InnePrzekąski

Marynata do karkówki z grilla – 2 sprawdzone przepisy!

Sporo osób zaczęło właśnie domowe grillowanie, więc stwierdziłam, że brakuje na blogu wpisu dotyczącego marynat do mięs z grilla. To właśnie one sprawiają, że mięso wychodzi bardzo soczyste, aromatyczne i pełne smaku. Najpierw miała powstać tylko jedna marynata do karkówki z grilla… Jednak stwierdziłam, że przecież mam dwa sprawdzone i bardzo uniwersalne przepisy na ekspresowe marynaty do mięs, które koniecznie musicie wypróbować!

Marynata do mięsa

Poniżej znajdziecie przepisy na:

  • Miodowo-musztardową marynatę do karkówki z grilla
  • Pomidorowo-czosnkową marynatę do karkówki z grilla

Obie marynaty składają się z kilku ogólnodostępnych składników, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni.

Pokrojoną w plastry karkówkę najlepiej przełożyć sobie do szczelnego pojemnika, zalać daną marynatą, a następnie porządnie ponacierać, szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przepis na: Miodowo-musztardowa marynata do karkówki z grilla

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy miodowej, francuską lub Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla?

Do miseczki dodajemy 3 łyżki musztardy miodowej lub Dijon, 2 łyżki miodu, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs, 1 łyżkę posiekanej świeżej kolendry, a także szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.

Pokrojoną w plastry karkówki wkładamy do szczelnego pojemnika. Zalewamy przygotowaną marynatą i mięso dokładnie nią nacieramy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.


 

Przepis na: Pomidorowo-czosnkowa marynata do karkówki z grilla

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • opcjonalnie 1/2 czerwonej cebuli
  • opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla?

Do miseczki dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, 4-5 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs, 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej lub wędzonej, a także szczyptę soli i pieprzu. Opcjonalnie dodajemy jeszcze posiekaną w piórka czerwoną cebulę (jedną małą lub pół większej cebuli) oraz 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.

Pokrojoną w plastry karkówki wkładamy do szczelnego pojemnika. Zalewamy przygotowaną marynatą i mięso dokładnie nią nacieramy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.


marynata do karkówki

marynata do mięsa

marynata do mięsa

mięso z grilla

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 14

Oceń ten post jako pierwszy!

Marynata do karkówki z grilla

Wraz z początkiem maja wiele osób zaczyna swoje przygody z piknikowaniem czy grillowaniem. Oczywiście dużo zależy od pogody, która jest w tym przypadku elementem obowiązkowym. Co roku właśnie o tej porze roku dużo osób zaczyna domowe grillowanie ze znajomymi czy rodziną, a zauważyłam, że brakuje na blogu wpisu dotyczącego marynat do mięs z grilla. A to właśnie one są winne temu, że grillowane mięso wychodzi pełne smaku, a dodatkowo jest soczyste i aromatyczne. Początkowo miała powstać jedna marynata do karkówki z grilla… Później jednak doszłam do wniosku, że mam dwa swoje ulubione i sprawdzone przepisy na super szybkie do przygotowania marynaty do mięs, które z pewnością Wam posmakują.

Marynata do mięsa

W tym wpisie znajdziecie przepis na miodowo-musztardową marynatę do karkówki z grilla, a także pomidorowo-czosnkową marynatę do karkówki z grilla. Obie te marynaty są banalnie proste do przygotowania, a co więcej składają się jedynie z kilku tanich i ogólnodostępnych składników.

 

Back to top button