Bananowe placuszki śniadaniowe

4.7/5 (2964 ocen)
Te placuszki bananowe to czysta rozkosz dla podniebienia - puszyste, aromatyczne i pełne słodkiego smaku dojrzałych bananów. Robi się je naprawdę bardzo szybko, a uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Placki bananowe stanowią doskonałą alternatywę na śniadanie lub kolację bez użycia chleba.

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Bananowe placuszki śniadaniowe

Niedzielne, leniwe śniadanko należy się każdemu! Ja polecam wykonać bananowe placuszki śniadaniowe z dodatkiem ulubionej konfitury czy świeżych owoców. Robiłam je już tysiąc razy i zawsze wychodzą wyśmienite.

Placuszki z bananem

Domowe placuszki bananowe to pomysł na pyszne śniadanie czy deser dla całej rodziny. Wychodzą mięciutkie, puchate i niesamowicie smaczne. Bardzo ważne jest, aby zbyt długo nie miksować czy mieszać składników, ponieważ wystarczy żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Polecam je smażyć np. na patelni do naleśników lub takiej z powierzchnią nieprzywierającą.

Placki z bananami

Ten przepis na placki z bananem posmakują dorosłym jak i dzieciom. Na moim blogu znajdziecie sporo innych pysznych propozycji na śniadanie. Mi bardzo smakują omlety na słodko, racuchy drożdżowe z jabłkami, czy puszyste pancakes z nutellą w środku. Jeżeli jednak lubisz domowe pieczywo na śniadanie, szczególnie gdy sklepy będą zamknięte, wtedy polecam Ci wypróbować bułki pszenne lub bułeczki mleczne.

Przepis na: Bananowe placuszki śniadaniowe

Składniki:

  • 2 małe banany lub 1 duży
  • 230 ml mleka (około 210 g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • ulubiona konfitura, krem czekoladowy lub świeże owoce
Wyślij emailem

Bananowe placuszki przepis krok po kroku:


Krok 1

placki z bananem

Placuszki bananowe wychodzą najsmaczniejsze gdy użyjemy do nich słodkich, dojrzałych bananów (mogą być nawet takie z brązową skórką, tylko należy sprawdzić czy w środku są dobre, nie zgnite itp).

Jeśli kupicie zielone, twarde banany to w placuszkach raczej nie wyczujecie smaku banana, bo takie są mało wyraziste.

Do miski wkładamy dwa mniejsze lub średniej wielkości banany.  


Krok 2

pancakes bananowe

Rozgniatamy je za pomocą widelca na taką papkę.


Krok 3

placki z bananów

Następnie dodajemy mąkę pszenną (250 g), mleko (około 210 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), jajka (2 szt), cukier puder (2 płaskie łyżki), a także opcjonalnie większą szczyptę cynamonu (około 1/3 lub 1/4 płaskiej łyżeczki).  


Krok 4

placki bananowe

Mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników (lub miksujemy przez dosłownie 10 sekund).

Odstawiamy ciasto na kilka minut, aby odpoczęło i delikatnie się napuszyło od użytego proszku do pieczenia.


Krok 5

placuszki bananowe

Smażymy je z obu stron na patelni z nieprzywierającą powierzchnią (ja zazwyczaj smażę bez tłuszczu lub na jego minimalnej ilości).

Ważne, żeby smażyć je na stosunkowo małym ogniu – u mnie na indukcji smażę na 5 programie z 9. Ja nakładam po około 1 płaskiej łyżce w odstępach od siebie na patelni.

Przez smażenie na małym ogniu placuszki mają czas na napuszenie, wyrośnięcie na tej patelni. Jeśli będziesz je smażyć na zbyt dużym ogniu, wtedy niestety placuszki zbyt szybko przypalają się zewnątrz, nie rosną wcale i w efekcie mogą wyjść twarde i gumowate (bardzo podobnie postępujemy z amerykańskimi pankejkami).

Gotowe! Bananowe placuszki można oprószyć cukrem pudrem czy podawać z różnymi dodatkami. Mi bardzo smakują z dodatkiem domowej konfitury, Nutellą czy świeżymi, sezonowymi owocami. Jednak już same w sobie są pyszne!

Śmiało możesz je przygotować sobie dzień wcześniej wieczorem, a następnego dnia zabrać ze sobą do pracy, czy spakować dzieciom do szkoły. Smacznego.


Bananowe placuszki śniadaniowe

placki bananowe

bananowe placuszki

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 2964

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
362 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia
Gosia
20 dni temu

Dziś zrobiłam Pani placuszki. Wyszły przepyszne, z tym, że troszkę zmodyfikowałam ten przepis. Dałam więcej bananów mniej mąki i mleka. Bardzo szybko robi się ciasto. A smażenie dłużej jak przy każdych plackach.Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

Ania
Ania
2 miesięcy temu

Placuszki zawsze wychodzą idealne. Uwielbiam! I czarny bananek się nie zmarnuje 😊😊

IMG_9845
Emily
Emily
2 miesięcy temu

Mam pytanko, ile się robi (smaży) te placuszki na patelni? bo nie jest niestety napisane😟

Sara
Sara
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Emily

Smaży się tyle ile placki potrzebują trzeba patrzeć czy pod spodem już jest przysmażone

Żaneta
Żaneta
2 miesięcy temu

Ale super Mój synek który skończy w grudniu 2 latka Zjadł już chyba 10
😃😂😉

IMG_20241125_201402
Lucylucyna
Lucylucyna
2 miesięcy temu

Hahah Ja dodaję pół patelni oleju i wychodzą pyszne!🤣

Emilia
Emilia
2 miesięcy temu

Placuszki wyszły przepyszne. Nie miałam maki pszennej, użyłam graham i smak jest niesamowity . Dziękuję za przepis 🤗

20241111_142116
Emilia
Emilia
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziś z maki pszennej zrobiłam i Jeszce pyszniejsze w smaku ❤

20241128_212657
Agata
Agata
3 miesięcy temu

Pyszne placuszki. Ja nie dodawałam proszku do pieczenia ale patelnię posmarowałam oliwą pomarańczową i naprawdę wyszły rewelacyjne 😊 polecam

Monika
Monika
3 miesięcy temu

Czy można zastąpić jajka do tych placków bo widziałam że jajka można zastąpić innymi rzeczami a nie mam jajek ?

Wioleta
Wioleta
3 miesięcy temu

Placuszki pycha lecz na oleju robię dzieciaki uwielbiają lecz dodaję gratis do środka banana pokrojonego w plastry super przepis.!!.

Emila
Emila
3 miesięcy temu

Placki super, robiłam z przepisu! Na placki położone są maliny przetarte. Dzieci zajadają. Dziękuję

17293229821856723506382839728033
Ewa
Ewa
3 miesięcy temu

Pyszne placuszki 🥰
Robiłam po raz pierwszy, ale na pewno powtórzenie raz

inbound2288780154164008316
Ania
Ania
4 miesięcy temu

Dla nas przepyszne! Polecam każdemu!
Smażone na patelni bez tłuszczu (tefal)!

IMG_20241006_190314
Ola
Ola
4 miesięcy temu

Za każdym razem zapominam, ze to ten lipny przepis i robię je po raz kolejny 😀 Pani Aniu – proszę o zrewidowanie. Po co aż 250g maki? Po interneci buszują proporcje 2 banany, szklanka maki, 1,5 szklanki mleka i jest okej 😀 to ciasto wychodzi straszliwie gumowe. Ledwo da się kroić widelcem, a co dopiero żuć i połykać. Plus nie sprawdza się odgrzewane po kilku h… szkoda, bardzo mylący to przepis.

D308AFAC-2FF2-45C9-B7B1-98B2A9CC4CB1
jajek
jajek
4 miesięcy temu

Na pierwszej fotce patelnia z tefala – smazysz bez tluszczu, ale pozniej ladne kolorowe fotki – na placuszkach widze – tak wygladaja tylko jesli byly smazone na tluszczu – to jak to jest z tym “ani grama tluszczu ” ??

Magda
Magda
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  jajek

Nie prawda. Ewidentnie widać, że to są placki, które nie były smażone na tłuszczu. Niektóre osoby wstawiły zdjęcia z wysmażony środkiem, te były smażone z użyciem tłuszczu. Ja zrobiłam je na dwa sposoby. Jeżeli chcesz by wyglądały jak ze zdjęcia autorki, to powinnaś smażyć je na bardzo niskim programie.

malaczarna840
Katarzyna
4 miesięcy temu

Czy jak uzyję zamiast mąki pszennej owsianej to też wyjdą ?

Anet
Anet
11 dni temu
W odpowiedzi do  Katarzyna

Ja tym razem zrobiłam na mleku owsianym i mące pszennej pełnoziarnistej. Wyszły brązowe i nawet były pyszne.
Pytanie czy nie przesadzilam i jestem ciekawa co na to Pani Asia z Po Prostu Pycha?

Zika
Zika
4 miesięcy temu

Dzieci zachwycone 😋

IMG_2149
Lena
Lena
5 miesięcy temu

Robię już drugi raz, znowu pyszne.

IMG20240820111205
Kasia
Kasia
5 miesięcy temu

A może być też wina proszku do pieczenia. Moja mama i babcia zawsze mówiły, żeby nie używać proszku, który przeleżał dłuższy czas po otwarciu.

Dorota
Dorota
6 miesięcy temu

Można wymieszać ciasto trzepaczką?

Magdalena
Magdalena
6 miesięcy temu

Witam czy ciasto można zostawić na noc w lodówce ?

Lena
Lena
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

No nie sądzę mi to trwało ponad 20 minut

Nadia
Nadia
6 miesięcy temu

Tak na prawdę mam 10 lat i zrobiłam sama te placuszki z banana dla rodziców a wczoraj zrobiłam pankejki z tej strony i im zasmakowały

1000070111
Krystian
Krystian
6 miesięcy temu

najlepsze placuszki jakie jadłem
Bardzo Szybkie przygotowanie ✨✨i cudny smak
Polecam

Rafał
Rafał
7 miesięcy temu

Super😃bardzo smaczne. Polecam 3 banany

Lena
Lena
7 miesięcy temu

Świetne!!!

IMG20240627105157
Hania
Hania
7 miesięcy temu

Robiłam pani przepis wyszedł super , napewno nie raz z niego skorzystam ❤️

Anna
Anna
8 miesięcy temu

Świetny przepis! Ja daję jednego banana i jedno starte jabłko. Wychodzą przepyszne, zarówno dzieci jak i dorośli zajadają się nimi 😁

IMG_20240603_193317
Kasia
Kasia
8 miesięcy temu

Są super! Smakowały mojemu bratu, któremu nic nie smakuje. Polecam. Szybkie, dobre.

Roksana
Roksana
8 miesięcy temu

Posmakowały mojej 2latce😅 To mały niejadek. Robie je od dłuższego czasu tylko z polowy porcji i bez cukru i zajada się za każdym razem. Czasem mieszam make 1:1 pszenna z zytnia. Zawsze wychodzą 😁

1000004365
Wiola Nowak
Wiola Nowak
9 miesięcy temu

Super szybkie i smaczne 🙂

1000015766
Julia
Julia
9 miesięcy temu

Przepyszne placki, łatwo i szybko się robi, idealne na weekendowe śniadanie:)

Lena
Lena
9 miesięcy temu

Cudowne są przepyszne

Oliwia
Oliwia
9 miesięcy temu

Asiu placuszki bananowe wyszły pyszne. Pare lat temu znalazłam Twojego bloga i od razu go pokochałam. Przepis banalny i szybciutki. Polecam każdemu! 🥰

20240425_082347
Lauixxx
Natka
10 miesięcy temu

Szczerze powiem, ze te placuszki bananowe to jedne z najlepszych, ktore jadlam. Sa puszyste, mieciutkie i bardzo smaczne 😋
Polecam tym ktorzy nie jedli.

Olga
Olga
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Możliwe 😊 po prostu nie wyrosły. Proporcje jak w przepisie nawet sprawdzałam po raz drugi, smażone powolutku zgodnie z sugestią. Jakąś przyczyną jest. Może ktoś wyłapie i już każdemu będą wychodzić 😊

Julia
Julia
9 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Możliwe.Poprostu nie wychodzą. Przepis jest banalny.Robilam do nich drugie podejście i trzeciego nie będzie.To sa moje pierwsze placki ktore mi w zyciu nie wyszl he he .Szkoda czasu.Dziele się poprostu swoją opinią. Pozdrawiam

Angelica
Angelica
9 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Julia

Z ciekawości, jak długo mieszała Pani te placuszki? Czy robiła Pani jedną porcję? Oraz finalnie co się z nimi stało że nie wyszły, czy chodzi o smak czy teksturę?

Angelika
Angelika
9 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Julia

Mi też nie wyszły…

Ula
Ula
10 miesięcy temu

Bardzo pyszne placuszki ❤️ ja zrobiłam wersję fit mąkę dałam pełnoziarnistą i zamiast cukru dałam słodzik Bardzo polecam

1000000440
zuzia
zuzia
10 miesięcy temu

A czy mogę podawać placki z miodem.

zuzia
zuzia
10 miesięcy temu

Mam 9 lat chodzę do klasy 3 i polecam placuszki które teraz zrobiłam. Bardzo pyszne. POZDRAWIAM

Sara
Sara
10 miesięcy temu

Są przepyszne 🤩

Patrycja
Patrycja
10 miesięcy temu

Pyszne cudenka!

1000025591
Dagmara
Dagmara
11 miesięcy temu

Robiłam placuszki na szybko i były nie do końca dosmazone ale i tak jak dla mnie 10/10 i szybki przepis faktycznie 10 min i wszytsko jest gotowe 😊🤤

Agata
Agata
11 miesięcy temu

I po upieczeniu pulchne i smaczne, smak banów mocno odczuwalny co uznaje za plus

IMG_3907
Agata
Agata
11 miesięcy temu

Jeden z lepszych przepisów dla wymagającej 2.5 latki, przerobiłam milion przepisów i ten dodaje do ulubionych

IMG_3906
Zzz
Zzz
11 miesięcy temu

A wiecie, że beztłuszczowe smażenie zażyna patelnię? Właśnie tak sobie rozwaliłam patelnię

Andzia
Andzia
11 miesięcy temu

Świetny przepis, placuszki wchodzą przepyszne

Mariusz
Mariusz
1 rok temu

Fantastyczny przepis. Zapomniałem dodać jajek, a i tak wyszły pyszne. Dzięki zdjeciom z każdego etapu zorientowałem się, że ciasto wyszło za gęste i dodałem odrobinę mleka. Dopiero żona pytała czy jajka dodałem, ale i tak jej smakuje.
Zamiast cukru pudru mozna zwykły rozpuścić w mleku.

joanna
joanna
1 rok temu

próbuje i własnie smażę, ale przyznam się, że nie miałam mleka. Dodałam trochę pseudo “mleka” migdałowego oraz szklankę pełnotłustego jogurtu. wygląda, że będzie dobrze….

Joanna
Joanna
1 rok temu

Prosty, szybki przepis. Mój 3- latek zrobił ciasto.

IMG_7081.jpeg
Wiktoria
Wiktoria
1 rok temu

Czy ciasto można zostawić na noc w lodowce?

Ewa
Ewa
1 rok temu
W odpowiedzi do  Wiktoria

Można ,ja zostawiam w lodówce jak robię gofry ,czasem i 3 dni ,wychodzą normalnie ,z tym ,że dodaje odrobinę drożdży również

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe to pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Wychodzą mięciutkie, puchate i niesamowicie smaczne. Wystarczy kilka minut do ich przygotowania. Składniki na placuszki trzeba wymieszać przez kilka sekund jedynie do powstania jednolitej konsystencji ciasta. To niewątpliwie tanie placuszki śniadaniowe, które mogą stanowić fajną alternatywę dla tradycyjnych kanapek. Placuszki bananowe śniadaniowe można jeść na zimno lub też zabrać do szkoły na obiad lub do pracy czy szkoły na lunch.

Placki z bananami

Placki z bananami posmakują Ci od pierwszego kęsa. Warto dodać do nich dojrzałe banany, które nadają dodatkowej słodyczy placuszkom. Jeśli w domu masz takie, którym nawet czarnieje już skórka, to właśnie takie będą świetnie nadawać się do tych placków. Dodatkowo można do nich dodać cukier puder lub miód. Jednak jeżeli nie lubisz bardzo słodkich placuszków, możesz te składniki po prostu pominąć.

Placki z bananem

Ten przepis na placki z bananem posmakują dorosłym jak i dzieciom. Na moim blogu znajdziecie sporo innych pysznych propozycji na śniadanie. Mi bardzo smakują omlety na słodko, banany w cieście czy puszyste pancakes z nutellą w środku. Jeżeli jednak lubisz domowe pieczywo na śniadanie, szczególnie gdy sklepy będą zamknięte, wtedy polecam Ci wypróbować bułki pszenne lub bułeczki mleczne.

Placki bananowe

Placki bananowe to przepyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych placków. Te delikatne, puszyste i aromatyczne placki są nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Wykorzystując tylko kilka prostych składników, można stworzyć pyszne danie, które będzie idealne na śniadanie, podwieczorek lub deser. Placki bananowe są nie tylko apetyczne, ale również bogate w składniki odżywcze. Głównym składnikiem tych placków jest dojrzały banan, który nie tylko dodaje słodkiego smaku, ale także dostarcza mnóstwo cennych składników, takich jak witamina C, potas i błonnik. W połączeniu z jajkiem, mąką i odrobiną cukru, banan tworzy doskonałą bazę dla tych delikatnych placków.

Przygotowanie placków bananowych jest szybkie i proste. Wystarczy rozgnieść dojrzałe banany widelcem, a następnie dodać kolejne składniki i dokładnie wymieszać składniki. Możesz także dodać odrobinę cynamonu lub wanilii, aby nadać plackom jeszcze bogatszy smak. Gdy ciasto jest gotowe, należy rozgrzać patelnię i smażyć placki na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut z obu stron, aż staną się złociste i puszyste. Placki bananowe świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Możesz podać je z syropem klonowym, podać ze świeżymi owocami lub posmarować ulubionym kremem czy dżemem. Możesz również eksperymentować z dodatkami, takimi jak jogurt naturalny, masło orzechowe czy posiekane orzechy. Niezależnie od wyboru dodatków, placki bananowe z pewnością będą smakowitym i pożywnym posiłkiem.

Placki bananowe to nie tylko smaczne, ale także zdrowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Ich delikatność, puszystość i słodki smak sprawiają, że są one idealne na różne okazje. Jeśli szukasz przepisu na coś, co jest zarówno apetyczne, jak i pełne wartości odżywczych, placki bananowe są idealnym wyborem. Wystarczy kilka prostych składników i kilka minut w kuchni, aby cieszyć się tym przysmakiem. Wypróbuj przepis na placki bananowe i pozwól sobie na chwilę rozkoszy smakowej z tą pyszną i zdrową przekąską.

RozwińZwiń