Zobacz również:
Sporo osób zaczęło właśnie domowe grillowanie, więc stwierdziłam, że brakuje na blogu wpisu dotyczącego marynat do mięs z grilla. To właśnie one sprawiają, że mięso wychodzi bardzo soczyste, aromatyczne i pełne smaku. Najpierw miała powstać tylko jedna marynata do karkówki z grilla… Jednak stwierdziłam, że przecież mam dwa sprawdzone i bardzo uniwersalne przepisy na ekspresowe marynaty do mięs, które koniecznie musicie wypróbować!
Marynata do mięsa
Poniżej znajdziecie przepisy na:
- Miodowo-musztardową marynatę do karkówki z grilla
- Pomidorowo-czosnkową marynatę do karkówki z grilla
Obie marynaty składają się z kilku ogólnodostępnych składników, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni.
Pokrojoną w plastry karkówkę najlepiej przełożyć sobie do szczelnego pojemnika, zalać daną marynatą, a następnie porządnie ponacierać, szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przepisy na grilla
Jeśli szukasz podobnych przepisów na majówkę czy wakacyjne grillowanie to koniecznie odwiedź mój wpis – PRZEPISY NA GRILLA (znajdziesz tam sporo pysznych inspiracji).
Przepis na: Miodowo-musztardowa marynata do karkówki z grilla
Składniki:
- 3 łyżki musztardy miodowej, francuską lub Dijon
- 2 łyżki miodu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- szczypta soli i pieprzu
Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla?
Do miseczki dodajemy 3 łyżki musztardy miodowej lub Dijon, 2 łyżki miodu, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs, 1 łyżkę posiekanej świeżej kolendry, a także szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.
Pokrojoną w plastry karkówki wkładamy do szczelnego pojemnika. Zalewamy przygotowaną marynatą i mięso dokładnie nią nacieramy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przepis na: Pomidorowo-czosnkowa marynata do karkówki z grilla
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
- opcjonalnie 1/2 czerwonej cebuli
- opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli i pieprzu
Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla?
Do miseczki dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, 4-5 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs, 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej lub wędzonej, a także szczyptę soli i pieprzu. Opcjonalnie dodajemy jeszcze posiekaną w piórka czerwoną cebulę (jedną małą lub pół większej cebuli) oraz 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.
Pokrojoną w plastry karkówki wkładamy do szczelnego pojemnika. Zalewamy przygotowaną marynatą i mięso dokładnie nią nacieramy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Komentarze
Kiedyś zrobiłam tą miodową, ale nie byłam zachwycona, bo ta marynata się bardzo szybko przypala, a mięso w środku twarde😕
Ale to nie kwestia marynaty, tylko zbyt dużej temperatury na grillu 🙂 Trzeba byłoby podnieść ruszt i wydłużyć czas grillowania.
Ja na moim grillu gazowym mogę ustawić stabilną temperaturę od 60 do 140 stopni. Na grillu węglowym jest to praktycznie niemożliwe.
Na jaką ilość mięsa ta marynata?
Na 0,5 kg z tego co widzę po moich dokonaniach.
Przepyszne marynaty! Musze spróbowac w te majówke bo planujemy grilla na działce. Zapas perły już zrobiony teraz trzeba jedzonko kupić. Dzieki za przepisy!
Od zawsze sama przygotowuję karkówkę na grilla. Kupuję dobrej jakości mięsko w jednym ze sklepów Kiszeczka w Warszawie, Do tego sosy, sałatka z pomidorkami i jest super kolacja. 🙂
pomidorowo-czosnkowa jest boska, innej już do karkówki nie zrobię, papryka wędzona i mój ulubiony koncentrat z Włocławka zrobiły tu dobrą robotę
miałem testować dzisiaj, a tu śnieg… zapisuję.
Tez polecam, obie wyprobowalam i mieso dzieki nim jest bardzo soczyste :)) czekam na kolejne pomysly na marynaty
Ludziska dzisiaj zamarynowalam pierwsyz raz karkówkę tą marynatą z kolendrą… Od dzis grill nabrał innego wymiaru smakowego!!! Mieso wyszlo tak soczyste, ze moglabym je jesc codziennie 🙂 Dziękuję za super przepis Asiu!