pozostawia watpliwosci ze wyzej wymieniony olej powinien być w cieście, a nie tylko do smażenia. Efekt jest taki że placki wyszły gumowe i niezjadliwe. Po przeczytaniu komentarzy widze ze ciasto ma byc bez oleju, wiec nastepnym razem moze wyjdą takie jak powinny.

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Niezadowolona

Nawet jeżeli doda się tą jedną łyżkę oleju do ciasta to kompletnie nie powinno to zmienić ich konsystencji czy smaku, stąd dziwi mnie ten komentarz. Może po prostu składniki były zbyt długo miksowane, a wystarczy je przez kilka sekund zmiksować lub nawet wymieszać ciasto za pomocą trzepaczki 🙂

Iwonka
2 lat temu

Te placuszki są przeeeepyszne <3 Jak mam tylko dojrzałe banany w lodówce to robię je za każdym razem na śniadanie :P Zadne inne placki z patelni mi tak nie smakuja

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Iwonka

Bardzo mi miło to czytać 🙂

Irena
2 lat temu

Te bananowe placuszki to mistrzowstwo swiata 😀 robilam je juz kilka razy 🙂 Bardzo polecam wszystkim

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Irena

Dzięki wielkie 🙂

Emilka
2 lat temu

Moje ulubione placuszki bananowe. Dzieci je ubóstwiaja 😛

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Emilka

Super 🙂

Monika
2 lat temu

Czy ta łyżka oleju ma być zmiksowana do ciasta?

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Monika

Nie wlewamy olej do składników, tylko tak jak w opisie – na oleju smażymy placuszki 🙂

DOMNA
2 lat temu

Witam! PLacki byłu super. Smaczne, cała rodzina zachwalała! Dobrze wygospodarowane ciasto starczy na 18 placków! Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za super przepis! ;))

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  DOMNA

Niezmiernie mi miło to czytać 🙂 Dużo zależy od wielkości placuszków 🙂 Mam nadzieję, że Pani jeszcze sporo innych przepisów wypróbuje 🙂

Sabina Drzymała
2 lat temu

Jeśli chodzi o olej to tylko rozumiem że ma być go odrobina do natluszczenia patelni.

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Sabina Drzymała

Tak, chodzi o natłuszczenie patelni 🙂

Kasia
2 lat temu

placuszki są obłędnie smaczne 🙂 robiłam dwa razy i za każdym razem znikały w ekspresowym tempie

Krystyna Kinowska
3 lat temu

Pychotka.

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe to pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Wychodzą mięciutkie, puchate i niesamowicie smaczne. Wystarczy kilka minut do ich przygotowania. Składniki na placuszki trzeba wymieszać przez kilka sekund jedynie do powstania jednolitej konsystencji ciasta. To niewątpliwie tanie placuszki śniadaniowe, które mogą stanowić fajną alternatywę dla tradycyjnych kanapek. Placuszki bananowe śniadaniowe można jeść na zimno lub też zabrać do szkoły na obiad lub do pracy czy szkoły na lunch.

Placki z bananami

Placki z bananami posmakują Ci od pierwszego kęsa. Warto dodać do nich dojrzałe banany, które nadają dodatkowej słodyczy placuszkom. Jeśli w domu masz takie, którym nawet czarnieje już skórka, to właśnie takie będą świetnie nadawać się do tych placków. Dodatkowo można do nich dodać cukier puder lub miód. Jednak jeżeli nie lubisz bardzo słodkich placuszków, możesz te składniki po prostu pominąć.

Placki z bananem

Ten przepis na placki z bananem posmakują dorosłym jak i dzieciom. Na moim blogu znajdziecie sporo innych pysznych propozycji na śniadanie. Mi bardzo smakują omlety na słodko, banany w cieście czy puszyste pancakes z nutellą w środku. Jeżeli jednak lubisz domowe pieczywo na śniadanie, szczególnie gdy sklepy będą zamknięte, wtedy polecam Ci wypróbować bułki pszenne lub bułeczki mleczne.

Back to top button