Niedzielne, leniwe śniadanko należy się każdemu! Ja polecam wykonać bananowe placuszki śniadaniowe z dodatkiem ulubionej konfitury czy świeżych owoców. Robiłam je już tysiąc razy i zawsze wychodzą wyśmienite.
Placuszki z bananem
Domowe placuszki bananowe to pomysł na pyszne śniadanie czy deser dla całej rodziny. Wychodzą mięciutkie, puchate i niesamowicie smaczne. Bardzo ważne jest, aby zbyt długo nie miksować czy mieszać składników, ponieważ wystarczy żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Polecam je smażyć np. na patelni do naleśników lub takiej z powierzchnią nieprzywierającą.
Placki z bananami
Ten przepis na placki z bananem posmakują dorosłym jak i dzieciom. Na moim blogu znajdziecie sporo innych pysznych propozycji na śniadanie. Mi bardzo smakują omlety na słodko, racuchy drożdżowe z jabłkami, czy puszyste pancakes z nutellą w środku. Jeżeli jednak lubisz domowe pieczywo na śniadanie, szczególnie gdy sklepy będą zamknięte, wtedy polecam Ci wypróbować bułki pszenne lub bułeczki mleczne.
Przepis na: Bananowe placuszki śniadaniowe
Składniki:
- 2 małe banany lub 1 duży
- 200 ml mleka (około 180 g)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
- ulubiona konfitura, krem czekoladowy lub świeże owoce
Zobacz również:
Bananowe placuszki przepis krok po kroku:
Krok 1
Jeśli kupicie zielone, twarde banany to w placuszkach raczej nie wyczujecie smaku banana, bo takie są mało wyraziste.
Do miski wkładamy dwa mniejsze lub średniej wielkości banany.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników (lub miksujemy przez dosłownie 10 sekund).
Odstawiamy ciasto na kilka minut, aby odpoczęło i delikatnie się napuszyło od użytego proszku do pieczenia.
Krok 5
Ważne, żeby smażyć je na stosunkowo małym ogniu – u mnie na indukcji smażę na 5 programie z 9. Ja nakładam po około 1 płaskiej łyżce w odstępach od siebie na patelni.
Przez smażenie na małym ogniu placuszki mają czas na napuszenie, wyrośnięcie na tej patelni. Jeśli będziesz je smażyć na zbyt dużym ogniu, wtedy niestety placuszki zbyt szybko przypalają się zewnątrz, nie rosną wcale i w efekcie mogą wyjść twarde i gumowate (bardzo podobnie postępujemy z amerykańskimi pankejkami).
Gotowe! Bananowe placuszki można oprószyć cukrem pudrem czy podawać z różnymi dodatkami. Mi bardzo smakują z dodatkiem domowej konfitury, Nutellą czy świeżymi, sezonowymi owocami. Jednak już same w sobie są pyszne!
Śmiało możesz je przygotować sobie dzień wcześniej wieczorem, a następnego dnia zabrać ze sobą do pracy, czy spakować dzieciom do szkoły. Smacznego.
Komentarze
Dzieci zachwycone 😋
Super! Cieszę się, że im posmakowały 🙂
Robię już drugi raz, znowu pyszne.
Ale apetycznie wyglądają 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowały 🙂
Zrobiłam wszystko wg przepisu a z placków wyszedł po prostu zakalec.
Ciężko mi sobie wyobrazić zakalec w tych placuszkach 🙂 Może były po prostu niedosmażone?
Można wymieszać ciasto trzepaczką?
Tak, napisałam to nawet w kroku 4 “Mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników (lub miksujemy przez dosłownie 10 sekund).” 🙂
Witam czy ciasto można zostawić na noc w lodówce ?
Nigdy nie zostawiałam w lodówce… Wykonanie tego ciasta zajmuje max 2-3 minuty 🙂
Tak na prawdę mam 10 lat i zrobiłam sama te placuszki z banana dla rodziców a wczoraj zrobiłam pankejki z tej strony i im zasmakowały
Ekstra, gratulacje! ❤️ Super, że już w tym wieku zaczynasz swoją samodzielną przygodę w kuchni 🙂
najlepsze placuszki jakie jadłem
Bardzo Szybkie przygotowanie ✨✨i cudny smak
Polecam
Super! Cieszę się 🙂
Super😃bardzo smaczne. Polecam 3 banany
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Świetne!!!
dzięki za zdjęcie 🙂
Robiłam pani przepis wyszedł super , napewno nie raz z niego skorzystam ❤️
cieszę się 🙂
Pancakes bardzo smaczne.
Moglbym prosic o kcal itd?
Nie jestem dietetykiem i nie obliczam takich rzeczy w swoich przepisach 🙂
Świetny przepis! Ja daję jednego banana i jedno starte jabłko. Wychodzą przepyszne, zarówno dzieci jak i dorośli zajadają się nimi 😁
Super 🙂
Są super! Smakowały mojemu bratu, któremu nic nie smakuje. Polecam. Szybkie, dobre.
super 🙂
Mimo bardzo małego ognia wyszły naleśniki a nie puszyste placuszki. Beznadziejny przepis, nawet nie pisze jaką konsystencję ma mieć ciasto.
Niestety nie wiem jak przy tych proporcjach składników mogły wyjść naleśniki… Proszę spojrzeć ile jest pozytywnych komentarzy ze zdjęciami poniżej w komentarzach – coś musiało zostać źle przygotowane przez Panią/Pana. Obstawiałabym pomylone proporcje.
A może być też wina proszku do pieczenia. Moja mama i babcia zawsze mówiły, żeby nie używać proszku, który przeleżał dłuższy czas po otwarciu.
Posmakowały mojej 2latce😅 To mały niejadek. Robie je od dłuższego czasu tylko z polowy porcji i bez cukru i zajada się za każdym razem. Czasem mieszam make 1:1 pszenna z zytnia. Zawsze wychodzą 😁
Ale ekstra podane! 😍😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że córeczce posmakowały ❤️
Super szybkie i smaczne 🙂
super 🙂
Przepyszne placki, łatwo i szybko się robi, idealne na weekendowe śniadanie:)
Bardzo się cieszę, że posmakowały ❤️ Też uwielbiam je podawać w weekend 🙂
Cudowne są przepyszne
Bardzo się cieszę, że posmakowały 😍
Asiu placuszki bananowe wyszły pyszne. Pare lat temu znalazłam Twojego bloga i od razu go pokochałam. Przepis banalny i szybciutki. Polecam każdemu! 🥰
Piękne wyszły 😍 Cieszę się, że moje przepisy od lat przypadają Ci do gustu ❤️ Mam nadzieję, że kolejne również Ci się spodobają 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Szczerze powiem, ze te placuszki bananowe to jedne z najlepszych, ktore jadlam. Sa puszyste, mieciutkie i bardzo smaczne 😋
Polecam tym ktorzy nie jedli.
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Dzięki za miłą recenzję.
Czasem się naprawdę dziwię jak niektórzy tu piszą w komentarzu, że im nie wyszło i się wtedy zastanawiam jak to możliwe…
Możliwe.Poprostu nie wychodzą. Przepis jest banalny.Robilam do nich drugie podejście i trzeciego nie będzie.To sa moje pierwsze placki ktore mi w zyciu nie wyszl he he .Szkoda czasu.Dziele się poprostu swoją opinią. Pozdrawiam
Z ciekawości, jak długo mieszała Pani te placuszki? Czy robiła Pani jedną porcję? Oraz finalnie co się z nimi stało że nie wyszły, czy chodzi o smak czy teksturę?
Mi też nie wyszły…
Widocznie coś zostało źle zrobione, ale to tak prosty przepis, że naprawdę trudno znaleźć mi jakąś inną przyczynę, niż zła dobrana moc palnika lub źle dobrane proporcje składników. Poniżej w komentarzach widać dziesiątki zdjęć placuszków od osób, które je robiły i im wyszły, więc przepis na pewno jest dobry. Zachęcam do przeanalizowania przepisu jeszcze raz, może uda się znaleźć błąd 🙂
Bardzo pyszne placuszki ❤️ ja zrobiłam wersję fit mąkę dałam pełnoziarnistą i zamiast cukru dałam słodzik Bardzo polecam
Super, ciesze się, ze smakowały 🙂
A czy mogę podawać placki z miodem.
Można je podawać z czym ma się ochotę: nutellą, miodem, świeżymi owocami, serkiem homogenizowanym i wiele wiele innych 🙂
Mam 9 lat chodzę do klasy 3 i polecam placuszki które teraz zrobiłam. Bardzo pyszne. POZDRAWIAM
Brawo! 🙂 Również pozdrawiam serdecznie!
Są przepyszne 🤩
cieszę się 🙂
Pyszne cudenka!
Cieszę się, że smakowały 🙂
To możliwe 🙂
Dzięki za podzielenie się doświadczeniem! 🙂 Postaram się teraz odwzorować te błędy, może faktycznie coś w tym jest 🙂
Ekstra wyszły 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakują ❤️
Robiłam placuszki na szybko i były nie do końca dosmazone ale i tak jak dla mnie 10/10 i szybki przepis faktycznie 10 min i wszytsko jest gotowe 😊🤤
Cieszę się, że smakowały 🙂
I po upieczeniu pulchne i smaczne, smak banów mocno odczuwalny co uznaje za plus
To w końcu placuszki bananowe, więc powinny przeważać smakowo nad innymi składnikami 🙂
Jeden z lepszych przepisów dla wymagającej 2.5 latki, przerobiłam milion przepisów i ten dodaje do ulubionych
Miło mi to czytać 🙂
A wiecie, że beztłuszczowe smażenie zażyna patelnię? Właśnie tak sobie rozwaliłam patelnię
Ja smażę praktycznie kilka razy w tygodniu bez użycia tłuszczu i żadna moja patelnia przez to nie ucierpiała 🙂 Bardziej się niszczą pod wpływem mocnego mieszania zawartości albo jak coś się często przypala.
Świetny przepis, placuszki wchodzą przepyszne
Cieszę się, że smakują 🙂
Fantastyczny przepis. Zapomniałem dodać jajek, a i tak wyszły pyszne. Dzięki zdjeciom z każdego etapu zorientowałem się, że ciasto wyszło za gęste i dodałem odrobinę mleka. Dopiero żona pytała czy jajka dodałem, ale i tak jej smakuje.
Zamiast cukru pudru mozna zwykły rozpuścić w mleku.
Super, cieszę się 🙂 Nawet jestem nieco zaskoczona, że wyszły bez jajek…
próbuje i własnie smażę, ale przyznam się, że nie miałam mleka. Dodałam trochę pseudo “mleka” migdałowego oraz szklankę pełnotłustego jogurtu. wygląda, że będzie dobrze….
super 🙂
Prosty, szybki przepis. Mój 3- latek zrobił ciasto.
Ooo to w takim razie rośnie jakiś mały Masterchef! 😍 Strach pomyśleć, co przygotuje jak będzie miał 6 lat 🙂 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego ❤️
Czy ciasto można zostawić na noc w lodowce?
Można ,ja zostawiam w lodówce jak robię gofry ,czasem i 3 dni ,wychodzą normalnie ,z tym ,że dodaje odrobinę drożdży również
Nigdy nie zostawiałam, bo nie miałam takiej potrzeby – ciężko mi powiedzieć 🙂
POLECAM!! próbowałam wszystkich przepisów w internecie i żaden nie wyszedl tak dobrze jak ten 😍
Bardzo się cieszę 🙂
W trakcie robienia zorientowałem się że mam bardzo mało proszku do pieczenia 😕
Ale dzieciom i tak samakowały. Na talerzu polały sobie miodem i bardzo szybko zniknęły w Brzuszkach 😊
Bardzo się cieszę, że finalnie i tak dzieciom smakowały ❤️ Pozdrawiam całą rodzinkę 🤗
Polecam dodać zamiast mleka kefir 👌
Muszę spróbować w takim razie 🙂 Bardziej smakowały z kefirem?
Lepiej “rośnie ciasto” przy połączeniu kefiru i sody (lub proszku do pieczenia , , przez to bardziej puszyste. Ale smak placuszków też będzie inny.
Ja robię od wielu lat bez kefiru i sody i jestem zadowolona z efektu końcowego 🙂
Bardzo dobre, zamiast mleka dodałam wodę, też są smaczne ☺️
Bardzo dziękuję za zdjęcie! 😍 Cieszę się, że smakowały ❤️
Wspaniałe, białka ubiłam, mleko i jaja dałam w temp. Pokojowej
Super 🙂
U mnie wyszły cienkie,ale w smaku dobre 🙂 polecam jak piszą osoby w komentarzach -przykryc po nałożeniu na patelnie, smażone bez oleju robią się ładnie brazowe
Faktycznie coś cienkie wyszły… A został dodany proszek do pieczenia? 🙂 Może smazyla Pani w zbyt wysokim grzaniu palnika i one nie miały czasu na wyrośnięcie?
Zrobiłam je wczoraj (bez przykrycia ,płaskie 😭) i zrobiłam je dziś . Pod przykryciem . I tak nie są tak okazałe jak co na niektórych zdjecjach, gdzie robię błąd ? 😭😭😭mały ogień ,mieszane trzepaczką…
A z ciekawości, dociskasz je łopatką po przewróceniu? Smażysz na rozgrzanej już patelni?
Czy zamiast bananów próbowała pani dodać inny owoc ? Tak ogólnie to wyszły przepysznie
Cieszę się, że smakowały ❤️ Z innymi owocami nie próbowałam, ale wątpię, aby udało się zastąpić go czymkolwiek, aby konsystencja placuszków była taka sama 🙂
Uważam że gdybyśmy białka ubili osobno i potem delikatnie dodali do całości po wcześniejszym jej wymieszaniu placki byłyby znacznie bardziej miękkie i puszyste.
Jeśli taki sposób przygotowania Pani odpowiada to śmiało można tak robić 🙂 Moim zdaniem wystarczy nawet wymieszac wszystko trzepaczką i też wychodzą puszyste.
Zamiast cukru pudru dodałam syropu z agawy i też wyszły puchate i pyszne. Dzięki za przepis Asiu! Jest świetny ❤️😊
Bardzo dobry pomysł ❤️ Dzięki za komentarz i cieszę się, że placuszki smakują! 🙂
Pyszne, trudno było mi zrobić zdjęcie bo znikały zaraz po przełożeniu na talerz. Patent z pokrywką działa, pierwsze (bez pokrywki) były bardziej płaskie. Ale zauważyłam że jak były ciepłe to były puszyste a w miarę studzenia opadały. Ale i tak były pyszne. 🙂 polecam przepis
Hej.
Placuszki pyszne! Myślę, że mogą nie wyrastać z dwóch powodów… 1. Za niska temperatura (jak zwiększyłam, zdecydowanie poszły w górę). 2. Myślę też, że za długo mimo wszystko mieszałam ciasto.
Hej, dzięki za komentarz! 🤗 Może komuś przydadzą się właśnie Twoje rady 🙂
Troszkę przesadziłem z ilością 😆. Pycha 🤤🤗
Dobrego nigdy nie za wiele 😂 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakowały 🙂