Placki jogurtowe z truskawkami

4.8/5 (75 ocen)
Placki jogurtowe to nie tylko smaczne, ale i banalnie proste do przygotowania danie, które można dostosować do swoich preferencji i zawartości swojej lodówki. Stanowią świetny wybór na śniadanie, kolację czy deser dla całej rodziny.

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Placki jogurtowe z truskawkami

Szukasz przepisu na pyszne, majowe śniadanie? Polecam Ci wypróbować placki jogurtowe z truskawkami. Korzystaj z sezonu na truskawki ile wlezie! Placuszki jogurtowe są puchate, mięciutkie i delikatne w smaku. Z dodatkiem truskawek pokrojonych w plasterki są jeszcze smaczniejsze. Dużo zależy od tego czy owoce są soczyste i słodkie, wtedy smakują obłędnie.

Placki jogurtowe dla dzieci

Placki jogurtowe dla dzieci to pomysł na idealne śniadanie czy deser dla całej rodziny. Czas ich wykonania to tylko 10 minut, więc możesz je przygotować zarówno w weekend jak i w tygodniu. W wersji dla dzieci możesz zrezygnować z dodania do ciasta cukru pudru i po usmażeniu podać te proste placki jogurtowe z truskawkami w wersji solo lub z ulubioną konfiturą, czy też serkiem homogenizowanym (ulubiona wersja mojej córki).

Przepis na: Placki jogurtowe z truskawkami

Porady na start

Poza sezonem na truskawki możesz przygotować placuszki z innymi owocami, np. z bananem, borówkami, śliwkami czy jabłkami.

W wersji dla dzieci oraz dla osób dbających o linię można pominąć cukier puder w tym przepisie.

Składniki:

Placki jogurtowe:

  • 250 g jogurtu naturalnego gęstego lub serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 duże jajka
  • opcjonalnie 50 ml mleka
  • 3 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g truskawek

Dodatkowo:

  • odrobina oleju do smażenia
  • do podania: serek homogenizowany, cukier puder lub ulubiony dżem
Wyślij emailem

Jak zrobić placki jogurtowe?


Krok 1

jajka z jogurtem i olejem w misce

Do miski wbijamy jajka (2 duże sztuki) oraz dodajemy jogurt naturalny (można zastąpić serkiem homogenizowanym waniliowym, 250 g) i olej (można zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem, 3 łyżki).


Krok 2

wymieszane składniki na placki jogurtowe

Mieszamy przez chwilę za pomocą rózgi kuchennej. 


Krok 3

ciasto jogurtowe na placki z mąką pszenną

Następnie dodajemy suche składniki: proszek do pieczenia (1 łyżeczka), cukier puder (2 płaskie łyżki) oraz przesianą mąkę (180 g). 


Krok 4

ciasto na placuszki jogurtowe

Wszystko mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji za pomocą rózgi.

W zależności od użytego jogurtu czy serka (niektóre są rzadsze, niektóre gęstsze) – jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste to dodaj około 50 ml mleka, aby je nieco rozrzedzić. 


Krok 5

pokrojone truskawki w plastry

Truskawki kroimy w plasterki lub kostkę.


Krok 6

składniki na placki jogurtowe z truskawkami

Dodajemy je do ciasta (ja większość plasterków wrzucam do ciasta, a czasami odrobinę nakładam na smażone placuszki gdy odwracam je na patelni na drugą stronę).


Krok 7

ciasto na placki jogurtowe z truskawkami

Całość lekko mieszamy. Odstawiamy na 5 minut, aby całość się lekko napuszyła. 


Krok 8

smażenie placków jogurtowych na patelni

Na rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju. Za pomocą łyżki nakładamy po jednej czubatej łyżce ciasta zachowując odstępy pomiędzy nimi.  Smażymy z obu stron na średnim lub małym ogniu (gdy przewrócimy na drugą stronę to ja nakładam na każdego placuszka po 2-3 plasterki truskawek, bo wtedy ładnie wyglądają po usmażeniu).

Placuszki jogurtowe z truskawkami opcjonalnie oprószamy lekko cukrem pudrem lub podajemy z ulubioną konfiturą czy serkiem homogenizowanym.

Jeśli szukasz podobnych przepisów to wypróbuj moje często odwiedzane placuszki bananowe, omlet cesarki lub puszyste placuszki z borówkami.


Placki jogurtowe z truskawkami

Przepis na placki jogurtowe

placki jogurtowe dla dzieci

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 75

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Placki jogurtowe

Przepis na placki jogurtowe jest bardzo prosty i możemy je przyrządzić w niecałe 10 minut. Wystarczy, że posiadamy jogurt naturalny, jajka, olej lub masło, cukier puder, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Takie placki jogurtowe to super pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Placki z jogurtem naturalnym wychodzą mięciutkie, delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Uwielbiam takie śniadanie na słodko. Jak dla mnie to coś pysznego! Racuchy jogurtowe z pewnością podbiją Twoje kubki smakowe. Bardzo często je przygotowuję i wychodzą za każdym razem idealne!

Placki z truskawkami

Placuszki z truskawkami to jedne z moich ulubionych śniadań, ponieważ można podać je na tysiące sposobów. Przygotowuję je zawsze gdy zaczyna się sezon na soczyste truskawki. Jeżeli mamy sezon na owoce to świetnym pomysłem jest dodanie truskawek, borówek lub malin. Z kolei jeśli brak sezonowych owoców to możemy podać np. z czekoladą i bitą śmietaną, lub masłem orzechowym i dżemem. Placki z truskawkami rozpływają się normalnie w ustach. U nas w domu są uwielbiane w połączeniu z domową konfiturą z truskawek i rabarbaru. Te racuchy z truskawkami z pewnością Ci posmakują i będziesz często wracać do tego przepisu.

Placki z jogurtem

Domowe placki z jogurtem to tani pomysł na śniadanie. Możesz użyć jogurtu naturalnego np. gęstego lub greckiego. Jeśli lubisz śniadania na słodko to te placki z pewnością Ci przypadną do gustu. Poradzi sobie z ich przygotowaniem nawet największy amator kulinarny. Te placki z jogurtem wykona nawet dziecko. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. To naprawdę banalne i ekspresowe śniadanie. Racuchy z jogurtem możesz zabrać ze sobą na wynos do pracy czy szkoły. Jeżeli szukasz inspiracji to zobacz również Placuszki jogurtowe z bananami lub Puchate placki jogurtowe z jabłkami i miodem.

RozwińZwiń