Niedzielne, leniwe śniadanko należy się każdemu! Ja polecam wykonać bananowe placuszki śniadaniowe z dodatkiem ulubionej konfitury czy świeżych owoców. Robiłam je już tysiąc razy i zawsze wychodzą wyśmienite.
Placuszki z bananem
Domowe placuszki bananowe to pomysł na pyszne śniadanie czy deser dla całej rodziny. Wychodzą mięciutkie, puchate i niesamowicie smaczne. Bardzo ważne jest, aby zbyt długo nie miksować czy mieszać składników, ponieważ wystarczy żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Polecam je smażyć np. na patelni do naleśników lub takiej z powierzchnią nieprzywierającą.
Placki z bananami
Ten przepis na placki z bananem posmakują dorosłym jak i dzieciom. Na moim blogu znajdziecie sporo innych pysznych propozycji na śniadanie. Mi bardzo smakują omlety na słodko, racuchy drożdżowe z jabłkami, czy puszyste pancakes z nutellą w środku. Jeżeli jednak lubisz domowe pieczywo na śniadanie, szczególnie gdy sklepy będą zamknięte, wtedy polecam Ci wypróbować bułki pszenne lub bułeczki mleczne.
Przepis na: Bananowe placuszki śniadaniowe
Składniki:
- 2 małe banany lub 1 duży
- 200 ml mleka (około 185 g)
- 2 małe jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
- ulubiona konfitura, krem czekoladowy lub świeże owoce
Zobacz również:
Bananowe placuszki przepis krok po kroku:
Krok 1
Jeśli kupicie zielone, twarde banany to w placuszkach raczej nie wyczujecie smaku banana, bo takie są mało wyraziste.
Do miski wkładamy dwa mniejsze lub średniej wielkości banany.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników (lub miksujemy przez dosłownie 10 sekund).
Odstawiamy ciasto na kilka minut, aby odpoczęło i delikatnie się napuszyło od użytego proszku do pieczenia.
Krok 5
Ważne, żeby smażyć je na stosunkowo małym ogniu – u mnie na indukcji smażę na 5 programie z 9. Ja nakładam po około 1 płaskiej łyżce w odstępach od siebie na patelni.
Przez smażenie na małym ogniu placuszki mają czas na napuszenie, wyrośnięcie na tej patelni. Jeśli będziesz je smażyć na zbyt dużym ogniu, wtedy niestety placuszki zbyt szybko przypalają się zewnątrz, nie rosną wcale i w efekcie mogą wyjść twarde i gumowate (bardzo podobnie postępujemy z amerykańskimi pankejkami).
Gotowe! Bananowe placuszki można oprószyć cukrem pudrem czy podawać z różnymi dodatkami. Mi bardzo smakują z dodatkiem domowej konfitury, Nutellą czy świeżymi, sezonowymi owocami. Jednak już same w sobie są pyszne!
Śmiało możesz je przygotować sobie dzień wcześniej wieczorem, a następnego dnia zabrać ze sobą do pracy, czy spakować dzieciom do szkoły. Smacznego.
Komentarze
Są przepyszne 🤩
cieszę się 🙂
Pyszne cudenka!
Cieszę się, że smakowały 🙂
Pychotka
Ekstra wyszły 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakują ❤️
Robiłam placuszki na szybko i były nie do końca dosmazone ale i tak jak dla mnie 10/10 i szybki przepis faktycznie 10 min i wszytsko jest gotowe 😊🤤
Cieszę się, że smakowały 🙂
Ani to pulchne ani dobre. Zdecydowanie nie polecam
Nie wiem co mogło pójść nie tak, w tak prostych plackach…
Robilam placki 3 razy, pierwszy raz wyszły super, drugi raz gumowate i płaskie, a 3 raz znowu super – z mojej obserwacji wynika, ze wazne jest zeby nie dac za duzo banana, zeby faktycznie odczekac te kilka minut po przygotowaniu ciasta – zeby zdazylo napuchnac i po trzecie – chyba najwazniejsze – patelnia nie moze byc za goraca, ale tez nie moze byc za zimna! Zeby smazyc placki na 5 na indukcji, to trzeba naprawde naprawde dobrze nagrzac najpierw patelnie 🙂
Dzięki za podzielenie się doświadczeniem! 🙂 Postaram się teraz odwzorować te błędy, może faktycznie coś w tym jest 🙂
I po upieczeniu pulchne i smaczne, smak banów mocno odczuwalny co uznaje za plus
To w końcu placuszki bananowe, więc powinny przeważać smakowo nad innymi składnikami 🙂
Jeden z lepszych przepisów dla wymagającej 2.5 latki, przerobiłam milion przepisów i ten dodaje do ulubionych
Miło mi to czytać 🙂
A wiecie, że beztłuszczowe smażenie zażyna patelnię? Właśnie tak sobie rozwaliłam patelnię
Ja smażę praktycznie kilka razy w tygodniu bez użycia tłuszczu i żadna moja patelnia przez to nie ucierpiała 🙂 Bardziej się niszczą pod wpływem mocnego mieszania zawartości albo jak coś się często przypala.
Świetny przepis, placuszki wchodzą przepyszne
Cieszę się, że smakują 🙂
Niestety nie dla mnie – czuję banany z samą mąką 🙁
Dziwne.
Może źle rozmieszane
To możliwe 🙂
Fantastyczny przepis. Zapomniałem dodać jajek, a i tak wyszły pyszne. Dzięki zdjeciom z każdego etapu zorientowałem się, że ciasto wyszło za gęste i dodałem odrobinę mleka. Dopiero żona pytała czy jajka dodałem, ale i tak jej smakuje.
Zamiast cukru pudru mozna zwykły rozpuścić w mleku.
Super, cieszę się 🙂 Nawet jestem nieco zaskoczona, że wyszły bez jajek…
próbuje i własnie smażę, ale przyznam się, że nie miałam mleka. Dodałam trochę pseudo “mleka” migdałowego oraz szklankę pełnotłustego jogurtu. wygląda, że będzie dobrze….
super 🙂
Prosty, szybki przepis. Mój 3- latek zrobił ciasto.
Ooo to w takim razie rośnie jakiś mały Masterchef! 😍 Strach pomyśleć, co przygotuje jak będzie miał 6 lat 🙂 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego ❤️
Czy ciasto można zostawić na noc w lodowce?
Można ,ja zostawiam w lodówce jak robię gofry ,czasem i 3 dni ,wychodzą normalnie ,z tym ,że dodaje odrobinę drożdży również
Nigdy nie zostawiałam, bo nie miałam takiej potrzeby – ciężko mi powiedzieć 🙂
POLECAM!! próbowałam wszystkich przepisów w internecie i żaden nie wyszedl tak dobrze jak ten 😍
Bardzo się cieszę 🙂
W trakcie robienia zorientowałem się że mam bardzo mało proszku do pieczenia 😕
Ale dzieciom i tak samakowały. Na talerzu polały sobie miodem i bardzo szybko zniknęły w Brzuszkach 😊
Bardzo się cieszę, że finalnie i tak dzieciom smakowały ❤️ Pozdrawiam całą rodzinkę 🤗
Polecam dodać zamiast mleka kefir 👌
Muszę spróbować w takim razie 🙂 Bardziej smakowały z kefirem?
Lepiej “rośnie ciasto” przy połączeniu kefiru i sody (lub proszku do pieczenia , , przez to bardziej puszyste. Ale smak placuszków też będzie inny.
Ja robię od wielu lat bez kefiru i sody i jestem zadowolona z efektu końcowego 🙂
Bardzo dobre, zamiast mleka dodałam wodę, też są smaczne ☺️
Bardzo dziękuję za zdjęcie! 😍 Cieszę się, że smakowały ❤️
Wspaniałe, białka ubiłam, mleko i jaja dałam w temp. Pokojowej
Super 🙂
U mnie wyszły cienkie,ale w smaku dobre 🙂 polecam jak piszą osoby w komentarzach -przykryc po nałożeniu na patelnie, smażone bez oleju robią się ładnie brazowe
Faktycznie coś cienkie wyszły… A został dodany proszek do pieczenia? 🙂 Może smazyla Pani w zbyt wysokim grzaniu palnika i one nie miały czasu na wyrośnięcie?
Zrobiłam je wczoraj (bez przykrycia ,płaskie 😭) i zrobiłam je dziś . Pod przykryciem . I tak nie są tak okazałe jak co na niektórych zdjecjach, gdzie robię błąd ? 😭😭😭mały ogień ,mieszane trzepaczką…
A z ciekawości, dociskasz je łopatką po przewróceniu? Smażysz na rozgrzanej już patelni?
Czy zamiast bananów próbowała pani dodać inny owoc ? Tak ogólnie to wyszły przepysznie
Cieszę się, że smakowały ❤️ Z innymi owocami nie próbowałam, ale wątpię, aby udało się zastąpić go czymkolwiek, aby konsystencja placuszków była taka sama 🙂
Uważam że gdybyśmy białka ubili osobno i potem delikatnie dodali do całości po wcześniejszym jej wymieszaniu placki byłyby znacznie bardziej miękkie i puszyste.
Jeśli taki sposób przygotowania Pani odpowiada to śmiało można tak robić 🙂 Moim zdaniem wystarczy nawet wymieszac wszystko trzepaczką i też wychodzą puszyste.
Zamiast cukru pudru dodałam syropu z agawy i też wyszły puchate i pyszne. Dzięki za przepis Asiu! Jest świetny ❤️😊
Bardzo dobry pomysł ❤️ Dzięki za komentarz i cieszę się, że placuszki smakują! 🙂
Pyszne, trudno było mi zrobić zdjęcie bo znikały zaraz po przełożeniu na talerz. Patent z pokrywką działa, pierwsze (bez pokrywki) były bardziej płaskie. Ale zauważyłam że jak były ciepłe to były puszyste a w miarę studzenia opadały. Ale i tak były pyszne. 🙂 polecam przepis
Hej.
Placuszki pyszne! Myślę, że mogą nie wyrastać z dwóch powodów… 1. Za niska temperatura (jak zwiększyłam, zdecydowanie poszły w górę). 2. Myślę też, że za długo mimo wszystko mieszałam ciasto.
Hej, dzięki za komentarz! 🤗 Może komuś przydadzą się właśnie Twoje rady 🙂
Troszkę przesadziłem z ilością 😆. Pycha 🤤🤗
Dobrego nigdy nie za wiele 😂 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakowały 🙂
U mnie wszystko się rozpaćkało, zamiast mąki pszennej dodałam kokosową czy to dlatego ciasto sie nie połączyło?
Tak, to wina mąki kokosowej. Wyszło mi kiedyś to samo.
Mąka kokosowa nie zawiera glutenu i to też wpływa na to, że placki się bardziej będą rozsypywać na patelni 🙂
Niestety nie próbowałam z mąką kokosową tych placuszków, ale myślę, że to możliwe, ponieważ scalić placuszki powinna mąką i jajka.
Przepyszne, puszyste i dziecinnie proste <3 Ja do ciasta dodałam pokrojone daktyle i wyszły smakowicie 😀
Cieszę się 🙂
PS. dodaje triche wiecej proszku do pieczenia i wtedy bardziej wyrastaja jak ktos takie lubi
najlepszy przepis na pancake!! miw ychodzą samzyc nawet bez oleju i czasem dodaje wiecej bananow niz jest w przepisie
Bardzo się cieszę, że smakują 🙂
Dodaję zamiast części mąki białko o smaku waniliowym i są mega smaczne, dziękuję za przepis 😊
Super pomysł 🙂
Polecam wszystkim, którzy uzyskali gumowe, zbite placuszki przykryć je na początku smażenia (od razu po nałożeniu placków na patelnie) na 2 min (ze stoperem w ręce). Ja smażę beztluszczowo i tez się zmagałam kiedyś z tym problemem, dzięki przykryciu placuszki uzyskują wyższa temperature i maja okazje wyrosnąć. Poza tym wszystko tak jak napisała autorka, na bardzo małym ogniu i w odpowiednich proporcjach. Powodzenia! 🙂
Super wyszły placuszki 🙂 To są naprawdę banalnie proste do zrobienia placuszki… Wystarczy się trzymać przepisu i proporcji 🙂 Patent z pokrywką nie stosowałam, ale przy najblizszej okazji sprawdzę 🙂 Pozdrawiam!
Dlaczego moje są takie płaskie? 🙁 Co robię nie tak?
Moze za malo proszku do pieczania i nie sa przesto puszyste lub stracil waznosc proszek do pieczenia.
Nie mam pojęcia… Już tak szczegółowo opisany jest przepis, że nie wiem co więcej dodać 🙁
Przepyszne i znikają w oka mgnieniu. Idealne z powidłami śliwkowymi
Superowe wyszły! ❤️❤️ Bardzo się cieszę, że smakują 🙂
Polecam ten przepis
Tak podane wyglądają mega apetycznie! ❤️❤️
wlałam do foremki i pieke w piekarniku, widzę, że fajnie już urosło!
Super pomysł! 🙂
Jak długo powinno się smażyć te placuszki? (na małym ogniu) – tak chociaż orientacyjnie ile minut
Szczerze to nie liczyłam nigdy czasu, mają być po prostu rumiane, lekko wyrosnąć i wtedy się odwraca na drugą stronę.
Mi nie wyszły mimo smażenia na małym ogniu. Finalnie płaskie i gumowate.
Przecież widać, że one są spalone, więc jak mogły być smażone na małym ogniu?
Rewelacyjny przepis 🙂 Wyszły piękne placuszki. Będą do pracy, mniam
Super, cieszę się 🙂
Nie dodałam jajek do ciasta🤣🤣🤣 taka ze mnie kucharka🤣🤣🤣 ale i tak wyszły pyszne😁😁😁😁
Witam w klubie, ja tez zapomniałam o jajkach🤭 Ale dzieciaki nie narzekały i tak;) Bardzo fajny przepis, wierze, ze z jajkami jeszcze lepszy😉
Bardzo się cieszę, że dzieciom posmakowały! ❤️
I wyszły bez jajek? Nie spodziewałam się 😛
…przecież banany zastępują w przepisachna ciasta – jajka właśnie, więc musiały się udać 😉
Świetne! Super przepis 🍀
Super! Smacznego 🙂
Zrobiłam takie całkiem pyszne tylko nie wiem na takie zdrowe na kolacje 🤣🥰🥰
Czy osoby na diecie odchudzającej mogą zjadać te pyszności? Czy bardziej trzeba szukać fit ? Pozdrawiam :*
Generalnie na diecie znaczenie ma całkowita ilość kalorii zjedzona podczas dnia oraz odpowiedni bilans makroskładników, a nie poszczególny posiłek 🙂 Jeżeli ten posiłek zmieści się w bilansie, to można śmiało jeść 🙂 Mniej kaloryczną opcją są natomiast te placki: https://poprostupycha.com.pl/przepis/placuszki-bananowe-fit/
Wg mnie najlepsze są wtedy gdy najpierw wymieszany ciasto rózgą tylko do połączenia składników na koniec dodać banany i smażyć na maśle wychodzą idealne i puszyste 🙂 za każdym razem gdy używam miksera ciasto jest gumowe
Ja nie zauważyłam aż takiej różnicy, ale też częściej mieszam składniki za pomocą trzepaczki, czy nawet widelca 🙂
Moje niestety wyszły bardzo twarde i gumowate. Nie polecam.
W takim razie możliwe, że smażone były na zbyt mocnym ogniu.
Pyszne, dziękuję za przepis, pozdrowienia 🙂
super 🙂 równiez pozdrawiam
Ile dni mogą stać w lodówce żeby były w miare świeże I dobre do jedzenia?
Najlepsze są na świeżo i najpóźniej następnego dnia polecam je spożyć (warunkiem jest szczelne ich przechowywanie np. pod folią spożywczą) 🙂
Super dla niemowlaków. Zamieniłam tylko mąkę pszenną na pełnoziarnista i pominęłam cukier. Wyszły pyszne. Córka jak i rodzice mieli dziś smaczne śniadanie.
Super! 🙂
Placki niby wyrosły, ale były suche i niezbyt smaczne. Zrobiłam zgodnie z przepisem, a banany były mocno dojrzałe. Polecam zrobić z połowy składników na próbę 😉
Szkoda, że nie smakowały. Ja je robię już od wielu lat i nigdy mi nie wyszły suche…