Puszyste placuszki z jagodami to świetna propozycja śniadaniowa, której wykonanie zajmuje max 10 minut! Wystarczy kilka tanich i łatwo dostępnych składników i gotowe! Wychodzą mięciutkie, delikatne, smaczne i rozpływają się w ustach. Takie zaserwowane śniadanie czy deser w ciągu dnia z pewnością poprawi Ci humor.
Polecam je szczególnie na weekendowe śniadania. Jutro Dzień Kobiet, więc to też fajna okazja do umilenia sobie dnia, już po samej porannej pobudce! Jeżeli szukasz pomysłu na śniadanie na słodko, to jest to jedno z najlepszych rozwiązań.
Do ciasta dodałam odsączoną z soku leśną jagodę, która nadała genialny smak moim placuszkom. Pochodzi ze sklepu Manufaktura Wielkopolska i sprawdza się fantastycznie do wszelkiego rodzaju deserów, ciast, pierogów na słodko czy nawet koktajli. Manufaktura Wielkopolska proponuje wysokiej jakości produkty dla wymagających klientów. Produkcja oparta jest na tradycyjnych wielkopolskich recepturach, z jednoczesnym wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii. Z kolei rytuały związane z wytwarzaniem mięsnych specjałów, sięgają przedwojennych lat.
Przepis na: Puszyste placuszki z jagodami
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g mąki
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka jagody leśnej firmy Manufaktura Wielkopolska lub ewentualnie świeżych jagód
Dodatkowo do podania:
- jogurt naturalny gęsty
- świeże borówki amerykańskie lub jagody
- syrop klonowy
Zobacz również:
Puszyste placuszki z jagodami - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Jogurt mieszamy z jajkami za pomocą rózgi. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder, również mieszamy rózgą. Jagody odsączamy z soku i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy
Na patelnię wlej odrobinę oleju, nakładaj za pomocą łyżki ciasta w kształcie koła, odwróć na drugą stronę każdego placka za pomocą łopatki. Smaż po 2 minutki z każdej strony. Po ich przygotowaniu możesz je lekko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze